star chick-chat.org star Свободна зона star На лафче :-) star България vs Западна Европа/САЩ
Страници: 1 2 [3]  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: България vs Западна Европа/САЩ  (Прочетена 22997 пъти)
Maggie
Newbie
*
Публикации: 1023


« Отговор #50 -: Март 12, 2014, 19:44:47 »

По принцип, Лори, курсът беше за teaching character strengths - успехът при учениците, както ти го описа, не се оставя да е моментно явление - а систематично се създават възможности за изграждане на силни страни на характера като ентусиазъм, постоянство, упоритост, вярва в успеха, които да отведат до успех.

За себе си мога да кажа, че ако някой ми иска нещо, се раздавам - точно, за да не си падам от нивото, но ако трябва да си движа някакви неща сама, забатачвам тези, които са ми трудни, просто съм си създала илюзията, че трябва да си чета книгите (учебни), когато ми приятно и съм в добро разположение на духа, което си е чиста глупост. Та, децата трябва да знаят, че ще има и трудни моменти, трудна практика, трудни тренировки, че ще се провалят, че ще полагат усилия и ще се провалят... То е повече ориентирано към това да си селф-дривън... Не знам до колко е възможно да си само селф-дривън, но ето аз искам да си прочета книгите, не си ги чета, защото ми е трудно, но никой не знае за това, че аз искам да си чета книги и че не си ги чета, следователно аз не съм се посрамила пред никого... Не знам дали ме разбирате... (и извинявайте, че пиша на един вид шльоковица, но не ми идват на български някои думи).
Активен

Ти виждаш нещата и питаш "Защо?" Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "Защо не?" Дж. Б. Шоу
Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #51 -: Март 13, 2014, 00:24:08 »

Според мен това не е въпрос на умен/неумен, а доколко се съпоставя детето с останалите. Не всеки, който "надминава" останалите е умен, зависи от средата. В царството на слепите и едноокият е цар.
Активен

Maggie
Newbie
*
Публикации: 1023


« Отговор #52 -: Март 13, 2014, 08:02:46 »

И също не означава нищо, ако човек не посреща изискванията/ не покрива критериите, защото съм виждала много фейлнати деца, заради неграмотни учители/ терапевти/ родители. Като го поставиш пред супер невъзможната ситуация и да е умно, и да е талантливо, и да е инатливо, и да е упорито - греда.

Изобщо да помогнеш на някого да израсте що-годе нормален и успешен е като да изтанцуваш някакъв супер сложен танц, да избродираш супер сложен гоблен, трябва да знаеш какво правиш през цялото време, да си концентриран. Да, ясно, че не можеш да предвидиш всяка ситуация, но трябва да си отворен заедно с детето, да се нагласяш и ти, а не да го класифицираш - айде ти си умно, ти не си, и до там да формираш очаквания към него и на него към себе си.

Пиша ги тези неща, защото наистина виждам деца, които са набедени за... някакви, а просто не са случили на учители...
Активен

Ти виждаш нещата и питаш "Защо?" Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "Защо не?" Дж. Б. Шоу
Лора
Newbie
*
Публикации: 12078WWW
« Отговор #53 -: Март 13, 2014, 08:17:56 »

Но все пак трябва да си знаят възможностите децата и да могат да си поставят реалистични цели и да са готови да поемат отговорността и тежестта ако ги постигнат. Защото да успееш да постигнеш нещо е само първата стъпка, но да се задържиш там, е трудно и трябва да знаеш дали си готов да полагаш тройни усилия за постоянно. Майка ми е супер добър учител - ще те вземе двойкаджия и ще те вкара в МГ. Обаче винаги гледа да предлага на децата училища, които са в тяхната категория. И да, точно класифициране е, но е нужно, защото имаше един случай на неин ученик, който се напъна супер много и влезе в МГ - мечтата на родителите, но следващите 5 години бяха ад за него, просто защото не е математически тип детето, а и като цяло са му малко по-ниски възможностите.
Активен

Maggie
Newbie
*
Публикации: 1023


« Отговор #54 -: Март 13, 2014, 08:43:15 »

Класифициране звучи мн грубо, по-скоро е изграждане на адекватна представа за себе си - и в случая тя не е умно/ неумно, а е, как да кажа, в "друго би бил по-силен, в дуго ще ти е по-лесно", което вероятно и детето си знае (щом става дума за болни амбиции на родители). Това пък да се сблъскат интересите на трима възрастни - частният музикален педагог ти казва, че можеш да пееш, майка ти настоява да пееш на тържеството в ДГ, музикалният педагог на ДГ казва, че частният музикален педагог греши и, че детето не ставало, а детето много иска, майката много натиска... А то милото е на 6 и се разплака... Как да не ти се скъса сърцето...
Активен

Ти виждаш нещата и питаш "Защо?" Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "Защо не?" Дж. Б. Шоу
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #55 -: Март 13, 2014, 09:23:44 »

