star chick-chat.org star Женски работи star Сватбеният ден (Модератор: Minastar Смяна на фамилията при жените
Страници: 1 [2] 3 4 5  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Смяна на фамилията при жените  (Прочетена 71877 пъти)
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #25 -: Декември 08, 2011, 13:22:54 »

Тя прекрасно го е казала, ама нямаме ли точно за връзка с баща си и нашия си род 'бащино' име? Фамилията си е нещо съвсем отделно Rolling Eyes
Моите фамилия и бащино бяха еднакви преди брака, така че на практика нищо не загубих Smile Но и различни да бяха - връзката с моя баща и род е бащиното ми име, пак щях да взема фамилията на мъжа ми. И това решение нямаше да има нищо общо с неговите родители?!
Активен

Fata morgana
Newbie
*
Публикации: 2926


« Отговор #26 -: Декември 08, 2011, 13:26:49 »

То и аз си ползвам бащиното име, не фамилията, няма да загубя кой знае какво,  просто съм се запънала като магаре на мост. Абе ако много го обичам, сигурно всичко ще му взема, може би най-важно е да не ме притиска и поставя ултиматуми, тогава пак ще се запъна. Ехе, днес съм мека Мара Smile
Активен

Thoughts Become Things... Choose The Good Ones!
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #27 -: Декември 08, 2011, 13:27:34 »

Корни, според мен по-скоро има предвид, че й е все едно дали ще се омъжи или не. И аз съм така и ако се бракувам, ще е само, за да си сменя фамилията, докато тя по-скоро иска да си я запази, и ако се омъжи ще е само, ако мъжа й склони да вземе нейната. Т.е. по-философско ги разглежда нещата, а не, че ако си намери мечтания мъж и ако не иска да се ожени за нея и да й продължи фамилното име, ще го зареже.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9228« Отговор #28 -: Декември 08, 2011, 16:35:30 »

Корни, според мен по-скоро има предвид, че й е все едно дали ще се омъжи или не. И аз съм така и ако се бракувам, ще е само, за да си сменя фамилията, докато тя по-скоро иска да си я запази, и ако се омъжи ще е само, ако мъжа й склони да вземе нейната. Т.е. по-философско ги разглежда нещата, а не, че ако си намери мечтания мъж и ако не иска да се ожени за нея и да й продължи фамилното име, ще го зареже.

То това ясно, че не държи на брака, ама все пак звучеше каот ултиматум, пък и коментирах идеята й за "истински мъж". Според мен от двамата ми приятели бившият по-би се съгласил да ми вземе фамилията, а е в пъти по=женствен от сегашния (не го казвам с лоши чувства, и това си има плюсове).

Иначе обмислям и аз в новата работа да помоля да ми създадат акаунти с бащиното име, за да нямам проблеми после със смяната на фамилията. Въпреки че примерно мейл адресът надали биха ми сменили.

Но ми е странно, цял живот си казвам като програмирана трите имена, сега ще правя паузи преди да мина към третото, няма да ми е свойствено и да ми звучи в началото...
АктивенHappyHeart
Newbie
*
Публикации: 6353« Отговор #29 -: Декември 08, 2011, 18:23:36 »

Аз нямам търпение да си сменя фамилията, защото смятам, че човекът, от който съм я взела може да ми донесе само срам и позор. Не преувеличавам. Имах желание да си я сменя с тази на майка ми, но ми се стори излишно при положение, че така или иначе ще се омъжа. Междудругото какво става с всички сертификати и дипломи, които имаш, а са със старото име? Как удостоверяваш, че са твои?

Единственото, което ме притеснява е професията ми. Ако се заомъжвам, след като съм завършила и вече имам пациенти, би било объркващо.
« Последна редакция: Декември 08, 2011, 18:26:25 от HappyHeart » Активен

Моето име е Любов.
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #30 -: Декември 08, 2011, 22:45:34 »

Ее, ти пък ча толкова - как доказваш, че са твои - нали ти пише трите имена там (т.е. поне първите две са еднакви), освен това в наистина важните документи (дипломи и т.н.) ти пише и ЕГН. Досега не съм чула някой да се заяде за това, че имаш диплома не с твоята фамилия, няма да си първата докторица, която се е оженила, след като е завършила Smile
И не е толкова объркващо, нито страшно и всъщност много бързо се свиква. Бившата ми шефка, голямо име в туризма, една от топ шефките в голям комплекс с име, работи от поне 20 години в бранша с едни и същи хора и фирми, стара мома до 40 години, се омъжи и за потрес на всички прие фамилията на мъжа си, дори без тиренце. За нея е било все едно Мишел с интересната си фамилия да приеме тази на г-н Иванов и да се обезличи, но всъщност нищо подобно не се случи. Не беше по-различно от това голяма фирма да се раздели с някой топ кадър, когото всички клиенти знаят и търсят и да им отнеме един два месеца да свикнат, че има нов човек на поста.
А, ако теб пък толкова те притеснява, още повече, че и не си искаш фамилията, съвсем спокойно можеш да се представяш официално навсякъде с второто си име (не, че вярвам да го харесваш повече) и да не ти се отрази изобщо смяната на фамилията някога. Просто като вариант Smile
Активен

michelle
Newbie
*
Публикации: 3605« Отговор #31 -: Декември 09, 2011, 00:01:04 »

