star chick-chat.org star Женски работи star Домашен уют star Готварски рецепти и още нещо
Страници: 1 [2] 3  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Готварски рецепти и още нещо  (Прочетена 13378 пъти)
ghoul
Newbie
*
Публикации: 2173


I forgot, but will not forgive never


« Отговор #25 -: Май 22, 2007, 23:33:15 »

И след като сварихме боба, нека аз да ви издам една малка тайна на майка ми за вкусен боб - точно преди да го свали от котлона пуска вътре две три клончета сушена мерудя  Smile
Активен

Blow
Newbie
*
Публикации: 4302



« Отговор #26 -: Май 22, 2007, 23:34:34 »

Ентиелка,като пилешката,само че със свинско. Lol  Lol  Lol
Активен

YOUR PLEASURE IS MY BUSINESS!
Enti
Newbie
*
Публикации: 2074



« Отговор #27 -: Май 22, 2007, 23:40:12 »

Цитат на: "ghoul"
И след като сварихме боба, нека аз да ви издам една малка тайна на майка ми за вкусен боб - точно преди да го свали от котлона пуска вътре две три клончета сушена мерудя  Smile


Сигурно мерудия искаш да кажеш. Магданоз ли имаш предвид? Принципно аз от баба ми знам, че мерудия означава подправка. Сега в нета гледам, че едно време се е ползвало за магданоз.
Активен

Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741



« Отговор #28 -: Май 22, 2007, 23:41:26 »

аз пък знам за боба , че е як с джодан  Cheesygrin
Активен

Don’t feed the forum trolls
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741



« Отговор #29 -: Май 22, 2007, 23:45:22 »

аз са ше ви кажа една рецепта за боб (тя е на един приятел,той редовно го прави) :

1стъпка : .слагате боба да ври  Smile 2.хвърляте първата вода Smile 3. пак го слагате да ври Smile 4. пак хвърлте водата Smile 5 стъпка : пак го слагате да ври . 6стъпка : пак вхърляте водата , след нея хвърляте и боба и слагате пържолите на скарата  Cheesygrin  Cheesygrin  Cheesygrin
Активен

Don’t feed the forum trolls
Enti
Newbie
*
Публикации: 2074



« Отговор #30 -: Май 22, 2007, 23:47:37 »

Тая и аз я знам, ама като не обичам пържоли до кога да хвърлям водата?  Tongue
Активен

Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741



« Отговор #31 -: Май 22, 2007, 23:49:35 »

Цитат на: "Enti"
Тая и аз я знам, ама като не обичам пържоли до кога да хвърлям водата?  Tongue
Lol  Lol  Lol  до като не попаднеш в къщичката на Хензел и Гретел  Cheesygrin  Cheesygrin  Cheesygrin успех  Lol  Lol  Lol
Активен

Don’t feed the forum trolls
ghoul
Newbie
*
Публикации: 2173


I forgot, but will not forgive never


« Отговор #32 -: Май 22, 2007, 23:56:01 »

Цитат на: "Enti"
Цитат на: "ghoul"
И след като сварихме боба, нека аз да ви издам една малка тайна на майка ми за вкусен боб - точно преди да го свали от котлона пуска вътре две три клончета сушена мерудя  Smile


Сигурно мерудия искаш да кажеш. Магданоз ли имаш предвид? Принципно аз от баба ми знам, че мерудия означава подправка. Сега в нета гледам, че едно време се е ползвало за магданоз.
Не, не е магданоз. Но идея си нямам как по друг начин викат на тази подправка  Unsure
Активен

Enti
Newbie
*
Публикации: 2074



« Отговор #33 -: Май 22, 2007, 23:57:55 »

Аз се разтърсих пак и видях, че в различни краища на БГ мерудията означава или общо наименование на подправка или шарена сол или магданоз. Едно момиче е извадило от някакъв специален тълковен речник ето това:

според "Български тълковен речник", Наука и изкуство, 1973, думата мерудия (гр.) има следните три значения:
1. миризлив зеленчук за подправки на ястия
2. магданоз
3. шарена сол

Според уикипедията пак е магданоз, шарена сол, чубрица и общо наименование на зелени подправки.

Ей, обогатих се за нула време.
Активен

blonde
Newbie
*
Публикации: 5502


« Отговор #34 -: Май 23, 2007, 00:28:40 »

ЦЪК Stuart
« Последна редакция: Март 23, 2008, 16:16:17 от Xpucu, Причина: поправка на линка » Активен
kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2185



« Отговор #35 -: Май 23, 2007, 10:03:49 »

Цитат на: "Smiley"
Цитат на: "Салсеро"
Цитат на: "Blow"
Хитринка 2: Поставяш пирона след като е предварително завързан за шамандура. Cheesygrin

В такъв случай няма да е шамандура. Правилния термин е поплавък!


Я го кажи това поплавък на английски да те видя господин ниво адванст  Razz

Рецептата на баба ми за мек кекс след 4тия ден е една найлонова торбичка  Lol

ПОПЛАВЪК=техн. float
Активен
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16003


« Отговор #36 -: Май 23, 2007, 10:58:55 »

Цитат на: "kpacu"
Цитат на: "Smiley"
Цитат на: "Салсеро"
Цитат на: "Blow"
Хитринка 2: Поставяш пирона след като е предварително завързан за шамандура. Cheesygrin

В такъв случай няма да е шамандура. Правилния термин е поплавък!


