star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Децата и технологиите
Страници: 1 2 [3] 4  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Децата и технологиите  (Прочетена 10729 пъти)
D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #50 -: Юли 30, 2018, 16:41:47 »

Не, няма как да ти избягат или да се отдалечат децата ти, постът за филмчето показва,че нужда от телефон-часовник няма да имат скоро. Така си стегнала юздите.  Моето се отдалечава и крие по веднъж на ден, но кара колело,запознава се,играе и аз съм заета и не мога да му бдя. Понякога оставам в колата и го пускам в градинката пред блок. Ще получи такъв часовник много скоро.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #51 -: Юли 30, 2018, 16:56:56 »

Не, няма как да ти избягат или да се отдалечат децата ти, постът за филмчето показва,че нужда от телефон-часовник няма да имат скоро. Така си стегнала юздите.  Моето се отдалечава и крие по веднъж на ден, но кара колело,запознава се,играе и аз съм заета и не мога да му бдя. Понякога оставам в колата и го пускам в градинката пред блок. Ще получи такъв часовник много скоро.
+1
За мен е свръх ограничаващо подобно влияние на родител върху децата му. Кой знае до 7 какви щуротии ще са изгледали, какво остава за промоциите във фроузън и целия бранд. Децата гледат на филмчетата по един по-приказен начин, а анализът на сияна не ме потресе, натъжи ме! От само начало показва подобни контролиращи мераци, които гаранция ще избият в някоя дивотия. В клетка и на село, да не виждат град, телевизия, реклами и други комерсиални наченки на модерната част на детството. Брррр.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #52 -: Юли 30, 2018, 17:16:20 »

Кое е ограничаващо - това, че някои неща не са за възрастта им?

И кое е ненормалното 4 годишно да не се разхожда само в голям град?

Смятам се за доста ларж родител, по принцип ;) който може ще ме разбере.Аз не дадох никаква квалификация за вашият избор като родители, опитах само да обоснова моя избор... Защото видимо мислим различно, няма лошо в това. И все пак по-учтиво щеше да е ако бяхте формулирате по друг начин постовете си, без определения какъв родител съм. 
« Последна редакция: Юли 30, 2018, 17:38:47 от syanna » Активен


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #53 -: Юли 30, 2018, 17:36:10 »

Почти 5 годишното ми дете може да пресича малки улици сама, ходи с кака си до магазина, излиза с класа си до парка (разбирай две госпожи и 8 деца и не непременно хваната за ръка от госпожите. Т.е. Учи се на отговорността да се грижи за себе си, не се свежда до идеята да скотосва сама.
Сияна, на море ходите ли? Анимация няма ли по почивките ви? А на детски рождени дни? Тортите виждала ли си ги? Какво обясняваш в подобен случай. Дори в градимата правят тържества с музика от известни филмчета.
Децата гледат на филмчето като нещо забавно и не търсят това аналитичното и разсъждаващото. Те гледат филмчето и после го обсъждат със себеподобни ( видя ли Еди-кой си какво направи, а не чу ли промоцията на шейната). Това Е за възрастта им, поднесено забавно и с шеговити майтапи.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #54 -: Юли 30, 2018, 17:43:19 »

Какво общо имат шарените торти, рождените дни и музиката (към филм или не) с темата?

И защо да има анимация на морето? Нали сме на пясъка, във водата, после на заведение. На почивка с таблет само един път съм ходила преди доста време, беше просто излишен багаж.

Ако  твоето 5-годишно може да отиде с кака си до магазина - моето 4 годишно няма кака. От градината ги водят на разни места, но са с възрастен, не са сами.

