star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Яслата - алтернатива или необходимост
Страници: 1 [2] 3 4 ... 16   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Яслата - алтернатива или необходимост  (Прочетена 55260 пъти)
D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #25 -: Октомври 29, 2013, 15:23:55 »

Корни, да прекарваш време с баба си като си на 2-3 е много тъпо. Да те погледа понякога, да те изведе някъде, да помогне с нещо, да се грижи, когато си болен е хубаво. Но баба ти да те гледа 24 часа е отвратително. Бабите създават в голям процент лигльовци, и не помагат във възпитанието, защото на гледачка може да й кажеш какво искаш и какво не искаш, но на бабата нищо не може да й кажеш щото тя най-добре си знае. Има много добри баби, но те трябва да са отгледали много деца и внуци. Такива любители с по едно, две внучета..не става. Или пък ако бабата работи в детска градина, тогава има подход и знае какво да учи детето, знае как да му предаде чувството за мое-твое. Бабите основно създават малки и доста лигави егоисти, които свирепо се бият за играчките си пред очите на баба си, която се бие на тяхна страна щото си е тяхно.
Возенето в трамвая не ми влиза в списъка за социализация и затова рядко го практикуваме Cheesygrin Децата са същите като нас, искат себеподобни. Дали у дома ще им каниш приятели, или ще го пратиш на ясла все иска други деца, не ще 24 часа баба си. Върха на бабешкото отглеждане е да отговаряш на въпросите: "Как вика патето, как вика патето, ама как вика патето?", "Кажи сега за кучетооо, кажи за кучетоо. Къде е мама? какво работи татииии".
Гале, в кооператив може да "поръчваш музиката" т. е да контролираш как точно искаш да ти се получават нещата с детето и е добър вариант.
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #26 -: Октомври 29, 2013, 15:27:13 »

Идеален вариант би ми бил кооператив за 6 часа дневно, знам си аз, ама нямаааа... Ами това горе за четящите хлапета? Влюбих се, честно ти казвам. Ама пак няма...
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #27 -: Октомври 29, 2013, 15:29:46 »

Гале, като те слуша човек и ще остане с впечатлението, че с децата по цял ден се пеят песнички, готви се нон-стоп и то здравословно и с удоволствие, никога не те ядосват, обръщаш им цялото внимание на света и т.н и т.н. Все едно ние не сме майки, не излизаме с децата си по площадките като просто ги оставяме да си играят, докато поседнем и си говорим с някой, децата никога не ни досаждат, никога не им викаме безпричинно, никога не се държат лошо, а понякога и ние с тях - пак безпричинно. Аз съм сигурна, че леличките в яслата (поне 3-те различни групи, които аз съм пробвала са били такива) в реакциите си към децата са много по-меки и сдържани, отколкото аз.

Всички сме гледали децата си поне до годинка - годинка и половина и знаем, че често точно ние като майки, заради "втръсна ми от всичко вече" изнервяме децата повече, отколкото е нужно, не винаги се държим добре с тях и не винаги им обръщаме внимание толкова, колкото трябва. Така, че не може на 100% да приемеш, че при равни други условия, оставането вкъщи с мама е най-доброто нещо, което може да получи едно дете.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #28 -: Октомври 29, 2013, 15:32:13 »

Ди, не знам за какви баби говориш, моята примерно няма нищо общо с описания от теб образ, тя беше учител (историк) и примерно на по-късен етап се състазавахме кой ще реши пръв дадено уравнение  Razz А като малка помня най-вече приказките, които бяха винаги измислени на момента, а не пусната готова касетка. Адски много ми разви въображението и мисленето това. И беше много по-строга от майка ми като възпитание, подход и т.н. Не случайно започнах поста си с "интелигентен човек,а не кой да е".

