blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« -: Май 10, 2007, 20:14:28 » |
|
След всички теми за отслабване и диети е време за една изкушаваща и вкусна,в която да споделяме нещицата,които ни карат да си облизваме пръстите Ето една рецепта за лятна домашна тортичка,която си откраднах от бг-мамма за тези,които имат повече свободно време и им се занимава :  Правят се около 12 палачинки, но броят им варира според зависи колко искате да е голяма тортата. Палачинките се забъркват от : 4 яйца, 1 и половина ч.ч. брашно, 1 и половина ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. захар, малко разтопено масло.
За крема :
250 мл. прясно мляко 250 мл. сладка готварска сметана 3 жълтъка 80 гр. пудра захар ½ пакетче желатин 1 с.л. нишесте (обикновено, царевично) 1 с.л. ром (или есенция)
За крема накиснете желатина в малко студена вода. Сложете жълтъците в друга тенджера на много слаб огън, добавете захарта и разбийте, докато сместа побелее. Добавете нишестето, разбъркайте и добавете на тънка струйка млечната смес, като бъркате непрекъснато. Оставете сместа на тих огън, като разбърквате, докато крема започне да се отделя от стените. Сваляте от котлона, прибавете желатина и разбъркайте енергично, докато се разтвори и оставяте на страни да се охлади кремът. Добавете и рома. Разбива се отделно течната сметана и се смесва с горния крем.
В кръгла купа постилате фолио, мажете палачинка с крема и слагате на дъното. Така всяка следваща палачинка се маже с крема и се редят в купата. Между тях можете също да слагате нарязани плодове. когато всички палачинки са наредени, тортата се прибира в хладилника, за да стегне за около 2-3 часа. Най-горната палачинка не се маже,защото когато се обърне после тортата, тя ще бъде най-отдолу. Изважда се, обръща се върху тортена чиния и внимателно се маха фолиото. Цялата торта се намазва с останалия крем.
За украсата отгоре :
В отделен съд се разтваря 1 пакетче жгелатин в 500 мл. подсладена вода (може и компот) и се оставя на студено за да започне леко да се желира. Нарязвате си ягодките на тънки филийки и всяко парченце се потапя в купата с желиращата смес и се облепва тортата. Прибира се в хладилника за малко за да стегне. След това с лъжичка се полива цялата торта с вече постегналата желираща смес и отново се прибира в хладилника за 1-2 часа за да се стегне.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Puhilinka
Newbie

Публикации: 464
|
 |
« Отговор #1 -: Май 10, 2007, 20:50:49 » |
|
Блонд, правила ли си тази рецепта? Бих искала да изненадам приятно възстановяващият ми се любим, който е най-най-върлият почитател на сладкото, а сега не трябва да яде шоколад. Питам те дали си я правила заради желатина- не знам защо се страхувам да го използвам, защото не знам дали наистина ще желира както трябва- преди години с майка попаднахме на кофти желатин и желето беше...всичко друго, но не и желе Иначе рецептата звучи и изглежда невероятно.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« Отговор #2 -: Май 10, 2007, 21:05:12 » |
|
Не съм,а все се каня Но съм сигурна,че ще се получи много вкусно Явно си зависи и от желатина. Вземи си този на др.Йоткер,при него няма грешка 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Puhilinka
Newbie

Публикации: 464
|
 |
« Отговор #3 -: Май 10, 2007, 21:34:15 » |
|
така или иначе ако ще се взима желатин, ще бъде на Йоткер  Иначе на тортичката няма какво да не й е вкусно...най-късно до рождения си ден ще я направя. Миналата година правих сметанова торта, като блатовете си ги правих сама- бяха ябълкови сладкиши, а тортата отгоре беше с разбита сметана и мнооого плодове  рецептата обаче не я помня- майка ми диктуваше...Исках аз да направя тортата, а не да купувам, занимаваше ми се!  Мерси за вкусната идея! Ще бъде приложена до месец!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« Отговор #4 -: Май 10, 2007, 21:37:04 » |
|
Който я направи по-скоро ще споделя как се е получила 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Puhilinka
Newbie

Публикации: 464
|
 |
« Отговор #5 -: Май 10, 2007, 21:42:05 » |
|
уговорено! 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
angel_sin
Newbie

Публикации: 7071
|
 |
« Отговор #6 -: Май 10, 2007, 22:01:56 » |
|
тази торта изглежда супер ... но понеже съм "бетер готвач" мисля да заменя крема с обикновен ванилов на Йоткер .... Евентуално ще се опитам да направя глазурата, но ми се струва много сложно ....
|
|
|
Активен
|
|
|
|
blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« Отговор #7 -: Май 10, 2007, 22:04:42 » |
|
Кремчето е същото,с което баба правеше една страхотна торта С обикновено също ще се получи,но ще му онзи аромат на ром и сметана Фан,като спомена ванилов крем се сетих за бисквитената торта,която може би е най-мързеливата. 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Sahne
Newbie