Оффф, Корнелия, ако не си забелязала, рядко говоря буквално във форума.. А това за истинските мъже - еми аз съм като цяло далеко от идеята, че ако някой такъв мъж ме обича, би настоявал ужасно много да сключим брак въпреки силното ми нежелание... обикновено връзка се получава между хора с еднакво мислене, така че не мисля, че бих имала проблеми от такова формално естество с моя бъдещ партньор. Ама нали си чешем езиците - с цел запазване на фамилията ми, защото тя наистина умира, ако така или иначе сключвам брак, наистина съм много склонна да настоявам за приемане на моята фамилия. Такива са ми разбиранията и точка. Очаквам от мъжа също така да ми готви и това не го прави по-малко мъж в очите ми, както е случая при повечето ми приятелки. Напротив.. адски секси ми е.

Активен

C’est tout!
Лора
Newbie
*
Публикации: 12064WWW
« Отговор #32 -: Декември 09, 2011, 08:55:13 »

Аз нямам спомен на документите за граждански брак да има опция мъжът да приеме фамилията на жената...

А вашата фамилия винаги ли си е била такава? Защото в нашия край е имало обичай фамилията да се образува от името на дядото или нещо подобно и дефакто рядко има фамилии, които са се запазили във времето. Като каза Бизар за обезличаването, мен ме е яд, че не се е запазила фамилията на дядо ми, защото страшно ми харесва. От друга страна пък, така или иначе след като се омъжих, щях да пак да се обезлича, така че все тая  Lol
Активен

lioness
Newbie
*
Публикации: 8614« Отговор #33 -: Декември 09, 2011, 11:03:18 »

Аз нямам спомен на документите за граждански брак да има опция мъжът да приеме фамилията на жената...
Има, има.
Мен като малка винаги са ме учили да се представям по бащино име, дори в училище бяхме 2 адашки и винаги мен са ме наричали по бащино име. Като започнах работа обаче направо ме запердашиха на фамилия, и така бях свикнала по 100 пъти на ден да казвам и да ме наричат Илиева, че се чудех как ще ми се пречупи езика. Отделно всичките служебни регистрации, мейл, и т.н. Обаче толкова бързо свикнах, че чак не повярвах.
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
michelle
Newbie
*
Публикации: 3605« Отговор #34 -: Декември 09, 2011, 11:46:15 »

Да, Лор, винаги е била такава. И си е фамилия, произлязла не от име, ами от "професията" на прадедите ми, които са били дървари и като са ходели да секат дърве в гората, цялото село долу е чувало как "лУпат".. оттам са йм викали лУпаните и те така... Всъщност ударението трябва да пада на "у", но никой в бг не го произнася по този начин, само на немски го казвам така, защото по-лесно ме разбират. Част от рода се е заселил в Пещера на времето, но май и там вече няма почти никой с тази фамилия.. Може би точно заради такова препредаване на бащиното име, а не на фамилното (бтв, бях чела разни тъпотии за това с бащините имена - било едва ли не соц-конспирация с цел затриване на старите родове хаха). Пък на останалите само щерки йм се раждат Cheesygrin Иначе навсякъде ме мислят за рускиня като си кажа името, там е много разпространена фамилия.

Абе фамилии.. нек' сме живи и здрави, пък тва е най-малкото.
Активен

C’est tout!
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9228« Отговор #35 -: Декември 09, 2011, 11:53:48 »

Е, между готвенето и смяната на фамилията с женска аз поне откривам голяма разлика...

Иначе да, щом не искаш да се жениш, едва ли мъжът ти ще иска толкова много, сигурно ще е от малкото щастливци, дето жена им не мрънка на тема бели рокли  Cheesygrin

Въпреки че познавам вече и не малко такива случаи- както казва сестра ми за мъж си той е "булката", той се вълнуваше, той държеше на брака, той организираше, за сестра ми всичко това беше излишно. Та май често има и смяна на ролите и единият от двамата е такъв  Cheesygrin
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #36 -: Декември 09, 2011, 12:05:05 »

Е тя и "женската" фамилия идва от мъж, така че е изначално мъжка  Lol

Не ми е тъпо да се приеме женската фамилия, особено в такива случаи като сестри лУпанови, много съм "за" запазване на фамилиите. Да не говорим за разкоша в семейството на Фата.