Иначе и аз не съм 'за' гледане по баби,  виждала съм колко криво се развиват децата, не могат да се справят сами с житейски ситуации и т.н. Но май това е и при пълно отглеждане, не по няколко часа на ден.
АктивенD.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #29 -: Октомври 29, 2013, 15:33:56 »

В кооператив е хубаво, ако държиш да не яде или да яде определени неща казваш, то даже готвиш един път в седмицата, обсъжда се по какви методи да се гледат децата, ако кърмиш може да ходиш да си го накърмиш. Имам приятелка, която беше наета учителка в кооператив и ми е разказвала. Имаше и постоянно родителско присъствие, за да помагат нещо. ако някой работи на смени и е свободен в някой ден ходи там и помага на учителката. но на мен ми идва скъпо, на цената на частна ясла излизаше в квартала, защото плащаш наем, децата са малка група. заплати на учителките, пари за консумативи.
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #30 -: Октомври 29, 2013, 15:44:48 »

Всички сме гледали децата си поне до годинка - годинка и половина и знаем, че често точно ние като майки, заради "втръсна ми от всичко вече" изнервяме децата повече, отколкото е нужно, не винаги се държим добре с тях и не винаги им обръщаме внимание толкова, колкото трябва. Така, че не може на 100% да приемеш, че при равни други условия, оставането вкъщи с мама е най-доброто нещо, което може да получи едно дете.

Бизет, толкова ме разсмя Smile В интерес на истината, аз точно това правя по цял ден - пея песнички, готвя с детето (не съвсем здравословно), излизаме, събираме скъпоценности от типа на кестени, охлюви и прочие, прибираме се, творим красоти от тях, чета приказки, ако има кой да ме слуша, пускам клипчета (подло избрани предварително), коментирам, замавам задачки, контролирам изпълнението (събери си чорапите два по два, например). Честно, по цял ден това правя, като понякога и с повече от едно, защото хлапетата по площадките се увличат, интересно им е. Работя между другото и пак ми се събират по 4-5 часа. Вечер или следобед докато спи ръчкам да издирвам нови идеи за усвояване на есенни листа например.
Изкрейзвам от време на време, много ясно, хлопа ми дъската ни повече, ни по-малко отколкото на всяка средностатистическа майка. И тогава се кашира всичко на баща му, за да си осигуря час - два мои си. Даже от почти месец насам взех и да излизам самостоятелно веднъж-два пъти седмично, което си е мой персонален проблем що не съм го правила досега, не е като да не съм могла. Сигурно не ми се е насъбирало чак толкова.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #31 -: Октомври 29, 2013, 15:50:53 »

Корни, докато те прочета и тя вече Ди ми взела думата Cheesygrin Така обичам - да ми се спестява писане.
Аз ти го казах кратко още горе - бабата не е вариант. Толкова. Моите хем и двете са учителки и уж с подход и не знам си кво си - детето си на тях не давам за постоянно.

