star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Споделете на бебешка тема
Страници: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 45   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Споделете на бебешка тема  (Прочетена 99341 пъти)
utopia
Newbie
*
Публикации: 17561


A believer


« Отговор #575 -: Февруари 01, 2018, 15:53:48 »

Ми аз съм тръгнала на 6 (родена съм януари), но не мисля, че е имало някаква невероятна полза и/или вреда. Пуквах от скука така или иначе, защото четях и смятах перфектно вече. Зависи кога е родено детето, според мен е общо взето все тая. Е, една приятелка си пусна нейното малко ПРЕДИ да навърши 6, което ми е леко ту мъч на мен, ама който както си прецени.

И аз се замислям за училище, аххаха, понеже търсим вече 4ти месец ново жилище и мисля и тия неща уж.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Liliq
Newbie
*
Публикации: 656« Отговор #576 -: Февруари 01, 2018, 15:57:17 »

И мен ме тормози тези дни въпроса с училищата. И то по скоро за закона за 3 години уседналост и това, че нямаш особено право на избор. Всъщност може и аз да не съм разбрала нещо в правилата, но погледнах кое училище е прилежащо на нашия адрес и не съм очарована. Чудя се как да действам.
Иначе съм съгласна, че няма нищо по-нормално от това, детето да учи в най-близкото му училище, ама реалността хич не е така розова.
2 такси за частни училища със сигурност няма да успеем да си позволим.
Активен

angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7075


« Отговор #577 -: Февруари 01, 2018, 15:58:40 »

аз нямам чудене по този въпрос, тъй като ще навърши 7 ден преди да започне училище ... Ако имах избор да я оставя още една година в градината - категорично щях ! Не го разбирам това бързане за училище ..
Но при нас го има и страхът как ще се справяме физически. Училището, в което ще бъде (тъй като мога да избирам между две само) е на 20-25 мин ходене пеша, пресичане на 3 големи кръстовища и изобщо не си представям преди 4-ти клас да я пусна сама да ходи .. Което означава всекидневен ангажимент с водене и прибиране, като занималнята там е с лоши отзиви и с изискване да се вземат до 16 ч децата, което е невъзможно ...  и ще се наложи да търсим частна .. Та, много ми е страшно и гледам да не мисля много често по тази тема докато не дойде момента за действие  Lol
Активен
syanna
Newbie
*
Публикации: 2353


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #578 -: Февруари 01, 2018, 16:02:01 »

В нашата община въвеждат критерии за уседналост, не знам как е по другите общини (сега прочетох Лилия какво е писала, явно е на национално ниво този критерий). Ние още търсим жилище и вероятно ще сменяме адреса, та по този критерий са зле нещата. Освен ако не реша за у1илището до нас, което е реномирано и да помоля  хазяина да запазя този адрес известно време след като се изнесем, но не знам, има и второ дете, няма да разкарвам деца в различни училища.

Ути Инчето е родена август, което прави 6г1м през септември, не е началото на годината. В бгмама мненията са доста остри и негативни, аз не виждам кой-знае каква драма, децата имат капацитет, притеснява ме програмата, да няма някаки безумни учебници и изисквания, нали все реформират. Не съм в течение.
« Последна редакция: Февруари 01, 2018, 16:06:02 от syanna » Активен


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13808


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #579 -: Февруари 01, 2018, 16:04:14 »

Мога да отговоря на част от въпросите, които те вълнуват.
Българското образование в много отношения е балансирано и предлага доста добър материал за изучаване. Да, най-важното е какъв ще е учителят, който ще ги поеме в начален етап. Да не кажа най-важното. И тук идва драмата - учебниците са една шитня! Зависи кое издаделство ще избере учителя/екипа преподаватели. Още в първи клас ми се беше наложило да звъня на майка ми, за да ми разяснява малоумна задача. Много добре си я спомням - за едни зайчета, скрити зад камък. Колко били зайчетата, ама на едно му се подава ухо, на другото опашката и едно цяло се виждаше. Как за Бога да знам, че това с ушите и опашката не е едно и също зайче  Razz Отделно се купуват допълнително помагала, освен стандартните читанки, учебни тетрадки, учебници, тетрадки за работа в клас, за домашна работа и след целия този учебен арсенал, раницата става 10 кила. Защо бе, хора? Защо е нужно да има 63 помагала и учебничета?? До толкова са написани разбираемо, че да зависи учителя как ще поднесе информацията. Не очаквай първокласника да има уроци за четене и учене, в началото всичко е под формата на упражнения, преписи, стихчета и откъси от приказки. Разказни предмети нямат. Изискванията към децата са на база изградените навици в предучилищния етап - да има уважението към преподавателя, към колектива, да е изпълнително и дисциплинирано дете, освен ако не търсиш профилиран прием от първи клас. Но нищо специфично.
Сега за 6 годишните - аз мислех Мими да я пускам 6 годишна, мислех дори предучилищна да я кара в училище, но така се развиха нещата, че групата й в градината се задържа на 100%, а бяха много сплотени и задружни. За 4 години един конфликт не е имало в групата и всички учители се хвалеха как нямали друг такъв набор. Оставих я да си изкара 4те години в градината, дадоха й сравнително добра подготовка, не бих казала, че е имала затруднения в първи клас, или пък да й е било скучно от вече изучен материал. Друго важно за мен беше да избера близко, удобно, квартално училище. При нас така се случи, че е и сред престижните. Критерият ми беше важен до толкова, че с част от децата от градината бяха и в един клас. Имаше си близки приятели, средата й не беше драстично сменена.
Това с ухото не го разбрах. Току що пробвах Роси, направи го с всяка ръка поотделно, че и с двете заедно  Lol
Активен


angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7075


« Отговор #580 -: Февруари 01, 2018, 16:05:25 »

безумни изисквания ли ? нашите госпожи все ми споделят, че най-вероятно ще и е много скучно в първи клас, защото вече чете, пише и смята ... Даже с прости числа умножава, което ме втрещи  Razz Та едва ли ги юркат особено много, и от отворените врати в училището, в което ходих ни казаха, че малките повече ги оставят да играят и извеждат навън ...
Активен
lioness
Newbie
*
Публикации: 8609« Отговор #581 -: Февруари 01, 2018, 16:08:46 »

Диляна вече изкара половин учебна година подготвителна група в училище. Чудесно е, имат учебна програма, всеки ден имат символично домашно, свикват с училищния ред, звънец, порядки. Използват физкултурния салон, имат си шкафчета и прегради. И всеки ден се връща с помагалото в чантата и виждам, че реално работят. Отделно госпожата всеки ден им разпечатва допълнително материали. Миналата седмица като беше в болнични чак госпожата ме извика да ми даде учебниците и ми беше отбелязала до къде да стигнем  Cheesygrin. Стрес в първи клас не очаквам да има, защото просто ще се преместят в другата стая. И си сформираха групичка приятелчета.
Като я отписвах от градината ми върнаха цялото и досие и 90% от помагалата не бяха пипнати. За три години.
А днес сутринта си бях пуснала филм и я хванах, че ми чете субтитрите!
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #582 -: Февруари 01, 2018, 16:13:37 »

Аз ще пусна Цвета, когато си се пада, тоест на 7 и половина, есента на 2019. В ДГ в момента са с много добри преподаватели, всичко върви гладко, има приятелчета и искам да си доизживее това, не виждам за къде да бързаме. За да бъде подготвена за идеята на ученето, за това, че се стои и се слуша преподавателя, че не се шава наоколо и т.н., е записана на английски от 3-годишна и на забавна математика от 4-годишна. Мисля, че се справя много добре. Вече отлично знае какво е дисциплина и дори й прави сериозно впечатление, когато друг я нарушава, редовно ми докладва кой е говорил докато госпожата говори.

Искам училище, което е в община, различна от нашата. Ще видим как ще стане. Но смятам да впрегна всякакви възможности в услуга на това да ми се получи. Дори имам конкретна учителка, за която ще се боря.

Ангел, училището, което съм харесала за Цвета, е на три спирки с тролея, ама тя и детската й градина е там. Така че аз изобщо нямам очакване, че ще ходи или ще се прибира сама до IV клас, включително. Но пък разбрах, че имат добра занималня, та се надявам някак да мога да комбинирам водене и взимане на Цвета и Тео, който ще е в нейната настояща ДГ...Ако не – напускам работа и ставам предприемач! Без друго в наши дни всички са предприемачи...само аз, братче, още им работим...

А такава тема нямаше ли отделна? Че Споделете на бебешка тема е само за Iви клас, хахаха.

« Последна редакция: Февруари 01, 2018, 16:22:56 от Fei4ka » Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17561


A believer


« Отговор #583 -: Февруари 01, 2018, 16:21:44 »

Къде се гледа кое училище към кой район е, онзи ден се опитах да проверя, но то тук на село училища няма. Но пък и ще се местим живот и здраве някой ден...
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13808


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #584 -: Февруари 01, 2018, 16:58:11 »

Баш за бебешката тема си е  Lol  Една носталгия по бебешките времена. Но да, има тема за училище, не знам може ли да се премести там.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2353


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #585 -: Февруари 01, 2018, 17:02:02 »

Ха ха, Фей, може и да е имало друга тема, не знам, аз по инерция тук пиша  Lol  Права си, че не е на място.
 
