star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Яслата - алтернатива или необходимост
Страници: [1] 2 3 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Яслата - алтернатива или необходимост  (Прочетена 78527 пъти)
Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« -: Октомври 28, 2013, 21:46:51 »

Добре де, предвид всичко това, ама честно, ако имахте вариант да не са в ясли, пак ли щяхте да ги дадете, убедени, че е по-добре за тях?
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #1 -: Октомври 28, 2013, 21:53:27 »

Предвд всичко кое?? Аз не виждам никаква драма в това, че ще пореве 2 мин сутрин, ако цял ден след това живее в железен режем, учи се на нови нуща, защото е сред други възрастни и деца, общува с деца и изгражда някакъв модел на поведехие, вместо да се гевези до полата ми по цял ден. Сори, ама това да си я кътам вкъщи до първи клас ми е много по-анти от всичко. Пък, ако беше момче да не ти разпрамям! Още по-рано щях да гледам да я отбия от полите си.
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #2 -: Октомври 28, 2013, 21:56:28 »

Не говоря за първи клас, за ясла говоря - възрастта до 3 години. Не зависи от пола. Просто мисля в тая посока и се опитвам да съобразявам плйсове и минуси, затова питам. Болести, ревове... къде е плюсът? В отделянето, то е ясно, че родителите трябва да се заработят в един момент, усволно казано. Затова започнах с "ако не се налагаше...".
Активен

angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7103


« Отговор #3 -: Октомври 28, 2013, 22:07:19 »

мен лично само и единствено болестите ме притесняват. Ревовете са точно 3 минути сутрин - случвало се е да се върна след малко да занеса нещо и я намирам в прекрасно настроение, обикновено дъвчеща закуската вече  Lol От както е там виждам много положителни промени в нея, научила е страшно много .. Аз ходих на градина само 5 месеца, но много ясно си спомням как ревях за дядо като ме оставяше, как учителката ме влачеше вътре и аз се дерях ... и това, защото бях на 4 години и никога преди това не бяха ме пращали на ясла или градина. Смятам, че тя го понася много добре и ако виждах проблем вярвай ми щях да я спра ... Освен това ти имаш възможност да работиш вкъщи - ако можех да съм около нея, да работя и някой друг да се грижи - може би щях да мисля варианти ...
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #4 -: Октомври 28, 2013, 22:32:53 »

Да, да, аз понеже съм в тая ситуация, затова така попитах. Не е нужно, просто плюсовете ми бягата, затова...
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #5 -: Октомври 29, 2013, 08:49:56 »

За мен плюсовете са много и само болестите са минус, но много голям разбира се. Детето ми ходи на ясла и се превърна в едно малко , усмихнато агънце. Изнервеният, тръшкащ се звяр , за който съм ви казвала го няма. Сутрин става много ухилен, без много тръшкане го обличам. Там плаче само на диванчето, докато му обуят пантофи, госпожата го взема и вътре става кеф. Търчи из играчките, има малка пързалка и къщичка, в която седи с часове и се крие, играе си. Има деца, с които му допада да помърмоти, защото той все още не може да се заиграва. Аз не мога да му осигуря постоянно забавление, а той иска непрекъснато да бъде забавляван, да бъде навън, да среща хора, кучета и деца. Прекарваме по много време навън, но идва зима и ако стои само в нас ще настане агония.
Прибира се доволен като кайсия към 17 часа и цяла вечер играе , скача, гушка се и не мрънка, не реве, не се тръшка. Онзи ден ходих да го взема в 16 часа и той се разрева свирепо, че го извеждам. Децата са различни, има срамежливи, свити, които не искат да бъдат сред хора и за тях варианта да са у дома е добър, но когато той иска да се забавлява, да се движи..аз трябва да го затворя у дома цяла зима. Като голямо куче, в малък апартамент.
Жените, които работят в яслата са много мили, имам чувството, че го гледат повече от мен. Учи нови неща, като гледа от останалите. Мен не иска да ме копира и трудно научава каквото и да било. Моето хлапе е по-спокойно от както ходи на ясла. Спи си нощем (което до скоро у нас го нямаше), играе си, не се тръшка, по-бързо схваща като се опитам да му обясня нещо, много се усмихва. В яслата спи много, към 3 часа и повече  през деня.
Това дете бих го дала на ясла без да се замисля, защото за мен яслата е хубаво нещо. Но ако детето е друг тип и не е така социално и оправно, може би нямаше да го пратя.
Самата съм ходила само на градина, драх се като добиче, влачиха ме лелите из стаята, защото като полудяла котка дерех по вратата. Раздавах шамари, беше драматично, защото си бях стояла прекалено дълго у дома и не бях научена, че въобще съществуват и други хора. Сега ходим по площадки,ама тогава най-много някой братовчед да поиграем.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #6 -: Октомври 29, 2013, 09:55:31 »

