star chick-chat.org star Женски работи star Любов, секс и контрацепция... (Модератор: Bambinastar Кисти на яйчниците
Страници: [1] 2  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Кисти на яйчниците  (Прочетена 34557 пъти)
Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« -: Юни 25, 2007, 15:09:53 »

КИСТИ

Яйчникови кисти
Кистата е пълна с течност кухина, оградена от добре ограничена стена. В тялото има много нормални кухини (кистични структури), например яйчниковите фоликули. Пикочният и жлъчният мехур стават “кисти”, когато са пълни. Абнормна киста се развива, когато нещо възпрепятства оттичането или поемането на течността от кистичната структура.

Фоликуларни кисти
Понякога яйчниковият фоликул не освобождава яйцеклетката си, а продължава да се пълни с бистра течност и става по-голям от обичайните 1,5 см на хормонално зрял фоликул, така че този фоликул става яйчникова киста. Фоликуларните кисти рядко стават по-големи от топка за тенис. Малките кисти обикновено не причиняват проблеми. Често те се откриват по случайност, по време на друго изследване на малкия таз. Фоликуларни кисти по-малки от 7 см в диаметър, обикновено изчезват спонтанно за няколко месеца. Ако не причиняват неразположение, те не се нуждаят от лечение, въпреки че отново се изследват след 6-8 седмици, за да е сигурно, че намаляват.Понякога тези кисти могат да достигнат размери на грейпфрут или повече, като тогава причиняват болка и симптоми от притискането на други органи. Честото уриниране може да бъде проблем, защото мехурът има по-малко пространство за разширяване.Обикновено се препоръчва отстраняване на кисти по-големи от 7 см, защото те обикновено не изчезват самостоятелно (или това става много бавно.)

Лутеинови кисти
Понякога след овулация разпукалият се фоликул може да се напълни с течност (често кърваво оцветена), след като се е затворил и е образувал жълтото тяло. Корпус-лутеиновите кисти е по-вероятно да причинят менструални нарушения, които са резултат на смущения на прогестероновата продукция. Както и фоликуларните кисти, те обикновено изчезват без лечение.
Фoликуларните и корпус-лутеиновите кисти често са наричани физиологични или функционални, защото се образуват по време на нормалните процеси в яйчника. Пoнякога обаче тези прости кисти могат да се усложнят.
Кистата, която е прикрепена за яйчника чрез тясно “краче” може да се усуче или да се разкъса, причинявайки силни коремни болки. Разкъсването е свързано с кървене в коремната кухина и може да причини шок. Това са спешни състояния, които се нуждаят от незабавна хирургическа намеса. Рядко кистата може да пропуска течност бавно, при което симптомите не са толкова остри и често са трудни за разпознаване (без специални тестове) от симптомитена апендицит, тазова инфекция или извънматочна бременност. Лапароскопията обикновено решава ребуса.
ЕДо от добрите странични действия на противозачатъчните таблетки е, че предотвратявайки фоликуларното развитие и овулацията, също така предотвратяват развитието на фоликуларни и корпус-лутеинови кисти и усложненията свързани с тях.