А, да ме засегнеш...Боже. На мен ми е все тая кой как ще си гледа детето и дали му харесват яслите или не, обаче нямам нужда от леки намеци, че не съм избрала най-доброто за детето си. Защото подпитвания тип "ако имаше избор, кажи честно" ми звучат именно така. И ми звучат все едно я пращам в концлагер да вади камъни от кариерата.
Що се отнася до нещата, които описваш като плюсовете на домашно отглеждане - с повечето неща се разминаваме, както и предполагах. Как си сигурна, че ти ще пееш и разговаряш по-задълбочено с Никола, отколкото учителките в детското заведение? Освен това, Цвета като посещава ясла това означава ли, че през времето, в което е вкъщи, ние не й пеем, четем, не разговаряме с нея, не редим конструктор и пъзели и т.н.? А защо към това да не добавим и онова, което ще правят в яслата? За навиците съвсем не съм съгласна - в яслата гледат много едно от друго и се копират, за съжаление както за доброто (хранене, обличане, образователни игри и занимания за навън), така и за говоренето на мръсни думички, биенето за играчки/територия, хапането и т.н. Освен това тези неща са до голяма степен в натурата на детето. На Ема, колежката, синът е на 3,5 г. и иска да го хранят, ходи на градина от 3 г. Моето яде само от 2 месеца вече. Напълно само и реве, ако понеча да й давам аз. Виждам, че бързо ще се научи и да се облича, защото ако й надена блузата на главата сама си облича ръкавите. Така че, както Бизар загатна, това си е до голяма степен приоритет на родителите и това, че детето ми ходи на ясла не отменя аз да го уча на всичко, на което и ти "задълбочено" ще учиш твоето Smile Така че - да, вкъщи се учи и учат дори тези, които ходят на ясла, но учат и там - в различна среда, сред други деца, по друг начин и това е супер полезното и ценното. Да, именно и дразнителят, ако щеш - трябва да се научат да се справят и така, да учат и така, защото животът в бъдеще няма да ти поднася идеалния условия, в които да си разгръщаш потенциала Smile
Площадките и детските събирания са твърде кратки за пълноценна социализация по мое мнение. Да не говорим, че масово са и буквално дирижирани от възрастни, обичайно именно пренавити баби - сега тук си играй, не му пипай камиончето, сипвай пясък тук и ...върви се социализирай Smile А яслата как точно ще те лиши от познание на детето ти не разбрах изобщо. Говориш наистина все едно съм си пратила детето на лагер в Сибир за 2 години и няма да го виждам. Та нали всяка вечер след ясла я извеждам и виждам всичко, което и ти виждаш? Как играе, с кого, какво й е интересно и т.н. Почивните дни съвсем, там съм на 100% нейна.
Здравето...Ок. Щом вярваш, че в ясла ще боледува повече отколкото вкъщи - you are the mom, you are the boss.
Забравих за кооператива - скъпо май идва, а и пак е за родители с повечко свободно време, защото трябва поне 1-2 пъти седмично да дежуриш и имаш и разни задължения, така чеее...
 
« Последна редакция: Октомври 29, 2013, 15:52:39 от Fei4ka » Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #32 -: Октомври 29, 2013, 15:51:38 »

Това е едно от важните неща да взема решение да го дам на ясла. Поради мамино затваряне у дома имаше чести моменти, когато не се държах добре с детето и откровенно никой нямаше нужда от това поведение. Не е нито възпитателно, нито добре да ми пада пердето. Сега като сме разделени за малко и като го хвана всичко е различно, такъв мекичък и игрив, голям кеф.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #33 -: Октомври 29, 2013, 15:54:50 »

Това е едно от важните неща да взема решение да го дам на ясла. Поради мамино затваряне у дома имаше чести моменти, когато не се държах добре с детето и откровенно никой нямаше нужда от това поведение. Не е нито възпитателно, нито добре да ми пада пердето. Сега като сме разделени за малко и като го хвана всичко е различно, такъв мекичък и игрив, голям кеф.

Same  Cool Thumbup
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #34 -: Октомври 29, 2013, 15:56:56 »

Пиле, ако само да 10 минути изключиш докачливостта си и наистина възприемеш, че нито те критикувам, нито те нападам, а просто попитах, обясних защо попитах, обясних се и аз на какъв акъл съм, със сигурност ще осмислиш по друг начин нещата. Не ги пиша тия работи, за да се оправдаваш, на мен ми трябваше диалог по темата, за да си изясня персонално позицията, което и направих и благодаря. Защото не се бях сетила за много неща, които вие споменахте, а са важни. И сигурно би било по-удачно да отделим темата, а, Биз? Сигурно и в други моменти ще е полезно да се прочете.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #35 -: Октомври 29, 2013, 16:03:42 »

Написах някакъв хаплив коментар, подобен на твоя, но го изтрих, излишно е.
Щом виждаш оправдание, а не именно това, че се опитвам да ти дам отговор на питанията и то като карам самата теб да си отговориш на определени въпроси, за да разсъдиш сама и сама да стигнеш до най-верните за теб отговори, то ...няма смисъл.
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #36 -: Октомври 29, 2013, 16:08:19 »