Аз болестите не ги броя като минус специално на яслата. Цвета колкото боледува през първата си година живот, когато бяхме само вкъщи, ще видя дали ще достигне в ясленски режим! С това искам да кажа, че съм абсолютно убедена, че с ясла или без процентът на боледуванията й щеше да е почти абсолютно един и същ. Сега докато беше със сопол и кашлица дали и двете й приятелчета, които не са и сънували ясла, не бяха ПРЕДИ нея с тези симптоми и дори по-тежко го изкараха. Така че по-добре да ходи на ясла, да си изкара задължителните ясленски "красоти", евентуално да се закали и в градината вече да намали заболеваемостта. Не че е гаранция, че ще е така, но - каквото, такова.

Плюсовете Ангелчето и Ди са ги написали доста подробно и хубаво, така че няма да повтарям. Само държа да подчертая, че детето ми не е на ясла, защото се "налага", а защото така сме сметнали с баща й за правилно. Иначе можехме да я оставим с гледачката до 1 клас вкъщи.
Но, честно казано, пиле, ако ти сама не виждаш плюсовете и не си убедена, по-добре не го пращай. Защото децата усещат на 200% родителя. Ще подуши твоята несигурност и не ще реве, ами такива циркове ще ти образува, че лошо ще ти стане. Да не говорим, че вашите вече са големи и започват да успяват и да манипулират много хубаво.
Лошото е, че вероятно щом пишеш, че не говориш за първи клас, то все пак в един момент планираш да го пуснеш поне на градина, а повечето пъти ревовете и болестите за тези, които тръгват на 3-4 г. са в пъти повече от тези, които са свикнали от малки в яслата. Стига се чак до манипулации с повръщания и прочие. Разбира се, всеки си знае и децата са различни...

Активен

Anna T.
Newbie
*
Публикации: 4392


Влюбена в живота


« Отговор #7 -: Октомври 29, 2013, 10:01:39 »

Да де. Ама щом си убедена, че за твоето дете това е противопоказно, защо въобще ровиш  Confused

Аз смятам, че децата, които след 3-годишна възраст се сблъскват с колектив, стават асоциални. Дори да е временно явление и детето да го преодолее - фактът остава.
АктивенD.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #8 -: Октомври 29, 2013, 10:06:12 »

за болестите- у нас рядко е боледувал до сега, но от друга страна той си беше бебе или в количката, или с други бебета. Докато сега вече активно щъка на площадката, а там има деца от ясли и градина на килограм. И другарчетата ни в квартала, които си седят вкъщи пак изкарват ясленските болести, защото на площадката си има бацили. Но като се замисля в Монтана децата се гледаха много по-различно, там или само го държиш в двора и чат пат дойде някое другарче, докато в София на площадката и паркове  е зверилник. Има страшно много деца и шансът да се осополивиш е голям. Предполагам, че ако наистина гледаш детето по-прибрано, не го пускаш в зверилника, така ще намалиш значително шанса от болести и ще си струва да го предпазваш вкъщи.
Ан, твоята теза за асоциалните деца я подкрепям, заради моя собствен детски опит. Тъй като не ми бяха показали, че съществуват много други деца и на 4 в градината беше шок. Не можех да комуникирам, тормозех се, не си изграждах елементарни приятелства и разбирателство. Това мина чак в училище.
« Последна редакция: Октомври 29, 2013, 10:13:04 от D.Dimitrova » Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #9 -: Октомври 29, 2013, 10:36:00 »

Предполагам, че ако наистина гледаш детето по-прибрано, не го пускаш в зверилника, така ще намалиш значително шанса от болести и ще си струва да го предпазваш вкъщи.

Е, как пък няма да си затворя детето в двора като куче, за да го спася от два сопола?? Намирам, че вредата ще е много по-голяма от ползата! Това е мнението ми и за яслата - по-добре да се социализира, учи, сприятелява, развива, комуникира, опознава външния свят и колкото по-рано, толкова по-добре, отколкото да стои в стерилната откъм бацили, но и откъм всички гореизброени, домашна среда.

