star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Децата и технологиите
Страници: [1] 2 3 4  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Децата и технологиите  (Прочетена 10775 пъти)
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« -: Юли 23, 2018, 12:30:54 »

Ясно е каква е идеята на тази тема. Доколко са полезни и доколко- вредни всички телефони, таблети, телевизия..?
Аз твърдо съм зад мнението, че взирането в таблет или ТВ убива мозъчни клетки и детето би се развило много по-хармонично без тях. Проблемът е, че дори у нас да няма телевизор (дълго време нямаше), аз работя на лаптоп, имме телефони и в градината, при баби и тн вижда техника и му привлича интереса. Съответно пълна забрана от нас ще има обратен ефект- ще му стане прекалено интересно.

За момента пускам филмче на лаптопа, ако няма друг вариант- например трябва да работя. Или сме в самолет или на публично място и трябва да се държи по-кротко поне за малко. Опитвам се да не е всеки ден това, много дни сам не се сеща, ако правим весели неща и сме повече навън.

Сега като е при свеки, тя му дава 2 пъти по 30 минути таблета- според вас много ли е за почти 4 годишен?
Много се зомбира като гледа, не чува, не вижда, да не говорим, че вчера ми каза "тръгвайте си, че да си гледам на таблета" (понеже докато бяхме там, не сме му пускали). Тъпо, ама свеки не може хич да не му дава, и тя има нужда да отдъхне, детето ни не е лесно за гледане, още повече от 70+ годишен човек.

Вие по колко давате и от каква възраст?

Аз май след 2г започнах да му пускам целенасочено, преди това максимум за минутки да е виждал нещо (една песен с влак и букви). Таблет имаме от 1 месец.
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #1 -: Юли 23, 2018, 12:57:14 »

Голямата играе стратегически игри, има и приложение за учене на език и за математиката. Следи и разни канали в туба, както и мюзикълито и прави клипове през приложението, но без да качва публично. Малката ако се завърти покрай кака си или ако седнат заедно да правят клип. Времево ограничение нямат, просто не мисля, че прекаляват, пък и сами се сещат да преустановят човъркането на таблета.
Иначе им пускам филми на лаптопа, но да е веднъж в седмицата.
Ако таблетът се ползва за нещо разумно, не мисля, че е проблем. Не говоря обаче за социални мрежи или чатене. Мариела например покрай издирването на Боян Петров, изрови де що има филми и интервюта, беше много впечатлена от него, от живота му и не спираше да разказва и да ни говори за него. За такава употреба на таблета съм ЗА. А не да се зомбират с игри.
Телевизор в Ирландия имаме като експонат. Не го пускаме, не се сещат за него. Вечер гледаме новини на лаптопа или забавни животни в туба.
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #2 -: Юли 23, 2018, 13:45:11 »

Тя тази тема е кокошката или яйцето… Cheesygrin

Моите деца и двете като по-малки бяха програмирани да нямат интерес към екран. Скоро с любопитство открих, че дете на годинка или на годинка и половина може да прекара часове без да мърда, зомбирано на таблет. При моите това не минаваше. Да, опитвала съм да си спечеля спокойствие по този начин. Неуспешно.

Цвета започна да проявява интерес към екрани и да се кротва пред тях (детски програми по тв, детски песнички в YouTube и т.н.) някъде след 3 и половина, даже 4 г. Преди това беше прекалено заета с диващина и бели. Тео, за момента, е на същото положение. Дори да е пуснат тв той най-много за секунда да се спре на някоя реклама (ужасява ме, че се кефи на топките на Национална лотария). На него не му пускам целенасочено нищо на екран на този етап, смятам, че е малък и има по-важни занимания, така че ще говоря за Цвета.

На нея й се позволява 1 час на ден екран, който да е по неин избор, тоест детско по HBO Go обичайно…Другото, което и даваме е на компютър едни приложения със задачи от Хелен Дорон (забавачката й по англ.) и едно приложение с образователни игри, което сме си свалили на телефоните, за да не ги иска да цъка безцелно – Lernin. Между другото имаше голям успех при Цвета, а е безплатно и го има за във версии за различни възрасти.
Не забраняваме изцяло и категорично, защото вярвам, че това води до обратен ефект.
Другото ключово е, че родителят трябва да запълва времето на децата с друго, ако им забранява екраните. И това също не е никак лека задача, особено, ако си родител на две деца на различни възрасти…И все пак ние доста са стараем, поне лятото – разходки в планината, басейн, парк, ролери, колело, на село, за вътре настолни игри, Черен Петър, от картите на Клевър бук, има карти за учене на азбуката, книжки за оцветяване, набори за бижута, четем книжки...