Съжалявам само, че го възприемаш като хаплив.
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #37 -: Октомври 29, 2013, 16:11:55 »

Феи, да ти кажа честно струва ми се, че днес Галина не се заяжда. Има нужда свери часовника, защото ако съм в Монтана никога няма да пусна детето на тамошната ясла, поради апокалиптични родителски разкази датиращи от 35 години колко е ужасна яслата- държат децата с напикани дупета, мокри, децата безразборно се бият, предимно цял ден се реве, никой не яде гадната храна, лелите пушат цигари, никой никого не учи на нищо. Главно се реве, всички са сополиви, дрехите се крадат и който има коса носи въшки. На децата се нанасят трайни повреди на самочувствието и възпитанието. Е това е мнението за яслата там, подозирам, че в Козлодуй не е различно. Моите родители не могат да осмислят, че яслата не е зверилник поради закостенели схващания и непрекъснато смятат, че едва ли не малтретират внучето им там, държат го гладно,мокро и на верига.
Активен

alivera
Newbie
*
Публикации: 3932


Streets of my life


« Отговор #38 -: Октомври 29, 2013, 16:14:47 »

Оф, ама и двете какви сте докачливи. По скоро виждате онова, с което да кажете "ето, тя  ме напада".

Иначе по темата - от сега ги мисля нещата. Но определено клоня към варианта - ясла. Няма да изброявам пак причините. Всички много ясно са  ги написали. За мен е много, ама много важна ранната социализация. Все пак не искам да отгледам асоциален тип, ала "маминото момчнце". Пази Боже от това! А и примера,  който даде Лъвицата, че дете може успешно да впише в картинката на 5 години, дори и ако преди това не посещавало ясла си е изключение за мен.

ЕДИТ: Е , много ясно че зависи от яслата и какви хора, работят там. Ама това "Ние в София", "Пък вие в провинциятА..." най го обичам. Е, и при нас има свестни практики и специалисти, не ядем шоколада с опаковката.
« Последна редакция: Октомври 29, 2013, 16:18:20 от alivera » Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15258« Отговор #39 -: Октомври 29, 2013, 16:18:17 »

Извън темата - Галина отдавна не съм я виждала толкова спокойна, така, че и аз предлагам да не се прави излишно драма Smile
За протокола - и аз на нейно място бих имала колебания, ако с очите си съм се убедила, че яслата не става.
Но тъй като спорът е общ - и двете положение си имат не малко плюсове, зависи от ситуацията много.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #40 -: Октомври 29, 2013, 16:25:26 »

Извън темата - Бизар и Аливера - вие длъжни ли се чувствате да дадете оценка на разговора ни с Галина, че и препоръки за действие Lol Много ви благодаря! Какво щяхме да правим иначе...
Само да кажа, че се шегувам, за да не избухнете сега нещо допълнително.
Активен

Vivi
Newbie
*
Публикации: 3565


Mikä ei tapa, se vahvistaa. Tartu hetkeen.


« Отговор #41 -: Октомври 29, 2013, 16:28:59 »

Чак пък ако детето не ходи на ясла да има проблем със социализирането ... аз не само на ясла не съм ходила, ами и на детска градина не съм, баби и дядовци са ме гледали докато тръгна на училище. Еми социална съм и не е като в първи клас да съм гледала тъпо и аутсайдерско. И едно време масово си беше внуците да се гледат от бабите и дядовците, не е като да сме пропаднало поколение.

