star chick-chat.org star Женски работи star Домашен уют star ПрАвоговор- или пиперЯ, дънкитУ,главЪтЪ
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ПрАвоговор- или пиперЯ, дънкитУ,главЪтЪ  (Прочетена 85564 пъти)
Vivi
Newbie
*
Публикации: 3565


Mikä ei tapa, se vahvistaa. Tartu hetkeen.


« Отговор #25 -: Март 16, 2012, 13:26:28 »

Мишел, точно това щях да кажа. Значи направило ми е впечатление, че всичките ми колеги, които са от Стара Загора говорят доста нормално, изобщо нищо меко няма. В същото време, само 30 км. настрани, в Нова Загора, е някакъв ужас. То не е мекане, то не е "тоз, таз, тъй, онуй, диевет, тиливизор, виж какво мЪ направи", направо ми е трудно да повярвам, че в два толкова близки един до друг града може да има такава фрапираща разлика.

А за София - аз цял живот съм живяла тук и честно казано не мога да преценя как говорим. Мисля, че вече няма град или село, в което да се говори изцяло български книжовен език. В София, както се писа и горе, доста разлигавено говорим "вЕрно, кво, спЪ, правИли, говорИли, сЯ, направАаа" и т.н.
Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2548« Отговор #26 -: Март 16, 2012, 13:39:59 »

Говори Бургас

Верно е, че си има градове където се "миека" страшно.Русе и СтаЗа са ясни слънца в това отношение.НИкой да не ми разправя, че не било така.Баш си е така.
Не в Велико Търново се говори правилен български, а при приемане на търновската конституция, за основа на книжовен български се е приел говорът около Търново.Добре че не са били в София, още щяхме да лаламе по шопски с ударение на първата гласна и да го мислим за правилно.

Иначе това за Бургас и дънкито и въйййй си е истина.Ама какво искаш от град пълен със смотани македонци.
Впрочем най-миекащата и въйкаща коза която знам от Бургас е родом от Търново Smile.
Активен
Catherine
Newbie
*
Публикации: 7797


Heart follower


« Отговор #27 -: Март 16, 2012, 13:51:32 »

Аз винаги съм си обяснявала това меко и твърдо говорене с близостта на другите държави. Не претендирам, че има нещо вярно, но реално в западна България, където сме си досам Сърбия и Македония, говорът е много твърд, а в източна, която е по-близо до Русия, Украйна и т.н. се говори меко, както в съответните страни. Предполагам, че има някаква логика това влияние, защото си спомням преподавателят ми по старобългарски как даваше за пример двете популярни наименования на, кхъм, мъжкия полов орган, като твърдеше, че това с Х е тръгнало от източна България, където пък е навлязло от руски, а това с К - от западна, съответно от сръбски. Запомнила съм примера по очевидни причини  Lol Така че може би по тая логика е и мекият и съответно твърд говор са повлияни от съседните езици. Та такива работи. Логичното е наистина в централната част на страната да се говори най-правилно, защото не е в нито едната крайност. Сигурно съм изписала едно кило глупости, ама по принцип ми е много интересен въпросът с диалектите и винаги много съм обичала да се ровичкам и да си разсъждавам в тая област.  Razz
Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2548« Отговор #28 -: Март 16, 2012, 14:02:57 »

По  тая логика смятай в Странджа как трябва да се говори.То вярно че малко търново говорят като никъде другаде, ама те си лалат че това било щото се запазили автентични нещо си
Активен
Mina
Newbie
*
Публикации: 9369« Отговор #29 -: Март 16, 2012, 14:12:05 »

За СтаЗа не знам , но ми направи впечатление на последната форумска сбирка, Тати Теди колко чисто и без наречие говори. Предполагам , че приказната и сестра е дъ сейм.