Ан, твоята теза за асоциалните деца я подкрепям, заради моя собствен детски опит. Тъй като не ми бяха показали, че съществуват много други деца и на 4 в градината беше шок. Не можех да комуникирам, тормозех се, не си изграждах елементарни приятелства и разбирателство. Това мина чак в училище.

И аз. Заради сестра ми, която имаше доста проблеми в тази връзка, но не ми се споделят в интернет. А и заради всички деца, за които майка ми в качеството на детска учителка ми споделя наблюдения. Горе-долу на пръсти се броят тези, които на 3-4 г. тръгват безпроблемно в детска градина.

Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #10 -: Октомври 29, 2013, 10:40:00 »

Аз нямам категорично становище по темата с яслата, затова питам и разпитвам. Имам остро негативно мнение за междинната група в Козлодуй, отново по разкази на майки. Но пък често ми прави впечатление как са болни децата, плачат някои, това за мен са все сериозни минуси. Исках да разбера плюсовете, доколкото ги има. Не виждам проблем в това.
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #11 -: Октомври 29, 2013, 10:48:53 »

Има места с лош персонал, гаден подход и отбиване на номера. Имах късмета да попадна на много хубави жени, които го гледат добре. Тези жени носят винаги, когато могат да ръце, който много иска. Представи си група от 20 души и който е научен да бъде носен го кикерчат, моят дунди го друсат на коляно, защото му харесва. Но можеше да не са такива, можеше да са като моята учителка в детската, която ни караше да мълчим, защото я боли глава. Всеки ден я болеше глава тая овца.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #12 -: Октомври 29, 2013, 12:57:19 »

Но пък често ми прави впечатление как са болни децата, плачат някои, това за мен са все сериозни минуси.

Сериозни минуси. Понеже без лошата ясла болни и ревящи деца няма никъде, никога Smile

Ок, ако яслата не е вариант, интересно ми е да чуя коя е за теб приемливата алтернатива и какви са нейните добри и лоши страни?
Защото аз, ако седна да ги напиша - със сигурност минусите на домашното отглеждане ще са повече и по-сериозни от 5 мин. рев на ден.
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #13 -: Октомври 29, 2013, 13:09:25 »

Пиле, ако за теб е нормално и очаквано мъник да боледува, допусни, че има и хора, за които не е чак толкова в реда на нещата през седмица-две да се чудят какво да дават по-напред. Минус е, разбира се, яслата си е жив развъдник на всякакви вируси, не виждам как може това да се промени или пък да се възприема положително. Затворено пространство е, пипат, ближат едни и същи неща, просто предполага много повече контакт. Навън шансът дете да се зарази при контакт с болно е доста по-малък. А ясленчетата (тук) не ги извеждат особено редовно, което също ми е минус.

За Никола в този град и в този момент най-доброто е вкъщи с гледачка, по ред причини. Групата за деца от 2 до 3 не е удачна, учителките не струват и го казвам с ръка на сърцето. Просто им пускат телевизор и си гледат работата жените. Неприемливо ми е дори само това, какво остава за ескртите от типа на болести...
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #14 -: Октомври 29, 2013, 13:17:45 »

За мен вариант е частната ясла, където децата са по-малко, подхода по-индивидуален, а не 2 жени на 25 ревящи гърла. Но тук в  Русе това е скъпо удоволствие.
Аз ако имах вариант щях да пропусна яслата, но сигурно защото попаднхме на кофти ясла, с кофти директор и още по-кофти персонал. Имахме си една любима сестра, която ни беше и връзката и до там. Във всяка смяна на другата жена, детето ми беше стресирано, разревано, подтиснато, доста дълго време изпитваше ужас само като минавахме по улицата на яслата. Хич не може и да става дума за манипулация, защото беше мъничка, а и виждах отношението.
Без лошата градина, щерката укрепна и 3!!! месеца хвана само сополки. Първата година като тръгна на градина, боледуваше кошмарно мн, на 2 седмици АБ. Спрях я от декемри до март, вярно бях станала на луда от толкова схеми между баби и мои отпуски, но ефект имаше.
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #15 -: Октомври 29, 2013, 13:48:15 »

Минус е боледуването и никой не го възприема положително, НО то си съществува в пълна степен и без ясла, а и ти пак се хвърли да разнищваш минусите на яслата и не каза - домашното отглеждане няма минуси, така ли? Smile

