Църковни и народни обичаи за бебе

(1/7) > >>

aleks:
реших да пусна темата, понеже изпратих снимки от молитвата за 40 дни на ави, а повечето решиха, че е кръщене.

знам, че народните обичаи ще се различават в различните краища на родината, но аз ще ви разкажа тук за църковните. и нека всеки допълва каквото знае.

когато майката влезне в 9 месец, с таткото се отива в църквата и се чете молитва за лесно раждане пред иконата на света богородица. не се носи нищо задължително, само ако майката си е нарекла да даде дар. аз знаех, че първата покупка за бебето се дарява на божията майка и затова нарочно отидох и занесах едни чорапки.

в деня, в който се роди бебето /или на сдеващия, ако е родено през нощта/ едната от бабите отива в църквата да вземе т. нар. бабина вода. попът ми го беше обяснил това, но за ави никой не смогна да отиде в църквата, затова и не мога да дам повече разяснения.

когато детето навърши 40 дни се носи да се представи в църквата на бог и на обществото. отиват всички жени от рода, кумата задължително /това на снимките е тя/ и таткото. носи се пита и мед. попът пак чете молитва пред иконата на света богородица и миропомазва бебето и родителите. после се слага трапеза в дома на младото семейство, около която са само жени, които наричат какво да стане детето - един вид орисници. /ние пихме кафе в стария град  :wink: /.

по-нататък следват кръщене, прощъпулник и т.н., за които знам много малко.
разкажете вие....

Fei4ka:
Цитат на: "aleks"

реших да пусна темата, понеже изпратих снимки от молитвата за 40 дни на ави, а повечето решиха, че е кръщене.Църква - бебе - поп -> кръщене. :lol:  :lol:  :lol:

И аз си помислих, че е кръщене, въпреки че се замислих дали не е рано... :???:

Иначе темичката е много полезна! Изобщо не съм знаела, че се правят всички тези неща за новороденото. Ще бъде полезно, че ги научих. :)

Иначе за кръщенето аз немога да кажа много, защото самата аз ще се кръщавам след около 2 месеца. Обаче бях пускала тема и може да попрочете там, който го интересува, кръщаването на по-дъртички.

А за бебешкото кръщене има доста инфо из Интернет и вариантите на неща, които се носят, правят и т.н. варират. Ще бъде интересно да разкажеш, когато кръстите Ави (а кога ще е това? на каква възраст се кръщава бебчо?).

За прощъпулника знам, че се нареждат различни предмети и този, който хване бебчето определя бъдещата му професия. Дано не бъркам ритуала.

euphoria:
:shock:
Ави кога стана на 40 дни...

Enti:
Това, което знам аз е, че при нас на 40-я ден правим т.нар. "погача". Събират се в дома на бебето само жени и се пие и яде :) абе празник, не знам точно с каква цел е, сигурно здраве и показване на бебето за първи път, нали преди доста по-късно се изнасяха бебетата. Аз май само това ще правя живот и здраве, а кръщенето след годинка, две.

Аз също писах на алекс дали е кръщене, макар че леко се озадачих, защото нямаше снимки от Ави-полята-с-вода  :grin:

lioness:
Ох, сега гледам снимките.... Малък розов бонбон, който вече никак не е малък  :D


На последната снимка защо е така зачервеничка?  :roll:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page