Накоме, говорит Бургас, и теб не съм те забелязала, а имам слух, вервай ми.
Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2548« Отговор #30 -: Март 16, 2012, 14:17:43 »

За СтаЗа не знам , но ми направи впечатление на последната форумска сбирка, Тати Теди колко чисто и без наречие говори. Предполагам , че приказната и сестра е дъ сейм.

Накоме, говорит Бургас, и теб не съм те забелязала, а имам слух, вервай ми.

Аз съм облагороден сорт, култивиран, ти да видиш потомците на тия от Битоля и Куманово дето край море живеят и не знаят за рибата че се яде.
Активен
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #31 -: Март 16, 2012, 14:38:40 »

е дъ сейм.

Кво шъ сейти? Варненска шега Lol

В София, колкото познати имам, все местни, имам чувството, че един с един не говори по един и същи начин. Та е много трудно да се определи там дали се говори правилно. Имам приятели, които говорят на ходиме, ядеме и т.н. На Краси техните не говорят така, но пък слагат ударение на последната сричка - гледАх, говорИх. Също и млеко казват. Имам такива, които говорят много твърдо и такива, които говорят съвсем правилно, както си е по ТВ-то, без изкривявания.

Пък Мина да не се четка на Наком, защото на него си му личи, че не е софиянец отдалеч, по мое мнение Cheesygrin За себе си не мога да преценя, откакто работя все ме питат откъде съм и дали съм раждана в България въобще, не знам какво толкова ми има на говора, ама явно нещо не е много варненски.
Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2548« Отговор #32 -: Март 16, 2012, 14:42:34 »

Тук се обади истинската чиста софиянка ли беше, милинка ли беше алоооуууу провинциоооо, аз съм пето поколение софиянец.Къде се обаждаш ти, от царевичака на Добруждата  Lol Lol Lol Lol Lol
Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #33 -: Март 16, 2012, 14:43:59 »

Аз съм чувала покъртителни случаи в София, но според мен това са хора с по-ниска култура/образование и то не от града, а от селата около София.

Иначе са стандартното "лигавене" на езика- че казваме "кво", "айде" и т.н. съкращения съм съгласна. Но първо така говорят и в почти всичкид руги градове, второ има една голяма разлика между това да МОЖЕШ да говориш и правилно или просто дадено наречение или меко говорене да ти е заложено и колкото и да се мъчиш, да не можеш да го оправиш (или да става доста по-бавно и трудно, а не просто да кажеш думата цяла).
Т.е. аз като водя обучение, не говоря на "айде копеле, батка, кво искаш", съобразявам се. ДОкато една от най-добрите ми приятелки,от Добрич, колкото и да се опитва, не може дори в официална ситуация поне засега да казва хубаво "е", вместо "да се опече", ще каже "да сЪ опИче" (не съм сигурна за примера, но точно на Ъ и И идва всичко). Тя иска да се научи да говори правилно, но е трудно.

Същевременно знам за покъртително сливенско наречие, а моя друга приятелка оттам говори адски правилно. Но като реши да ни шашка с наречие, направо не я разбираме  Blink Т.е. понякога явно е възможно и при меко и т.н. говорене да се "отървеш" бързо от него. Може би зависи как говорят родителите.

И последно- не мисля, че обобщенията са много точни. Познавам хора с перфектен български от различни краища на страната и обратно- много интелигентни хора, но говорят с ужасен диалект, а дори не го осъзнават (най-лошият случай) и ми се обиждат, ако чисто добронамерено ги поправя.

И както казва Катрин, наистина по медиите би трябвало да е правилното. Не че нямат грешки, но поне на меко и т.н. няма да ги чуем да говорят. Всички медии от своя страна са базирани в столицата, тук са държавни институции, МОН, БАН...Сори, но книжовният език за мен би трябвало да е в столицата повече от всеки друг град. Което не значи, че не е пълно с простаци, които говорят ужасно- но както казах, нито са мнозинство, нито са от града повечето,камо ли от поколения назад.

