star chick-chat.org star Женски работи star Козметика, мода и суета (Модератори: blonde, Bambinastar Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/
Страници: 1 [2] 3 4  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/  (Прочетена 122327 пъти)
belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #25 -: Юни 23, 2008, 15:36:07 »

Няма, гадничко ще ти стане.
Активен

belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #26 -: Юни 23, 2008, 15:48:50 »

Ето малко, но без обяснение защо е гръдната болка:
Цитат
Най-честите оплаквания са :

    * чувство на парене, евентуално болка зад гръдната кост
    * гадене, по-рядко повръщане
    * оригване
    * регургитация
    * гастроезофагеалната рефлуксна болест може да стои в основата на астматични пристъпи, необяснима кашлица, чести възпаления на белите дробове и др. особено при малки деца

Киселият стомашен сок дразни силно лигавицата на хранопровода,при което освен за парене зад гръдната кост, болните нерядко съобщават и за силна болка. Болката може да се излъчва към гърдите (като симулира сърдечна болка) или към гърба. Тъй като епизодите на гастроезофагеален рефлукс са обикновено след прием на храна, подобни оплаквания се проявяват именно в такива моменти,особено в легнало положение на тялото.

Гаденето при гастроезофагеалната рефлуксна болест е сравнително рядко. При някои болни обаче, то може да е силно проявено и да представлява водещ симптом. Ето защо при необяснимо гадене, съчетано с повръщане, гастроезофагеалната рефлуксна болест е едно от състоянията,които трябва да се имат в предвид.

Регургитация се нар. връщането на кисел стомашен сок от стомаха, през хранопровода в устата. При гастроезофагеалната рефлуксна болест по принцип се среща рядко, поради факта,че количеството стомашно съдържимо преминало към хранопровода е малко и в само отделни случаи може да достигне гопните му отдели, а оттам и устатната кухина. В горната част на хранопровода се намира горния му сфинктер (неволи мускул,който позволява пропускането на храна от устата към хранопровода). Той създава допълнителна пречка за преминаването на стомашно съдържимо към устата.
Ето още едо с обяснение за въпросната клапа. ЗА сега не мога да намеря точното описание и как попадат киселините до сърцето, ама не ти и трябва:

Цитат
“Гастроезофагеален” означава, че се отнася за стомаха и хранопровода (езофаг). “Рефлукс” означава обратен поток или връщане. Следователно “гастроезофагеален рефлукс” означава връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. При нормалната функция на храносмилателния тракт долният езофагиален сфинктер (ДЕС) се отваря, за да позволи преминаването на храната от хранопровода в стомаха, след което се затваря, за да предотврати връщането на киселото стомашно съдържимо в хранопровода.
Гастроезофагеален рефлукс се появява тогава, когато ДЕС е “слаб” или се отваря неадекватно, позволявайки по този начин връщането на стомашно съдържимо в хранопровода.
« Последна редакция: Юни 23, 2008, 15:50:48 от belladonna™ » Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #27 -: Юни 23, 2008, 15:57:29 »

А,Беладона,да кажеш,че гастроезофагеалния рефлукс е бебешко и не знам си кво....недей така...
тая болка не е от сърцето,до него няма как да стигне киселина от стомаха,а и сърце не боли по такъв начин точно и болката не се влияе от дишането,така че на него не му берете дерта,просто киселината ти дразни лигавицата на хранопровода и тва е кофтито.А Хеликобактер намериха ли ти?
Веселото момиче-вляво под ребрата ти е стомаха,може и някое черво да има.иди да се прегледаш,не е толкова страшна фиброгастроскопията(тръбата),на един мой колега му правиха и подробно ми е разказвал,а на него даже май и без диазепам му я бяха хакнали,така че споко,още е жив и свеж.Още повече,това е най-безвредният и ефективен метод за уточняване на кво аджеба ти има.не чакай да направиш язва,че тогава отиде коня у ряката.
Активен
katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #28 -: Юни 23, 2008, 16:03:02 »

беладона,киселината ама никак няма как да ти стигне сърцето,освен ако не пробие хранопровода,което е драматично животозастрашаващо състояние.

