star chick-chat.org star Свободна зона star Всякакви въпроси, отговори и полезнотийки star Как да организираме интересен тийм билдинг?
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Как да организираме интересен тийм билдинг?  (Прочетена 25648 пъти)
JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« -: Август 19, 2011, 18:50:20 »

Здравейте приятели!

Имам задачата да организирам интересен тийм билдинг за фирма от 120 човека така че имам нужда от вашите идеи и креативност. Моля помагайте с всякакви игри които ви идват на акъла....персонала е много цветен... от 25 годишни до 65 годишни  Stuart А всъщност понеже някой от хората ще са с част от семействата си ще има и хлапета които също трябва да се измисли как да се забавляват....
Активен


Smiley
Newbie
*
Публикации: 6371


Усмивка


« Отговор #1 -: Август 19, 2011, 19:07:28 »

Идеята на тийм билдинга по принцип не е само да се получи забавно и да има игри. Накрая трябва да се извлече поука от всички "игри" и занимавки, да се направи такъв wrap up, който да обвърже игрите в работата на хората и дейността на фирмата. По този начин той ще е най-ефективен. Хубаво е обаче всичко да бъде планирано от опитен HR, който много малко фирми в Б-я имат.

Това, което мога да ти предложа е:
Преди време за организацията, в която работех, организирахме ТБ в Еко парка на Варна. На случаен принцип разпределихме отборите. Бяхме подготвили различни игри пръснати из целия парк.
Едната - нареждаме отбор в колонка, връзваме ги един за друг през десния глезен и трябва да преминат някакви препятствия (да минат над въже, да минат под въже, зиг-заг) и да стигнат крайна цел и да вземат флагче. Трасетата за два отбора направихме едно срещу друго и флагчето посредата - който отбор стигне - той взима флагчето.
Втора - имаше езерце в парка. Там имаше игра, при която все член на отбора се реди да се опита да извади от езерцето едно пликче (бяхме им сложили едни като... абе малки шамандурки да не потъват и кукички - пипкава работа). В плика има част от снимка. Събират всички части и има снимка къде е скрито следващото флагче (беше близо до езерцето).
Трета - на две близки едно до друго дървета на сравнително високо закачихме флагче. Очертаваме кръг около дървото с радиус примерно един метър. Целият отбор трябва да се събере в този радиус. С материали като кламери, клечки за зъби и разни други глупости трябваше да свалят флагчето. И идеята беше да не го  мислят как с тези неща да свалят, а просто да надигнат някой, който да го свали.

И ей такива неща. Имахме мисля 4 отбора. Препятствията бяха направени за по два. И ги редувахме. Първо едната двойка минава препятствия, докато другата е на друго препятствие - сменяме ги като приключат. Имаше най-различни игри, които вече не помня.
Но накрая имаше игра, по-голяма, по-сложна, при която трябваше всички заедно да отидат до най-отдалечените краища на парка и да търсят разни неща. Заедно.
И кебабчета а у.

Не беше тиймбилдинг в истинския смисъл на думата, но все пак на хората им беше много интересно.
И съвет - подобно нещо не можеш да организираш сама. Трябва да има хора, които да ти помогнат.

Активен

JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #2 -: Август 19, 2011, 20:44:19 »

така....извинявам се преварително но да уточня.....не е баш тийм билдинг....а по-точно празнуване на годишнина от откриването на фирмата и трябва да измислим игри с които да ги забавляваме а и за сплотяване на колектива все пак....та затова казах тийм билдинг  Wink
Активен


Nakom
Newbie
*
Публикации: 2547« Отговор #3 -: Август 20, 2011, 02:44:08 »

Има си фирми, които организират ТБ, специализирани в това.В старата ми работа се лигавехме с тях.
Програмата от теб ли зависи?.Имам предвид културно-развлекателната част.
Активен
JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #4 -: Август 20, 2011, 10:22:07 »

ами те гледат да минат без фирма като ние предложим разни игри....общо взето аз и още 2ма трябва да ги намислим  Lol
Активен


Nakom
Newbie
*
Публикации: 2547« Отговор #5 -: Август 20, 2011, 10:39:36 »

ХУбаво е да се почне с някаква реч, ама да не я казва шефа.Някой почетен гост.После ги мешаш - състезания между отдели и индивидуални състезания.Между отдели - дърпане на въже, някакви такива.Има в нета колкото щеш.Ако можеш от преди това да им делегираш някакви задачи - всеки отдел да представи по нещо, или да се разделят на групи и да измислят някаква (хм, едно време и викаха художествена самодейност).Кариоке е добра идея за тиим билдинг, особено след някоя друга чашка.

