star chick-chat.org star Свободна зона star Всякакви въпроси, отговори и полезнотийки star Бюрото по труда
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бюрото по труда  (Прочетена 19968 пъти)
alin
Newbie
*
Публикации: 6623« -: Юли 08, 2010, 13:02:22 »

Имам няколко питания Smile

При какви условия когато напуснеш работа може да зе запишеш в бюрото по труда и да ти плащат пари?
Ако последните 3 месеца преди напускане ти намалят работното време от 8 на 5 часа това ще има ли значение при сумата, която трябва да ти бъде изплащана от бюрото?
Активен
Pupi
Newbie
*
Публикации: 13813


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #1 -: Юли 08, 2010, 13:28:29 »

Мисля, че ще се отрази определено. Условията не са много хубави, мисля че имаш право на 4 месеца платено, в които ходиш и се подписваш в точно определен час на определена дата. Ако пропуснеш, че отписват. Другото, ако започнеш работа, трябва задължително да ги оведомиш, а ако пак останеш без работа, май имаш право на още 1 месец платен...Трябва да попитам как точно беше. Кумата ми от април е на борсата, получава някакъв % от парите, на които са я осигурявали, около 230 - 240 взимаше на месец, според броя работни дни в месеца. Знам от нея, че записването е голямо обикаляне, до НОИ, до Борсата, с конкретен час, но като си без избор, се съгласяваш. Ако те интересува нещо конкретно, мога да я разпитам, но не съм видяла да са й намерили работа  Rolling Eyes
Активен


alin
Newbie
*
Публикации: 6623« Отговор #2 -: Юли 08, 2010, 15:00:57 »

За работа се съмнявам, че може да се разчита на тях Rolling Eyes.

Мен ме интересува, защото напускам работа и искам месец-два да си почина преди да започна наново и ако мога да взимам пари от бюрото защо пък не.
Активен
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #3 -: Юли 08, 2010, 15:06:40 »

По принцип има значение как ще ти приключат договора. Мисля, че ако доброволно напуснеш, нямаш право на борса. Ако е по взаимно съгласие е 4 месеца, ако те те съкратят - там пише се по кой член - 6 месеца. Само, че те няма да искат да те съкратят по този член, защото трябва и освен това да ти се изплаща една заплата, ако не бъркам. Така, че гледай да ги навиеш да е по взаимно съгласие. Със сигурност и взимат предвид намалението на работното време, защото така плащаш и по-малко осигуровки, но не съм сигурна как ти ги смятат. На една бланка се попълва месец за месец заплата и осигуровки, така, че няма как да го скриеш това. Но се въоръжи с много търпение при документите и имай предвид, че, ако ти намерят интервю/работа, няма как да откажеш. Не знам в София дали има сезонност при някои длъжности, но най-добре да се консултираш с някоя приятелка, която работи нещо сезонно, обикновено те имат много опит с борсите, малките трикчета при тях и т.н.
Активен

petq01
Newbie
*
Публикации: 27


« Отговор #4 -: Юли 08, 2010, 21:44:30 »

При напускане по взаймно съгласие ,ако се регистрираш в бюрото по труда ще ти плащат обещетение за безработица 60 оли 70% от средната сума на това на което са те осигурявали през последните 9 месеца!-Ако имаш трудов стаж 3 години обещетението ще ти го плащат 4 месеца!Ако имаш стаж над 3 години , бещетението ще е 6 месеца!
При съкращаване обещетението от бюрото е 80% плюс това че работодателя ти дължи обещетение за съкращаването, а от бюротото по труда могат да ти предложат разни курсове за преквалификация за които да си с приоритет спрямо другите!

А теб на колко те сигуряват?
Намерила ли си нова работа?
Активен
petq01
Newbie
*
Публикации: 27


« Отговор #5 -: Юли 08, 2010, 21:47:11 »

А да и още нещо ,ако взимаш обешетения сега в след като ти изтече срокът на обещетенията , в срок от 3 години нямаш право да получаваш обещетение от борсата!
Активен
alin
Newbie
*
Публикации: 6623« Отговор #6 -: Юли 09, 2010, 21:18:55 »

Вчера попитахме в бюрото и от там служителите казаха, че се получават от тях пари независимо по кой член напускаш само НЕ трябвало да бъде по взаимно съгласие/аз това го разбилам като чл.325/ и дисциплинарно уволнение.
Петя, имам 5 или 6 години не знам колко с точност стаж. Напускам защото ме стегна шапката и засега работа не си търся. На 310лв ме осигуряват. И сега новото е ,че най-вероятно последните два месеца от работата ми в тази фирма ще ни направят на 5 часов работен ден.
Затова сега проучвам нещата и когато напускам ми се ще един вид да се споразумеем по кой член да напусна, така че хем те да се съгласят и да не е ошетение з тях, хем аз да се запиша в бюрото. Не че ми пука дали ще бъдат ощетени, но ако стане така и аз увисвам. А при положение, че мога да взимам двестатина лева, защо да не опитам. Така и така аз напускам и аз искам да мързелувам Cheesygrin
Активен
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #7 -: Юли 10, 2010, 08:10:24 »

За дисциплинарното уволнение ясно, но аз съм почти напълно сигурна, че си освобождавах хората по взаимно съгласие точно, заради борсата, за да могат да отидат. Но след като си питала, явно аз бъркам, де.
Активен

alin
Newbie
*
Публикации: 6623« Отговор #8 -: Юли 11, 2010, 11:12:44 »

Да ти кажа вече не вярвам дори и на служителите, защото и те са толкова компетентни колкото и аз.
Благодаря за съветите определено са ми от полза Smile
Активен
LadyLovelace
Newbie
*
Публикации: 1


« Отговор #9 -: Март 16, 2011, 09:54:03 »

Виждам, че темата не е от най-новите, а и може би постът ми не е много на място, но видях допусната грешката в повечето постове и не е зле да поясня. Момичета, обезщетенията за безработица НЕ се изплащат от Бюрото по труда, а от НОИ. Разбира се, за да се получават, трябва да сте регистрирани и в Бюрото, но самите обезщетения не се изплащат от тях. Имайте го предвид, защото в много случаи служителите от Бюрото не се чувстват длъжни да обясняват и се случва безработният да изпадне в глупавата ситуация да се регистрира само при тях, а не и в НОИ, или пък още по-лошото - при започване на работа да прекрати регистрацията си само в Бюрото, а не и тази в НОИ и тогава го очаква санкция.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!