star chick-chat.org star Chick-chat.org star За форума star Всичко за картинките и проблемите с тях
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за картинките и проблемите с тях  (Прочетена 9097 пъти)
TOI
Newbie
*
Публикации: 4152« -: Април 29, 2007, 20:58:15 »

Тази тема отново е основно информационна. Нейната цел са картинките. Тук ще говорим за аватарите, картинките в подписа, картинките над подписа и по принцип за картинките. Всичко за тях в няколко лесни стъпки с материал, разбира се в какво? Картинки много ясно Cheesygrin
Темата за аватарите е вече толкова много обсъждана и може би вече почти няма човек, който да не знае как да си сложи аватар, но както се казва в една реклама: и това ли е най-важното? Разбира се НЕ това е най-важното и именно с тази цел е настоящата тема. Тук ще се обсъдят основните неясноти и трудности, ще се предоставят линкове и напътствия относно картинките. Но нека караме поред.

Като за начало преди да почнем с обяснението е нужно да се изрази едно принципно становище. Тази тема, както и другите от тази поредица са с цел да разяснят правилата на форума в детайли и да обяснят защо има правило относно правописа, кирилицата или картинките. Именно поради тази причина е добре да стане ясно, че избора на аватар не се ограничава поради някакви лични съображения на администратора или на модераторите, а единствено и само поради простата причина, че форума се разформатира при слагането на ултра големи снимки, което води основно до две неща, които доста дразнят:
1. Форума се разформатира, появява се хоризонтална скрол лента употребата, на която е доста изнервящо за всичко потребители и това допринася за липса на желание да се четат тези разформатирани теми. Доста е неприятно на всяко мнение първо да гледаш кой го е писал, след това да скролираш, за да успееш да прочетеш целия пост. А я за секунда само си представете, че това е някой доста активен из всички теми юзър.
2. Размера на снимките е свързан и с тяхната големина. Някой незапознати потребители слагат уолпейпъри, които нестига, че са големи, ами и размера им е в мегабайти. Това първо забавя страшно много зареждането на форума за някой от потребителите, които все още са с бавен интернет от една страна, а от друга за тези, които са на трафик им го трупа при зареждането на всяка нова снимка  в дадена тема на някой убавец, който е решил да сложи такова чудо. По този начин се изяжда месечния трафик на тези потребители и присъствието им във форума и като цяло в интернет пространството се ограничава значително.
Междувпрочем е хубаво да се спомене за един вид снимки, които са доста модерни напоследък. Това са гифове, които са снимки от кадри наслагвани един върху друг, за да се получи част от нещо. Да речем снимка как един мармот завива шоколад Rolling Eyes  В тая връзка тези потребители е хубаво съшо да знаят, че в повечето случай тези снимки също са голям размер, поради техниката, която се ползва за направата им. Хубаво би било всички да се съобразяваме с размерите на тези снимки.