Корни, у бабите е съвсем друга работата…Там се отива в едни кулинарни шоута и турски сериали до откат, ама какво да направя? Идва си Цвета, след 2 дни у майка ми, и ме пита: Може ли да гледам Салон за красота? И аз WHAAAAAT? Blink

Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #3 -: Юли 23, 2018, 14:39:26 »

Голям противник съм на зомбирани деца в ранна възраст, направо се изприщвам като видя по заведенията дете, на което родителите вечерят, пък детето гледа с часове в една точка и досега се опитвах всячески да го избягвам.
За морето взехме таблет, най-вече 5ч път, а тя вече е голяма, заредих с Маша и мечока и някакви образователни игри - пъзели, редене на цветове, форми...все пак да си тренира акъла малко от малко поне. Ами това дете само за седмица се зомбира, давахме ѝ таблета, докато се храним вечер, защото беше невъзможно иначе, или докато ѝ се прави инхалация.

Като се върнахме от морето го прибрах и след 2-3 дни забрави за него. Обаче после почна тази отвратителна фаза, в която е в момента иии искам не искам пак прибягнах до тъпия таблет. Сега, примерно, като отчаян опит да я накараме да си легне в нейното легло ѝ се пускат песнички от тубата преди да заспи. Преди аз пеех или четях приказки. Или Маша и мечока, за да не врещи в колата. Денем също дудне за тоя таблет, но я парирам, когато мога, и я пращам да играе с нещо друго. Иначе сякаш не се сеща изобщо с какво може да играе сама, на таблета е най-лесно, не изисква усилие и въображение явно. Направо е плашещо.

Тв аз не пускам никога, баща ѝ гледа вечер понякога спорт, докато вечеряме, пускаме Nat Geo Wild, и ми прави впечатление, че е запомнила някакви неща оттам, вчера ми обясняваше за тюлена и морския лъв, направо ми скри шапката.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #4 -: Юли 26, 2018, 14:59:07 »

Аз не пускам нищо да се гледа целенасочено, но е факт, че доста си гледам телефона, което не е добър пример. В заведения също гледат ако има телевизор, но аз не давам телефон или таблет, за това и не винаги вечеряме спокойно, но сме си свикнали и не ми прави впечатлени вече. Винаги имам моливи и нещо за оцветяване или задачки някакви в чантата, тези карти с изтриваемите маркери също  са вървежни.

Преди година и пловина имаше някакъв период, когато пусках по малко да гледа детско, но вече не го правя. Защото ми е безумно след това или на другия ден да иска отново с фанатична настойчивост и като кажа, че не може, да чувам магарешки рев. Не е ОК. Мисля, че до 2 или 3г официално не се препоръчва нищо или много ограничено, има си проучвания, ако се прекалява са възможни сериозни последствия.

Наскоро пусках песнички от телефона, защото е научила доста в английския и ми беше интересно да чуя кои думички знае - около 30 мин заедно с нея - беше ад като ги спрях и казах, че повече няма да гледа клипчета. За пореден път се убедих, че това не носи радост, а мрънкащо дете в последствие. Ако пускам музика от телефона, го качвам на висок рафт, да не гледат екрана.

Имат ТВ в градината и зимата им пускат вечер, може би и някои от дните в сутрешните часове, мисля че това е достатъчно. Мислех си също, че е хубаво да изискам на следващата родителска среща да се обявяват заглавията на пусканите детски за седмицата или за деня, за да съм в течение какво гледа там и да съм спокойна, че е с подходящо съдържание. (Още един плюс на частните градини - може да се обсъждат разни въпроси с ръководството и евентуално да се правят нововъведения, ако има добри идеи )
Преди няколко седмици се сблъсках с един парадокс - търсих информация за това от каква възраст може да се гледа замръзналото кралство - не открих нищо на български, в чужд сайт ми излезе информация препоръчана възраст 8г, без риск от 7г. Защо тогава има безброй дрешки за възраст 2-3-4г с Елза и Ана  Confused  Много се смяхме с мъжа по въпроса. Но освен комичната страна ми се струва, че около мен децата на 5-6г са го гледали вече. Говоря за това заглавие конкретно защото е популярно и не се сещам за друго, но аз съм изостанала и не знам изобщо кои са актуалните детки в момента.
Без да критикувам ничие решение, само информативно пиша - Ути споменава за Маша и мечока, което ми излиза в търсачката за възраст 3-6г (без риск 3, препоръчана възраст 6). Моите решения може би са изключение от масовката и дори не ги споделям на околните, но нали в тази тема това си говорим, иначе всеки решава за детето си, да не ме нападне някой.