Иначе аз съм против гледането от баби и дядовци и ако трябва да избирам между това и ясла/детска градина, моментално избирам второто. Но виж между гледане от родителите и другото, не съм убедена. Само че ми се струва, че не са много майките, които се обричат само на децата си години наред. И не трябва и да е така, разбира се. Аз лично не бих.
Активен

juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #42 -: Октомври 29, 2013, 16:34:40 »

Между другото аз също не съм ходила нито на ясла нито на детска градина. Гледана съм от баба ми и нямах никакви проблеми в първи клас. Принципно обаче баба ми е била детска учителка и определено не съм била глезена. В първи клас спокойно четях, пишех, смятах и ми беше скучничко в първите часове. Виви обаче е права, че едно време беше практика да те гледат баба и дядо, което пък водеше до много хлапета по всякакви градинки, с които нон стоп бяхме заедно. Зимата между другото си спомням, че също предимно изкарвах навън и не са ме затваряли вкъщи. Чисто за себе си не знам как бих постъпила към моето дете. Не мога да кажа от сега, защото със сигурност ще се водя по детето и ако му се отразява добре домашното гледане и имам пенсионирана баба, ще го гледа бабата, но ако го видя, че има нужда да е сред повече деца и не успяваме да го социализираме достатъчно така, със сигурност ще ходи на ясла/детска градина.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9273« Отговор #43 -: Октомври 29, 2013, 16:36:19 »

Не знам, по мои наблюдения младите родители са по-притеснителни и треперещи от бабите в момента.

Поне гледайки една приятелска двойка и "бабата"- ами тя гледа по-ларж на нещата, не трепери в стил "ау милото, студено му е, ами това дали може да го яде" и т.н. А "младите" са леко вманиачани всичко да е идеално. Мисля, че и при нас ще е подобно с едната баба, която е по-"над" нещата, другата не отричам, че ще глези много, но и много може да даде.

Иначе моделът на тези моите познати за мен е близък до идеалното- след като детето стана на годинка, майката работи на половин ден (и половин ден от вкъщи) и бабата помага с детето. Вечер  и таткото. Хем трима отделни хора се грижат за него с индувидуално внимание, хем и деца среща през деня, хем не боледува.

Жул, и аз така скучаех първите класове  Lol
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13815


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #44 -: Октомври 29, 2013, 16:38:28 »

Аз също не съм ходила на ясла, изключително много съм боледувала, що пневмонии от 6-месечна възраст съм правила. Градината ми е била вторник и четвъртък, тогава майка ми е имала занятия в института. Останалите дни с мама, ваканциите при бабите. Не мисля, че съм асоциална, че бабите са ме разглезили или развалили, че трудно съм се приспособила в училището. Дори в трети клас град и среда смених, вярно отрази се, но пак е станал човек от мен.
Не можах да се доизкажа с предния пост, защо държа до 2 да си е с мен. Твърдо смятам, че е доста кекава възраст, съдейки по каката. След това видимо се успокояват и разреждат боледуваниците, и ако алтернативата е до 2 или 3 да я гледат баби, за да не си тъпча детето с АБ и куп други неща, бих се съгласила. Казах и варианта частна ясла, на кооператив също бих се навила, както и на гледачка. В яслата колкото и да е масово и приикващо към навици, и бацилите са масови, ще се омешат 2-3 и ще е факт бактериалната инфекция. Вярно, че е до дете, но веднъж напарена с много боледуващата кака, що да не си кроя планове как да опазя второто. Защото съм 100% убедена, че всичко хронифицира заради сериозното боледуване и нямаше да стига до антихистамини ако бяхме по-предпазливи и бяхме пропуснали поне яслата. Генерално заключение, но вътрешно вярвам в това. За жалост нямам вълшебна пръчка, за да видя какво би станало ако си беше седяла вкъщи. За това се надявам да имам възможност с бебето да си остана една идея повече време вкъщи, или поне бебето с някой  Rolling Eyes
Активен


D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3178


« Отговор #45 -: Октомври 29, 2013, 16:45:11 »

