star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Децата и технологиите
Страници: 1 2 3 4 [Всички]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Децата и технологиите  (Прочетена 10730 пъти)
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« -: Юли 23, 2018, 12:30:54 »

Ясно е каква е идеята на тази тема. Доколко са полезни и доколко- вредни всички телефони, таблети, телевизия..?
Аз твърдо съм зад мнението, че взирането в таблет или ТВ убива мозъчни клетки и детето би се развило много по-хармонично без тях. Проблемът е, че дори у нас да няма телевизор (дълго време нямаше), аз работя на лаптоп, имме телефони и в градината, при баби и тн вижда техника и му привлича интереса. Съответно пълна забрана от нас ще има обратен ефект- ще му стане прекалено интересно.

За момента пускам филмче на лаптопа, ако няма друг вариант- например трябва да работя. Или сме в самолет или на публично място и трябва да се държи по-кротко поне за малко. Опитвам се да не е всеки ден това, много дни сам не се сеща, ако правим весели неща и сме повече навън.

Сега като е при свеки, тя му дава 2 пъти по 30 минути таблета- според вас много ли е за почти 4 годишен?
Много се зомбира като гледа, не чува, не вижда, да не говорим, че вчера ми каза "тръгвайте си, че да си гледам на таблета" (понеже докато бяхме там, не сме му пускали). Тъпо, ама свеки не може хич да не му дава, и тя има нужда да отдъхне, детето ни не е лесно за гледане, още повече от 70+ годишен човек.

Вие по колко давате и от каква възраст?

Аз май след 2г започнах да му пускам целенасочено, преди това максимум за минутки да е виждал нещо (една песен с влак и букви). Таблет имаме от 1 месец.
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #1 -: Юли 23, 2018, 12:57:14 »

Голямата играе стратегически игри, има и приложение за учене на език и за математиката. Следи и разни канали в туба, както и мюзикълито и прави клипове през приложението, но без да качва публично. Малката ако се завърти покрай кака си или ако седнат заедно да правят клип. Времево ограничение нямат, просто не мисля, че прекаляват, пък и сами се сещат да преустановят човъркането на таблета.
Иначе им пускам филми на лаптопа, но да е веднъж в седмицата.
Ако таблетът се ползва за нещо разумно, не мисля, че е проблем. Не говоря обаче за социални мрежи или чатене. Мариела например покрай издирването на Боян Петров, изрови де що има филми и интервюта, беше много впечатлена от него, от живота му и не спираше да разказва и да ни говори за него. За такава употреба на таблета съм ЗА. А не да се зомбират с игри.
Телевизор в Ирландия имаме като експонат. Не го пускаме, не се сещат за него. Вечер гледаме новини на лаптопа или забавни животни в туба.
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #2 -: Юли 23, 2018, 13:45:11 »

Тя тази тема е кокошката или яйцето… Cheesygrin

Моите деца и двете като по-малки бяха програмирани да нямат интерес към екран. Скоро с любопитство открих, че дете на годинка или на годинка и половина може да прекара часове без да мърда, зомбирано на таблет. При моите това не минаваше. Да, опитвала съм да си спечеля спокойствие по този начин. Неуспешно.

Цвета започна да проявява интерес към екрани и да се кротва пред тях (детски програми по тв, детски песнички в YouTube и т.н.) някъде след 3 и половина, даже 4 г. Преди това беше прекалено заета с диващина и бели. Тео, за момента, е на същото положение. Дори да е пуснат тв той най-много за секунда да се спре на някоя реклама (ужасява ме, че се кефи на топките на Национална лотария). На него не му пускам целенасочено нищо на екран на този етап, смятам, че е малък и има по-важни занимания, така че ще говоря за Цвета.

На нея й се позволява 1 час на ден екран, който да е по неин избор, тоест детско по HBO Go обичайно…Другото, което и даваме е на компютър едни приложения със задачи от Хелен Дорон (забавачката й по англ.) и едно приложение с образователни игри, което сме си свалили на телефоните, за да не ги иска да цъка безцелно – Lernin. Между другото имаше голям успех при Цвета, а е безплатно и го има за във версии за различни възрасти.
Не забраняваме изцяло и категорично, защото вярвам, че това води до обратен ефект.
Другото ключово е, че родителят трябва да запълва времето на децата с друго, ако им забранява екраните. И това също не е никак лека задача, особено, ако си родител на две деца на различни възрасти…И все пак ние доста са стараем, поне лятото – разходки в планината, басейн, парк, ролери, колело, на село, за вътре настолни игри, Черен Петър, от картите на Клевър бук, има карти за учене на азбуката, книжки за оцветяване, набори за бижута, четем книжки...

Корни, у бабите е съвсем друга работата…Там се отива в едни кулинарни шоута и турски сериали до откат, ама какво да направя? Идва си Цвета, след 2 дни у майка ми, и ме пита: Може ли да гледам Салон за красота? И аз WHAAAAAT? Blink

Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #3 -: Юли 23, 2018, 14:39:26 »

Голям противник съм на зомбирани деца в ранна възраст, направо се изприщвам като видя по заведенията дете, на което родителите вечерят, пък детето гледа с часове в една точка и досега се опитвах всячески да го избягвам.
За морето взехме таблет, най-вече 5ч път, а тя вече е голяма, заредих с Маша и мечока и някакви образователни игри - пъзели, редене на цветове, форми...все пак да си тренира акъла малко от малко поне. Ами това дете само за седмица се зомбира, давахме ѝ таблета, докато се храним вечер, защото беше невъзможно иначе, или докато ѝ се прави инхалация.

Като се върнахме от морето го прибрах и след 2-3 дни забрави за него. Обаче после почна тази отвратителна фаза, в която е в момента иии искам не искам пак прибягнах до тъпия таблет. Сега, примерно, като отчаян опит да я накараме да си легне в нейното легло ѝ се пускат песнички от тубата преди да заспи. Преди аз пеех или четях приказки. Или Маша и мечока, за да не врещи в колата. Денем също дудне за тоя таблет, но я парирам, когато мога, и я пращам да играе с нещо друго. Иначе сякаш не се сеща изобщо с какво може да играе сама, на таблета е най-лесно, не изисква усилие и въображение явно. Направо е плашещо.

Тв аз не пускам никога, баща ѝ гледа вечер понякога спорт, докато вечеряме, пускаме Nat Geo Wild, и ми прави впечатление, че е запомнила някакви неща оттам, вчера ми обясняваше за тюлена и морския лъв, направо ми скри шапката.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #4 -: Юли 26, 2018, 14:59:07 »

Аз не пускам нищо да се гледа целенасочено, но е факт, че доста си гледам телефона, което не е добър пример. В заведения също гледат ако има телевизор, но аз не давам телефон или таблет, за това и не винаги вечеряме спокойно, но сме си свикнали и не ми прави впечатлени вече. Винаги имам моливи и нещо за оцветяване или задачки някакви в чантата, тези карти с изтриваемите маркери също  са вървежни.

Преди година и пловина имаше някакъв период, когато пусках по малко да гледа детско, но вече не го правя. Защото ми е безумно след това или на другия ден да иска отново с фанатична настойчивост и като кажа, че не може, да чувам магарешки рев. Не е ОК. Мисля, че до 2 или 3г официално не се препоръчва нищо или много ограничено, има си проучвания, ако се прекалява са възможни сериозни последствия.

Наскоро пусках песнички от телефона, защото е научила доста в английския и ми беше интересно да чуя кои думички знае - около 30 мин заедно с нея - беше ад като ги спрях и казах, че повече няма да гледа клипчета. За пореден път се убедих, че това не носи радост, а мрънкащо дете в последствие. Ако пускам музика от телефона, го качвам на висок рафт, да не гледат екрана.

Имат ТВ в градината и зимата им пускат вечер, може би и някои от дните в сутрешните часове, мисля че това е достатъчно. Мислех си също, че е хубаво да изискам на следващата родителска среща да се обявяват заглавията на пусканите детски за седмицата или за деня, за да съм в течение какво гледа там и да съм спокойна, че е с подходящо съдържание. (Още един плюс на частните градини - може да се обсъждат разни въпроси с ръководството и евентуално да се правят нововъведения, ако има добри идеи )
Преди няколко седмици се сблъсках с един парадокс - търсих информация за това от каква възраст може да се гледа замръзналото кралство - не открих нищо на български, в чужд сайт ми излезе информация препоръчана възраст 8г, без риск от 7г. Защо тогава има безброй дрешки за възраст 2-3-4г с Елза и Ана  Confused  Много се смяхме с мъжа по въпроса. Но освен комичната страна ми се струва, че около мен децата на 5-6г са го гледали вече. Говоря за това заглавие конкретно защото е популярно и не се сещам за друго, но аз съм изостанала и не знам изобщо кои са актуалните детки в момента.
Без да критикувам ничие решение, само информативно пиша - Ути споменава за Маша и мечока, което ми излиза в търсачката за възраст 3-6г (без риск 3, препоръчана възраст 6). Моите решения може би са изключение от масовката и дори не ги споделям на околните, но нали в тази тема това си говорим, иначе всеки решава за детето си, да не ме нападне някой.

