Казвам си мнението за вазектомията, от гледната точка на 44 годишен моногамен мъж в три поредни дългосрочни връзки една след друга от 1.5, 9.5 и 11.5 години...
Когато бях пубертет си мислех, че е много готин метод, после когато изчетох форума реших, че дори противозачатъчните хапчета са нехаресван метод за мен и ще поощрявам жените да не ги ползват. За късмет никоя от жените ми не е ползвала, освен едната за малко за регулиране на цикъла. Всичките ми жени общо са ползвали не повече от 5 пъти хапче за спешна контрацепция и само един от тях е бил с моето одобрение, иначе все е било за спокойствие. Бих приравнил медицински, като рутинни операции и вазектомията и аборта. И след двете си тръгваш след часове от болницата но жените ще реагирате масово на аборт, точно като мъжете на вазектомия. Това не са методи на контрацепция за мен. Всяко навлизане пряко в работата на организма е ненужно според мен. И грубите методи (аборт, вазектомия) и меките (хормонални препарати) са непрепоръчителни според мен. Смятам, че за мен (и за партьорките ми досега) прекъснатият акт, аналният секс и презервативите са най-добрите методи за дългосрочна контрацепция, особено комбинирани с редовен цикъл, познаване на тялото на жената и настъпването на овулацията, както и физическата и психическа възможност за правене на секс по време на мензис. По-горе споменахте и промяната в живота... Не можеш да планираш нищо твърдо в дългосрочен план, нито медицински, нито емоционално, нито партньорски... Да кажем, че си бях вързал търбите след две деца в предишната си връзка... Буквално за няколко месеца (можеше да са и само няколко дни) аз се оказах неподозирано с тотално преобърнат живот. Сега съм в нова връзка от няколко месеца и нови деца се споменават отново, не ми се мисли ако трябваше и да си развръзвам тръбите... Твърде ненужна грижа според моя сексуален опит.
Ще направя едни груби сравннея как виждам аз нещата. Хората все търсят лесното, (няма лошо по принцип, еволюционно дори) обаче не осъзнават как променят огромно количество фактори влияещи на живота за поколения напред. Замърсяването с торбички и пластмасови бутилки е следствие на "лесното", колбасите в които няма месо са следствие на "лесното" и "евтиното", безвкусните домати са следствие на "лесното". Ако има някой, който си е отгледал домати в градината би трябвало да ме разбере, че полагането на повече усилия за нещо, обикновено се възвръща в безценни неща... Здраве, вкус "като от едно време" и удовлетворение. Според мен за тези неща си струва да положиш повече усилия, дори в секса. И ако се случи едно непланирано забременяване на хилядите опити, или да се прекъсне ако има медицински причини или да се приеме като знак от съдбата, че ще трябва да се отгледа още едно дете в това семейство

Та с две думи: Не на вазектомията.
Не на хормоналната контрацепция.
Не на лесния и евтин живот.
Да на възпитанието на свестни хора