star chick-chat.org star Женски работи star Сватбеният ден (Модератор: Minastar Нестандартен подарък?!
Страници: [1] 2 3  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нестандартен подарък?!  (Прочетена 47525 пъти)
bani
Newbie
*
Публикации: 288« -: Септември 11, 2008, 13:28:12 »

Наскоро наш приятел е бил на сватба и на поканите младоженците са си били сложили банковата сметка, т.е. вместо подаръци да им се превеждат пари.
Как бихте приели ако сте канена на такава сватба и дали бихте го направили?
Все пак е факт, че е доста трудно на всички като избират подаръците, не всички са наясно от какво има нужда младото семейство.
Ние с моя бъдещ съпруг се чудим дали да не направим и ние така Smile
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #1 -: Септември 11, 2008, 13:32:54 »

Въпреки, че съм За на сватбата да се подаряват подаръци под формата на пари, това с банковата сметка ми се вижда вече прекалено. Някак прекалено безлично и комерсиално ми звучи, може и да съм просто предубедена, не знам. Какво ще ти остане за спомен - платежното?

Поне като се дават на ръка, хората влагат малко творчество в това как да ги поднесат, какво да напишат и да ги опаковат. Не мисля, че е чак такъв ущърб за младоженците да приемат лично парите в брой и с пожелания очи в очи, заедно с тях, и след това да ги вкарат в сметка.

Иначе, ако съм канена на такава сватба, разбира се, че ще се съобразя с това, което младоженците са решили. Но аз лично, не бих го направила.
Активен

bani
Newbie
*
Публикации: 288« Отговор #2 -: Септември 11, 2008, 13:48:44 »

И аз така реагирах като го чух за първи път, не знам и на мен леко ми се струва студено.
Но е факт, че за момента освен разни бебешки неща, за които още никой не знае, че ни трябват, останалите неща що годе си ги имаме. Така, че ако получа 20 сервиза, какво да ги правя, освен всяка седмица да ядем в различни сервизи Smile
Активен

lioness
Newbie
*
Публикации: 8614« Отговор #3 -: Септември 11, 2008, 14:01:48 »

То вярно, че на повечето младоженци им трябват основно пари, за да могат да си помогнат и купят каквото им е необходимо, но това малко прекалено задължаващо ми се струва. Не знам аз и евентуалният ми мъж как бихме решили нещата един ден, но сигурно и аз бих предпочела финансова помощ, и вече от всеки аз да си избера нещо и да кажа- ето, това ми е от леля Вили, примерно. Но е факт, че освен ако не те попитат гостите, няма как да им кажеш предпочитанията си.
П.с. Ти си бременна  w00t Дръж ни в течение как върви подготовката на сватбата, а също и за бременността!
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
molly
Newbie
*
Публикации: 903« Отговор #4 -: Септември 11, 2008, 14:05:26 »

Тая идея на мен лично ми звучи зле.
Бях чувала, че някои правят списъци с подаръци, за да не се повтарят подаръците и да не се получава това с 20-те сервиза Wink.
Активен
una hada
Newbie
*
Публикации: 5290« Отговор #5 -: Септември 11, 2008, 14:08:10 »

Да, малко грозно ми се вижда това с банковата сметка...
Аз бих казала, че предпочитаме пари вместо подарък, но чак пък да си плеснем банковата сметка на поканите...
Активен

Лора
Newbie
*
Публикации: 12065WWW
« Отговор #6 -: Септември 11, 2008, 14:14:03 »

Само идеята за тази покана ми подейства негативно, пък не знам как бих реагирала ако наистина получа такава. Според мен е глупаво по принцип да се поставят каквито и да било условия за подаръците в такъв вид - някак идеята на самата покана е да съобщите прекрасната новина, че сте решили да създадете семейство и че искате конкретния човек да бъде част от това събитие, та изискването относно подаръците не ми се вързва с това. А така поднесено - с банковата сметка, е толкова безлично, че думи нямам... Вместо красиви жестове на самата сватба, получавате пълна банкова сметка. Ужас!

При нас стана съвсем естествено - почти всички гости попитаха нас или родителите ни (най-вече) какво предпочитаме като подарък - някои хора се затрудняваха за избора на подарък и идеята да ни дадат пари ги улесни доста, други пък държаха да ни подарят нещо лично и избрано с някаква идея и много любов - уважихме избора на всички.