И не казвам всичко това заради себе си- аз имам много грешки в изказа си, но говоря с интелигентни софиянци ежедневно и не съм чула в човешка среда да слагат грешни ударения примерно. Изключвам гетата и определени младежи на около 12-18 години.

Убиват ме познати като заявпт, че точно в техния град е най-правилният български. Ако има такъв град, това трябва да е столицата, друг е въпросът, че в днешно време чист и правилен български език няма, толкова е пълно с чуждици, американски думи, лигавщини и т.н....
АктивенKorneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #34 -: Март 16, 2012, 14:47:57 »

е дъ сейм.
В София, колкото познати имам, все местни, имам чувството, че един с един не говори по един и същи начин. Та е много трудно да се определи там дали се говори правилно. Имам приятели, които говорят на ходиме, ядеме и т.н. На Краси техните не говорят така, но пък слагат ударение на последната сричка - гледАх, говорИх.

Да, това е така, трудно се обобщава, всеки си има нещо специфично в речника.
Сигурна ли си , че техните на Краси наистина така говорят и не се лигавят? Ние така си говорим с майка ми като се лигавим само помежду си: "ОтидЕ ли, направИ ли го тва", даже по смс си пишем винаги с грешки (като ОжасТно и т.н.). Не се бях замисляла, че това е шопско, аз не познавам нито един,който сериозно да си говори така. Май един колега от Плевен, но и за него все си мисля, че се лигави, защото с непознати не говори така.
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #35 -: Март 16, 2012, 14:49:25 »

Тук се обади истинската чиста софиянка ли беше, милинка ли беше алоооуууу провинциоооо, аз съм пето поколение софиянец.Къде се обаждаш ти, от царевичака на Добруждата  Lol Lol Lol Lol Lol

Това за мен ли беше, че само Добруджанския царевичак разпонах Lol
Не знам какво поколение си, просто според мен не говориш като софиянец, такова впечатление ми е направило ся, не го взимай вътрешно.

Корни, не знам дали е точно на тези думи, но да, така говорят, сменят ударението. Краси например като е във Варна, освен, че говори правилно и не мйека, не използва някакви типични шопски думи, обаче като почне да говори с техните по телефона и веднага мени и той ударенията Cheesygrin A и майка му, баба му най-вече, е коренячка шопкиня, баш.
« Последна редакция: Март 16, 2012, 14:52:20 от bizzare » Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #36 -: Март 16, 2012, 14:55:45 »

А и да си споделя, че в тях много ми беше интересно първият път като отидох, имах чувството, че в някаква старовремска пиеска съм попаднала, страшно ми беше странно. Не, че говорят на диалект, или пък с непознати думи, но някак самия строй на изреченията ми се струваше друг, като от книга вадени. Тук, в провинцията, сякаш по ги смиламе нещата като говорим. И въпреки, че не изпозлва някакви непознати думи, но например не казва тава, а тепсия, вместо купичка, паница, много използват лани и одеве. Направо ми беше притеснено да си отворя устата Cheesygrin
Активен

Fata morgana
Newbie
*
Публикации: 2926


« Отговор #37 -: Март 16, 2012, 15:03:39 »

Абе как ще се говори най-правилно в Сф, там се говори най-мешано, проста история на Сф показва, колко голяма е била преди 50 или 100 години и днес, напълнила се е с хора от провинцията, които изведнъж стават кореняци, но с първи/втори братовчеди от провинцията. Тоест като най-голям град, който е събрал осминка и повече от страната ни, кой говори правилно там, внуците и правнуците на ония 20 000 оригинални софиянци ли ? Lol

Аз пък си строя изреченията открай време неправилно, ама не знам това как се оправя, а и ми е все тая, на бизнес срещи си праскам чиста терминология и не ми дреме, но пак си поизчиствам говора, де, от сдух ще да е.
Активен

Thoughts Become Things... Choose The Good Ones!
Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #38 -: Март 16, 2012, 15:06:37 »

