star chick-chat.org star Женски работи star Любов, секс и контрацепция... (Модератор: Bambinastar Видовете бременност
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Видовете бременност  (Прочетена 26327 пъти)
Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« -: Септември 11, 2006, 03:47:27 »

Моларна (гроздовидна) бременност

 

Моларната бременност е патология на плацентата, причинена от проблем на оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Това е рядко състояние, засяга една от 1000 бременности. Още се нарича гестационна трофобластна болест, гроздовидна бременност, мола хидатидоза или просто мола.

Какво е моларна бременност?
Моларната бременност е резултат от генетична грешка по време на процеса на фертилицазия, което води до развитието на абнормна тъкан в матката. Моларната бременност рядко засяга развиващото се ембрио, като то расте по – бързо в сравнение с нормална бременност. Проявява се като голяма колекция от подобно на грозд клетъчно струпване. Има два типа мола - пълна и частична.

Какво е пълна мола?
При пълната моларна бременност имаме само плацентарна част (няма ембрио) и се оформя, когато сперматозоид оплоди празна яйцеклетка (поради което и не се развива ембрио). Плацентата нараства и отделя ЧХГ, но на УЗ се вижда, че няма фетус, а само плацента.

Какво е частична мола?
Частична мола възниква на базата на патологични клетки и ембрио с тежки дефекти. В този случай растящата патологична маса обхваща фетуса доста бързо. Много рядко частична мола се развива при блезнаци, когато едното ембрио се развива нормално, а другото – в мола. В тези случаи здравото ембрио бързо се поглъща от патологичния растеж.

Кой е застрашен от риск от моларна бременност?
• В САЩ приблизително 1 от 1000 бременности са моларни
• Мексико, Югоизточна Азия и Филипините имат по-чести случаи на моларни бременности в сравнение със САЩ
• Белите жени в САЩ са изложени на по-голям риск в сравнение с чернокожите
• Жени над 40
• Жени, които са имали предишна моларна бременност
• Жени с предишни аборти

Какви са симптомите на моларната бременност?
• Вагинално зацапване или кръвотечение
• Гадене и повръщане
• Развитие на редки усложнения като заболяване на щитовидната жлеза
• Ранна прееклампсия (високо кръвно налягане)
• Повишени нива на ЧХГ
• Липса на фетални движения или засичане на сърдечни тонове

Как да се разбере, че има моларна бременност?
При гинекологичен преглед се открива уголемена повече или по – малко матка, уголемени яйчници, а при лаораторно изследване – ненормално високи нива на ЧХГ.
На УЗИ често се открива гроздовидно струпване, показващо увредената плацента.

Какво се прави при моларна бременност?
• Повечето моларни бременности завършват спонтанно с аборт на гроздовидна материя.
• Може да се наложи вакуумна аспирация на маточното съдържимо, абразио или аборт с медикаменти. Процедурите обичайно се извършват под обща анестезия.
• Приблизително 90% от жените с моларна бременност не се нуждаят от друго лечение.
• Проследяват се ежемесечно нивата на ЧХГ в следващите 6 месеца или докато лекарят прецени.
Това се налага, за да се уверим, че молата е премахната напълно. Части от нея могат да продължат растежа си отново и да предизвикат подобен на рак процес в други части на тялото.
• Трябва да се избягва нова бременност в рамките на 1 година след гроздовидната бременност.
За целта са подходящи всички методи на контрацепция с изключение на интраутеринен песар (спирала).

Какви са чувствата след моларна бременност?
Въпреки, че премахването на моларна бременност не е прекъсване на развиващ се плод, все пак това си е аборт. Дори когато е налице ембрион, той няма възможност да се развие. Мечтите, плановете и надеждите са прекъснати и това си е една значима загуба.
• Нужно е време за емоционално възстановяване и болка
• Трябва да се приеме утехата на тези хора, които успокояват с думи като: “В крайна сметка това не беше бебе”. Това няма да помогне но все пак е подкрепа.. Трябва да им се помогне да разберат от какво се нуждае човек в такъв момент.
• Това, което прави този тип усложнение различно от “нормален аборт” е по-продължителната грижа за здравето на майката. Така че проблемът по – сложен от “обичаен аборт.
• Споделянето с приятели с подобен проблем и консултацията би било полезно.

Възможно ли е моларната бременност да се повтори?
• При моларна бременност без усложнения вероятността да се повтори е около 1-2%.
• Генетичната консултация преди следващо забременяване би била полезна за някои двойки.
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #1 -: Септември 11, 2006, 03:48:14 »

Секс по време на бременност

 

Мога ли да правя секс по време на бременността?

Това е въпрос, който почти всяка бременна жена ми задава.

Тук ще разгледам само съображенията за секс между родителите на детето. Държа да подчертая, че сексът извън тези параметри крие допълнителни рискове, които не са в моята компетенция.

Сексът е важна и често подценявана страна от взаимоотношенията между партньорите по време на бременността.

 
Без претенции за изчерпателност ще посоча някои аспекти на сексуалния живот.

