star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Има ли привърженици на ЗВБ?
Страници: 1 2 [3] 4 5 6  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Има ли привърженици на ЗВБ?  (Прочетена 33750 пъти)
syanna
Newbie
*
Публикации: 2355


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #50 -: Март 20, 2015, 22:32:22 »

За жълтъка майка ми настоя много и не ми се спореше, давали сме 2-3 пъти по трохички, а Ина след 10 дни навършва 8 месеца.

И маслото е въведено в много малко количество. Това ми развързва ръцете към доста рецепти и спокойно мога да давам някои неща от нашата храна. Точно това направих днес с една копривена каша която ние хапвахме (за нея без сирене и копривата беше набрана от нас). Не мога да повярвам колко и хареса и колко много изяде, точно щях да пиша, че и при нас количествата не са големи... подавам и пълни лъжички и тя сама хапва и протестира ако се забавя. Даже я спрях по едно време защото ми стана притеснително да яде толкова. Замислям се сериозно за смесено захранване, с определени хране наистина е трудно да ги хапва на цели парчета... Ние също сме много далече от 100г, но аз не гледам грамажи и съм доволна, защото има интерес да опитва всичко.

Бананът и при нас винаги се приема добре, както и добре узряла круша и корички хляб  Smile

За месото аз определено ще изчакам повече и няма да бързам.
Активен


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13813


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #51 -: Март 21, 2015, 08:52:37 »

За мен при захранването и до годинката е важно да опитват, а не да се храни на всяка цена, да се тика в устата, да се правят каши в биберон и т.н., те са си предимно на млечно хранене и без това. Та едва ли има майка, която да не е връчвала нещо в ръцете на дребното, за да се опитва само и отделно да храни и с лъжицата. Тъй, че смесеното си е вариант, ако смяташ, че парчетата я затрудняват.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2355


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #52 -: Март 21, 2015, 16:19:05 »

Сега видях, че изреченията са се разместили и последният ми пост е малко неразбран. Исках да кажа на  black_berry, че изядените количества не са големи, но това не ме тревожи, за сметка на това напредваме с разнообразието и отчитам захранването като успешно до момента.

И нещо, което много ме впечатли, сигурно защото се случва за първи път. Вчера, след като Ина вече нямаше интерес да яде, започна да подава корички хляб към моята уста. Много ми стопли сърцето, не знам дали беше случайно, но според мен си беше целенасочено желание  да сподели своето ядене и да ме нахрани  Smile

Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9236



« Отговор #53 -: Март 30, 2015, 19:26:05 »

Аз имам въпрос, че не ми се чете подробно за ЗВБ, искам само комбинация.
Напоследък Боби не иска пюрета, мръщи се и след 3-4 лъжички започва да мрънка. За сметка на това като ме види да ям банан посяга и като му дам си изяжда някакви парченца. Мисля, че ще му харесва сам да си гризе храната. Обаче в тая връзка въпросите ми:

1. Не се ли изнервят така, де факто бавно става "наяждането", даже не разбират, че това ще ги наяде. Или се предлага след млякото или между храненията? Не го виждам гладен да си гризе нещо май.

2. В какви количества се предлага? Например слагам парче варен морков и карфиол и го оставям сам да избере и да вземе, но как да знам после колко мляко да предложа? И изобщо как се замества хранене по този метод?

3. Кои храни може сурови- знам, че банан е ок, друго какво- краставица? Морков давам за чесане на зъби, но той е твърд и не може да си хапне от него и не го броя
Активен



syanna
Newbie
*
Публикации: 2355


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #54 -: Март 31, 2015, 10:26:58 »

Корни, за сурови храни освен банан се сещам само за круша и авокадо в момента, добре узрели. А да, и грейпфтут давах, почистен от ципата, правеше физиономии, но си го хапна  Cheesygrin Другите сезонни неща давам варени или печени, краставиците в момента не ми се виждат подходящи за бебе и не съм предлагала.

По първия въпрос, ако е много гладна наистина се изнервя и започва истеричен плач още при слагането на столчето. В такива случаи изобщо не започвам. Кърмя първо и след час(или повече) предлагам храната. Обикновено редувам хранене с кърмене през интервали от около 2 часа.

Нямам изместено хранене, кърмя на около всеки 4-5 часа в денонощието, като обикновено имам една пауза  от около 6 часа без кърмене. Преди правеше тази пауза преди обяд и можеше да се нарече изместено хранене, но в последните седмици правя усилия да я изместя през нощта и съответно кърменията през деня си остават. Предпочитам да имам по-голям интервал сън нощем, за изместване на хранене ще мисля по-нататък, но като цяло отзивите, които прочетох из форумите за този тип захранване са ,че почти не се получава изместване на хранене до годинката. В интерес на истината ми е по-удобно да кърмя от колкото да приговям храни, да чакам търпеливо госпожицата да хапва спокойно и без да бърза и после да чистя цялата мацаница. Освен това заблудата, коята имах преди няколко месеца беше ,че измествайки хранене ще мога да излизам и спокойно да давам пюренце на вън... Ами толкова неудобно е да я храня, когато не съм у дома с всичките лигавници, без столчето за хранене и да се чудя как да я опзя да не се намърля навсякъде, че предпочитам да го избягвам или да кърмя. Навън давам корички хляб или друга нецапаща храна, ако има подходящо от нашата, но по-често няма...

