star chick-chat.org star Chick-chat.org star За форума star Защо и как да пишем на КИРИЛИЦА!!!
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Защо и как да пишем на КИРИЛИЦА!!!  (Прочетена 11822 пъти)
TOI
Newbie
*
Публикации: 4152« -: Април 28, 2007, 16:03:06 »

Тази тема ще започне с една приказка, а всички приказки започват с: Имало едно време.  Да, наистина преди много лета, в далечната 863 година, двама братя  са изпратени от византийския император Михаил III да покръстят западните славяни и да организират богослужение във Великоморавия на роден език. За тази цел обаче единият от братята създал една нова азбука - глаголицата. Сигурно вече всички се досетихте, че става въпрос за Кирил и Методи. Най-вероятно малко от нас знаят точно каква е историята оттук насетне през вековете на новата славянска писменост, която пренасяна в последствие през вековете с названието кирилица, първо от учениците на братята, а после и от всички народи възприели я като своя азбука, та чак до днес. Всички обаче знаем 24 май, който е официален и уникален празник за България. Защо ви казвам всичко това ли? Това е и първата причина за тази тема. Не толкова да ви запознавам с историята, а да ви покажа, че кирилицата е едно от нещата, с които трябва да се гордее всеки един българин и да се старае да я употребява, а не да я заменя с латински и маймунски символи, типични за internet пространството.

Искам да ви разкажа и още една приказка. Тази приказка обаче е все още млада и крехка. Тя се случи съвсем скоро и по-точно на 01.01.2007г. Сигурно отново всички се досетихте, че от тази дата България е пълноправен член на ЕС. В договора за присъединяване на България към ЕС на страница 885 пише:С признаването на българския език като автентичен език на Договорите, а също и като официален и работен език, който се използва от институциите на Европейския съюз, кирилицата се превръща в една от трите азбуки, които ще се използват официално в Европейския съюз. Тази съществена част от културното наследство на Европа представлява особен български принос към езиковото и културното многообразие на Съюза.
Този текст, поне в мен, отново събужда размисли и страсти по повод на кирилицата. Отново ме кара да се гордея с езика си и да се старая да го употребявам винаги и без да го замествам с онези латински и маймунски символи, които всички на галено наричаме шльокавица.

Дали е достатъчно в един от многото форуми в интернет да се сложи правило за писане на кирилица и разни модератори да дебнат за латински произволия? Да достатъчно е, но е въпрос и на вътрешно усещане за спазване на неписани правила по този въпрос. Разбира се, редица потребители пишат с латински букви с оправданието, че така им е по лесно, че нямали кирилица и подобни неверни твърдения в тази посока. Предназначението на тази тема е да ограмоти незнаещите и припомни на забравилите, че дори една чужда латинска операционна система поддържа нашата азбука и всички можем свободно да я използваме при комуникацията си тук, и като цяло в internet пространството. В тази тема ще наблегнем основно на WINDOWS XP като най-употребяван и масов вариант в момента на пазара.
Нека започнем с малко предистория. В нашата страна основно са познати две стандартни клавиатурни подредби на кирилица. Двете основни клавиатурни подредби на български са тези по българския държавен стандарт БДС 7587 и фонетичната клавиатурна подредба (или фонетичната клавиатура). БДС няма нищо общо със стандартната латинска клавиатурна подредба, докато кирилските клавиши на фонетичната клавиатурна подредба отговарят на техните латински еквиваленти. Съществуването на фонетичната подредба е и основна причина за липса на оправдание от рода: аз съм свикнал с латинските букви.
На пазара в нашата страна са известни много фирми, които предлагат софтуерни продукти за така наречената кирилизация на ОS WINDOWS. Казвам "така наречената", защото Уиндоус не се нуждае от кирилизиране, поради простата причина, че самата ОС поддържа кирилица. Поради тази причина в няколко лесни стъпки, придружени с илюстрации, ще се опитам да ви покажа колко е лесно да се справите сами и да не си давате парите за ненужни продукти или да се снабдявате нелегално с тях и да се борите с тяхната активация. Нарочно в изложението ще се старая да не споменавам нито един от тези продукти, защото според мен те са напълно ненужни, а някои от тях дори и допринасят за редица проблеми.

