star chick-chat.org star Женски работи star Домашен уют star Посуда!
Страници: [1] 2 3  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Посуда!  (Прочетена 17743 пъти)
HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6340



« -: Април 19, 2014, 15:45:15 »

Здравейте Smile Аз съм си тук, чета ви и се спотайвам, но сега се явявам с въпрос.

Идва момента, в който ще трябва да се купуват тенджери и тигани. Искам да ви помоля като вече действащи домакини да ми дадете съвети за някои неща!
1. Колко тенджери ми трябват? Аз си мислех една за една мини и 2 по- големи?
2. Какъв да е обемът им? Засега сме само двамата и гледах разни варианти. Мисля за една мини за яйца, една широкоупотребяванаот 4-5 литра и една по-голяма ще ми трябва ли? Гледах една като казан от 8литра!? Или по- добре 2 средни?
3. Има ли някой тенджери 365+, favorit, sensuell  от икеа? Мнения?
4. Препоръчайте ми тенджери с добро съотношение цена- качество Smile Предупреждавам, че сме с ограничен бюджет, а и по принцип не бихме се изхвърлили с Цептер примерно. Също какво да "търся" в една тенджера? Не искам да е с тефлон? Препоръки за материала  и покритието? Керамика?
5. Тигани? Мисля да са един малък за яйца на очи и един голям за запръжки, но вие ако имате препоръки ще съм хепи Smile

Плота е обикновен стъклокерамичен. Много ще съм благодарна, ако ме насочите, че съм като пате в калчище! Светли празници!
« Последна редакция: Април 19, 2014, 15:48:17 от HappyHeart » Активен

Моето име е Любов.
utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #1 -: Април 19, 2014, 15:56:36 »

Значи за размера на тенджерите и тиганите - трябва да си гледаш диаметъра на котлоните, нещо, което не гледах, щото съм смотана. Иначе по въпросите ти:

Аз ползвам 2 тенджери, даже по-скоро ползвам 1 - трилитрова, имам и една май 5 литра, ама ми е голяма, тефлонови са ми и двете. Тигани имам 2, един уок - керамичен и един обикновен - тефлонов, обаче откакто си купих уока, правя всичко в него, много ми е удобен. На марки не робувам, каквото ми харесва, взимам, така че не съм критерий, но те съветвам да си вземеш 2 йенски тенджери - много са удобни за хладилник, за готвене, претопляне...
Тавите ползвам тия от фурната + една имам керамична, правоъгълна. Имам и кръгла, в която уж правих коледната питка, ама не искам да говоря за нея  Lol
« Последна редакция: Април 19, 2014, 16:02:41 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6340



« Отговор #2 -: Април 19, 2014, 17:36:34 »

Ути, а като готвиш в 3-литровата стига ли за 2 пъти да хапнете и двамата? Тавата, която е керамична загаря ли ти като нормалните или не толкова?

И сега за йенските- значи това е велик съд и у нас имаме, но аз не знам как се различава йенска от стъклена огнеупорна. Онзи ден си бях харесала една в Т маркет, изглежда същата като нашата, но не пише да е йенска. Та се чудя има ли значение? Колко горе долу струва една такава, за да се ориантирам?
Активен

Моето име е Любов.
utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #3 -: Април 19, 2014, 18:36:44 »

О да, 3литровата определено стига даже за 3 пъти да хапнем супа и двамата. Даже обикновено последната порция не успяваме да я изядем Cheesygrin Керамичната тава никога не е загаряла, много лесно се поддържа.

За йенските да ти кажа нямам идея, моите са от фантастико, ама не мисля, че е пишело точно "йенска", просто такова стъкло с похлупак и си има описание за какви градуси може да се ползва.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6340



« Отговор #4 -: Април 19, 2014, 22:37:45 »

Ути, мерси много! Хубаво е, че няма да си купувам 8 литров казан, че бях се притеснила малко  Big grin

Ако някой допълни нещо ще съм много благодарна Smile
Активен

Моето име е Любов.
utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #5 -: Април 19, 2014, 22:46:59 »

Аз даже, откакто си купих 3л тенджера, не ползвам другата изобщо. Като сте си само двамата, започни с по-малката, не вярвам да ти потрябва голяма Smile

Имам едно миниатюрно тиганче от Джъмбо, ахах, с диаметър сигурно 10см, обожавам да си топя масло в него и да не цапам големи тигани Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


una hada
Newbie
*
Публикации: 5290



« Отговор #6 -: Април 19, 2014, 22:52:37 »

