star chick-chat.org star Женски работи star Любов, секс и контрацепция... (Модератор: Bambinastar Рак на гърдата
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Рак на гърдата  (Прочетена 15853 пъти)
Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« -: Септември 10, 2006, 18:02:12 »

Рак на гърдата

Болест, която е способна да срине един живот, едно самочувствие, увереност. Да те запрати на дъното на безизходицата или да ти даде огромно количество нови сили.
Не съм изпитала това на собствен гръб, надявам се да не го изпитам. Мога само да предполагам какво е, как живеят засегнатите жени, как се борят със сълзите в очите, когато срещу тях има едва прикрита радост, че това не се е случило точно на теб, зад зле изиграно съчувствие или съжаление.
Ще се опитаме да извлечем най-важното като информация за болестта, да дадем нужната утеха на всеки, който чувства тази тема близко до себе си, да вдъхнем кураж.


Ракът на гърдата е най-разпространеният рак сред жените и е на второ място като причина за смърт при жените.
Болестта засяга жлезната тъкан на гърдите. Характеризира се с дълъг период на развитие и значително разнообразие в проявите си при отделните пациентки. Той е един бавно растящ злокачествен тумор, като времето до клиничното му изявяване и началото на лечението може да бъде години. При някои болни обаче заболяването протича агресивно, за кратък период от време.
Все още не са напълно изяснени причините за възникването на карцинома на гърдата, но със сигурност някои жени принадлежат към групата с повишен риск от поява на страданието. Тук се отнасят:
•   фамилна обремененост: наблюдава се при 15 – 20 % от новозаболелите и представлява наличие на заболели вече родственици, особено ако те са майка или сестра
•   жени, които не са раждали или с първа бременност след 30 – годишна възраст
•   ранна първа менструация, както и относително късно навлизане в критическа възраст (последна спонтанна поява на менструация след 52 години)
•   продължителна употреба на някои медикаменти (резерпин, хормони и др.)
•   съществува връзка между риска от развитие на рак и наличието на наднормено телесно тегло, диабет или предхождащи доброкачествени заболявания на млечната жлеза (някои форми на мастопатия)
•   системната консумация на алкохол, както и приемането на голямо количество мазнини с храната, също повишават вероятността от заболяване.
Първият признак за възможен карцином в 90% от случаите е наличието на опипваща се, най – често неболезнена бучка. В повечето случаи туморите на млечните жлези са доброкачествени, но диагнозата е необходимо да бъде установена от лекар специалист.

Своевременно откриване

1.   Самоизследване.
Трябва да започне след навършване на 20 – годишна възраст и да се осъществява ежемесечно, 3 – 5 дни след края на менструацията, когато млечните жлези не са напрегнати и болезнени.
Предлагаме Ви самоизследването да включва последователното прилагане на посочените по – долу три начина:
- Застанете пред огледалото разсъблечена, с ръце покрай тялото или поставени зад тила. След това  бавно ги вдигнете високо над главата и после ги спуснете встрани, докато достигнат бедрата. Направете това движение поне три пъти. Накрая силно притиснете с длани хълбоците, за да свиете мускулите на гръдния кош.
- Внимателно огледайте гърдите си за промени във формата и повърхността им – наличие на вдлъбнатина или подутина, набръчкване на кожата, умножаване и разширяване на повърхностните вени, промени в гръдното зърно.
- Изследвайте млечните си жлези при къпане – пръстите се плъзгат по – лесно върху мократа кожа. Поставете лявата си ръка на тила и с дясната опипайте лявата си гърда, като използвате долната повърхност на втори, трети и четвърти пръст, събрани един до друг. За да изследвате дясната си млечна жлеза – разменете местата на ръцете. След това пипнете под мишниците си. Търсете внимателно всякакви бучки, подутини или уплътнения.
- Накрая нежно притиснете зърното на всяка млечна жлеза между палеца и показалеца си, за да видите изтича ли от него някакъв секрет.
- Самоизследването завършете легнала по гръб, с възглавница под лявото рамо, а лявата длан положена под главата. С пръстите на дясната ръка натискайте внимателно лявата гърда, като правите малки кръгови движения около въображаем часовников циферблат. Започнете от най – външния й край и продължете да опипвате по посока на часовниковата стрелка, докато затворите пълен кръг. Направете поне три кръга, като при всеки следващ премествате пръстите си на 2 – 3 см към гръдното зърно.
- След това поставете възглавницата под дясното си рамо, а дясната ръка под главата и по описания начин опипайте с лявата ръка – дясната си гърда.
2.   Преглед от лекар (хирург)
Желателно е да се осъществява един път годишно, след навършване на 35 години като се проверяват гърдите и лимфните възли в подмишницата. При жени от рискови групи е възможно да са необходими и по – чести прегледи.
3.   Мамография
С рентгеновата снимка на гърдите могат да се открият начални изменения, които не се опипват при изследването с ръка.
4.   Биопсия на клетки или тъкани
В някои случаи за уточняване на диагнозата е необходимо да се изследва в лаборатория материал от туморната формация.
С помощта на описаните методи, откриването на рака на гърдата става в ранен стадий, което съществено увеличава шанса за излекуване.
Активен

Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« Отговор #1 -: Септември 10, 2006, 18:09:18 »

Полезни съвети от форума на Ladypill :

"как мога да установя дали сам болна от това,преди да отида на доктор?"

Цитат на: "margaret_tatcher"
Ами няма как. Дори и да отидеш на преглед, пак няма да може да се разбере със сигурност да се постави такава диагноза. Като начало се прави най-елементарното - опипва се гърдата за бучки, след се за секрет от гърдите и т.н. . Ако са на лице едно от тези неща : след това се прави ехомамография (за жени под 30-40 години) или мамография (за жени над 30-40). Ако се открият някакви образувания се следи за разсейки, преценява се типа на образуванието - мастопатия, фиброаденом, карцином и т.н. . А след това се прави биопсия (всима се секрет от бучката), за да се изследва окончателно харектера на образуванието - дали е злокачествено или доброкачествено.

Така претича проследяването на рака на гърдата или на каквито и да е бучки в гърдите.

Но на тази възраст е невъзможно да страдаш от рак на гърдата. Това е заболяване, което спохожда жените най-рано след 35-тата им годишнина, а най-често в менопаузата. А и все оещ растеш - не можеш да прецениш дали имаш бучки, защото, докато гърдите растат, не са хомогенни. Чувстваш ги напрегнати, целите в бучици. Развват се млечните жлези и всяка една такава по-подута жлеза ти може да я сметнеш за бучица.

За да се успокоиш, като ходиш на профилактичен преглед при личния си лекар, помоли го/я да прегледа гърдите ти.

ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ образувания се получават след 30 годишнината на жената. Има и единични, ама ЕДИНИЧНИ случаи на момичета на 25-28 години, но това са случаи при, които със сигурност има фамилна анемнеза за ракови заболявания. А и много, много други фактори !

В по-ранна възраст всяка бучка би могла да е притеснителна (освен ако не е свързана с растежа на гърдите), но не може току така да се определи като карцином. Та мастопария или дори фиброаденом де е, ако не е засеглал съседната тъкан, няма да се наложи и операция за отстраняването му !
Ами по принцип все повече се увеличава броя на жените заболели от рак на гърдата м/у 20 и 30 години.Така, че от 20 год. нататък жената влиза в рисковата групичка.
Всяка жена трябва да проверява сама гърдите си след менструация.Ежемесечното преглеждане и опипване на гърдите е задължително.Всякакви бучки, секрети, болки и т.н са маркер.
Закъснението на менструацията, необичайни болки в яйчниците, дори температура, могат да са признак за възпаление или киста на яйчниците.
Ежегодния профилактичен преглед е задължителен, дори без конкретна причина или безпокойство.На всеки 12 месеца трябва да посещаваш гинекологичния кабинет за ехоргафси и мануален преглед.Ако си навършила 20 години трябва освен тези два прегледа да си правиш и цитонамазка и ехомамография.
Активен

Fei4ka
Newbie
*
Публикации: 16113


« Отговор #2 -: Септември 10, 2006, 18:21:02 »

Дита, в твоята тема е уместно да спомена нещо и да отправя призив.
Преди време в Лейди Пилл бях пуснала тема, която отвеждаше към сайта на От любов към живота, кампания срещу рака на гърдата. Във въпросния сайт се изискваше да отправиш пожелание към непозаната жена болна от тази ужасна болест, за да й засвидетелстваш съпричастност и подкрепа. Благодаря на всички, които се включиха тогава.

