star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Тема за въпроси към вече мамите-питайте, не ни жалете!
Страници: 1 ... 365 366 [367]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Тема за въпроси към вече мамите-питайте, не ни жалете!  (Прочетена 1022519 пъти)
Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9083« Отговор #9150 -: Септември 14, 2018, 10:39:18 »

Това с нормите...от една страна съм съгласна, трябва да се следят нещата, а не "то моето си е умно иначе". От друга обаче, не познавам дете, което на 100% да отговаря винаги на всички норми. Все в нещо е напред, в друго назад. Бо с говоренето е напред, винаги е бил с богат за възрастта си речник. Но не може на 4г едно човече да нарисува. А го има в нормите за 3 годишни, ако не греша.

И съм много съгласна със стимулирането на речта. Не даваш това, което иска, докато не си каже. АКо ще да е грешно казано- не "вода", а "дада", примерно. Бтв и на чужд език така ги учат в градината- за да получат това, което искат (люлеене, вода, допълнително), трябва да го кажат на езика. Отлично са усволи съответните изрази  Cheesygrin
АктивенD.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3150


« Отговор #9151 -: Септември 14, 2018, 10:47:06 »

Сега реших да сверя какво трябва да знае на своята възраст моето. В раздела с математиката е назад и взех идеи за игри за внимание. С вниманието също е назад, трябвало 15 минути да не се разсейва  Отделно в раздела с граматика,пише такива неща, които аз не покривам.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17470


A believer


« Отговор #9152 -: Септември 14, 2018, 11:50:25 »

Ади сигурно знае със сигурност повече от 200 думи, тя мели нон-стоп. Знае някакви думи, които чак аз се изненадвам, но, Корни, да, нищо не може да нарисува, дори кръгче, признавам си, че не я стимулирам за фината моторика изобщо, само навън да се катери и тича. Сега ще прочета и аз. Някак пролетта и лятото хич не ми е да се затворим и да рисува. По-скоро сега есента и зимата ще наблегнем Smile

Също и не се храни сама, щото я мързи и/или се цупи на това, което има за ядене. Може иначе Cheesygrin Реже хартия и строи кули без проблем, казва си като е ядосана или тъжна. Абе, ще стане човек от нея Cheesygrin
« Последна редакция: Септември 14, 2018, 11:53:46 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9083« Отговор #9153 -: Септември 15, 2018, 21:44:10 »

Я кажете, някаква мода ли е децата на 4 да тръгват на допълнителни занимания? Вече трета майка с кеф ми разказва как детето ще ходи на зумба и гимнастика, а в градината ше опитва всички 5 занимания. Друго ще ходи на рисуване, балет и танци май бяха. Аз приемам, че плуванетп и тамците от градината по 2 пъти седмично са напълно ок, де факто всеки ден занимание, отделно всеки ден излизат да дивеят. Мисля си, че еднндете на 4 след дългия ден на градина има нужда най-вече от време с мама/тати. А уикендите почивка на чист въздух. Засега не съм планирала на нищо повече от споменатите горе да го запиша, ама да си сверя часовника.. вярно, че на тая възраст попиват като гъби и че не пречи да се търсят заложбите на детето... но малко рано ми се вижда някак си. Кажете аргументи за и против, интересно ми е.
Иначе от 5г ги взимат на пиано и мисля да опитаме + другото лято тенис или друг спорт.
Активенutopia
Newbie
*
Публикации: 17470


A believer


« Отговор #9154 -: Септември 15, 2018, 23:47:30 »

Как пък точно пиано реши? Cheesygrin Интересно ми стана.

Иначе и аз мисля, че е пълно с майки маниачки, ама на една приятелка детето от 4годишно ходи на някаква забавна математика ли е, какво е, и много ѝ харесва, та...не знам.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


kateto
Newbie
*
Публикации: 4320


« Отговор #9155 -: Септември 16, 2018, 00:54:16 »

Моите ходят от миналата година на акробатика /Яна беше на 3/.. за да си изразходват енергията, че в нас наставаше ужас. Предполагам от тази гледна точка ги записват на хиляди неща.. иначе в градината Дея е на някакво арт ателие, дето лепят разни неща /каквото е хрумнало на госпожата/, защото много искаше, понеже и приятелчетата й ходят. Не го разбирам чак като мода това с допълнителните занимания като спорт.. аз съм ходила на гимнастика като дете..
АктивенGalina_Dim
Newbie
*
Публикации: 7782


Работохолик-изтрещелник


« Отговор #9156 -: Септември 16, 2018, 15:16:20 »

За някои неща 4 е даже късно, примерно, аз ако бях в София, моите щяха да са от 2 г. на Хелън Дорон за английски и от 4 - на Jump Math за математика. За друго не съм се вълнувала, понеже мен лично не ме вълнува.
Но Хелън Дорон дава такива резултати, че изобщо не е за изпускане, ама никак, а при тях 4 си се смята за "късна възраст". Август месец имах удоволствието да се видя с дете на 6, което преспокойно ми говореше на английски, ползваше 4 времена, без да се замисли, в нормални речеви изречения и конструкции, а лексиката му ме накара да хлъцна. Та това е повече от 99% от момичетата, които идват на интервю за работа при мен...
Резултат от ХД от ненавършени две нататък.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17470


A believer


« Отговор #9157 -: Септември 16, 2018, 15:31:16 »

Брях, ненавършени две?! Каква е разликата ако тръгне на 4? Ще прочета.

