star chick-chat.org star Женски работи star Любов, секс и контрацепция... (Модератор: Bambinastar Какво да правиш след секс без предпазни мерки
Страници: [1] 2  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Какво да правиш след секс без предпазни мерки  (Прочетена 42128 пъти)
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« -: Март 06, 2007, 23:16:05 »

Какво да правиш след секс без предпазни мерки

Фактите са си факти: такива неща стават. Има и случаи на скъсани презервативи, нали? А признай си: достатъчно често се получават ситуации, при които просто решаваш, че може да се мине и без тях. Но на другата сутрин животът рязко слиза от пъстрите неонови крилца на нощта... Ето ти един наръчник с пълния набор от предохранителни мерки срещу забременяване и предпазване от венерически болести, които трябва да предприемеш, след като вече си била непредпазлива. от Нина Стефанова

Много малко неща са в състояние да разстроят нервната ти система повече от това да се събудиш и да си спомниш, че предната вечер си правила секс с не особено близък човек, без каквато и да е защита. Ако все още не си се изправяла пред тази дилема, вероятно рано или късно горчивата чаша няма да те отмине, защото или презервативът ще се скъса, или просто толкова ще си погълната от момента, че ще си кажеш: “Хайде, само веднъж, карай да върви... и без!” Сигурно в момента си казваш, че такива неща се случват само на непредпазливите безотговорни индивиди. Е, погледни тогава тази статистика: специално изследване на организация за социално здраве с идеални цели установява, че в срок от три месеца при 19 % от жените под наблюдение кондомът се е скъсал или изхлузил. Направи си и мислена отметка, че тези злополуки не са нещо, за което гинекологът ти те подготвя: според друго чуждестранно изследване (а какво ли ще е тогава у нас?!) само 25 % от гинеколозите признават, че говорят рутинно с пациентките си за методите за спешна контрацепция.

И така: ако попаднеш в такава ситуация, не хвърляй излишни време и усилия да се самоупрекваш, че не си била по-внимателна. Вместо това реагирай бързо, за да предотвратиш превръщането на най-големите ти страхове в реалност. Независимо дали се опасяваш от нежелана бременност, или от болести, предавани по полов път (или пък и от и двете), ние от Cosmo изготвихме за теб пътеводител, който да те преведе успешно през сложната щафета с препятствия, наречена секс без предпазни мерки.

Колкото по-скоро се снабдиш със средство за спешна контрацепция, толкова по-голям е шансът то да подейства.

Как да предотвратиш щетите овреме

На сутринта след това:
У нас средство за спешна контрацепция можеш да си купиш директно от аптеката, тоест не е задължително да минаваш за рецепта през АКГ кабинета. Ако обаче не си абсолютно убедена, че партньорът ти няма венерически болести, визитата при гинеколога няма да ти се размине, както и двата съответни теста (първият е седмица по-късно, а вторият - след три месеца.)

До 72 часа по-късно:Вземи хапчето за спешна контрацепция възможно най-бързо (колкото по-скоро, толкова по-добре). И задължително прочети внимателно указанията върху опаковката.

Седмица по-късно:Трябва да навестиш гинеколога си за превантивна инжекция срещу хепатит Б и за тестове за гонорея, трихомония (trichomoniasis) и хламидия.

3-7 дни по-късно:Ако все още не си взела никакво средство за спешна контрацепция, обмисли варианта на поставяне на спирала и си уговори час за манипулацията НЕЗАБАВНО.

Седмица, след като е трябвало да настъпи следващият ти цикъл:
Ако все още нямаш менструация, си вземи тест за бременност, за да си сигурна, че спешната контрацепция е проработила.


3 месеца по-късно:Време е за втори транш изследвания за венерически болести – този път за херпес, хепатит С и сифилис.

Стъпка 1
Твоят план за предотвратяване на нежелана бременност

Ключът към стопирането на непланираната бременност е бързото действие. Първата ти работа на сутринта след рискованото изпълнение е да се отправиш към аптеката и да попиташ за средство за спешна контрацепция. По принцип можеш да посетиш и гинеколога си, но понеже у нас за такива медикаменти не ти е нужна рецепта, можеш да си спестиш тичането до поликлиниката.

Средството за спешна контрацепция представлява ударна доза от същите хормони, които се намират в “обикновените” противозачатъчни хапчета. И взависимост от това какво се случва в тялото ти, тя или спира отделянето на яйцеклетката от яйчника, или възпрепятства оплождането на вече отделената яйцеклетка, или пречи на оплодената яйцеклетка да се прикрепи към матката. Хапчетата трябва да се вземат до 72 часа след самия акт. Но все пак идеалното време за приема им си остава в рамките на 24 часа, защото тогава са най-ефективни.