Я го кажи това поплавък на английски да те видя господин ниво адванст  Razz

Рецептата на баба ми за мек кекс след 4тия ден е една найлонова торбичка  Lol

ПОПЛАВЪК=техн. float


А да кажеш как е: айде, баджо, да ашладисваме фиданките или ойде коня у рекътА? Lol  Lol  Lol
Активен

euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682



« Отговор #37 -: Май 23, 2007, 11:49:53 »

Бе мерудия и магданоз не е ли едно и също нещо?
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741



« Отговор #38 -: Май 23, 2007, 11:54:21 »

мерудия е всякакъв вид подправки .
Активен

Don’t feed the forum trolls
kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2185



« Отговор #39 -: Май 23, 2007, 12:34:34 »

Ето тук има всички поговорки (за да не ме питаш за всяка по отделно)
Активен
Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16003


« Отговор #40 -: Май 23, 2007, 12:37:35 »

Цитат на: "kpacu"
Ето тук има всички поговорки (за да не ме питаш за всяка по отделно)


МерЦи. Много якУ. Lol  Lol  Lol
Активен

euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682



« Отговор #41 -: Май 23, 2007, 12:39:46 »

Lol  Lol  Lol
Цитат
Greetings, greetings, gimme cash for pastry! Здрасти, здрасти, дай пари за пасти!

 Lol   Lol
Цитат
A happening will happen to you. Ще ти се случи случка.


Цитат
Went the horse into the river. Ойде коньо у реката


Цитат
Bubbled not boiled. Врели-некипели.

Е, не  Lol  Lol  Lol
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7223


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #42 -: Май 24, 2007, 11:49:59 »

Цитат на: "kpacu"
ПОПЛАВЪК=техн. float

Само float няма да е.
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7044


« Отговор #43 -: Май 25, 2007, 17:59:16 »

някой правил ли е печено свинско с топено сирене ? Майка ми каза, че само веднъж е правила и било ужасно на вкус, а в интернет намирам разни такива рецепти .... Дали да го слагам сиренето, или да се огранича само с гъбки ?
Активен
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741



« Отговор #44 -: Май 25, 2007, 18:06:11 »

Цитат на: "angel_sin"
някой правил ли е печено свинско с топено сирене ? Майка ми каза, че само веднъж е правила и било ужасно на вкус, а в интернет намирам разни такива рецепти .... Дали да го слагам сиренето, или да се огранича само с гъбки ?
сложи и гъбки и сметана (такава на данон , дето е в кутия като от кисело мляко) 8)  сестра ми слага и топено сирене иначе Rolling Eyes  ако е тва , което си мисля де Smile
Активен

Don’t feed the forum trolls
angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7044


« Отговор #45 -: Май 25, 2007, 18:09:17 »

нямам готварска сметана, а не ми се излиза повече за днес. А топеното сирене е натурално - от тези триъгълните. Сигурна ли си, че ще се получи с него ? Почти кило месо е, не ми се иска да го давам на дворните котки после ;)
Активен
Лора
Newbie
*
Публикации: 11987



WWW
« Отговор #46 -: Май 25, 2007, 18:09:50 »

Аз по принцип ползвам много сирена - топено, синьо, пармезан, моцарела....бе каквито намеря. Само че само на пилешко. Свинско не ям ,защото ми е много тежко и не знам дали сметаната и сирената няма да му дойдат в повече. А само с гъбки също става хубаво... Така де, въпрос на вкус.

сега ти прочетох последното мнение и съвсем мисля, че не трябва да слагаш.
Активен

    
Жени
Newbie
*
Публикации: 395



« Отговор #47 -: Май 25, 2007, 18:15:51 »

Цитат на: "angel_sin"
някой правил ли е печено свинско с топено сирене ? Майка ми каза, че само веднъж е правила и било ужасно на вкус, а в интернет намирам разни такива рецепти .... Дали да го слагам сиренето, или да се огранича само с гъбки ?


Със сметана, топ.сирене и гъби става божествено, но ако се прави с телешко месо (шол)...и със свинско става, но не е толкова вкусно и е в пъти по-тежко и мазно  Razz
Иначе телешкото се реже на филийки и се нарежда с редуване на гъбки, сметана и топ.сирене, малко дафинов лист или други екстри...и се задушава около час под налягане....мой приятел-готвач действа така и резултата е  Am-am
Активен
angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7044


« Отговор #48 -: Май 25, 2007, 18:48:58 »

за телешкото знам, и аз така го правя .... сложих го вече свинското, само с гъби и подправки.
Активен
Sahne
Newbie
*
Публикации: 6741



« Отговор #49 -: Май 25, 2007, 19:25:00 »

огладнях  Lol  Lol  Lol ангелче метни една пържола , аз ще скоча и ще си я хвана с уста  Lol  Lol  Lol  Cheesygrin  Cheesygrin  Cheesygrin  Cheesygrin
Активен

Don’t feed the forum trolls
Страници: 1 [2] 3  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!