star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Яслата - алтернатива или необходимост
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Яслата - алтернатива или необходимост  (Прочетена 57213 пъти)
black_berry
Newbie
*
Публикации: 1460« Отговор #325 -: Март 19, 2018, 11:54:12 »

Корни, заключват защото все пак са деца и да не излезе някое случайно Smile
Аз вдигам децата в 7, за да излезем в 7:30... в 7:45 единия вече е на ясла, а другия на фради - две различни сгради на 5м една от друга Smile В 8:15 аз съм на работа на 25км от нас Smile
Всичко е въпрос на свикване и организация, но ако за теб не е ок и не ти е комфортно не го мести...
За мен идеята за държавна градина е добра, ако ви приемат ще си свиква с децата от випуска и квартала... после евентуално може и в един клас да са...
Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #326 -: Март 19, 2018, 11:54:56 »


Мариела за яслата я вждехме в 7 без 10, защото пътувахме до другия край на града. Е, оцеляхме  Cheesygrin

То с всичко се оцелява, аз искам най-удобен и лесен вариант за нас.

Не разбирам защо да си правя живота по-сложен, ако мога да не го?

Важното е детето и ние да сме добре и спокойни.

Просто в случая меря спокойствието на свободата с това на възможността за пеша.
Ясно е, че адаптацията ще мине и замине...

Сега погледнах на камерите и са сборна група (заради ските), сигурно 20 деца и не са навън. Бясна съм, имаше слънце преди малко. Искам просто всички да си е като преди, да не го мисля, омръзна ми от стрес и промени...
« Последна редакция: Март 19, 2018, 11:58:21 от Korneliq » АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #327 -: Март 19, 2018, 11:55:58 »

Аз не бих могла да ти кажа дали да си преместиш детето или не, мога като цяло да ти дам моето виждане за нещата по твоите точки.

За локацията – помня, че някъде около Бистрица беше сегашната, не мога да се закълна, че въздухът ще е много по-различен, освен, ако не е някъде в гората таз градина...Лично за мен е плюс градината да е близо до дома, но вие не сте ли така или иначе вързани с коли, за да стигате на работа? Или бихте могли да мислите опции, ако не е прибирането на дете от Бистрица?
База – за мен голям двор е нещо ценно...Другите неща, които споменаваш (готин басейн) също звучат примамливо в полза на новата градина...
Режим – аз съм „за“ ред, дисциплина и правила. Мисля, че това се е усетило в тоя форум и не един и два пъти сме се драчили на тия теми. Такива истории като спи ми се, гледа ми се детско, искам да си бъркам в носа...не ми минават. И не че ние и сега тръгваме с усмивки на лице и изящен вид (традиционно бързам, традиционно повтарям 200 пъти ВЕЧЕ ТРЪГНАХ и също традиционно се гримирам в колата или дори в работата), но има ред и НЕ закъсняваме. Цвета вече свикна. Може да отне 6 години, но си струва и сега няма да имам проблем с училище и натам в живота с нея и режима й. Даже тази сутрин госпожата й ми каза, че Цвета е „мъжко момиче“, много целеустремена и подредена, супер самостоятелна и ужасно, ужасно се надух. Смятам го за важно качество в този забързан свят. Който много се мота...остави, че ще го изпреварят, ми може и да го стъпчат направо. Та – всичко е въпрос на организация! Ще си я създадете. Аз тук проблем не мога да видя. С бебе пък още по-малко – една е да го метнеш в ерго раницата и да идете да заведете Бо на три крачки, а съвсем друго да го товариш по коли и влачиш в планината зимата на -15, примерно?!
Социална среда – тук виждам най-голям кънсърн. Той е голям вече, ще му липсват и средата, и децата, нормално е. От друга страна, факт е и че децата се адаптират бързо и със сигурност ще намери приятели и в новата среда.
Език – звучи като горе-долу ще получава едно и също?
Таксата – не смея нищо да кажа 😊

За общите впечатления – казах за реда, за болестите – болести има винаги и навсякъде и ще има и в бъдеще...За стреса споменах – това би било най-сериозното, което да обмислям. Има ли случайно психолог в новата градина? Да работите нещо съвместно с него, да даде идеи, прпоръки?
Като цяло, ако съмъръзирам по точките – май виждам новата градина като добра опция, ако сте категорично недоволни от старата. Ама вие май сте някъде по средата...Дразнят ви някакви неща, но пък не сте супер крайно отчаяни...
Ако се реши да бъде преместен – от кога ще се случи това? Ден за ден или от есента?

