star chick-chat.org star Последни публикации
Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: Септември 19, 2018, 13:05:31 
Започната от Korneliq - Последна публикация от Pupi
Абе Лъвче, Клебсиелата е нормален обитател в червата, не е нормално ако се изолра на друго място. Ще се изненадам ако някой ви изпише АБ за нея изобщо.
Вземи й кашкавал без лактоза, даже Бор чвор имаха такъв. С Алето вече коментирахме сирената с нисък % лактоза, ако яде от тия с плесен, защо да не й даваш?
И въобще, с риск да прозува груба, прекалено много се шашкаш от изследванията и резултатите. Остави лекуващия лекар да си каже тежката дума и не се филмирай излишно. Детето ти е голямо и разбрано, ще разбере ползите от временната диета. А и степента на нетолерантност към млякото е ниска, пък без яйца се живее и без това. Просто е въпрос  на навик Smile

 2 
 -: Септември 19, 2018, 11:46:58 
Започната от Korneliq - Последна публикация от lioness
В последните (трети поред) чревни изследвания хванаха масово KLEBSIELLA PNEUMONIAE. С нетърпение чакам днешния преглед и присъдата. Опитваме се да въведем диетично хранене вече една седмица, но е труднооо. Ето вчера някакво дете я почерпило форнети, отхапала една хапка, сетила се, че има яйца и върнала форнетата на майка му на детето. И днес притеснена майката ме търси, да не е сгафила нещо. То все пак не е алергия, така че не вярвам да е фатално, но Диляна постоянно казва, че и се яде кашкавал, сирене, вчера не си взела козуначената кифла в училище, защото знаела, че е с яйца. Правих едни ябълкови мъфини без яйца и мляко, първата ми реакция беше да ги изхвърля, но някак се преглъщат и си ги яде втори ден. Снощи пак ме събуди в 5 с болки, пак давах но шпа... Една дете на рд ще я кани скоро, не знам как ще седи и ще души всичко ядливо. Освен да и нося от вкъщи и да моля в заведението. Макар че те вече са големи и я оставям без мен по рождените дни.
И пак искам да похваля фирмата, която ще осигурява храната в стола. Вчера ходили в учителската стая да търсят класната на Диляна, за да я уверят, че приобщават меню за детето без яйца и мляко. Просто.... думи нямам. Другата седмица като ходя да купувам купони ще им занеса нещо да им благодаря.

 3 
 -: Септември 18, 2018, 11:18:22 
Започната от Mina - Последна публикация от Korneliq
И аз съм учила езици от по-късно, но това не значи, че е оптимално. Най-обичам аргумента "ааа, аз/майка/баба еди как си правила и всичко й е супер". Ми да, но това не значи, че няма и друг начин. Или нещо ново измислено.
И дори по себе си съдя, че езика, който съм започнала да уча на 5 години, ми идва много по-естествено от този, който съм започнала на 14. Въпреки че във втория съм вложила повече усилия, разбирам по-добре граматиката, имам по-богата лексика. Но просто говоренето по цял ден (когато се налага) ме изморява, докато нямам проблем да говоря и мисля на по-ранния език 24/7.
Не казвам, че при малките не се мешат с родния, но не виждам проблема с това, ако в зряла възраст човек си е грамотен. Голям праз, че на 5 години ще казва по някоя дума на друг език в изречението.
Просто ползите за мен са повече от минусите.

А междудругото ученето на чужд език в ранна възраст не е истинско "учене"- сядаш и ти наливат думи. Под формата на игра си е и не мисля, че им ограбва детството. Още по-малко спортните и други занимания. Ето аз не съм ходила на спорт като малка и го отчитам като голяма грешка, нищо, че съм здрава и сравнително слаба. Просто щеше да е по-хубаво да имам тези навици и нагласа.
Гал, идвай да подкрепяш де  Razz Аз съм чела много бегло за Хелен Дорон и Лотус Мотус, ти имаш по-реални наблюдения.