Иначе сутрин си пускам за мен около 30 мин ТВ да видя какво се случва и някоя актуална новина да чуя с кафето (по време на вечеря нищо не се гледа задължително, това е време със семейството, след това мъжа понякога си пуска някакви репортажи, които ако спят децата понякога гледам и аз, но като цяло той си гледа сам) Сутрин Ина има интерес към прогнозата за времето и понякога ми казва по средата на деня: "мамо, казаха че ще вали/ще има слънце". Ако много започнат да се застояват пред екрана в тези 30 мин сутрин го спирам и аз не гледам също.

Спомням си че през 90-те, когато се появиха първите компютри съм била на 10-15г имах ограничение 1ч. на ден, да не се повредят очите, майка ми явно беше прочела някъде. Тук си говорим за 1ч на 4-годишно. Вярно времената са други, екрааните са по-щадящи. И все пак е натоварване  (умствено, физически по-ниска активност), което е по-добре да се избягва, до колкото е възможно. За това и нашият апартамент няма особено подреден вид 1-2 часа без наблюдение на децата да свърша нещо и всичко е разпиляно - възглавници, бебешките одеяла, кърпи,  но с тях си правят къщи, сцена, концерти, магазин, ресторант, семейство, имат доста ролеви игри между двете, включват и мен от разстояние. Въпреки безредието в моите очи, се радвам на въображението и игрите.

И не ми се иска да работя от вкъщи с дете около мен, защото при всяко мое сядане на компютъра целенасочено викат и правят бели и нищо не мога да свърша.
« Последна редакция: Юли 26, 2018, 15:12:16 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #5 -: Юли 26, 2018, 16:33:35 »

О, да, напълно съм съгласна, така се зомбират, че после не можеш да махнеш телефона/телевизора. Само да мине тоя леко кошмарен период с ревовете и драмите, и махам таблета завинаги. Сега му е паднала батерията и като се присети казвам, че не работи. Но за заспиване пускам по 2-3 песнички, много ме е яд.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #6 -: Юли 26, 2018, 17:01:47 »

Това са "Замръзналото кралство" от 8 години е малко прекалено. Филмчето е супер, няма почти никакво насилие, има много добро послание (обичта между сестрите), съвсем ок си е за 3-4 годишни.Аз съм му фен, имаме и книжка и имахме Фроузън период Smile)

За технологиите да си променя мнението, защото съм от по-ограничаващите (може да ви се вижда  много 1 час на ден, но сравнявам с други и сме в долната граница), но вчера две момченца ме накараха да се замисля.

Те са на 4 и 6 години, от малки (да кажем 2 и 4) почти не са ограничавани, цъкат по цял ден кажи-речи таблети и гледат на компютър. Сами си търсят и сменят филмчета и т.н. Не ходят на градина и на език, а единият знае страхотен английски- чух няколко фрази, освен това превежда думи, като го питаш. Разбира почти изцяло съдържанието на англоезични филми.
Да, доста са буйни, но май са си такива по природа.

Мисълта ми е, че са научили на доста добро ниво чужд език от гледането- ползата може би е надделяла над минусите. 6 годишният чете сам на двата езика и свири на пиано, та и развитието им не е назад.

Не знам, времената са други явно...Чак ми става криво, че моето не борави свободно с компютър (цъка, но понеже рядко му се дава, не знае много кое-как) и не е научил особено много език (на немски и български гледа, рядко на английски, знае цветове, броене, думички, но може би от градината по-скоро)

Само се надявам от тия 2 седмици при свеки с таблета да не си е развалил очите :(
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #7 -: Юли 26, 2018, 18:05:17 »

А да, дай да ги лишим от детство и въображение и да им изтрепем мозъчните клетки, заради 10 израза на английски. Не, мерси.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8 -: Юли 26, 2018, 18:18:23 »