Сфинктера на хранопровода(на това ли викаш клапа?) е мускулен пръстен,ако трябва да се изразя по-лаически,който пропуска храната от хранопровода в стомаха и не й позволява да се върне в него.При гастроезофагеалния рефлукс има дисфункция на този сфинкер и киселото стомашно съдържимо се връща обратно,дразнейки лигавиците,което е причината за острата изгаряща болка.Болката е локализирана зад гръдната кост,зад гръдната кост е и сърцето,но сърдечната болка е с други характеристики.
Активен
JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #29 -: Юни 23, 2008, 16:06:05 »

Тези неща които ги говорите са ми пределно ясни, защото съм ги чела вече....

А бамби, беладона казва че е "бебешка болест" в смисъл че повеето бебета страдат от тази болест, тъй като все още не им функционира добре сфинктерния механизъм, който пречи на храната и на стомашното съдържимо да се връща нагоре към хранопровода....
Активен


katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #30 -: Юни 23, 2008, 16:07:02 »

само дето на тях стомашното съдържимо не им е кисело и не прави поразия...
Активен
JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #31 -: Юни 23, 2008, 16:07:38 »

само дето на тях стомашното съдържимо не им е кисело и не прави поразия...
да, но при нас не е така  Rolling Eyes
Активен


belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #32 -: Юни 23, 2008, 16:14:14 »

беладона,киселината ама никак няма как да ти стигне сърцето,освен ако не пробие хранопровода,което е драматично животозастрашаващо състояние.
Знам, че сърцето не боли и няма начин киселината да стигне до него  SmileИзразих се по-простичко. Но, че стига до белите дробове и може да причини пневмония, го знам, лекар ми го каза. Именно от там идва тази "сърдечна болка" и "затрудняване при дишане". Просто те болят дробовете, но имаш чувството, че точно в сърцето те боде.

А,Беладона,да кажеш,че гастроезофагеалния рефлукс е бебешко и не знам си кво....недей така...
тая болка не е от сърцето,до него няма как да стигне киселина от стомаха,а и сърце не боли по такъв начин точно и болката не се влияе от дишането,така че на него не му берете дерта,просто киселината ти дразни лигавицата на хранопровода и тва е кофтито.А Хеликобактер намериха ли ти?
За хеликобактер ми правиха кръвни, тъй като отказвах тръбичката. Знаеш, че кръвните не са много ясни. Показаха ми, че имам. Наложи се да с правя и това с тръбичката. Нищо ми няма. Просто червена лигавица и рефлукс. А рефлукса си е бебешко заболяване, повечето бебета го имат и с течение на времето  този слаб долен езофагеален сфинктер се оправя от самосебе си. Иначе гадното не са само киселините, но и гаденето, връщането на храната, оригването...     

« Последна редакция: Юни 23, 2008, 16:27:08 от belladonna™ » Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #33 -: Юни 23, 2008, 16:24:57 »

Ама при бебетата то е функционално,докато при възрастните....може да става въпрос за един и същ механизъм,но еволюцията в двата случая е доста различна,както и причината,в смисъл,че възрастните не страдат от безобидно бебешко заболяване..
Дарлинг,болката не е от дроба,а от хранопровода.Ако стигне до дроба,то е ако ти се върне до гърлото и ти аспирираш част от съдържимото(това е пътят),което е опасно и правиш пневмония,която си е сериозна.Не можеш да правиш пневмония всеки път,когато имаш болка,пък и да се разминаваш без лечение.
Болката в никакъв случай не е сърдечна,а наподобява такава,не е и от дроба,а затруднението при дишане е резултат от самата болка,а не че си направила пневмония в момента на болката...
Активен
belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #34 -: Юни 23, 2008, 16:29:15 »

