star chick-chat.org star Свободна зона star Всякакви въпроси, отговори и полезнотийки star Препоръчвам Ви... Firefox
Страници: [1] 2 3 4  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Препоръчвам Ви... Firefox  (Прочетена 28285 пъти)
kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2185« -: Април 26, 2007, 15:12:41 »

Инсталиране и конфигуриране на Mozilla Firefox

Ръководство, което описва стъпка по стъпка процеса на инсталиране и конфигуриране на Mozilla Firefox при смяна от Internet Explorer.

Това ръководство е предназначено към тези, които вече са взели решение за смяна на браузъра и преминаване от Internet Explorer към Mozilla Firefox. За тези, които все още не са се решили на тази стъпка остава да прочетат 1-2 от многото ревюта за функционалността на Firefox, за да се убедят в някои от многото му предимствата.

Първа стъпка: Сваляне на продукта

Вие можете да си набавите последната версия на Firefox напълно безплатно от тук. Изберете езика на който искате да бъде вашият браузър.

Втора стъпка: Премахване/деинсталиране на стари версии

Технически погледнато няма нужда да деинсталирате старата версия, с която разполагате, защото Firefox ще се инсталира върху нея и ще запази всичките настройки, които имате. Но ако се уповаваме на всичките неща, които са изписани за инсталирането на продукта, понякога се срещат проблеми и за това е препоръчително, но не задължително да се махне предишната версия и да се инсталира на чисто.
Също така няма нужда на деинсталирате Internet Explorer. всъщност това е изключително трудно начинание, защото той е много добре интегриран в самия Windows. От друга страна може понякога да ви се налага (рядко) да отваряте дадени специфични страници с него. Така че нека си стои.

Трета стъпка: Инсталиране на Firefox

Намерете файла, който свалихте в стъпка едно от посоченият там линк. Стартирайте инсталацията от този файл.
След като тя започне съгласете се лицензните условия и приемете опциите по подразбиране.
Някъде по време на инсталацията Firefox ще ви попита дали да стане вашият основен браузър. Препоръчвам да посочите "Да" (Yes).
След като приключи инсталацията, Firefox ще ви попита дали да импортира вашите предпочитания (Favorites), всички интернет опции, които сте направили (Internet Options), бисквитките (Cookies), запазени пароли и всички други разновидности и настройки от Internet Explorer, които сте имали и използвали. Тук можете да отговорите с “Да” (Yes) , което ще улесни изключително много работата ви от тук на сетне.

Четвърта стъпка: Инсталиране на разширенията за Firefox

Стандартната версия на браузъра е доста „гола”. Тя разполага с вграден филтър, който блокира нежеланите поп-ъп прозорци и други, но това е само началото. За да може наистина да видите с какво разполага Firefox и да усетите предимствата на продукта ще се наложи да инсталирате разширения, които ще подобрят изключително много функционалността на браузъра. Също така ще го направят много по-удобен за работа.
В момента има повече от 1000 различни разширения, от които можете да избирате. Много от тях могат да бъдат намерени тук а много други ще откриете в GOOGLE след като напишете Firefox extension или Forefox add-ons.
Не прекалявайте в инсталирането на тези разширения. Прегледайте добре и направете добра преценка, кое точно ще ви бъде нужно. Инсталирайте само тези, от които наистина ще имате полза. Малко по надолу ще намерите изброени тези, които аз считам за най-полезните разширения за браузъра. Всяко от тях е наистина изключително полезно. Надявам се и вие да мислите така след като ги пробвате. Лично за мен, те са перфектната комбинация за работа.
Но естествено, че за всеки ще бъде различно, така че не се ограничавайте с изброените по-долу опции. Може да ги използвате като основа, но задължително пробвайте каквото пожелаете. Инсталирането и деинсталирането на разширенията е елементарно и всички те са безплатни и могат лесно да се свалят, така че експериментирайте с каквото пожелаете, за да разбере кои от тях ще бъдат най-удобни за вас.

Ето списъка, за който споменах по-горе:
Започнете с:
MR Tech Disable XPI Install Delay

Ще ви спести малко време;-) 2 сек. на разширение и малко нерви на по-нетърпеливите.

Adblock Plus
 
Премахва реклами и изображения по избор с два клика.