Лека бременност!  Smile
Активен

veselo_momi4e
Newbie
*
Публикации: 1582« Отговор #7 -: Септември 11, 2008, 14:42:40 »

Ще се повторя ако кажа,че е доста абсурдна цялата история и би ми станало доста неприятно насред милите думи да заповядаме най-учтиво на сватбеното тържество на еди си кой, да видя и изтапанена банкова сметка Blink.Ама всеки с приоритетите си. Грозно е според мен. Има си начини, по които малко по -тактично се правят тези неща, както мои близки си казаха, че биха предпочели пари вместо да им се раздават по един милион сервиза за кафе, да кажем. Това да не е благотворителна акция. Има си някакъв етикет според мен, малко тактичност.
Активен

Bambina
Newbie
*
Публикации: 12993« Отговор #8 -: Септември 11, 2008, 18:59:07 »

Ужасно звучи.
 Какво ви пречи просто в поканите да драснете, нещо мило и добре измислено, което да насочва гостите да предадат подаръците си във вид на кеш, както правят много хора. Така ще имате картички, послания, разни панделки, спомени. А и гостите ще имат свободата да аранжират начинът, по който ви ги дават. Т.е. ще се чувстват добре и незадължени с точно определена сума.

П.С. Лично аз, на сватба с банкова сметка, дори не бих си направила труда да отида.
« Последна редакция: Септември 11, 2008, 19:00:58 от Bambina » Активен
Pupi
Newbie
*
Публикации: 13812


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #9 -: Септември 11, 2008, 19:04:10 »

 Това е супер странно.
Преди месец бяхме на сватба и "подарихме" парички. Но пък в много сладък плик с картичка и с послание + семеен албум. Някак недодялано ми се струва това с банковата сметка.  Rolling Eyes
Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #10 -: Септември 11, 2008, 19:05:06 »

Ейй, бряя, прекалявате. Не би отишла. Голяма работа. Хората си правят сватбата, както им е кеф. Да, може да не е най-добрия начин, ама не е болка за умиране.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Bambina
Newbie
*
Публикации: 12993« Отговор #11 -: Септември 11, 2008, 19:13:58 »

Ти майтап си мислиш, че си правя. Сухо е, задължаващо е и ми се струва евтино. Не бих отишла. Представям си атмоферата на цялата сватба, по тоя 'жест', направо. Не мерси. Капка стил няма в това.
Активен
utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #12 -: Септември 11, 2008, 19:24:21 »

Еми не може всички да са с твоите разбирания за стил. Хората сигурно се опитват да се предпазят от доброжелатели с прекрасни мили намерения, които въпреки молбите им, ще ги засипят със сервизи. А и ти не отиваш на сватба заради атмосферата или поканите, нали? Аман от глезотии.  Razz
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Bambina
Newbie
*
Публикации: 12993« Отговор #13 -: Септември 11, 2008, 19:43:15 »

Точно заради атмосферата е. Весели, усмихнати хора, танци-манци, ритуали, освободеност, приятели, познати, готино прекарване и прочее.
И хората са създали съвсем цивилизован и мил начин, по който да получават пари, а не сервизи. Записва се в поканите, артистично, с молба. Дори самите агенциите го правят.

Никой не може да ти каже какъв подарък си задължен да му направиш. Защото изначало това е въпрос на желание. Като човек, който държи на детайлите, няма да се чувствам комфортно да превеждам пари по сметки. Твръде меркантилно е, дори за мен. И съответно няма да отида.
Активен
Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #14 -: Септември 11, 2008, 19:45:41 »

Точно така, не отивам на сватба заради атмосферата и поканите и точно заради това и аз едва ще уважа подобна сватба.
Активен

juliet
Newbie
*
Публикации: 1758WWW
« Отговор #15 -: Септември 11, 2008, 23:09:34 »

Идеята да се превеждат пари по сметка за подарък ми звучи ужасяващо. Категорично мога да кажа, че не бих го направила един ден за моята сватба. Аз лично не обичам и да ходя с пари на сватба и съответно не бих поставила условие вместо подаръци да ми подаряват пари. Някак си ми е прекалено практично. Пък ако един ден имам 20 сервиза за кафе, то всеки ден ще пия кафе от резличен сервиз, но пък ще пазя спомена от кой ми е подарък всяка различна чашка.
Активен

Galina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7792


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #16 -: Септември 11, 2008, 23:51:18 »

Такава покана на мен ми говори "Преведи ми пари по сметка", а не "ще се радвам да си до мен в този момент".
Ерго - и аз не бих отишла. И няма нищо общо с атмосферата и хората, просто посланието не ме кани на сватба.
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #17 -: Септември 12, 2008, 08:11:52 »