И като заговорихме за размери нека направо преминем по същество към основния въпрос в темата, а той е именно за размерите. Ако отворите който и да е форум в интернет и погледнете в неговите правила ще видите, че навсякъде са зададени някакви неразбираеми за повечето потребители размери нещо от рода 150х150  Confused  Това разбира се на доста от потребителите нищо не им говори. Е ако се добави и 150х150 пиксела и картинката става пълна и още по-неразбираема.
В интернет когато стане въпрос за картинки обикновено се работи или в проценти, или в пиксели. За процентите не намирам за нужно да обяснявам какво точно значат и поради тази причини директно ще премина към пикселите.
Пиксел (pixel) произлиза от комбинацията “PICture Element”, или това е един базов елемент от графично изображение (картинка, снимка, аватар и т.н.). Ако отворите каквато и да е снимка да кажем най-лесно с програмата за разглеждане на снимки и факсове в Windows (Windows Picture and Fax Viewer) и започнете да я увеличавате с въртене на скрола на мишката или натискане на лупата с плюсчето, в един момент той ще загуби своето качество и ще се “пикселизира” (размазва) на екрана, т.е. вече ще можете да виждате с просто око отделните разноцветни точки (пиксели), от които е съставен (до колко зависи от качеството на монитора). Реално погледнато, пикселът не е нито кръгла точка, нито квадрат, а по-скоро може да се приеме като един абстрактен шаблон, носител на информация. Ето и една снимка, за да придобиете представа за пиксела:Kакто виждате от снимката всяко едно квадратче е елемент от вашата снимка. Това е и 1 пиксел, който се явява най-малката съставна единица в снимката ви. Ако ви прави впечатление основните цветове са три: син, зелен и червен. От тези цветове се изгражда цялото изображение. Друг интересен момент, който можем да посочим е защо именно когато от по-малък размер на снимка се опитваме да направим по-голям и качеството се разваля. Примерно снимка за десктоп на монитор от размер 640 х 480 се опитаме да направим 1024 х 768 монитор в пълноекранен режим ще изглежда доста размазано, тъй като за изобразяването на един пиксел ще се използват няколко съседни елемента, което ще доведе до назъбване и неточност в цветовете. Поради тази причина и не е удачно да се увеличават размерите на снимките (губи им се качеството). И понеже и тук както във всяко нещо свързано с информационните технологии има математика, която мразя Unsure  мисля, че вече след всичко изписано и показано вече можем да изясним какво е това чудо 150х150. Това разбира се е размера на снимката в пиксели, която преставлява формула за лице на правилна геометрична фигура Cheesygrin  или по просто казано: 150 бр. пиксела(квадратчета)Х150 бр. пиксела(квадратчета)= на размера в пиксели. Разбира се най-вероятно се сетихте за формулата: S= a.a; S= a.b. Точно за това става въпрос и тук.
Еми толкова по тази тема. Тя всъщтност е доста обемна и интересна, но е предмет на друг разговор, а по традиция темата е достатъчно дълга и така.
След като изяснихме размерите мисля, че е добре да се знае къде в картинката ги пише в крайна сметка тези размери, за да можем да преценим дали те са подходящи за нашия форум и за коя част от нашия пост: подпис, аватар или друго.
Има основно два варианта:
1. Картинката да е на вашия личен компютър- при този вариант е особено лесно. просто кликате с мишката върху самата картинка и задържате мишката върху нея. След няколко секунди изкача познатото ви информационно жълто балонче, в което пише колко е размера на снимката.Втория вариант е описан на долната картина. Първо (1) от иконката, която всички имата на Уиндоус експлорер в папката където е снимката се дава (2) Подробни данни и (3) Колоната където пише Размери Ви показва колко е голяма снимката.Същото е и с размера на снимката в килобайти (КВ) или мегабайти (МВ), което не е хич препоръчително Cheesygrin . От горните две снимки сами можете да видите размера там където пише Размер

2. Когато снимката е някъде из интернет и е нужно предварително да знаете колко пиксела е и дали е удачно да я сложим като аватар или подпис във форума. Тук има един много лесен вариант и сега ще го демонстрираме. Когато искате да видите размерите на дадена снимка просто слагате мишката върху нея и натискате десния бутон на мишката, след което ви се появява следното меню:Натискате маркираното в зелено Properties и ви се появява следния прозорец:Този прозорец ако забелязвате ни дава много точна информация за снимката. Първо на реда Address: (URL) ни е изписан точния адрес на снимката, който е така труден за доста хора да го открият. Това е адреса, който се поставя между таговете, за да се види снимката и изглежда приблизително така:
Код:
[img]http://globul.bg/gimg/nestesami_logo.gif[/img]
след написването на този таг ще се покаже и снимката, но няма да показам и снимката сега понеже е вече до болка познато на всички. Просто трябва да знаете, че копирате този адрес пействате го в мнението си и използвайки бутоните във формата за пускане на нов пост или тема можете да сложите и снимка в мнението си. Хайде и да ви кажа за една хитрина за незабелязалите. Можете в полето за пускане на нов пост да отваряте таг за графично изображение (картинка) и съответно да го затваряте с клавишната комбинация ALT+P (в режим на клавиатурата )

Но нека да продължаваме нататък с нашата си тема и по-точно за втория информационен ред отново ограден в червено, който ни дава инфо за Размер/Size на снимката в байтове. И понеже е в байтове нека кажем, че 2273 байта/1024=2,21KB. Toва е валидно и за всички други размери в МВ, GB, TB.... и т,н.

