star chick-chat.org star Женски работи star Домашен уют star Боза любима моя
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Боза любима моя  (Прочетена 7953 пъти)
aneliarankova
Newbie
*
Публикации: 6


« -: Ноември 24, 2010, 11:54:35 »

Здравейте, попаднах на много интересна статия за една от любимите ми напитки- Бозата. 

Освен, че е приятна и вкусна, тя и лекува


    Много древни племена, населявали предна Азия, Закавказието и Балканския полуостров са познавали бозата. Старите траки, гърци и славяни са използували просото за приготвяне на боза.

   Днес бозата се приготвя главно от просо, но се използува нашироко и ръжта, а дори и царевицата.

   Просото от което се прави бозата, има следния химичен състав: белтъци 8,4г% мазнини 2,3г%, въглехидрати 65,42г%, калций14мг%, фосфор 327мг%.Калцият има противовъзпалително действие, магнезият успокоява нервната система, калият оказва пикочогонно действие, натрият е необходим за водното равновесие на организма, фосфорът участва в работата на мускулната и нервната система.

 Обикновено се приема от 1 кг просо да се приготвят 5-8 кг боза. При приготвяне на бозата се цели, скорбялата да се разпадне на дикстрин, дизахариди, монозахариди (гликоза) които по-лесно се усвояват от храносмилателната система;белтъците да се разпаднат на пептони, полипептидите до аминокиселини, които именно се усвояват. Казаните изменения стават под влияние на гъбички, които предизвикват спиртна ферментация, млечно-кисели бактерии и др.

   Химическия състав на бозата след 48 часа ферментация е следният:вода 87,96г% сухи в-ва 12,04г%,  мазнини 0,41г%, пепел0,27г%, белтъци1,2г%, алкохол0,16г%,въглехидрати9,58г%. Освен това бозата съдържа в променливи неголеми количества витамини от група В( В1,В2,В6, противопелагрен и др.) 100г боза доставя на организма 45 калории.

   Бозата бива гъста, рядка и малцова. Гъстата боза трябва да съдържа не по-малко от 10г% захар и 15/17г% сухо вещество. Рядката боза трябва да съдържа не по-малко от 8г%захар и 13/15г% сухо вещество.Малцовата боза е тази за приготвянето на която се използува ечемичен малц.
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15133



« Отговор #1 -: Ноември 24, 2010, 14:21:05 »

Хубава статия, за съжаление днес бозата се приготвя най-вече от остатъци на сладкараската индустрия - вафли и такива глупости.
Иначе ние купуваме напоследък Бомакс, със захар, мисля, че е единствената на пазара без аспартам и 2 пъти по-скъпа от другата Rolling Eyes
Активен

Tatty Teddy
Newbie
*
Публикации: 1344



« Отговор #2 -: Ноември 24, 2010, 14:55:42 »

Бомакс е супер Smile Старозагорска е и наш роднина е съсобственик, така че от малка все такава пием вкъщи и си има и резливия вкус и никога не сме имали проблеми с това да не е била прясна, когато сме я купували  Smile Ох, много обичам боза, тук в Англия много ми липсва  Sad
Активен



michelle
Newbie
*
Публикации: 3605



« Отговор #3 -: Ноември 24, 2010, 15:38:30 »

Като ти липсва бозата, защо не си направиш сама??? Тъкмо ще е "био" Razz
Ето рецепта...

вода - 5 л.
брашно - 2 ч.ч.
захар - 2 ч.ч.
закваска (боза) - 1 ч.ч.
За закваската:
брашно - 1-2 с.л.
вода (хладка) - 1 ч.ч.
захар - 1 с.л.

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Активен

C’est tout!
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15133



« Отговор #4 -: Ноември 24, 2010, 16:24:18 »

Дядо ми е правил домашна боза, не знам дали по тази рецепта, но ми беше доста странна.
Активен

TinkerBell
Newbie
*
Публикации: 2175



« Отговор #5 -: Ноември 24, 2010, 19:07:35 »

лудница , отварям форума след н' време и се вторачвам в непозната тема - бозаааа  Lol
вместо в редовното - какво сготвих днес в този раздел  Cheesygrin
сега ще се окаже , че съм изпуснала и някакви мега събития - тръгвам на лов за новини из розовите страници Smile
Активен

"Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."

"В тази тема работата стана умерена вменяемост и скромна адекватност."
alin
Newbie
*
Публикации: 6623



« Отговор #6 -: Ноември 30, 2010, 13:56:24 »

Едно време кухувахме боза направо от някакъв завод наливна. Много пиех, обаче сега Crazy
а баница с боза Lol
Активен
gebo
Newbie
*
Публикации: 2


« Отговор #7 -: Декември 31, 2010, 21:25:00 »

Търсих някъде форум с тема за боза. Защото искам да изразя възмущение от това, че няма никъде истинска боза. Преди години с мои приятели-ценители на това любопитно питие, си правихме истински приключения в стил Луи дьо Фюнес, и слагахме "звезди" с оценка на бозаджийниците. Тогава имаше! Примерно - най-висока оценка получи сладкарницата  в София  на  "Жданов" (сега Пиротска) - там я правеха и то от просо! Добре се представяше и Русе, Хасково.  Не можахме да опитаме Трън и Кюстендил...
Не искам да пия боза със аспартам, нутрасуит и други отрови.  Ако ще да е много скъпа, искам ОРИГИНАЛ! Просо, захар и мая. И на втория ден да е КИСЕЛА!
Сега ще търся сайт на фабрики за боза, за да им пратя мнението си.
Накрая ще си купя брашно от просо и ще се пробвам с приложената по-горе рецепта.
« Последна редакция: Декември 31, 2010, 21:31:13 от gebo » Активен
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15133



« Отговор #8 -: Декември 31, 2010, 22:09:03 »

Не знам Бомакс колко е по оригинална рецепта, но поне, както съм писала по-горе- има и със захар. Мисля, че е единствената, поне в магазинната мрежа. Не се вкисва на втория ден, но се вкисва след няколко. Или поне става  силно резлива, аз никога не съм пила вкиснала боза и от едновремешната.
Активен

gebo
Newbie
*
Публикации: 2


« Отговор #9 -: Януари 06, 2011, 19:27:50 »

Пратих постинга си на Бомакс... Те любезно ме информираха, че имат в Била и Кауфланд боза със захар, без консерванти.  В Била нямаше, но в Кауфланд намерих. На вкус е като едновремешната.  Сега пробваме на по-топло да стане по-резлива. Ако издържи теста - ставаме редовни клиенти.  Това е напредък, сред морето от натъпканите с химикали други марки боза.
Активен
Tatty Teddy
Newbie
*
Публикации: 1344



« Отговор #10 -: Януари 06, 2011, 19:40:21 »

Ето това е..нашето си е най-хубаво.. Razz (бтв в момента пия бозичка Бомакс  Stuart )
Активен



katerina
Newbie
*
Публикации: 7177



« Отговор #11 -: Януари 06, 2011, 20:32:01 »

Много яко,че сигурно сме единствения форум с тема за боза  Lol
Активен
alexia
Newbie
*
Публикации: 2180



« Отговор #12 -: Януари 06, 2011, 23:00:41 »

 Lol Винаги уникални!
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!