star chick-chat.org star Женски работи star Любов, секс и контрацепция... (Модератор: Bambinastar Всичко за спешната контрацепция (Escapelle)
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за спешната контрацепция (Escapelle)  (Прочетена 63235 пъти)
Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« -: Септември 20, 2007, 11:34:44 »

КАКВО Е СПЕШНА КОНТРАЦЕПЦИЯ?
Спешната контрацепция е "втори шанс" срещу нежеланата бременност. Това е противозачатъчен метод за извънреден случай и е подходяща само като мярка по спешност непосредствено след опасен сексуален контракт (без предпазни средства, при провал на използвания контрацептивен метод, или при насилствен такъв). Хапчетата за спешна контрацепция не трябва да бъдат използвани като регулярен метод за предпазване от бременност и в никакъв случай не могат да се използват за предизвикване на аборт, тъй като те са ефективни единствено непосредствено след сексуалния контакт, но не и при вече установена бременност.

Както и другите орални контрацептиви, хапчетата за спешна контрацепция предотваряват бременността чрез действието на хормони, които влияят на процеса на забременяване. Те съдържат различно вещество от хапчетата за планова контрацепция - синтетичен хормон с прогестинови свойства. Почти всички орални контрацептиви съдържат такъв хормон, но при хапчетата за спешна контрацепция той е в много по-висока доза. Въпреки това хапчетата за спешна контрацепция не предотвратяват бременност във всеки случай и изобщо нямат надеждността на плановата орална контрацелция. Имат определен период, в който могат да бъдат прилагани за да бъдат ефективни изобщо. Колкото по-късно бъде прието хапчето, толкова неефективно е то при предотвратяването на нежелана бременност. При прием до 72 часа след сексиалния контакт, хапчето дава 89% надежност. Също така хапчетата за спешна контрацепция не предпазват от болести предавани по полов път и СПИН.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #1 -: Септември 20, 2007, 11:38:35 »

МЕТОДИ ЗА СПЕШНА КОНТРАЦЕПЦИЯ?

Въпреки, че има ужасно много наименования на спешната контрацепция и почти във всяка страна производителите използват различно име, основно има 2 метода за спешна контрацепция - хапчета и вътрематочна спирала. Хапчета се делят на два типа според съдържанието на хормони.

Първия тип хапчета съдържа хормона прогестин. Това е по-широко разпространение тип хапчета. Характерно за тях е, че са най-ефективния метод за спешна контрацепция и предизвикват най-малко странични ефекти.

Хапчета от този тип съдържат като активно вещество Levonorgestrel от дозата 1.5 mg. Levonorgestrel е прогестин - синтетичен еквивалент на женския хормон прогестерон. Тази доза може да се приема по две схеми - едната е по едно хапче от 0.75 мг през 12 часа, а втората е двете хапчета по 0.75 мг заедно или едно хапче от 1.5 мг. Изследвания са доказали, че и двете дози са еднакво ефективни. Също така много множество изследвания са показали, че хапчето може да се приема и до 120 часа след небезопасен сексуален контакт въпреки, че на всички листовки и инструкции пише до 72 часа.

Този вид хапчета намаляват риска от нежелана бременост до 89%. Това обаче не означава, че 11 от всеки 100 жени използващи спешна контрацепция забременяват. Това е осреднена стойност, тъй като ефективността зависи и от това колко скоро е прието хапчето. Изследванията показват, че ако 100 жени имат един небезопасен сексуален контакт през втората или третата седмица от менструалния си цикъл, 8 от тях ще забременеят. Ако обаче всички тези 100 жени използват веднага след това хапче за спешна контрацепция, съдържащо 1.5 мг levonorgestrel, само една от тях ще забременее.

Вторият тип хапчета са комбинирани таблетки, съдържащи прогестин и естроген (другия важен женски полов хормон), подобно на хапчетата за планова орална контрацепция. Лекарите съветват прием до 72 часа, разделен на две дози с отстояние от 12 часа. Всяка доза съдържа 100 mcg естроген и .50 mg прогестин. Въпреки, че има специално създадени такива комбинирани таблетки за спешна контрацепция, няма никакъв проблем да се използват и хапчета за ежедневна планова контрацепция стига да се спази точно дозата. За да бъдат ефективни трябва да се използват комбинирани таблетки, които съдържат Levonorgestrel и Еthinyl estradiol.