Когато бременността е нормална, можете да продължите обичайните си сексуални занимания, докато не се пукне околоплодния мехур. Все пак има няколко важни обстоятелства, при които може би ще ви посъветват да не правите вагинален секс.

Трябва да се консултирате с вашия гинеколог за наличието на евентуални проблеми, като напр. плацента превиа (прeдлежаща плацента) или кървене по време на бременността, както и ако преди това сте имала спонтанни аборти. Също и в случаите, когато вашият партньор има активно венерическо заболяване.

Не можете да навредите на бебето си, правейки секс, дори ако партньорът ви е отгоре. Плътната слузеста запушалка на маточната шийка предпазва от инфекция. Околоплодният мехур и силните мускули на матката също предпазват плода. Дори ако вашето бебе порита малко след оргазма, то е заради учестената ви сърдечна дейност, а не защото знае какво става или пък е почувствало болка.

Това, което е добро за една жена, може да не е за друга. Увеличеният приток на кръв към тазовата област може да предизвика кръвонапълване на гениталиите и повишаване на чувствителността им. Но при някои жени това кръвонапълване може да причини известно не комфортно усещане след края на сексуалния акт. Освен това при някои жени може да има спазми по време или след секс.

Големите промени във вашето тяло са свързани и с промени във вашия сексуален живот. Някои жени, които най – накрая са се освободили от страха от забременяване и мисълта за контрацепция, имат дори по – силно желание за секс от преди бременността. Няма ги месечните неразположения и неприятния пременструален синдром.

Други жени са много уморени и дори могат да изпитват отвращение от мисълта за секс, особено през първите три месеца. През вторите три месеца обикновено либидото се възвръща. Вашето желание може отново да намалее през последните три месеца, с наближаване на раждането заради застрашителните размери на вашия корем или просто поради усещането ви за непривлекателност.

Повечето мъже възприемат бременната си партньорка като много привлекателна. Увеличените гърди и закръгленият ханш са основни елементи в мъжките фантазии. Но при някои мъже желанията могат да бъдат подтиснати от съображения за здравето на майката и бебето, от опасения по повод родителските задължения, от страх, че сексът може да увреди бебето или дори от съображения срещу правенето на секс в присъствието на нероденото дете.

Най – подходящи пози

Легнете настрани с лице към партньора. Ако вашият партньор е отгоре, той с тежестта си ще притиска порасналия ви корем. Но когато лежите настрани, то по – голямата част от неговата тежест ще се пренесе върху леглото, а не върху матката ви.

Използвайте леглото като подложка. Вашият корем няма да е пречка, ако легнете по гръб напречно на леглото или към единия му край, със седалище на края на леглото и като прехвърлите краката си през края на матрака. Вашият партньор може да коленичи или да стои прав с лице към вас (в зависимост от височината на леглото).

Легнете настрани с гръб към партньора (позиция лъжици). Това намалява дълбочината на проникването. Дълбокото проникване може да не е приятна за жената с напредване на бременността.

Застанете върху партньора. Това ви позволява да контролирате дълбочината на проникването, а и нищо няма да тежи на корема ви.

Практикувайте седящите пози, при които също не се притиска матката ви. Опитайте да седнете в скута на партньора си, с лице или с гръб към него, когато той седи на (здрав) стол.

Алтернативи

Много двойки смятат, че времето на бременността е време за експерименти и за развиване на нови начини за правене на любов. Като се учат как да доставят удоволствие един на друг без проникване, подобряват своя сексуален живот.

Обичайният орален секс не може да навреди нито на вас, нито на вашето бебе и по принцип често се препоръчва като едно добро решение на проблема, особено когато вагиналния секс е много рисков.

Мастурбацията е друг начин да се експресира сексуалната енергия. Това е удачно разрешение на ситуацията, при която само единият от партньорите се интересува от секс в конкретен момент. Същевременно дава възможност да продължите сексуалния живот без проникване във влагалището.

С малко експериментиране вие и вашият партньор ще намерите със сигурност техниките, които са подходящи за вас.
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #2 -: Септември 11, 2006, 03:48:49 »

Кръвотечение и преждевременни родилни болки

 

Преждевременни родилни болки са тези, които са се появили по-рано от определения срок. Основна тяхна отличителна черта е тяхната нередовност. Времето между две болки продължава няколко часа и това време не намалява. Плюс това продължителността на болката не нараства – не повече от 5-20 секунди. Това също може да се каже и за силата на болката – през цялото време тя остава една и съща.

Важно: при преждевременни родилни болки не бива да се вземат каквито и да било лекарства.

Изключение правят само ситуациите, когато при бременната вече са възниклани подобни проблеми и те са били свързани с повишен тонус на матката. В тези случаи може да се приемат лекарства, но предписани от лекар. Тези препарати отстраняват повишения тонус на матката, обикновено се приемат при опасност от изхвърляне на плода или преждевременно раждане. Да се овладеят преждевремените родилни болки може само в болница, под наблюдение на специалист.

В никакъв случай не взимайте гореща вана по време на преждевременни родилни болки, защото причината за тяхната поява е неизвестна. Напълно е възможно болките да се появят поради повишен тонус на матката и тогава топлото действително носи облекчение. Но болки могат да се появят вследствие на проблеми с плацентата или някакви други причини. Тук горещото е неуместно и може да навреди.

