star chick-chat.org star Женски работи star Моето бебе star Тема за въпроси към вече мамите-питайте, не ни жалете!
Страници: 1 ... 346 347 [348] 349 350 ... 369   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Тема за въпроси към вече мамите-питайте, не ни жалете!  (Прочетена 1119721 пъти)
kateto
Newbie
*
Публикации: 4334


« Отговор #8675 -: Ноември 17, 2017, 14:04:56 »

При нас няма чак такъв страх.. Дея иска да спи с някой - демек татко си /или мен в краен случай/, но си личи, че просто не иска да е самичка..всичко започна от това, че като се роди Яна, аз спях с нея в спалнята, а татко й в другата стая. Плюс, че нашият матрак му беше супер неудобен и не успяваше да се наспи. При едната си баба спи с нея, при другата с дядо си.. та просто си е лигня Smile Няма проблем да спи сама, отваряме вратата и е тъмно в коридора. Тя си става и си ходи до тоалетната. Много обаче не й се спи - вечер е голямо мотана, ставане, кикотене.. даже има много дни, в които всички заспиват, а тя става, проверява дали спим и после ляга при нас. С мечки не ни се получава да ги плашим, обаче с циганката са супер - казваме, че ще дойде, като не гледат чукаме 3 пъти някъде и веднага си лягат. Яна имаше моменти, в които се стряскаше много, но никога не е искала да спи при нас. В 90% от случаите, в които спим всички на спалнята /петък/ тя се врътва и си ляга сама в нейното. В последно време иска да се гушим, да спи някой при нея, но като й обясниш, че няма от какво да се страхува и е готова. Снощи плашихме чудовищата Smile и си заспа. През нощта ме търсеше и естествено легнах при нея. Но после нелягането при тях става супер лесно Smile
И сме ги плашили, и сме се карали, да чукна на дърво нямаме някакъв страх от нещо, че да е проблемен.
Гадно е това със страха от тъмното, кучетата.. моите са обратното - всеки път обяснявам, че не може да се спускат към чуждите кучета като луди.. но тук няма особено много бездомни кучета.
Аз като малка винаги исках да има някой, които да е в стаята, когато спя, което е било проблем за нашите и бабите ми.
Фей, разбирам те напълно, и аз мрънках, на мъжо, че й угажда, да спи при нея и т.н. щото все пак.. и аз искам да е при мен. А ние сме почти нон стоп заедно, не мога да си представя, ако го нямаше толкова време.
Обикновено приказката им е 'тате, мама и Яна като заспят, ще дойдеш ли при мен' и обратното 'тате, Дея и мама като заспят ще дойдат ли при мен'... Smile
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13800


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8676 -: Ноември 17, 2017, 14:16:08 »

Извинявай, ама това с циганката е супер невъзпитателно. Не плаша и не го намирам за рационално. Предпочитам да загубя половин час в еднообразно обясняване защо трябва да се ляга, от колкото да чукам и лопам все едно има външен човек в къщата. Ами нали утре ще останат сами, ще лопне съсед и ще се изпопритеснят.
Иначе във вашия случай не виждам проблем. С повече постоянство ще си спят сами. Просто сте меки на капризите им. Нещо, което и аз отчитам с моите, но както казах, на нас не ни пречи да си спим заедно. Уж са обещали като ги доведем тук, да си спят сами в стаята. Но защо ли имам едни съмнения. Къщата си има своите странности, пукат дъски и тръби, чуват се съседите...ще има да ни призовават по нощите  Razz
Активен


kateto
Newbie
*
Публикации: 4334


« Отговор #8677 -: Ноември 17, 2017, 14:24:05 »