Сега можете да помогнете на жените болни от рак на гърдата и финансово и това ще ви струва само символичната сума от 6 лв, срещу която ще получите розовата тениска на От любов към живота.

П.С - свържете се със своя представител на Ейвън! За поръчка. Всяка помощ е важна, а малките жестове правят големи чудеса!

http://www.otlubov.com/
Активен

Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« Отговор #3 -: Септември 10, 2006, 22:31:38 »

Преди време ми дадоха презентация на испански относно самопрегледите. Ще оставя линк към нея, защото има много хубави картинки. Надявам се да е полезна на някой.
Рак на гърдата - как да се прегледаме сами <--Ако имате някакви съмнения или откриете някоя от описаните промени, свържете се с вашия лекар!
Списък на специализираните здравни заведения:

Национална специализирана болница за активно лечение по онкология
София, ул. “Пловдивско поле” № 6, тел. 02/ 9714898, 02/ 720654

Онкологични диспансери:

София – област бул. “Столетов” № 67, тел. 02/ 9312021

гр. Пловдив бул. “Васил Априлов” № 1, тел. 032/ 443831

гр. Варна бул. “Чаталджа” №111, тел. 052/ 614141

гр. Бургас бул. “Демокрация” № 85, тел. 056/ 78529

гр. Стара Загора ул. “Армейска” №11, тел. 042/ 627125

гр. Плевен ул. “Г. Кочев” № 8, тел. 064/427300

гр. Русе ул. “Независимост” № 2, 082/ 238183

гр. Велико Търново ул. “Бузлуджа” № 1, тел. 062/ 620239

гр. Благоевград ул. “Братя Миладинови” № 21, тел. 073/ 24240

гр. Шумен ул. “Васил Априлов” № 63, тел. 054/ 800832

гр. Хасково бул. “Съединение” № 49, тел. 038/ 25128

гр. Враца бул. “2-ри юни” № 68, тел. 092/ 622549
Активен

Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« Отговор #4 -: Септември 10, 2006, 22:48:57 »

Аз нали съм си емоционална и ще направя малко лирическо отклонение от темата, но все пак...за темата.
Ще се радвам, ако някой случайно попаднал анонимен посетител открие в тази тема(а и в целия форум) нужната подкрепа. Не се съмнявам в това, защото съм напълно убедена, че тук пишат личности. Да си личност не е само изказана силна позиция или увереност и борбеност. Да си личност също е да притежаваш капка човечност в себе си. Знам, че тук всеки, който търси подкрепа, информация за рак на гърдата, утеха или място, където да излее спокойно душата си, то ще намери всичко това, защото съм повече от убедена в съфорумците си. Cheesygrin  Kiss

И понеже съвсем скоро избродих целия нет и не открих никъде юзербарче в подкрепа на рак на гърдата, то ми се наложи да си направя сама.
Моля ви, аз съм начинаещ фотошопист, бъдете снизходителни и човечни(толкова ви хвалих, да не ме нагризате сега, че ми отидоха суперлативите по дяволите Lol )Който иска - нека се чувства свободен да ги ползва или да ги разпространява. Нямам нищо против.
Активен

Dita
Newbie
*
Публикации: 3660


Sakura


« Отговор #5 -: Септември 12, 2006, 03:29:58 »

Още малко информация за заболяването.

Как се лекува ракът на гърдата?
Лечението на рака на гърдата може да бъде:

[list=1]
 • хирургично
 • химиотерапия
 • лъчетерапия
 • хормонална терапия[/list:o]

  Или комбинация от гореизброените.

  1. Хирургично лечение на рака на гърдата.
  При повечето жени с рак на гърдата се налага някакво хирургично лечение на първичния тумор. Целта е, ракът да се отстрани възможно най-пълно. Ето накратко основните видове хирургични способи използвани за лечение на рака на гърдата.

