star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Полезни техники за общуване с децата
Страници: 1 [2]  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Полезни техники за общуване с децата  (Прочетена 7854 пъти)
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #25 -: Януари 04, 2018, 16:34:30 »

Аз за съжаление не мога да кажа нищо за тиковете, определено бих сменила логопеда де, независимо от часовете и всичко.

Ако приемаш лек съвет - понеже и Дарко е някакъв свръх изпълнителен и чувствителен,  но не чак в такава степен. Опитвай се да не злоупотребяваш с това й качество. Като нямам предвид да е укор или че го правиш с лошо, но когато на такова дете като нея кажеш "колкото по-бързо има резултат, толкова по-бързо ще приключи", само по себе си води до някакъв стрес в нея. Ти и преди си споделяла как се притеснява, ако нещо не направи, както трябва и колко е изрядна, опитвай се да не го задълбаваш повече от това. Качеството е хубаво, но знам и при себе си с какъв стрес е свързано с това постоянно да оправдаваш някакви очаквания и да трепериш за изрядност и похвала.

Бях споменала, че Дарко запона да лъже, когато се опитваше да не му се караме, ако сгафи и тогава започнахме постоянно да повтаряме да е по-спокоен, че никога нищо няма да стане, ако сбърка или не се справя добре с нещо. Не е нужно да минаваш в някаква граница, разбира се, но мисълта ми е, че тя сама е строга към себе си, използвай само това и й давай да греши, да е спокойна. Общо взето това стои на дъното на тази чувствителност, защото като малко дете се стиска да е изрядна, перфектна, послушна, да получи похвала и да зарадва теб и както и на големите хора това избива в разни неща, както и да се разстройва лесно, ако си мисли, че не се справя с нещо.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17610


A believer


« Отговор #26 -: Януари 04, 2018, 16:36:23 »

Ох, все едно мен описа. Добре, че с Дарко навреме сте се усетили, браво.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


lioness
Newbie
*
Публикации: 8614« Отговор #27 -: Януари 04, 2018, 16:45:18 »

Биз, точно днес госпожата ме извика да говорим, че Диляна се разсеяла за миг и не чула задачата. И започнала да изпада в паника, че не разбрала, взела да нервничи, госпожата и казала: "в събота майка ти да ти измие ушите в пералнята, че да чуваш", при което нашата съвсем се паникьосала и чак ревнала, че не е разбрала условието, и госпожата щяла да я изгони от час! Тя сигурно е заплашвала другите деца при по-сериозни ситуации, но това изпълнителното се сдухало и напълнило очите.
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
utopia
Newbie
*
Публикации: 17610


A believer


« Отговор #28 -: Януари 04, 2018, 16:48:00 »

Оф, ебати малоумните учители! Разсеяла се веднъж и айде вече простотии и наказания. Нямам думи.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #29 -: Януари 04, 2018, 16:49:26 »

Хич не говори добре за госпожата, за съжаление :/
Ами според мен трябва доста да работите върху това. Казвам ти, до голяма степен и аз като бях малка бях така и знам, че е медец за родителите, че не съм създавала проблеми, ама много удря това на увереност, самочувствие.
Активен

Лора
Newbie
*
Публикации: 12065WWW
« Отговор #30 -: Януари 04, 2018, 21:35:31 »

Аз винаги много съм се припознавала в Диляна с тази болезнена чувствителност, Дани е същият, изключително трудно е с такова дете. Това са точно маниерни навици, както каза Пупи, не тикове, Дани също има предразположеност (още от смученето на палец като почне, гризане на нокти и още няколко компенсаторни навици за успокояване), брат ми беше така и той - като дете все нещо правеше - я с носа, я с устата, тъкмо се отучи от едното и прихваща нещо друго. Моята тактика с Дани беше постоянно да му посочвам като ги прави тези неща, не да му се карам или нещо такова, просто да осъзнае, че ги прави, иначе не се усеща. И все говорим, говорим, че трябва да спре, но винаги спокойно, без да се карам. Засега сме се отървали от всичките, да видим...

Логопедката не знам как сте я улучили, обикновено са много готини повечето. Дани втора година вече ходи с див възторг при нашата и е много мотивиран да учи. И друг път съм разказвала, преживяванията ми с подобни учители (които всъщност даже не са били толкова лоши, колкото аз съм ги възприемала) може би са ми нанесли най-дълбоки травми и стрес през целия ми живот. Много добре знам колко е трудно да се вредиш при логопед, че и в удобен час, а и явно малко ви остава, така че ако завършите курса при нея, просто постоянно ѝ показвай, че си на нейна страна, не ѝ поставяй нормативи, срокове, даже ако трябва, се отнасяй привидно по-небрежно с това, че ходите на логопед, че не е кой знае колко важно. Диляна така или иначе винаги ще се старае да се справя максимално добре, това няма да се промени, но да не усеща натиск отвън поне. Иначе и ние сме на Р в момента, но няма шпатули, тя хваща на Дани пръста и един вид го направлява той сам да си прави упражнението с езика.
Активен

lioness
Newbie
*
Публикации: 8614« Отговор #31 -: Януари 04, 2018, 21:50:17 »

Изчезна ми мнението. Затова не трябва да се пише от телефон.
Лори, тя с една шпатула и държи широко отворена челюстта, а с друга вибрира езика. Пробва с коктейлна клечка и след това с клечка за уши, но неуспешно и използва само шпатулата. А аз вкъщи изобщо отказах да я мъча с тези уреди, и реално Р-то го изкарахме у дома с пръст. Дори и направих клипче първия ден като започна да го прави. И окото се вижда на него  Unsure
Не и се карам за логопеда в никой случай. Много се надявам съвсем скоро да приключим, защото обикновено свършваме 13:30-13:40, а Митко вече е крив, заспива в колата, после се налага да го мъка спящ по стълбите, той се събужда и реве. Отделно го храня в колата/по улиците/или сядаме някъде на обредно меню да нахраня и нея. И вече в студа и вирусите изобщо не ми се занимава и с това.
Вие какво друго работихте до сега с Дани?
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
Лора
Newbie
*
Публикации: 12065WWW
« Отговор #32 -: Януари 04, 2018, 22:01:48 »