Пфф аз колко ужасно говоря, добре, че във форума не се чува мекото  Lol В официална обстановка автоматично превключвам и говоря съвсем правилно, не знам как става, опитвам се и в неформални разговори да си оправя диалекта или акцента, или каквото е там, но ако не се замисля, е оле мале... И то не само мйекането, ами и типично по варненски омекотените "т", което се чува като "ч", "д" като "дж" и т.н. Покрай мъжа ми пък започнах и аз с тези съкращавания и сливания на думи, които страшно ме дразнят по принцип.
Активен

alivera
Newbie
*
Публикации: 3932


Streets of my life


« Отговор #39 -: Март 16, 2012, 15:09:20 »

Аз все още не мога да преживея и друго - как на найлонова торбичка, болярите казват "кесия". Ей, в началото докато разбера за какво говорят. А да, сега се сещам и съквартирантката ми от Бургас, пак на найлонова торбичка казваше, "сакче"  Blink  Lol

ЕДИТ: Иначе и аз си говоря меко. В началото много ми се чудиха колегите. Пък аз нищо странно не виждах в говоренето си.  Razz Lol
« Последна редакция: Март 16, 2012, 15:13:58 от alivera » Активен

paiachka
Newbie
*
Публикации: 2741


The awesomest, most best lookingest, greatest!


« Отговор #40 -: Март 16, 2012, 15:11:04 »

ХХахахаха, дааа. Една бивша колежка имам от намсикъде, много ми беше смешно, как нарича найлоновите торбички сакче и чак ме поправяше като кажа плик, че плик било хартиен плик за писма, а пликче било гащи  Lol Lol
Активен

 
Децата не са даденост и е привилегия да ги имаш!
michelle
Newbie
*
Публикации: 3605« Отговор #41 -: Март 16, 2012, 15:20:29 »

И то не само мйекането, ами и типично по варненски омекотените "т", което се чува като "ч", "д" като "дж" и т.н.

Аз на теб не ти вярвам, че говориш така, ама ме присети за един мил спомен - първи курс, колежка от Варна се оплаква за несгодите в Германия..
"- Уф, хуора, аз пък ни ям мисо...
 - Що бе, Таня, що не ядеш мИсо?
 - Ами щото нямам чигааан..."  Lol
От тогава и викахме Чаня, хаха... Ама на мен ми е забавен варненския диалект.. Братовчедка ми така сладко мйека, чак на руски почва да ми бие..
Активен

C’est tout!
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #42 -: Март 16, 2012, 15:23:13 »

ХХахахаха, дааа. Една бивша колежка имам от намсикъде, много ми беше смешно, как нарича найлоновите торбички сакче и чак ме поправяше като кажа плик, че плик било хартиен плик за писма, а пликче било гащи  Lol Lol


тва е много яко  Lol

ох, и аз имам приятел, който на чиниите казва "паници" и разни подобни думи и му се чудех...не знаех, че е софийско (майка му е рускиня).

Фата, така е, но както казах преди малко- повечето, дошли от провинцията, си личат по говора и не ги слагам в графата "софиянци". А пък тези, които са 2ро-3то поколение вече тук, естествено, че са приели много от средата- как говорят учителите им, по телевизията, приятелите и т.н. Много ясно, че не говоря за шопите от едно време.  Просто мисля, че като живееш в столица деситилетия  наред, забравяш разговорните думички, дошли от бабите и от турците да речем. Освен това не се говори нито меко, нито твърдо.