Ами аз какво казах  Confused Че болката идва от дробовете и може да причини пневмония, не че го прави всеки път. Ти ли не ме разбираш, аз ли не се изразявам добре...
Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #35 -: Юни 23, 2008, 16:32:48 »

Аз ти казвам,че болката не е от дробовете.А от хранопровода,който е на същото място.
Активен
belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #36 -: Юни 23, 2008, 16:40:33 »

Мда, но аз не съм медик. Как да го обясня без да звучи тъпо- болката в сърцето идва от стомаха, който връща храна, киселини и стомашни сокове в хранопровода, и когато бълвоча ти стигне нивото на белите дробове, ти вдишваш щеш не шеш част от това, което попада в дробовете, и от там изглежда, че те боли сърцето?
Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #37 -: Юни 23, 2008, 16:52:15 »

Не е така-сега ще ти обясня просто.
Болката,която ти се появява е от хранопровода-когато се дразни от киселото неговата лигавица.Зад гръдната кост,където ти е болката-освен хранопровода,имаш сърце,трахея,бели дробове,както и разни други салтанати.Просто ти се струва,че те боли сърцето и дроба(но те нямат нищо общо),защото болката е на едно и също място,но всъщност тя е от хранопровода.

При ГЕР може да се получи усложнение-съдържимото да стигне до гърлото ти(тва е бая голям рефлукс),част от него да го аспирираш и да попадне в трахеята ти,да слезе по нея(което се съпътства от кашлица) и оттам от бронхите-в дроба и става пневмония-възпаление на белия дроб.Тва се получава често при алкохолици,особено ако са пияни и с нарушено съзнание и рефлексите им са потиснати,съдържимото им отива в "кривото гърло",както и при бебоците,които още не са много в час и не са с много изпипани рефлекси.

Тази пристъпна болка,която получаваш,не е от дроба,оттам евентуално би могло да има болка,и то ако направиш пневмония и тя е достатъчно сериозна,за да засегне плеврата,с развитие на плеврит(което е ебати схемата).Белият дроб няма рецептори за болка и не боли.

разбрафме ли се?
Активен
belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #38 -: Юни 23, 2008, 17:00:41 »

Разбрахме се. Ама за две неща не  Smile
Болката,която ти се появява е от хранопровода-когато се дразни от киселото неговата лигавица.Зад гръдната кост,където ти е болката-освен хранопровода,имаш сърце,трахея,бели дробове,както и разни други салтанати.Просто ти се струва,че те боли сърцето и дроба(но те нямат нищо общо),защото болката е на едно и също място,но всъщност тя е от хранопровода.
Защо винаги боли от страната на сърцето, а не от другата?
Тази пристъпна болка,която получаваш,не е от дроба,оттам евентуално би могло да има болка,и то ако направиш пневмония и тя е достатъчно сериозна,за да засегне плеврата,с развитие на плеврит(което е ебати схемата).Белият дроб няма рецептори за болка и не боли.
При мен, с рефлукс 1ва степен, проблемът дойде от храната и киселините, достинали до сливиците. От там и раздразнена лигавица и сливици като бомби. Ама това, според лекарите, не е краен рефлукс.
Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #39 -: Юни 23, 2008, 17:58:36 »

Защото там ти е и хранопровода Smile ,затова не от другата.

Това под втория цитат не разбрах в каква връзка го каза-продължаваш да твърдиш,че те боли дробът?
Активен
JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #40 -: Юни 24, 2008, 13:04:58 »

Болест ли са киселините?
Гастроезофагеална рефлуксна болест

 

Около 30-40 на сто от хората в България страдат от това заболяване
В медицинската практика не са редки случаите, когато истинската болест се маскира. Човек уж го безпокоят болки в сърцето, а след изследванията става ясно, че има заболяване на хранопровода. С подобни ситуации лекарите се сблъскват при диагнозата “Гастроезофагеална рефлуксна болест” (ГЕР). Основен признак при тази болест са киселините

Гастроезофагеална-та рефлуксна болест най-често се развива поради повишена киселинност на стомашния сок и по-рядко - при понижена киселинност. Тази болест се отнася към така наречените киселиннозависими състояния. Тласък към възникването на заболяването дават системните отделяния (връщане) на киселото съдържание от стомаха нагоре, в хранопровода. И след ядене човек изпитва неприятно, понякога мъчително чувство на парене, а след това и болка в долната част на гърдите. Под влияние на болестта в хранопровода се случват патологични изменения. Впоследствие те водят до нарушаване проходимостта на храната, до възникване на язва, а в много от занемарените случаи - и до рак.