Разбира се, опциите за спешна контрацепция не се изчерпват с хапчето за сутринта след това: специфична комбинация от "обикновени" противозачатъчни може също да предотврати забременяването, както и медна спирала, поставена в рамките на седем дни. За да се ориентираш по-лесно в плюсовете и минусите на всеки метод, погледни нашата сравнителна табличка.

Спешна контрацепция

Нещата, които трябва да знаеш по темата "предпазване от забременяване"
Postinor Duo - хапчето за сутринта


Какво представлява:
2 броя таблетки, съдържащи хормона прогестин

Eфективност:Шансът да забременееш намалява от 8 % на 1 %

Как да го използваш:Вземаш първото хапче възможно най-скоро след акта, второто – 12 часа по-късно.

Странични ефекти:
Гадене, дискомфорт в гърдите, замайване и повръщане

Цена:Около 12 лв.

Равносметка:Освен ако не искаш дълготрайната спирала, това е най-удачният ти избор за спешна контрацепция

Противозачатъчните

Какво представлява:
Може да се използват повечето марки, като се пият в специфична комбинация

Eфективност:
Шансът се намалява от 8% на 2%

Цена:
Зависи от хапчетата

Странични ефекти:
Същите като при спешното хапче: гадене, повръщане, замаяност

Равносметка:
Бързи и удобни, но по-малко ефективни, в сравнение със спешното хапче

Медната спирала

Какво представлява:
Aко се постави в матката в разстояние на седмица след акта, устройството може да предотврати забременяването

Eфективност:
Намалява шанса от 8% на 1%

Възпира прикрепянето на оплодената яйцеклетка към матката

Странични ефекти:
Възможни са спазми по време на самото слагане; за да облекчиш болките, вземи предварително болкоуспокояващо

Най-ефективното средство за спешна контрацепция, но е добра идея само за жените, които планират да си я оставят поне една година.*

Kакво трябва да направи всяко умно момиче
Вместо да чакаш, докато стане белята, и тогава да хукнеш да търсиш хапчета, по-добре се запаси с тях предварително. Не чакаш да се порежеш, за да си купиш бинт, нали? Е, същото е и със спешната контрацепция. Хапчето е със срок на годност....

Забележка: час преди първото хапче за спешна контрацепция може за всеки случай да вземеш нещо против повръщане. Ако в разстояние на 60 минути след взимането на таблетката, все пак върнеш обратно изпитото, се консултирай с гинеколог. Може би ще се наложи да повториш дозата. Но ако спазъмът е след повече от час, не се притеснявай – медикаментите са вече усвоени.


Стъпка 2

Как да се предпазиш от болести, предавани по полов път
Мисълта, че можеш да хванеш венерическа болест, е толкова притеснителна, че чак ти идва да хвърлиш една бърза молитва: "Ох, дано да ми се е разминало!" и да се опиташ да забравиш, че си допуснала случването на такава огромна глупост. Обаче това не е добра стратегия! Дори и да си мислиш, че е прекалено късно, все още можеш да направиш много, за да предотвратиш превръщането на страховете ти във факти.

Освен ако и двамата с партньора ти сте (със сигурност) моногамни и сте си пускали тестове за венерически болести (колко от нас могат да се похвалят с изрядност в тези два пункта?!), първото нещо, което трябва да направиш, е да спретнеш един задушевен тет-а-тет разговор с него за сексуалното ви минало. Срам не срам, налага се да го питаш директно: "Имал ли си някога венерически болести?" и "Правил ли си си такива изследвания? Какви и преди колко време?"

Ако партньорът ти по неблагоразумие е някой, който не познаваш толкова добре, без съмнение ще ти е доста неловко, но си кажи, че се налага да го направиш заради собствената си безопасност. Както и се налага да му признаеш, ако ти самата имаш/си имала някаква венерическа болест – в името на неговото добро, както и на сигурността на бъдещите му партньорки, които неумишлено може да зарази.

Всъщност дори и той да те уверява, че се е тествал и няма никакви проблеми, не отпада нуждата да се изследваш за венерически болести. Защото не е никак невъзможен вариантът той да има инфекция, за която да не знае, още повече, че много от тях протичат без външни признаци. Прост научен нагледен пример: до 75 % от случаите на хламидия протичат без симптоми, до 90 % от хората с харпес не подозират за съществуването му. Същото важи с пълна сила и за вируса на HIV. Разбира се, винаги е възможно и положението, в което той лъже за състоянието си. Неотдавнашно изследване на Форума по интернационален мениджмънт на херпеса открива, че 30 % от хората, които знаят, че имат генитален херпес, крият от партньорите си, че са заразени.