Публикации: 6741
|
 |
« Отговор #8 -: Май 10, 2007, 22:05:11 » |
|
|
|
|
Активен
|
Don’t feed the forum trolls
|
|
|
lioness
Newbie

Публикации: 8607
|
 |
« Отговор #9 -: Май 10, 2007, 22:07:51 » |
|
Блонди, супер идейка ми даде  Някой далечен ден, ако случайно ми остане свободно време, с удоволствие ще направя такава на любимия гладник Той обожава палачинкови торти (солени варианти сме правили само до сега). Аз съм се замисляла за сладка, но си я представях с течен шоколад и би станала прекалено накъртваща. Твоята рецептичка е супер п.с. Само да мина предиода на не-ядене на сладко. Сега се пречиствам и тази седмица единственото сладко нещо, което съм приела, е капучино от машината от време на време. Мисля да отворя клуб на анонимния шокохолик и да се лекуваме заедно
|
|
|
Активен
|
  Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
|
|
|
blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« Отговор #10 -: Май 10, 2007, 22:11:33 » |
|
Като спомена палачинки ще ви кажа една моя рецепта за сосче - на водна баня се разтапя шоколад,прибавя се малко течна сметана и лъжичка ром и сместа се бърка до получаване на плътен цвят. Палачинките се поливат със соса и се оставят в хладилника да се постегнат. Става много вкусно,което ме подсеща какво ще направя за закуска 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
lioness
Newbie

Публикации: 8607
|
 |
« Отговор #11 -: Май 10, 2007, 22:14:58 » |
|
Блонд, ще сънувам палачинки 
|
|
|
Активен
|
  Щастието явно е направено, за да бъде споделяно.
|
|
|
lily
Newbie

Публикации: 488
|
 |
« Отговор #12 -: Май 10, 2007, 22:17:23 » |
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Sahne
Newbie

Публикации: 6741
|
 |
« Отговор #13 -: Май 10, 2007, 22:24:51 » |
|
Блонд, ще сънувам палачинки  и аз  точно си мислех , че трябва да ям паста тия дни , ще си намеря някоя много калорична , сметанова  p.s. - бе аз мисля да я направя тая торта другия път като си поканя гости 
|
|
|
Активен
|
Don’t feed the forum trolls
|
|
|
blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« Отговор #14 -: Май 10, 2007, 22:29:18 » |
|
Аз нарочно пуснах темичката,за да ви развалям дисциплината М/у другото,зимата си купих ето тази книжка и каквото съм пробвала от нея,все е ставало вкусно :  Утре ще ви напиша няколко изпитани рецепти от нея 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
angel_sin
Newbie

Публикации: 7071
|
 |
« Отговор #15 -: Май 10, 2007, 22:38:40 » |
|
о, книжките на Звездев са супер ... аз си взех няколко от малките (за сладки, салати, тестени изделия и др.) и съм изпробвала няколко рецепти. Помня, че мъжо ужасно се кефеше на един ... мама му, как се казваше - замразен крем като сладолед с формата на кекс. След малко ще се сетя. п.п. беше с малини п.п.п. малинов терин 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
TinkerBell
Newbie

Публикации: 2175
|
 |
« Отговор #16 -: Май 13, 2007, 22:05:32 » |
|
Блонди , аз чакам рецептети ... А този шоколадов сос звучи безумно ! 
|
|
|
Активен
|
"Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
"В тази тема работата стана умерена вменяемост и скромна адекватност."
|
|
|
лошото_момиче
Newbie

Публикации: 3110
|
 |
« Отговор #17 -: Май 14, 2007, 23:09:42 » |
|
Ако щете ми вярвайте, точно такава тема смятах да пусна онзи ден и да попитам някой знае ли как се готви мусака. Аз вече съвсем съм забравила да готвя с тези готови храни. Вечно караме на нещо от магазина. Едно пиле с картофи не мога да изпеча като хората 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
blonde
Newbie

Публикации: 5502
|
 |
« Отговор #18 -: Май 14, 2007, 23:14:49 » |
|
Ох,знам и я правя много вкусна,но днес и утре ми е адски натрупано с багажи,чистене на къща и магазини Ако намеря повече свободно време утре ще я пусна Пък ако някой ме изпревари,здраве да е. 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
amber4e
Newbie

Публикации: 490
the sea inside...
|
 |
« Отговор #19 -: Май 15, 2007, 02:33:04 » |
|
http://www.joyofbaking.com/Pavlova.htmlЕто я моята любима рецепта за лятна торта. Павлова винаги се получава невероятно вкусна и красива, а рецептата е повече от лесна. За пръв път я опитах, когато бях в Лондон преди 3 години - там едната от домакините ми я беше приготвила за барбекю и всички останаха очаровани. Ето и как изглеждаше моят вариант:  А ето тази торта бях направила за РД на приятеля ми миналото лято... рецептатя я нямам защото беше от взета на заем готварска книга, но беше много вкусно  )) 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
TinkerBell
Newbie