Този тип хапчета намаляват риска от бременност до 75%. Това отново е осреднена стойност, тъй като ефективността зависи от това колко скоро е изпита дозата хормони. Въпреки това комбинираните хапчета за спешна контрацепция имат по-малка ефективност и по-рядко пречиняват гадене и повръщане в сравнение с тези, съдържащи само прогестин.

Другият метод за спешна контрацепция, които може да бъде използван е вътрематочна спирала. Това е традиционен метод за предпазване от бременност и представлява малко пластмасово или медно средство с различна форма, което се поставя в матката и по този начин предотвратява оплождането и/или имплантирането на ембриона. Този метод може да бъде използван както за постоянна контрацепция, така и за спешна. Във вторият случай може да бъде поставена в матката не по-късно от 5 дни. Поставянето задължително се извършва от лекар! Спиралата е ефективен метод за спешна контрацепция и осигурява 99% процента сигурност, а веднъж поставена тя може да се превърне в постоянно средство за предпазване от нежелана бременност.

Въпреки това спиралата не е най-подходящоят метод за контрацепция (спешна и планова) тъй като може да се окаже предпоставка за възникване на сериозни възпаления. Затова е важно преди поставянето на спирала да се направят необходимите изследвания и да е сигурно, че партньорите не страдат от инфекции. Развиването и нелекуването на инфекции и възпаления при наличието на вътрематочна спирала е опасно и може да доведе но трайни и тежки последици, включително и стерилитет.

От казаното става ясно, че най-добрият, лесен и достъпен метод за спешна контрацепция е използването на предлаганите на пазара медикаменти за спешна контрацепция представляващи хапче, съдържащо 1.5 мг Levonorgestrel. Затова от тук нататък, когато говорим за спешна контрацепция ще имаме предвид такова хапче.

В България предлаганият продукт за спешна контрацепция се нарича Escapelle. Той съдържа 1.5 мг Levonorgestrel в една таблетка. Продава се без рецепта и без ограничение за възрастта на пациента.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #2 -: Септември 20, 2007, 11:40:44 »

КОГА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ХАПЧЕ ЗА СПЕШНА КОНТРАЦЕПЦИЯ?

Спешната контрацепция може да бъде използвана по всяко време като втори шанс и back-up контрацепция след секс. Най-честите случаи, когато може да се наложи използването й са:
    * скъсване на презерватив
    * съмнения за ефикасността на изолзваната контрацепция
    * секс без предпазни средства
    * сексуално насилие

Въпреки, че има много методи за предпазване от бременност в днешно време, никой от тях не осигурява 100% надеждност и не е защитен от провал. Хората също не са перфектни за да гарантират, че ще правят секс само под действието на разум и план. Също така много често младите хора се оказват неподготвени и случаите когато правят секс без предпазни средства надвишават в пъти случаите на сексуално насилие. Но каквато и да е причина подари която някоя жена ина нужда от хапчето, истината е, че спешната контрацепцията намалява значително шанса от нежелана бременност. И колкото по-скоро е приета, толкова по-ефективна е тя.

Принципно няма ограничения за това коя жена и кога може да използва хапчето. Въпреки това е желателно винаги да се преглежда листовката и да се вземат под внимание посочените предупреждения.

Макар и приема на спешна контрацепция да изглежда лесен и безобиден, трябва винаги да се преценява има ли наистина нужда от нея и да не се приема за най-малкото нещо. Спешната контрацепция трябва да се използва само в спешни случаи и да не се приема повече от веднъж за менструален цикъл. В случай, че се наложи прием на значително кратки интервали е най-добре да се помисли за надежден регулярен метод за предпазване от бременност.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #3 -: Септември 20, 2007, 11:43:58 »

КАК ДЕЙСТВА ХАПЧЕТО?

Дейстието на хапчето е обосновано от дейстието на активното вещество Levonorgestrel в него. Той представлява синтетичен хормон със свойствата на естествения женски хормон прогестерон, който има ключова роля за менструалия цикъл и функционирането на женската полова система. Изследванията са показали, че дозата от 1.5 мг Levonorgestrel е достатъчна и оптимална за повлияване естественото функциониране на яйчниците и матката с цел претотвратяване на нежелана бременност.

Дейстието на хапчето донякъде зависи от това в кой момент от месечния цикъл е било прието то. Въпреки това обаче, то НЕ пречинява аборт!