Синдром на яйчникова поликистоза
Синдромът на яйчниковата поликистоза (също наречен Синдром на Щайн-Льовентал) е състояние на развитието на яйчниковите фоликули.При този синдром нито един от 10-20 фоликули, които започват да зреят във всеки яйчник в началото на менструалният цикъл, не достига пълна зрялост и не освобождава яйцеклетка, Без овулация всички фоликули, които започват да зреят, остават активни. Хипофизната жлез продължава да стимулира повече фоликули и яйчниците се запълват с фоликули. Капсулата на яйчника задебелява, за да задържи кистите и това затруднява овулацията още повече. Клетките, ограждащи стените на фоликула продължават да произвеждат хормони (вкл. Някои мъжки), както обикновено, но тъй като броят на фоликулите е по-голям, в кръвта се освобождават повече хормони. Действието на естрогена причинява задебеляване на маточната обвивка, което прави менструацията по-обилна. Недостигът на прогестерон (защото няма жълто тяло, образувано от разкъсан фоликул) също допринася за по обилно и неправилно кръвотечение. По-късно, когато се образуват все повече и повече кисти, функцията на яйчника се смущава още повече и продукцията на естроген намалява. Той може да не е достатъчен за растежа на маточната обвивка, следователно циклите спират. Сeга има относителен излишък на мъжки хормони и започват да се появяват белези на маскулинизация. Те включват увеличаване на теглото и окосмяване на лицето и тялото, акне и рядко – задебеляване на гласа.
Причината за смущението на овулацията при синдрома на яйчниковата поликистоза не е ясна.
Най-популярната теория днес е, че това е объркване на нормалния контрол на яйчниковата функция от хипоталамуса и хипофизата.
Лечението зависи от това дали намалената плодовитост представлява проблем. За тези, които искат да заченат се препоръчва първо терапия с лекарства като CLOMID, и тя възстановява овулацията и оплодитлената способност (фертитлитета) в по-голяма част от случаите. Ако ли не, операцията, наречена “клиновидна резекция на яйчниците”, (която отстранява част от уплътнената стена на всеки яйчник), обикновено е успешна.

Източник: клуб "Проблемно забременяване" в дир.бг

Ендометриоза
Ендометриоза е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриумът, от endo — вътре, и metra — матка) се установява извън матката, обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до проблеми, на първо място болки и безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Ендометриумът е вътрешната обвивка на матката (лигавицата на матката). Ако отделената от яйчниците яйцеклетка бъде оплодена, тя се закрепя именно в ендометриума. Всеки менструален цикъл завършва с изхвърляне на маточната лигавица (ендометриума) – това става по време на менструация. Нормалното разположение на ендометриума естественно е по вътрешността на матката, но има случаи в които тази тъкан се разпространява и в други части на тялото – яйчници, дори и в белия дроб, а в някои случаи и в мозъка. В този случай вече говорим за ендометриоза. Това е заболяване, което се открива единственно с лапароскопия и се лекува бавно и продължително. Когато ендометриалната тъкан се развива по яйчниците, се образуват “шоколадови кисти” (ендометриоми). Наричнат се така, защото са пълни с тъмна на цвят кръв. Могат да се получат и ендометриални сраствания.

Чести симптоми на ендометриозата са силна болка преди менструацията, безплодие, нарушения в менструалния цикъл (променя се дължината му). Болката по принцип настъпва няколко дни преди самата менструация и продължава до 2-3 дни по време на самата менструация. Наподобява симтомите на болезнената менструация. Подобна болка може да се появи и по време на овулацията (около 14 дена преди менструацията или при 28 дневен цикъл – около средата). При някои жени се наблюдава болка и по време на полов акт, засилваща се около датата на менструацията. Радко, но все пак срещана е и болката по време на уриниране. При наличие на ендометриоза е възможно в урината да се появи и кръв, а също и газове в червата, като това може да не е съпроводено с болка. Ендометриозата често води след себе си и безплодие. Друг не доказан признак на ендометриозата е повтарящо се месечно кръвотечение от носа. Много трудно е ендометриланат тъкан да достигне до там, но все пак ако имате такива симптоми непременно обърнете вниманието на лекаря си за това.

По време на ултразвуков преглед е възможно да се видят големите ендометриозни кисти. Но това е признак че заболяването е в доста напреднал стадий. По този начин НЕ МОЖЕ да се открие заболяването в по-ранна фаза и да се вземат необходимите мерки. Това става единственно с лапароскопско изследване.

Два са начините за лекуване на ендометриозата – хирургически и медикаментозно. Лечението запозва с лекарствени препарати и ако не даде ефект се преминава към хирургическа намеса чрез лапароскопия. За съжаление дори и сред отстраняване на кисти, в по-напреднал стадий на заболяването те могат да се появят отново. Често се практикува поддтискане на дадени хормони в организма с цел да бъде спрян месечният цикъл. По този начин и ендометриланите кисти няма с какво да се “хранят” и не порастват.