Публикации: 2175
|
 |
« Отговор #20 -: Май 15, 2007, 13:19:08 » |
|
Тия торти .... Амбър , като си дойдеш можеш да отвориш сладкарски цех , ако не - ще дойда да живея в кухнята ти поне седмица , прати ми точен адрес Лоша , пишеш в гоогле мусака и ти излизат 1001 рецепти  Ако искаш нещо бързо и лесно - пилешко месо , нарязваш на малки парченца и запържваш леко - най-добре със зехтин , докато побелеят . После слагаш прясно мляко , повече - ако искаш рядък сос , по - малко - ако го обичаш по гъст . Като кипне млякото слагаш топено сирене , може няколко вида ... Поръсваш с черен пипер и слагаш масата  Може и кисели краставички нарязани на ситно да сложиш накрая , по желание . Готви се за по малко от 20 мин , а е вкусничко 
|
|
|
Активен
|
"Вярвам, че щастливите момичета са най-красивите момичета. Вярвам, че винаги ще има утре и вярвам в чудеса."
"В тази тема работата стана умерена вменяемост и скромна адекватност."
|
|
|
amber4e
Newbie

Публикации: 490
the sea inside...
|
 |
« Отговор #21 -: Май 16, 2007, 15:48:27 » |
|
Тинкърбел, ако ми видиш кухнята в момента ще искаш да избягаш, положението е зле ( понеже уча за изпити). Иначе въпросните две торти от снимките, тиквен пай, американския тип палачинки и бисквитки с фъстъчено масло и къпкейкс са единствените сладки неща, които съм се престрашила да приготвя досега ( слава богу, винаги са били успешни). И тъй като само това мога да правя, само това правя... така че не се надявай на някакво невероятно разнообразие 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Xpucu
Administrator
Newbie

Публикации: 4012
|
 |
« Отговор #22 -: Май 16, 2007, 17:08:46 » |
|
Ако щете ми вярвайте, точно такава тема смятах да пусна онзи ден и да попитам някой знае ли как се готви мусака. Аз вече съвсем съм забравила да готвя с тези готови храни. Вечно караме на нещо от магазина. Едно пиле с картофи не мога да изпеча като хората  Рецепта за мусака от мама Каймата се слага в тиган с олио и кафяна чаша вода и се размачква хубаво с уреда за картофено пюре или с две вилици. Запържва се леко и се добавя половин главичка ситно нарязан лук и червен пипер. Обърква Картофите се нарязват на дребни кубчета. Объркват се с каймата. Добавя се чубрица, черен пипер и магданоз. Сместта се изсипва в намазана тавичка и се долива вода (горе-долу почти до половината). Пече се на около 200 гр. Малко преди да е готово се разбива кофичка кисело мляко и две яйца. Разпределят отгоре и се пече още малко да зачервяване. Блонд, кажи и ти да ти пробвам рецептата 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Sladi4ka
Newbie

Публикации: 829
|
 |
« Отговор #23 -: Май 16, 2007, 17:16:43 » |
|
Малиии блонд страхотно изглежда трябва да се пробва тази рецептичка.Може и да стане с друг крем.Мама прави много готин ванилов крем и може да пробвам с него.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Puhilinka
Newbie

Публикации: 464
|
 |
« Отговор #24 -: Юни 02, 2007, 00:11:42 » |
|
искам да споделя с вас една разкошна и адски лесна рецепта за ягодова торта Филаделфия: Необходими продукти за 16 парчета: 150гр обикновени бисквити 125г масло 300г ягоди, нарязани на ситни кубченца 600г крема сирене "Филаделфия"- обикновено 300г кисело мляко 3 с. лъж. лимонов сок 1 желатин 75г захар Приготовление: бисквитите се натрошават възможно най-ситно, разбъркват се с разтопеното масло и готовата смес се разстила върху форма за торта (по желание предварително покрита с фолио). 3/4 от ягодите се посипват върху бисквитената смес. По вкус може да се залеят с малко разтопен шоколад. Крема сиренето, киселото мляко и лимоновият сок се разбиват с миксер. Желатинът, захарта и 150мл вода се загряват до завиране на котлона, след което бавно се смесват с крема от крема сиренето и киселото мляко с лимоновия сок. Готовата смес се разнася върху ягодите. Тортата се охлажда 3 часа. Непосредствено преди сервирането се поръсват останалите ягоди. Тортата може да бъде украсена отново с течен шоколад или както аз направих- просто с какао. Рецептата е от едно немско списание и днес се престраших да я изпробвам и съм очарована. Става за 10-15 минутки, а вкусът е лек, летен и приятен. Вместо бисквитите обаче, аз заложих на готовия блат, тъй като при мен ставаше дума за спонтанен експеримент по късни доби Да ви е сладко!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|