и аз съм гледана от баба си, защото драмата с градината не продължи много дълго. Но е друго да попаднеш в среда от деца, които предимно са гледани от бабите и сега, когато попаднеш в среда от деца ходили на градина, пък само ти да си гледан от баба си. По-различно става. Виви, моите наблюдения не са че малко майки се отдават на децата си, но думата не е отдават на гледането на деца, а просто не желая да ходят да работят. Те биха стояли у дома и без да има деца там. Масово жените тръгват на работа, забременяват нарочно бързо и излизат в майчинство. Голяма част от майките в майчинство след това няма просто къде да ида на работа. Защото така са се отнесли към работодателя, че не ги искат. Форума не е представителна извадка, тук сте последователни и имате работа, но реалността е различна. Тръгва на работа, забременява, излиза болнични и никаква я няма, после няма къде да се върне, изпокарала се още в началото с шефовете. И няма значение дали си магазинерка, или химичка голяма част от жените се държат така- ше забременея, па каквото дойде. И после става трудно с дете да си намериш нова работа, а отделно че и желанието липсва. И те на това му викат отдаване и гледам си детето до 3 години.
Корни, пак си се впуснала в мечти и планове. С дете може да работиш вкъщи половин минута, не половин ден.
Активен

alivera
Newbie
*
Публикации: 3932


Streets of my life


« Отговор #46 -: Октомври 29, 2013, 16:47:52 »

Ох, не казвам, че всяко дете става асоциално, ако не ходи на детска градина или ясла. Просто на свсяко се отразява по различен начин. И аз много съм гледана от баби, даже от прабаба ми. Ама си бях темерут. То, тук и други причини явно си влизат, но искам да кажа, че на мен до някаква степен ограниченото общуване определено ми е повлияло като минус.
Казвам, че до полата на мама до 4-5- години не ми се вижда здравословно, нито нормално. За нито една от двете страни. И мен ме плащат боледуванията и може да има момент, в който да преценим, че повече вреди, отколкото помага, но като цяло смятам, че има големи ползи от яслата, респективно детската градина. И както Бизар каза, в днешно време, родителите се опитват да бъдат уж по-модерни, напредничави в подходи и възпитание, ама това в един момент изродява и повече вреди, отколкото да помага на детето. Виждам с очите си такива майки. Жалко е.
Активен

juliet
Newbie
*
Публикации: 1762WWW
« Отговор #47 -: Октомври 29, 2013, 17:06:00 »

Извън темата е, ама Димитрова като го спомена и не мога не споделя как една колежка, която е при нас от четири месеца, преди две-три седмици ни събра да ни почерпи, че е бременна в третия месец... случай но нали  Lol
Активен

Vivi
Newbie
*
Публикации: 3565


Mikä ei tapa, se vahvistaa. Tartu hetkeen.


« Отговор #48 -: Октомври 29, 2013, 17:07:34 »

Виви, моите наблюдения не са че малко майки се отдават на децата си, но думата не е отдават на гледането на деца, а просто не желая да ходят да работят. Те биха стояли у дома и без да има деца там. Масово жените тръгват на работа, забременяват нарочно бързо и излизат в майчинство.

Хм, честно казано, това не го очаквах, аз съвсем други наблюдения имам ... защото моите наблюдения са, че масово жените се връщат на работа още след 1-та година. Имам и примери за тези, за които ти говориш, но все си мислех, че не са много популярни. Явно съм се заблудила.

Аливера, не знам това "Ох" дали е насочено към мен, но ако да - дори не бях забелязала, че си писала в темата, така че обясненията ми не са били по повод на твое мнение. Никой тук не е казал, че всички деца, които не ходят стават асоциални, както и никой не е казал, че всички, които ходят са много социални.
Активен

alivera
Newbie
*
Публикации: 3932


Streets of my life


« Отговор #49 -: Октомври 29, 2013, 17:18:10 »

Виви, не към  теб, като цяло, защото тръгна да се заформя някаква такава теза.
Не знам дали спадам и аз в тази графа, ама всички днес (май не само) сте много докачливи.
Активен

Страници: 1 [2] 3 4 ... 16   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!