Относно количестата - не ги ограничавам, ако нещо и хареса. С някои продукти малко ме хвана страх да не се задави, защото много лакомо налапва големи парчета, които иска да глътне цели...  В началото беше доста по-предпазлива. Случва ми се понякога да смачкам с една преса за чесън някои неща - така определено хапва повече. Не зам какво казват таблиците, но повече от 60-70мл количество не съм успяла да дам до момента, дори от нещата, които обича. Някъде четох, че стомахчето на бебето е голямо колкото юмручето му.

Гледането в чинията на мама явно е нормално, все иска да опита от нашата храна, ако успее да докопа. Понякога и правя театър - хапвам от нейната храна или слагам парченце от нейната на ръба на моята и после и го давам, така тя мисли, че е същото и хапва с удоволствие Lol Друго нещо - предлагам задължително вода след хранене. Много често пие и след това отново иска да продължи да яде. След което пак предлагам вода.

За това колко мляко да предложиш - не разбирам въпроса, защото кърмейки не мога да следя количествата изсукано мляко, пък и обикновено не я кърмя веднага след хранене, давам вода.

Надявам се да съм била полезна.
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9236



« Отговор #55 -: Март 31, 2015, 10:54:45 »

Мерси, ще пробвам днес и по двата начина, пюре и парченца и да видим дали ще има повече успех. Театърът да ям от негово и аз го правя  Lol
Активен



JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #56 -: Април 01, 2015, 22:34:31 »

Корни при ЗВБ не се замества толкова лесно хранене, това се случва чак след около първата годинка когато детето започне да хапва по повече. Този метод е главно за опитване на различни вкусове и текстури, както и за трениране на фината моторика. Можеш да предложиш сварени на пара зеленчуци, примерно тиквичка, картоф, морков, броколи, карфиол, грах, чушка (в малко по-късен етап), плодове може примерно круша, ябълка, банан, дори и малко лимон или грейпфрут може примерно около годинката. Когато вкараш млечните може да предлагаш и сирене и кашкавал. Авокадото и банана се дават сурови, а другите зеленчуци и дори и плодове ако са по-твърди може да се сварят леко.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2355


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #57 -: Ноември 14, 2016, 16:12:31 »

Аз пък ще повдигна тази темичка, защото ми предстои съвсем скоро и мисля да процедирам по същия начин и с втората девойка  Cheesygrin
Равносметката от захранването на каката е доста положителна, виждам, че последно съм писала около 2 месеца след старта. По спомени след още 2 месеца, или в 10-ти месец вече редувах през два часа и хранене и кърмене, така че не е имало проблем със заместване на храненето, както е коментирано по-нагоре и както съм чела. Нещо от сорта на хранене, 2-3 часа пауза, кърмене, 2-3 часа пауза,  пак хранене, пак пауза, пак кърмене.... Като гледах да има 3 дневни хранения, без да се фиксирам в колко часа. На годинка вече ядеше с нас и почти от всичко давахме с някои изключения.

Сега изчаквам да закрепи седежа, защото е важно да сяда стабилно. В края на месеца или началото на декември най-късно започвам, ще си се отчитам тук, когато имам време  Smile
Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #58 -: Ноември 14, 2016, 16:18:50 »

И аз много се чудя за ЗВБ, но не се ли замества хранене прекалено късно с него? Освен това аз лично имам нужда от по-стройна схема, а и ми се иска до годинката най-късно, живот и здраве, да е минала на детска кухня и да не се кърмим вече или само вечер преди лягане да остане. А и като чета из форумите какви еквилибристики правят с храната, за може да се яде с пръсти, примерно специални мъфини, бисквити, как пък няма да се занимавам с часове със супер специално бебешко меню, което да се яде с ръце...Изобщо - много съм раздвоена. Ади е далеч от готовност за захранване де, избутва с език, изобщо не прави опити да сяда...
« Последна редакция: Ноември 14, 2016, 16:35:13 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #59 -: Ноември 14, 2016, 17:14:20 »

Така като те слушам...изобщо не си за ЗВБ.
Лично на мен ми е много страннен тоя мерод, втора близка превд очи захрабвс така, ей Богу - това е за хора с железни нерви и много свободно време.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #60 -: Ноември 14, 2016, 17:26:55 »

Щото съм лоша майка Razz Lol
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #61 -: Ноември 14, 2016, 17:32:41 »