Активен

black_berry
Newbie
*
Публикации: 1460« Отговор #328 -: Март 19, 2018, 12:00:01 »

Корни,
всеки ти казва за него си как седят нещата... за мен лично, ти още не си говота да я смениш тая градина, или просто новата не е твоето нещо Smile
Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #329 -: Март 19, 2018, 12:04:00 »

Много благодаря, Фей, супер полезно мнение  Kiss

И аз мислех за ерго-раницата и пеша  Lol Нищо, че е в сферата на фантазиите и вероятностите.

Предполагам ще свикнем на всички правила, но просто така удобно сме свикнали на сегашните, които ни пасват добре...че ще е в повече стресът за всички.
Не знам дали има психолог, даже за адаптацията не питах как се случва. Честно казано не ме спечели директорката, но знам, че това не е важно- все пак не тя ще гледа децата. Затова не го написах като фактор.

За местенето- и аз се чудя. Предпочитам сега, насен идват всички нови деца и е лудница. Но пък лятото като ходи нередовно ще свиква всекипът наново едва ли не...

Много благодаря на всички, ще го мислим с мъжа (може и до нашите пак да се допитам).
Знам, че сме разглезени (например с късното ставане), ама и така ни е доста сложен животът с детето (и всичко останало), та не се чувствам гузна от това.
АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #330 -: Март 19, 2018, 12:14:52 »

Корни, навиците са голяма сила. Мен сега, ако ми кажат да преместя Цвета в друга градина...умирам на мига. Така че отлично разбирам, че сте изградили някакъв режим и рутина – и вие, и Бо...Затова, пак казвам, ключово е колко драматично е положението в старата градина. И тук биз изхождала не от нивото на немския, а най-много от емоционалното състояние на детето! Ти си познаваш най-добре детето и знаеш дали то плаче, отивайки на ДГ, защото нещо реално го тормози там или просто, защото го мързи да стане или си е такъв тип – има си по-хленчещи деца, Тео такъв ми се очертава...Но това мисля, че трябва да ви води при решението.

За местенето – а не е ли по-логично като ново дете и той да иде есента, с всички нови деца 😊 Шанс да не си единственото извънземно (все пак)...Не знам, разсъждавам си.

Стискам ви палци, ще решите по най-добрия начин.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #331 -: Март 19, 2018, 12:55:45 »

И тук биз изхождала не от нивото на немския, а най-много от емоционалното състояние на детето!

Абсолютно.
Мен ме дразни даже новата учителка като ни обяснява какво били учили днес, какво били упражнявали...абе човек, децата не те познават, някои плачат, други бягат долу при позната учителка, какво ще мислиш за програмата и езика?! Правете забавни неща, изграждайте връзка, само това е важно на този етап. Ще почака ученето, на 3 години са.

Ще й го кажа по-деликатно като намеря случай.

А Бо не плаче чак, просто мрънка, че не му се ходи- знам, че и други деца са така, говорих с една майка. Някои сериозно си плачели. Чух, че ще местят 1-2 деца... Още наблюдаваме новите учители, едната е много плаха и не се усмихва, другата ги плашела с баба Яга...не ми звучи добре. Но на другото място изобщо не ги знам също.
Активенkateto
Newbie
*
Публикации: 4357


« Отговор #332 -: Март 19, 2018, 13:11:36 »

Пупи, просто много започва да прилича на държавна с тия порядки, за какво да плащам тия луди пари?

Е, все пак не го водиш на парти център.. а го водиш в иснтитуция, в която трябва да спазва някакви правила. Щом си се запънала за часа /което ми е супер странно/ не сменяй..
АктивенKorneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #333 -: Март 19, 2018, 13:17:42 »

Пупи, просто много започва да прилича на държавна с тия порядки, за какво да плащам тия луди пари?