Обяснението на кирилизацията е за чист Уиндоус без инсталирани други кирилизиращи програми. Най-добрият вариант е изобщо да не е била инсталирана такава програма, но ако сте сложили, първо трябва да бъде деинсталирана при положение, че решите да се възползвате от тази тема. Премахването ще стане като от Контролния панел влезете в меню Добавяне/Премахване на програми и деинсталирате ненужната програма от там. За тези, които не знаят как да намерят Контролния панел, ето няколко варианта.
Първият и най-бърз вариант е като от менюто СТАРТ/START (бутона в долния ляв ъгъл) отидете на "Настройки/SETTING" и от там кликнете на "Контрол панел/Control panel".
Друг лесен вариант, без използването дори на мишката, е следният: натискате едновременно бутоните windows+R (в режим на клавиатурата ) и в изскочилия прозорец долу в ляво пишете control panel, натискате ENTER и сте там.
Има и други варианти, но тези мисля са достатъчни.

Нека сега преминем към съществената част. В Контрол панела има меню, което се нарича "Регионални и езикови опции/Regional and Language Options" и иконката му изглежда приблизително по следния начин:Тук е мястото да спомена, че използвам българския вариант на Уиндоус поради две причини. Първо, защото е така на моя компютър и второ, за да може като четете сами преведените менюта, да ви става по ясно за какво говорим.

Та кликате на Регионални и езикови настройки и трябва да ви излезе следният прозорец в този или английския му вариант:На първия лист от настройките са Регионалните опции и по мое усмотрение е най-добре да изберете от падащите менюта Bulgaria и мисля, че няма нужда да обяснявам подробно защо, понеже на снимката си го пише ясно. Бутонът "Персонализиране/Customize" отваря второ меню, чрез което можете да форматирате по свой начин изброените по-долу елементи. Според мен е добре да оставите форматите по подразбиране, но ако решите, че не са ви удобни ги сменете като трябва да ви предупредя, че това може да доведе до проблеми с някой програми и разпознаването на символите. Хубаво е да знаете, че има доста програми, които променят тези настройки по свое усмотрение и някой от тях питат дали да го направят, а други директно правят това, което според мен е доста некоректно, но това е съвсем нова тема на разговор и само ще утежни така дългата вече тема.

Преминаваме на втория таб (лист) от менюто, който е и най-важен за нас и настройката на езика ни. Този таб се казва "ЕЗИЦИ/Languages" и изглежда ето така:Тук директно натискате оградения в червено бутон "Подробни данни.../Details..." И ви се отваря нов прозорец с настройки, който се нарича "Текстови услуги и езици за въвеждане/Text Services and Input Languages" и изглежда по следния начин:


Както виждате, той съдържа два таба: "Настройки/Settings" и "Разширени/Advanced".
В таба Настройки са и най-важните действия, които ще извършим. Първото, което трябва да направим, е да изберем от ограденото в червено падащо меню "Език за въвеждане по подразбиране/Default input language"
Нека ви кажа защо е важно тук всеки да прецени кой език ще сложи. От това меню зависи колко често ще ви се налага да превключвате от един език на друг с бутоните на клавиатурата. Езикът, който бъде избран тук ще е първи език и ще се стартира със зареждането на операционната система и всяка нова отворена програма, в която може да се пише. Поради тази причина нека всеки сам прецени кой език да постави като първи. Моята препоръка разбира се е това да е English поради спецификата на компютрите и интернет.
Преди да продължим със следващото действие нека направим едно уточнение за това меню и езиковите настройки. На този етап трябва да направим разграничението, че в бялото квадратно поле има два важни елемента, които се настройват: "клавиатури/Keyboard" и "език/languages". Какво означава това например. Означава, че може да имаме българска и английска клавиатура, и в българската клавиатура да можем да пишем на BDS и FON език, а в английската на американски английски или на зимбабвийски английски език.
В България разбира се най-често срещаната подредба е в българската клавиатура да има BDS и FON, а в английската само ENG (USA). Аз лично препоръчвам, ако примерно не използвате BDS или FON, изобщо да не го слагате и това само ще намали броя на използваните от вас клавиши.
Сега, има една подробност за Windows XP и тя е, че по принцип в него не е инсталирана фонетичната подредба по подразбиране. И за да не пропуснем тази важна подробност, нека преди да продължим, да изтеглите следния файл:
Cyr95-NT
и да го инсталирате, чрез бутона Install
И за да не сме еднообразни, ще ви предоставя най-отдолу линк към други страници с подобни файлове за добавяне на фонетична подредба, за да има разнообразие и избор, но това най-отдолу на темата.
Следващото действие, което трябва да извършим тук, е да настроим клавиатурата с желаните от нас езици, на които смятаме да пишем. Това става като натиснем оградения в червено бутон "Добавяне.../ADD...". На преден план изскача следният прозорец:Предвид това, че горе беше направено разграничението между клавиатурна подредба и език, не намирам за нужно да навлизам в подробности какво да правите на този прозорец.
След като всеки добави или премахне колкото си иска езици и клавиатури с еднотипни действия за добавяне и премахване, което при всеки от нас ще е различно спрямо езиковите си познания и нужди, бялото поле ще изглежда така (примерно при мен са само FON  и ENG):Когато решим че сме достигнали окончателния вариант, натискаме бутона Приложи/Apply и продължаваме със следващите настройки.
В същия този таб за настройки има ограден в червено бутон "Езикова лента.../Language Bar...", при натискането, на който изскача нов прозорец за настройка на езиковата лента и прозорецът има следния вид:Няма да обяснявам какви са възможностите тук, понеже си е написано ясно какво става, когато чекнете някой комбо бокс, а тези, които са чекнати при мен са оградени в червено. Само за тези, които не се сетиха какво се има предвид под езикова лента, ето и скрийн на иконката в два варианта за десктоп и таскбар лента:

   

И още нещо. Понеже горната снимка с езикова лента (дългата) се зарежда на десктопа първоначално, за да я свалите в лентата за задачи (таск бара), просто я хванете с мишката и я издърпайте долу в лентата.
Следващото важно действие, което ни остана на този таб, е да настроим с кои клавиши ще сменяме езици и клавиатури. Това може да стане като от таба Настройки/Settings натиснем бутона "Настройка на клавиши.../Key Settings...". Зарежда ни се следният прозорец:На скрийна ясно се вижда какво се прави тук. Според клавишната комбинация, която сте избрали, се превключва на различните езици и клавиатури. За да настроите по ваш избор бутоните, които желаете да ползвате, маркирайте реда, който искате да промените и натиснете клавиша ограден в червено  "Промяна на клавишната последователсност/Change Key Seguence". Зарежда ви се следният прозорец:Ето тук виждате какви клавишни комбинации можете да избирате, за да превключвате на различни езици и клавиатури. За да ви стане по-ясно какво правят тези клавишни комбинации, ще ви го обясня накратко. Ако стандартно сте заредили два езика - английски и български, като българската клавиатура е с две подредби BDS и FON, с бутоните, които изберете в левия зелен кръг ще можете да превключвате езиците от английски на български, а с клавишната комбинация, която изберете в десния зелен кръг, ще можете да сменяте клавиатурата от BDS на FON, когато сте в българската клавиатура. Кои точно комбинации ще изберете си решавате вие, но както виждате те са ограничени за съжаление и не могат да се избират по собствено усмотрение.
Неудобството тук разбира се, е че се ползват повече клавиши от някои други софтуерни разработки, но именно ползването само на клавиша Ctrl от някои софтуери създава редица проблеми  с промяна на регистратурите. Но нека не се отплесваме от нашата тема. След като изберете "вашата" комбинация, потвърждавате въведеното с ОК и се връщате пак на основния таб.
Последният таб от менюто се нарича "Разширени..." и няма да навлизам в подробности за какво точно служи, понеже е съвсем отделна тема на разговор, която не е много интересна. Поради тази причина само ще покажа скрийн шот от това меню и ще кажа, че е добре да се избере тук език Bulgarian и нищо друго да не се бара. Прозорецът изглежда по следния начин:Това беше и последното меню, след което е нужно просто да потвърдите с ОК и да рестартирате своя компютър, след което може да правите каквито искате експерименти и промени по всяко време.
Сигурно ще е интересно да спомена, че Windows помни на какъв език пишете във всяко ново приложение и го сменя автоматично при отварянето му. Например ако набирате някакъв документ на WORD и същевременно чатите по ICQ с някой приятел, както и търсите информация в Internet, то WINDOWS помни в коя програма на кой език пишете и няма да ви се налага да сменяте постоянно езика и да натискате бутони.