Основните предразполагащи фактори

Факторите, предизвикващи рефлуксната болест, са много. На първо място, това е злоупотребата с алкохола и цигарите. Не е тайна за никого, че България заема едно от първите места в Европа по тютюнопушене и завидно място по употреба на алкохол.
Друг основен фактор е нерационалното хранене и най-вече пристрастието към лютивата и мазната храна. Върху дейността на всеки храносмилателен орган негативно се отразяват и нарушенията и разстройствата на нервната система и съответно различните стресове. Така че всеки от посочените фактори може поотделно да предизвика нарушаване на киселинния баланс в стомаха, а това в крайна сметка води до развитие на заболяването.


КОГА СЕ ПРАВИ ГАСТРОСКОПИЯ?
Ако се появят проблеми с храносмилането ви, застанете пред огледалото и широко отворете устата си, като изплезите езика си навън. Ако той е постоянно обложен, това означава, че имате проблеми със стомашно-чревния тракт и трябва да се консултирате с лекар. Ако имате и киселини, няма какво да чакате и да отлагате. Ще уточним, че киселини могат да се появят не само след ядене, но и при промяна положението на тялото. Понякога те се съпътстват с повишено слюноотделяне и оригване. Ако имате такива симптоми, всеки лекар, включително вашият личен, е длъжен да ви насочи за гастроскопия. Тази процедура дава много информация, защото позволява заболяванията на хранопровода и стомаха да бъдат открити още на ранен стадий.

Ако ви поставят диагноза “Гастроезофагеална рефлуксна болест”, във всички случаи ще ви препоръчат съответната диета и ще ви назначат необходимите
препарати, които трябва да приемате редовно.

Лекарят най-вероятно ще ви обясни, че тези лекарства са за язва на стомаха, но са подходящи и за рефлуксна болест.

И още нещо: при подобни оплаквания някои хора пият сода бикарбонат, разтворена във вода. Но разберете, това е само временна мярка.
За да се преодолее болестта, на болния ще му помогнат само медикаменти и лечебно хранене.
Активен


JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #41 -: Юни 24, 2008, 13:05:47 »

Цитат
Преди известно време, след лечение с антибиотици, много сериозно увредих стомаха си. Първоначално получих остър гастрит, а впоследствие и рефлукс. След направена гастроскопия ми беше поставена диагноза “Рефлукс езофагитис”. Проведох лечение в продължение на месец и половина, но нещата не бяха съвсем подобрени. Вярно, нямах вече болки, но от всякакъв вид храна (дори и диетична) получавам много силни киселини. Пробвах и билкови рецепти. Моля ви, кажете ми, има ли друго лечение на моя проблем или ще се налага да пия и други видове лекарства.

Гастро-езофагеален рефлукс        

ДИЕТИЧНИ СЪВЕТИ ЗА БОЛНИ С ГАСТРО- ЕЗОФАГЕАЛЕН РЕФЛУКС


Гастроезофагеалния рефлукс ( ГЕР ) се наблюдава, когато стомашно съдържимо ( включително и стомашните киселини ), се предвижва обратно към хранопровода. Той е най- честата причина за повръщане в кърмаческа възраст. Когато не се открие навреме, или в случаите с недостатъчно добре проведено лечение, може да причини хронично възпаление на лигавицата на хранопровода, което по- късно води до стеснение на просвета му. В последния случай единствена възможност за лечение най- често е хирургичната намеса. При възрастните ГЕР може да предизвика злокачествено израждане на лигавицата на хранопровода.
  При кърмачетата лечението изисква спазването на няколко принципа, един от които е приемането на мляко с по- гъста консистенция. Могат да се използуват някои готови хуманизирани млека ( напр. Frisovom-на фирмата Frisland ), или млякото, което Вашето дете предпочита, да се сгъсти чрез прибавяне на оризово брашно.
  Независимо, че има достатъчно ефективни медикаменти за лечение на ГЕР, много от пациентите предпочитат да контролират оплакванията си чрез диетични мерки.