Предстои зима. Дори да не е на ясла детето то ще прекарва много повече време на закрито с други деца - вкъщи с гостенчета, в мола, в детски центрове. И положението с развъдника и бацилите ще е същото като в яслата. А лично за мен да си затворя детето половин година, колкото грубо е зимния период в България, под домашен арест, защото може да хване вирус е сто пъти по-зловредно от това да изкара някоя и друга настинка.
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #16 -: Октомври 29, 2013, 13:48:39 »

Има деца, на които наистина им понася зле яслата здравословно, а стоенето вкъщи с бавачка - перфектно - здрави са, бавачката го учи, забавлява и т.н.
Моите деца не са били от този случай, да, боледували са, ама нищо кой знае какво страшно, хронично и т.н. затормозяващо. Ако можех да си стоя вкъщи, може би нямаше да ги пусна на ясла до 2 години, но чисто и просто, за да прекарам повече време с тях, да мога да им махна памперса рано, да им създам някои други навици у дома, а не в движение. Но в същото време знам, че пак бих им търсила къде да ги оставя да се социализират, според мен това е много важно и на моите е повлияло много добре.

Аз също от учителките в градината знам колко са трудни децата в първата група на градината, когато не са били на ясла преди това, нямат елементарни навици за общуване с други деца и т.н. Разбира се, огромна част от вината и на родителите, които отглеждат зверчета у дома и сами не създават предпоставки те да се социализират лесно.

Мисля, че на едно дете, ако е обръщано внимание у дома, да се занимава с различни неща, да бъде срещано с различни хора, да знае какво е да му говори някой друг освен мама и татко и то в насоката да ги слуша и разбира, не е проблем, че не е ходило на ясла. Просто някои родители в стремежа си да обръщат много внимание на детето, пък изпадат според мен в такава крайност, че го правят зависимо само от родителите си, че един вид само те да го правят щастливо и затова влизането в детската на 3 става супер мъчително, защото нещо адски ново и страшно за него.

Моите от малки са разхвърляни тук таме, приятелите ми си играят с тях, гледали са ги по час два, занимават се, свикнали са с хора, един вид, айде с деца по-малко. Но мисля, че това им помогна за яслата и никакви проблеми не съм имала в това отношение с тях.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #17 -: Октомври 29, 2013, 13:58:16 »

Много ми хареса мнението на Бизар и подкрепям напълно, особено това:

пак бих им търсила къде да ги оставя да се социализират, според мен това е много важно и на моите е повлияло много добре.

Точно за това говоря. И да не е на ясла, не мога да си представя да си затворя детето само вкъщи, ограничено до масов контакт със семейния кръг и бавачката. Направо ми е брутално. Като знам колко е жизнена, темпераментна, каква откривателка е в момента, как попива всичко, учи се, всяко нещо е огромна стъпка, Космос напред...да стои ограничена само вкъщи ми е абсурд, за да не използвам по-тежки думи. И ако не беше на ясла определено трябваше да мисля как да компенсирам по друг начин това социализиране.

Иначе е факт, че има деца, които отключват наистина сериозни здравословни проблеми (споменах сестра ми), Вал на Лейди направи астма и няма как да продължат с яслата, че дори и градината, но общият случай не е такъв. Повечето пъти се касае за перманентно сополивене, понякога в комбинация с кашлица, което е неприятно, но в един момент го надрастват.

И Цвета така от малка я харизваме тук и там Smile Това също е нещо, което много ми допада и тя е свикнала буквално да заспива при един човек, да се буди при втори, а после да идва да я гледа трети и няма никаква драма с това Lol
Сега още плаче сутрин като я оставя в яслата точно от притеснение дали ще бъде взета после, аз я усещам.

Забравих - Биз, ти кога им махна памперсите? Аз защо живея с идеята, че доста рано?? Аз вече съм на мнение, че това е нещо, с което не бива да се бърза, да пришпорваш нещата и да нагнетяваш обстановката. Може да си стане много по-нетравмиращо и естествено.
« Последна редакция: Октомври 29, 2013, 14:00:17 от Fei4ka » Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #18 -: Октомври 29, 2013, 14:15:05 »

Интересна дискусия сте заформили. Аз не знам кое е по-добре, чудя се само нямаше ли проблем с приема в ясла, или е само за градини? Защото така говорите, все едно яслата е даденост и сами трябва да решим, а то май по смотаната точкова система си е цяло чудо да имаш право...