Има един такъв тип игри, пак кооперативни, май стана въпрос за тях.Единият си връзва очите, другите го напътстват с пляскания или викания У или нещо от сорта да намери нещо скрито.Или го водят до някаква платформа, на която трябва да застене сс гръб към другите и да падне отвисоко и пада в ръцете им.Нас ни караха 4 човека, дръжейки се един за друг да стъпваме на едни листове, беше доста забавно.
Логически загадки разни, решаване на главоблъсканици, лабиринти, намиране на съкровища, неща които ви карат да разчитате на другите.
народната топка е страхотна игрица за билдинги, хем всички и знаят правилата, хем си е истинска забавна игрица.
Или им давате разни предмети,  и трябва да построят висока кула за някакво там време.Наистина е забавно, зависи от колегите де.
Познаване на филми да речем също е вариант, макар и по слаб.

Но най-доброто е да ги въвлечеш самите колеги да си измислят нещо и да го представят.костюм, постановка, песен, каквото ще да е.Важното е да са въвлечени.
На една сватба, бяха направили конкурс за танци, и раздадоха маски, саби итн.Останалите на крака гости се облякоха като пирати, вещици, цигани и танцуваха пред младоженци и кумове, които бяха съдии и раздаваха награди.Печелеше този, който предизвика най-много смях и задържи вниманието.Журито се изпонапикахме от смях, беше просто култово.

Друго което може да се направи, е да има маскирани.примерно трима колеги, със сходен ръст се обличат еднакво и с покрити лица, и за всеки се казва по нещо което да се разбере какъв характер има.Може да е "познавате ли колегите си", и да се търси кой от скритите кой е по описание.Това може и без да са скрити, просто да се търси.Хрумват ми сума ти глупости Smile.
Но е много важно да имаш две неща - почетен гост който да се ключи в игрите и да счупи гипса шеф/подчинен, и някаква култура там - някой нещо да пее, да жонглира, нещо с което да привлече погледа на людете.Танци, или нещо красиво.

Активен
Fata morgana
Newbie
*
Публикации: 2926


« Отговор #6 -: Август 20, 2011, 11:58:46 »

Много се ужасявам от такива игри и целта им да се сближиш с непознати, опитвам се да стана невидима, ако някой много сериозно ти каже, че не иска да участва, не го карай, дай му да раздава кебапчетата. Smile
Активен

Thoughts Become Things... Choose The Good Ones!
JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #7 -: Август 20, 2011, 15:10:33 »

То ще си има реч в началото организирано е....после щяло да има нещо като обяд...после трябва да се впишем ние с игрите и забавлянията...следобеда ще има нещо като коктейл а по късно вечерта пак ядене и пене на корем....та нашпата част е само да измислим игри с които да забавляваме малки и големи  Wink
Идват ми куп глупости като идеи само дето за едни са подходящи за други не....а и дето казва Наком да се разделим по отдели не става защото от някой отдели ще дойдат по 1-2ма само а от други отдели ще дойдат почти целия отдел....А и няма никой да караме на сила да участва ако не иска....дори сме пуснали списък да се запишат предарително кой ще участва на волейбол, футбол, дърпане на въже, весела щафета, бадминтон, дартс.....ей такива...ама освен тях трябва да има и елемент на изненада с игри които няма да знаят че ще ги има в програмата и на място да се изберат участници....та нещо подобно трябва да е  Wink
Активен


Smiley
Newbie
*
Публикации: 6371


Усмивка


« Отговор #8 -: Август 20, 2011, 15:58:09 »

Идеята с разделянето по отдели не е добра ако целта е тийм билдинг. По-добре е да са мешани хората ако ще има отбори. И в началото преди каквито и да е било игри имат примерно време 10 минути да измислят име на отбора, може флаг да си изработват, герб или нещо подобно. Така ще се получи по-добър ефект на "сближаване". В самия отдел хората вече се знаят и са си втръснали.
Активен

Nakom
Newbie
*
Публикации: 2547« Отговор #9 -: Август 20, 2011, 16:47:18 »

Много се ужасявам от такива игри и целта им да се сближиш с непознати, опитвам се да стана невидима, ако някой много сериозно ти каже, че не иска да участва, не го карай, дай му да раздава кебапчетата. Smile
   Lol Lol Lol Lol Lol Lol

Слушайте Смайли, тя е печена.Преди беще задушена но ъпгрейтна  Cheesygrin
Активен
Smiley
Newbie
*
Публикации: 6371


Усмивка


« Отговор #10 -: Август 20, 2011, 17:14:28 »

м?
Активен

JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #11 -: Август 21, 2011, 02:08:18 »

абсолютно съм съгласна със Смайли...това с отделите няма да се състои като разделяне....а с герба и името на отборите е решено отдавна  Wink Дайте други идеи за игри и за възрастни и за малки  Confused
Активен


Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!