Контрол на теглото   ГЕР е по- чест при хора с наднормено тегло- обяснението е, че излишните килограми повишават вътре- коремното налягане, което води до засилване на рефлукса. При част от тях болестните прояви могат да намалеят значително чрез редуциране на теглото.

Вид на приеманата храна и начин на хранене
  От полза е да се записват храните и течностите, които засилват симптомите на рефлукса, както и времето на тяхното начало. Болните с ГЕР често съобщават за поява на оплаквания при приемане на мазна или пикантна храна, особено когато са се хранили непосредствено преди лягане за сън. Препоръките за количеството мазнини, които да се приемат дневно са ориентировъчни- за мъжете приблизително 45 гр., а за жените- 30 гр. Като пример, един по- голям хамбургер с голяма, пържена плънка, дава около 60 гр. мазнини. Храните с по- високо съдържание на масти създават повече проблеми, когато се храним бързо и при едновременно приемане на газирани напитки, кафе или алкохол.
Някои храни значително намаляват активността на долния езофагеален сфинктер и по този начин увеличават риска от рефлукс. Това са кафето ( с или без кофеин ), чай, шоколад, напитките съдържащи кола, изсушените плодове, алкохол. Чувствителността към храни варира значително и някои болни могат да почувстват влошаване на оплакванията си при приемане на лук, маруля, ръжен хляб, чесън, Не е от полза прилагането продължително време на прекалено разширена диета. Когато в резултат на нея, медикаментите и променения начин на живот оплакванията се овладеят, може да се направи опит за въвеждане на някои от изключените храни.

Обем и време на хранене.

От съществено значение e да се намали количеството на еднократно приеманата храна. За рефлуксно болните се препоръчват три основни хранения дневно и две леки зекуски. Трябва да се избягва прием на храна и течности 3 часа преди сън.
« Последна редакция: Юни 24, 2008, 13:10:30 от JustAGirl^` » Активен


JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #42 -: Юни 24, 2008, 13:13:33 »

Гастроезофагеален рефлукс /ГЕР/ при бебчетата

Повръщане, рефлукс и ГЕР
Честото повръщане при бебетата се дължи на несъвършена хронсмилателна система, което води до връщане на храна от стомаха в хранопровода.

Много майки се притесняват от повръщането и се питат дали това е нормално или е сигнал за по-тежко заболяване.

Може би първо трябва да се направи разграничение между двете състояния - „връщане на храна“ и повръщане.

При първия случай много бебета връщат по малко, когато се оригват или преди да се разхълцат. Това се случва, ако бебето се е нахранило бързо от шише или, ако е кърмено, гърдите на майката са препълнени. Тогава се поглъща и повече въздух и е възможно бебето да повърне непосредствено след храненето. Повръщането може да се засили при растежа на зъби или при приемането на твърди храни, например.

Нормално повръщане е, когато:

 - бебето повръща по веднъж или два пъти на ден

 - връщането на съдържанието на стомаха е на струйка, а не на фонтан

 - появява се непосредствено след хранене или до 1-2 часа след хранене

 - проблемът се израства около 7 до 12 месец


Педиатрите наричат неусложнен рефлукс и повръщане, което е придружено със състояния, наподобяващи коликите. Понякога може да се окаже, че коликите могат да бъдат объркани с неусложнен рефлукс. Той не изисква специално лечение и с някои прости мерки при хранене, може да бъде облекчен.Симптомите:

 - раздразнитерност, внезапен или постоянен рев

 - често хълцане, връщане на мляко при оригване

 - извиване на врата и гърба по време и след хранене

 - повръщане след събуждане, дори часове след хранене

 - чести възпаления на ушите или синусите

Бебето може да бъде облекчено, като се по време и след хранене се държи леко повдигнато или изправено. Ако бебето се кърми легнало, е добре да поставяте ръка под главичката му. За сън е добре да се повдигне матрачето или да се поставя да лежи в леко повдигнат шезлонг. Оставянето по корем също помага, но е добре да се прави само под наблюдение заради опасността от Синдром на внезапната детска смърт /една от последните теории/. След хранене е добре да се оригва добре и да се държи в изправено положение по 20-30 минути. Носенето в слинг също облекчава.

Трябва да се избягва натискането на коремчето, обличането в стегнати дрешки с големи ластици, както и притискането с твърде опънати и стегнати памперси.

И в двата случая, при подобен тип повръщане, ако бебето наддава добре и пълни памперсите, то няма място за притеснения, освен повечето пране на бебешки дрешки, калъфки на възглавнички и чаршафи.


ГЕР /гастроезофагеален рефлукс/ е далеч по-сериозно заболяване и има нужда от лекарска намеса. То се диагностицира от специалист и често се налага лечение, понякога операция.

Симптомите:

 - отказ от храна, спадане на теглото и липса на растеж

 - повръщане на кръв или зеленикави секрети

 - лош дъх

 - трудно преглъщане, хронични отити, пневмонии

 - дихателни проблеми
Активен


JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #43 -: Юни 24, 2008, 13:16:22 »

ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛНА РЕФЛУКСНА БОЛЕСТ
( ЕНДОСКОПСКА КЛАСИФИКАЦИЯ НА SAVARY - MILLER )
I-ва степен: Една или две суправестибуларни неконфлуиращи ерозивни лезии на мукозата, придружени от еритем, ексудат или суперфициални некрози.

II-ва степен: Конфлуиращи ерозивни и ексудативни мукозни лезии, но непокриващи цялата циркумференция на хранопровода.

III-та степен:
Ерозивни и ексудативни лезии, покриващи цялата циркумференция на хранопровода до възпалителна инфилтрация на стената без стриктури.

IV-та степен:
Хронични мукозни лезии ( язви, фиброза на стената, стриктури, скъсен хранопровод, образуване на цикатрикси с цилиндричен епител )КЛАСИФИКАЦИЯ "MUSE"


Е1:
Единични ерозии = лек езофагит.
Е2: Конфлуиращи по дължина ерозии = умерен езофагит.
Е3: Разпространени по цялата циркумференция ерозии = тежък езофагит.

М1: Заместване на плоския епител с цилиндричен върху една гънка.
М2: Заместването е при повече от една гънка.
М3: Наличие на циркулярна метаплазия.

U1: Wold-язва, разположена на нормална линия Z, или т.нар. Savary - язва, когато се намира по-високо на границата между метапластична и нормална хранопроводна лигавица.
U2: Наличие на Barret- язва/и.
U3: Комбинирани язви.

S1: Стриктури, по-широки от 9 mm.
S2: Стриктури, по-тесни от 9 mm.
S3: Както S2 с къс хранопровод.
Активен


JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #44 -: Юни 24, 2008, 13:18:50 »

Гастроезофагеален рефлукс
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Цитат
Моя позната е с диагноза гастроезофагеален рефлукс. С какви лекарства и билки може да се лекува?


Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е нарушение на гастроинтестиналния тракт, засягащо долния езофагеален сфинктер (ДЕС) - мускулен слой, сбързбащ хранопровода със стомаха. Много хора, включително бременни жени, имат оплаквания от парене зад гръдната кост и диспептични оплаквания, причинени от ГЕРБ. Лекарите смятат, че при някои хора болестта се дължи на наличието на хиатална херния. в повечето случаи оплакванията от парене зад гръдната кост могат да се облекчат чрез диета и чрез промени в начина на живот, но при някои хора се налага медикаментозно или хирургично лечение.