Сори за праваписа...Сляпа съм с едното око Razz
Ами не, но това е супер безумното...По 10 дни смучат краставица, брат?!? Мен това ме нерви супер жестоко. Аз съм въвела две-три неща за тоя период, те смучат и мажат Blink
Не знам, де, за който има възможност може би е ок, но пак казвам - търпение, нерви и свободно време. Нямам нито едно Cheesygrin Нещата трябва да ми се случват по план, а като те чета - и на теб.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13813


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #62 -: Ноември 14, 2016, 18:55:30 »

 Lol Ахаха много се смях, Фей!
Абе не сме лоши (виж как го казах в мн.ч.), важното е и на нас да ни е комфортно.
Ути, да не съм те чула да купуваш везна заради захранването. Безумно звучи, а и е неприложимо. Окото е достатъчно. Освен ако не смяташ да развиваш кулинарни изтрещявания, породени от майчинството  Lol
Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #63 -: Ноември 14, 2016, 19:15:21 »

Мислиш ли, щото всички мерят... Rolling Eyes Lol
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13813


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #64 -: Ноември 14, 2016, 19:31:31 »

Е кво има да му се мери?
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #65 -: Ноември 14, 2016, 19:33:51 »

Е око нямаш ли дет вика Пупи...Мерят те...баба си.
Активен

lioness
Newbie
*
Публикации: 8614



« Отговор #66 -: Ноември 14, 2016, 19:44:11 »

Аз в чашката за кърма бърках пюретата едно време. Гледах милилитрите. Другата ми мерителна единица бяха кубчета за лед, защото в тях замразявах заготовките.
Активен




Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
black_berry
Newbie
*
Публикации: 1457



« Отговор #67 -: Ноември 14, 2016, 20:06:04 »

  Има всякакви бебешки бурканчета - от 50 до 250... аз така меря
Активен
utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #68 -: Ноември 14, 2016, 20:22:34 »

Е, има логика, ама всеки път да пъхам в бурканче и да вадя от него лииии Rolling Eyes Lol
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13813


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #69 -: Ноември 14, 2016, 21:05:42 »

След няколко седмици окото свиква. Аз продължавам да не разбирам какво се мери толкова. Не дозираш лекарство, а храна, която увеличаваш по малко.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2355


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #70 -: Ноември 14, 2016, 21:22:13 »

И аз много се чудя за ЗВБ, но не се ли замества хранене прекалено късно с него?
Taka и аз съм чела, но аз точно по-нагоре писах като извод, една-две години по-късно, че не съм имала проблем със заместеното хранене. За меренето - никога не съм мерила колко яде, не съм гонила количества, колкото - толкова. След като въведох достатъчно много храни не се съобразявах особено с менюто, бързо започнах да давам каквото имам, единствено съобразявам колко е здравословно. Факт е, че в последните месеци и за това не ми остава време,но сега покрай бебето имам повод отново да наблегна на повече полезна храна за всички. От готовата кухня съм разочарована и след няколко опита се отказах изобщо. Специални рецепти почти не съм правила, просто по-гъста храна, за да опитва сама с лъжица. Така или иначе в някакъв момент детето се учи на самостоятелност. Дали преди и около годинка или по-късно, има момент с мацане, който не може да се прескочи. Иначето много рано се научи да си служи с лъжица и вилица, все още овладява ножа, но и това ще дойде.
Без вманиачаване, без да отричам другите методи, защото и пюрета съм давала в определени ситуации. Просто не съм от хората които обичат да следват стриктен план и за това ми допада  Wink
« Последна редакция: Ноември 14, 2016, 21:23:52 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #71 -: Ноември 14, 2016, 22:26:02 »

Например каква по-гъста храна? Ние вкъщи ядем предимно супи и скара, не виждам как ще яде от нашата храна и без това Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


syanna
Newbie
*
Публикации: 2355


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #72 -: Ноември 15, 2016, 09:30:41 »

Ние пък супа рядко ядем, а скара изобщо   Lol Като готвя в 80% от случаите мятам във фурната. ММ пък обича ориз и паста. Такива неща.
« Последна редакция: Ноември 15, 2016, 09:55:46 от syanna » Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #73 -: Ноември 15, 2016, 09:55:12 »

Мъжът не яде въглехидрати и то не остава друго Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


doubt
Newbie
*
Публикации: 939



« Отговор #74 -: Ноември 15, 2016, 12:19:46 »

Никога не съм имала търпение със захранването нито първия,нито втория път.С второто въвеждах на 3 дни основни съставки като картофи,ориз,морковябълки,банан.Давах от нашата храна - правех супите и гулашите без запръжки.Отделях от тях преди да сложа застройка.Мила обичаше повече нашите печени картофи,не съм я мъчила много с варените напр.Сравнително бързо към 9мес. някъде въведох яйце,кис.млякокъм годинката масло.И си ядеше каквото има вкъщи...Пък и кака и успешно я захрани с трохи още на 4мес някъде.
Активен



Страници: 1 2 [3] 4 5 6  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!