star chick-chat.org star Свободна зона star На лафче :-) star Референдум
Страници: [1] 2 3 ... 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Референдум  (Прочетена 48736 пъти)
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9236« -: Януари 14, 2013, 17:55:17 »

Странно, че никой не го е споменал (или поне аз не съм видяла). Знам, че тук повече се лигавим, но и си споделяме сериозни и важни неща, та защо да не подъвчем и въпрос от национално (че и отвъднационално) значение като Белене. Смятам, че има достатъчно интелигентни хора с мнение тук.

Ще гласувате ли на референдума и ако да, как- защо?

Аз си промених малко позицията, в началото клонях към "не", но след по-дълбоко вглеждане ми е трудно да пренебрегна всички плюсове и не знам с какво ще гласувам. Ще трябва да чета още.

Накратко за мен аспектите са противоречиви: екологичните сочат към "не", икономическите- към "да", политическите...там не ми се навлиза изобщо.

Вие сте- малко да освежим форума с някоя дискусийка, а възможно е и спорче  Cheesygrin
АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #1 -: Януари 14, 2013, 18:02:53 »

Разбира се, че ще гласувам, но как си е моя работа Tongue
Даже понеже мъжът се пада на работа, ще ходя с Цветуша в "тъмната стаичка" Lol
Активен

angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7080


« Отговор #2 -: Януари 14, 2013, 18:14:24 »

и аз ще гласувам, макар че какво ли разбира народа от ядрена енергетика, че да решава нещо ..
АктивенCatherine
Newbie
*
Публикации: 7796


Heart follower


« Отговор #3 -: Януари 14, 2013, 18:23:49 »

Аз лично нищо не разбирам от ядрена енергетика и не мисля, че точно аз трябва да ги решавам тези въпроси... то по-голямата част от народа е по-зле и от мен, та не знам с тоя референдум малко...  Rolling Eyes Още не съм решила. На избори е едно, ама на референдум за ядрената енергетика е съвсем друга бира и не съм сигурна дали моят глас има значение за самата мен, след като хабер си нямам от материята.  Razz
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #4 -: Януари 14, 2013, 18:41:33 »

Няма да гласувам, защото си нямам идея кое е по-правилно (както и 99% от хората) и ми се струва мега тъпо някакви хора, дето хабер си нямат, да решават нещо такова. Не ме и интересува, честно казано.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


HappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6353« Отговор #5 -: Януари 14, 2013, 18:55:45 »

Аз си бях мислила по въпроса и смятам, че нямам особено добра представа от въпроса и не се чувствах компетентна. Шо-скоро бих съобразила от икономическа гледна точка колко ще ми струва и как ще се изплати и може би щях да гласувам, но точно тогава няма да съм в София и проблемът ми се реши Smile
Активен

Моето име е Любов.
katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #6 -: Януари 14, 2013, 19:28:19 »

Аз мислех да не гласувам  по гореизброените причини, но в крайна сметка реших, че малко ме притеснява това нещо толкова близо и къде ще отиват всички тези отпадъци. Ние с нормалните боклуци не можем да се оправим, какво остава за ядрените. От друга страна-сигурността на самото съоражение-ако ще се строи на принципа "българска му работа", май по-добре не, знам ли. Козлодуй поне е правена в друго време...Но и нито знам къде ни отиват отпадъците от нея, нито нищо...Пък и вярно, че нямаме цунамита, ама пък сме сеизмична зона. Гал може би ще каже нещо по-инсайдърско...
Активен
Eli
Newbie
*
Публикации: 4901


« Отговор #7 -: Януари 14, 2013, 20:08:48 »

Аз съм против.
Активен


Nakom
Newbie
*
Публикации: 2547« Отговор #8 -: Януари 14, 2013, 20:10:17 »

Интересна темичка

Корни, я сподели какви икономически интереси те накланят към "Да"
« Последна редакция: Януари 14, 2013, 20:15:04 от Nakom » Активен
Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #9 -: Януари 14, 2013, 20:38:13 »