Цитат
Децата гледат на филмчето като нещо забавно и не търсят това аналитичното и разсъждаващото. Те гледат филмчето и после го обсъждат със себеподобни ( видя ли Еди-кой си какво направи, а не чу ли промоцията на шейната). Това Е за възрастта им, поднесено забавно и с шеговити майтапи.
естествено, че ще подминат това, което не разбират, но ако беше за възрастта им посочените фрази нямаше да са там
« Последна редакция: Юли 30, 2018, 17:52:24 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #55 -: Юли 30, 2018, 18:05:51 »

Те едва ли самите аниматори/режисьори обсъждат всяка фраза преди да определят подходящата възраст 😃
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Liliq
Newbie
*
Публикации: 662« Отговор #56 -: Юли 30, 2018, 19:35:18 »

И Замръзналото кралство съм пускала, и Маккуин, и Немо и още няколко други. Харесвам ги, намирам ги за мили филмчета. Никога не ми е хрумвало да ги гледам предварително или да се фокусирам толкова върху обикновени фрази. Намирам го странно, но все пак ми беше интересно да те прочета Сияна.
Аз разрешавам телефони, разбира се за ограничено време, сега лятото почти не се сещат. На заведение давам също понякога. Мисля, че не прекаляват, не се сърдят, когато кажа стига толкова, не мога да кажа, че се зомбират дори.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #57 -: Юли 30, 2018, 20:28:01 »

Да бе, Немо? Как обясни умрялата рибка мама?
Сияна, става въпрос за това, че всичко това е около нас. Повече не знам и аз как да обясня.
Активен


Liliq
Newbie
*
Публикации: 662« Отговор #58 -: Юли 30, 2018, 20:47:58 »

Да бе, Немо? Как обясни умрялата рибка мама?

Cheesygrin
То какво да обясняваш, те почти всички приказки започват как майката умряла. В началото ми беше тъпо, прескачах този момент или измислях нещо. После реших, че е глупаво и поговорихме, опитах се да обясня, не знам какво точно им остана в главите по темата, но схващат основната идея и не ги притеснява. Но са малки все пак.
Изобщо децата ежедневно чуват и виждат какво ли не, не винаги съобразено с възрастта. Ето, моето едното научи едни глупости и не мога да се справя, вижда, че се дразня и нарочно ги повтаря. Говорихме, разбира, че не е правилно, и пак като се усети в центъра на вниманието и започва. Не ги е чул вкъщи, нито от филм, ама на...не успях да го опазя Cheesygrin.
Всичко обяснявам аз, понякога даже прекалявам с откровеността, понякога усещам, че се объркват, но все пак вникват в основната идея .След време успяват съвсем успешно да приложат казаното и разбраното в разговор. Но не казвам, че така е правилно, признавам, не съм чела нещо специално по въпроса, действам според собствените си усещания.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #59 -: Юли 30, 2018, 21:00:51 »

Аз съм ок с разбиранията на Сияна, възхищавам й се на търпението. В един идеален свят една идеална майка би занимавала с усмивка по цял ден идеалното дете по Монтесори. Идеалното дете ще ходи кротко за ръка, ще се храни спокойно и тихо на масата, а идеалната майка ще се гледа влюбено с идеалния татко. Нооо, в моята реалност детето, ако не е мъртво изморено или не чака сладолед,  не ходи за ръка, а търчи напред/кара колело като бесно; в ресторант говори така високо, че всички се обръщат, лигави се, мрънка, майката се изнервя, казва, че не издържа повече и всички се прибират трупясали и изнервени вкъщи. Тааа, таблетът помага по последните точки, а гривната по първите
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #60 -: Юли 30, 2018, 21:22:30 »

Цитат
Всичко обяснявам аз, понякога даже прекалявам с откровеността
Даже много добре правиш!
На мен лично ми е изключително приятно да си говоря по сериозни теми с голямата. Говорим за любов, взаимоотношения, секс, наклонности и точно, че нищо не спестявам, тя не се притеснява да пита, а въпросите й не са неловки и изстреляни просташки.
Корни, идеални родители има ли? Аз нито съм виждала, нито разбирам мераците да се показваш като такъв, при условие, че живееш в различно, динамично и несъобразяващо се с твоите принципи общество Smile
Активен


Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #61 -: Юли 30, 2018, 21:40:42 »