Обаче пък ако възприемам някого като "булката ми", няма сила, която да ме накара да го взема за мъж.

По темата - аз съм супер анти сватба, ако двойката има дете.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17603


A believer


« Отговор #37 -: Декември 09, 2011, 12:11:14 »

Аз пък наистина не разбирам какво значи: "да се запази фамилията", нещо не вярвам в такива работи и честно, не си представям мъж, който да приеме моята фамилия. Не го намирам за нормално само с цел "запазване на фамилията" просто.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9228« Отговор #38 -: Декември 09, 2011, 13:53:58 »

Аз пък наистина не разбирам какво значи: "да се запази фамилията", нещо не вярвам в такива работи и честно, не си представям мъж, който да приеме моята фамилия. Не го намирам за нормално само с цел "запазване на фамилията" просто.

мхм, и на мен не ми идва в редна на нещата, чак толкова феминизъм и независимост...Всеки да си остане с неговата и толкоз, ама мъж да приема на жена си фамилията не мога да приема и това е. Просто трябва да намеря оная част от "Под игото" и да я цитирам тук, много ще пасне  Lol

Гал, някои хора все пак имат чувство за хумор и ако мъжът е по-активен при типични "женски" дейности, използват въпросното чувство, вместо да се джафкат ;) Или пък по такава безумна причина да се разделят, както хитро предлагаш ти.
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #39 -: Декември 09, 2011, 17:41:54 »

О, нищо не предлагам, камо ли пък "хитро". Просто споделих деликатно, че от моята гледна точка е противоречие да "не е мъжко" да вземе "женска" фамилия, обаче пък ако мъжът е "булката", е приемливо, че дори и забавно. Не ти ли се струва и на теб така?
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9228« Отговор #40 -: Декември 09, 2011, 17:45:11 »

О, нищо не предлагам, камо ли пък "хитро". Просто споделих деликатно, че от моята гледна точка е противоречие да "не е мъжко" да вземе "женска" фамилия, обаче пък ако мъжът е "булката", е приемливо, че дори и забавно. Не ти ли се струва и на теб така?

Ми не, едно е да е ентусиаст при организиране на сватба, друго да вземе на жена си фамилията. Просто последното винаги го свързвам с мъж под чехъл. Пък романтиката и мечтата за сватба нямат нищо общо с това.
Активенmi6lence
Newbie
*
Публикации: 549« Отговор #41 -: Декември 10, 2011, 09:51:17 »

Аз още се чудя дали да взема неговата фамилия. То оставя решението на мен, но и аз не знам какво да правя. Фамилиите и на двамата са традиционни, но ме притесняват всички документи, които ще трябва да сменям после и дали няма да си бъркам името като се представям.  Cheesygrin
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #42 -: Декември 10, 2011, 11:04:34 »

Това последното...не знам как да коментирам даже.

Корни, ти пък като го кажеш така като "мъж под чехъл" и звучиш доста задръстено Wink Колко мъже под чехъл познаваш и колко от тях са взели името на жена си. Няма нищо общо просто. Единствения случай за взимане на фамилията на жената, който знам, е от тук във форума, Анна Т. като разказваше и ми се вижда като зряла, обмислена от двамата постъпка, а не като приказка за някое смотано коларче с надута селска хубавица, която ти вероятно си представяш Smile

Но така или иначе е твърде субективно това с хубавата/известна фамилия. Някои предпочитат да я запазят и продължат, други да следват собствения си път и както много деца на известни родители, дори се представят с друго име. Така, че е просто, както си го усеща всеки, а това за партньора, еми нормално е да споделят едно виждане и какво по-хубаво от това да ти помогне за някаква такава идея.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9228« Отговор #43 -: Декември 10, 2011, 14:59:47 »

Има всякакви случаи и изключения, може и да се налага понякога мъж да вземе името на жена си, не го анатемосвам на 100%, просто според мен обичайно хората винаги биха се подсмихнали като чуят за такъв случай и биха си представили точно един кротък влюбен мъж, без собствено мнение, готов на всичко, за да угоди на жена си.

Питайте мъжете си дали искат да ви вземат фамилият и вижте реакции...Ама не "теоритично, ако се налага, в името на...", тогава всеки ще се сългаси. Просто без причина и сериозно му го предложете.

То традицията не е случайна- мъжът е глава на семейството, води булката в дома на родителите си и тя става част от тяхното семейство. Много ясно, че днес не е точно така, ама масово мъжете да започнат да взиамт фамилиите на жените си не ми се струва нормално и това си е.
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #44 -: Декември 10, 2011, 15:53:07 »

Е, в такъв случай си отдъхни, защото аз не видях някой да предлага за гласуване нова традиция, в която се приема женската фамилия. Ставаше дума точно за единичните случаи, когато един вид се налага.
Активен

michelle
Newbie
*
Публикации: 3605« Отговор #45 -: Декември 10, 2011, 16:52:12 »

Абе оставете Корнелия да си завърши започнатата "дискусия", в която желаеше да чуе странични мнения, както тя си пожелае.