Иначе сутрин си пускам за мен около 30 мин ТВ да видя какво се случва и някоя актуална новина да чуя с кафето (по време на вечеря нищо не се гледа задължително, това е време със семейството, след това мъжа понякога си пуска някакви репортажи, които ако спят децата понякога гледам и аз, но като цяло той си гледа сам) Сутрин Ина има интерес към прогнозата за времето и понякога ми казва по средата на деня: "мамо, казаха че ще вали/ще има слънце". Ако много започнат да се застояват пред екрана в тези 30 мин сутрин го спирам и аз не гледам също.

Спомням си че през 90-те, когато се появиха първите компютри съм била на 10-15г имах ограничение 1ч. на ден, да не се повредят очите, майка ми явно беше прочела някъде. Тук си говорим за 1ч на 4-годишно. Вярно времената са други, екрааните са по-щадящи. И все пак е натоварване  (умствено, физически по-ниска активност), което е по-добре да се избягва, до колкото е възможно. За това и нашият апартамент няма особено подреден вид 1-2 часа без наблюдение на децата да свърша нещо и всичко е разпиляно - възглавници, бебешките одеяла, кърпи,  но с тях си правят къщи, сцена, концерти, магазин, ресторант, семейство, имат доста ролеви игри между двете, включват и мен от разстояние. Въпреки безредието в моите очи, се радвам на въображението и игрите.

И не ми се иска да работя от вкъщи с дете около мен, защото при всяко мое сядане на компютъра целенасочено викат и правят бели и нищо не мога да свърша.
« Последна редакция: Юли 26, 2018, 15:12:16 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #5 -: Юли 26, 2018, 16:33:35 »

О, да, напълно съм съгласна, така се зомбират, че после не можеш да махнеш телефона/телевизора. Само да мине тоя леко кошмарен период с ревовете и драмите, и махам таблета завинаги. Сега му е паднала батерията и като се присети казвам, че не работи. Но за заспиване пускам по 2-3 песнички, много ме е яд.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #6 -: Юли 26, 2018, 17:01:47 »

Това са "Замръзналото кралство" от 8 години е малко прекалено. Филмчето е супер, няма почти никакво насилие, има много добро послание (обичта между сестрите), съвсем ок си е за 3-4 годишни.Аз съм му фен, имаме и книжка и имахме Фроузън период Smile)

За технологиите да си променя мнението, защото съм от по-ограничаващите (може да ви се вижда  много 1 час на ден, но сравнявам с други и сме в долната граница), но вчера две момченца ме накараха да се замисля.

Те са на 4 и 6 години, от малки (да кажем 2 и 4) почти не са ограничавани, цъкат по цял ден кажи-речи таблети и гледат на компютър. Сами си търсят и сменят филмчета и т.н. Не ходят на градина и на език, а единият знае страхотен английски- чух няколко фрази, освен това превежда думи, като го питаш. Разбира почти изцяло съдържанието на англоезични филми.
Да, доста са буйни, но май са си такива по природа.

Мисълта ми е, че са научили на доста добро ниво чужд език от гледането- ползата може би е надделяла над минусите. 6 годишният чете сам на двата езика и свири на пиано, та и развитието им не е назад.

Не знам, времената са други явно...Чак ми става криво, че моето не борави свободно с компютър (цъка, но понеже рядко му се дава, не знае много кое-как) и не е научил особено много език (на немски и български гледа, рядко на английски, знае цветове, броене, думички, но може би от градината по-скоро)

Само се надявам от тия 2 седмици при свеки с таблета да не си е развалил очите :(
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #7 -: Юли 26, 2018, 18:05:17 »

А да, дай да ги лишим от детство и въображение и да им изтрепем мозъчните клетки, заради 10 израза на английски. Не, мерси.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8 -: Юли 26, 2018, 18:18:23 »

PG е Frozen. Т.е. Parental Guidance - да се гледа с родител. Не знам какво и къде си търсила, но го намерих за милисекунди. До 8 е смешно, филмът е страхотен. Роси и на игралния Красавицата и Звярът на кино я водих, на Пепеляшка също. На кино си ходим редовно и дори не съм се замисляла за категориите, ако трейлърът ми е допаднал.
Роси борави свободно, но обяснявам до където е необходимо, разбира и повече не човърка. Не смятам да ограничавам, когато е в умерени дози и не се зомбират с часове.
Активен


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #9 -: Юли 26, 2018, 21:43:02 »

Всичко давам и таблет, и телевизия и игри. Ходим на кино или гледане у дома филмчета, които са актуални. Играем после на героите, или нещо от сорта какво животно е един кой си герой, а видя ли какво стана. Купувам играчки свързани с филмчетата,пъзели,татуировки,карти. Гледам филмите, за да обсъждаме след това и ходим с приятели на кино, за да има емоция. Липсата на въображение е генетична, технологиите не са виновни за изчезването му.
« Последна редакция: Юли 26, 2018, 21:44:47 от D.Dimitrova » Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #10 -: Юли 26, 2018, 22:00:50 »

А, не съм съгласна, деца, които се зомбират по цял ден пред тв, нямат мотивация да проявяват въображение, защото винаги зяпат в тъпия екран, нямат време за реална скука и съответно игра. Нали я виждам Ади, ако ѝ дам таблета все там се дзвери, а ако ѝ го взема измисля с какво да играе.

Важното е да е умерено.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #11 -: Юли 26, 2018, 22:40:46 »

Малка е още, затова не може да смеси герои от филмчета с нейна игра. Скоро като почне да е принцеса от Замръзналото кралство и ще видиш какво е въображени е. Но ако не го е гледала, няма да знае как да си носи плитката на Елза. Има деца,дето много се връзват на филмчета, на други не им пука и не го преживяват.
« Последна редакция: Юли 26, 2018, 22:42:45 от D.Dimitrova » Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #12 -: Юли 26, 2018, 23:59:38 »

Само не Елза, не!
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


lioness
Newbie
*
Публикации: 8617« Отговор #13 -: Юли 27, 2018, 07:39:47 »

Че какво и е на Елза  Cheesygrin
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #14 -: Юли 27, 2018, 08:44:31 »

По принцип и вкъщи ги въведохме по-рано, отколкото ми се иска, и аз изпитвам едно огромно дразнение като се залепят на телефоните. Най-вече, защото нямат чувство за самоконтрол и защото откакто се появи телефона, рязко намаля четенето. Макар, че пак относително, защото ако попадне на книга, я изяжда и не я оставя.

Но мога да кажа, че телефоните направиха децата ми (айде не направиха, помогнаха) да направят децата ми изключително самостоятелни. Да се движат сами, да даваме задачки по телефона. Научихме си да си споделяме снимки по вайбър и да го правим семейно интересно. Научиха се да им е интересно да снимат. За себе си осъзнах, че защото е телефон точно ме дразни да зяпат в него. Ако е електронна игра или нещо подобно, не ме дразни толкова, нямам обяснение. Явно обществото дето ни е начукало в главите всичките тези зомбирани снимки отделно. Просто се сещам, че като малка нямаше телефони, но същото такова време прекарвахме на Нинтендо, Тетрис игрите, Тамагочита. Винаги ще има нещо такова.

В случая използваме това, че все още сме много близки с тях и правим нещата заедно и донякъде контролираме посоката. Аз лично съм горда с моите деца, защото те и от най-големия боклук ще си направят играчки за игра, ще си играят на нинджи, ресторант. Буквално им трябва лист хартия и празна бутилка и някакви изхвърлени опаковки. В същото време откъм технологии имат доста свобода. Имаме си ограничения, правила - на масата не ядем с телефони или филми, като го спазваме всички, не само децата. Ако искам аз да им кажа, че прекаляват, започвам да намалявам и аз ползването на моя. Иначе не става.

Когато са били малки, сме имали ограничения по часове, доста строги сякаш. Но пак са си играли и са гледали.

А за PG на филмите, не искам да коментирам, тия съвременните "Том и Джери и Маша и Мечока ще повредят психиката на децата" направо ме потрисат. Всеки може да наблюдава собственото си дете и поднасяйки му света с филмите, да знае кое и как е уместно. Моите гледат сериозни филми за възрастни, което мисля толкова ги е обогатило и единици пъти са били уплашени и то не с кошмари или стрес, явно понасят и дори им и е интересно.