Adblock Filterset.G Updater

Автоматично обновяващ се списък с реклами за блокиране. Работи с Adblock.

Bulgarian Dictionary - добавя проверка на правописа на български език докато пишете.

Context Search

Добавя търсене в най-големите търсачки от контексното меню. Просто маркирате нещо => десен бутон => избирате търсачката от менюто и сте в бизнеса.

Download Statusbar

Нови възможности и визуализиране на даунлоудите.

DownTnemAll!

Най-добрият даунлоуд менаджер според мен.

dragdropupload - Ъплоад на файлове с драг енд дроп.

Duplicate Tab - Дупликира таба

Fasterfox

Подобрява и забързва работата на браузера при добра връзка.

Firefox Extension Backup Extension

Бекъп инструмент за разширенията и профилите.

FirefoxView

Добавя "View this Page in Firefox" в контесното меню на ИЕ

FlashGot

Интегрира FlashGet, GetRight и още много други даунлоуд мениджъри

Flat Bookmark Editing

Букмарк органайзер.

Forecastfox

Добавя лента с прогнозата за времето в статусбара.

Highlighter

Маркирайте текст с няколко различни цвята.

IE Tab

Добавя възможност за разглеждане на текущата страница в таб, който е интернет експлорер а може и да я отвори в самият ИЕ

Linky - Добавя много полезни манипулации за линковете на текущата страница. Например може да покаже всички линкове за картинки само в един таб.

Mouse Gestures

Управление на браузера със знаци русувани с мишката.

MR Tech Link Wrapper - Намалява дългите линкове до размера на екрана.

Plain Text Links

Добавя възможност за отваряне на чист текст като линк.

ReloadEvery - Включва презареждането на определена страница през зададен интервал от време.

Save Link in folder

Добавя избрани директории в контексното меню, за дирекно сваляне на линкове в тях.

Tabbrowser Preferences - Добавя много полезни възможности за управление на табовете.

ToCyrillic

Транслитерира латиница на кирилица и обратното през контексното меню или чрез шорткът.

VideoDownloader

Дава възможност за сваляне на клипове от YouTube и подобни сайтове.

За любителите на GOOGLE и притежаващи поща там.
Email This! Bookmarklet Extension
Email This! Firefox Extension (Video Tutorial)
Изпраща линка, заглавието и текста на избраната страница с два клика.

Full Cal - Увеличава календара на цялата страница.

Gmail Manager

Управлява и известява няколко акаунта едновременно.

Gmail Notifier

Известява за нови писма в статус бара.

Gmail Skins

Смяна на цвета в Джимейл плюс други екстри.

Gmail Space

Позволява използването на пощата в Джимейл за съхранение на файлове и директории.

Google Browser Synk

Синхронизира няколко различни браузера към един главен през интернет. Примерно този в къщи по този в работата.

GooglePreview

Добавя картинки от резултатите при търсене пред самите резултати.

gTalk Sidebar

Страничен панел за Джиток.

gTranslate

Използване на гугъл за превод на текст и страници.


За да инсталирате някое от разширенията е необходимо просто да кликнете Install, което от своя страна ще намерите до описанието за конкретното разширение. Запомнете, че няма да има ефект от инсталираното разширение, докато не рестартирате Firefox. Веднъж след като вече е инсталирано от вас, разширението може да се ползва като бъде избрано от Tools/Add-ons вътре във Firefox.
Може да се сблъскате с проблеми, ако се опитате да инсталирате някакво разширение, което е свалено от друго място, а не от официалния сайт на Mozilla. Това е така, защото мерките за сигурност във Firefox не позволяват който и да е сайт да инсталира нещо на вашият компютър, което е положителна черта на бразура, с която мисля, че всеки би се съгласил. За това сваляйте желаните разширения само и единствено от официалния сайт, за да нямате проблеми.
Ако се опитате да инсталирате разширение, което не е свалено от официалният сайт на браузъра, автоматично ще отвори жълта лента в горната част на екрана, която ще ви уведоми, че е било спряно инсталирането на непознат софтуер. За да разрешите инсталацията да продължи кликнете върху “Edit Options”, което ще откриете в дясната част на жълтата лента и кликнете върху “Allow”, за да направите възможна и да може да продължи желаната от вас инсталация. След това кликнете “Close”. След като направите това, се опитайте да инсталирате желаното от вас разширение отново. Всичко трябва да е наред и инсталацията трябва да премине успешно.