Айде и аз да се включа Smile аз готвя най-често в три литрова. Имам 5 л. И 1.8 л. И трите ги използвам много. В малката варя и яйца и ориз за ризото... Голямата я използвам по-рядко, но понякога си трябва. Не си спомням каква марка са, но Звездев готви в такива Тиганите са ми много и използвам всички. Бих те посъветвала да си вземеш един универсален и уок.
Тавите ми всичките са емайлирани. Преди бяха алуминиеви, ама случайно си купих нова емайлирана и като видях колко лесно се поддържа, раздадох всички алуминиеви и ги замених с емайлирани. Сега ще направя същото и с тенджерите.
Като жевеех с нашите много ме дразнеха емайлираните съдове и се бах зарекла такива да не си купувам и много се противях на половинката като настояваше да купим. Обаче, новите нямат нищо общо с трийсет годишните съдове на майка ми...

За керамичните, купих си делимано, тиган. Става, но не е кой знае какво. За тава те съветвам емайл, по евтина е и се поддържа по-лесно. Керамичните се третират като тефлоновите, или поне така пише на делимано.
Йенските, мисля, че нямат разлика с огнеупорното стъкло
« Последна редакция: Април 19, 2014, 22:56:58 от una hada » Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #7 -: Април 19, 2014, 23:07:39 »

Аз не знам какво е емайлиран и каква е разликата с керамичен, честно казано. Ама сме се уцелили за тенджерите и тиганите иначе Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6340



« Отговор #8 -: Април 19, 2014, 23:10:14 »

Уна, винаги съм мислела, че емайлираните тенджери адски загарят??? Много ясно си спомням майка ми с какъв кеф си изхвърли последната. Иначе бях се насочила към емайлирана тава(със сигурност не алуминиева), но у нас имаме един тиган с керамично покритие на 2 години от магазин за несмки стоки, който не е мръднал и не захваща грам като си правя яйца...та затова се преориантирах.

А трябва ли ми тиган с капак или не? И тоя уок за какво го ползвате? Примерно за запръжка на манджата ли? Щото той за яйца не става, примерно. Знам, че съм като олигофрен, сори. Мога да правя само мусака, пълнени чушки, сърми и да нахвърлям заленчуци и месо в кален съд. А, да не забравяме и яйцата на очи!

И още нещо! Гледам размерите на тиганите, ама те май не са на дъното, а на "гърлото"?! На 23 мм котлон мога ли да сложа 24 мм тенджера?

Мале, ако знаете колко съм щастлива, че се готви в 3 литрови тенджери!!! Много се бях наплашила!

ПС Ути, това е емайлирана http://www.egera.bg/product/598/Kaserola_#ad-image-0
Активен

Моето име е Любов.
una hada
Newbie
*
Публикации: 5290



« Отговор #9 -: Април 19, 2014, 23:39:41 »

Хепи, и аз така си мислех и за това доста дълго време се съпротивлявах. Имах същия спомен като теб - еба ти стъргането падаше на емайлираните съдове на майка ми. После мъж ми, на който едно от образованията е в ХТИ, ми обясни технологията на емайлирането и разбрах, че когато съдът е нов и няма нарушение на слоя, емайлът е доста лесен за почистване. И като си купих първата тава, направо не можах да повярвам колко лесно я измих след като загорих свински пържоли в нея... А я купих от китайски магазин за няма и десет лева...
За капак, аз използвам капак, но по-често използвам мрежичка, от немските магазини.
Уок използвам най-вече за зеленчуци. Но забърквам и мусака в него. Можеш да го използваш за задушаване и запържване на всичко. Много е удобен за изспиванеа това, което готвиш в тава или тенджера. А за запръжка за боб, леща и пр. използвам касерола.

И още нещо! Гледам размерите на тиганите, ама те май не са на дъното, а на "гърлото"?! На 23 мм котлон мога ли да сложа 24 мм тенджера?

Можеш, ама не слагай по-големи, защото така ще се нагрява само тази част от дъното, която е на котлона и съдът ще се изкриви
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #10 -: Април 20, 2014, 01:36:03 »

Уок ползвам за всичко, буквално за всичко, за мусака, за ризото, за всичко, което задушавам или запържвам леко.