Просто за мен не можеш да лишаваш детето от таблети и филми, защото е опасно, но да не го учиш да играете настолни игри заедно, да скача на ластик и изобщо да му представиш по-дълбоко аналоговия свят. Не може само да му кажеш - ето колко играчки имаш, върви играй. Децата искат просто да им е интересно. Дарко колкото ми е мрънкал за телефона, сигурно толкова и ми е вадил душата да играем на шах или на табла.
Активен

kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #15 -: Юли 27, 2018, 10:53:14 »

Хайде бе, едно време не гледахте ли кате деца Ну Погоди.. хич не ми е хрумнало да пуша цигари заради него.. или Том и Джери. Сегашните обаче, ако ги мернете по картун-а.. са ужас! Не мога да ги гледам - затова и избягвам да ги гледат - предпочитам да дам телефона и да си пусне Маша или Калинката.. че даже и Плодчетата, отколкото да гледат сегашните.
Сутринт се случваше да гледат Power Puff Girls - то и аз се забавлявам с него.
И двете играят на игри, когато им се даде.. но то е рядко, защото не ми харесва, че наистина нямат самокотрол - сядат и могат да откарат цял ден. Играчки в нас бол.. ама на - лепне ли се на телефона да играе - до там. За жалост ние работим много с компютри и телефоните си и те го наблюдавт това.. Но - с говорене и обясняване се разбираме, че мама не играе, а работи и дори и да не иска й трябва телефона.
Дея вече си сваля игри, докато в началото беше много скарана с таблета - Яна се справяше по-добре от нея. Но за разлика от кака си - тя не го взема да играе - не й харесва толкова.
Всяко нещо с мярка.
Яна беше на година и половина, когато ходихме на кино - освен, че издържа й хареса.. Единствено на 3D  не съм ги водила и много ме е яд за последния филм с принца, щото той беше само 3D при нас, а чак на мен ми се гледаше. Не ми е удобно и ме заболява главата мен на 3D, затова за тях не може.
И двете са запленени по Transformers и Star Wars, даже Яна повече от Дея..гледат разнообразни филми дори и с нас по ТВ, когато гледаме.. ако нещо реша, че не е за тях - сменям и до там.
Забравих да кажа, че им бях правила роклички с шлейф по подобие на Елза.. слагали сме си одеала като шлейф и трите.. и са играели.. редовно ни 'замразяваха' с татко им.. и после едната ни 'спасяваше' Smile нищо лошо не виждам във филма, че да го пишат PG.
« Последна редакция: Юли 27, 2018, 10:54:47 от kateto » Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #16 -: Юли 27, 2018, 11:36:05 »

Е, да, то се подразбира, че докато са малки искат да играят с мама. Ади примерно сега е на вълна готвене, носи ми, ям наужким 😃 Иначе и аз съм пристрастена към телефона си, което е тъпо.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #17 -: Юли 27, 2018, 12:34:07 »

Аз много се дразня като се залепят за телевизора, но май не е много зле положението. Таблет имаме някакъв, аз го блокирах още в началото и изобщо не сме правили опит да го оправим. До телефоните достъп нямат никакъв, даже не смятам и да давам на Дани като тръгне в първи клас. Вкъщи много добре си играят, Саня ако е сама, изобщо не се и сеща за телевизор, може да рисува по цял ден. Лошото е, че се налага доста време да откарват в офиса и въпреки че си имат там кът с играчки, а и отвън играят с топка, тебешири и т.н., пак голяма част от времето я прекарват на компютрите. От друга страна е добре да имат от рано някаква компютърна грамотност.

Това, което много се старая да правя, е да ги разсейвам от маниите по филмчетата, както е с Елза или разните момчешки. Не ми харесва и не ги стимулирам. Не купувам дрехи с герои от филмчета, също и играчки, но играчки по принцип не купувам, така че по празници доста Елзи събираме. Ясно ми е, че с приятелите си ги обсъждат тези неща и си играят и т.н., Саня рисува Елза със затворени очи вече, просто гледам да е сведено до минимум това и да не ми се качват на главата да им купувам чанти, рокли, несесери, фибички и всякакви такива щуротии с герои от филмчета. Ама това е част от цялостната ми стратегия да ги науча да са индивидуалисти и да не се включват в стадните мании.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #18 -: Юли 27, 2018, 12:48:23 »

И мен това много ме побърква, всичко има вече с тия Елзи...само ѝ взех раница за градината с Маша, въпреки че съм против, щото общо взето нямаше избор Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #19 -: Юли 27, 2018, 12:51:23 »

Аз съм против пълното ограничаване, защото съм виждала какво прави абстинентно за шоколад и филмчета дете като се измъкне от погледа на мама  Cheesygrin вкъщи телевизорът често работи за фон. Митака от скоро се е научил да ми вика пусни детско, но го заглежда за десетина минути. Телефон му давах преди, но реши да се държи прекалено собственически и му отнех това право. Сега има собствен таблет с пълен родителски контрол. Може да го поиска веднъж месечно/седмично или няколко поредни дни. Не е зомбиран в никакъв случай, но държа да може да работи с технологиите, защото расте в поколение, което ще е на светлинни години технологично от нас и държа да е оправен в това отношение. Предпочитам да го науча как да прави читав избор на филмче и как да отсява информация, отколкото да го огранича.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #20 -: Юли 27, 2018, 12:53:48 »

На мен лично ми е много забавно някой като каже, че детето се учи на компютърна грамотност, защото цъка в ютубата и избира филмчета. Определено не е някакво уникално умение, което не може да се навакса за 2ч на по-късен етап.

Иначе, честно казано, не виждам каква голяма драма ще е ако вкъщи не се гледа тв и не се ползват таблети, чак пък абстиненция, какво, ще предруса с Маша ли? Биг диъл Cheesygrin шоколад не давам също, не е опитвала. Малко се срамувам, щото аз ям джънк 😃
« Последна редакция: Юли 27, 2018, 12:56:11 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #21 -: Юли 27, 2018, 13:34:02 »

Давам ти пример. Дете на мои познати еко-био-веган-живея-природосъобразно родители. Не му се дава сладко и шоколад и у тях няма телевизор. На 4-5 някъде. Като отиде в баба си и пищи с часове пред телевизора или гледа 3-4-5 часа, защото вкъщи не може. Същото на рожден ден в детската градина минало през всичките си приятелчета и им изяло тортата/бомбоните. Повръща два дни след това заради огромното количество. Еми, мерси. Аз искам дете, което да е адекватно на света, в който живеем, а не да се държи като изтървано, щото мама е забранила вкъщи.
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #22 -: Юли 27, 2018, 13:43:35 »

Какво прави веган дете в градината с торта.....хахаха. И аз като теб, вмесрвам хлапетата в действителността ,за да не са като изтървани след ограничения. Гледам да живеене така,че никой да не изнервя другия прекалено.
Активен

Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #23 -: Юли 27, 2018, 14:12:04 »

На мен лично ми е много забавно някой като каже, че детето се учи на компютърна грамотност, защото цъка в ютубата и избира филмчета.

Аз имам предвид да може да се оправя горе долу с компютър и да не го гледа като извънземно, когато се наложи. Сега си прави папки да си прехвърля снимки, отваря по два браузъра в двете половини на монитора да пусне игра за него и филмче за сестра си, ей такива неща, да му е лесно да навигира като за начало. Аз съм стара, до компютър се докопахме за първи път в 8-ми клас по информатика и още никой нямаше домашен - не можехме да движим мишката като хората, голям резил.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #24 -: Юли 27, 2018, 14:17:39 »

Да, много съм съгласна за ограниченията. Като се дава достъп до вредните неща от време на време, детето приема нещата по-балансирано и не изпада в истерии до късна възраст за някой бонбон (а се случва при пълна забрана). Или като има сам джобни, да ги харчи само за това.  Аз се опитвам от сега да му обяснявам, като иска сок- ще му стане още по-сладко, по-добре вода. И сам избира вода в повечето случаи (ама май не обича толкова сокове, де). За бонбони също обяснявам за вредата за зъбите и корема, който ще го боли (особено ако някой път наистина го заболи, веднага казвам, че е от бонбоните) и така сам да си знае мярката и да има някакъв самоконтрол заради последствията. Получава му се понякога, хапва нещо и казва "оставям си другите за после". Е, дете е, понякога ако е много вкусно, ще изяде целия пакет  Cheesygrin

На торти моето винаги се точи с ентусиазъм, после хапва 2 пъти и казва "това е много сладко". Не може и едно парче да изяде. Много съм доволна  Cheesygrin Не знам на кого се е метнал, ние и двамата с баща му сме луди по сладкото  Lol
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #25 -: Юли 27, 2018, 14:21:41 »

Честно казано съм със смесени чувства, то утре може и уиски да поиска и дай да му дадем, че да не се налива след време. Шегувам се, ама мисълта ми е, че има неща, които са забранени и точка. Иначе съм съгласна с умереното излагане принципно. Ама това с бабата не ми се струва удачен пример, те вкъщи могат да му дават по час на ден и то пак да врещи у баба си, щото там е разрешено с часове. Или ако у дома му се дава по един бонбон на ядене, в градината пак като не го наблюдават да ги изяде всичките. С други думи все намират как да правят простотии Cheesygrin В интерес на истината Ади е яла торта 1-2 пъти, но не я кефи особено.