Аз много се ужасявам от болести и сигурно бих била по-скоро на мнението на Гал. Но за мен алтернатива е да се гледа от баби, не от непознати бавачки. И то само в периода от годинка и нещо до 3, след това май градината си е важна.

За проблеми с общуването обаче не съм съгласна. Аз като малка не съм ходила на ясла и градина, чак на 6 започнах английски (имаше рев само първия ден, още помня как майка ми ми беше купила един заек, за да ме утеши...а аз го бутнах и казах, че е грозен, бога ми до ден днешен ми е гузно за обидата към плюшения заек  Lol )

Та, в училище не съм имала никакви проблеми, имах много приятели, високи оценки, даже аз измислях игрите и белите  Cheesygrin  Не ми се е отразило негативно на общуването. Виж, на навици за дисциплина, подреденост и т.н.- да. Но имах страхотна баба, която беше и педагог, не знам дали винаги е така.
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #19 -: Октомври 29, 2013, 14:37:12 »

Корни, в моя частен случай бабите работят, но и да не работеха, ужасно много лигавят Никола, просто е безгранично.

Пиле, не ми се карай, само Smile Не виждам минус за самото дете в домашното отглеждане на дете до 3 години, да. И домашно отглеждане не означава "арестуван половин година", нито означава обречен да вижда 3-ма души. Никола излиза ежедневно по два пъти да играе, не да стигне до яслата. С деца на закрито почти не играе, просто защото е грехота в това време, докато още има слънце, да се съберат вкъщи или на гости. И има огромна, ама огромна разлика между контактите по детскти площадки и тези в затворени помещения (мол, детски център, ясла - за мен са в еднаква степен развъдници, когато говорим за толкова малки деца) за предаването на бацилите, сигурна съм, че е напълно излишно да навлизамв дтейли защо.

Но въпросът е интересен и ме вълнува, защото ако имах избор или пък всичките другарчета на Никола ходеха денем на ясла и нямаше с кого да играе, щях определено да търся варианти в друга посока. А ако бях в София, нямаше да се колебая изобщо и бих заложила с две ръце на кооператив.
Активен

lioness
Newbie
*
Публикации: 8617« Отговор #20 -: Октомври 29, 2013, 14:49:31 »

Братовчед ми сега навърши 5 г. Като беше на 3 за кратко ходи на полудневна градина, но започна да точи сополи и го спряха. Проблеми и със сливиците му се появиха, наложи се и да ги махнат. Пропусна година и половина и сега на 5 направо тръгна на предучилищна. През останалото време изобщо не е събиран с деца, освен на някой рожден ден.
Нямате представа колко добре се вписва в цялата картинка - учи, имат невероятна педагожка, знае кой са гласните и съгласните букви, може да брой по колко срички е всяка дума, пишат ченгели на тесни и широки редове. Много е щастлив, от първия ден тръгва с песен на уста, на всяка родителска среща го хвалят колко е буден. Втори месец ходи и само веднъж имаше кратка хрема без други екстри.
Аз като бях малка много тежко понесох градината, не ми беше интересно, не спях на обяд и ме тормозеше да лежа три часа без да мърдам.
Диляна ако има късмета да я приемат на градина вероятно ще тръгне на три години, стига да не се стига до крайности с болестите.
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #21 -: Октомври 29, 2013, 14:53:38 »

А ако бях в София, нямаше да се колебая изобщо и бих заложила с две ръце на кооператив.

хм, това не го разбрах, какво общо има градът на живеене с разбиранията ти и болестите?
АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #22 -: Октомври 29, 2013, 14:54:18 »

Да, Корни, места няма и в яслите, и в градините, едно и също е. Но винаги съществува вариант частна ясла. Защото има частни ясли, които са ти доста по-евтини от детегледачка.

За мен алтернативата да се гледа от баби детето ми е по-зле и от тази с гледачка вкъщи Lol Особено в периода от година до 3, който е фундаментален просто за изграждането на детето.

Виж, Корни, тя и сестра ми, понеже я дадох за пример, макар че имаше доста проблеми покрай детските заведения, не си представяй, че сега е някакъв маргинал и анти-социален тип, даже напротив - всичко си е ок и в някои сфери се разви повече от мен, например. Така че личните ни истории не са мерило. Златната среда е различна за всеки родител/дете, аз нямам нищо против хората да си гледат децата както намерят за добре, но леко се озадачавам когато по тънката се пускат стейтмънти, че яслата е нещо "наложително" едва ли не, че в нея има само минуси или поне преобладават, което сигурно иде да рече, че в домашното отглеждане са само плюсове, а това далеч, далеч не е вярно.