Във всички случаи ендометриозата трябва да се лекува!!! В противен случай заболяването може да доведе до стерилитет.

Източник: bg.wikipedia.org
Активен

Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #1 -: Юни 25, 2007, 15:20:12 »

Това, което мога да споделя от опит е свързано с фоликулярна (функционална) киста, т.е. неспукало се голямо фоликулче, което се е превърнало в киста. Oт това което си написала предполагам и при теб ситуацията е точно същата.

Моята киста я откриха при ултразвуков преглед заради силно извънменструално кървене. Никакви болки, никакви други оплаквания нямах. Само кървенето, което беше повече от необичайно защото в това време пиех и ОК.

Първото, което направи лекарката ми беше да ме прати на туморен маркер за да е сигурна, че става въпрос за обичайна фоликулярна киста.
Взема се венозна кръв и се изследва за Cancer Antigen 125 (това със сигурност) и може би и CARCINO-EMBRYONIC ANTIGEN (ама за втория не съм много сигурна). Иначе CA 125 дава високи нива в кръвта ако яйчникова киста е туморна, в случаите на ендометриоза и в някои други случаи. (ендометриоза се доказва само и единствено с лапараскопия. Има ли подозрения за ендометриозна киста, то трябва да се направят изследвания за да потвърди или да се отхвърли това, а не да се предполага, защото някои ендометриозните кисти имат ендокринно дейстие - хем събират кръв, хем може да отделят хормон. Положителният маркер, обаче не е достатъчен за диагностициране. Диагноза се поставя само след лапароскопия.) Та след изследването при мен беше сигурно, че не е тумор и не е ендометриозна киста.

От там нататък си продължих с ОК, тъй като си ги пиех и ходех на редовни ултразвукови прегледи за да е сигурно, че кистичката не расте. И това е. Спука си се 3-4 месеца по-късно. Не съм имала оплаквания, освен една подранила с 2-дневно зацапване менструация. Никакви болки. Най-много леко пробождане в кръста ако съм понастинала. Редовният секс беше препоръчителен за по-бързото и изчезване, но го практикувах последния месец заради 200км разстояние.

Относно въпросите за забременяването - принципно това е много често срещано явление. Причинители могат да са куп неща - от стрес до постинор. Може да имаш и да не разбереш изобщо, защото сама се е спукала и изчезнала. Значи кистичките не са проблемни само ако намаляват, ако в продължение на много време растат (дори и с малко) или остават с непроменен размер има вероятност да се стигне до тяхното оперативно отстраняване именно за да не се стигне до момент, в който да подтиснат овулация.
Въпреки това обаче кистата оказва влияние, има вероятност за промени в хормоналните нива. Цикълът може да е доста нередовен.

Принципно за лекарствата:
Лечението отнема кратко време, предписва се хормонален препарат. Не оказва влияние на възможността за забременяване в бъдеще особено в случаите когато е открита мъничка.
Обикновено се предписват противозачатъчни за 6 месеца.
Или прогестинов препарат по схема за изчистването на кистата в рамките на една до две менструации.

Нередовното извънменструално кървене докато не се изчисти кистата е нормално!
Активен

D.Dimitrova
Newbie
*
Публикации: 3177


« Отговор #2 -: Юни 25, 2007, 18:53:42 »

Да споделя и моя опит в такъв случай: Имам доказана поликистоза и с изледвания на хормоните и с лапароскопия. Отгоре на всичкото преживях и чудото разкъсана лутеинова киста / на жълтото тяло кистичка/. Получих я докато пиех така добре известни и уж безвреден  и незнам си колко естествен препарат който съдържа прогестерон препарат Дуфастон. И пак операция!
Сега спрях по самоинициатива всякакви ОК и Дуфастон и други подобни медикаменти.
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15254« Отговор #3 -: Февруари 18, 2008, 15:12:27 »