Лори, твоите са големи, нормално е вече да работят с компютър, мисълта ми е, че дали е почнало да цъкало тубата на 2 или на 4-5, е все тая.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #26 -: Юли 27, 2018, 14:32:42 »

Дея иска кола.. защото вижда, че аз пия, но й обяснявам, че не е за деца..
Иначе какво значи компютърна грамотност - Дея играе, излизат реклами - запова да мрънка, че не става. Яна хваща таблета, маха рекламите и го връща на кака си. Това още в началото Smile Ясно, че сега навакса..ама - ето заедно са, двете са - различно подхождат.
Мразя всички прикрепени неща към филмчетата - рокли, панделки, блузи и т.н..
АктивенKorneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #27 -: Юли 27, 2018, 14:57:45 »

Аз пък се кефя да купувам свързани с филмчета играчки, голямо дете съм  Cheesygrin Толкова търсих неща с Paw Patrol, пък допреди година  у  нас почти нищо нямаше и носих от Германия. По принцип обожавам играчки, книжки, да ги разглеждам, да ги изучавам..Дразня се, че Бо е твърде енергичен и рядко се кротва да играем на нещо, аз по-ентусиазирано гледам на игри и играчки от него. Май той ще е дете като  мен- аз редовно спирах майка ми да не ми купува безсмислени играчки или дрехи,казвах й "аз си имам вече такова барби" (примерно). Очаквам скоро и Бо да ме спира...Макар че вече гледам да не купувам големи неща, ако няма празник (тоест само рожден ден, имен ден, Коледа). Или да е дошло времето за нещо образователно, което нямаме.

Хареса ми това на Лор да не е със стадото, но това се постига по всякакви начини. Ние например не гледаме ТВ, така че след време и да иска, не може да обсъжда реаилити шоу примерно с другите. Нито пък да е изложен на чалга примерно- чувала съм, че и 2 годишните знаели Шушана, ми нашият не знае, няма как да чуе, като дори аз само един път съм го чула това.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #28 -: Юли 27, 2018, 15:24:13 »

Ох, не ми говори за Шушана. Ади чу веднъж, ВЕДНЪЖ, нейната приятелка да го пее, и вече 3 месеца го повтаря тва, направо се изприщвам. Надявах се да ѝ писне, ама не! Сега се срамувам само с нея Cheesygrin

Иначе аз купувам книжки, пъзели и разни такива дребни образователни неща без повод. Но все пак не е всеки ден, де. Вчера взех два пъзела от Джъмбо, спуква се да играе с тях.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #29 -: Юли 27, 2018, 15:28:21 »

Корни, това не става с ограничаване и неизлагане на различните влияния, напротив, трябва да го изложиш и да му покажеш, че това не е хубаво. Защото са ви малки още, сега може да действа, ама Дани миналата година отиде на ученически лагер и от толкова часове в автобуса, после знаеше всички песни на Криско Cheesygrin Само дето засега ние сме му основните критерии за вкус и се води по нас и като му показахме няколко пъти, че на нас не ни харесва тази музика, я забрави за нула време. В смисъл, виж го, опитай го, но не е нужно да го харесваш, защото и другите го харесват, имай си собствено мнение.
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #30 -: Юли 27, 2018, 15:46:23 »

Мисля, че нещата с филмите, музиката и технологиите са си изключително до микроклимата на семейството. Ние сме доста технологични и в моите очи е изключиелно лицемерно за очевадно дори и за тях безопасните неща, да им се забраняват просто ей така. Аз съм живяла в толкова забравни и ограничения, без да ги разбирам, че искам да знам, че ако нещо забранявам на моите деца, те да знаят защо е. И ако е вредно да се стои на телефон/изгърбен и т.н. да не го правим и ние. Или поне да показваме, че заедно с тях се опитваме да не го правим и знаем, че и за нас си не е полезно.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #31 -: Юли 27, 2018, 16:18:01 »

Права си, Биз, то самата аз съм вечно лепната за телефон и компютър, вече даже книги не чета, направо не знам какъв пример ще дам на това дете, честно. На тоя етап не се и старая да се ограничавам, защото е още малка, но в най-скоро време ще трябва.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #32 -: Юли 27, 2018, 16:25:30 »

Донякъде съм съгласна, че е лицемерно, но за деца и възрастни правилата са и следва да са различни понякога. Ние все пак не лягаме вечер с него, нали...Освен това пием и ядем неща, които той не може (кафе, алкохол, газирано понякога) и др. разлики.
 За вредите- не са еднакви, за нас е късно, нашите мозъци почти не се развиват вече, само деградират  Lol Докато при децата развитието на мозъка е именно сега и доказано зомбирането в таблет убива мозъчни клетки, действаше като хероин, трябва да потърся точната статия с доказателствата. Да не говорим за пропуснатите ползи в това време. Последното и за възрастните важи, де.

Аз самата не се вълнувам от технологии, таблет доскоро вкъщи никой нямаше, взехме за пътуването тази година заради детето и най-вече околните около нас  Cheesygrin Не са длъжни да търпят скачащо и викащо дете твърде дълго все пак, а ние не можем да се затворим вкъщи. Телефони сменяме на няколко години като се счупят толкова зле, че и мъж ми не може да ги поправи (или просто частите са твърде скъпи). С други думи, технологиите не са важни в нашето семейство, но детето е запленено от всякакви филмчета и от 2 годишен това може да го застави да не мръдне твърде дълго, особено за него. Уж активните деца не издържт дълго пред ТВ, няма такова нещо, налагало се е като работя да не го следя и близо час да не е мръднал от екран. Няма как да не ограничавам.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #33 -: Юли 27, 2018, 16:28:51 »

Аз се зомбирах сега покрай майчинството, защото или кърмех и какво, какво, телефон си цъкам, или бутах количка и пак ми беше тъпо, а и сега по площадките като вися...
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Catherine
Newbie
*
Публикации: 7797


Heart follower


« Отговор #34 -: Юли 27, 2018, 22:29:44 »

И аз мисля, че е лицемерно да се забраняват неща. Като цяло съм за да им се позволява, защото ако не у дома, то другаде ще видят и ще стане по-зле. Вчера бях на гости на една приятелка с малко дете заедно с още една приятелка с бебе на почти 10 месеца. Детето на домакинята искаше да му се пусне песничка с клипче на ТВ. Другата приятелка тактично взе да я разубеждава да го пуска, но явно не искаше да си признае защо. Нейното не било виждало никога телевизор или телефон. Още като новородено тя се ограничаваше да включва устройства в същата стая. И какво стана, отива на гости и трябва да казва на домакините какво да пускат или не пускат, откъде накъде? За да го опази от сатанинското влияние на техниката. Неудобно и беше да го направи, затова завлече детето зад ъгъла и го кри през цялото време докато вървяха песните. Еми... не е ок това за мен. Това е светът, в който живеем, вместо да ги гледаме под похлупак трябва да ги учим да бъдат разумни. Вярно, докато са още малки зеленчуци е ужасно, тръшкат се, не разбират като им го даваш и после го вземаш... но другото пък е малко сектантско за мен. Особено ако ти гледаш и му обясняваш, че ти можеш, щот си голям, е страшна логика...
Бтв и аз точно като Ути правя и адски ме е срам.  Rolling Eyes
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #35 -: Юли 27, 2018, 22:39:22 »

Ахахахахха, е не, тва изби рибата.
Но има неща, за които наистина ти можеш, щото си голям, както каза Корни, и това е факт. Чак толкова да си краен е смешно, просто гледам, докато мога да не я допускам до вредни неща, пък то скоро няма да мога да я пазя от шоколад примерно. Не съм преритала от тоя факт.

Ох, още се смея.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #36 -: Юли 28, 2018, 00:33:23 »

 Lol Lol Lol умиргам. Кат, да я бяхте шибнали с нещо. Ето за такива крайности говоря и аз. Иначе ясно, че всички се опитваме да ограничаваме в една или друга степен, то е нормално.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #37 -: Юли 28, 2018, 00:39:56 »

Някой ми разправяше за някаква майка, дето молела приятелките си да си слагат телефоните в банята като ѝ ходят на гости, та да не облъчат детето 😃

Никой от нас не е толкова луд аххаха
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #38 -: Юли 28, 2018, 00:43:24 »

Такава я ънфрендвам в реалния живот от раз. Не мога да се разправям с чуждите психически отклонения, моите ми стигат!  Razz
Активен

syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #39 -: Юли 28, 2018, 09:03:37 »

Цитат
отива на гости и трябва да казва на домакините какво да пускат или не пускат, откъде накъде?
Тук съм съгласна, пример от вчера  - на РД сме вървят някакви песни с клипчета и не, че се е залепило дете да гледа, с други неща за занимаваше основно, но  точно на най-неподходящата сцена за една минута гледаше особено концентирано… И аз нищо не казах, какво да кажа, домакина обаче забеляза и подметна нещо на детето от сорта 'не гледай това, прави друго'. Същото е и в заведенията - ако има екран гледат, но изобщо не е през цялото време, не стигаме до фанатизъм в отричането на технологиите на тази възраст.

И таблет имаме, но никой не го ползва, за пътуване със самолет само го взимаме и помага в част от времето, в заведения ги оставяме да обикалят - намират други деца за компания или им давам нещо за оцветяване или за попълване. Не са безумно шумни децата, а ако са - станало е време да си тръгваме. Не ми е ОК ние да вечеряме - децата да гледат таблет, пък и доста често ядем навън, ако всеки път гледат ще стане много. Освен това сега лятото избираме маси навън и винаги си намират какво да правят.