Третият ред ограден в червено ни показва Размерите/Dimensions на снимката в пиксели: 45х70= 3150 пиксела (квадратчета от нашия пример)

Няма да е лошо да покажем и как стои въпроса с Mozilla Firefox. Тук нещата са подобни с малки изключения. Aко кликнете с десния бутон на мишката върху снимката ще ви излезе подобно на това меню:При кликане върху надписа Преглед на изображението, в Мозила ще ви се зареди самата снимка и самия линк, който можете лесно да копирата и ползвате после лесно по предназначение. Зарежда се нещо от този род:Друг лесен вариант да си копирате адреса на снимката е като дадете десен бутон (в горния прозорец) върху снимката. Ще ви се отвори следното меню и при кликане върхо оградения в червено надпис вече адреса е във ваши ръце готов за ползване. А ето и как изглежда самото меню:В същото меню има надипис Информация за елемента (ограденото в син цвят), ако кликнете на него ви се отваря прозорчето с информация за снимката подобно на това, което гледахме за Интернет експлорер и има следния вид:Тук както виждате имаме Адреса на снимката (в зелено), размерите на снимката в пиксели (оградено в червено) и размер на снимката в КВ и байтове (оградено в син  цвят).
Ако искате да научите повече за Mozilla Firefox можете да посетите темата: Препоръчвам Ви... Firefox (Инсталиране и конфигуриране на Mozilla Firefox )

E след като се научихме как да виждаме какъв е размера на снимката в килобайти и пиксели в интернет и на собтвеното ни ПЦ и преди да са зададени параметрите на снимките за този форум (за аватар и подпис) е нужно да се научим да редактираме размера на снимката. Как става това. Разбира се отново ще подходя от практична гледна точка и ще спомена трите най-лесни варианта. Първия от тях е интернет, а втория програма на вашия собствен компютър.

1. В интернет има редица места където могат да бъдат редактирани и прекроявани снимки във всякакви варианти. Аз разбира се като практичен човек ще се възползвам от тема пусната във форума ни от виден наш форумист и модератор Краси. Ще ви препоръчам за преоразмеряване на снимки сайта и програмата, която той е предложил:


Честно казано не намирам за нужно да обяснявам каквото и да е по тази елементарна програмка, но все пак ако се намерят форумисти, които се затруднят по някакъв начин с програмата нека пишат ЛС на мен или Краси, за да им се помогне със съвет.

2. Втория начин за редактиране размерите на снимка е с програма на собствения ви компютър. Разбира се аз ще покажа как става това с най-използвания редактор, който висчки имате, а именно PAINT
Kak да намерите Paint на вашия компютър? Ще ви покажа два начина и който ви е по-лесен може да го ползвате. ПЪрво чрез: Старт/Start (меню)->Принадлежности/Acsesoriss->Paint
Второ чрез: меню Старт/Start->Изпълни/RUN и там пишете: mspaint. В RUN можете лесно да влезете и чрез клавишна комбинация: windows+R при режим на клавиатурата

3. Третия вариант е най-практичен от всичките. Просто давате десен бутон на мишката върху избраната от вас снимка и следвате маркираната в зелено последователност на снимката по-долу:
Избирате си който от начините решите и зареждате снимката в редактора. Сега няма да обяснявам всички възможности за редактиране на снимки и изображения изобщо и ще наблегна само на преоразмеряването в Пейнт, което е доста "постно". Единствения за мен удачен начин за редакция на снимки в Пейнт, е чрез менюто разтягане и накланяне, което може да бъде извикано по два начина: първия и най-лесен е с клавишна комбинация при режим на клавиатурата се натискат бутоните: CTRL+W. Втория вариант, е чрез влизане в менюто по следния начин:След, което се отваря следния прозорец за редакция на снимката по ширина/width/хоризонтално и височина/height/вертикално:За съжаление тук се работи само в проценти, а не в пиксели, но да не забравяме, че това е Windows все пак. Няма да обяснявам как да си сменяте процентите, за да си намалявате картинката мисля, че няма да е проблем за никой от вас.