Както казах, при нас няма проблем с плашенето. Понеже ми звъняха няколко пъти, забравих да пиша, че Дея също чука за циганката ;) И после се хили доволно маймуната! Тя още в началото ни хвана мурафетите и помага, щото Яна е голямо въртене в леглото като не й се спи Smile Даже й за яденето я плашихме, че ще я вземе циганката Smile но при нас е нещо като - ей сега ще ти дам яденето да го изяде татко ти, хапвай бързо.
Изобщо не става дума като при Вас, да не иска да мръдне в тъмното.
АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #8678 -: Ноември 17, 2017, 15:06:43 »

За кучетата - точно обратно. Винаги Цвета е искала да пипа кучета, радва им се. Тео е по-кротък за сега, но и него не го е страх. Най-вероятно, защото при баба им, майка ми, има голямо куче и те просто са свикнали. Обаче Цвета от много малка е научена как се държи с куче. Че не се пипа по задницата, не му се дърпат опашка и уши, дава се да те подуши и т.н. Обаче с нея голямо обясняване имахме за бездомните, защото все се спускаше да ги обича, както нашето домашно...И сега имаме един Джеки пред входа (баща й го именува) и тя Оооо, здравей, добро утро Джеки! А то огромен пес, много й се радва...Според мен и Дея и Яна, и Боян е нормално да са ок с животни, като с такова са израснали Smile  За другите деца пък е нормално да имат такъв страх, защото не са имали така пряк контакт, а все пак кучето е подобие на вълка, когато си едно малко дете, с малък опит, не може да се очаква да го залюбиш ей така...Пак е работа на възрастния да обяснява, запознава и т.н.

А за "цигани" ние много избягваме да говорим на Цвета в светлината на дискриминация, защото точно тяхното поколение, ако живее в България в бъдеще, ще бъде заобиколено от все повече такива. И лесно може да си спечели боя, най-малкото, с неудачни реплики...
И въпреки това тоя хейт спийч се чува и от други места и наскоро бяхме на панаира в Тетевен и разбира се пълно с цигани и помаци и с Цвета купувахме нещо на една сергия и в един момент аз я викам да тръгваме, а срещу нас 4-5 цигани, цяла фамилия, и тя на висок глас, пред тях Ааааа, чакай, къде ще ходим в тия цигани. Малееее...Зле ми стана. Пак имахме инструктаж после...
Активен

kateto
Newbie
*
Публикации: 4334


« Отговор #8679 -: Ноември 17, 2017, 15:16:58 »

А как обясняваш когато видите някой циганин в кофата за боклук? Щото до входа на градината им има казани и редовно има цигани. Аз обяснявам, че има цигани, които нямат пари и ровят съответно за храна и дрехи и т.н И ако ние не работим ще сме така /че голяма драма й беше градината - иска си при нас детето, ама то разбираемо:)/.
Плашенето с циганката реално беше преди лятото прекратено, защото повече слушат. Просто при нас вместо баба Меца се мина на циганката, дето събира деца ;)
Не съм я чувала да вика обидно цигани и т.н, а и не сме говорели реално да не ги обижда. В градинката до нас има две деца, не знам със сигурност, но май са от някакъв дом - никога не съм карала децата да ги дискриминират. Аз може и да виждам примерно, че са циганчета и мръсни, но не им казвам не ходете там и не си играйте с тях. Опитвам се да ги науча да са толерантни към всички. С изключение на болните деца разбира се, казвам им да се пазят, за да не се разболеят.
В случая исках да обясня, че при нас е период, който реално свърши.. т.е имали сме някакъв метод за да ги караме да слушат, но вече не го ползваме, защото те просто слушат. И не са останали белязани или страхливи по някакъв начин.
За кучетата е голяма игра, на пук ми правят обаче като ги галят по опашката чуждите и винаги, ама винаги обяснявам, да не пипат. Ние имаме реално 2 котки и 3 кучета в близкото обкръжение - ние, баби и лели.. таааа са си свикнали много с животни. А, и кустенурки имаме Smile та само крокодилчето ни липсва Smile Много се радвам, че няма да трябва да купувам рибки.. като знам нашите колко малки животинки са ни купували, за да ни угаждат Smile но това е друга тема вече.
АктивенFei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #8680 -: Ноември 17, 2017, 15:21:54 »