Какво трябва да направим ако се появи кръвотечение по време на бременността?

Важна е точната диагноза. Дори при поява на кръвотечение, което не е обилно, това е винаги повод за съмнение, че нещо не е наред. Започнете ли да кървите, незабавно потърсете своя гинеколог.

Важно е също да се се паникьосвате. След като се консултирате със своя специалист, той ще установи дали кръвта идва от влагалището или от шийката на матката. Ехографията ще изясни причината за кръвотечението. От 3-тата седмица на развитието на зародиша се улавя на ехография. Ако бъде установено наличие на сърдечни пулсации, това означава, че бремеността продължава.

Кървенето може да е причинено от леко възпаление, което с подходящо лечение ще бъде овладяно. Обикновено кървене може да настъпи през първите 3 месеца – на дата, на която преди забременяване е настъпвал мензиса ви.

Причина за кървенето може да бъде също изхвърляне на второто яйце. До развиващото се яйце може да има още едно, но по-малко, чийто сърдечни пулсации не могат да бъдат засечени. Става дума за неразвил се близнак, който е в процес на изхвърляне от организма на майката. След неговото изхлърляне другото яйце ще продължи нормалното си развитие.

Кървенето може да бъде предизвикано и в зависимост от местоположението на плацентата. Ако тя е разположена по-ниско, недалеч от вътрешното отверстие на шийката на матката, може да се стигне до маточни контракции, които да дърпат шийката и от това да се предизвиква слабо кървене на плацентата. Тази малка част се елиминира отсамосебе си и като се вземат предпазни мерки, продължава нормално. Тук ще е необходимо повече да лежите.

Какво трябва да направите при поява на болки?

1. Най важно е да засечете времето между болките. Ако те са слаби и нерегулярни, не бива да се притеснявате. Може да се разходите из стаята и да си намерите удобно положение лежейки или седейки. Няма опасност за здравето на детето.

2. Ако маточните съкращетния са се учестили или са станали силни, трябва да позвъните на своя гинеколог за изясняване на ситуацията или ако не го намерите веднага, да извикате Бърза помощ.

3. Същото трябва да направидет веднага ако са се появили кървави отделяния и силна болка. В този случай въобще не може да става въпрос за „лъжливи преждевременни болки”. След като сте сигнализирали доктора си или бърза помощ, легнете или седнете удобно, ако не можете останете прави. Най – важното е да сте в комфортна за вас поза.

4. Може да се вземат успокояващи капки. Не може да се спори, че подобна ситуация води до уплаха, а страхът още повече усилва тонуса на матката и провокира болки. Затова може да вземете 20 капки валериан. Те няма да навредят на детето ви, а вие ще станете по-спокойна
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #3 -: Септември 11, 2006, 03:49:37 »

Кухо яйце

 

Какво представлява “кухото яйце”?

Кухото яйце (също извeстно като “бременност без ембрион”) се получава, когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката, но ембрионът не се развива. Има развити клетки, които оформят плоден сак, но вътре няма ембрион. Това се получава най-често през първия триместър на бременността преди жената дори да разбере, че е бременна. Множеството хромозомни аномалии обикновено предизвикват спонтанен аборт.

Как се разбира, че става въпрос за “кухо яйце”?

Това състояние се получава най-често в много ранен етап от бременността преди повечето жени дори да разберат за нея. Могат да се наблюдават липса или закъснение на менструацията, леки абдоминални болки, леко вагинално зацапване или кръвотечение и възможен положителен за бременност. Както при обикновена менструация организмът изхвърля маточната лигавица, но тази менструация често е по-обилна, по-тежка и продължителна от останалите.

Много жени предполагат, че са бременни по нарастването на нивата на хормона ЧХГ. Плацентата може да продължава да расте и да се поддържа без бебе за кратко време и хормоните на бременността да продължат да растат, което довежда до убеждението у някои жени, че все още са бременни. Диагнозата се доказва чрез ултразвуков преглед, при който не се открива нищо в матката или се вижда празен плоден сак.

От какво се причинява “кухото яйце”?

Причина за около 50% от абортите в първия триместър се оказва “кухо яйце” и обикновено е в резултат на хромозомни проблеми. Организмът на жената разпознава абнормалните хромозоми във плода и естествено не се опитва да продължи бременността, защото ембрионът няма да се развие до нормално, здраво бебе. Това може да бъде причинено от неправилно разделяне на клетките, лошокачествени сперматозоид или яйцеклетка.

Трябва ли да се прави абразио или да се чака естествен аборт?

Това е индивидуално решение. Повечето доктори не препоръчват абразио за ранно прекъсване на бременността. Очаква се, че женският организъм ще е в състояние да изхвърли тъканта спонтанно и няма да се наложи инвазивна хирургична намеса с риск от усложнения. Абразиото обаче ще е от полза, ако смятате да изпратите тъканите за експертна оценка от патохистолог с цел да се търси причината за проблемната бременност. Някои жени смятат, че абразиото ще им помогне да решат проблема, не само физически, но и емоционално.