PG е Frozen. Т.е. Parental Guidance - да се гледа с родител. Не знам какво и къде си търсила, но го намерих за милисекунди. До 8 е смешно, филмът е страхотен. Роси и на игралния Красавицата и Звярът на кино я водих, на Пепеляшка също. На кино си ходим редовно и дори не съм се замисляла за категориите, ако трейлърът ми е допаднал.
Роси борави свободно, но обяснявам до където е необходимо, разбира и повече не човърка. Не смятам да ограничавам, когато е в умерени дози и не се зомбират с часове.
Активен


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #9 -: Юли 26, 2018, 21:43:02 »

Всичко давам и таблет, и телевизия и игри. Ходим на кино или гледане у дома филмчета, които са актуални. Играем после на героите, или нещо от сорта какво животно е един кой си герой, а видя ли какво стана. Купувам играчки свързани с филмчетата,пъзели,татуировки,карти. Гледам филмите, за да обсъждаме след това и ходим с приятели на кино, за да има емоция. Липсата на въображение е генетична, технологиите не са виновни за изчезването му.
« Последна редакция: Юли 26, 2018, 21:44:47 от D.Dimitrova » Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #10 -: Юли 26, 2018, 22:00:50 »

А, не съм съгласна, деца, които се зомбират по цял ден пред тв, нямат мотивация да проявяват въображение, защото винаги зяпат в тъпия екран, нямат време за реална скука и съответно игра. Нали я виждам Ади, ако ѝ дам таблета все там се дзвери, а ако ѝ го взема измисля с какво да играе.

Важното е да е умерено.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #11 -: Юли 26, 2018, 22:40:46 »

Малка е още, затова не може да смеси герои от филмчета с нейна игра. Скоро като почне да е принцеса от Замръзналото кралство и ще видиш какво е въображени е. Но ако не го е гледала, няма да знае как да си носи плитката на Елза. Има деца,дето много се връзват на филмчета, на други не им пука и не го преживяват.
« Последна редакция: Юли 26, 2018, 22:42:45 от D.Dimitrova » Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #12 -: Юли 26, 2018, 23:59:38 »

Само не Елза, не!
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


lioness
Newbie
*
Публикации: 8617« Отговор #13 -: Юли 27, 2018, 07:39:47 »

Че какво и е на Елза  Cheesygrin
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #14 -: Юли 27, 2018, 08:44:31 »

По принцип и вкъщи ги въведохме по-рано, отколкото ми се иска, и аз изпитвам едно огромно дразнение като се залепят на телефоните. Най-вече, защото нямат чувство за самоконтрол и защото откакто се появи телефона, рязко намаля четенето. Макар, че пак относително, защото ако попадне на книга, я изяжда и не я оставя.

Но мога да кажа, че телефоните направиха децата ми (айде не направиха, помогнаха) да направят децата ми изключително самостоятелни. Да се движат сами, да даваме задачки по телефона. Научихме си да си споделяме снимки по вайбър и да го правим семейно интересно. Научиха се да им е интересно да снимат. За себе си осъзнах, че защото е телефон точно ме дразни да зяпат в него. Ако е електронна игра или нещо подобно, не ме дразни толкова, нямам обяснение. Явно обществото дето ни е начукало в главите всичките тези зомбирани снимки отделно. Просто се сещам, че като малка нямаше телефони, но същото такова време прекарвахме на Нинтендо, Тетрис игрите, Тамагочита. Винаги ще има нещо такова.

В случая използваме това, че все още сме много близки с тях и правим нещата заедно и донякъде контролираме посоката. Аз лично съм горда с моите деца, защото те и от най-големия боклук ще си направят играчки за игра, ще си играят на нинджи, ресторант. Буквално им трябва лист хартия и празна бутилка и някакви изхвърлени опаковки. В същото време откъм технологии имат доста свобода. Имаме си ограничения, правила - на масата не ядем с телефони или филми, като го спазваме всички, не само децата. Ако искам аз да им кажа, че прекаляват, започвам да намалявам и аз ползването на моя. Иначе не става.

Когато са били малки, сме имали ограничения по часове, доста строги сякаш. Но пак са си играли и са гледали.

А за PG на филмите, не искам да коментирам, тия съвременните "Том и Джери и Маша и Мечока ще повредят психиката на децата" направо ме потрисат. Всеки може да наблюдава собственото си дете и поднасяйки му света с филмите, да знае кое и как е уместно. Моите гледат сериозни филми за възрастни, което мисля толкова ги е обогатило и единици пъти са били уплашени и то не с кошмари или стрес, явно понасят и дори им и е интересно.