Та това е! След някой от двата метода вече си имаме картинка с избрани размери спрямо условията на нашия форум и вече е нужно само да знаем къде какво можем да сложим.

Основно има три места където можете да слагате графични изображения по форума: аватар, подпис и пост. В пост няма да обяснявам как се слага понеже мисля е ясно. Ако някой има проблеми с това нека ми пише на мен модеаторите на форума на ЛС, за да му бъде обяснено как се прави тази процедура щом не го е разбрал до тук.
За да сложите аватар или снимка в подписа трябва да влезете първо в своя Профил.
Аватар засега може да се слага само и единствено, чрез линк към снимка или така наречения Динамичен аватар. Това става като изберете URL адреса на снимката по цитирания по-горе начин и го пейстнете в определеното за целта място в профила ви (най-отдолу), последвано от натискане на бутнона "ПРАТИ". Ето и скрийншот за по-голяма пригледност:По същия начин стои въпроса и със снимките в подписа ви. Те пък се поставят във следната форма в профила ви (освен ако не решите да я запълните с някоя мъдра мисъл):Като стана въпрос за линковете е хубаво да се зане, че не всеки линк може да бъде сложен във форума и да ви се покаже снимката. Има линкове слагането на които ще доведе до това: . Поради тази причина е хубаво да се знае, че неможе да се слагат картинки (снимки), които са качени в пощата ви примерно или на други сесийни места. Също така случва се понякога когато сте избрали дадена картинка от нета изведнъж тя да изчезне. Това може да се дължи на много причини, които няма да обясняваме, но именно поради тази причина е хубаво да си качите снимчицата някъде на ваше местенце или на отворен сървър с тази цел.
Тук е и мястото да споменем и къде можете свободно да качвате снимки. Местата за такива цели са страшно много и в никакъв случай целта на темата не е да изброява подобни местенца. Поради тази причина тук ще  спомена само два такива специализирани сайта където можете свободно да качвате колкото си искате снимки. Единият е български,а  другия е международен за по-голямо удобство всеки избира къде да качва.

Хубавото тук, е че директно ви излиза линка ограден с нужните тагове и просто трябва да го копирате и поставите във форума. Имайте предвид, че има много подобни сайтове, но не всички са видими извън България и поради тази причина някой от потребителите пишещи  от чужбина не виждат снимките, които сте сложили. Поради тази причина е добре да ползвате посочените по-горе сайтове  или други подобни, на които държите и ако ми пуснете на ЛС ще добавя тук.

Темата отново стана доста дълга и трудна за четене поради тази причина ще спра отново до тук. Въпреки това понеже има какво още да се пише и редактира, най-вероятно ще бъде пусната втора част, в която да се даде по-задълбочено напътствие и да се отговори евентуално на някой въпроси възникнали в последствие.
Тази тема отново ще бъде заключена с разрешение на администратора и повече ще служи като ориентир към правилата на форума и на незапознатите с тази материя посетители на форумчето ни. Всеки, който реши, че има какво да добави е добре дошъл на ЛС, а градивното му мнение ще бъде взето под внимание. Очаквам предложения и възникнали неясноти по повод темата също на ЛС. Всичко градивно ще бъде използвано и добавено тук, така че чувствайте се свободни да пишете както на мен, така и на модераторите на форума.


Тази тема е създадена благодарение на любезното съдействие на модераторския екип на форума. Материал при написването на темата е взет от списание "Компютри" с автор- Адриан Банчев, 21 Септември 2006 г., а оригиналната статия може да прочетете на сайта на списанието: Пиксел, мегапиксел и гигапиксел
« Последна редакция: Март 23, 2008, 12:34:51 от Xpucu, Причина: поправка на линка » Активен

las cuentas
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!