Моите деца далеч не са ограничавани до крайност, веднъж в месеца може да изчаткам и да пусна да гледат, но знам за вредите, сама виждам, че не им се отразява добре и мрънкат след това и се старая да не е ежедневие да печеля спокойствие по този начин.

Същото е и с бонбоните - малката е способна да реве за бонбон до безумие - след един ще иска още един, после още и още и още, нали няма как да и давам до безкрайност, ограничавам в някакъв момент. За това и ние ограничихме всичко пакетирано, шоколади и подобни, а ако има и аз хапвам - като ме видят и поискат давам, иначе е лицемерно, както се коментира горе. Малката, ако види чаша с останало кафе вдига и пие, ако не я видя да я спра. Яде бучки захар, ако са останали на масата. Кака и в тази възраст също е опитвала кафе от моето, но сега обяснява, че кафето и виното са за мама и тате и като стане голяма тогава ще пие тези неща.. И е много по-умерена в исканията си за сладки неща, никога не е правила истерия за бонбон. До голяма степен има роля темпераментът на детето, моите видимо са различни в предпочитанията. Освен това идеализираното възпитание при първото дете вече не сработва с второ - то има досег до разни неща доста по-рано, не е драма, но контрол някакъв е нужен. И много личен пример и обяснения.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #40 -: Юли 28, 2018, 09:15:47 »

Цитат
PG е Frozen. Т.е. Parental Guidance - да се гледа с родител.
Значи няма противоречие между твоя и моя източник, Пупи, вероятно от 7-8 може да се гледа без родител.

Признавам, че говоря без да познавам филмчето - но съм го свалила да изгледам преди да пусна на детето. И ако нямаше натискът от околните деца и масовото харесване на принцеси, сигурно нямаше да си задавам въпроса и щях да подмина, както вече казах много съм назад в тази област, а от новите анимации са ужасни
Активен


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #41 -: Юли 28, 2018, 09:51:11 »

Какви сцени може да съдържа анимационен филм, че да изисква първо да го гледаш,после да го мислиш до колко години да не се пуска. Какво толкова ще им стане на децата от филм. Нали е за деца. Поне моите не приемат филмите с лошо, играе си на героите, обсъжда. Не съм забелязала и други кръвожадни деца от анимация.
Кат, ошашави ме с този разказ. Нищо не бих и казала, но повече няма да се срещам с нея и да ме натоварва с неадекватното си поведение. Ако е решила,нека не пуска у дома, но така да го оттикаме в ъгъла е гнусно.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #42 -: Юли 28, 2018, 10:20:53 »

Цитат
PG е Frozen. Т.е. Parental Guidance - да се гледа с родител.
Значи няма противоречие между твоя и моя източник, Пупи, вероятно от 7-8 може да се гледа без родител.

Признавам, че говоря без да познавам филмчето - но съм го свалила да изгледам преди да пусна на детето. И ако нямаше натискът от околните деца и масовото харесване на принцеси, сигурно нямаше да си задавам въпроса и щях да подмина, както вече казах много съм назад в тази област, а от новите анимации са ужасни
Да разбирам, че и на кино не ходите? Аз гледам новите филмчета с тях, не само, че са винаги с някаква идея, но за мен родителският контрол е до толокова, че да обясня нещо, което не са схванали. Нищо насилствено и увреждащи детската психика няма.
Активен


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #43 -: Юли 28, 2018, 11:30:32 »

Пупи и аз така, а и да има какво да обсъдим после, обща тема. Феноменалните " много му хареса. Водя го на кино от три и половина, не често. Интересно е да видиш с времето как започва да разбира,какви неща запомня. Като гледа Смърфовете ,дълго игра на смърфско селце. И о ужас от костенурките нинджа е самурай и агресивно има меч.
Активен

syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #44 -: Юли 28, 2018, 13:27:23 »

Пупи Cheesygrin Cheesygrin не сме ходили на кино в последните 2-3години, а преди да се е случвало  веднъж годишно. Нямам навик, дори у дома рядко гледаме филми, а и рядко ме грабва филм. Сигурно за това не ми е трудно и децата да гледат много ограничено. Както някой каза - децата са отражение на микроклимата в семейството. Това се и работещо за нас, за вас е нещо друго, няма лошо.
Активен


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #45 -: Юли 28, 2018, 14:42:36 »

И аз не гледам филми, само новини по телевизията, сериали не следя и на кино не ми издържат сетивата. Но децата искат и май само анимация гледам. Не включваме телевизор за фон, нито на музикални програми.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #46 -: Юли 30, 2018, 09:49:25 »

еее, много сте крайни към девойката с 10 месечното на Кат. Чак пък край със срещите, ънфрендване и тн...
Да, леко странно е, но мога да я разбера- не иска да зомбира дете под годинка, друг е въпросът, че от веднъж нищо му няма и т.н. Но има твърди разбирания явно. Аз имам приятели вегани, антиваксъри, както и такива, които оставят бебета с таблет целодневно...Ами всеки си знае, разговарям за мотивацията, ако ми е интересно, но си ми оставят приятели.

Сияна, гледай Фроузън обезателно, на мен ми е любимо от анимациите (но аз по принцип анимации не гледам, покрай детето започнах някои, но рядко). Особено като имаш две момичета сестри е просто задължителен  Wink

И по темата- никога не съм купувала детски телефони, но Бо изрови някакъв бебешки- подарък и днес се запъна, че го иска на градина...после рев, че го забравил в колата...ако му дам таблет негов си, не ми се мисли  Unsure
Активенsyanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #47 -: Юли 30, 2018, 15:29:47 »

Сияна, гледай Фроузън обезателно, на мен ми е любимо от анимациите (но аз по принцип анимации не гледам, покрай детето започнах някои, но рядко). Особено като имаш две момичета сестри е просто задължителен  Wink
Точно съм го пуснала докато спят децата Lol До средата изгледах и определено не бих пуснала на 4-5 годишно, ще изчакам по-късен етап да го гледаме, дори ще се обоснова защо:

1)Чела съм, че на около 5г децата започват да разбират гледната точка на другите, че другите имат чувства, които са различни и започват да се учат да се съобразяват. Моето 4-годишно е доста разбиращо, но със сигурност не достатъчно, за да разбере идеята. не виждам смисъл да гледа нещо което няма да разбере или ще разбере половинчато. Не желая и не мога  да обяснявам тези неща по повод филмче, по време на самото филмче, когато не знам ще ме слуша ли или ще гледа. По-лесно ще е в истинска ситуация.
2) Фрази, неподходящи за 4-5годишни:
 - в магазина няма зимни стоки и цените са завишени защото "предлагането е по-малко от търсенето"  Blink
 - шейната пада и се чупи в пропаст: "Новата ми шейна! току що я изплатих!"  Blink
Това също не виждам как мога да обясня на 4-5 годишно с 2-3 изречения по време на самото филмче. Вярно, че живеем в капитализъм, но нали си говорихме за парите, на 4 още не боравят с тях - моето още си мисли, че идват от банкомата, няма да обяснявам за пазарните принципи, нали? Razz

И пак да кажа - не искам да споря с никого, това са си мои решения, за моите деца.
Това са ми впечатленията от първата половина, пускам след малко  да гледам по нататък.


За телефоните - като плащах сметката и ме видяха с деца започнаха да ми предлагат часовник-телефон с план и проследяване. Стана ми смешно, обясних му, че са малки и за училище ще помисля, но човекът от магазина каза, че били за 4-7г, много подходящо за голямото ми дете и аз пак  Blink
« Последна редакция: Юли 30, 2018, 15:38:14 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #48 -: Юли 30, 2018, 15:58:37 »

Лол, добре, че не задълбаваш никак 😃
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #49 -: Юли 30, 2018, 16:02:19 »

Аз планирам да купя часовник с проследяване. Именно за малки деца е важно- на няколко пъти се е случвало да ми прескочи сърцето, че съм го загубила. Единия път беше на летището, другия- в парка. Зверчето като се разбеснее, тича яко напред, аз не тичам да го гоня, а изоставам и го следя с поглед, но понякога го загубвам за няколко секунди и се паник'освам. Много по-лесно ще  ми е с джи пи ес гривна. А като летяхме, му бях мушнала в джоба листче с телефон номер (мой) и му обясних ако се загуби, да го покаже на някого.

Така че съвсем прав е бил човекът, че това е точната възраст. На 7-9 години вече си знаят и адреса и могат сами да се приберат или да звъннат отнякъде, съвсем друго е.

За чувствата ме разби, как чак на 5... Моето от 3 годишно знае кога съм ядосана или тъжна и обясняваме даже от преди това, че еди кой си се чувства еди как си. Не казвам, че са супер тактични децата и мислят едва ли не първо за другите, но определено могат да разберат " На Ана й е мъчно, че Елза не иска да играе с нея", "Елза се страхува да не нарани Ана отново".

