star chick-chat.org star Женски работи star Любов, секс и контрацепция... (Модератор: Bambinastar АБОРТ
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: АБОРТ  (Прочетена 63420 пъти)
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« -: Септември 10, 2006, 17:07:17 »

Абортът е преждевременно прекъсване на бременността. В разговорната реч при спонтанни аборти се използва и думата помятане. В зависимост от причините довели до аборта се разграничават спонтанен и изкуствен. В медицината всяка бременност не довела до живородено се счита за аборт. Темата за моралната страна на изкуствено предизвиканите аборти по желание на майката е обект на непрекъснати дебати и спорове.

Спонтанен аборт (помятане) е налице когато се прекъсва бременността без външна намеса. Множество са причините, които могат да доведат до това: биологична несъвместимост на плода и майката, недоразвитост на детеродните органи, като последица от заразни, инфекциозни и др. болести, вследствие травма (физическа или психическа) при системно недохранване и т.н.

Причини за спонтанен аборт:
(По материал на
Д-р Николай Славов
Акушер-гинеколог)

Под спонтанен аборт се разбира самоволното прекъсване на бременността до 28 гестационна седмица (г.с.).
Честотата на тази акушерска патология е 8 – 12 % от броя на бременностите, завършили с раждане.

Причини за спонтанен аборт:

Генетични аномалии – в първите два месеца на бременността около 50 % от спонтанните аборти се дължат на хромозомни аномалии – най-често полиплоидии (кратно увеличение на нормалния брой автозоми). Важно е да се знае, че тяхната почва е случайна и не е свързана с повишен риск от повторение при следваща бременност.
Хормонална недостатъчност – важна причина за спонтанен аборт в срок до 12-та г.с. играе недостигът на прогестерон, т.нар. “протектор на бременността”. При дефицит на прогестеронова продукция от жълтото тяло, на бременността се създават условия за дефектна имплантация на оплодената яйцеклетка, влошеното и кръвоснабдяване, покачване съкратителната функция на матката и като следствие на това – спонтанен аборт.
Инфекции – имат сериозен дял като причина за спонтанен аборт, особено в първите седмици на бременността. Водещо място заемат “невинните” вирусни заболявания, масово разпространени в есенно-зимния сезон. Високата температура, интоксикацията на организма, както и директното засягане на бързо делящите се  ембрионални клетки от вирусния причинител имат за честа последица ранна ембрионална смърт и последващ спонтанен аборт. Специално внимание заслужава рубеолният вирус, поради изключително високия процент вредни ембрионални аномалии на сърдечно-съдовата, нервната система и очите. Тези специфични увреждания се отнасят до бременни жени, боледуващи от рубеола в срок до 12 – 14-та г.с.
По ред причини и недоразумения в  общественото съзнание е преекспонирана ролята на т.нар. зоонози – инфекциозни заболявания, при които междинен гостоприемник е човекът – респективно бременната. В тази група заболявания влизат токсоплазмоза, листериоза и бруцелоза. Важно е да се знае, че те могат да предизвикат спонтанен аборт и/или вродени увреждания на плода, само и единствено при прекарана в хода на настоящата бременност тежка, септична форма на заболяването. От тази гледна точка е медицински безсмислено и икономически неоправдано масовото изследване на бременните за антитела срещу токсоплазмоза, с цел “откриване” на причината за спонтанен аборт при предишна бременност или определяне на риска от спонтанен аборт при настоящата.
В групата на инфекциозните причинители не бива да се неглижира ролята на бактериалните агенти – както при заболявания извън гениталната сфера (ангини, пневмонии, цистити, пиелонефрити и други), така и особено в гениталния тракт – влагалище, маточна шийка, маточна лигавица, тръби и яйчници. От посочените локализации акцентирам на най-честата, в диагностично и терапевтично отношение най-благодатната и за съжаление – най-пренебрегваната – влагалището, с възпалителни промени по лигавицата, или както широко (и неправилно) е известно т.нар. “бяло течение”.