Пета стъпка: Инсталиране на различни теми (по желание)

Заедно с възможността за сваляне и инсталиране на много, различни разширения, Firefox има и опция за сваляне на много различни теми. За да получите достъп до нови теми просто кликнете Tools/Add-ons вътре в браузъра и от там изберете “Get more themes”.
Избора на различна тема е изключително персонално решение, за това ще оставя на вас да изберете сами, коя от многото теми да използвате. Успех в избора. Тук както и по принцип на всякъде той трябва да бъде личен.

Шеста стъпка: Инсталиране на Плъгини

Вероятно имате голям набор от плъгини като например Adobe Reader, инсталирани на в Internet Explorer. Повечето от тях са достъпни и за Firefox. Тук е момента се покаже списък с някои от най-известните плъгини, които се използват в Mozilla.
Adobe Acrobat Reader
Apple Quick Time
Macromedia Flash Player
Real Networks Real Player
Sun Java Plug-in
Windows Media Player
За да инсталирате някой от изброените плъгини, просто кликнете на активните линкове и следвайте инструкциите.
Ако искате повече плъгини проверете тук

Седма стъпка: Конфигуриране на Firefox да работи и да изглежда по начина, по който вие желаете

Всички тулбари във Firefox могат да бъдат конфигурирани персонално. За да го направите следвайте следните стъпки View/Toolbars/Customize , опция, която ще ви позволи да влачите и поставяте желаните от вас икони от и в тулбара.
Като пример ще кажа, че за удобство можете да добавите икона за нов таб в същия прозорец, иконка за историята на браузване, иконка за принтиране и т.н. Имате много опции от които да изберете подходящата за вас комбинация. Това, което ще ви служи най-добре и което ще използвате най-често. Може примерно да махнете вградената търсачката, ако решите да я замените и да използвате Google Tool Bar. Това са само няколко примера.
Друго предимство е, че Firefox използва почти същите комбинации от клавиши за бър достъп каквито и Internet Explorer, така наречените (keyboard shortcuts). Така няма да ви се налага да заучавате нови. Пълен списък с клавишните комбинации можете да намерите тук

Осма стъпка: Конфигуриране на браузването в табове

Аз лично ползвам Tabbrowser Preferences тъй като разширява доста фабричните възможности за управление на табовете.
След като започнете и свикнете да ползвате този метод на браузване, с отваряне на нови табове, ще се чудите как сте могли изобщо да работите без него до сега. Той е изключително удобен. В Mozilla има много различни начини, за да настроите браузването така, както ще ви бъде най-удобно. Ще трябва да експериментирате и да намерите оптималният за вас вариант.

Девета стъпка: Настройка на RoboForm (по желание)

Ако използвате RoboForm за да организирате и подреждате паролите си, добрата новина е, че ще можете да го ползвате и със Firefox, но единственото, което ще трябва да направите е да инсталирате RoboForm Mozilla. Можете да го вземете от тук
Инсталирайте програмката след като вече сте инсталирали Firefox на компютъра си. По време на инсталацията изключете браузъра, за да нямата проблеми.
Всичките пароли, които сте използвали до сега в Internet Explorer и които са използвали RoboForm ще бъдат достъпни за вас и във Mozilla Firefox.

Десета стъпка: Наслаждавайте се на Mozilla Firefox

Разрешаване на проблеми

Ако по време на инсталиране или работа с Mozilla се сблъскате с каквито и да е проблеми, най-доброто място за разрешаването им е Firefox FAQ, където ще намерите въпроси и отговори на най-често срещаните проблеми. Ако не се справите можете да попитате във официалният форум на браузъра Firefox forums. Както и тук в тази тема, аз ще отговарям на разумни въпроси и ще помагам с каквото мога.