Отворих тази стара тема, за да споделя нещо интересно, което научих сега, може и да не е толкова ново де, ама поне мен ме учуди.
Та, една позната се оплака, че са и открили киста и я лекуват с инжекции гентамицин 2 пъти на ден(мускулно, ужас направо). Но каза, че това бил новия начин за лекуване на кисти, не с ОК и ми стана много интересно. Някой знае ли нещо повече?
Активен

alivera
Newbie
*
Публикации: 3932


Streets of my life


« Отговор #4 -: Февруари 18, 2008, 16:04:21 »

Хриси, моята лекарка, не ми каза с точност каква ми е кистата, ама ми каза, че щяла да се оправи сама. Мисля че спомена, че била фоликулярна. Видя я на видеозона. Иначе не съм имала , нито предменструално кървене, нито болки, нито нищо. На мен по принцип цикалът ми е нередовен, ама напоследък ми се пооправи. сега като си изпия тези хапчета и ще отида на преглед пак. Дано там да ми станат по ясни нещата.
Активен

Blow
Newbie
*
Публикации: 4302« Отговор #5 -: Февруари 18, 2008, 20:11:29 »

Отворих тази стара тема, за да споделя нещо интересно, което научих сега, може и да не е толкова ново де, ама поне мен ме учуди.
Та, една позната се оплака, че са и открили киста и я лекуват с инжекции гентамицин 2 пъти на ден(мускулно, ужас направо). Но каза, че това бил новия начин за лекуване на кисти, не с ОК и ми стана много интересно. Някой знае ли нещо повече?

Щом я лекуват с антибиотик,значи трябва да има някакви бактерии. Доста микроорганизми правят инфекции в яйчниците,от които се получават кисти. Ако се унищожи колонията,кистата постепенно претърпява обратно развитие и нещата се оправят. Но при всички положения трябва да мислят нататъка за стимулация на имунната система,защото явно не е много ефективна. Гентамицинът по принцип се използва за урогенитални инфекции и салпингити. Орално не се резорбира,затова го слагат мускулно. Но подкожните инжекции са по-болезнени,при всички положения.

Друг вариант е кистата да си е била налице,но в последствие да е била колонизирана. Съответно първо трябва да се ликвидират бактериите,след което и тя самата. Но само с антибиотик... Не зная.

А между другото напоследък страшно се отрича хормоналното лечение на кисти. Смятат,че хормоните са ужасни терапевтични средства,защото имат много прицелни органи. В тази връзка четох,че най-революционното скорошно твърдение е,че СПИН-ът,освен другите два механизма на заразяване,може да се предава само при анален секс.
Активен

YOUR PLEASURE IS MY BUSINESS!
sexy
Newbie
*
Публикации: 7156


trapped in this world, lonely and fading


« Отговор #6 -: Февруари 18, 2008, 22:12:09 »

В тази връзка четох,че най-революционното скорошно твърдение е,че СПИН-ът,освен другите два механизма на заразяване,може да се предава само при анален секс.

Aми то това не беше ли ясно и преди. Аз винаги съм мислела, че опасността е еднаква: и при вагинален, и при анален секс.  Confused
Активен


It's amazing how much somebody can break your heart and still you love them with every broken piece of it.

Bambina
Moderator
Newbie
*
Публикации: 12993« Отговор #7 -: Февруари 18, 2008, 22:13:59 »

И аз го знаех, ама " само" при анален секс вече е нещо ново ?
Активен
sexy
Newbie
*
Публикации: 7156


trapped in this world, lonely and fading


« Отговор #8 -: Февруари 18, 2008, 22:37:49 »

E да, ама "освен другите 2 механизма"  Blink
Активен


It's amazing how much somebody can break your heart and still you love them with every broken piece of it.

Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7235


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #9 -: Февруари 19, 2008, 19:56:06 »

Кръвен и вагинален секс? Не ме учудва това за аналния. Нали в началото СПИН е била болест на хомосексуалистите.
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Blow
Newbie
*
Публикации: 4302« Отговор #10 -: Февруари 19, 2008, 22:12:46 »

Другите 2 са кръвния и вертикалния-от майката на бебето. Т.е. твърдението е относно половият акт: че може САМО при анален секс. Логиката е,че единствено там няма лимфни възли и съответно никаква защита от страна на организма. То понеже във влагалището е пълно...  Lol
Активен

YOUR PLEASURE IS MY BUSINESS!
sexy
Newbie
*
Публикации: 7156


trapped in this world, lonely and fading


« Отговор #11 -: Февруари 20, 2008, 03:49:28 »

Интересно.