Няма “нормално” течение! Всяко по-обилно течение от влагалището съпроводено или не от допълнителни симптоми – зачервяване, оток, парене, сърбеж и други, налага задължително гинекологичен преглед, по преценка микробиологично изследване и адекватно лечение. В противен случай е налице риск от асцендентна  инфекция със засягане на плодния сак и последващ спонтанен аборт.
Вродени аномалии на гениталиите – хипопластична (недоразвита) матка, едно- или двурога матка, матка с пълна или частична преграда (септум) и други. Общото за всички тях е, че не предоставят достатъчно добри възможности за имплантация и нарастване на оплодената яйцеклетка. Малката и/или неправилно формирана маточна кухина, недостатъчно развитият мускулен слой на матката, недобре подготвената хормонално лигавица, често и в комбинация с хормонална недостатъчност, водят до спонтанен аборт. Типична за тази група причина е поредицата от спонтанни аборти, като често следващият е в по-късен срок на бременността.
С известна условност към тази група причини за спонтанен аборт мога да включа т.нар. истмикоцервикална недостатъчност – вродена или придобита патология, засягаща маточната шийка и долния маточен сегмент. Тази патология на бременността води до спонтанен аборт в срок 14 – 20 г.с.
Макар и рядко, причина за спонтанен аборт могат да бъдат доброкачествени тумори на матката – например множествени миомни възли или яйчникови кисти (най-често усложнени – например при торквация – усукване на крачето на кистата).
Поради ограничения обем няма да разглеждам фактори за спонтанния аборт, които са с по-малка честота, несигурна или спорна роля в развитието на това усложнение на бременността – например кръвно-групова и Rh-несъвместимост, различни интоксикации, неправилно или недоимъчно хранене, хиповитаминози, механични и психични фактори и други.

Клинична картина на спонтанният аборт

В зависимост от срока на бременността и причинният фактор, клиниката може да бъде разнообразна – от пълна липса на симптоми до застрашаваща здравето и живота на бременната състояния.

Обикновено водещите симптоми на спонтанния аборт са два – кървене от влагалището и болки в долния етаж на корема, слабините и кръста. В зависимост от срока на бременността, причините за спонтанния аборт и етапа в развитието му (заплашващ, начеващ, в ход, непълен, пълен) двата основни симптома са проявени с различна интензивност. Правилното поведение на бременната, дори и при “слаби болки” или “леко кървене” е да потърси без отлагане консултация с личния си гинеколог.

Не отказвайте гинекологичен преглед! Той не само не може да доведе до спонтанен аборт (доста разпространено схващане!?), но е задължителен с цел точна диагностика, терапия и преценка за необходимост от от хоспитализация. Прецизното диагностициране включва и задължително ехографско  изследване (за предпочитане вагинална ехография). Единствено с нея е възможно максимално ранното и точно откриване на отклонения в развитието на бременността, водещи до спонтанен аборт - “кухо яйце”, загинал ембрион, частично отлепване на плодния сак от маточната стена, вродени аномалии на плода и други.

Освен посочените задължителни диагностични приоми се използват и редица други методи и тестове, съобразно знанията и възможностите на личния Ви гинеколог и здравното заведение.


Изкуствено предизвиканият аборт е във вид на медикаментозна или хирургическа намеса. Прилага се до 20-та седмица от бременността, по късен аборт крие голяма опасност за живота на майката и е в по-голяма степен морално неприемлив поради израстването на ембриона (начална форма - зародиш на живот във фетус) до плод с индивидуални белези. До предизвикан аборт може да се стигне поради медицински показания в интерес на здравето на жената, при доказано нежизнеспособен зародиш или по желание.

Криминален аборт - всяка изкуствено прекъсната бременност чрез хирургическа намеса извършена извън специализирано болнично заведение, носи риск от смърт или други тежки здравословни последици за майката (безплодие, инфекции и др.), поради което се преследва от закона и се нарича криминален аборт.