Как може да бъде избегнато “кухото яйце”?

За съжаление, в повечето случаи това не може да се избегне. Някои двойки прибягват до генетично консултиране, когато това състояние се повтори неколкократно. Кухото яйце се получава често, но вероятността да се повтори е малка. Повечето доктори препоръчват на двойките да изчакат най-малко от 1 до 3 редовни менструални цикъла преди началото на следващите опити за забременяване.
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #4 -: Септември 11, 2006, 03:50:33 »

Листериоза и бременност - какъв е риска?

 

Когато една жена е бременна, нормално е тя да е загрижена за собственото си здраве и това на нероденото си дете. Здравословна диета, поемане на повече течности, прием на витамини преди бременността са важни за здравето на бременната жена и нейното бебе. Качеството и надеждността на храната също е много важно. Информацията в тази статия ще ви помогне при вземането на решение каква храна да изберете и как да я приготвите, така че тя да е здравословна за вас и вашето семейство.

Понякога ни става лошо от храната, която сме приели. Храните, съдържащи вредни бактерии, могат да предизвикат сериозни проблеми. Един от видовете бактерия- Listeria monocytogenes - може да причини заболяване, наречено листериоза. Центровете по превенция и контрол на инфекциите са изчислили, че всяка година около 2 500 души сериозно пострадват от листериоза в САЩ. Един от всеки пет сериозно засегнати умира. Листериозата може да бъде особено опасна за бременните жени и неродените им деца. Инфекциите, предадени чрез храната и причинени от листерия при бременните жени, можгат да доведат до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете или остри инфекции или смърт при новороденото дете.

Какво представлява листерията?

Листерията е вид бактерия, която се открива навсякъде в почвата, подземните води и растенията. Зеленчуците могат да се заразят от почвата или от натуралните торове. Животните и хората могат да пренасят листерията в телата си без да се разболяват. Микроорганизмът е бил открит както в различни сурови храни-меса и зеленчуци, така и в обработени храни, които са заразени след обработката-студени месни деликатеси, меки сирена. Повечето инфекции при хората се получават от приемането на заразени храни.

Повечето хора не са под заплаха от листериоза. Но някои групи хора попадат в рисковата група, защото са по възприемчиви към листериозата. Освен бременните жени и неродените им деца и новородените, в групата са и възрастните хора, хора със занижена имунна система след лечение на рак, СПИН, диабет, бъбречни заболявания и други. Хората от тази рискова група могат да сведат риска да се инфектират с листериоза до минимум, като спазват някои правила при приготвянето и съхранението на храната си.

Защо листериозата е особено опасна за бременната и бебето?

Хормоналните промени по време на бременността карат имунната система на жената да отслабне и тя става по-податлива на листериозата. Според Центъра за превенция и контрол на инфекциите, вероятността бременна жена да се инфектира от листериоза е около 20 пъти по-голяма отколкото при друг възрастен здрав индивид. На практика една трета от случаите на листериоза са регистрирани при бременни жени. Листериозата може да се предаде на плода чрез плацентата дори и ако майката не показва никакви признаци на инфекция. Това може да доведе до преждевременно раждане, аборт, раждане на мъртво дете, увреждания и инфектиране на новороденото.

Предава ли се листериозата чрез майчината кърма?

Теоретична вероятност за предаването на Listeria monocytogenes чрез кърмата съществува, но тя не е доказана до сега.

Как мога да разбера, че съм инфектиран с листериоза?

Симптомите на листериозата могат да се появят едва след няколко дни, дори седмици, след заразяването и могат да бъдат съвсем леки, вие може даже да не разберете, че сте инфектирани. Ето защо е особено важно да сте предварително внимателни с храната, която приемате при бременност.

При бременната жена листериозата може да протече със симптомите на грип, с внезапна температура, втрисане, болка в мускулите, диария или раздразнен стомах. Силата на симптомите може да варира. Ако инфекцията премине към нервната система, симптомите могат да включват главоболие, схванат врат, объркване, загуба на равновесие или конвулсии. Ако имате подобни симптоми, обърнете се към лекаря си. За да се уточни дали става въпрос за листериоза се прави кръвен тест.

Как се лекува листериозата?

По време на бременност жената се третира с антибиотици срещу листерия. В повечето случаи, антибиотиците предотвратяват инфекцията на плода или новороденото. Антибиотици се дават също и на бебета, родени с листериоза.

Какво мога да направя за да избегна листериозата?

Съвети за бременни жени и други хора в рисковата група:

 Не консумирайте хот-дог, месо от консерва, деликатесни меса преди да ги преварите!

 Не консумирайте меки сирена от типа на "фета", "бри", "камамбер", синьо сирене, мексикански сирена от типа "queso blanco fresco". Твърдите сирена, полумеки сирена като "моцарела", пастьоризирани сирена, топено сирене, крема сирене и "котидж" сирене могат да бъдат консумирани без проблем!

 Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да издържат дълго, могат да се приемат!