Така че, запиши си час при гинеколога след една седмица, за да се подложиш на тестове за венерически болести. Не се изследвай по-рано от този срок, защото можеш да получиш заблуждаващ негативен резултат - различните инфекции имат различен инкубационен период. Ето основните факти, свързани с венерическите болести, за които трябва да се тестваш.

Кога какви тестове да си направиш
След една седмица:

хламидия, гонорея и трихомониаза

Тези три болести като цяло са доста разпространени, често протичат без симптоми и могат да нанесат сериозни вреда на сексуалния ти живот, ако ги оставиш на самотек. Хламидията и гонореята се откриват чрез проба от урината, натривка от вагината/шийката на матката или изследване на кръвта; за трихомониазата се взема вагинална натривка. Резултатите стават известни до седмица. Добрата новина е, че и трите болести се лекуват лесно с антибиотици.

След една седмица:

хепатит Б

Помоли да ти дадат глобулин за хепатит Б - антителата му ще те предпазят от заразяване, и едновремемно с това придвижи въпроса с ваксинацията. Ако тестът се окаже положителен, можеш да вземаш медикаменти, за да редуцираш проявите на вируса. (Забележка: Трябва да изчакаш три месеца за кръвния тест за хепатит С.)

След 1 месец
Задължително си направи преглед при гинеколог за кондиломи, които са много разпространени у нас.

След 3 месеца:
сифилис

Това е бактериална инфекция, която е процъфтявала през ХІХ, сеейки смърт. Днес, оставена без надзор, може да причини проблеми със сърцето, деменция и дори да има фатален изход. За щастие, се лекува лесно с пеницилин.

След 3 месеца:
херпес

Вирусът херпес е причина за появата на болезнени, пълни с течност мехурчета по гениталиите (около два дни след акта). Не са редки случаите обаче, в които болестта протича без никакви симптоми. Ако забележиш въпросните мехурчета, отиди на гинеколог незабавно. А ако нямаш никакви външни признаци, изчакай 3-месечния срок, за да се подложиш на теста. Макар че херпесът е нелечим по принцип, има лекарства, които намаляват риска от активирането му и предотвратяват инфектирането на други.

1 до 3 месеца:
HIV

Тестът за HIV (вирусът, който води до СПИН) вероятно ти изглежда като най-зловещия от всички. Но не позволявай на страха да те завладее и да те навие да пропуснеш този така важен пункт. Вярно е, че все още не е открито лекарство против СПИН, но вече има медикаменти, които помагат значително на заразените. А и поведението на щраус със сигурност няма да ти е от полза. Тестът представлява вземане кръвна проба, като резултатите стават ясни от веднага на същия ден до 10 дни по-късно, взависимост от типа на изследавнето, на което се подлагаш.

Накрая, за да предотвратиш случването на подобни злополуки вбъдеще, винаги си дръж запас презервативи под ръка (а за да се презастраховаш срещу евентуална злополука със самия кондом, хвърли поглед на колонката "Най-честите грешки с презерватива"). Всички знаем какво е да ти се завърти главата от страст, обаче... следващия път, когато попаднеш в подобна ситуация, си спомни какво пряко и преносно главоболие ще е следващата сутрин (и следващите месеци, не дай си боже, години), ако не използваш предпазни мерки.

Най-честите грешки с презерватива
Слагате го след проникването

В едно скорошно проучване 44% от жените признават, че с партньорите им не използват кондом, преди напредването на същинския акт. Разбира се, лесно е да се потопиш в усещанията и да му позволиш да влезе за няколко секунди, преди да се осъзнаеш какво правиш. Обаче по този начин можеш да забременееш от т.нар. предеякулационна течност, както и да се заразиш с някои болести, предавани по полов път. Все още ли рискуваш?

Презервативът е прекалено хлабав

Уверете се, че кондомът приляга плътно. Ако не е така, изберете Lifestyles Snugger Fit, които са специално дизайнирани за по-плътен обхват.

Съхранявате ги в твоя/неговия портфейл

Горещината и влажността развалят кондомите, така че ги дръжте на хладно и сухо място, не в портфейл, джоб и т.н. И винаги проверявайте срока на годност, защото по старите презервативи понякога се появяват невидими цепнатини.