Ръководство за конфигуриране на  Firefox

Редакция и персонализация: краси
Оригинал
Активен
Mermaid
Newbie
*
Публикации: 5935« Отговор #1 -: Април 26, 2007, 15:15:55 »

Мерси, само дето го ползвам не помня от кога Smile
Активен

bubs
Newbie
*
Публикации: 405


« Отговор #2 -: Април 26, 2007, 15:23:01 »

и аз я ползвам от доста време и ми е много удобна... само 1 недостатък има, че не мога като дам с десния бутон върху това което съм решила да свалям нямам опция да дам да го сваля с Флашгет  Mad  

П.С Съжалявам за непрофесионалното изказване, ама нещо хич ме няма с  тези неща...  Shame
Активен

img]http://img266.imageshack.us/img266/1221/eva15vr7.jpg[/img]
blonde
Newbie
*
Публикации: 5502


« Отговор #3 -: Април 26, 2007, 15:31:12 »

Университета ми изцяло е с Mozilla ,но вкъщи си използвам Internet Explorer,свикнала съм с него и ми е по-удобно,въпреки pop-upовете Mad
Но пък някои сайтове са създадени на един от двата браузъра и при отваряне с другия се губи я звук,я видео Unsure
Активен
Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7215


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #4 -: Април 26, 2007, 15:43:12 »

Никога няма да изоставя ИЕ!
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Mermaid
Newbie
*
Публикации: 5935« Отговор #5 -: Април 26, 2007, 15:54:51 »

Цитат на: "Салсеро"
Никога няма да изоставя ИЕ!


 Hammering   Ill
Активен

Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7215


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #6 -: Април 26, 2007, 18:28:47 »

Smile

И брат ми все ми опява Мозила, та Мозила. Новите версии на ИЕ са си абсолютно конкурентно способни на всички други браузъри. Винаги съм ползвал ИЕ и никога не съм закачал нещо по-страшно от някой спайуер, но това се оправя лесно.
Не ми допада идеята всичко да ми е накачулено в един прозорец, а и като се накачулят всичките тия кирийки Мозилата става доста тежка.
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Xpucu
Administrator
Newbie
*
Публикации: 4012« Отговор #7 -: Април 27, 2007, 00:30:59 »

Shocked
Краси от днес си моя идол!

Ууу за ИЕ и неспазването на стандарти!
Активен

kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2185« Отговор #8 -: Април 27, 2007, 13:22:35 »

Цитат на: "bubs"
и аз я ползвам от доста време и ми е много удобна... само 1 недостатък има, че не мога като дам с десния бутон върху това което съм решила да свалям нямам опция да дам да го сваля с Флашгет  Mad  

П.С Съжалявам за непрофесионалното изказване, ама нещо хич ме няма с  тези неща...  Shame

Ако беше прочела материала поне отгоре-отгоре, щеше да видиш че съм препоръчал инсталирането на това разширение: FlashGot, което добавя точно търсената от теб функционалност!

Цитат на: "Салсеро"
Никога няма да изоставя ИЕ!

Ако беше прочел поне до третият ред щеше да видиш, че този материал не е предназначен за теб!

Цитат на: "blonde"
Университета ми изцяло е с Mozilla ,но вкъщи си използвам Internet Explorer,свикнала съм с него и ми е по-удобно,въпреки pop-upовете Mad
Но пък някои сайтове са създадени на един от двата браузъра и при отваряне с другия се губи я звук,я видео Unsure

По-удобно с ИЕ е ебаси големия оксиморон Lol

Цитат на: "Xpucu"
Shocked
Краси от днес си моя идол!

Ууу за ИЕ и неспазването на стандарти!

Ти не се подмазвай а учи там програмирането да направим оная благинка Cheesygrin
Активен
Mermaid
Newbie
*
Публикации: 5935« Отговор #9 -: Април 27, 2007, 13:24:19 »

Цитат на: "Xpucu"
Ууу за ИЕ и неспазването на стандарти!