Процедурата
След необходимите изследвания и доказване на бременността се постъпва в специализирана акушеро-гинекологична клиника. Самата процедура се извършва под анестезия (с локална или обща упойка) и трае около 10 минути. В зависимост от имунната система и здравословното състояние на жената общата работоспособност може да се възвърне и до 24 часа. След манипулацията пациента не се хоспитализира за повече от няколко часа. До навършване на пълнолетие на майката - абортът се извършва само със съгласието на родителите ѝ по установения законов ред.

Статистика

Абортите по света
Загубата на девствеността под 20 годишна възраст е често срещано явление. 77% от жените в развитите страни започват сексуален живот, пред да навършат 20 години, като процентът е 83% в Африка и 56% в Латинска Америка.
В много страни двойките имат повече деца, отколкото искат, или създават дете в момент, когато не го желаят.
В световен мащаб повече от една четвърт от жените, които забременяват, или правят аборт по желание, или раждат нежелано дете.

Изборът да абортираш


46 млн. жени в света правят аборт по желание всяка година. От тях 78% живеят в развиващите се страни и 22% - в развитите.
Около 11% от всички жени, които правят аборт, живеят в Африка, 58% в Азия и 9% в Латинска Америка. Останалите живеят в Европа (17%) и в други развити страни (5%).
В развиващите се и в развитите страни се наблюдават много близки нива на абортите по желание -съответно 39 аборта на 1000 жени и 34 аборта на 1000 жени.
В Белгия, Холандия, Германия и Швейцария равнището на абортите е под 10 на 1000 жени в детеродна възраст; в останалите страни на Западна Европа, в Канада и САЩ то е между 10-23 на 1000.
В Румъния, Куба и Виетнам процентът на абортите е най-голям в света. (78-83 аборта на 1000 жени). В Чили и Перу тяхното число е над 50 на 1000.
В световен мащаб се пада средно по един аборт на всяка жена. Опасностите на аборта
Смъртността при аборт е ниска в развитите страни, където най-често операцията е законна. (0.2-1.2 смъртни случая на 100 000 аборта). В развиващите се страни обаче (без Китай), където абортът е извън закона или е силно ограничен, смъртността при абортите е стотици пъти по-висока отколкото в развитите страни (330 смъртни случая на 100 000 аборта).
Световната здравна организация определя опасния аборт като операция за прекратяване на нежелана бременност, извършена от човек без необходимите умения или в среда, лишена от минимум медицински стандарти, или и двете. Организацията изчислява, че всяка година се правят почти 20 млн. опасни аборта - 19 млн. в развиващите се страни, а останалите - в Източна Европа.
Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #1 -: Септември 10, 2006, 17:29:45 »

Фей-а малко инфо за цени-с направления и без и как седят нещата с непълнолетните може ли?
Активен
6u6inka
Newbie
*
Публикации: 427« Отговор #2 -: Септември 10, 2006, 17:31:49 »

Непълнолетните не може да правят аборт, ебаси. Да са мислили, аз не вярвам на тия нелегални аборти. Ако наистина ги има, значи ги правят некви глупаци.
Активен

Ако понякога се чувстваш безполезен,  депресиран или обиден…
Винаги помни, че ТИ някога си бил най-бързият и най-способният победител измежду милиони малки сперматозоиди.
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #3 -: Септември 10, 2006, 17:34:57 »

Еми цени мога да кажа, в диапазона, в който знам, че се движат, но за непълнолетните не съм много компетентна как стоят нещата законово...Мога да говоря само като човек, който е наясно, че ако отидеш на частно и си платиш хич и не те питат на колко си години...Не е похвално, но факт...
Та...
ЦЕНИ НА АБОРТ
От 150 до 250 лв - на частно
В държавна болница (с направление) може да ви излезе и под 100 лв, НО НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ИЗБЕРЕТЕ ДЪРЖАВНО ЗАВЕДЕНИЕ ПО НЯКОЛКО ПРОСТИ ПРИЧИНИ
- отнасят се към вас безразлично и студено;
- претупват ви;
- никой нищо не ти обяснява.
(искам да поясня, че говоря, че тези случаи преобладават, но съм наясно, че може да има и изключения от тях).