Аз на 4-5 години сама си четях приказките на Братя Грим, не си мислете, че са чак толкова малки децата и нищо не разбират. Изобщо не помня да ме е трогвало това, че се горят хора в пещи, че се разпарят кореми и всякакви други неща, които сега дълбоко ни шокират. Наистина, сега покрай децата виждам приказките по различен начин и също понякога ми е малко тегаво какви ужасии им чета, даже преди ги редактирах малко, после си викам добре, че нашите майки не са били такива изтрещели като нас Cheesygrin
Активен

kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #62 -: Юли 30, 2018, 22:13:37 »

Сияна, чудя ти се как успяваш.. да ги удържиш.
И на мен ми идва не в повече, а прекалено, спрямо моите разбирания.
Детето трябва да живее - да се учи от околния свят. На нито едно от двете не им е направило впечатление за шейната, че била току-що изплатена.. но ако беше щях да им обясня точно както им обясних за втората ни кола - че се плаща всеки месец и струва пари.
Всичко обяснявам и аз - даже и мъжо понякога като им говори с едни термини се хващам аз за главата.. гледаме совалки как се изстрелват, Яна иска да ходи на Марс; Дея знае как се строят блокове, че като сме на аварийни сме спрели неправилно още куп неща.. Не може всичко да им е поднесено по детски, за да не се шашнат случайно. Поне това е моето мнение.
Дея има часовник - от доста време, но го използва рядко. Ето сега се научи да кара колело и бърза напред.. добре, че е часовника.
По повод подходящите детски - Дея беше на 3, като гледаше Аладин - в началото се притесних да не се изплащи от сцената в началото с пещерата, но само ме разпита и до там. Като малка хич не ме е шашкала тази сцена.. но децата имат различна психика.. Ако подозирам, че е нещо по-ранимо - бих гледала да огранича 'вредното' въздействие.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #63 -: Юли 30, 2018, 22:49:17 »

Аз мисля, че това е абсурдно, всякакви фрази се чуват откъде ли не, на улицата, на площадката, в градината, тия деца не можем да ги държим в балон и да филтрираме всяка дума, картина и звук.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #64 -: Юли 31, 2018, 00:35:21 »

Това, че светът не е идеален означава ли, че трябва да се примирим и да приемем недостатъците му?

Това, че се старая, когато мога и когато зависи от мен, да показвам хубавото на детето, според разбиранията ми, не значи че съм го капсулирала и изолирала от досег с всичко, не знам защо така бе изтълкувано.

Още една тема за размисъл: оказва се, че има разминаване в критериите за възраст на детските филмчета в някои държави, на някои места са по стриктни и не съвпадат с американските, поради особености на местното законодателство.
Активен


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #65 -: Юли 31, 2018, 00:59:15 »

Никога не ми е хрумвало да проверявам детските филмчета за каква възраст са подходящи. Големият все пак още няма две и половина и както казах, не се заглежда за сега, но мен лично повече биха ме притеснили някои приказки отколкото дилмче на Дисни. Почти всеки ден четем за тримата братя и златната ябълка и човекът си реже месо от крака и детето си ме слуша. Признавам, че има приказки, които мен самата ме натоварват и не чета. Още пропускам Малката кибритопродавачка. Не че ще я разбере ама то и на мен самата ми става тъжно от нея и не искам и да му я обяснявам за момента.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #66 -: Юли 31, 2018, 05:53:18 »

Върни се отново на коментара на Лора и се отдай на тази тема на размисъл: какви приказки четеш, какви са ни четени и какви сме изтрещели ние, сегашните родители Lol
Последния ти абзац не го схващам! И? Те и жените в много арабски страни нямат права, не шофират, нямат на разположение книги, кино, телевизия! Защото законодателството им е такова. Изумена съм какъв анализ, подготовка и проучване правиш за забавни детски филми.
Активен


kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #67 -: Юли 31, 2018, 08:58:35 »

Аз лично бих била много натоварена, ако трябва да проверявам всяко нещо, преди да го предоставя на децата..
Оредставям си колко усилия коства нещо подобно..
Да, света не е идеален, но се опитвам да науча децата на важни, според мен неща.. дали са говорили за изплащане на шейна в детско филмче не го считам за важно ..
АктивенЛора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #68 -: Юли 31, 2018, 09:07:07 »

Нашите понякога сядат с нас вечер да гледат нашите филми (не че ги гледат де, ама да са с нас, да ни пречат, нали  Big grin), та и секс сцени виждат, и какво ли не. Понякога питат, ние обясняваме, в повечето случаи не им прави впечатление.