Още една причина против аналния, за тези, които не го харесват.  Smile
Активен


It's amazing how much somebody can break your heart and still you love them with every broken piece of it.

alin
Newbie
*
Публикации: 6623« Отговор #12 -: Февруари 20, 2008, 10:04:55 »

Това ме учудва за предаването на СПИН.  Confused
Активен
macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #13 -: Април 06, 2011, 16:24:02 »

Днес бях на преглед на Лъвчето при лекаря Smile Първо искам да го похваля колко беше внимателен и мисля да си го запазвам все него занапред Smile КАкто и да е.Имам киста,каза,че най-вероятно е фоликуларна,обаче не сме пускали никакви допълнителни изследвания,за да се потвърди.Пуснахме и цитонамазка.Изписа ми Дуфастон за 10 дни,никога не съм пила такова чудо,надявам се да нямам проблеми никакви с него.Малко се стресирах от поста на Димитрова,но все пак за всеки си е ундивидуално.
Знам,че трябва да се предпазвам допълнително от забременяване до като го пия,защото аз като цяло не се пазя с много ефективен метод... нещо друго трябва ли да правя? Не ми каза повече и макар да бях при него за първи път му гласувах голямо доверие.След като ми дойде пак и ми свърши ще отидем да видим дали се е смалила или пукнала.Не знам дали се води голяма, 2,5 на 2.5 см е... та да видим. Rolling Eyes
« Последна редакция: Април 06, 2011, 16:50:39 от macka``` » Активен
Bambina
Moderator
Newbie
*
Публикации: 12993« Отговор #14 -: Април 06, 2011, 21:15:59 »

Чак допълнително - не. Но се предпазвай принципно.
Активен
macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #15 -: Април 06, 2011, 21:57:10 »

Пф,така ще направя Smile
Активен
macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #16 -: Април 10, 2011, 16:07:14 »

Сори,че пак обновявам темата,но последните дни се замислих за някои неща,които първоначално изобщо не ми минаха през главата. Вече пети ден съм на Дуфастон,но все още продължавам да усещам тази болка,която усещах и преди,няма промяна.Не че очаквам като с магическа пръчка де....ако стане така,че от лекарството се спука,което е целта на гинеколога ми,трябва ли да разбера по някакъв начин ? В смисъл очаква ли се течение,нещо по-необичайно или изобщо няма да забележа?
Доки спомена,че ако не се пукне от Дуфастона,ще приложим 2-3 месечен курс с друго лекарство с идеята да се пукне.НЕобходимо ли е това наистина,(като се има предвид,че моята не е много голяма),тъй като почти навсякъде чета,че фоликуларните кисти изчезват сами за няколко месеца,поне в повечето случаи...просто искам да съм подготвена като отида и да знам за какво говорим,защото такова чудо до сега не съм имала и съм чела накратко нещата,колкото да си имам идея за какво става въпрос. Rolling Eyes
Да настоявам ли за изследване,което да посочи каква точно е кистата.Предположенията му са,че е фоликуларна,ама това са си предположения все пак.Просто искам да се застраховам и да знам какво да искам,ако вземе,че пропусне нещо Rolling Eyes Unsure
Активен
mi6lence
Newbie
*
Публикации: 549« Отговор #17 -: Април 10, 2011, 18:23:38 »

Здравей. По това, което аз знам, кистата ти не е много голяма, но определено трябва да се следи. Аз миналата година имах киста около 4 см, която 3-ма лекари твърдяха, че е фоликулярна и всеки месец казваха, че е намаляла, но тя се оказа ендометриозна.  Sad Не че искам да те плаша, но просто ситуацията трябва да се следи. И да се определи със сигурност вида на кистата може само чрез хистологично изследване! Ако кистата е фоликулярна, то тя би трябвало да намалее от противозачатъчни. Ако не намалява, моят съвет е да потърсиш друго мнение. Каквото и да решиш - успех! Smile
Активен

macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #18 -: Април 10, 2011, 18:53:36 »