А то си било казано -
Цитат
До навършване на пълнолетие на майката - абортът се извършва само със съгласието на родителите ѝ по установения законов ред.


Шуши, гарантирам ти, че могат! НЕ Е РЕДНО, но се прави...Уж съществува някакво правило за съгласие на родител, но ясно си спомням, че в стария форум имаше едно 16 или 17 годишно момиче, което и без беше направило аборт, придружено единствено от приятеля си. А и аз лично знам за такива случаи на мой познати... Mad

Тук е мястото да кажа на всички, които са решили да правят или им се налага аборт, че е добре да споделите поне с 1-2 близки до вас хора. Що се отнася до непълнолетните - колкото и да ви е трудно - потърсете подкрепа при родителите си!!! Те са най-подходящата ви опора в случая! Exclamation
Активен

6u6inka
Newbie
*
Публикации: 427« Отговор #4 -: Септември 10, 2006, 18:07:34 »

Като се замислих и аз имам приятелка, която прави аборт като беше под национално издирване... Корупцията си казва думата за съжаление.
Активен

Ако понякога се чувстваш безполезен,  депресиран или обиден…
Винаги помни, че ТИ някога си бил най-бързият и най-способният победител измежду милиони малки сперматозоиди.
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #5 -: Септември 10, 2006, 18:14:56 »

Именно...Тъжно е...
Активен

Blow
Newbie
*
Публикации: 4302« Отговор #6 -: Септември 10, 2006, 18:44:10 »

Моят опит.

Началото: Повече от година употреба на Новинет,след което ги спрях,защото с приятеля ми имахме гинекологичен проблем. Объркване на цикъла,не успявах да си изчисля овулацията. Секса не беше изцяло обеопасен- прекъснат акт. Не ме упреквайте,бебето за нас не беше нежелано,нито много желано,просто се бяхме оставили на съдбата.

Нямах цикъл месец и повече,направих тест за бременност(някакъв американски),показа бледа втора черта. След 1 седмица Шуър Чек- нямаше втора черта. Нямаше и мензис.

Този месец,преди седмица,започна слабо кървене,кафеникаво,след което за часове се усили и изхвърлях големи,слузести,тъмно кървави съсиреци,които бяха плътни,това всичкото беше съпроводено с болка на пресекулки,нито силна,нито слаба.

Не може да се разбере имало ли е плод и в коя седмица е починал. Можел е и да остане в мен,което би довело до много проблеми. Казаха,че е по-добре,че съм изхвърляла тези неща.

Приятелят ми не знае. Сега има голям проблем в семейството си и не мога да му кажа. Ние двамата също имаме проблем,с който се борим в момента,за да оцелее връзката ни.

Как се чувствам? Никак.
Активен

YOUR PLEASURE IS MY BUSINESS!
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #7 -: Септември 10, 2006, 18:55:06 »

Блоу, не искам да се повтарям с това, което вече ти казах по темата...
Разбирам как се чувстваш, макар че сигурно е ужасно, че не си споделила с приятеля си...Аз когато премълчавам нещо пред моя или го излъжа, дори да е благородна лъжа, се чувствам точно така - никак...Много е кофти...
Пожелавам ти бързо да надмогнеш болката, защото знам, че си по-силна от нея! И бързо да се разрешат проблемите, които са се струпали на теб и приятеля ти! Успех, мила
Активен

Eli
Newbie
*
Публикации: 4901


« Отговор #8 -: Септември 11, 2006, 02:53:22 »