А между другото, по-голямата част от явно изразените мачовци са пълни комплексари и абсолютни путки, така че не ми говори за "типичната представа за кротък влюбен мъж". Аз си търся мъж, който не е комплексар и не се дуе като пуяк при всяка отдала се възможност да засвидетелства мъжествеността си. Макар все повече да се убеждавам, че тия мъже само в приказките съществуват..
Активен

C’est tout!
Fata morgana
Newbie
*
Публикации: 2926


« Отговор #46 -: Декември 10, 2011, 22:43:35 »

Мишел, аз не искам да взема чужда фамилия, но не от комплексарщина, нормално е и мъжете да не искат, пък има и разни традиции, които малко или много са залегнали в съзнанието на народа. Иначе и аз не виждам нищо лошо в това, което искаш, и аз винаги съм казвала, че има повече от един вариант да се реализира крайната цел- да сме всички с една фамилия.  Smile
И като цяло не бъди толкова разочарована от мъжете, и те са хора, има всякакви. Гледай положително, за да ти се случват хубави неща.

То традицията не е случайна- мъжът е глава на семейството, води булката в дома на родителите си и тя става част от тяхното семейство.
Сама го казваш, вече нищо не е както е било и е наш избор как да правим нещата. Като се омъжа не ставам работна ръка на нивата на мъжо, нито пък мисля да живея в чужд дом, да се разбира при свекървата или при моята майка. За главата на семейството, в днешно време е малко трудно да се фиксират така нещата, особено ако и двамата са работещи големи хора със стабилни доходи и професии, както силно се надявам да е в моя случай. Нещото, което би направило моя мъж глава на семейството е моето желание това да е така, като уважение и чисто галене на неговото его и то за нещо, което мен слабо ме интересува и не ми пука кой се води, че заема този семеен пост. Така поне от моята камбанария този аргумент няма много общо с фамилиите и усещанията ми.
Активен

Thoughts Become Things... Choose The Good Ones!
michelle
Newbie
*
Публикации: 3605« Отговор #47 -: Декември 11, 2011, 15:03:40 »

А, за комплексарщината по-общо се изказах, не само по отношение на фамилните имена.. Но специално за мъжете е факт, че ако има комплекси и се чуди кой как ще го изкоментира, задето е взел името на жена си, никога не би се съгласил на подобно нещо.

Много съм разочарована, Фата.. няма кво да си кривя душата. Най-лошото е, че ги надушвам от един разговор вече на кой къде му е проблема.. не ми оставят никаква възможност дори за малко да се влюбя. Затова хлътвам по непознати и се боря с вътрешните си желания да си останат такива, поне пеперуденото чувство да не ми липсва.
Активен

C’est tout!
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9228« Отговор #48 -: Декември 11, 2011, 18:19:32 »

Добре де добре, на никого нищо не налагам, нито искам да завършвам дискусията по моя си начин. За мен не е нормално да накарам мъж д ми вземе фамилията, не ми харесва и не мисля, че някой ще се чувства добре от подобна ситуация- ще се изпокараме двете семейства, на мъжа ще му е гадно, на родителите му също, на моите сигурно ще им е неудобно, само аз ще съм щастлива, че съм се наложила. Не виждам причина това да се причинява, освен ако фамилията на мъжа не е примерно Задников и самият той да е мечтал цял живот да я смени.

И при  нас няма мъж, който да продължи рода, но това за мен нищо не значи. Все едно пра-пра дядо ми като се е казвал Петров и някой сега си спомня за него, понеже е също Петров...хората се помнят по делата, не по имената. Всъщност помнят се с времето единици и за съжаление едва ли от форума някой от нас ще е от тези единици.
АктивенFata morgana
Newbie
*
Публикации: 2926


« Отговор #49 -: Декември 11, 2011, 18:31:34 »

В първата си част чудесно си описала моите чувства по темата, само смени него с нея. Помисли си логично, освен традицията, защо жената трябва да вземе фамилията на мъжа, ей така - дай някаква логика, валидна за днешно време. Тъй като за мен няма никаква, мога да го направя само от любов и ще е очеизвадно клякане, говоря конкретно за мен. Малко ми е странно, толкова си крайна за единия вариант (мъж да вземе женската фамилия), а другият го обмисляш. Ако пак включим традицията, то тогава мога да ти напиша поне стотина традиции, които никак няма да спазиш, нито по време на сватбата си, нито в живота си въобще.
Активен

Thoughts Become Things... Choose The Good Ones!
Страници: 1 [2] 3 4 5  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!