Просто за мен не можеш да лишаваш детето от таблети и филми, защото е опасно, но да не го учиш да играете настолни игри заедно, да скача на ластик и изобщо да му представиш по-дълбоко аналоговия свят. Не може само да му кажеш - ето колко играчки имаш, върви играй. Децата искат просто да им е интересно. Дарко колкото ми е мрънкал за телефона, сигурно толкова и ми е вадил душата да играем на шах или на табла.
Активен

kateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #15 -: Юли 27, 2018, 10:53:14 »

Хайде бе, едно време не гледахте ли кате деца Ну Погоди.. хич не ми е хрумнало да пуша цигари заради него.. или Том и Джери. Сегашните обаче, ако ги мернете по картун-а.. са ужас! Не мога да ги гледам - затова и избягвам да ги гледат - предпочитам да дам телефона и да си пусне Маша или Калинката.. че даже и Плодчетата, отколкото да гледат сегашните.
Сутринт се случваше да гледат Power Puff Girls - то и аз се забавлявам с него.
И двете играят на игри, когато им се даде.. но то е рядко, защото не ми харесва, че наистина нямат самокотрол - сядат и могат да откарат цял ден. Играчки в нас бол.. ама на - лепне ли се на телефона да играе - до там. За жалост ние работим много с компютри и телефоните си и те го наблюдавт това.. Но - с говорене и обясняване се разбираме, че мама не играе, а работи и дори и да не иска й трябва телефона.
Дея вече си сваля игри, докато в началото беше много скарана с таблета - Яна се справяше по-добре от нея. Но за разлика от кака си - тя не го взема да играе - не й харесва толкова.
Всяко нещо с мярка.
Яна беше на година и половина, когато ходихме на кино - освен, че издържа й хареса.. Единствено на 3D  не съм ги водила и много ме е яд за последния филм с принца, щото той беше само 3D при нас, а чак на мен ми се гледаше. Не ми е удобно и ме заболява главата мен на 3D, затова за тях не може.
И двете са запленени по Transformers и Star Wars, даже Яна повече от Дея..гледат разнообразни филми дори и с нас по ТВ, когато гледаме.. ако нещо реша, че не е за тях - сменям и до там.
Забравих да кажа, че им бях правила роклички с шлейф по подобие на Елза.. слагали сме си одеала като шлейф и трите.. и са играели.. редовно ни 'замразяваха' с татко им.. и после едната ни 'спасяваше' Smile нищо лошо не виждам във филма, че да го пишат PG.
« Последна редакция: Юли 27, 2018, 10:54:47 от kateto » Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #16 -: Юли 27, 2018, 11:36:05 »

Е, да, то се подразбира, че докато са малки искат да играят с мама. Ади примерно сега е на вълна готвене, носи ми, ям наужким 😃 Иначе и аз съм пристрастена към телефона си, което е тъпо.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #17 -: Юли 27, 2018, 12:34:07 »

Аз много се дразня като се залепят за телевизора, но май не е много зле положението. Таблет имаме някакъв, аз го блокирах още в началото и изобщо не сме правили опит да го оправим. До телефоните достъп нямат никакъв, даже не смятам и да давам на Дани като тръгне в първи клас. Вкъщи много добре си играят, Саня ако е сама, изобщо не се и сеща за телевизор, може да рисува по цял ден. Лошото е, че се налага доста време да откарват в офиса и въпреки че си имат там кът с играчки, а и отвън играят с топка, тебешири и т.н., пак голяма част от времето я прекарват на компютрите. От друга страна е добре да имат от рано някаква компютърна грамотност.

Това, което много се старая да правя, е да ги разсейвам от маниите по филмчетата, както е с Елза или разните момчешки. Не ми харесва и не ги стимулирам. Не купувам дрехи с герои от филмчета, също и играчки, но играчки по принцип не купувам, така че по празници доста Елзи събираме. Ясно ми е, че с приятелите си ги обсъждат тези неща и си играят и т.н., Саня рисува Елза със затворени очи вече, просто гледам да е сведено до минимум това и да не ми се качват на главата да им купувам чанти, рокли, несесери, фибички и всякакви такива щуротии с герои от филмчета. Ама това е част от цялостната ми стратегия да ги науча да са индивидуалисти и да не се включват в стадните мании.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #18 -: Юли 27, 2018, 12:48:23 »