Blow, миличка, не искам да те плаша, но от това, което съм чела много ми прилича на химическа бременност, може и да греша, но за всеки случай отиде ли на гинеколог, за да провери дали не е останало нещо? Четох, че стават ужасни инфекции, ако тялото ти не се изчисти изцяло. Какво става с теб? Минаха ли изпитите в началото на Септември? Не се отчайвай, горе главата! Пиши ми на мейла, ако имаш нужда да споделиш. Прегръдки Give flowers
Активен


Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #9 -: Септември 11, 2006, 03:17:38 »

Eли,какво е това химическа бременност? Стана ми интересно, моля те сподели за нея, не съм чувала досега нищо такова... Моля те!!!
Активен

Eli
Newbie
*
Публикации: 4901


« Отговор #10 -: Септември 11, 2006, 07:33:33 »

Теss, току-що пуснах едно обяснение за химическата бременост в темата "видове бременост", (за да ни е подредено форумчето)
погледни там Smile
Активен


Zlati
Newbie
*
Публикации: 3


« Отговор #11 -: Декември 23, 2008, 14:13:26 »

Привет и от мен.
Имам приятелка която иска да напряви аборт и се обърна за помощ към мен Confused
аз обаче съм доста боса по тези въпроси
ще съм много благодарна ако може да ми помогнете с информация Smile
"ТЯ" е с прекъснати здравно осигурителни права ...
къде може да отиде, в коя кклиника, колко ще и струва това  все такива неща
Благодаря ви предварително Много
« Последна редакция: Декември 23, 2008, 14:15:05 от Zlati » Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #12 -: Декември 23, 2008, 14:17:47 »

Привет и от мен.
Имам приятелка която иска да напряви аборт и се обърна за помощ към мен Confused
аз обаче съм доста боса по тези въпроси
ще съм много благодарна ако може да ми помогнете с информация Smile
"ТЯ" е с прекъснати здравно осигурителни права ...
къде може да отиде, в коя кклиника, колко ще и струва това  все такива неща
Благодаря ви предварително Много

Здравей, Злати
Мисля, че ще е по-добре да отвориш нова тема-повече хора ще видят.
В кой град е приятелката ти? Щом не се осигурява, остава вариант "на частно". Цените фигурират в зависимост от избраната клиника, но мисля, че минимумът е около 300 лв. Също ако е под 18 трябва разрепение от родител. Дай ни малко повече информация и ще ти помогнем Smile Дано всичко мине добре.
АктивенZlati
Newbie
*
Публикации: 3


« Отговор #13 -: Декември 23, 2008, 14:41:55 »

Ами незнам ... като я обновя не е ли почти същото?

Корнелия мерси много за бързото отзоваване Smile
Тя е на 23 несемейна. Този месец и е закъсняло и е направила тест оказало се че е бременна.
Ако може да ме насчите към някоя добра клиника която да и препоръчам в София.
Доколкото разбрах иска да е в София.

Незнам какво друго да ви дам като информация.
Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9274« Отговор #14 -: Декември 23, 2008, 14:45:02 »

Ами незнам ... като я обновя не е ли почти същото?

Корнелия мерси много за бързото отзоваване Smile
Тя е на 23 несемейна. Този месец и е закъсняло и е направила тест оказало се че е бременна.
Ако може да ме насчите към някоя добра клиника която да и препоръчам в София.
Доколкото разбрах иска да е в София.

Незнам какво друго да ви дам като информация.