 Не консумирайте пушени риби-сьомга, бяла риба, пъстърва, треска, тон и скумрия, и морски деликатеси от хладилник, освен ако те не са приготвени на огън. Риба в консерва като тон и сьомга, или такава, която е специално преработена за издържливост, може да се консумира!

 Не пийте сурово, непастьоризирано прясно мляко и не яжте храна, приготвена с непастьоризирано мляко.http://www.zachatie.org/images/blue_dot.gif  Обработвайте добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса!

 Отделяйте суровото месо, пилешко, риба от зеленчуците и сготвените вече ястия!

 Измивайте ръцете, ножовете и дъската за рязане след като сте обработвали сурови храни!

 Измивайте много добре суровите зеленчуци преди консумация!

Какво още може да се направи?

Листерията живее дори при 4 градуса по Целзий!

 Консумирайте пресните храни или сготвените храни колкото се може по-рано!

 Почиствайте хладилниците си регулярно!

 Използвайте хладилен термометър, за да сте убедени, че температурата в хладилника е под 4 градуса по Целзий!

Какво да правя, ако съм консумирал заразена храна?

Ако сте приели заразена храна, но нямате никакви симптоми, според повечето експерти нямате нужда от тестване или лечение дори и ако сте бременна. И въпреки това трябва да информирате лекаря си, ако знаете, че сте яли заразена храна и сте бременна и в рамките на 2 месеца имате симптоми, подобни на тези при грипа.превод: Marie-Antoinette
източник: http://www.fsis.usda.gov/OA/pubs/lm_tearsheet.htm
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #5 -: Септември 11, 2006, 03:51:23 »

Изследвания при жената

 

1. Гинекологичен преглед

2. Микробиологично изследване - хламидии, други инфекции

3. Преглед с ултразвук.

4. Изследвания на хормоните.

5. Прегледи на тръбите - хистеросалпингография, хидротубация.

6. Лапароскопия.

7. Изследвания за спермоантитела.

8. Посткоитален тест.

9. Генетични изследвания1. Гинекологичен преглед

Всяко момиче трябва да си прави необходимия брой профилактични гинекологични прегледи годишно. Гинекологичният преглед, на който е нужно да отидете в конкретния случай, не се отличава от всеки един такъв. Нужно е да споделите на специалиста акушер-гинеколог притесненията си и той ще ви прегледа, даде нужните инструкции и назначи необходимите изследвания.2. Микробиологично изследване - хламидии, други инфекции

Освен обикновения гинекологичен преглед е необходимо да се направи и микробиологично изследване, за да се установи, дали няма някакво възпаление, венерическо заболяване или гъбична инфекция. Най-често гинеколозите назначават изследване за хламидия.
Хламидия: Едно от най-разпространените заболявания, предавани по полов път. Причинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. Много често е без симптоми. Може да доведе до по-тежка инфекция - да се увредят репродуктивните Ви органи. И мъжете, и жените могат да станат стерилни. Лекуват се задължително и двамата партньори независимо от резултата.
Изследва се по два начина:
С откриване на антигени. Взима се намазка от шийката на матката при жените (като намазка на Пап) или от уретрата при мъжете. Тя се изпраща за специални лабораторни тестове.
С откриване на антитела. Прави се изследване чрез взимане на кръв.


3. Преглед с ултразвук.

С помощта на ултразвук се наблюдават вътрешните органи и се проследява развитието на яйчниковите фоликули.


4. Изследвания на хормоните.

Хормоните са химически вещества, продукти на жлезите с вътрешна секреция, отделяни директно в кръвта(по-рядко в лимфата), които въздействат върху обмяната на веществата, растежа, половите и много други функции на организма.
Най-често при лечение на стерилитет докторите препоръчват изследвания на следните хормони :

Хипофизиарни и яйчникови хормони

LH - лутеинизиращ хормон, предизвиква разкъсването на фоликула и отделянето на прогестерон.

FSH - фоликуло-стимулиращ хормон, секретиран от хипофизата, който стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Постепенно, когато се произведе достатъчно естроген, един фоликул с узряваща в него яйцеклетка, се придвижва към повърхността на яйчника. В момента на овулацията фоликулът освобождава яйцеклетката и тя се отделя от яйчника.

Естрогенът - има още една функция. Той кара ендометриума (лигавицата на матката) да нараства, за да приеме оплодената яйцеклетка. Същевременно, от разкъсания фоликул след излизането на яйцеклетката, се отделя прогестерон, който подтиква матката да започне да подготвя някои хранителни вещества за зародиша, с които да се храни оплодената яйцеклетка,когато пристигне. Хормон, произведен от яйчниците. Действа върху гениталиите, гърдите, кожата, лигавиците, костите, кръвоносната система и цялостната обмяна на веществата. Увеличаването на естрогените точно преди овулация, води до отделяне на LH (лутеинизиращ хормон).
Естрогени - Хормоните, които подпомагат развитието на вторичните полови белези при жената, играят важна роля при репродукцията. Човешките естрогени се произвеждат главно в яйчниците.

Прогестерон - хормон, който подпомага подготовката на матката за бременност. Произведен от яйчниците. Подготвя ендометриума за имплантиране на зародиша.