И мен това много ме побърква, всичко има вече с тия Елзи...само ѝ взех раница за градината с Маша, въпреки че съм против, щото общо взето нямаше избор Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #19 -: Юли 27, 2018, 12:51:23 »

Аз съм против пълното ограничаване, защото съм виждала какво прави абстинентно за шоколад и филмчета дете като се измъкне от погледа на мама  Cheesygrin вкъщи телевизорът често работи за фон. Митака от скоро се е научил да ми вика пусни детско, но го заглежда за десетина минути. Телефон му давах преди, но реши да се държи прекалено собственически и му отнех това право. Сега има собствен таблет с пълен родителски контрол. Може да го поиска веднъж месечно/седмично или няколко поредни дни. Не е зомбиран в никакъв случай, но държа да може да работи с технологиите, защото расте в поколение, което ще е на светлинни години технологично от нас и държа да е оправен в това отношение. Предпочитам да го науча как да прави читав избор на филмче и как да отсява информация, отколкото да го огранича.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #20 -: Юли 27, 2018, 12:53:48 »

На мен лично ми е много забавно някой като каже, че детето се учи на компютърна грамотност, защото цъка в ютубата и избира филмчета. Определено не е някакво уникално умение, което не може да се навакса за 2ч на по-късен етап.

Иначе, честно казано, не виждам каква голяма драма ще е ако вкъщи не се гледа тв и не се ползват таблети, чак пък абстиненция, какво, ще предруса с Маша ли? Биг диъл Cheesygrin шоколад не давам също, не е опитвала. Малко се срамувам, щото аз ям джънк 😃
« Последна редакция: Юли 27, 2018, 12:56:11 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #21 -: Юли 27, 2018, 13:34:02 »

Давам ти пример. Дете на мои познати еко-био-веган-живея-природосъобразно родители. Не му се дава сладко и шоколад и у тях няма телевизор. На 4-5 някъде. Като отиде в баба си и пищи с часове пред телевизора или гледа 3-4-5 часа, защото вкъщи не може. Същото на рожден ден в детската градина минало през всичките си приятелчета и им изяло тортата/бомбоните. Повръща два дни след това заради огромното количество. Еми, мерси. Аз искам дете, което да е адекватно на света, в който живеем, а не да се държи като изтървано, щото мама е забранила вкъщи.
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #22 -: Юли 27, 2018, 13:43:35 »

Какво прави веган дете в градината с торта.....хахаха. И аз като теб, вмесрвам хлапетата в действителността ,за да не са като изтървани след ограничения. Гледам да живеене така,че никой да не изнервя другия прекалено.
Активен

Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #23 -: Юли 27, 2018, 14:12:04 »

На мен лично ми е много забавно някой като каже, че детето се учи на компютърна грамотност, защото цъка в ютубата и избира филмчета.

Аз имам предвид да може да се оправя горе долу с компютър и да не го гледа като извънземно, когато се наложи. Сега си прави папки да си прехвърля снимки, отваря по два браузъра в двете половини на монитора да пусне игра за него и филмче за сестра си, ей такива неща, да му е лесно да навигира като за начало. Аз съм стара, до компютър се докопахме за първи път в 8-ми клас по информатика и още никой нямаше домашен - не можехме да движим мишката като хората, голям резил.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #24 -: Юли 27, 2018, 14:17:39 »

Да, много съм съгласна за ограниченията. Като се дава достъп до вредните неща от време на време, детето приема нещата по-балансирано и не изпада в истерии до късна възраст за някой бонбон (а се случва при пълна забрана). Или като има сам джобни, да ги харчи само за това.  Аз се опитвам от сега да му обяснявам, като иска сок- ще му стане още по-сладко, по-добре вода. И сам избира вода в повечето случаи (ама май не обича толкова сокове, де). За бонбони също обяснявам за вредата за зъбите и корема, който ще го боли (особено ако някой път наистина го заболи, веднага казвам, че е от бонбоните) и така сам да си знае мярката и да има някакъв самоконтрол заради последствията. Получава му се понякога, хапва нещо и казва "оставям си другите за после". Е, дете е, понякога ако е много вкусно, ще изяде целия пакет  Cheesygrin

На торти моето винаги се точи с ентусиазъм, после хапва 2 пъти и казва "това е много сладко". Не може и едно парче да изяде. Много съм доволна  Cheesygrin Не знам на кого се е метнал, ние и двамата с баща му сме луди по сладкото  Lol
АктивенСтраници: [1] 2 3 4  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!