Неправилно отваряте опаковката

Никога не използвайте ножица, зъби, или друг остър предмет, за да разкъсате обвивката, защото можете да нараните и съдържанието.

Пост-върховото маене

След кулминацията, когато пенисът му започва да омеква, част от спермата може да изтече от кондома. Така че веднага след еякулацията той трябва да се отдръпне, като държи презерватива в основата (на пениса).

*Имай пред вид също така че някои гинеколози у нас все още имат предрасъдъци срещу поставянето на спирала на нераждали жени, макар че в Западна Европа и САЩ това е стандартна практика.

(info:cosmopolitan)
Активен

Don’t feed the forum trolls
euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682« Отговор #1 -: Март 06, 2007, 23:18:37 »

Cool Thumbup
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #2 -: Март 06, 2007, 23:21:51 »

Цитат на: "euphoria"
Cool Thumbup
поиграх си бая да го напрвя като истиснакта статия с тия цветове , предпочетох го пред постване на линк  Cheesygrin  8)  Lol
Активен

Don’t feed the forum trolls
Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #3 -: Март 06, 2007, 23:26:13 »

Теб съм те признала! Темата е номер 1!  Kiss
Активен

euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682« Отговор #4 -: Март 06, 2007, 23:32:56 »

Не е лошо да се сложи под някъв статус, да не замине надолу..
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #5 -: Март 06, 2007, 23:38:46 »

Цитат на: "Xpucu"
Теб съм те признала! Темата е номер 1!  Kiss
haha ;)  Kiss

П.С. -еуфория аз не мога да я напрвя важна ....  Confused  Хриси ако иска може да я направи важна , че наистина да не слиза надолу ;)
Активен

Don’t feed the forum trolls
euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682« Отговор #6 -: Март 06, 2007, 23:39:22 »

Да де, тя.  Razz
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
TOI
Newbie
*
Публикации: 4152« Отговор #7 -: Март 06, 2007, 23:44:08 »

Нека темата се направи важна Smile
Активен

las cuentas
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #8 -: Март 06, 2007, 23:46:35 »

Цитат на: "TOI"
Ako ще я правите важна и щом ще е толкова четена да си пусна една обява със снимка тук, че си търся нова жена Cheesygrin  Lol  Lol
хахахаххаха Lol  

АЗ си спомням в розовия форум си бях сложила моя снимка за подпис и поличих предложение за среща от някакъв момък  Lol  Lol
Може да те споходи същото - слагай снимката и си на 6  Cheesygrin
Активен

Don’t feed the forum trolls
TOI
Newbie
*
Публикации: 4152« Отговор #9 -: Март 06, 2007, 23:52:51 »

Чудесна тема Smile
Активен

las cuentas
Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« Отговор #10 -: Март 07, 2007, 00:21:35 »

Дами и господа, знам колко обичате да посмамвате, аз също не бягам от тази форумна практика, но бъдете така добри да става в другите теми поне, а не в полезните и информативни.
Ако утре някой влезе в този раздел, в тази тема и иска да си помогне с отговор на някакъв въпрос, как ли ще се почувства и какво доверие да има на хора, които даже в сериозните теми размятат плюшени самоходни пениси?!  Blink Confused
Пиша личното си мнение в качеството на обикновен потребител.  Blink

Едно-две мнения - ок, допустим спам, но без да прекаляваме. Някои хора влизат тук, за да намерят полезна за тях информация. Нека направим така, че да ни имат доверие.  Rolling Eyes
Че и важна да направим темата...Защо? Да виждат хората плюшени пениси ли?  Blink
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #11 -: Март 07, 2007, 00:24:03 »

Важна е!
И все пак Дита е права.  Kiss
Активен

Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #12 -: Март 07, 2007, 00:26:28 »

Цитат
Че и важна да направим темата...Защо? Да виждат хората плюшени пениси ли?
като изключим пенисите , защото има информазция ,която е важна и се дъвка постоянно.Ясно защо.
Общо взето в написано е събрано всичко , за което се говореше в розовия форум.Затова мисля че няма да е лошо да седи отгоре за да не се затрива назад полезното инфо.

Но вие решете .Това е от мен .
Активен

Don’t feed the forum trolls
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #13 -: Март 07, 2007, 10:52:47 »

Нещо май не съм разбрала, защото за противозачатъчните пише това:

"Странични ефекти:
Същите като при спешното хапче: гадене, повръщане, замаяност

Равносметка:
Бързи и удобни, но по-малко ефективни, в сравнение със спешното хапче"

ОК ли се има предвид? Не са ли ти много по-сигурни от постинора? А и с по-малко странични ефекти? Просто казвам ако съм права да се промени, за да не реши някое момиченце "я, че то по-=добри били спешните хапчета, минавам на тях".