Пролактин - Хормон, секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.

Тестостерон - Хормон от групата на андрогените. Регулира LH и FSH.

Тироидни хормони
TТХ (тиреотропен хормон) Стимулира образуването на щитовидните хормони и отделянето на Т3 и Т45. Хистеросалпингография (снимка на яйчниковите тръби)

Хистеросалпингографията - снимка на яйчниковите тръби (HSG) е процедура, която се използва да се диагностицират проблеми на маточните фалопиевите тръби. Тя се прилага най-често за да се разбере дали тръбите на жената са частично или напълно запушени.

Защо се прави хистеросалпингографията ?
Със HSG, лекарят може да провери за запушвания или образувания в матката или тръбите. Това може да му помогне да открие причината за стерилитета или чести спонтанни аборти.
HSG се прави в специално рентгеново отделение в болница, клиника или медицински център. Най-добре е тя да се направи през първата половина( 1 до 14)на менструалния цикъл.

Процедурата:
За хистеросалпингографията (HSG), в тръбите се вкарва специална течност (контрастно вещество). Тази течност показва контрастно структурите на рентгенов екран. Тя осветява вътрeшните размери и форма..
пълният английски текст6. Лапароскопия.

За сигурно диагностициране на проблемите, докторите се нуждаят от директен поглед в коремната област и репродуктивните органи. Това може да се осъществи посредством лапароскопия.
Терминът "лапароскопия" произлиза от гръцките думи "поглед в коремната област." Лапароскопът е малък телескоп, който се вмъква в коремната кухина посредством малко срязване. Той дава възможност доктора да погледне органите отвътре.

Прилагане на лапароскопията?
Има няколко причини, при които се препоръчва лапароскопия. Тя се прилага при проблеми, свързани със стерилитета или при желание за постигане на стерилитет. Прилага се също за проверка за ектопична бременност, случаи на тазови болки и др.

Диагностика и хирургия
Лапароскопията се използва често за диагностициране в случаи на абдоминална (коремна) болка. Тази процедура се използва за разглеждане на много здравословни проблеми.
Ендометриоза, сраствания (слепвания), фиброиди, яйчникови кисти, хистеректомия.
При жени, които имат проблеми със забременяването чрез нея могат да се открият проблеми като ендометриоза или кисти.
Лапароскопията се използва често и за стерилизация. С тази операция докторът, използвайки лапароскоп за водач, блокира фалопиевите тръби.

Ектопична (извънматочна) бременност:
Когато жената има болки ниско в коремната област по време на ранната бременност , докторът може да се усъмни в ектопична бременност . Ектопична бременност е тази, при която плодът е разположен в тръбата вместо в матката. Това може да разкъса тръбата и да причини вътрешен кръвоизлив, който да изисква спешна хирургична намеса.

Предимства на лапароскопията
Кратък престой в болницата, малки срезове и бързо възстановяване.

Процедурата:
Използваната упойка зависи от процедурата, която доктора ще препоръча, и по избор на пациента.
След упойка, се прави малък срез под или в пъпа. Газ, като carbon dioxide или nitrous oxide, често се вкарва в коремната област. Газът издува коремната област, така че тазовите репродуктивни органи да се виждат по ясно.
Лапароскопът се поставя през прореза. Често се прави и друг срез, който помага да се преместват органите по посока зрителното поле.
След процедурата се изваждат инструментите и се изпуска газа. Шевовете се затварят.
Въпреки всичко има и макар и рядко срещани усложнения по време на лапароскопия, като кръвоизливи, алергични реакции към упойката , наранявания.

Възстановяване:
По-кратко отколкото при нормалната хирургична намеса.
Лапароскопията може да бъде полезна при диагностициране и решаване на много гинекологични проблеми.
пълният английски текст


7. Изследвания за спермоантитела.

Когато се търсят причините за безплодие, на определен етап се налага да се прецени наличието и ролята на спермоантитела.
Кръвни имунологични изследвания за спермоантитела. Взима се кръв от двамата и се правят следните тестове:
- Желатинов тест на Кибрик
- Микросперматоаглутационен тест на Фриберг
- Спермоимобилизационен тест на Изожима
- Ензимно-свързан имуносорбентен тест (ELISA)
- Имунобийд байдинг тест (IBB)
Резултатите от изследването са готови за 2-3 седмици след вземане на кръвната проба и са на разположение на съответния лекуващ лекар. Всеки резултат дава подробности за приложения тест и ясно заключение. ЛАБОРАТОРИЯ ПО РЕПРОДУКТИВНА ИМУНОЛОГИЯ
повече за изследванията за спермоантитела


8. Тест за съвместимост между двамата партньори.

Има два вида тестове - посткоитален и пенетрационен.

Най-правилно е изследването на посткоиталния тест да се съчетае по време и с изследването на цервикалния фактор при жената, т.е. изследването да стане в предовулаторната фаза, тъй като в друго време резултатите са почти винаги отрицателни. За тази цел трябва да се отиде (там където се ходи) в предовулаторната фаза (денят се определя въз основа на предварителните изследвания:), 4-6 часа след едно нормално полово сношение (предшествано от полово въздържание от 5-6 дни). И се изследва взетия от цервикалния канал секрет,за да се установи дали там има подвижни сперматозоиди.