Хах, смърт на фашизма Smile))
Активен

euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682« Отговор #10 -: Април 27, 2007, 18:19:52 »

Файърфокса рулира.
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
Enti
Newbie
*
Публикации: 2074« Отговор #11 -: Април 28, 2007, 08:37:46 »

Едно време ползвахме Нетскейп комуникатор..сега вече ме мързи да сменям браузера, само и само да демонстрирам някаква неясна антипатия към майкрософт  Unsure
Активен

euphoria
Newbie
*
Публикации: 3682« Отговор #12 -: Април 28, 2007, 14:00:55 »

E ти ако тръгнеш да го правиш за това ли ще бъде? Smile
Активен

when it comes, it comes unannounced and it feels like a matador is taunting me with his reddest red cloth
kpacu
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 2185« Отговор #13 -: Юли 24, 2007, 18:49:59 »

Активен
sexy
Newbie
*
Публикации: 7156


trapped in this world, lonely and fading


« Отговор #14 -: Март 16, 2008, 22:09:25 »

Офф, в университета ни от тая година минаха на Мозила и ми е супер неудобно и само ми губи време в търсене кое къде е.  Razz

Е, ако свикнеш да работиш, сигурно е друго. Ама то с всяко нещо е така- първоначално ти е странно, после свикваш.
Активен


It's amazing how much somebody can break your heart and still you love them with every broken piece of it.

angel_sin
Newbie
*
Публикации: 7039


« Отговор #15 -: Март 16, 2008, 22:11:59 »

откакто ползваме мозилата ИЕ ми е адски антипатичен  Rolling Eyes
Активен
peace&violence
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 1898« Отговор #16 -: Март 17, 2008, 15:59:26 »

откакто ползваме мозилата ИЕ ми е адски антипатичен  Rolling Eyes

И на мен.ИЕ винаги ми е давал грешки.  Frown
Активен

Turning can'ts into cans and dreams into plans.

Smiley
Newbie
*
Публикации: 6262


Усмивка


« Отговор #17 -: Март 17, 2008, 16:06:43 »

И много тормозещ, все ми изкачат някакви простотии.
Активен

Smiley
Newbie
*
Публикации: 6262


Усмивка


« Отговор #18 -: Юни 19, 2008, 14:39:22 »

Инсталирах новата Мозила Cheesygrin
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15208« Отговор #19 -: Юни 19, 2008, 15:53:19 »

Аз пък от толкова агитации още не съм Smile
Иначе на работа я сложих още в бета версия, много ми хареса. Особено това, че в адрес бара и на кирилица може да ти търси в посетените страници, е уникално просто.
Активен

Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7215


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #20 -: Юни 19, 2008, 16:50:17 »

в адрес бара и на кирилица може да ти търси в посетените страници

Нещо не мога да включа за какво става въпрос. Да ти търси в хисторито на адрес бара на кирилица ли имаш предвид? Защото аз не съм чувал за адреси на кирилица...
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Smiley
Newbie
*
Публикации: 6262


Усмивка


« Отговор #21 -: Юни 19, 2008, 16:54:14 »

Идиото!
Активен

bizzare
Global Moderator
Newbie
*
Публикации: 15208« Отговор #22 -: Юни 19, 2008, 17:09:53 »

Готиното е, че не търси само в адресите, а в имената на страниците.
Ако искаш да влезеш пак във форума, но не се сещаш, че chick-chat, пишеш На лафче, и ти го намира.
Активен

Smiley
Newbie
*
Публикации: 6262


Усмивка


« Отговор #23 -: Юни 19, 2008, 17:12:09 »

Аз му обясних вече. И естествено той не бил разбрал, защото ти не си го била обяснила правилно.
Аз как те разбрах не знам. При положение, че не бях писала на кирилица в адрес бара. Но... нали знаеш, че никога проблемът не е в него.
Активен

Салсеро
Newbie
*
Публикации: 7215


Магистър-Инженер Корабоводител! 17/13.5 ;)


« Отговор #24 -: Юни 19, 2008, 17:33:35 »

От второто обяснение става пределно ясно. Но просто "в в адрес бара и на кирилица може да ти търси в посетените страници" е прекалено мъгляво. Плюс това, браузъра, който ползвам аз, не логва имената на страниците, а само адресите. Ти си го разбрала, защото като отвориш хисторито на адрес бара на Мозилата, и то изписва и адреса, и заглавието на страницата.
Естествено, че не е в мен проблемът. Когато е, не ми е проблем да си призная. Smile
Активен

ВНИМАНИЕ: Горенаписаното може да съдържа някой от следните, но не само, литературни похвати - ирония, сарказъм и хипербола - с цел внасяне на хумор в дискусията. На хората без чувство за хумор не се препоръчва да го четат.
Страници: [1] 2 3 4  Всички   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!