Също, Хепи, ти препоръчвам с две-три-четири даже ръце подобен уред:


Не са скъпи, не заемат място и спестяват тоооолкова много работа от към рязане на лук/зеле/моркови, чее направо не е истина.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Catherine
Newbie
*
Публикации: 7664


Heart follower


« Отговор #11 -: Април 20, 2014, 11:05:18 »

Аз не съм много за пример, защото ние с мъж ми сме обсебени от купуването на скъпи съдове на промоция, хаха  Lol Та само дебнем за някое добро намаление по веригите, събираме точки и т.н. В момента имаме една стара алуминиева тенджера от 3 литра, която ползваме предимно за варене на паста. Наскоро си купихме една Тефал от 5 литра и в момента нея я ползвам дори и за по-малко храна, просто е много удобна, незалепваща, икономична и т.н. Знам, че масово вече се отрича тефлонът и хората бягат от него като дявол от тамян, ама на мен ми е супер удобен и не мисля да се отказвам от него. Имаме един тиган Бергхоф, който с 50% намаление ни излезе 50 лева.  Lol Като го купувах, си мислех, че за тия пари златен трябва да излезе и вярно златен е.  Razz Няма такова покритие, не го знам какво е, пак нещо тип тефлон е, но на бели точки, много тежък, не е уок, но е голям (дъното покрива точно големия котлон) и го ползвам за всичкото пържене. Много е удобен и защото дръжката се маха, така че действа и като тавичка. Освен това преди време си взехме едно еднолитрово канче на Цвилинг (мисля, че е алуминиево, поне според цвета, ама нищо общо с китайските алуминиеви просто  Razz), което е много добро за приготвяне на сосове и малки количества храна. Това имаме за котлоните и ни е предостатъчно. Иначе тави все не ни стигат  Lol Имаме две тави от фурната - плитка и дълбока, една алуминиева кръгла и голяма, една емайлирана кръгла и малка, една средна тава за торта с отделящо се дъно, една йенска тенджера, една малка правоъгълна алуминиева тавичка, в която само сандвичи си правя, последно си взехме малка керамичка тавичка, която се оказа идеална за лазаня и малки кексове и торти, и тава за мъфини, и форма за кекс... и все не стигат и все се чудя в какво да готвя, хаха.  Lol И с две ръце подкрепям Ути за тия уреди, аз ги мислех за голяма глезотия, но откакто се сдобихме с кухненско роботче, направо се родих. Много улеснява готвенето, особено за кълцане и стъргане на всякакви досадни неща.  Razz
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #12 -: Април 20, 2014, 11:21:03 »

Това уредче е идеално, защото в нашата кухня няма място за голям робот, който да стои на плота непрекъснато, а това върши 90% от работата на робота и е супер компактно. И крем супи правя с него нон-стоп.
Форми за кексове и мъфини и аз имам много, даже си купих гювеч специално от Троян, и чак вчера се сетих за него след като мина зимата :-DDD
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


una hada
Newbie
*
Публикации: 5290



« Отговор #13 -: Април 20, 2014, 11:29:55 »

Съгласна съм за пасатора-чопър. И аз бръмча с него постоянно. А има и такива, коиро имат и перка за разбиване и можеш да го ползваш вместо миксер.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #14 -: Април 20, 2014, 11:37:14 »

Да, моят е точно такъв, има резачка с контейнер, перка за разбиване и пасатор. Ползвам го всеки път.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Catherine
Newbie
*
Публикации: 7664


Heart follower


« Отговор #15 -: Април 20, 2014, 11:55:15 »

А, да, подсети ме, че и ние имаме гювеч и две малки гювечета.  Lol Иначе за робота, зависи, не всички са огромни, нашият е доста мъничък и заема малко място, но предполагам, че ако по принцип мястото е кът, дори и малко роботче няма да има къде да стои. Но каквото и да е, супер голямо улеснение са тези уреди.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 16530


A believer


« Отговор #16 -: Април 20, 2014, 11:57:38 »

Да, аз това малкото чопърче го прибирам в шкаф, плотът ми наистина е много малък и даже машина за кафе и микровълнова нямам.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Smiley
Newbie
*
Публикации: 6095


Усмивка


« Отговор #17 -: Април 20, 2014, 17:32:15 »