Разбира се,ч е не разбират 100% от филма, но не мисля,ч е това е идеята, да се търси 100%. Иначе съм фен на филма заради посланието за "истинската любов" (да, и то е за над 4-5 годишни, но може да се обясни и преди това донякъде). Различно е от всички други приказки за принца на бял кон.
АктивенD.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #50 -: Юли 30, 2018, 16:41:47 »

Не, няма как да ти избягат или да се отдалечат децата ти, постът за филмчето показва,че нужда от телефон-часовник няма да имат скоро. Така си стегнала юздите.  Моето се отдалечава и крие по веднъж на ден, но кара колело,запознава се,играе и аз съм заета и не мога да му бдя. Понякога оставам в колата и го пускам в градинката пред блок. Ще получи такъв часовник много скоро.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #51 -: Юли 30, 2018, 16:56:56 »

Не, няма как да ти избягат или да се отдалечат децата ти, постът за филмчето показва,че нужда от телефон-часовник няма да имат скоро. Така си стегнала юздите.  Моето се отдалечава и крие по веднъж на ден, но кара колело,запознава се,играе и аз съм заета и не мога да му бдя. Понякога оставам в колата и го пускам в градинката пред блок. Ще получи такъв часовник много скоро.
+1
За мен е свръх ограничаващо подобно влияние на родител върху децата му. Кой знае до 7 какви щуротии ще са изгледали, какво остава за промоциите във фроузън и целия бранд. Децата гледат на филмчетата по един по-приказен начин, а анализът на сияна не ме потресе, натъжи ме! От само начало показва подобни контролиращи мераци, които гаранция ще избият в някоя дивотия. В клетка и на село, да не виждат град, телевизия, реклами и други комерсиални наченки на модерната част на детството. Брррр.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #52 -: Юли 30, 2018, 17:16:20 »

Кое е ограничаващо - това, че някои неща не са за възрастта им?

И кое е ненормалното 4 годишно да не се разхожда само в голям град?

Смятам се за доста ларж родител, по принцип ;) който може ще ме разбере.Аз не дадох никаква квалификация за вашият избор като родители, опитах само да обоснова моя избор... Защото видимо мислим различно, няма лошо в това. И все пак по-учтиво щеше да е ако бяхте формулирате по друг начин постовете си, без определения какъв родител съм. 
« Последна редакция: Юли 30, 2018, 17:38:47 от syanna » Активен


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #53 -: Юли 30, 2018, 17:36:10 »

Почти 5 годишното ми дете може да пресича малки улици сама, ходи с кака си до магазина, излиза с класа си до парка (разбирай две госпожи и 8 деца и не непременно хваната за ръка от госпожите. Т.е. Учи се на отговорността да се грижи за себе си, не се свежда до идеята да скотосва сама.
Сияна, на море ходите ли? Анимация няма ли по почивките ви? А на детски рождени дни? Тортите виждала ли си ги? Какво обясняваш в подобен случай. Дори в градимата правят тържества с музика от известни филмчета.
Децата гледат на филмчето като нещо забавно и не търсят това аналитичното и разсъждаващото. Те гледат филмчето и после го обсъждат със себеподобни ( видя ли Еди-кой си какво направи, а не чу ли промоцията на шейната). Това Е за възрастта им, поднесено забавно и с шеговити майтапи.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #54 -: Юли 30, 2018, 17:43:19 »

Какво общо имат шарените торти, рождените дни и музиката (към филм или не) с темата?

И защо да има анимация на морето? Нали сме на пясъка, във водата, после на заведение. На почивка с таблет само един път съм ходила преди доста време, беше просто излишен багаж.

Ако  твоето 5-годишно може да отиде с кака си до магазина - моето 4 годишно няма кака. От градината ги водят на разни места, но са с възрастен, не са сами.

Цитат
Децата гледат на филмчето като нещо забавно и не търсят това аналитичното и разсъждаващото. Те гледат филмчето и после го обсъждат със себеподобни ( видя ли Еди-кой си какво направи, а не чу ли промоцията на шейната). Това Е за възрастта им, поднесено забавно и с шеговити майтапи.
естествено, че ще подминат това, което не разбират, но ако беше за възрастта им посочените фрази нямаше да са там
« Последна редакция: Юли 30, 2018, 17:52:24 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #55 -: Юли 30, 2018, 18:05:51 »

Те едва ли самите аниматори/режисьори обсъждат всяка фраза преди да определят подходящата възраст 😃
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Liliq
Newbie
*
Публикации: 662« Отговор #56 -: Юли 30, 2018, 19:35:18 »

И Замръзналото кралство съм пускала, и Маккуин, и Немо и още няколко други. Харесвам ги, намирам ги за мили филмчета. Никога не ми е хрумвало да ги гледам предварително или да се фокусирам толкова върху обикновени фрази. Намирам го странно, но все пак ми беше интересно да те прочета Сияна.
Аз разрешавам телефони, разбира се за ограничено време, сега лятото почти не се сещат. На заведение давам също понякога. Мисля, че не прекаляват, не се сърдят, когато кажа стига толкова, не мога да кажа, че се зомбират дори.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #57 -: Юли 30, 2018, 20:28:01 »

Да бе, Немо? Как обясни умрялата рибка мама?
Сияна, става въпрос за това, че всичко това е около нас. Повече не знам и аз как да обясня.
Активен


Liliq
Newbie
*
Публикации: 662« Отговор #58 -: Юли 30, 2018, 20:47:58 »

Да бе, Немо? Как обясни умрялата рибка мама?

Cheesygrin
То какво да обясняваш, те почти всички приказки започват как майката умряла. В началото ми беше тъпо, прескачах този момент или измислях нещо. После реших, че е глупаво и поговорихме, опитах се да обясня, не знам какво точно им остана в главите по темата, но схващат основната идея и не ги притеснява. Но са малки все пак.
Изобщо децата ежедневно чуват и виждат какво ли не, не винаги съобразено с възрастта. Ето, моето едното научи едни глупости и не мога да се справя, вижда, че се дразня и нарочно ги повтаря. Говорихме, разбира, че не е правилно, и пак като се усети в центъра на вниманието и започва. Не ги е чул вкъщи, нито от филм, ама на...не успях да го опазя Cheesygrin.
Всичко обяснявам аз, понякога даже прекалявам с откровеността, понякога усещам, че се объркват, но все пак вникват в основната идея .След време успяват съвсем успешно да приложат казаното и разбраното в разговор. Но не казвам, че така е правилно, признавам, не съм чела нещо специално по въпроса, действам според собствените си усещания.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #59 -: Юли 30, 2018, 21:00:51 »

Аз съм ок с разбиранията на Сияна, възхищавам й се на търпението. В един идеален свят една идеална майка би занимавала с усмивка по цял ден идеалното дете по Монтесори. Идеалното дете ще ходи кротко за ръка, ще се храни спокойно и тихо на масата, а идеалната майка ще се гледа влюбено с идеалния татко. Нооо, в моята реалност детето, ако не е мъртво изморено или не чака сладолед,  не ходи за ръка, а търчи напред/кара колело като бесно; в ресторант говори така високо, че всички се обръщат, лигави се, мрънка, майката се изнервя, казва, че не издържа повече и всички се прибират трупясали и изнервени вкъщи. Тааа, таблетът помага по последните точки, а гривната по първите
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #60 -: Юли 30, 2018, 21:22:30 »

Цитат
Всичко обяснявам аз, понякога даже прекалявам с откровеността
Даже много добре правиш!
На мен лично ми е изключително приятно да си говоря по сериозни теми с голямата. Говорим за любов, взаимоотношения, секс, наклонности и точно, че нищо не спестявам, тя не се притеснява да пита, а въпросите й не са неловки и изстреляни просташки.
Корни, идеални родители има ли? Аз нито съм виждала, нито разбирам мераците да се показваш като такъв, при условие, че живееш в различно, динамично и несъобразяващо се с твоите принципи общество Smile
Активен


Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #61 -: Юли 30, 2018, 21:40:42 »

Аз на 4-5 години сама си четях приказките на Братя Грим, не си мислете, че са чак толкова малки децата и нищо не разбират. Изобщо не помня да ме е трогвало това, че се горят хора в пещи, че се разпарят кореми и всякакви други неща, които сега дълбоко ни шокират. Наистина, сега покрай децата виждам приказките по различен начин и също понякога ми е малко тегаво какви ужасии им чета, даже преди ги редактирах малко, после си викам добре, че нашите майки не са били такива изтрещели като нас Cheesygrin
Активен

kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #62 -: Юли 30, 2018, 22:13:37 »

Сияна, чудя ти се как успяваш.. да ги удържиш.
И на мен ми идва не в повече, а прекалено, спрямо моите разбирания.
Детето трябва да живее - да се учи от околния свят. На нито едно от двете не им е направило впечатление за шейната, че била току-що изплатена.. но ако беше щях да им обясня точно както им обясних за втората ни кола - че се плаща всеки месец и струва пари.
Всичко обяснявам и аз - даже и мъжо понякога като им говори с едни термини се хващам аз за главата.. гледаме совалки как се изстрелват, Яна иска да ходи на Марс; Дея знае как се строят блокове, че като сме на аварийни сме спрели неправилно още куп неща.. Не може всичко да им е поднесено по детски, за да не се шашнат случайно. Поне това е моето мнение.
Дея има часовник - от доста време, но го използва рядко. Ето сега се научи да кара колело и бърза напред.. добре, че е часовника.
По повод подходящите детски - Дея беше на 3, като гледаше Аладин - в началото се притесних да не се изплащи от сцената в началото с пещерата, но само ме разпита и до там. Като малка хич не ме е шашкала тази сцена.. но децата имат различна психика.. Ако подозирам, че е нещо по-ранимо - бих гледала да огранича 'вредното' въздействие.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #63 -: Юли 30, 2018, 22:49:17 »

Аз мисля, че това е абсурдно, всякакви фрази се чуват откъде ли не, на улицата, на площадката, в градината, тия деца не можем да ги държим в балон и да филтрираме всяка дума, картина и звук.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #64 -: Юли 31, 2018, 00:35:21 »

Това, че светът не е идеален означава ли, че трябва да се примирим и да приемем недостатъците му?