Ох..хора в контейнера, хора с липсващи крайници и открити язви, които просят, докато се разхождаме по Витошка, хора, които ни тропат на стъклото с паничка, докато чакаме с колата на светофар...Как да ги обяснявам, както и ти - с истината. И тя вече знае и сега пък ме пита като е беден човекът, защо не съм му дала пари...От там влизаме в едни още по-големи теми, които също й обяснявам, но мисля, че още не ме разбира и доста бързо губи интерес...
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3172


« Отговор #8681 -: Ноември 17, 2017, 15:53:24 »

Нищо не споменавам за цигани, не защото съм толерантна , а за да не ядем бой. Ще ни бият на улицата каъо нищо, ако се изкрещи нещо лошо. Като деца ни плашеха с циганката, дето взема дечица, ма сега не става.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17548


A believer


« Отговор #8682 -: Ноември 17, 2017, 15:59:50 »

И аз го намирам плашенето с циганката като проява на изключително лош вкус. Изобщо да плашил децата, че някой ще ги вземе, ме оставя без думи. Добре, че не са травмирани.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Catherine
Newbie
*
Публикации: 7773


Heart follower


« Отговор #8683 -: Ноември 17, 2017, 16:51:55 »

Аз помня като бях доста малка на село, баба ми обясняваше, че между 14 и 16 ч. излизал змеят да краде деца, които не спят. Помня с какъв страх гледах през прозореца и очаквах някакъв невидим змей да мине и да ме грабне. И то посред бял ден  Lol Ама спименът ми е за нещо адски злокобно и стивънкинговско, невидимото зло нали  Razz А тя бабата просто е искала да ни накара да спим следобед. Ама доста по-късно сглобих картинката. Не знам аз как ще процедирам, малко ми е детето още и не се заричам. Само се надявам да не го карам да изпитва страх от несъществуващи заплахи Unsure
Активен

Liliq
Newbie
*
Публикации: 645« Отговор #8684 -: Ноември 17, 2017, 17:05:50 »

Аз признавам, по едно време ги плаших с "чичо полицай". Един ден обаче, един истински полицай ме чу, децата нещо се влачиха по земята и ги заплаших, че ей сега полицая ще дойде да ги вземе и изведнъж като ми се скара тоз човек Big grin. Вика ама госпожо, те трябва да имат доверие в нас, а не да се страхуват, утре ще имат нужда от нашата помощ и няма да ни повикат. И осъзнах колко съм зле и престанах Lol.
Веднъж пък Тео не искаше да си прибира играчките и не знам изобщо как ми се изплъзна, но му казах, че ако не ги прибере, ще дам играчките на циганчето. Той само ме погледна хитро и отвърна " не, искам аз да му ги дам", пак ми стана тъпо и не заплашвам по този начин и изобщо.
Активен

Pupi
Newbie
*
Публикации: 13800


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8685 -: Ноември 17, 2017, 17:19:21 »

Хаха Лилия, умник е Тео  Lol
Изобщо това с плашенето ми е някакъв супер остарял и безпочвен метод. Нищо добро не произтича от това.
Активен


kateto
Newbie
*
Публикации: 4334


« Отговор #8686 -: Ноември 17, 2017, 17:24:31 »

Разни хора, разни идеали Smile Сакън, да не стреснем детето. Толкова ми е писнало да гледам майки, дето ги оставят да си врещят, щото видиш ли да не навреди на крехката психика на детето..чее.. айде моля.
Не помня мен дали са ме плашили честно казано.
Разбира се, зависи и от детето.. има едно от групата на Дея, то е толкова мило, че не виждам как някой ще му се скара.
Никога не съм плашила децата с обект пред тях, т.е да е циганката пред нас и да ги плаша или с полицаи..
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13800


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8687 -: Ноември 17, 2017, 17:33:11 »