Мдааа..дано да намалява...значи задължително трябва да се провери вида на кистата.. Rolling Eyes хмм.По принцип ще му се доверя за сега,така или иначе имаме уговорка за 4-5 май да видим как се развиват нещата.Ще видя какво ще каже и мисля да се пусна при софийския Шейтанов,за да поискам второ мнение....уф дано няма усложнения..
А при теб как се реши проблема в крайна сметка? Ако мислиш,че е прекалено лично,не споделяй. Rolling Eyes
Активен
lioness
Newbie
*
Публикации: 8611« Отговор #19 -: Април 10, 2011, 19:12:13 »

Е, като отидеш на 4 май ще е минал един цикъл от лечението, и сигурно вече ще има някакъв резултат.
На 4 май и аз имам записан час, но няма да е разумно да питам в чакалнята: Има ли мацка тука  Lol
Активен
Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #20 -: Април 10, 2011, 19:25:39 »

хахаха Smile Smile  Lol Минал ще е цикъла,точно за това отивам тогава..
Иначе ще е голям смях да се запознаем в чакалнята на гинеколога.. хаха SmileАз ще те позная,ако те видя,сто на сто  Razz На мен както ми върви в това да виждам бременните съфорумки Cheesygrin

П.С. ама е много внимателен докито,удиви ме просто Smile
Активен
mi6lence
Newbie
*
Публикации: 549« Отговор #21 -: Април 10, 2011, 20:34:10 »

Мдааа..дано да намалява...значи задължително трябва да се провери вида на кистата.. Rolling Eyes хмм.По принцип ще му се доверя за сега,така или иначе имаме уговорка за 4-5 май да видим как се развиват нещата.Ще видя какво ще каже и мисля да се пусна при софийския Шейтанов,за да поискам второ мнение....уф дано няма усложнения..
А при теб как се реши проблема в крайна сметка? Ако мислиш,че е прекалено лично,не споделяй. Rolling Eyes
Няма проблем, ще споделя. Ами след година обикаляне по гинеколози и гастроентеролози ( защото все ми казваха, че проблемът ми не е гинекологичен), за щастие попаднах на д-р Ненов в Шейново. И при положение, че точно две седмици преди това в Първа градска болница в София ми бяха казали, че кистата ми е 2.5 см., се оказа, че тя е над 5. Той каза, че почти сигурно е, че кистата е ендометриозна и насрочихме дата за лапароскопия. Хистологията потвърди предположението. За щастие яйчниците и тръбите ми не са увредени. Вече 5 месеца след операцията съм на инжекции Лукрин депо. Засега всичко е наред, да видим по нататък...
Активен

macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #22 -: Април 10, 2011, 21:10:53 »

Ясно,не знам защо подходих едно такова спокооойно към проблема.В смисъл,изобщо не бях се замисляла,че може да има евентуални усложнения за яйчниците или тръбите.По-скоро го свързвах с "ако не се пукне,се маха оперативно и пак няма да е проблем". Радвам се,че при теб всичко е минало добре,макар и по по-кофти начина,стискам палци  и занапред да е така Smile
Ще видя какво ще стане на 4-ти и може би пак ще пиша,да видим.
Активен
mi6lence
Newbie
*
Публикации: 549« Отговор #23 -: Април 10, 2011, 21:32:39 »

Не се притеснявай излишно, няма смисъл. Ако кистата е фоликулярна, няма за какво да се притесняваш. Ендометриозната киста може да предизвика запушване на тръбите. Моят съвет е просто да се консултираш и с друг лекар, защото аз по тази причина си изпатих. Успех и на теб  Smile
Активен

macka```
Newbie
*
Публикации: 1123« Отговор #24 -: Април 10, 2011, 22:01:36 »

Добре,мерси много за съвета,сигурна съм,че ще ми е от полза Smile
Активен
Страници: [1] 2  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!