Но може аз нещо да не съм разбрала...
АктивенMina
Newbie
*
Публикации: 9369« Отговор #14 -: Март 07, 2007, 16:29:17 »

А къде са плюшените пениси? Blink
Активен

Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« Отговор #15 -: Март 07, 2007, 16:47:10 »

Редактирани са.  Smile От собственика на мнението.  Smile
Мерси, Той. Stuart
Активен

Mina
Newbie
*
Публикации: 9369« Отговор #16 -: Март 07, 2007, 17:07:58 »

Пфуу , аман от редактори... Razz Един плюшен пенис не може да види човек Razz

Иначе одобрявам темата с две ръце , защото най-малкото ще спести много малоумни въпроси , а и ще обогати малко сексуалната култура на тези , които истински се интересуват.
Активен

Mina
Newbie
*
Публикации: 9369« Отговор #17 -: Март 07, 2007, 17:27:28 »

Розовата пишка е сладка  Razz
Активен

Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #18 -: Март 07, 2007, 18:48:03 »

Цитат на: "Korneliq"
Нещо май не съм разбрала, защото за противозачатъчните пише това:

"Странични ефекти:
Същите като при спешното хапче: гадене, повръщане, замаяност

Равносметка:
Бързи и удобни, но по-малко ефективни, в сравнение със спешното хапче"

ОК ли се има предвид? Не са ли ти много по-сигурни от постинора? А и с по-малко странични ефекти? Просто казвам ако съм права да се промени, за да не реши някое момиченце "я, че то по-=добри били спешните хапчета, минавам на тях".

Но може аз нещо да не съм разбрала...


не са по сигурни от постинора .
На мен ми звучи нещо от сорта на това , ако си бременна в началото ако пииеш такива хапчета , действат като постинор Confused
Няколко познати са го правили след като вече е късно за постинор и започват да пият ОК ( ама не всички видове , имаше някаква марка , ама не я помня). Та при тях подейства и както си бяха бременни , от ОК май изпадало това Confused
Но при 3-то момиче не стана .И й се наложи да прави аборт.Та дали се няма това предвид.Като пише и  :"по малко ефективни".
Нека и други момичета си кажат мнението  Confused
Активен

Don’t feed the forum trolls
marilena
Newbie
*
Публикации: 292« Отговор #19 -: Март 18, 2007, 13:05:25 »

Според мен тук става въпрос за ефективността по отношение на спешната контрацепция, а не на плановата.
Активен
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #20 -: Март 18, 2007, 13:13:41 »

Цитат на: "marilena"
Според мен тук става въпрос за ефективността по отношение на спешната контрацепция, а не на плановата.
ами да... Cheesygrin
Активен

Don’t feed the forum trolls
HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6353« Отговор #21 -: Март 18, 2007, 13:42:10 »

Чакайте, чакайте! Това значи ли, че ако човек има съмнения и започне ОК би трябвало да няма проблем???? Моля ви се кажете!
Активен

Моето име е Любов.
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741« Отговор #22 -: Март 18, 2007, 13:48:19 »

ами не е точно така.Няма 100% гаранция.Я "падне" , я не ...
Ако съм те разбрала правилно де;)
Активен

Don’t feed the forum trolls
HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6353« Отговор #23 -: Март 18, 2007, 14:04:24 »

Питах гинеколога си и той ми каза, че се взимат три таблетки ок наведнъж възможно най-скоро след гафа. Нямах възможност да го разпитам за подробности по телефона, но ще споделя като науча повече.
Активен

Моето име е Любов.
Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #24 -: Март 18, 2007, 14:17:23 »

Цитат на: "elito"
Чакайте, чакайте! Това значи ли, че ако човек има съмнения и започне ОК би трябвало да няма проблем???? Моля ви се кажете!

Аз не бих поела този риск. Освен ако не ми го препоръча лекар. Да има хапчета за спешна контрацепция, които са комбинирани (т.е. с двата хормона), но не бих си играла на лотария с налучването на подходящата доза пиейки обикновени ОК.
Освен това тяхното действие е също часово регламентирано, както при Постинор.

Най-сигурният начин до 5 дни след акта си остава спиралата.
Активен

Страници: [1] 2  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!