Цитат
Това с ухото не го разбрах. Току що пробвах Роси, направи го с всяка ръка поотделно, че и с двете заедно  Lol
Пупи, не мога да намеря къде четох точно този тест (май скандинавски), но предполагам е свързан с различните пропорции на бебето и детето на главата спрямо тялото и ръцете и дава някаква индикация. Иначе ровейки в гугъл установих, че има цели книги с тестове за готовност на детето за училище и предучилищна  Shocked
Активен


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13808


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #586 -: Февруари 01, 2018, 17:08:14 »

Ама с двете или с всяка поодтелно трябва да се направи?
Активен


Liliq
Newbie
*
Публикации: 656« Отговор #587 -: Февруари 01, 2018, 17:12:17 »

Къде се гледа кое училище към кой район е, онзи ден се опитах да проверя, но то тук на село училища няма. Но пък и ще се местим живот и здраве някой ден...
https://www.sofia.bg/documents/20182/2391400/2018-01-22-Проект-система-прием-първи-клас.pdf/562281e7-e795-4094-9476-80f135a1c96d
Активен

syanna
Newbie
*
Публикации: 2353


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #588 -: Февруари 01, 2018, 17:20:02 »

Ама с двете или с всяка поодтелно трябва да се направи? 
Намерих Пупи (снощи съм чела и съм спала, от статия в попотам)

Вашето дете е готово да тръгне в първи клас, ако то:

Тежи повече от 23 кг, вече му падат млечните зъби и то може с водещата си ръка да докосне през глава ухото на срещуположната страна (така нареченият филипински тест, който показва достатъчно високо равнище на съзряване на нервната система и необходимите възможности на мозъка за възприемане на информация)
Способно в рамките на 15 минути да изпълни конкретна задача, едновременно да запомни 8-10 картинки, да обобщи група предмети и да определи приликите и разликите помежду им.
Лесно общува с възрастни и деца, не е агресивно, признава авторитети.
Може да нарисува човешка фигурка с уши, очи, уста, тяло, шия, крака и ръце с пръстите. Освен това трябва да е ясно дали това е момче или момиче
Иска да тръгне на училище, за да се учи.


Значи за дясната ръка става дума в общия случай.
« Последна редакция: Февруари 01, 2018, 17:24:11 от syanna » Активен


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13808


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #589 -: Февруари 01, 2018, 17:22:42 »

Странни критерии, някак в рамка ми стоят.
На Мариела й падна първия зъб към осмата година  Lol
А 23 кила са едни такива непосилни за моите деца  Razz
Активен


angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7075


« Отговор #590 -: Февруари 01, 2018, 17:27:34 »

Странни критерии, някак в рамка ми стоят.
На Мариела й падна първия зъб към осмата година  Lol
А 23 кила са едни такива непосилни за моите деца  Razz

хахха, в групата ни има дете, което сигурно е около 40 кг ... Мисля, че биха могли да го запишат директно в 5-ти клас  Lol Lol Lol
Ами ако не поиска никога да тръгне на училище, за да се учи ... Моето например иска да ходи, защото дочула, че няма да спят на обяд ... Обаче как я мързи да учи, никога не би отишла доброволно  Lol
Активен
utopia
Newbie
*
Публикации: 17561


A believer


« Отговор #591 -: Февруари 01, 2018, 17:30:11 »

Мерси, тоя документ някакъв пълен олигофрен-садист го е пльокнал така, ни търсене има, ни нищо. Скролвах като обезумяла, но нашия квартал/улица не намерих.

За килограмите, аз бях 18 във втори клас Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


syanna
Newbie
*
Публикации: 2353


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #592 -: Февруари 01, 2018, 17:34:01 »

Не знам, Ина не е достигнала още този етап, не мога да коментирам, само чета. Вчера нарисува човече, като краката и ръцете започваха от главата, а тяло изобщо липсваше. Но за мен това е голям прогрес.

За кг ясно, още с раждането ми стана ясно, че децата са различни, не само по този критерий, копирах целия текст само информативно.
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9182« Отговор #593 -: Февруари 01, 2018, 18:10:16 »

ооо, не съм само аз луда, че съм мислила по темата с дете на такава възраст  Kiss

При нас е по-особено, защото ако искам да продължи с немския, изборът е само училищата към фондация Шилер. И трите са ни близо, но не пешеходно близо- на 10 минути с кола или на 3-4 спирки с автобус. В едното ще водя часове скоро и ще имам преки наблюдения как е нивото- доколкото знам всички държавни по фондация са една идея по-добре като база и организация.

Другият ни вариант е много добро частно училище на под 10 минути пеша, което много ме изкушава. Но там учат 3 езика от първи клас (и мен ме стресна, но само английски сериозно, другите 2 са по 1 час съвсем лежерно). И нито един от тези 3 езика не е немски. Което значи да въведа 4 езика в първи клас- дори аз не съм толкова луда. Дори не знам дали му се удават езиците. Български проговори рано и сега ползва сложни изрази, но на немския се противи и не винаги ме разбира, а говори съвсем ограничено (цветове, цифри, 2-3 стихчета, да и не). Имало деца, които вече минало време ползвали.

