Бюрото по труда

(1/2) > >>

alin:
Имам няколко питания :-)

При какви условия когато напуснеш работа може да зе запишеш в бюрото по труда и да ти плащат пари?
Ако последните 3 месеца преди напускане ти намалят работното време от 8 на 5 часа това ще има ли значение при сумата, която трябва да ти бъде изплащана от бюрото?

Pupi:
Мисля, че ще се отрази определено. Условията не са много хубави, мисля че имаш право на 4 месеца платено, в които ходиш и се подписваш в точно определен час на определена дата. Ако пропуснеш, че отписват. Другото, ако започнеш работа, трябва задължително да ги оведомиш, а ако пак останеш без работа, май имаш право на още 1 месец платен...Трябва да попитам как точно беше. Кумата ми от април е на борсата, получава някакъв % от парите, на които са я осигурявали, около 230 - 240 взимаше на месец, според броя работни дни в месеца. Знам от нея, че записването е голямо обикаляне, до НОИ, до Борсата, с конкретен час, но като си без избор, се съгласяваш. Ако те интересува нещо конкретно, мога да я разпитам, но не съм видяла да са й намерили работа  :roll:

alin:
За работа се съмнявам, че може да се разчита на тях :roll:.

Мен ме интересува, защото напускам работа и искам месец-два да си почина преди да започна наново и ако мога да взимам пари от бюрото защо пък не.

bizzare:
По принцип има значение как ще ти приключат договора. Мисля, че ако доброволно напуснеш, нямаш право на борса. Ако е по взаимно съгласие е 4 месеца, ако те те съкратят - там пише се по кой член - 6 месеца. Само, че те няма да искат да те съкратят по този член, защото трябва и освен това да ти се изплаща една заплата, ако не бъркам. Така, че гледай да ги навиеш да е по взаимно съгласие. Със сигурност и взимат предвид намалението на работното време, защото така плащаш и по-малко осигуровки, но не съм сигурна как ти ги смятат. На една бланка се попълва месец за месец заплата и осигуровки, така, че няма как да го скриеш това. Но се въоръжи с много търпение при документите и имай предвид, че, ако ти намерят интервю/работа, няма как да откажеш. Не знам в София дали има сезонност при някои длъжности, но най-добре да се консултираш с някоя приятелка, която работи нещо сезонно, обикновено те имат много опит с борсите, малките трикчета при тях и т.н.

petq01:
При напускане по взаймно съгласие ,ако се регистрираш в бюрото по труда ще ти плащат обещетение за безработица 60 оли 70% от средната сума на това на което са те осигурявали през последните 9 месеца!-Ако имаш трудов стаж 3 години обещетението ще ти го плащат 4 месеца!Ако имаш стаж над 3 години , бещетението ще е 6 месеца!
При съкращаване обещетението от бюрото е 80% плюс това че работодателя ти дължи обещетение за съкращаването, а от бюротото по труда могат да ти предложат разни курсове за преквалификация за които да си с приоритет спрямо другите!

А теб на колко те сигуряват?
Намерила ли си нова работа?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page