А като стана въпрос за пари и икономика, с моето 4-годишно редовно играем на игри тип Монополи, така че, Сианче, ще се учудиш дребосъците колко лесно схващат принципите на пазарната икономика и логиката на движението на парите Smile
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #69 -: Юли 31, 2018, 09:15:30 »

Ма те не са ли виждали, че вадиш пари, плащаш в магазина, какво толкова да се учудват, не знам.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


paiachka
Newbie
*
Публикации: 2741


The awesomest, most best lookingest, greatest!


« Отговор #70 -: Юли 31, 2018, 09:17:35 »

Аз пък, колкото съм ларж с детските филмчета и /контролиран/ ютуб, толкова ограничавам от нещата за възрастни. Което не го правят бабите и баща ѝ например...
Но аз от малка не съм ограничавана да гледам нищичко и мога с убеденост да заявя, че всичките ми ирационални страхове бяха причинени до голяма степен от достъпа до неразбираеми тогава, а и необяснявани неща... И трудничко се избавих от тях, и едва в съзнателна възраст си откривах наново разни концепции, защото съм ги разбрала изначално погрешно заради вече споменатите необяснени неща. Децата забелязват, запомнят и анализират неща, които дори не подозираме. И да, не може да им ограничим околната среда, но каквото зависи от нас можем да направим, за да е поне у дома нормата.
Та, има смисъл в ограничаването, но може би не чак до степен да се анализира абсолютно всичко преди да се предостави на децата, ако е предназначено за деца. От друга страна ако не създаваш навик за гледане и си достатъчно ангажиран с децата, развиваш им въображението и прочие, то забавления наготово не ти трябват. Аз си признавам, че прибягвам и до таблет и до нетфликс, но поне у дома не гледаме и нямам телевизия и реклами. Ей против това съм много.
Активен

 
Децата не са даденост и е привилегия да ги имаш!
utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #71 -: Юли 31, 2018, 09:21:11 »

Е то никой не е казал да им показваш някакви ужасии, но чак такова вманиачаване и то за очевидно детско филмче, нали...
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #72 -: Юли 31, 2018, 09:22:12 »

Аз съвсем сериозно казах това за идеалното. За мен е достойно за възхищение, че Сияна полага толкова усилия за сметка на собственото си време и спокойствие. Много по-лесно е да метнеш детето пред екрана без оглед какво се случва там и в главицата му. Така че ние хубаво защитаваме свободата на децата да гледат детски и бла бла, но истината е, че просто нямаме сили 24-7 да сме търпеливи с тях и да ги занимаваме с нещо целенасочено, затова прибягваме до филми и таблети. Ако бях идеална, нямаше да го правя. Другото са оправдания.

Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #73 -: Юли 31, 2018, 09:39:33 »

А защо трябва двата варианта да са да следиш всяка дума във филмчетата или "да метнеш детето пред екрана без оглед какво се случва там и в главицата му". Среден вариант няма ли?

Моето дете следи с удоволствие поредици за животните по Нат Гео Уайлд и рядко гледа Маша и Мечока или играе някой пъзел на таблета. Нито една крайност не е полезна.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #74 -: Юли 31, 2018, 10:20:32 »

Защото границата е тънка- сега е на 2 и гледа само Нат Гео и Маша, на 3 ще увеличи репертоара двойно, на 4 четворно и скоро ще е трудно да контролираш всичко, което гледа. Ще започнеш да ползваш гледането на детски когато се къпеш, когато имаш работа и т.н., а детето само ще може да сменя вече филмчета.

Не че чертая някакъв апокалипсис, да, нищо им няма, да, всички сме гледали. Просто не вижам защо нападане Сияна, че не го толерира. Ми по-правилно е, просто всички сме хора и търсим баланс добро за децата срещу нашето запазване  като хора. Което не ни извинява автоматично и не прави подхода на Сияна грешен.
АктивенСтраници: 1 2 [3] 4  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!