Може и аз да съм в изкуствена среда, както казахм чувала съм ужасни случаи, но все от хора, които не познавам. Моите родители, учители, приятели на 90% говорят правилно.
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #43 -: Март 16, 2012, 15:24:08 »

Не знам, на мен тези разговори за разликите в говора никога не ми омръзват, а особено пък това да живея със софиянец е едно от най-забавните неща, които са ми се случвали Smile И бившия ми приятел не беше раждан във Варна, а в ДИмитровград, и с него сме имали по някоя забавна дума на обмяна, но общо взето и двамата цял живот сме живяли тук и не мога да кажа, че сме чувствали такова териториално различие. Или пък не е толкова важното, че е софиянец Краси, колкото е столичанин! Cheesygrin и постоянните ни заядки по тази тема, са ни просто солта в живота :Cheesygrin: Особено ми е забавно най-близкият ми приятел, който най-много прекарва време вкъщи колко упорито се старае да не мйека около него и да говори правилно Cheesygrin

Лора пък хич не съм я забелязала да говори така, както казва Cheesygrin Aма допреди да заживея със столичанчето, не чувах и да се говори много на меко във Варна Lol
Активен

alivera
Newbie
*
Публикации: 3932


Streets of my life


« Отговор #44 -: Март 16, 2012, 15:24:44 »

Аз в разговорната реч, много мЕча. Но си спомням, че докато работех в радиото и ТВ, много си оправих този кусур. Имахме и хора, които ни обучаваха. Освен това, не че сега пак не говоря меко, но се опитвам в по-официални разговори, да се въздържам.  Cheesygrin
« Последна редакция: Март 16, 2012, 15:26:28 от alivera » Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2548« Отговор #45 -: Март 16, 2012, 15:24:45 »

Бизар, този път ще ти простя.
Не знам кой прочетох че познавал интелигентни хора говорещи на диалект.Аз такива не познавам
Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #46 -: Март 16, 2012, 15:26:46 »

ох, сега се сетих за едни познати близначки от Русе (но няма общо с града, оттам е само мекото и "олеее", но ми е сладко Smile ). Та тези момичета говореха много странно- с една и съща интонация,като роботи, разделяха думите на срички и звучаха много странно. Пример: "а-ма-тя-ми-ка-за-че-не-е-та-ка". Всички мислеха, че са рускини или бавно развиващи се  Rolling Eyes А те си бяха българи и нормално интелигентни...Не мога да разбера откъде идваше това, просто се сетих, така и не свикнах за един семестър (в Германия) и все по малко ме дразнеше и се напрягах да ги разбирам,а други не се и опитваха...
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #47 -: Март 16, 2012, 15:28:58 »

A ти все пак си раждан в София ли, че не схванах шега ли е или не. Имам спомен, че си разказвал, че си живял в Бургас (не ме интересува биография, просто чисто статистически).

Корни, и техните ползват паница, както и пликчета за торбички.
И не знам дали съм разказвала за един малък ужас като бяхме на гости веднъж в едни приятели в София. Счупи се една чаша, разля се и аз казах "Къде ви е стирката" и олеее, не помня някой някога да ми се е смял толкова много "кое, кое?" "аа, каква смешна дума, хахахах". Направо щях да умра. Само моп знаели тия шопи, бре.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #48 -: Март 16, 2012, 15:31:09 »

Бизар, този път ще ти простя.
Не знам кой прочетох че познавал интелигентни хора говорещи на диалект.Аз такива не познавам


Аз! То не е точно диалект, ами...как да обясня...речта му звучи по друг начин. Тук таме казва и странни думи,но иначе казва примерно "дОйдохме", а ударението не е там- той "дойдЕ,дойдОхме" (ако е за минало време).И други подобни.

Човекът е от малкото,за които казвам с чиста съвест, че са по-умни от мен  Lol (шегичка, "мерихме" се в уни като имахме разни задачи,казуси и изпити), с феноменална памет и т.н. Но е убеден, че в Кърджали се говори правилно и че той не прави нищо грешно.
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #49 -: Март 16, 2012, 15:33:42 »

А що да не е интелигентен? Краси например много харесва разни стари изрази и диалекти, дето е запомнил от баба си, или от баща си (той пък е от Родопите) и обича да си ги ползва. Или както Катрин използва разокава, ей как ме изкефи. Дори го намирам за готино и някак ообогатяващо речта.
Активен

Страници: 1 [2] 3 4 ... 7  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!