Инсайдърско, инсайдърско, колко да е инсайдърско. Тук масово са "за" развитието на ядрената енергетика, естествено, и "против" НОВА ядрена централа, искат развитието на енергетиката да минава през 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И икономически за държавата това ще е в (минимум) десетки пъти по-евтино, тук всичко е готово и изградено, има ги и хората, и техниката, всичко. Както е и решен въпросът с отпадъците.
Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) се грижи за радиоктивните отпадъци, функционира в пъти по-добре от, да кажем, подобни структури в Англия (понеже идват често специалисти техни, с които поне мога да говоря, макар да го правя от чисто егоистични подбуди с цел езикова практика). Има си хранилища, които са специално изградени да съхраняват РАО и то по изключително добра технология, ако има заинтересоани, ще разкажа.

Така че ще ида да гласувям и ще гласувам с "против", защото не искам НОВА ядрена централа да се строи в сеизмична зона (каквато е Белене). Искам да се ползва ресурса, с който и бездруго бедната ни държава разполага, и да се купи нов блок в наличната, функционираща АЕЦ, световно призната като отлична, която сочат за пример за "добри практики", с което отново дасе обезпечим и развиваме енергийно, без да влагаме излишни колосални суми.

А пък чисто човешки адски ме е яд на БСП за другите колосални суми, които изсмукаха от тоя "проект Белене". Просто не мога да ги понасям тия, уртикария получавам от тях. Много плюха по управляващите, че били популисти, а сега такива ташаци плещят, че сигурно ако се чуйт отстрани самите те, ще се гръмнат.

Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9236« Отговор #10 -: Януари 14, 2013, 21:00:04 »

А Гал, аз чух за 7ми блок, че шансът да стане клони към 0, защото трябвало съгласие на всички д-ви членки на ЕС (28 ли, колко станаха). Понеже ще се води като нов проект, за разлика от Белене. А много от държавите в ЕС няма да дадат съгласието си. Каза ми го човек, който дълбоко е проучил въпроса, аз както казах не съм лично в дълбочина. Инак и аз бях за този вариант, най-разумен е. Но излиза, че по-скоро вариантите са 2- Белене или постепенно никаква АЕЦ. Третият е много слабо възможен.

За сметка на това Турция не е в ЕС и планира АЕЦ край Резово, ако не направим Белене...Румъния май също е с готов проект, за който няма нужда от съгласие.

Оттук тръгват икономическите плюсове- ако не продаваме ние, ще продава съседът.  А рискът е почти еднакъв, защото ни е на две крачки. Че ще  ни излезе скъпо, така е, не вярвам на оптимистичните прогнози. Но ако се гледа дългосрочно, има смисъл. Малко като с идеята да си купим ли жилище, или да живеем под наем- да, под наем е по-евтино, няма кредити, за нас е по-изгодно така. Но ако искаме  децата ни да имат апартамент след време, или да инвестираме да даваме този апартамент под наем на други- тогава инвестицията има смисъл. Не знам дали става ясна идеята зад този пример...?

От друга страна ми се иска да се целим нависоко. Все казват да не се сравняваме с Германия, но защо не- искаме да се сравняваме с най-добрите. А те премахнаха риска от ядрена енергетика и наблягат на възобновяемите източници. Нещо, което ако гледаме още по-дългосрочно, трябва да правим и ние, макар и да е скъпо в началото.

Сега знам Наком как си е подготвил убийствена реч срещу мен, но пак повтарям, че сглобявам чутото от други хора, аз нямам твърда позиция на този етап.
Активенlioness
Newbie
*
Публикации: 8614« Отговор #11 -: Януари 14, 2013, 22:13:03 »

Корни, турската аец няма да е до Резово, има нов проект доста далеч от границата. Гале, разкажи какво ги правят отпадъците после, че ми стана интересно.
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #12 -: Януари 14, 2013, 22:19:37 »