 4 
 -: Септември 18, 2018, 00:18:59 
Започната от Mina - Последна публикация от Pupi
Това, за което говори Кат, дори и училищната психоложка го каза. На първо място майчиният език. И е доста добра възраст за объркване и мешене на езика. Съдя по малката, която напоследък доста често започна да бърка р-то и не звучи така твърдо и нашенско, а по-скоро на английски. Убедена съм, че и с писането ще имаме проблеми, защото ще пропише на английски по-рано от българския. Пълна каша...
За допълнителните занимани съм иначе. Но моите деца така и не намериха нещо, което да им задържи вниманието за повече от месец. А аз не съм от типа родители, които ще натискат в дадена посока насила. Сега предстои плуване, пък да видим.

 5 
 -: Септември 17, 2018, 22:49:07 
Започната от Mina - Последна публикация от Catherine
Ами не знам, аз от логопед го знам това, че не е ок да им се набиват чужди езици, ако не са от двуезични семейства. Мнения всякакви, според едни забързва, според други забавя развитието. Аз за себе ди не го приемам, пак казвам, обожавам езиците, с тях си.изкарвам хляба, не бих бързала да му пълня главицата с неща, които на тоя етап не са му необходими. Не се чувствам прецакана, че двата езика, с които работя, съм почнала да ги уча на 14 и на 20. Не виждам да е голяма драма за дете, че не знае чужд език. Малки се прекалява с цялото вторачване сакън да не остане капка потенциал недоразвит у тия деца. Нека бъдат деца.

 6 
 -: Септември 17, 2018, 22:06:47 
Започната от Mina - Последна публикация от Korneliq
Е те между 2 и 3 повечето са стабилно проговорили. Инак Децата от двуезични семейства са така- учат двата езика едновременно, да, объркват ги, да, често изостават, но след това се наваксва и говорят гладко и двата. Нищо им няма,  освен по-всестранно развити мозъчета.
Иначе и в нашата градина езикът е от 3, преди това само песнички, уж за да са проговорили. Но за мен не в проблем. Даже ако са твърде добре усвоили родния език, се учи по-трудно- твърде много мислят, започват да минават през родния, губи се спонтанното попиване. За пример- като по-малък Борис приемаше за естествени някои думи и изрази на немски. Сега ме пита “какво значи еди кое си”- за мен това значи вече закъсняло усвояване.

 7 
 -: Септември 17, 2018, 21:56:41 
Започната от Mina - Последна публикация от Catherine
Аз въпреки че съм филолог, лично не бих си записвала детето на,чужд език преди да е приговорило добре майчиния си. На това много държа и съм убедена, че за самите деца е объркващо и много по-голяма полза ще им донесе да учат осъзнато и структурирано на по-късна възраст. Не искам да го питам нещо и той да ми вика Ноу. Не е за гордост това според мен. Майчиният език е един и трябва да бъде на първо място, ангийският няма да избяга.

 8 
 -: Септември 16, 2018, 21:32:19 
Започната от Mina - Последна публикация от Korneliq
Аз съм за Хелен дорон, но са само с английски. По стечение на обстоятелствата Б.е с немски (аз разбира се не проявих воля да му говоря само на езика). Така че в нашия случай нямаше как. А и логиистично искам всичко да ми е на едно място,това ми беше идеята и с хубава градина, да няма развозване.
Ути, пианото не е самоцел, но освен, че развива мозъка,семейството на мъжа са музикални, май и малкият има дадености- много е танцувален, добре тактува. Но ако не му се удава и харесва, няма да го мъчим.

 9 
 -: Септември 16, 2018, 15:31:16 
Започната от Mina - Последна публикация от utopia
Брях, ненавършени две?! Каква е разликата ако тръгне на 4? Ще прочета.

Иначе в яслата ги учат уж по тази система, сега ще видя от септември какво и как ще се учи.

 10 
 -: Септември 16, 2018, 15:27:47 
Започната от Korneliq - Последна публикация от Galina_Dim
Абе всъщност цялата работа ще излезе позитив - ще видиш, просто началото е шоково, а след това трудното е да свикнеш, пък по-трудното е да убедиш бабите и лелите, че и те трябва да се съобразяват.

Страници: [1] 2 3 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.14 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!