Аз ще го кажа така - важно е да си добър човек, защото такъв трябва да бъде всеки. Важно е и да си умен, но не е нужно всеки да е Нобелов лауреат. Под слънцето има място и за фризьорки (с което не искам да кажа, че те са глупави Exclamation), за продавачки, за чистачки дори.
Аз нямам болни амбиции детето ми задължително да е лекар или архитект. Ако не й се учи и няма желание какво да я пъна?
Ще се опитам да я възпитам в любов към четенето и ученолюбивост, най-вече с интерес към езиците евентуално, но не желая нищо да става на всяка цена! Достатъчно съм се нагледала на хора с престижни професии, които всеки момент ще си прережат вените от ужас в какво са превърнали живота си Razz
Активен

kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2199« Отговор #56 -: Март 13, 2014, 09:32:10 »

Мхм
Активен
Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #57 -: Март 13, 2014, 09:51:17 »

Точната картинка, наистина, че и реална...
Активен

Mina
Newbie
*
Публикации: 9369« Отговор #58 -: Март 13, 2014, 10:13:16 »

 Тя темата като гледам , доста се е поразмила, така че ще коментирам по първо по началния пост на Корни.

Тревата определено е по-зелена там, по другите държави (за околната среда ми е мисълта). Смятам, че това е постигнато с много труд и постоянство, както от страна на управляващи , така и от страна на местното население. Някакси е постигната някаква рутина там- народа пази , властта поддържа и всичко си е горе долу ок. Не, че и там няма хора, които си хвърлят фаса и боклука на земята, но някакси не е практика (не съм живяла навън и вероятно много неща от ежедневието пропускам, най-дългия ми престой е 1 месец в Германия). А и това, което забелязах като вандалски прояви, общо взето беше дело на емигранти (араби, турци,руснаци - в Хановер имаше по много от всичките). Пример- прекрасно езерце с патки и патенца, плуващи в него, декоративни риби и т.н. , и в следващия момент гледаме как банда малки арабчета, запретнали крачоли и наджапали надълбоко в езерото, ловят рибите, а родителите им стоят до тях и не им пука. Няколко пъти германци им правиха забележка, но те хич не се впечатлиха.
Като цяло, ми направи впечатление как хората си уважават това,което имат, а пък държавата се грижи да е такова каквото е.

Тук, при нас, тази инерция се е загубила след промените. Общо взето , в София , а и в другите големи градове ползваме това,което е изградено през социализЪма, но тъй като никой не го поддържа , то отдавна вече се е съсипало и на нищо не прилича. Градинки, паркове,улици, ако щете и съоръженията по детските площадки. За наскоро обновено място, единствено се сещам за Южния парк.
Всичко останало е отдавна разрушено. А българина вече е масово озлобен, смачкан ,обезверен ,не му пука за абсолютно нищо, дреме му дали е мръсно. Всъщност ядосва се , че е мръсно , но не пази, не прави нищо , за да подобри обстановката около себе си. Дори не уважава това, което някой друг прави за НЕГОВАТА околна среда. Миналото лято , един комшия, супер мераклийски се беше захванал да облагороди района около блока, с колкото му е възможно. Купи цветя, насади, коси тревичката, насади прекрасни декоративни цъфтящи дървета и храсти. Резултата след две седмици- дърветата бяха откраднати, цветята извадени и също откраднати, а случайно останалите- изпотъпкани , припикани от някой пес. Това най-много ме притеснява- тенденцията да се унищожава и всякаква липса на уважение към другия. Въпрос и на манталитет е , мисля вече, и то манталитет , който се изменил след около 25 години мизерен и несигурен живот, без всякаква перспектива. Преди години много се ядосах на бате Бойко като каза, че материала е лош. Еми лош е, ама защо е лош? Защото масово качествените хора напускат страната, и то за съжаление вече не само тези , които търсят препитание, а и тези ,които тук имат що-годе добър стандарт, но има писва от всичко и хващат пътя, там където всичко е по-уредено и ще имат поне някакво спокойствие.
  Надписа на табелата определено ме разсмя (не толерирам вандалските прояви по принцип, но това беше смешно  Cheesygrin). Щатите не ги уважавам хич, по много причини. Не ми е кисело гроздето, просто не ги харесвам.

    Ути, тва "ай кю" като го прочета някъде из редовете и вече ми идва да си върна снощната вечеря.
 

 
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17645

A believer


« Отговор #59 -: Март 13, 2014, 10:42:17 »

Ути, тва "ай кю" като го прочета някъде из редовете и вече ми идва да си върна снощната вечеря.

Мисля, че стана ясно, че не го ползвам буквално, а като заместител на "умен и интелитентен човек", не можете да четете между редовете начи.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #60 -: Март 13, 2014, 13:44:47 »

Абсолютно съгласна с Мин. Същото се случи преди време и пред нашия блок. На Да изчистим България всички излизат, чистят, кипи пролетен ентусиазъм и после същите тия хора и децата им правят площадката пред блока на задник. Ми. Не го разбирам...

За Краси няма нужда да казвам Cheesygrin
Активен

Страници: 1 2 [3]  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!