А пък чисто човешки адски ме е яд на БСП за другите колосални суми, които изсмукаха от тоя "проект Белене". Просто не мога да ги понасям тия, уртикария получавам от тях. Много плюха по управляващите, че били популисти, а сега такива ташаци плещят, че сигурно ако се чуйт отстрани самите те, ще се гръмнат.Same here Thumbup

Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2547« Отговор #13 -: Януари 14, 2013, 23:02:31 »

Ако управляваше Тодор Живков щях да съм "ЗА".Сега - категорично против.Друг е въпроса , че ако управляваше бай Тошо думата "референдум" щеше да ни е непозната Smile
Активен
Pupi
Newbie
*
Публикации: 13813


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #14 -: Януари 15, 2013, 08:16:35 »

От чисто икономически съображения, мъжо смята, че безработицата за северен район ще намалее драстично при построяването и застрояването на Белене. Прави си там някакви груби сметки що народ ще трябва да влезе в строежа, поддръжката и функционирането на нов АЕЦ. Аз пък смятам, че шуробаджанащината е на власт и няма да са случайни хората, така че северен район пак ще духа супата.
Ще гласувам "Против", колкото и да ми промиват мозъците вкъщи.
1. Защото НЕ разбирам от ядрена енергетика и не смятам, че моето мнение трябва да е определящо в един подобен вот.
2. Смятам, че вече са взели решение дали изобщо да се строи или не,а този референдум си е чист политически гербаджийски трик за помирение с народа (виж народе, ние те слушаме  Razz). И при все, че след референдума щяло да се внесе за гласуване от Парламента, отиде коня у ряката....
3. По-добре добра поддръжка на стария АЕЦ, отколкото нов, толкова близо.
4. Ужасявах се от очакването преди няколко години да се взриви АЕЦ Фукушима. Честно, кошмари имах. Будех се нощем и ходех да проверявам по телевизията да няма някоя извънредна новина. Това в пика с очакването да се случи най-лошото. Някои страни хубави си поддържат политика по поетапно спиране на атомните централи, ние нова ще строим.
И все пак във въпроса за референдума умишлено или не, не фигирура "Белене".
Активен


Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7235


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #15 -: Януари 15, 2013, 09:33:21 »

Дори и да минем положителен вот, пак не е сигурно дали ще има Белене. Нали промениха въпроса, не е уточнено как ще се развива ядрената енергетика.  Rolling Eyes
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Mina
Newbie
*
Публикации: 9369« Отговор #16 -: Януари 15, 2013, 09:34:00 »

Ще гласувам при всички положения, при това с положителен вот. Smile

Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #17 -: Януари 15, 2013, 09:41:20 »

Абе не фигурира, ама фигурира "нова", която е ясно къде ще е...
Корни, това са абсоютни спекулации за 7-и блок, гарантирам ти го от първа ръка, понеже им трябваше преводач за една среща... Има инвеститор, изготвят в момента проекта за строеж, площадката е подготвена. Изобщо тук много неща са подготвени предварително, знаете, през социлазимна се е строило с размах и мисъл за бъдещето, не може да им се отрече. И не, няма да се отвори работен ресурс, повярвай ми, ще дръпнат персонала от тук, хората от затворените 3-ти и 4-ти блокове. Те и без друго "козлодуйци" са хора от цялата страна, дошли да живеят тук заради работата, местното население е една шепа народ.
Лиони, има изградени хранилища за радиоактивни отпадъци, сега взеха ценз за още едно. Супер интересна материя е, те са три вида отпадъците, класифицират ги и ги извозват съответно. Тези, които най-много ни притесняват всичките, се съхраняват в контейнери, които се заливат с бетон и са под земята. Нещо като огромна дупка се прави, където се складират. Преди това се обработват. Напълно безопасни технологии са, няма грам риск отникъде, връзват си гащите двойно и тройно. Англичаните са изумени и впечатлени, понеже при тях до съвсем неотдавна са ги изливали, буквално, в дупки, и са ги заривали. Има толкова места с лъчение на тоя остров, че си е за страх. При нас няма такова нещо, има хранилище в Нови хан, има и тук.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9236« Отговор #18 -: Януари 15, 2013, 09:47:19 »