Това, че се старая, когато мога и когато зависи от мен, да показвам хубавото на детето, според разбиранията ми, не значи че съм го капсулирала и изолирала от досег с всичко, не знам защо така бе изтълкувано.

Още една тема за размисъл: оказва се, че има разминаване в критериите за възраст на детските филмчета в някои държави, на някои места са по стриктни и не съвпадат с американските, поради особености на местното законодателство.
Активен


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #65 -: Юли 31, 2018, 00:59:15 »

Никога не ми е хрумвало да проверявам детските филмчета за каква възраст са подходящи. Големият все пак още няма две и половина и както казах, не се заглежда за сега, но мен лично повече биха ме притеснили някои приказки отколкото дилмче на Дисни. Почти всеки ден четем за тримата братя и златната ябълка и човекът си реже месо от крака и детето си ме слуша. Признавам, че има приказки, които мен самата ме натоварват и не чета. Още пропускам Малката кибритопродавачка. Не че ще я разбере ама то и на мен самата ми става тъжно от нея и не искам и да му я обяснявам за момента.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #66 -: Юли 31, 2018, 05:53:18 »

Върни се отново на коментара на Лора и се отдай на тази тема на размисъл: какви приказки четеш, какви са ни четени и какви сме изтрещели ние, сегашните родители Lol
Последния ти абзац не го схващам! И? Те и жените в много арабски страни нямат права, не шофират, нямат на разположение книги, кино, телевизия! Защото законодателството им е такова. Изумена съм какъв анализ, подготовка и проучване правиш за забавни детски филми.
Активен


kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #67 -: Юли 31, 2018, 08:58:35 »

Аз лично бих била много натоварена, ако трябва да проверявам всяко нещо, преди да го предоставя на децата..
Оредставям си колко усилия коства нещо подобно..
Да, света не е идеален, но се опитвам да науча децата на важни, според мен неща.. дали са говорили за изплащане на шейна в детско филмче не го считам за важно ..
АктивенЛора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #68 -: Юли 31, 2018, 09:07:07 »

Нашите понякога сядат с нас вечер да гледат нашите филми (не че ги гледат де, ама да са с нас, да ни пречат, нали  Big grin), та и секс сцени виждат, и какво ли не. Понякога питат, ние обясняваме, в повечето случаи не им прави впечатление.

А като стана въпрос за пари и икономика, с моето 4-годишно редовно играем на игри тип Монополи, така че, Сианче, ще се учудиш дребосъците колко лесно схващат принципите на пазарната икономика и логиката на движението на парите Smile
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #69 -: Юли 31, 2018, 09:15:30 »

Ма те не са ли виждали, че вадиш пари, плащаш в магазина, какво толкова да се учудват, не знам.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


paiachka
Newbie
*
Публикации: 2741


The awesomest, most best lookingest, greatest!


« Отговор #70 -: Юли 31, 2018, 09:17:35 »

Аз пък, колкото съм ларж с детските филмчета и /контролиран/ ютуб, толкова ограничавам от нещата за възрастни. Което не го правят бабите и баща ѝ например...
Но аз от малка не съм ограничавана да гледам нищичко и мога с убеденост да заявя, че всичките ми ирационални страхове бяха причинени до голяма степен от достъпа до неразбираеми тогава, а и необяснявани неща... И трудничко се избавих от тях, и едва в съзнателна възраст си откривах наново разни концепции, защото съм ги разбрала изначално погрешно заради вече споменатите необяснени неща. Децата забелязват, запомнят и анализират неща, които дори не подозираме. И да, не може да им ограничим околната среда, но каквото зависи от нас можем да направим, за да е поне у дома нормата.
Та, има смисъл в ограничаването, но може би не чак до степен да се анализира абсолютно всичко преди да се предостави на децата, ако е предназначено за деца. От друга страна ако не създаваш навик за гледане и си достатъчно ангажиран с децата, развиваш им въображението и прочие, то забавления наготово не ти трябват. Аз си признавам, че прибягвам и до таблет и до нетфликс, но поне у дома не гледаме и нямам телевизия и реклами. Ей против това съм много.
Активен

 
Децата не са даденост и е привилегия да ги имаш!
utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #71 -: Юли 31, 2018, 09:21:11 »

Е то никой не е казал да им показваш някакви ужасии, но чак такова вманиачаване и то за очевидно детско филмче, нали...
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #72 -: Юли 31, 2018, 09:22:12 »

Аз съвсем сериозно казах това за идеалното. За мен е достойно за възхищение, че Сияна полага толкова усилия за сметка на собственото си време и спокойствие. Много по-лесно е да метнеш детето пред екрана без оглед какво се случва там и в главицата му. Така че ние хубаво защитаваме свободата на децата да гледат детски и бла бла, но истината е, че просто нямаме сили 24-7 да сме търпеливи с тях и да ги занимаваме с нещо целенасочено, затова прибягваме до филми и таблети. Ако бях идеална, нямаше да го правя. Другото са оправдания.

Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #73 -: Юли 31, 2018, 09:39:33 »

А защо трябва двата варианта да са да следиш всяка дума във филмчетата или "да метнеш детето пред екрана без оглед какво се случва там и в главицата му". Среден вариант няма ли?

Моето дете следи с удоволствие поредици за животните по Нат Гео Уайлд и рядко гледа Маша и Мечока или играе някой пъзел на таблета. Нито една крайност не е полезна.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #74 -: Юли 31, 2018, 10:20:32 »

Защото границата е тънка- сега е на 2 и гледа само Нат Гео и Маша, на 3 ще увеличи репертоара двойно, на 4 четворно и скоро ще е трудно да контролираш всичко, което гледа. Ще започнеш да ползваш гледането на детски когато се къпеш, когато имаш работа и т.н., а детето само ще може да сменя вече филмчета.

Не че чертая някакъв апокалипсис, да, нищо им няма, да, всички сме гледали. Просто не вижам защо нападане Сияна, че не го толерира. Ми по-правилно е, просто всички сме хора и търсим баланс добро за децата срещу нашето запазване  като хора. Което не ни извинява автоматично и не прави подхода на Сияна грешен.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #75 -: Юли 31, 2018, 10:21:52 »

Никой не я напада. Аз лично го смятам за маниакално, но тя си преценява. Всеки си взима решенията, които са ок за него.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #76 -: Юли 31, 2018, 10:54:57 »

Цитат
Защото границата е тънка- сега е на 2 и гледа само Нат Гео и Маша, на 3 ще увеличи репертоара двойно, на 4 четворно и скоро ще е трудно да контролираш всичко, което гледа. Ще започнеш да ползваш гледането на детски когато се къпеш, когато имаш работа и т.н., а детето само ще може да сменя вече филмчета.
Това според теб! Аз не виждам подобни прояви при моите деца, дори и при голямата, която има достъп до доста повече неща. Един здравословен минимум с достъп и определени правила ми се вижда най-адекватно като вариант.
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #77 -: Август 08, 2018, 10:19:24 »

Това, че ако почнеш да прекаляваш с екраните искат само това и не се сещат за друго е вярно. Дори образователни неща да пускаш и се зомбират и после не им се напъва с нормални игри. Обаче устоявам, теорията ми е, че все пак тя е голяма вече и може да разбере разумни аргументи! Аз искам да се научи да чете, просто нямам търпение, имам вътрешно усещане, че това ще я забавлява и ще ѝ харесва и може да бъде добър заместител на екранските истории.

По повод това аз колко си гледам телефона – ами това работя. Не мога да не го гледам. Обяснила съм, че телефоните и компютрите са за големите и че са за работа. Че това е работа, а не си гледам песни в YT. Цвета вече го знае.

Сияна, държа да кажа, че в държавните градини също „може да се обсъждат разни въпроси с ръководството и евентуално да се правят нововъведения, ако има добри идеи“. И там работят разумни човешки същества, ако не греша?