Аз имам една трилитрова тенджерка, една по-малка, която почти не я ползвам - освен за варене на яйца отвреме навреме, една касерола, която е по-широка отколкото висока. Тави - една голяма тип за баница, една правоъгълна керамична - основно нея ползвам, една по-малка и тясна тип за две порции запеканка (като такова нещо само аз ям). Реално трилитровата тенджерка, керамичната тава и касеролата ползвам най-често и са ми напълно достатъчни. Даже касеролата я ползвам като тиган като правя бъркани яйца или нещо подобно. Имам и грил тиган, който рядко използвам.
За мен лично на този етап не е нужно да взимаш казани някакви. Според мен си прецени какво ядете по принцип, какво най-често си готвите вкъщи и така купувай. Поне аз специално съдовете за готвене един по един съм си ги взимала. Като искам да сготвя нещо, а нямам условията, тогава чак купувам.
Някое малко роботче наистина е от полза за кухнята ;)

Като сме заговорили за посуда и такива неща... От месеци насам търся идеалните кутийки/солнички/нещо си, в което да си слагам подправките. Бях мернала един комплект, най-страхотните солнички за подправки... Но първо, че бяха надписани, а мен това не ми харесва, второ - бяха 95 лева... Та! За 10,50лв днес се сдобих с едни магнитни кутийки (6 бр) и супер доволно.


Активен

Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7205


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #18 -: Април 20, 2014, 18:38:26 »

После мъж ми, на който едно от образованията е в ХТИ, ми обясни технологията на емайлирането и разбрах, че когато съдът е нов и няма нарушение на слоя, емайлът е доста лесен за почистване.



Я по-подробно, моля?


В една от книгите си Антъни Бърдейн пише, че един тиган трябва да е дебел, покритието не е от чак такова значение. Цитирам по памет - ако имаш съмнение дали тиганът или нечия глава ще се огъне при удар, значи тиганът не е хубав. Smile
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Лора
Newbie
*
Публикации: 11958



WWW
« Отговор #19 -: Април 20, 2014, 18:53:27 »

За 10,50лв днес се сдобих с едни магнитни кутийки (6 бр) и супер доволно.

Ако са тези, моите ръждясаха, капачките им се деформираха и се отваряха супер трудно, въобще голям боклук излязоха.
Активен

    
Smiley
Newbie
*
Публикации: 6095


Усмивка


« Отговор #20 -: Април 20, 2014, 19:07:16 »

Damn. Подобни са. Като цяло и мен ръждата най-много ме притеснява, но пък в една от предните квартири имаше точно пак метални кутийки за подправки и бяха суперски! Не бяха мръднали с годините, но предполагам за 10,50 моито може и да помръднат Lol
Активен

Catherine
Newbie
*
Публикации: 7664


Heart follower


« Отговор #21 -: Април 20, 2014, 19:42:43 »

Аз за подправки имам едни стъклени бурканчета от ИКЕА и съм много доволна. Имаше ги и в Кауфланд 1:1 същите (без надписа ИКЕА  Lol) много сладки и удобни. За момента не съм имала засечки с тях.
Активен

una hada
Newbie
*
Публикации: 5290



« Отговор #22 -: Април 20, 2014, 23:50:32 »

После мъж ми, на който едно от образованията е в ХТИ, ми обясни технологията на емайлирането и разбрах, че когато съдът е нов и няма нарушение на слоя, емайлът е доста лесен за почистване.



Я по-подробно, моля?


В една от книгите си Антъни Бърдейн пише, че един тиган трябва да е дебел, покритието не е от чак такова значение. Цитирам по памет - ако имаш съмнение дали тиганът или нечия глава ще се огъне при удар, значи тиганът не е хубав. Smile

Салсеро, с няколко думи, емайлът бил стъклокерамично покритие, изпечено при висока температура, което не позволявало на съда да се разваля от различните видове вещества, с които го третираме, а и не позволявал на метала да влиза в досег с храната.

Обаче, ако не ми се свидеше, щях да си купя чугунени!
« Последна редакция: Април 21, 2014, 00:02:32 от una hada » Активен

Лора
Newbie
*
Публикации: 11958



WWW
« Отговор #23 -: Април 21, 2014, 07:12:43 »

Имахме чугунен тиган, малък - вдигах го с две ръце и счупихме един котлон с него (от старите, метални, не керамичен)  Big grin
Активен

    
Smiley
Newbie
*
Публикации: 6095


Усмивка


« Отговор #24 -: Април 21, 2014, 08:43:53 »

В магазин на Solingen гледха една тенджерка, 3-литрова, от някаква сплав ми обясняваха, не отделяла нищо, не било нужно да внимаваш да не я драскаш бла бла.. и накрая - 200лв. Много ми струват, но... реших, че ще събирам от закуски и един ден ще ги дам Cheesygrin
Активен

Страници: [1] 2 3  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!