Е, все пак не го водиш на парти център.. а го водиш в иснтитуция, в която трябва да спазва някакви правила. Щом си се запънала за часа /което ми е супер странно/ не сменяй..

За мен частната градина не е институция. Не съм фен на институциите като цяло. Нито на вкарването в рамки и изобщо на традицонната образователна система у нас. Даже не знам дали бих водила на ДГ, ако имах повече опции, може би бих водила само 2-3 дни седмично заради контактите с деца.

Но това е сложна и различна дискусия...

Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17649

A believer


« Отговор #334 -: Март 19, 2018, 13:19:00 »

Ми на мен не ми звучи никак добре тва с новите учителки и би ми било в пъти по-важно, отколкото едни 40мин по-рано. То в крайна сметка е 8.30, не е посред нощ.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #335 -: Март 19, 2018, 13:31:55 »

Ми на мен не ми звучи никак добре тва с новите учителки и би ми било в пъти по-важно, отколкото едни 40мин по-рано. То в крайна сметка е 8.30, не е посред нощ.

Ох, вие сте се запънали за часа, не аз. Уточних, че е до цяла система навици и отношение на липса на гъвкавост. Фей разбра например. Моето дете ако го будя насила, е ужасно кисел и драмата ще се усили в пъти. Засега се получава сам да се буди. Това е само един пример.
Ясно е, че ще свикнем, написала съм го. Просто е допълнителен стресов фактор към смяната на деца, място и все пак някои познати учители (сутрин са при старата си яслена, тази по танци също си я обичат и т.н.)

Имам още един евентуален вариант- да мине към горната група. Още преди го бях мислила, защото много харесвам учителите там и той беше свикнал с едната преди време. Но лошото е, че тя се понапълни, освен това ще върви един набор напред и чух, че и тази учителка си търси друго място.

Не съм някакъв инат за 30 мин, не ме сдухвайте допълнително точно сега, наистина мисля първо за детето, а чак след това за нашето удобство.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17649

A believer


« Отговор #336 -: Март 19, 2018, 13:36:26 »

Не, аз не казвам, че мислиш само затова, а че часът и дисциплината ми изглеждат основното ти притеснение в новата, а всичко друго там е ок. Пък да не си доволна от учителките в старата за мен си е доста голям минус - децата да плачат и бягат никак не ми се струва нормално. Много ясно, че ще свикнете, не е болка за умиране, просто ако детето и в старата не се чувства ок...
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #337 -: Март 19, 2018, 17:03:26 »

Корни,ако ще го местиш , давай сега. След това почват да имат приятели в детската, на които страшно държат. И не по бебешки, а така истински и ще му е мъка,ако го преместиш по-голям. Винаги се адаптират, но пък защо да ги дразним.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #338 -: Март 19, 2018, 18:37:00 »

Не подценявайте децата. Те са едни доста умни и адаптивни човечета, могат приятно да ви изненадат в на пръв поглед нова и стресова ситуация. Той вече има опит с институциите, с другото с времето се свиква. Не къткам вече, борба му е майката, само ще се учат така, а не чрез галене с перце.
Активен


Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #339 -: Март 20, 2018, 08:14:04 »

Не къткам вече, борба му е майката, само ще се учат така, а не чрез галене с перце.

Амин.
Понякога се чувствам зла чак.
Активен

syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #340 -: Март 20, 2018, 21:00:02 »

Не знам какви толкова връзки и приятелства се създават, аз не помня нито едно име на дете от детската градина, Ггледам едни снимки с едни деца - нищо, празно петно ми е.

Корни, като сложиш на везна ставането рано и пътуването 15 мин с кола е едно и също, само че едното изисква промяна и нови навици. Ако не си убедена в смяната не сменяй.

Кое те притеснява в това да върви с другия набор? Ина следва програма на деца с една г. по-големи, по преценка на учителките от градината. Ами доволна съм, не спират развитието на детето, тя всичко си знае и за следващия набор вече. За училище не знам колко има шанс да попадне с някое дете от градината заедно, така или иначе голяма част от родителите си карат детето с кола, съответно не са в един район.