Благодарение на свойствата си Levonorgestrel предизвиква две едновременни действия:
Дейстие1: Прекъсва или прекратява овулацията, ако тя още не е настъпила. Високата доза приет хормон спира нарастването на фоликула и неговото спукване за да не се отдели зряла яйцеклетка.
Дейстие2: Приема на хапчето предизвиква рязко покачване и след това падане на нивата на прогестерона. Организмът реагира на тях като се предизвиква маточно кървене за отделяне на маточната лигавица така че в случай, че яйцеклетка вече се е отделила и/или е била оплодена да бъде изхвърлена заедно с него и да не може да се вгнезди в матката. То прилича на истинска менструация и обикновено се появява няколко дни до седмица след приема.

Хапчето за спешна контрацепция има ефективност в предотвратяване на бременност САМО в периода между сексуалния акт и имплантирането на ембриона в маточната лигавицата. Хапчето няма никакво действие ако се приеме при вече настъпила бременност. Т.нар. хапчета за аборт са съвсем различни от спешната контрацепция, те съдържат различни вещества, имат друг начин на действие и се приемат само под контрола на лекари. В България такива хапчета няма, така че няма опасност да бъдат сбъркани!
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #4 -: Септември 20, 2007, 11:45:29 »

ПРИЕМ НА ХАПЧЕТО?

Таблетката за спешна контрацепция може да бъде използвана по всяко време на менструалния цикъл. Тя се приема еднократно до 72 часа след непротектиран или неправилно протектиран полов контакт. Хапчето трябва да бъде прието възможно най-скоро, за предпочитане до 12 часа след акта, но не по-късно от 72 часа. Eфикасността намалява с времето, изминало след половия акт (95% дo 24 часа, 85% между 24-ия и 48-ия час, 58% при използване между 48-ия и 72-ия час), а ефикасността след 72-ия час е несигурна. Затова НЕ отлагайте приема на таблетката. Нейното действие е толкова по-сигурно, колкото по-рано я вземете!

След прилагане на спешна контрацепция се препоръчва да се използва локален бариерен противозачатъчен метод (напр. презерватив) до настъпване на следващата менструация. Не се препоръчва повторно използване на таблетките в рамките на eдин менструалeн цикъл поради възможност от сериозно смущение на цикъла.

Някои лекарства, които приемате същевременно, могат да усилят усвояването и изхвърлянето от организма на активната съставка на продукта, намалявайки неговата ефикасност. Такива са лекарствата за лечение на епилепсия и гъбични заболявания, антибиотици, както и билкови продукти, съдържащи жълт кантарион. Употребата на хапчето трябва да бъде добре обмислена при пациентки с тежко нарушение на чернодробната функция. Тежки заболявания с понижена или смутена абсорбация (усвояване на активното вещество в червата), като болестта на Crоhn, могат да намалят ефикасността.

Не приемайте допълнителни таблетки. Те няма да намалят риска от бременност повече отколкото прието хапче вече го е направило. Но в случай на поява на повръщане до три часа след приемане на едната таблетка, незабавно трябва да се вземе друга таблетка. Ако почувствате странни оплаквания (болка или схващане на крайниците, задух, болка в гърдите, загуба на зрение или слух, обрив) незабавно се свържете с лекар.

В случай, че менструацията ви закъснее, задължително трябва да се направи тест за бременност. А в случай на установена бременност след приема, задължително трябва да се посети гинеколог за да се изключи вероятността от ектопична (извънматочна) бременност.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #5 -: Септември 20, 2007, 11:51:30 »

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Сред страничните ефекти са зацапващо кървене, гадене, повръщане, главоболие, напрежение в гърдите, чувство на умора, нарушения на месечния цикъл и др. Те са строго индивидуални, тъй като всеки организъм реагира различно на дозата хормони. Въпреки хапчетата за спешна контрацепция могат да окажат отложени във времето странични ефекти, особено ако се наложи да бъдат приемани на близки интервали от време. Но това до голяма степен е индивидуално и зависи и от това в кои момент от месечния цикъл е прието хапчето.

Поради факта, че хапчето прекъсва овулацията, това може да доведе до две неща - едното е нарастването на фоликула да спре само за ден-два-три, после организмът да се възстанови и да продължи нарастването на същия фоликул откъдето е спрял като в последствие се отдели яйцеклетка. Или второто е организмът да не се възстанови, нарастването на въпросния фоликул да спре изцяло, той да не се изхвърли, а да се превърне в яйчникова фоликуларна киста. В случай че забележите анормални нарушения на месечния си цикъл след прием на хапчета за спешна контрацепция посетете лекар.