Не ме разбирай погрешно. Просто няма нищо възпитателно в плашенето с нещо и без това съществуващо и вероятно създаващо трайни страхове. Разбрахме, че във вашия случай не е така. Но за мен плашенето е като пляскането, момент на слабост и незнание как да въздействаш в дадения момент. Което също не значи, че не пляскам и аз, както и че съм осъзнала колко невъзпитателно и проява на слабост е. После, градим един модел на поведение, с пляскането детето започва и то да посяга на родители и другарчета; крещим си вкъщи - детето придобива това като модел на общуване; сплашваме и заплашваме - всяваме страхове...все човешки слабости. После е трудно да изкорениш подобно поведение, и в себе си, и в детето също.
Активен


peace&violence
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 1899« Отговор #8688 -: Ноември 18, 2017, 02:01:17 »

Мнoгo е лoшo тoва плашене на децата, аз oще живея в някакви неизкоренени страхове oт детството, пък даже не помня защo през нощта се оглеждам на коридора, катo хoдя до тоалетна или защo не мoга да спя, пoлoвинката катo гo няма. Някoлкo гoдини живеех сама и същo не ми се отрази дoбре, oсoбенo в една стара, дървена къща, детo пропукваше през нощта. Гледала съм хорори катo дете, сънувах мумии, вълци и крокодили, ходещи дървета и ми се причуваха гласове през нощта. И нас с цигани ни плашеха - не пей на масата, че ще се ожениш за циганин. А и кучета ме гoниха n на брой пъти, някакви баби ми баеха и сега oще ги заобикалям, акo ще и мини пинчер да е.
Замислихте ме, май не е лoшo да потърся психолог, че и тея масови терори с гърмежите във всяка европейска столица и че сирийците ще ни гепят, не ми се отразяват дoбре.
А относно спането на децата, не го намирам за драматично, даже искам един кoнтра въпрос да задам - вие си спите спокойни  с мъжете, пък защo детето трябва да спи самo? Все някога ще се научи да спи в неговата си стая, няма да се стигне дo там да сте на лъжички дo гимназиална възраст. При нас навлезна oт някoлкo гoдини модел с организиране на семейно легло 3х2 метра, където спят всички заеднo и пак имат пo 3-4 деца хoрата. Според една книга, кoятo четох, тoчнo тoва е проблем в момента, че не живеем на племена, а в затворени кутийки, а е напълно нормално детето да спи обградено oт възрастни. 
Активен

Turning can'ts into cans and dreams into plans.

kateto
Newbie
*
Публикации: 4334


« Отговор #8689 -: Ноември 18, 2017, 09:43:55 »

Пупи, на никой не се сърдя или разбирам погрешно:) Всеки сам си решава как да гледа детето - ето при Вас има страх, при нас няма. Несправянето със ситуацията - това мисля, че при всички го има.. няма как нон стоп да си в някакво спокойно състояние и каквото и да е да обясняваш спокойно на детето, което примерно е в истерия Smile
Ето - ти приемаш като грешка, че пляскаш децата.. лятото братовчедка ми, което живее и е женена за норвежец беше с 3-те си сина тук.. да ти кажа ли, че на горкия му се изправиха косите като баба ми го пита - 'добре де, навън не ги пляскаш, ами в къщи не го ли правиш'. Милия беше поразен от концепцията, че някой може да удари дете, дори и леко.. та пак стигаме до различни хора, различни идеали. Всеки си избира начин, по който да се справи със ситуацията.
Пийс, децата си имат стая, всяко си има легло. Аз си имам мое, мъжа ми го споделя. Все пак не съм самотна майка - ако бях щях да си спа сама. Опитвамс е да ги науча, че си имат легла, които са си техни, мама и тати също си имат легло. Да - споделяме го при опеределени ситуации /спане в петък примерно/ или когато са болни, когато го няма /много искат да ме пазят/. Но не смятам за погрешно, че ние сме двамата, а те сами.И нямам предвид само секса, за това си намираме време, а за самата интимност.
АктивенPupi
Newbie
*
Публикации: 13800