Ами то ние просто си ходим все едно на училище, не е конкретно за изговаряне на звуците. Като почнахме преди година и половина, за 2-3 месеца се справи със звуците (ш,с, ч, з,ж...му бяха проблемни). С р по-бавно върви работата, но там сега и при лицево-челюстен хирург ще ходим, че май е физиологично. Но тя най-много набляга на това да подобри общата му култура (всеки път взимаме по два урока за всякакви неща от ежедневието, природата и т.н. и трябва да ги разказва после), четенето и да може да преразказва, да се изразява гладко, със сложни изречения. Аз затова съм много доволна и изобщо не искам да го спирам, той там научи повече, отколкото в градината.
Активен

kateto
Newbie
*
Публикации: 4354


« Отговор #33 -: Януари 04, 2018, 22:20:02 »

Лъвче.. разбирам притеснението ти за Ди.. това примигване и кимане с главата, мен лично би ме притеснило много.
Дея и тя върви към чувствителните.. преди РД-то си беше намацала ръцете от едни рисунки, а няколко пъти им бях казала да внимават. В раздразнението си й казах, че с изцапани ръце няма да е с бялата рокля на РД.. станала нащата вечерта, тихо и си търкала ръцете като луда. Сутринта - чисти.
Много се натъжих от този случай и гледам по-спокойно да го карам, особено с такива коментари.. но и тя е много своенравна. Сърди се, тръшка се.. като всяко дете де.
За логопеда..не знам какво бих направила на твое място. Първата ми реакция е да я смените, ама като няма друг вариант:/
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13812


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #34 -: Януари 05, 2018, 00:13:06 »

Ау ако знаете каква беше госпожата от занималнята. Ще се ужасите що за простакели са станали педагози. Това девойче беше току що завършило университет и си мислеше, че знае как се управляват и без това подивели деца. Мими редовно отнасяше забележки, защото е подала химикал на съученик или защото са я попитали за домашното. Чашата преля, когато обиди класа й с едни доста неприятни думи, чак ме е срам да ги напиша и че няма да обяснява задачите на и без това тъпи деца. Това се случва седмица преди заминаването ни с мм за Ирландия. Исках да я смажа, да си ползвам връзките, за да не стъпи повече в което и да е училище. Класната помогна тогава сериозно, една позната главен учител в същото училище също. Да, но Мими всеки ден ми се обаждаше тъжна, че пак е отнесла забележка, че пак е обвинена несправедливо. Държа да подчертая, че за 3 години, класната нито веднъж не се е оплакала от нея, преди това от градината също. Това беше ежедневие, тая им се дразнеше от всичко. На повечето деца не им пукаше, но Мими е от децата, които имат нужда да чуват, че се справят добре, че са добри, че са похвалени за каквото и да е свързано с ученето. Просто е ужасно критична към себе си и всяка дори маловажна грешка и всеки ден ме питаше къде е сбъркала, че пак се е скарала госпожата. Нямах търпение да се върна и да я отпиша от занималнята. Да видите колко се успокои и как ходеше с удоволствие последните седмици. Много е важен учителя, важен е дори индивидуалния подход и как ще поднесеш по различен начин материала, дори само заради потребностите и характера на детето.
Сега ще видим как ще и с новата среда и новите учители. Всички ме успокояват колко са широкоскроени учителите тук и как са свикнали с чуждоезичните деца. Но моето дете не е от разтропаните и общителните, създава приятелства,но от тия трайните и е по-скоро на принципа имам малко, но качествени приятели и подозирам, че в началото ще е доста трудно.
Активен


lioness
Newbie
*
Публикации: 8614« Отговор #35 -: Януари 11, 2018, 18:45:11 »

Сигурна съм, че писах пост, но го няма.
В петък я отписахме от логопеда. Вече казва Р във всякакви срички и помолих да ми дадат материали да работим вкъщи. Няма го проблема с примигването. Всеки ден минаваме по едно упражнение. Има голям напредък без зор. Сама си каза, че не понасяла да и бъркат в устата с шпатули.
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
kateto
Newbie
*
Публикации: 4354


« Отговор #36 -: Януари 11, 2018, 19:47:26 »

На теб би ли ти било приятно.. само като ги гелдам как пият гадни хапчета и сиропи, дето аз ако трябва да ги пия.. и настръхвам! Много са смели децата, много понасят..
Супер, че вече казва Р и не трябва да ходите при нея.. Явно е било на нервна основа, от госпожата и от желанието да не се провали, в задачата..
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #37 -: Май 26, 2018, 08:56:18 »

Добавям нова книжка към същия стил на възпитание - Въпроси и Отговори на Юлия Гипенрейтер. За съжалание е по-скоро блиц обобщение на предните й две книги за възпитанието на децата, които са невъзможни за откриване. "Как да общуваме с детето" търсих, но явно е издадена в много малък тираж, а и не е преведена на английски (?!), само на руски тук таме намираме. Та, ако на някого някъде му попадне, ще се радвам да сподели.

Иначе въпросната Въпорси и Отговори все още я има, доста набързо за засегнати темите - буквално на въпроси и отговори, не се дълбае много в техниките, но пък засягат доста неща от емоциите на децата, до тръшканиците, капризите, как да наказваме и как да възпитаваме без да крещим.

Активен

Страници: 1 [2]  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!