Само къде ти се карам може ли да ми посочиш, пиле? Да, сега времето е хубаво, а след още 2-3 седмици като не е къде ще играе Никола по 2 пъти на ден на открито до април месец? Или го държиш както сега 2 пъти на ден по 2-3 часа на -10-20 градуса?
Зададох ти въпрос и ти не отговори. Като например - с какво точно е по-добро домашното отглеждане? Че пак не ми стана ясно, освен, че ти заяви, че е по-добро? Ми супер. По същата логика аз ти заявявам, че яслата е по-добро и да приключваме Smile Ама не е така, защото на теб най-любезно ти обясниха няколко души тук предимствата на яслата. Обаче предимства на домашното отглеждане не чухме, освен, че не се събира с други деца на закрито, което в моите очи си е чист минус, а не плюс, предвид колко трае зимният период в страната. И айде сега ново 20 - кооператив. Там изобщо няма бацили Cheesygrin
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #23 -: Октомври 29, 2013, 15:05:23 »

Като например - с какво точно е по-добро домашното отглеждане?

Аз пак да се намеся без да имам право  Razz

За мен основното предимство на отглеждането на дете с проверен човек (имам предвид интелигентна баба или бавачка, не просто някой си) е частните занимания с детето. Друго си е да има 24/7 човек,който да отговори на въпросите ти, да ти разкаже приказка, да те научи на нещо, да идете заедно на пазар, да се возите в трамвай, да се запознете с нови хора- за мен това е социализиране,а  не да те сложат с 20 деца в една стая и да викат по теб (да, знам, че не винаги е така). Имам уникални спомени от разговори с баба ми, истории, дори за трудни задачи по математика съм питала основно нея (това на по-късен етап).
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #24 -: Октомври 29, 2013, 15:16:54 »

Кооператив, защото по мои впечатления шансовете недоизлекувано дете да посещата групата в кооператив са минимални, докато в яслата си е направо вероятно. А градът е от значение дотолкова, че тук например, както и в повечето провинциални градове, няма изобщо такова нещо като родителски кооператив.

Пиле, не съм искала нито да те засегна, нито да правя тънки намеци или стейтмънти  Cheesygrin Права си обаче, че от моя гледна точка на тоя етап, в яслата преобладават минусите. Може би затова я считам като нещо наложително, защото ми е трудно да разбера мотивацията на родителите да изберат ясла пред домашно отглеждане, когато имат такава опция и е въпрос на избор. Домашното отглеждане (с уговорката, че говоря за себе си и моите усилия, не е общовалидно) предполага много по-задълбочена работа с детето, несравнимо по-задълбочена от яслата. Говоря за неща от типа песнички и разговори, изграждане на елементарни навици - хранене, обличане, образователни игри и занимания за навън. То осиурява здравословна среда на всичко това, не просто липса на болести, но и липса на дразнители в чисто психологически план, което пък позволява на детето да си разгърне пълния потенциал. Дразнителите също са важни, защото трябва да се научи да реагира и на тях, но това се случва предимно в колектив, навън. Вкъщи основно се учи. Социализацията се случва на площадките и детските събирания. Там обаче имам възможност да се намеся, макар че аз лично го правя рядко, да коригирам поведение, да обсъждам различни случки - все неща, които в яслата могат да се случват само и единствено, ако персоналът е читав, което не винаги е така. В общи линии на детската площадка аз научавам изключително много за Никола, защото го виждам в друга светлина, различна от тази у дома, в друга обстановка, следя му реакциите, принципа, по който избира другарчета, от кои деца страни, какви игри го привличат. За мен това е особено ценно и яслата би ме лишила от тия знания, а те ми трябват много, за да мога да разбирам пълноценно детето си и изборите, които прави, както и да мога пълноценно да реагирам на нуждите му.
В най-общи линии това са плюсовете в по-задълбочен план, здравето е първото нещо просто, но не единственото.

Добавка, пак по темата големия град и кооператива, макар да не е точно. Ако бях в момента в София нямаше да търся гледачка, а щях да се включа в нещо такова.
« Последна редакция: Октомври 29, 2013, 15:21:47 от Galina_Dim » Активен

Страници: [1] 2 3 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!