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8690 -: Ноември 18, 2017, 10:17:43 »

Сигурна съм, че децата ми ако имаха страхов проблем, водещ до истерия, нямаше да си лялям във форума, а щях да потърся експерт. И да, говорим и обясняваме, опитваме ситуации, къде по-екстремни - да седим на тъмно във входа, къде под формата на игра - да играем на криеница вечер. Ама са деца все пак, малки и разбиращи нещата не като нас. Децата са обаче като един наш проект, най-доброто ни творчество. Редно е да сме прецизни, да мислим и да не прибързваме в ситуации, в които с думи не можем да въздействаме.
Евала на такива железни хора, дори и веднъж да не го плеснат, честно изглежда ми непосилно  Lol
Активен


utopia
Newbie
*
Публикации: 17548


A believer


« Отговор #8691 -: Ноември 20, 2017, 20:59:04 »

Имам възпитателен казус. Ади има приятелка, която е на две, всеки ден играят заедно, търсят се, питат една за друга. Обаче, бидейки по-голямо, другото момиченце често я удря, блъска, нон-стоп ѝ взима играчките от ръцете, въпреки че майка му непрекъснато обяснява и.т.н. Ади до скоро мигаше на парцали, обаче, разбира се, започна да попива точно кофти нещата, съответно почна и тя да посяга.

Пример: Ади е взела някаква играчка, другото дете идва, блъска я, взима ѝ го от ръцете и това се повтаря с всяка играчка и в някакъв момент на Ади ѝ кипва и ѝ пляска един шамар. И аз не знам как да реагирам. От една страна ѝ казвам, че не е хубаво да се удрят другите деца, от друга страна ако не почне да проявява характер, другото момиченце я прави луда, малтретира я направо Cheesygrin Дайте акъл.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15252« Отговор #8692 -: Ноември 20, 2017, 22:01:50 »

Не бих излизала с тях.
Аз лично много странях от "площадни" майки и излизах само с такива, чиито възгледи и деца се покриваха с моите. Ако детето ми не попива, бих ги изтърпяла, но не бих си го причинила, ако попива неща, които не ми допадат.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #8693 -: Ноември 20, 2017, 22:11:22 »

Ъъъ, Бизар!?  Blink  И в ясла/дг с 30+ деца? Да не си ги избирала ти с конкурс Lol

Ути, период е. От 1,5до2,5...да не кажа 3 децата само се бият, бутат, реват, вземат си неща, тръшкат се, пак реват и така. Предполагам, защото не могат да му ударят едно сантасе с вино Lol Изпробват граници. Обяснявай, но не я изолирай и ограничавай. Ако не е това дете да се бие...друго ще е. Така че...
Децата започват да играят добре и наистина едно с друго чак на 4-5. Не казвам, че до тогава трябва да се млатят, но ако детето не е наистина много агресивно и има и светли периоди с Ади...
Цвета редовно беше груба в тази възраст. Не даваше неща, вземаше чужди, тръшкаше се, буташе се по стъпалата на пързалката...Много пъти съм я прибирала за назидание. И сега знае, че ако не се държи добре - тръгваме си.
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17548


A believer


« Отговор #8694 -: Ноември 20, 2017, 22:14:37 »

Ами тя не е агресивна, според мен също е просто период, а и Ади много я обича и търси. На майка ѝ възгледите са същите, нали я виждам как обяснява, кара се, ама детето не попива. Днес я гушкаше уж, а после я ухапа по носа тва дребното.

Въпросът ми е аз как да реагирам, когато Ади посяга. Да се правя на разсеяна ли, да се карам ли...
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


kateto
Newbie
*
Публикации: 4334


« Отговор #8695 -: Ноември 20, 2017, 22:17:06 »

Обяснявай, че не се прави така. Че е лошо и т.н . Яна от градината явно попи нещо подобно, но бързо мина.
Активенbizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15252« Отговор #8696 -: Ноември 20, 2017, 22:20:40 »

Яслата си е ясла, аз не мога да търпя чужди идиотски хлапета, казвам аз какво правя.
На децата си обикновено обяснявам и в детска и в училище да не се занимават с такива деца, ако не са им приятни, та не виждам защо да си го причинявам аз доброволно.