Физиологическите свойства на прогестините (синтетичните еквиваленти на женския хормон прогестерон) могат да обяснят по-високият риск от ектопична (извънматочна) бременност. Едно възможно обясняние за това е, че прогестеронът оказва влияние върху функционирането на фалопиевите тръби като намалява еластичността и по този начин намаляват способността им да изтласкват към матката оплодената яйцеклетка. Считайки това, че levonorgestrel е такъв хормон по своята същност, то съществува теоретична вероятност хапчетата за спешна контрацепция, съдържащи само прогестин, да увеличат вероятността от извънматочна бременност. Въпреки, че няма клинични данни за такъв увеличен риск, в случай на установена бременност след приема задължително трябва да се посети гинеколог за да се изключи вероятността тя да е извънматочна. Особено това важи за жени с болки в областта на корема/таза, с колапс или такива с анамнеза за ектопична бременност, операция на фалопиева тръба или тазово възпалително заболяване.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #6 -: Септември 20, 2007, 11:59:26 »

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:

Какво е backup метод за предотвратяване на нежелана бременност?
Това е начин за предпазване от нежелана бременност след непротектиран или неправилно протектиран полов акт от обичайната контрацепция.

Какво НЕ е bakcup метода за предотвратяване на нежелана бременност?
Той НЕ е: средство за прекъсване на установена бременност, средство за ранен аборт, заместител на плановата контрацепция.

В какви случай е подходящо да се вземе хапче за спешна контрацепция?
Скъсване на презерватив. Съмнения за ефикасността на изолзваната контрацепция. Секс без предпазни средства. Сексуално насилие.

Хапче за аборт ли е спешната контрацепция?
НЕ. То предотвратява настъпването на бременност, а не предизвиква аборт при вече установена такава!

Как се приема хапчето за спешна контрацепция?
Хапчето трябва да бъде прието възможно най-скоро, за предпочитане до 12 часа след акта, но не по-късно от 72 часа.

Каква е ефективността на таблетката в проценти?
Eфикасността намалява с времето, изминало след половия акт:
    * 95% при прием дo 24 часа
    * 85% при прием между 24-ия и 48-ия час
    * 58% при прием между 48-ия и 72-ия час
    * след 72-ия час ефективността е несигурна.
Действието е толкова по-сигурно, колкото по-рано се приеме хапчето!

Как действа хапчето?
Основното действие на хапчето е да промени процеса на овулация. За повече информация, прочетете тук.

Необходима ли е рецепта за спешната контрацепция?
Не. В България хапчето за спешна контрацепция се продава в аптеките без рецепта и без ограничение на възрастта на пациентката. В някой други обаче ситуацията е различна, в САЩ, например, то е свободно достъпно само за жени над 18 години.

Необходима ли е консултация с лекар преди приема на хапчето?
Не. Консултация с лекар не е задължително, но е желателно да се прочете внимателно листовката.

Необходима ли е консулатация с лекар след приема на хапчето?
Не. Въпреки, че не е задължителна консултацията с лекар след приема, такава трябва да бъде направена в случай на:
    * съмнения за бременност
    * съмнения за гинекологично заболяване
    * нарушения в менструалния цикъл
Освен това обаче, всяка жена водеща полов живот трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно за профелактични прегреди.

Какви са страничните ефекти на хапчето?
Те са строго индивидуални, тъй като всеки организъм реагира различно на дозата хормони. Сред често срещаните странични ефекти са зацапващо кървене, гадене, главоболие, напрежение в гърдите. В по-дълкосрочен план е възможно да се наблюдават нарушения в менструалния цикъл.

Ще промени ли хапчето следващата менструация?
Да. Тя обикновено се появява от няколко дни до седмица след приема. Въпреки това е възможно да закъсненее или да се появи зацапващо кървене в периода между приема и очакваната менструация.

Предпазва ли хапчето за спешна контрацепция от болести, предавани по полов път?
Не. Хапчето предотвратява единствено нежаланата бременност и не предпазва от никакви болести, предавани по полов път. Затова трябва да използвате презервативи.