Ами първата й работа е да отиде на лекар. Само с един тест нищо не може да се каже. Може дори да не е верен, макар че се случва рядко.
Просто хваща и си записва час при гинеколог. Той ще й обясни всичко.
Хубаво е да побърза, че едва ли някой вече ще е свободен преди празниците. А не е хубави да се чака.
Във форума има теми за добри гинеколози, прегледай ги "Бял списък на гинеколозите" и други.
Дано да сме полезни Smile
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17649

A believer


« Отговор #15 -: Декември 23, 2008, 14:48:21 »

Абе, извинявай много...ама твоята приятелка...като е бременна...като има проблем...що не вземе сама да потърси? Отива на гинеколог, пита го...
« Последна редакция: Декември 23, 2008, 14:50:36 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Zlati
Newbie
*
Публикации: 3


« Отговор #16 -: Декември 23, 2008, 14:49:06 »

Благодаря Ви Много и от все сърце ви желая весели празници Smile

"За какво са все пак приятелите"
неиска , неможе или незнам защо не отиде там на генеколог
а помоли за помощ.
В такъв момент човек има нужда от някого до себе си
а Тя е съвсем сама...
затова искам да и помогна поне с информация
аз също съм отскоро в София и нямам кои знае каква информация за лекари и клиники
пък това все пак е един доста деликатен въпрос


« Последна редакция: Декември 23, 2008, 15:10:53 от Zlati » Активен
D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #17 -: Декември 23, 2008, 18:11:02 »

Здравей, не съм запозната с конкретен лекар по този въпрос, тъй като не съм правила такива неща, но да отиде в поликлиниката в квартала, в който живее. Там гинекологът ще й обясни кой как и къде ще направи аборта. Може във форум бг мама да поровите за конкретен лекар, там има много повече мнения на кой лекар за какво е добре да му се довериш. Тя на 23 години вече няма ли си някой гинеколог, който системно да посещава и да му се доверява, дори й да не е в София.
Активен

Соня
Newbie
*
Публикации: 1« Отговор #18 -: Март 29, 2011, 19:44:03 »

Здравейте
Нова съм тук и съм силно заинтересована от тази тема тъй като имам същия проблем....Предстои ми аборт от Пловдив съм нека някой ако има информация за процедурите и цените пише...Ще съм благодарна на всички изказали мнение.Имам и още един въпрос не съм здравно осигурена в момента и от написаното до тук разбирам че ще е най-добре да отида на частно,семейна съм но съм пред развод живея с друг мъж и съм бременна от него но за да няма осложнения по развода решихме да махна детето...още съм в първия месец и мисля че ще е по-добре ако го направя по-рано...
Активен
Blow
Newbie
*
Публикации: 4302« Отговор #19 -: Март 29, 2011, 22:12:41 »

По-добре отиди в държавна болница, пловдивското АГ, примерно. Поне ще си сигурна, че ще те вземе някой кадърен, все пак университетска болница е. Няма значение, че не си осигурена, просто ще платиш такса.
Активен

YOUR PLEASURE IS MY BUSINESS!
Blow
Newbie
*
Публикации: 4302« Отговор #20 -: Април 11, 2011, 14:49:44 »

Да ъпдейтна малко темата с актуална информация за цени (приблизителни!!!) и регламент:

Аборт, когато е по желание, не се прави с направление. Демек само "на частно". Самата процедура струва около 150лв като отделно 40лв се плащат за ехографско потвърждаване на ембрион. Приблизително всичко около 200лв. Това важи за големите АГ болници в София.
Активен

YOUR PLEASURE IS MY BUSINESS!
kukli4kata
Newbie
*
Публикации: 18« Отговор #21 -: Март 26, 2012, 14:52:14 »

Против абортите съм поради много фактори, един от които не се знае дали друг шанс ще има жената за дете. Тъжна тема.
Активен
HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6353« Отговор #22 -: Март 26, 2012, 21:48:38 »

И кои са тия фактори? Айде стига спам.
Активен

Моето име е Любов.
D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #23 -: Март 27, 2012, 12:10:07 »

Много драматично,ама ако се разровиш ще видиш, че тези дето най-много аборти правят, най-бързо пак забременяват и нов аборт правят. Това да не може да имаш деца няма нищо общо с аборта, има си много разнообразни болести и състояния. Амън от драми!
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!