Първо - много са смели всички, които казват, че няма да стъпят на тази сватба. Ако сте получили покана от дъщерята на съседката и без това ви е все едно дали ще отидете, сигурно ще се изсмеете на покана и ще пренебрегнете тържеството. Ама ще е малко смешно, ако някой доста близък ви покани с тази покана и вие да не отидете заради нея. Т.е. така отстрани е лесно да се отсъди, но аз това исках да кажа в началото, че ако някой ме покани по този начин, няма да ми се стори много уместно, но не би било причина да не отида, все пак отивам заради други неща, нито едно от които не е да подарявам подаръци, да показвам рокля, или да се наям. Или поне така е със сватбата на близките хора. А ако мой приятел ми поднесе такава покана, най-много да си помисля, че приятелката му нещо е откачила, или просто е получил лош съвет, който той е сметнал за добра идея в суматохата, но по принцип знам, че не е комерсиален човек, а просто такъв, който не разбира от етикет на сватби.

И друго - juliet, много смело се изказваш, че ако имаш 20 сервиза, ще си ги ползваш, но в действителност това нито означава, че ще е от някой твой близък, нито пък, че ще е толкова хубав да му се радваш. Съмнявам се, че на сватбата всички подаръци са стилни, подходящи и добре подбрани. В голяма степен за безсмислени и заемащи място, просто много хора, няма какво да очакваш. Мисълта ми е, не говори с чак такова убеждение, че би се зарадвала на абсолютно всичко.
Активен

alin
Newbie
*
Публикации: 6623« Отговор #18 -: Септември 12, 2008, 08:56:28 »

Също не ми харесва идеята с банковата сметка, но пък това не ми пречи да отида на сватбата. Все пак това е един пример какво може да им се подари, а не е задължително.
Активен
FroZen
Newbie
*
Публикации: 2627« Отговор #19 -: Септември 12, 2008, 08:59:43 »

Разказаха ми как един познат си беше нашравил сайт съответно със списък и снимки на подаръците от които има нужда, и гостите си "запазваха" определен подарък, съответно той се зачерква от списъка и до сватбата всички бяха резерве. Май беше новодомец.
Честно казано не бих посмяла да принканвам така кой какво да ми купи на евентуална моя сватба, но не се възмущавам друг като го прави. Май е по-добре от IBAN. Пък и поднесено по готин начин, може да не мяза на пълно изнудване  Smile
Активен

Who needs the Sun, when the Rain's so full of life
Smiley
Newbie
*
Публикации: 6365


Усмивка


« Отговор #20 -: Септември 12, 2008, 09:04:55 »

Това със списъка според мен е много добра идея. Защото аз винаги се мъча да избирам за подаръци неща, от които съответният човек наистина да има нужда... или поне да използва. Предпочитам да избирам от списък или да превеждам пари по банки пред това ненужният ми подарък да бъде затворен в някой шкаф и никога да не види слънчева светлина.
Така наскоро случайно в един забравен шкаф открихме с майка сервиз с големи чаени чаши. Тя дори не си спомняше от кога, от кого бяха... и си стояха с опаковачната хартия.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17611


A believer


« Отговор #21 -: Септември 12, 2008, 09:08:08 »

Точно заради атмосферата е. Весели, усмихнати хора, танци-манци, ритуали, освободеност, приятели, познати, готино прекарване и прочее.

А не би ли трябвало да отидеш заради хората, на които държиш?
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Лора
Newbie
*
Публикации: 12065WWW
« Отговор #22 -: Септември 12, 2008, 09:54:16 »

На мен и списъците не ми допадат. Пак ми е задължаващо. Айде, хубаво сме новодомци, ама с какви очи ще кажа "купете ми този хладилник/телевизор/диван"?! Наистина не е толкова невъзможно това да се уточни лично с всеки гост, все пак ние имахме 150 и пак успяхме. При положение, че това са ти близки хора, с които се предполага, че малко или много общуваш в ежедневието си, е нормално да стане въпрос за това. И тогава реагираш на място. Аз лично преценявах финансовата възможност на всеки и знам, че ако единият може да ми направи подарък за 1000 лв, то от другия ще си поискам просто една тенджера. И това е нормално. А не да накарам някоя леля, дето е самотна майка на учителска заплата, да гледа списък с хубави скъпи неща, да се опитва да избере най-евтиното и да й е кофти, че не може да си позволи от по-хубавите подаръци.
Активен

Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7235


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #23 -: Септември 12, 2008, 10:17:52 »

Това със списъците е доста популярно на запад. Отиват младоженците в едни огромни магазини и си маркират какво искат. После отиват гостите, гледат списъка и си избират.
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Лора
Newbie
*
Публикации: 12065WWW
« Отговор #24 -: Септември 12, 2008, 10:21:26 »

Близо до нас беше първият и единствен такъв магазин във Варна. Фалира  Cheesygrin
Активен

Страници: [1] 2 3  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!