Пенетрационния тест е т.нар. кръстосан тест. Поставя се върху предметно стъкло цервикална слуз от жената (взета в предовулаторна фаза), а непосредствено до нея се поставя сперма от чужд мъж с доказана оплодителна способност. Прави се изследване под микроскоп,като се следи дали сперматозоидите преминават границата между цервикалната слуз и спермата и дали навлизат в цервикалната слуз. При отрицателна проба сперматозоидите не навлизат в цервикалната слуз, а само се събират в по-голям брой на границата между слузта и спермата. При положителна проба се виждат значителен брой сперматозоиди,които са преминали границата и навлезли в цервикалната слуз, при това се вижда че движенията на сперматозоидите в слузта са по-бавни,отколкото в спермата.
На второ предметно стъкло се прави проба със спермата на съпруга и цервикалната слуз от жена с доказана способност за забременяване. Ако цервикалната слуз на пациентката не пропуска сперматозоидите на чуждия мъж с доказана оплодителна способност, причината за стерилитета лежи в в същата тази слуз и обратно,а ако сперматозоидите на съпруга не могат да влязат в цервикалната слуз на жена с доказана способност за забременяване, причината за неоплождането лежи в спермата на съпруга.


9. Генетични изследвания

Кръвен тест за кариотип - анализ на хромозомите. Обикновено се прави на жени с 3 и повече спонтанни аборта, за да се провери дали няма някакви "изменения" (транслокации) в хромозомите на някой от партньорите, което да води до спонтанни аборти.
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #6 -: Септември 11, 2006, 03:52:41 »

http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=categories&op=newindex&catid=20
Активен

Tess
Newbie
*
Публикации: 1382


Just wanting the total happiness...........


WWW
« Отговор #7 -: Септември 11, 2006, 03:53:40 »

http://calendar.zachatie.org/
Активен

Eli
Newbie
*
Публикации: 4901


« Отговор #8 -: Септември 11, 2006, 07:25:21 »

ЧХГ

ЧХГ (англ. HCG) е хормон, който започва да се отделя от самото начало на бремеността. Ако тя е силна и жизнена през първите няколко месеца нивото му се удвоява на всеки 48-72 часа. Следователно, колкото по-голямо е количеството му, толкова по-напреднала е бремеността.

Ненарастването на ЧХГ е признак за началото на спонтанен аборт.

Спадът му означава, че спонтанният аборт е вече факт и се случва в момента.

Когато нивото на ЧХГ е отново 0, спонтанният аборт е вече завършил и тялото се е изчистило изцяло от бремеността.

Според това доколко напреднала е била бремеността, както и според самият организъм, всяка жена има нужда от различен период от време през който нивото на ЧХГ да спадне до 0. Но ако това не се случи през следващите месец-два от края на кървенето, най-вероятно организмът е задържал някаква тъкан, която в последствие лекарите отстраняват с абразио (англ. d&c - dialation and curetage). Неотстраняването на остатъците от бремеността може да доведе до силно възпаление и евентуално безплодие. Поради тази причина, при всяко съмнение за спонтанен аборт, посещението на лекар е задължително!
Активен


Eli
Newbie
*
Публикации: 4901


« Отговор #9 -: Септември 11, 2006, 07:28:37 »

Химическа бременост

Не съм сигурна доколко лекарите в България зачитат това понятие, моята информация е главно от американски статии и проучвания по въпроса. Ще се опитам да обясня накратко познанията си и предварително се извинявам ако има некоректност в терминологията.

Химическата бременност обикновено завършва с много ранен спонтанен аборт. В голяма част от случаите жената изобщо не подозира, че е бременна, защото цикълът й се появява след кратко закъснение (например от 3 до 10 дни). Единственият начин да се установи със сигурност наличието на толкова ранна бременост е кръвният тест. Той засича и най-ниските нива на хормона на бремеността ЧХГ. Обикновените тестове за бременост отчитат положителен резултат дни след закъснението на цикъла (тук да отбележа - не вярвайте на мита, че отчитат верен резултат само 7 дни след зачеването, това теоретически по никакъв начин не е възможно(!),а спонтанният аборт при химическата бременост често започва и се случва преди тестът за бременост да е способен да отчете положителен резултат.

Ако все пак тестът за бременост излезе положителен, един от признаците за химическа бременост е отрицателният тест кратко след положителния. Друг (но не задължителен) признак е по-обилното и по-продължително кръвотечение, придружено със съсиреци и менструални болки.