Иначе за мен е важно да ме грабне директорката, нали тя контролира, тя решава, тя избира. И факта, че не си попитала за адаптацията до някъде ми се вижда показателен за това какво предпочиташ.
Активен


syanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #341 -: Март 20, 2018, 22:17:33 »

И още нещо, което забравих да напиша, от позицията на човек с 2 деца - без дисциплина и установен дневен ред нищо не се получава.
И на мен ми е трудно и не обичам да се съобразявам с правила, при нас искат децата до 9 официално, но реално до 9,30 няма проблем. Ако мъжът я води е първа, ако я водя аз е последна. Старая се до 9,30 да е там, но си изпуска сутрешната гимнастика, гладни не ги оставят.
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #342 -: Март 21, 2018, 14:56:34 »

Мерси, Сияна. Ще изчакам другата сецмица да видя как ще върви, защото сега са на ски някои деца (той този път не) и е друга ситуацията (сборни групи). И ние си имаме режим и дисциплина, час на лягане, час на излизане и т.н.
Той тази седмица е спокоен, защото любимата му приятелка е на градина (миналата я нямаше и заедно с новите учители му дойде в повече).
Тва във връзка с поста на Ди- явно вече имат предпочитания и приятелства...

Аз съм си доволна от градината, досега почти с всичко, само че тази смяна на учители стана много набързо и създава драми на много нива...Затова се замислям да спечеля и от близостта.

Та ще изчакам, не е нещо спешно, ако не видя светлина, ще действам...

АктивенKorneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #343 -: Март 21, 2018, 18:59:26 »


Кое те притеснява в това да върви с другия набор? Ина следва програма на деца с една г. по-големи, по преценка на учителките от градината. Ами доволна съм, не спират развитието на детето, тя всичко си знае и за следващия набор вече.


Забравих да ти отговоря на това- не ме притеснява за момента, но не искам да тръгва на училище на 6г, роден си е точно за 7 годишните през август. А като е с тази група не знам какво ще прави накрая- да повтаря трета група ли..
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #344 -: Март 21, 2018, 19:55:49 »

Как да повтаря трета? Трета и четвърта са си предучилищна и си имат различно учебно разпределение.
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #345 -: Март 22, 2018, 10:30:55 »

Как да повтаря трета? Трета и четвърта са си предучилищна и си имат различно учебно разпределение.


Ако тръгне с горна група сега, а не искам да почва училище с 6 годишните, трябва да повтори една година в ДГ. Примерно трета или предучилищна.
Активенsyanna
Newbie
*
Публикации: 2357


Oтнесена от вятъра...


« Отговор #346 -: Март 22, 2018, 11:08:58 »

Да, има го това. На мен не ми пречи, ако е готова ще я пусна на 6.
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #347 -: Март 22, 2018, 14:24:16 »

Сега зачетох началото на темата, за и против яслите.

По мои наблюдения не е вярно, че деца, които  не са били  на ясла, трудно свикват на градина. Или че им се губят навици.
Ще дам пример- племенничките не плакаха изобщо на градина, а тръгнаха след 3 (после пак ги спряха, може да се каже, че не ходят).
Навици да се обличат сами и да ядат сами си имат доста добри.
Бо за сметка на това- тръгна на 2, много рев първите дни. Още не иска да се облича сам и не умее за някои неща (трудно обува някои чорапи и блузи например).

Извод- те са по-оправни и дисциплинирани, без да са ходили на ясла. Че и песнички повече знаят, ако това има значение. Не виждам нищо да им липсва.

Така че е до родители и начин на гледане. Е, и като са две може бие друго, мини социум си е.
АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #348 -: Март 22, 2018, 14:31:03 »

Не, до деца е, всяко си е различно и със свое темпо. Цвета е тръгнала на 1.6 и всичко правеше и схващаше за секунда, никога не е ревала. Тео не го виждам и на 3 да е готов да срежем пъпната връв... Razz
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17649

A believer


« Отговор #349 -: Март 22, 2018, 15:32:18 »

Така са мъжете! Cheesygrin
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!