Безопасно ли е да правя секс без предпазни средства след прием на хапчето?
Не. То предотварява само в случай, че е прието непосредствено след сексуалния акт. Повторен полов акт без предпазни средства в рамките на същия менструален цикъл изисква повторно приложение на хапчето за спешна контрацепция. Но трябва да се има предвид, че повече от един прием в рамките на един цикъл може да доведе до намаляване на ефективността или сериозни нарушения на менструалния цикъл.

Има ли ограничие в броя на приемите на хапчето?
Не. Няма никакво такова ограничение. Но трябва да се има предвид, че повече от един прием в рамките на един цикъл може да намали ефективността и да доведе до сериозни нарушения в менструалния цикъл. Също така не е препоръчително да се използва спешната контрацепция като единствен метод за предпазване от бременност и заместител на плановата контрацепция и презервативите.

Мога ли да използвам спешна контрацепция дори ако ми е препоръчано да не приемам хормонална контрацепция по медицински причини?
Да. Изследвания показват, че еднократната доза при хапчето не носи риск като постоянния ежедневен прием. Въпреки това е препоръчително да се посъветвате с лекар.

Мога ли да използвам спешна контрацепция ако приемам други лекарства?
Да. Но е задължително да прочетете листовката за посочените лекарствени взаимодействия, защото някой лекарства могат да намалят или елиминират действието на хапето. А в случай, че сте подложена на хормонално заместителна терапия с прогестерон, задължително се консултирайте с лекар си.

Кога да си направя текст за бременност за да е сигурно, че ще отчете вярно?
Най-рано 10 дни след половия акт. Въпреки, че на пазара има се предлагам тестове за бременност, които отчитат и след 7-мия ден, на тяхният резултат може да вярваме напълно само ако той е положителен. Тъй като домашните тестове за бременност отчитат над определено натрупано количество в урината на хормона на бременност, за да е сигурен отрицателния резултат от теста трябва да се изчака поне 10 дни или датата на очакваната менструация.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #7 -: Септември 20, 2007, 12:02:26 »

ОПАСНОСТТА ОТ НЕЖЕЛАНА БРЕМЕННОСТ

Цикълът е промените в женския организъм, които настъпват от първия ден на една менструация до предния ден на следващата. Нормално цикълът трае около 28 дни и се състои от три фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална. Фоликуларната фаза продължава от първия ден на менструацията до овулацията. През нея се увеличава продукцията на женския хормон естроген и се съзряването на един фоликул в яйчниците. След това настъпва овулаторната фаза. През тази фаза узрелият фоликул се спуква и освобождава една яйцеклетка. Процесът на освобождаване на яйцеклетка се нарича Овулация и неговата продължителност е кратка (в рамките на един ден). След това настъпва лутеалната фаза, която продължава до до края на цикъла. По време на нея фоликулът, който е освободил вече яйцеклетката, се превръща в жълто тяло. Жълтото тяло произвежда хормона прогестерон, който подготвя стените на матката за прикрепването на оплодената яйцеклетка.

Бременност може да настъпи, ако има яйцеклетка и сперматозоиди. Тъй като животът на яйцеклетката е много кратък, най-опасен период за забременяване е по време на овулация. Обикновено овулацията при 28-дневен цикъл настъпва около 14-я ден. Жизнеността на яйцеклетката е около 24 часа и оплождане е възможно САМО през това време.

Важно е да се знае, че това е относителен период и овулацията не винаги настъпва точно на 14-тия ден. Хормонално по-стабилна е лутеалната фаза(тази след овулацията), тя има постоянна дължилна от около 14 дни. Когато цикълът мени дължината си, това става за сметка на фоликуларната фаза. Което от своя страна променя деня на настъпване на овулацията. Освен това има още редица фактори, които могат да провокират по-ранна или по-късна овулация.

И все пак пресмятането на овулация е важен момент от следенето на цикъла на всяка жена, както когато тя желае да забременее, така и когато трябва да прецени дали има нужда от спешна контрацепция. Затова е препоръчително да си имате овулационен календар, с помощта на който да следите менструацията и фертилните дни.
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #8 -: Септември 20, 2007, 12:08:04 »

Забележка: Използваните материали като източник на информация са лекарствените листовки на Escapelle и Postinor Duo, ec.princeton.edu и информация от лекари. В случай, че искате да използвате и/или копирате материала е задължително да посочите този форум като източник!!!


П.П. И така дами и господа, ако имате забележки и/или допълнения давайте на лични. Особено за ЧЗВ. Темата - locked Smile
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!