Не бива да се забравя, че всяка бременост е различна от предишната и ако едната е завършила със спонтанен аборт, това по никакъв начин не означава, че и следващата няма да протече нормално. Научно доказано е, че жени с по 3 и повече спонтанни аборта, все още имат шанс между 60 и 70% за успешна бременост.
Активен


katerina
Newbie
*
Публикации: 7177« Отговор #10 -: Септември 11, 2006, 10:16:57 »

Eli,аз и преди съм споменавала този феномен,но не знаех,че това е терминът и ти много добре си го обяснила,няма кво да се извиняваш.Мога само да допълня,че това се случва доста често,но рядко разбираме,че е станало така.А при Блоу наистина и на мен точно на това ми прилича.
Активен
veselushka
Newbie
*
Публикации: 2747« Отговор #11 -: Септември 12, 2006, 01:29:32 »

ИЗВЪНМАТОЧНА БРЕМЕННОСТ

Това е бременност, при която оплодената яйцеклетка вместо да премине през една от фалопиевите тръби и да достигне до матката, остава в тръбата и в много от случаите представлява сериозен и опасен гинекологичен проблем, който крие огромен риск от вътрешен кръвоизлив и е необходима спешна лекарска намеса.

От какво се причинява извънматочната бременност?

Най-честата причина за извънматочна бременност e получено възпаление на маточната тръба - най-често при предишни прекъсвания на бременността. При последваща бременност това възпаление представлява един вид "бариера" за преминаващата през тръбата яйцеклетка.
Съществуват и други причини за извънматочна (ектопична) бременност. Използването на некачествена спирала като противозачатъчно средство също може да предизвика възпаление. Възпаления на съседни на тръбите и матката органи, бъбречни възпаления, прекарани операции на тръбите или на бъбречното легенче могат също да се окажат фактори, провокиращи извънматочна бременност.

Хламидиалната инфекция също може да бъде причина.

В заключение: възпалителният фактор се явява най-значим от всички останали фактори за причиняването на извънматочното забременяване.

Дори и обикновено възпаление на влагалището може да стане причина за извънматочна бременност, ако възпалението достигне фалопиевата тръба. Затова всички гинекологични възпаления трябва да се лекуват навременно и бързо още при първите симптоми за тях.

Какво точно се получава при извънматочната бременност?

Преди да достигне до вътрешността на матката, оплодената яйцеклетка засяда във фалопиевата тръба.

Как се развива извънматочната бременност?

Извънматочната бременност може да се развие по няколко различни начина:

# Заради прекъсването на кръвоснабдяването към оплодената яйцеклетка, тя не може да се храни пълноценно, и да спре своето развитие и да загине. Това се случва рядко.

# Ако това не се случи бременността продължава да се развива и може да се стигне до тубарен аборт (ембриона се вади оперативно от тръбата през коремната кухина). Трябва да се улови момента и това да се извърши преди ембриона да е разкъсал тръбата или когато тръбата е леко разкъсана и кръвозиливът все още не е толкова много опасен.

# Ако бременността се развие дотолкова, че ембрионът увеличи значително размера си се получава разкъсване на тръбата и тежък вътрешен кръвоизлив.

Тогава е необходима спешна хирургическа намеса.


Какви са симптомите на извънматочната бременност?

Както при всяка бременност и при извънматочната бременност хормоналните нива се променят и са налице всички признаци както при нормалната бременност: гадене, умора, липса на менструация и напрежение в гърдите. С напредването на бременността се появява напрежение в тръбата, чиито симптоми са коликообразна или тъпа болка, която може да стане по-силна. Много показателна за руптуриралата тръба и и за кръвоизлив в коремната кухина е болката в гърба, към рамото. С навременно и внимателно отношение към това състояние, то може да бъде овладяно и да не прогресира.

Навременното обръщане на внимание на ектопичната бременност и назабавната консултация с лекар специалист трябва да бъде предприета при следните симптоми:

# преустановяване на менструалния цикъл с последващо непрекъснато оскъдно кървене или болка

# от тъпа до много силна болка в корема

# наличие на обичайните симптоми на бременност, но придружени с отпадналост и кървене.


Извънматочната бременност се разпознава най-често по коремните болки с различна интензивност и придружаващите ги кръвозагуби. Болката обикновено започва в слабините от страната на засегнатата тръба. Тежки симптоми се проявяват при силен вътрешен кръвоизлив заради разкъсването на тръбата - а те са именно силно пребледняване, рязко спадане на кръвното налягане и много силни болки в корема. Необходима е спешна операция свързана с преливане на кръв.

Как се диагностицира извънматочната бременност?

При най-малкото подозрение за нещо нередно е необходимо да се изследват хормоналните нива всеки ден и да се проверява по-често с вагинален ултразвук, дали има амниотичен сак в матката или във фалопиевите тръби.

Важно е да се установи предварително бременността. Извънматочната бременност се установява с помощта на ехографски анализ (за предпочитане с трансвагинален ехограф). Апаратът установява много точно местоположението на бременността и размерите на плода.

Как се лекува извънматочната бременност?

Най-често лечението е оперативно. Има случаи на спонтанно решение на проблема (при малък ембрион - до 2 см.).

Извънматочната бременност трябва да се диагностицира колкото се може по-рано и да се контролира стриктно. При внимателен контрол и проследяване има възможност операцията да се извърши преди разкъсването на тръбата и по този начин се запазват репродуктивните функции на жената. Хирургическата намеса е посредством лапароскопия или лапаротомия.
Активен

Винаги очаквай неочакваното!
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!