Какво представлява гастроезофагеалният рефлукс?
«Гастроезофагеален» означава, че се отнася за стомаха и за хранопровода (езофаг). «Рефлукс» означава обратен поток или връщане. Следователно «гастроезофагеалният рефлукс» е връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. Гастроезофагеален рефлукс се появява тогава, когато ДЕС е «слаб» или се отваря неадекватно, позволявайки по този начин връщането на стомашно съдържимо в хранопровода.

Диетичните навици и начинът на живот може да благоприятстват развитието на ГЕРБ. Някои храни и безалкохолни напитки, включително шоколад, мента, пържени и мазни храни, кафе или алкохолни напитки, може да доведат до рефлукс и до парене зад гръдната кост. Затлъстяването и бременността също могат да причинят заболяването.

Целта на лечението е намаляването на рефлукса и редуцирането на увреждането на лигавицата на хранопровода от рефлуктираното съдържимо.

Наднорменото тегло също утежнява симптомите. При много хора с повече килограми те се облекчават след отслабване.

Повдигането на горната част на леглото с 15 сантиметра или спането на специално легло намалява симптомите на рефлукс чрез използване действието на гравитацията за минимализиране на рефлукса на стомашно съдържимо към хранопровода.

На всички пациенти с ГЕРБ лекарите препоръчват промяна в, начина на живот и диетата. Трябва, освен посочените по-горе храни, да се избягват храни и напитки, които дразнят увредената лигавица на хранопровода, като например цитрусовите плодове и сокове, доматени продукти, черен пипер, лютиви храни.

Редовният прием на антиациди може да неутрализира кисело съдържимо в хранопровода и в стомаха и да облекчи временно симптомите. Много хора, използващи тези лекарства, продавани без рецепта, получават временно или частично облекчаване. Комбинирането на антиациди с гастропротектори (медикаменти, за които се смята, че образуват защитен слой върху лигавицата), може да помогне при някои страдащи.

Продължителното използване на антиациди може да доведе до странични ефекти, като диария, променен калциев метаболизъм (промяна в начина на използване и усвояване на калция), натрупване на магнезий. Повишеното количество на магнезия е особено опасно при пациенти с бъбречни заболявания.

Наложителна е консултация с лекар, ако се налага прием на антиациди повече от 3 седмици.

При хронични симптоми, свързани с рефлукс, лекарят може да ви предпише лекарства, инхибиращи секрецията на солна киселина в стомаха. Такива медикаменти са Н2-блокерите и блокерите на протонната помпа.

Ако симптомите персистират, може да ви се направи рентгенологично изследване с контраст на горните отдели на гастроинтестиналния тракт (хранопровод, стомах, дуоденум). Рентгено-логичното изследване е малко информативно по отношение на установяването на гастроезофагеален рефлукс, то може да ориентира в известна степен за наличие на други заболявания, например язва на стомаха и на дуоденума, гастрит, карцном на стомаха и на хранопровода, ахалазия и е ценно при диагностиката на хиаталната херния.

На малък, брой пациенти с ГЕРБ се налага оперативно лечение поради тежкия рефлукс и лошия „отговор" на медикаментозното лечение. Фундопликацията е хирургична процедура, която води до повишаване на налягането в долната част на хранопровода. все пак не трябва да се предприема хирургично лечение, преди да се опитат другите методи за повлияване на ГЕРБ.

Понякога болестта води до сериозни усложнения. Може да се появи езофагит, като резултат на агресивното действие на киселото стомашно съдържимо върху лигавицата на хранопровода. Езофагитът може да се усложни с кървене и с улцерация. въпреки че ГЕРБ може да влоши качеството на живот, рядко е животозастрашаваща. При адекватна диагноза и лечение голяма част от страдащите от болестта ще получат облекчение на симптомите и излекуване на лигавичните промени, ако има такива.
Активен


JustAGirl^`
Newbie
*
Публикации: 3888


...dreamer...