Другото е да му сменя ДГ и да зареже немския, ама сме доволни от нея, свикнал си е и не знам...

Не се ориентирах по линка, но и двете ни близки държавни училища са с лошо ниво и не са ми опция.
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13808


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #594 -: Февруари 01, 2018, 18:23:53 »

Леко ме втрещяват амбициите ви. За деца говорим, нали? 3 езика в първи клас ми звучи като квантова физика. След подобно основно училище какво следва? Какво се очаква да могат и да правят децата?
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9182« Отговор #595 -: Февруари 01, 2018, 18:34:43 »

И на мен ми звучи в повече, но такава е политиката на училището. Задължително за всички деца е. Но повтарям, че 2 от тях се учат като за удоволствие- само с песнички и без домашни. Което според мен не е лоша идея, просто детето да свиква как звучат езици от различни езикови семейства. На една приятелка детето е там и хич не било стресирано. Но да, за мен това не е плюс, а минус- основна спирачка за това иначе много добро училище.

Едит: аз се интересувам от квантова физика, какво лошо има  Lol Амбициите са нещо хубаво, ако са в тон с детето- да не го пресилват и товарят, да няма наказания и подобни. Аз като малка например се отегчавах много бързо от лесния материал в училище, но  нашите не се бяха усетили за доплнителни занимния освен английски. Чак като пораснах в гимназия се записах сама, една година ходех на 4 допълнителни, супер ми беше.

Но предпочитам за първите класове хубаво училище, че да няма допълнителни занимания- хем може да тежат, хем е логистика с водене и взимане.
« Последна редакция: Февруари 01, 2018, 18:39:14 от Korneliq » Активенkateto
Newbie
*
Публикации: 4349


« Отговор #596 -: Февруари 01, 2018, 18:37:09 »

Дея ще е с ДГ за преучилищна. С децата от групата си.Само това е причината да не я пусна на 6г, за да не изгуби приятелчетата си. Обикновен училище, след 5-ти клас ако иска нещо - ще учи. Дотогава - английски частно.
Повече ми е всичко останало - аз знам 3 езика, 1 сама, 1 училище и един от курсове. Защо да я тормозя от дете, като, ако й се отдават просто може да ходи на допълнителни курсове. Лично мнение.
Активенsyanna
Newbie
*
Публикации: 2353


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #597 -: Февруари 01, 2018, 23:38:50 »

Ние ще искаме да пише и чете грамотно на двата езика, като не е задължително това да стане в един и същи времеви период. Вероятно вторият ще е с курсове някакви, не знам още, дори не съм показвала латинската азбука изобщо, да не се обърква излишно. От догодина мога да включа и курс по английски защото знам една  школа с нейтив спикъри (даже са ни приятели и видимо имат подход към децата) само да свикне с правилно произношение и звукове, без някакви изисквания, после ще донаучи, около мен почти няма хора, които не говорят английски, не ме притеснява.

Нямам амбиции за частно училище, не знам изобщо има ли такива добри при нас, просто добро място с добри учители и нормална среда.
Не е без значение, дори безотговорен човек като мен се е сетил да помисли предварително Lol

Като говорих с детето - най-важни са приятелчетата, ако има как да си е с тези от градината. Нямам никаква идея къде ще продължат те, но тя се движи с материала на 4-годишните от септември насам, може и да има съвпадение с някое детенце в училище, ако тръгне на 6.
« Последна редакция: Февруари 01, 2018, 23:48:02 от syanna » Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #598 -: Февруари 02, 2018, 08:20:13 »

За мен е мъст децата да научат български и английски, а от там насетне - да учат и правят каквото им е приятно. На този свят има нужда и от фризьори. Както обичам да казвам.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9182« Отговор #599 -: Февруари 02, 2018, 09:26:01 »

Разбира се, пътища много, не е нужно всички да завършат в БАН. Приемам например, че с тия гъвкави стави Бо може да стане танцьор или гимнастик- не съм го допускала преди, ама ако го влече, какво...Но- това не изключва да има възможно най-доброто образование. Нека чете, говори езици, има основна за наука, МИСЛИ, пък после ако иска основното му занимание да е нещо друго- няма лошо. Основата обаче да е солидна и любознателността да се стимулира максимално. Няма излишно знание.

Затова съм изключила най=близкото ни училище, колкото и да ме е яд, че е на 2 минути пеша- от учители там съм чувала лоши неща. И тъпото е, че второто най-близко е частното с хилядата езика...Но е рано още да го мисля, мога да питам дали не може да не влиза например в часовете по единия език.
АктивенСтраници: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 45   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!