След многогодишно безпроблемно използване върху стотици компютри редактора препоръчва използването на фонетичната клавиатура на инжинера (Препоръчва се изчитането на цялата страница, с цел техническо образоване и натрупване на доста интересни знания). Процеса на инсталация е следният: От неговата страница се сваля един архив BG_KeyboardsXP_V.3.1.zip, който се разархивира временно на посочено от потребителя място (след инсталацията може да се изтрият тези файлове). С десният бутон на мишката се щраква върху файла BGPhV3XP.inf и от контексното меню се избира Install,след което фонетичната подредба вече се е появила в прозореца Текстови услуги и езици на въвеждане/Text services and imput languages, откъдето може да си я изберете, както е показано по-горе.
Ако решите, че всичко това ви се струва трудно, можете да свалите многобройни безплатни продукти, които позволяват да се добави която и да е от българските клавиатури към Windows от страницата   http://www.download.bg/

И накрая, знам че ви е писнало вече от тази дълга тема, но нека да не забравяме, че Администраторът на форума също се е погрижил да няма оправдания от рода, че нямате кирилица, та дори и ако тази тема също ви се е сторила неразбираема. Във всяко поле, където пишете своя нов пост или тема, има възможност да променяте езика на писане, независимо от клавиатурната подредба, която ползвате на вашия компютър. Това става с вградения във формата за писане бутон, който изглежда по идентичен начин на вашия и се намира точно над формата за писане на нова тема, мнение или ЛС. При кликането върху него се появява заграденото в червено меню, от което можете да изберете какъв вид клавиатура ще използвате. За по-голяма прeгледност: Чрез него, независимо от вашата собствена клавиатура ,можете да пишете на кирилица. Ако този бутон не ви се появява, най-вероятно ви е изключен джава скрипта, чрез който той работи. Ако има такива проблеми, пишете ми на ЛС, за да се опитаме да ги оправим заедно. Няма да давам указания тук по този въпрос, защото темата е вече дълга дори и според моите разбирания.


И накрая нека вместо заключение кажем – въпреки че е заложено в правилата на форума, писането на кирилица е привилегия и гордост, а не наказание за потребителите и работа за модераторите.
Нека уважаваме собствения си език, нека се гордеем с него и го  запазим чист, както се е запазил през вековете досега.


п.с. Надявам се темата да бъде интересна и ползотворна за вас. Всеки, който реши, че има какво да каже, допълни, поправи и добави е добре дошъл на ЛС. Приемам всякакви не злонамерени критики  и препоръки. Тази тема, с предварителното съгласие на администратора, ще бъде заключена и сложена като важна, за да може да се използва по предназначение, а не като книга за похвали и ласкателства.
Темата ще бъде отключвана и допълвана само при нужда от промяна и корекция, за което ви моля да ме уведомявате на ЛС - мен или модераторския екип и администратора на сайта. Благодаря на всички, които дочетоха стоически до тук.


Тази тема е  създадена благодарение на любезното съдействие на модераторския екип на форума. Специални благодарности за помощта на Dita, Краси и Хриси. Част от материалите са взети от сайта на КАЛДАТА и  от сайта на ИНЖИНЕРА
.
« Последна редакция: Май 01, 2008, 15:24:01 от Xpucu » Активен

las cuentas
kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2197« Отговор #1 -: Ноември 19, 2007, 15:01:09 »

Как да пишем по-лесно на кирилица
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!