  Туморна резекция - наричана още "съхраняваща гърдата операция", туморната резекция отстранява само раковото образувание заедно с част от заобикалящата го здрава тъкан. Обикновено се последва от лъче - или химиотерапия.
  Сегментна (парциална) мастектомия - почти същата, като по-горе описаната операция, при която обаче се премахва по-голям обем засегната тъкан. Също така последвана от лъчетерапия.
  Тотална (проста) мастектомия - при тази операция се отстранява цялата гърда, без да се премахват подмишничните лимфни възли или мускулната тъкан под гърдата.
  Модифицирана радикална мастектомия - премахва се цялата гърда и някои от лимфните възли и/или мускулна тъкан под нея.
  Радикална мастектомия - този тип хирургично лечение включва премахване на цялата гърда, лимфните възли и мускулите от гръдната стена под гърдата. В днешно време, тази операция има все по-малко значение, тъй-като е доказано, че радикалната мастектомия има същата ефективност при по-малка травматичност и странични реакции.
  Някои странични ефекти на гореизброените методи включват инфектиране или събиране кръв и/или течност на мястото където е извършена манипулацията. Ако са били отстранени и лимфните възли може да има подуване в областта на ръката (лимфедем).

  Други видове хирургично лечение:

  аксиларната дисекция и сентинелната резекция - тези интервенции се правят за установяване дали ракът се е разпространил в лимфните възли намиращи се в подмишницата. Някои възли се изследват под микроскоп и тогава се взема решение за по нататъшната терапия.
  реконструктивни операции - тези операции нямат за цел да лекуват рака. Те се правят за да се възстанови (реконструира) гърдата след като е извършена мастектомия.

  2. Химиотерапия при рак на гърдата.
  Химиотерапията включва използването на противоракови медикаменти инжектирани в тялото или приемани под форма на хапчета. Тези лекарства се разпространяват в тялото по кръвен път и достигат до раковите клетки, които са се откъснали от първичния тумор и са се установили в други органи.
  Тези медикаменти обаче убиват както туморните, така и някои от здравите клетки. Това може да има странични последствия. Ето накратко някои от тях:

  чувство на умора и изтощение
  гадене и повръщане
  загуба на апетит
  косопад
  афти и възпаление в устната кухина
  промени в менструацията (може да се запази и постоянно)
  по-висок риск от инфекции
  кървене или незарастване на рани след минимални наранявания

  3. Лъчетерапия при рак на гърдата.
  Лъчетерапията (лъчелечението) използва високо енергийни лъчения (като рентгеновите лъчи), които имат способността да убиват или намаляват броя на раковите клетки. Източника на лъчение може да бъде извън тялото или да бъде директно поставен вътре в тумора.

  Всяка процедура има продължителност няколко минути и сама по себе си е безболезнена По-значимите странични ефекти на лъчетерапията са чувство за подуване, тежест в гърдата, подобно на слънчево изгаряне усещане в третираната област и понякога отпадналост.

  При някои жени гърдата става по-твърда и малка след проведен курс лъчелечение. Този тип терапия не се провежда по време на бременност, тъй като може да увреди плода.
   
  4. Хормонална терапия при рак на гърдата.
  Женският хормон естроген провокира разрастването на раковите клетки при рак на гърдата у някои жени. При тези пациентки се използват различни методи за блокиране на ефекта на естрогена или за намаляване нивата му, с оглед третиране рака на гърдата.
  Лекарство като Tamoxifen се използва за противодействие на ефекта на естрогена, както и като профилактично средство при жени с висок риск.

  Ароматазни инхибитори - този клас медикаменти не позволява на организма да произвежда естроген. Те са от полза единствено при жени в менопауза, при които раковото образувание има рецептори за хормони

  Какво следва след терапията?
  Диспансерно наблюдение и редовни прегледи - след първия курс на лечение е много важно да спазвате редовните профилактични и консултативни прегледи при вашия лекар. Чувствайте се длъжни да го информирате за всякакви симптоми или странични ефекти, които ви притесняват.
  Проблеми, които вълнуват жените с рак на гърдата са загуба на косата, промените в кожата след лъчетерапията, както и изхода на цялостното противораково лечение. Други аспекти са повлияването на сексуалността, промяната в усета на гърдата и възможността за водене на нормален полов живот.

  Повечето жени с ранно диагностициран рак на гърдата се възстановяват психически и физически за около година. Качеството им на живот принципно не се различава от тези без раково заболяване.
Активен

sexy
Newbie
*
Публикации: 7156


trapped in this world, lonely and fading


« Отговор #6 -: Септември 12, 2006, 17:42:01 »

Досега се рових, но така и не открих сайта, който търсех- беше страшно направен, с много полезна информация.

Но пък намерих подобен, на английски е:

http://www.komen.org/bse/
Активен


It's amazing how much somebody can break your heart and still you love them with every broken piece of it.

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!