« Отговор #45 -: Юни 24, 2008, 13:44:00 »

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Гастроезофагеалният рефлукс е състояние, при което кисело стомашно съдържимо се връща обратно в хранопровода. Гастроезофагеална рефлуксна болест се развива, когато има увреждане на лигавицата на хранопровода.

Причини:

 - В долната част на хранопровода има мускулен пръстен, който действа като еднопосочна клапа и не позволява храната да се връща обратно от стомаха в хранопровода. Ако той не се затваря добре, киселото стомашно съдържимо може да се върне обратно;
 - Затлъстяване, бременност и други състояния, които водят до увеличено налягане в коремната кухина, като изтласкват съдържанието на стомаха в обратна посока;
 - Пушенето причинява отпускане на мускулния пръстен и увеличава количеството на киселината в стомаха;
 - Алкохол, кафе, силни подправки, мазни храни;
 - Големи количества храна и напитки.
Симптоми:
 - Киселини - дискомфорт и чувство за парене в горната част на стомаха и долната част на гърдите;
 - Оригване или връщане на храна към устата;
 - Затруднено преглъщане;
 - Пресипнал дрезгав глас, кашлица, тъй като киселите стомашни сокове могат да попаднат в гърлото и във въздухоносните пътища на белия дроб.
Диагноза:
Вашият лекар може да постави диагнозата само въз основа на симптомите, които му описвате, но понякога са необходими допълнителни изследвания като:
Ендоскопия - тънка, огъваща се тръба с камера на края, която се вкарва през устата в хранопровода и стомаха, така че може да се разгледа тяхната лигавица отблизо. Ако има изменения може да се вземе малко парченце от нея и да се изпрати за анализ в лаборатория;
Рентгенография - серия от рентгенови снимки, които се правят след като сте изпили контрастен разтвор (бариева каша), така че на снимките се виждат очертанията на хранопровода и стомаха.
Лечение:
 - Антиацидни препарати - лекарства, които директно неутрализират солната киселина в стомаха. Обикновено не се препоръчват за продължителна употреба;
 - Н2 блокери. Хистаминът увеличава стомашната киселинна секреция, така че неговото блокиране я намалява;
 - PPI - Инхибитори на протонната помпа (Например: Omeprazid / Lansoprol 15, Lansoprol 30). Те действат върху клетки в стомашната стена, които произвеждат солна киселина, потискат ги и така намаляват нейното количество;
 - Прокинетици - ускоряват изпразването на стомаха.
Профилактика:
 - Спрете цигарите;
 - Ограничете алкохола, кафето и газираните напитки;
 - Избягвайте преяждането и храненето преди лягане;
 - Повдигнете горната част на леглото си.
Активен


alin
Newbie
*
Публикации: 6623« Отговор #46 -: Юни 24, 2008, 14:05:11 »

Повдигнете щгорната част на леглото си - и това ли е важно Confused
Аз в нас спя на абсолютно равно, т.е. съм се постарала нито да ми е повдигната нагоре главата, нито - надолу.
Активен
bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #47 -: Юни 24, 2008, 14:12:39 »

Това е, ако имаш проблеми с този сфинктер и той не спира храната да се връща обратно.
Активен

katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #48 -: Юни 24, 2008, 14:50:22 »

Сега чета хирургия,жалко,че нямам такъв въпрос в конспекта,можех да си го прочета оттук  Cheesygrin
Активен
belladonna™
Newbie
*
Публикации: 3160« Отговор #49 -: Юни 24, 2008, 20:02:36 »

Защото там ти е и хранопровода Smile ,затова не от другата.

Това под втория цитат не разбрах в каква връзка го каза-продължаваш да твърдиш,че те боли дробът?
Неее, понеже каза, че храната стига до гърлото при крайни степени, пък на мен ми се случи още като го получих. В смисъл, дори и при начална степен е нормално.
Активен

Страници: 1 [2] 3 4  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!