Гал, ама не разбрах нужно ли е съгласието на ЕС, или не?  Това е въпросът всъщност.
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #19 -: Януари 15, 2013, 09:58:41 »

Не се е коментирало пред мен такова нещо. Но пък аргумента, че ЕС за Белене ще се съгласят, а за 7-и блок не, е доста безпочвен. В момента по 7-и блок има повече готови неща, отколкото по Белене.
Активен

Anna T.
Newbie
*
Публикации: 4392


Влюбена в живота


« Отговор #20 -: Януари 15, 2013, 09:59:57 »

За Белене не се иска съгласие от ЕС, за 7-ми блок се иска.

Но не съм съгласна, че герберите направиха референдума, защото всички много ритат срещу него, ББ включително. БСП искат да демонстрират, че слушат гласа народен, което си е перверзия, според мен.
АктивенNakom
Newbie
*
Публикации: 2547« Отговор #21 -: Януари 15, 2013, 10:30:53 »

БСП искат да го строят руснаците, СДС - Уестингхаус.БСП провокираха референдума , тече скъпа реклама по телевизията.Герб мисля също подкрепят Уестингхаус , или поне се правят че го подкрепят.Според мен накрая ще има централа, ще я строят руснаците , Бойко ще се изправи пред телевизиите и ще си измие ръцете с БСП или с някакви смешни икономически теории.Но това ще се реши след изборите , инак ЕМБЛЕМА ще загуби още електорат.
Активен
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9236« Отговор #22 -: Януари 15, 2013, 11:10:38 »

За Белене не се иска съгласие от ЕС, за 7-ми блок се иска.


Това е проблемът :( А някак си не го разпространяват като информация и повечето хора не знаят...Аз също бях за 7ми блок, но като шансът за съгласие от ВСИЧКИ е минимален, това на практика отпада. И сега не знам кой вариант от двата оставащи е по-добър.
Активенkpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2197« Отговор #23 -: Януари 15, 2013, 11:18:30 »

Как изобщо някой може да си помисли, че е добра идея да се произвеждат ПОВЕЧЕ радиоктивни отпадъци, като и без това си имаме за следващите 500 000 години. Помислете си света колко се променил за последните 100 години а тук говорим за СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ СМЪРТОНОСЕН БОКЛУК.
И малко материали:
http://gorichka.bg/sto-dobri-prichini-da-ne-iskame-aets-1-11/
http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-12-19/
http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-20-41-avarii-i-bedstviya/
http://gorichka.bg/nishho-poveche-ot-energetika/
http://gorichka.bg/koe-struva-po-skupo-atomnata-ili-slunchevata-energiya/
http://greentech-bg.net/?p=15486
http://greentech-bg.net/?p=15385
http://greentech-bg.net/?p=15517
http://greentech-bg.net/?p=8080#more-8080
http://greentech-bg.net/?p=14848
http://greentech-bg.net/?p=14848
http://greentech-bg.net/?p=15407
И на края най забавното филма за "Онкало"
http://gorichka.bg/dokumentalna-fantastika-onkalo-proe/
http://gorichka.bg/gorichka-film-fest-vuv-vechnostta/
Само идеята ме накара да се замисля повече, отколкото голяма купчина смърдящи съвременни български политици биха могли да ме накарат да се замислям през целия ми живот, доста кратък всъщност за да мога да взимам решения, за които нямаме контрол сега, пък камо ли след хиляди години.
И ако не си изхвърляте боклука през прозореца, въпроса на референдума би трябвало да е много лесно отговорим...
« Последна редакция: Януари 15, 2013, 11:52:51 от kpacu » Активен
pupe6
Newbie
*
Публикации: 86


« Отговор #24 -: Януари 15, 2013, 11:40:38 »

А аз разбрах, че aко я строят руснаците, ядрените отпадъци ще отидат в Русия, която има правото да ги пази и използва.??
« Последна редакция: Януари 15, 2013, 11:57:12 от pupe6 » Активен

Страници: [1] 2 3 ... 12   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!