Иначе в яслата ги учат уж по тази система, сега ще видя от септември какво и как ще се учи.
« Последна редакция: Септември 16, 2018, 15:33:10 от utopia » Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9083« Отговор #9158 -: Септември 16, 2018, 21:32:19 »

Аз съм за Хелен дорон, но са само с английски. По стечение на обстоятелствата Б.е с немски (аз разбира се не проявих воля да му говоря само на езика). Така че в нашия случай нямаше как. А и логиистично искам всичко да ми е на едно място,това ми беше идеята и с хубава градина, да няма развозване.
Ути, пианото не е самоцел, но освен, че развива мозъка,семейството на мъжа са музикални, май и малкият има дадености- много е танцувален, добре тактува. Но ако не му се удава и харесва, няма да го мъчим.
АктивенCatherine
Newbie
*
Публикации: 7757


Heart follower


« Отговор #9159 -: Септември 17, 2018, 21:56:41 »

Аз въпреки че съм филолог, лично не бих си записвала детето на,чужд език преди да е приговорило добре майчиния си. На това много държа и съм убедена, че за самите деца е объркващо и много по-голяма полза ще им донесе да учат осъзнато и структурирано на по-късна възраст. Не искам да го питам нещо и той да ми вика Ноу. Не е за гордост това според мен. Майчиният език е един и трябва да бъде на първо място, ангийският няма да избяга.
Активен

Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9083« Отговор #9160 -: Септември 17, 2018, 22:06:47 »

Е те между 2 и 3 повечето са стабилно проговорили. Инак Децата от двуезични семейства са така- учат двата езика едновременно, да, объркват ги, да, често изостават, но след това се наваксва и говорят гладко и двата. Нищо им няма,  освен по-всестранно развити мозъчета.
Иначе и в нашата градина езикът е от 3, преди това само песнички, уж за да са проговорили. Но за мен не в проблем. Даже ако са твърде добре усвоили родния език, се учи по-трудно- твърде много мислят, започват да минават през родния, губи се спонтанното попиване. За пример- като по-малък Борис приемаше за естествени някои думи и изрази на немски. Сега ме пита “какво значи еди кое си”- за мен това значи вече закъсняло усвояване.
АктивенCatherine
Newbie
*
Публикации: 7757


Heart follower


« Отговор #9161 -: Септември 17, 2018, 22:49:07 »

Ами не знам, аз от логопед го знам това, че не е ок да им се набиват чужди езици, ако не са от двуезични семейства. Мнения всякакви, според едни забързва, според други забавя развитието. Аз за себе ди не го приемам, пак казвам, обожавам езиците, с тях си.изкарвам хляба, не бих бързала да му пълня главицата с неща, които на тоя етап не са му необходими. Не се чувствам прецакана, че двата езика, с които работя, съм почнала да ги уча на 14 и на 20. Не виждам да е голяма драма за дете, че не знае чужд език. Малки се прекалява с цялото вторачване сакън да не остане капка потенциал недоразвит у тия деца. Нека бъдат деца.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13768


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #9162 -: Септември 18, 2018, 00:18:59 »

Това, за което говори Кат, дори и училищната психоложка го каза. На първо място майчиният език. И е доста добра възраст за объркване и мешене на езика. Съдя по малката, която напоследък доста често започна да бърка р-то и не звучи така твърдо и нашенско, а по-скоро на английски. Убедена съм, че и с писането ще имаме проблеми, защото ще пропише на английски по-рано от българския. Пълна каша...
За допълнителните занимани съм иначе. Но моите деца така и не намериха нещо, което да им задържи вниманието за повече от месец. А аз не съм от типа родители, които ще натискат в дадена посока насила. Сега предстои плуване, пък да видим.
Активен


Korneliq
Newbie
*
Публикации: 9083« Отговор #9163 -: Септември 18, 2018, 11:18:22 »

И аз съм учила езици от по-късно, но това не значи, че е оптимално. Най-обичам аргумента "ааа, аз/майка/баба еди как си правила и всичко й е супер". Ми да, но това не значи, че няма и друг начин. Или нещо ново измислено.
И дори по себе си съдя, че езика, който съм започнала да уча на 5 години, ми идва много по-естествено от този, който съм започнала на 14. Въпреки че във втория съм вложила повече усилия, разбирам по-добре граматиката, имам по-богата лексика. Но просто говоренето по цял ден (когато се налага) ме изморява, докато нямам проблем да говоря и мисля на по-ранния език 24/7.
Не казвам, че при малките не се мешат с родния, но не виждам проблема с това, ако в зряла възраст човек си е грамотен. Голям праз, че на 5 години ще казва по някоя дума на друг език в изречението.
Просто ползите за мен са повече от минусите.

А междудругото ученето на чужд език в ранна възраст не е истинско "учене"- сядаш и ти наливат думи. Под формата на игра си е и не мисля, че им ограбва детството. Още по-малко спортните и други занимания. Ето аз не съм ходила на спорт като малка и го отчитам като голяма грешка, нищо, че съм здрава и сравнително слаба. Просто щеше да е по-хубаво да имам тези навици и нагласа.
Гал, идвай да подкрепяш де  Razz Аз съм чела много бегло за Хелен Дорон и Лотус Мотус, ти имаш по-реални наблюдения.
АктивенСтраници: 1 ... 365 366 [367]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!