За възрастовите групи – Цвета, както казах, на 3-4 не проявяваше никакъв интерес да гледа филмчета и съответно не беше гледала Замръзналото кралство. Разбира се, благодарение на маркетинг машината, харесваше героите и искаше рокля като на Елза или пък блузки с такъв принт. Не виждам лошо? Кога момиченцата не са харесвали принцеси? А това, че ако ги огранича от такива неща ще ги направя индивидуалисти направо ме разсмя от сърце! Това е дълбоко кодирано в човек – дали да е някакъв бунтар, да има собствено мнение и да го отстоява или обратно – да се кефи да е част от цялото, да бъде по-скоро отборен играч и т.н. Няма да го възпиташ с блузки или лишаване от тях Lol

На кино ходим с Цвета редовно, НО ходи и на театър, и детска опера, а вече и на постановки за възрастни, но по-кратки. Искам да има баланс в живота на децата ми между екраните и реалността. Искам да правят разлика, а не да изрязвам едното от действителността, защото това също не е ок подход за мен.

Подкрепям, че ако забраняваш екраните, то ти си този, който трябва да намери забавна алтернатива. Не е ок ти да си цъкаш на телефона и да отпъждаш детето да се оправя с играчките си само, както казва и Бизар.
Определено подкрепям и тезата, че е добре да са опитали от всичко под родителски контрол, отколкото да съм се вманиачавала да ги огранича напълно от нещо и после, като се окажат извън крилото ми, да избухнат здраво точно със забраненото.
Ути, да, ще поискат и уиски и цигари – пак аз ще им ги дам и обясня последствията от тях! И секс ще започнат да правят и пак аз ще обясня. Надявам се. Ако има нещо наистина и напълно забранено, то това са само наркотици. Обаче не съм съвсем съгласна с това, че подходът към дете по отношение на технологии, следва да е като към възрастен. Да, ние като семейство и родители и порно може да гледаме, но не го пускаме на децата, нали? Тоест същото е и по отношение на вредни храни и технологии за мен – трябва да има яснота, че има неща, които ПО ОПРЕДЕЛЕНИ ПРИЧИНИ, са позволени за възрастни, но не и за деца. Аз това много съм се старала да го обясня на Цвета. И мисля, че ме е разбрала, макар че доведе до това да чувам редовно: Искам да съм майка. Защо? За да си правя каквото искам; за да командвам; за да пия кола…Обичайните отговори на Цвета, хахахах, дори сега като го пиша виждам, че явно не ѝ е в топ 3 да стои на екран Blink Lol
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #78 -: Август 08, 2018, 11:58:58 »

Да, права си, трябва да има причини, не е ок да кажеш: ми просто не може. Ще си измисля причина Cheesygrin

Иначе аз лично съм далеч от мисълта за пълно забраняване, това е абсурдно, просто сега са още малки и все още можем да се скатаваме от обяснения за някои неща, нооо не за дълго Smile
« Последна редакция: Август 08, 2018, 12:05:17 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #79 -: Август 08, 2018, 12:39:23 »

Фей, имах предвид, че не насърчавам мислене от рода "всички деца в групата имат блузки на Елза, аз няма да съм красива, ако нямам". Не го харесвам това стадното увличане по модите и това е. При Дани вече има резултат - не иска модерните неща, които имат приятелчетата му, иска само неща, които на него му харесват, според собственото му мнение, не стадното. Не виждам защо това да е смешно. Смешно ми е като виждам родители, които обикалят града да търсят точно определена блузка на Елза, да разменят топчовци, стикери и цялото това насърчаване на тия мании. И не е като да не съм купувала - като вляза в магазина и има 10 модела пижами с Елза и никакви други, няма да тръгна да обикалям, само и само да не е такава. Но дрехите им като цяло предпочитам да не са с герои от филмчета.
Активен

syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #80 -: Август 08, 2018, 12:54:21 »

Мисля, че темата се поизчерпа, мисля, че няколко пъти писах, че не лишавам децата, а се старая да е възможно по-рядко и да ги занимавам с друго. Не знам има ли смисъл да повтарям аргументите си

Много от възприятията се формират на подсъзнателно ниво в детска възраст, не само филмчета, много други фактори има - какво ги заобикаля, каква е обстановката в семейството, какво се прави в градината, приятелчета и т.н.
Основи на психологията - всичко преживяно и видяно в детството би могло да даде отражение на по-късен етап. Големи хора сме, родители, всеки може да преценява и да действа според разбиранията си.
Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #81 -: Август 08, 2018, 13:59:23 »

Сияна ме кара да се чувствам баси проваленият родител Cheesygrin Даже Корни обмисля в пъти повече от мен Cheesygrin Аз я карам на усет, като усетя, че съм в период, в който съм забила и не намирам правилен ход, чета книги/статии и си избирам някакъв метод, който ми допада.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #82 -: Август 08, 2018, 14:30:39 »

И без това дрехите за шест годишно и нагоре са значително по-семпли и вече няма големи размери с филмчета. Поне това лято тениските са едноцветни и по гащите няма картинки,дори боксерките не са на кученца. Но загадката защо всички предпубертетни момичета по улицата имат допълнителни уши на главата не ми дава мира. Ути, не коси се ,ти си обикновен човек и родител и правиш всичко най-добро. Виж Сияна е вдигнала много нивото на свръхконтрола и това не е умение за всеки
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #83 -: Август 08, 2018, 14:36:40 »

За теб темата може да се е изчерпала, за мен категорично винаги би била на дневен ред. Технологиите развиват, но и ощетяват. Търсиш баланс и изобщо отглеждаш и възпитаваш децата си както ти си решил. Смятам, че в това две мнения няма. Само категоричността е дразнеща, но да речем, че приключи с тях в първия или втория си пост по темата.
В тази връзка, Ути, няма за какво да се чувстваш провален родител. Пубертета ще те накара да повярваш с това, не тодлърчето с телефон в ръка  Razz
Ей тая размяна на топчовци ме довърши. Всички бяха грозно зомбирани, а съм убедена, че децата хабер нямат от тази мания. Майка му е решила, истерясва и събира. Едно време каква мания ми бяха миришещите картинки, но не съм занимавала родителите си, че и още ди ги пазя. И марки събирах, и магнитчета в по-късна възраст. Изобщо в колекционирането има страст, но лудите майки и това опропастиха...
Иначе издирвам дрехи, но вече не сме на анимационни герои, а на кей поп група  Lol
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #84 -: Август 08, 2018, 14:59:12 »

Е, да, Лор и аз не го насърчавам, но пак идваме до това, че си е до дете! Цвета се увлича, но НИКОГА не е тропала с крак и какво остава да обикалям за блуза, ако ще не с Елза да е, ами с Елвис! Ако отидем по-далеч – ние ги възпитаваме като цяло, че материалното не е водещо, такова е обяснението и като иска нещо, което е неоправдано скъпо, защото Лили имала, обяснявам, че семейството на Лили може да си го позволи, а ние не или просто, че нашето семейство няма възможност за x, y, z и точка. Събирала е и смърфове, и стикита, но като цяло без аз или баща ѝ да се ангажираме изобщо! Все или майка ми ѝ носи, детегледачката, пък някой хване и купи албум, аз нямам грам време да се вълнувам просто, но и не го забранявам – да се вълнува там, щом това я радва.

Според мен и при Дани е от цялостното възпитание. Или просто си е открил своя индивидуалност. Тя и Цвета отдавна не иска да се облича с роклята на Елза. Все пак ще ходи в I клас, дето се вика…Самата аз като ѝ избирам дрехи взимам вече не разни такива бебешки картинки, а по момичешки неща, да не кажа тинейджърски…Еми то момичета на 9 поискаха от майките си къси потничета, тип бюстиенце, а тя е на 6? Кви Елизи, кви 5 лв. Всяко нещо с времето си. Но не виждам лошо, че имаше период, в който ѝ бях накупила 3-4 карнавални принцески рокли и ги преобличаше у нас през 2 мин. Наричам го игра, детство, фантазия! Аз също имам куп снимки с на баба плисираната пола и токчетата, както и с короната от станиол, която тя ми направи…

А специално Цвета е страшен саморасляк! Понякога дори на площадката, пълна с нейни приятелчета, захваща и си играе сама! Имало е случаи деца да я дразнят тип „ние няма да играем с теб“, на което нали 90% от децата реват като разпрани, а тя им вика „не ми пука, аз се люлея“ и невъзмутимо се люлее на люлката…Същата е и с дрехите. Имала е блузи с Елзи, но защото съм купила щото има само такива, като цяло ако има 3 блузи в гардероба винаги ще облече тази, която ТЯ Е ИЗБРАЛА, ако ще светът да се продъни. Накъде повече индивидуалност? Случва се да каже, че иска като на Мими и тогава не я посичам с „няма па, ти трябва да си индивидуалист“, а я карам да пита Мими от къде е купено еди-кое си и че ще проверим, ако го има ще вземем и ние. Докато проверим, всичко е забравено. Деца.

Активен

Страници: 1 2 3 4 [Всички]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!