Иначе в ситуацията, ще обясня да не се прави така и пак ще преложа да прави нещо по-приятно с друго дете
Активен

utopia
Newbie
*
Публикации: 17548


A believer


« Отговор #8697 -: Ноември 20, 2017, 22:41:09 »

Е, няма как да прави нещо друго с друго дете, ситуацията е - събрали сме се да си играят децата, Ади я харесва най-много от всички деца на площадката.

Иначе и аз повтарям да не прави така, ама честно казано не съм особено убедена в това, понеже това е единственият начин да отстоява себе си в такива моменти. Раздвоена съм.
Активен

“Being happy doesn't mean that everything is perfect. It means that you've decided to look beyond the imperfections.”


Pupi
Newbie
*
Публикации: 13800


Щастлива мама и щастлива съпруга!


« Отговор #8698 -: Ноември 20, 2017, 23:06:54 »

Аз пък съм на мнението на Бизар. Също страня от площадки, и също всячески ги избягвам точно защото се получава невероятен микс от възрасти, характери, различни възраствои проблеми и освен да попиват едно от друго магарии, и да се дразня на откровени патки, излязли да обсъждат броя на аканията, а не да наблюдават детето си, друго не постигам. Обикновено след площадка се прибирам изнервена, крива и все си задавам въпроса защо си го причинявам.
В яслата и градината е съвсем различно, да не мислиш, че 30 деца са се вкупчили едно върху друго да си играят. Пак са по групички и си подбират другарчетата. Но и дисциплината е коренно различна и своеволия поне при нас не е имало, нито в яслите на децата, нито в градината.
С Роси нямам този проблем с общуването с приятели, но с Мариела от много време си говорим за подходящите и неподходящите приятели. Защото е вече във възраст, в която са супер манипулативни децата едно към друго, а моето ранимо и наивно хлапе не вдява. И какво означава едно бебе на 1г. 6м. най-много да си харесва определено дете. Нима тя е водещата, а не ти, като майка? Нима не подбираш ти средата, в която ще обшува. Извинявай, че се хващам за отделни изрази, но реших да вметна кое за мен е правилно.
Конкретно по казуса, освен да говориш и да говориш, и пак да говориш, не виждам какво друго можеш да направиш. Разсейваш, обясняваш, насочваш вниманието към нещо друго и натъртваш защо не бива да се посяга. И да, не става бързо, не става и веднага.
Активен


juliet
Newbie
*
Публикации: 1740WWW
« Отговор #8699 -: Ноември 21, 2017, 00:21:43 »

Тук съм плътно с Бизар и Пупи. Избягвам агресивни деца. Всеячески избягвам агресивни деца, чиито родители не реагират и се усмихват с обяснението, че то е дете и не разбира или просто ги мързи да реагират. Аз съм от родителите, които стоят на два метра от детето и са в пълна бойна готовност да реагират във всеки момент. Посегне ли (да, дете е, пробва граници), за секунда съм там да го спра, да обясня защо не и ако преценя да го отстраня от ситуацията. Колкото и да е тъпо, правя забележка и на чужди деца, които са агресивни спрямо моето, а родителите никакви ги няма. Обикновено като попитам детето защо дърпа/блъска/удря и дали ще му е приятно някой по-голям с него да се държи така, детето изчезва за секунди да се оплаче на майка си  Cheesygrin
И, да, възнамерявам аз да подбирам средата на децата си, докато имам тази възможност. Така се надявам да възпитам харесване и съответно не харесване на определени черти и качества.
Активен

Страници: 1 ... 346 347 [348] 349 350 ... 369   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!