chick-chat.org

Женски работи => Моето бебе => Темата е започната от: Galina_Dim в Октомври 28, 2013, 21:46:51Титла: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 28, 2013, 21:46:51
Добре де, предвид всичко това, ама честно, ако имахте вариант да не са в ясли, пак ли щяхте да ги дадете, убедени, че е по-добре за тях?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 28, 2013, 21:53:27
Предвд всичко кое?? Аз не виждам никаква драма в това, че ще пореве 2 мин сутрин, ако цял ден след това живее в железен режем, учи се на нови нуща, защото е сред други възрастни и деца, общува с деца и изгражда някакъв модел на поведехие, вместо да се гевези до полата ми по цял ден. Сори, ама това да си я кътам вкъщи до първи клас ми е много по-анти от всичко. Пък, ако беше момче да не ти разпрамям! Още по-рано щях да гледам да я отбия от полите си.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 28, 2013, 21:56:28
Не говоря за първи клас, за ясла говоря - възрастта до 3 години. Не зависи от пола. Просто мисля в тая посока и се опитвам да съобразявам плйсове и минуси, затова питам. Болести, ревове... къде е плюсът? В отделянето, то е ясно, че родителите трябва да се заработят в един момент, усволно казано. Затова започнах с "ако не се налагаше...".


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: angel_sin в Октомври 28, 2013, 22:07:19
мен лично само и единствено болестите ме притесняват. Ревовете са точно 3 минути сутрин - случвало се е да се върна след малко да занеса нещо и я намирам в прекрасно настроение, обикновено дъвчеща закуската вече  :lol: От както е там виждам много положителни промени в нея, научила е страшно много .. Аз ходих на градина само 5 месеца, но много ясно си спомням как ревях за дядо като ме оставяше, как учителката ме влачеше вътре и аз се дерях ... и това, защото бях на 4 години и никога преди това не бяха ме пращали на ясла или градина. Смятам, че тя го понася много добре и ако виждах проблем вярвай ми щях да я спра ... Освен това ти имаш възможност да работиш вкъщи - ако можех да съм около нея, да работя и някой друг да се грижи - може би щях да мисля варианти ...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 28, 2013, 22:32:53
Да, да, аз понеже съм в тая ситуация, затова така попитах. Не е нужно, просто плюсовете ми бягата, затова...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 08:49:56
За мен плюсовете са много и само болестите са минус, но много голям разбира се. Детето ми ходи на ясла и се превърна в едно малко , усмихнато агънце. Изнервеният, тръшкащ се звяр , за който съм ви казвала го няма. Сутрин става много ухилен, без много тръшкане го обличам. Там плаче само на диванчето, докато му обуят пантофи, госпожата го взема и вътре става кеф. Търчи из играчките, има малка пързалка и къщичка, в която седи с часове и се крие, играе си. Има деца, с които му допада да помърмоти, защото той все още не може да се заиграва. Аз не мога да му осигуря постоянно забавление, а той иска непрекъснато да бъде забавляван, да бъде навън, да среща хора, кучета и деца. Прекарваме по много време навън, но идва зима и ако стои само в нас ще настане агония.
Прибира се доволен като кайсия към 17 часа и цяла вечер играе , скача, гушка се и не мрънка, не реве, не се тръшка. Онзи ден ходих да го взема в 16 часа и той се разрева свирепо, че го извеждам. Децата са различни, има срамежливи, свити, които не искат да бъдат сред хора и за тях варианта да са у дома е добър, но когато той иска да се забавлява, да се движи..аз трябва да го затворя у дома цяла зима. Като голямо куче, в малък апартамент.
Жените, които работят в яслата са много мили, имам чувството, че го гледат повече от мен. Учи нови неща, като гледа от останалите. Мен не иска да ме копира и трудно научава каквото и да било. Моето хлапе е по-спокойно от както ходи на ясла. Спи си нощем (което до скоро у нас го нямаше), играе си, не се тръшка, по-бързо схваща като се опитам да му обясня нещо, много се усмихва. В яслата спи много, към 3 часа и повече  през деня.
Това дете бих го дала на ясла без да се замисля, защото за мен яслата е хубаво нещо. Но ако детето е друг тип и не е така социално и оправно, може би нямаше да го пратя.
Самата съм ходила само на градина, драх се като добиче, влачиха ме лелите из стаята, защото като полудяла котка дерех по вратата. Раздавах шамари, беше драматично, защото си бях стояла прекалено дълго у дома и не бях научена, че въобще съществуват и други хора. Сега ходим по площадки,ама тогава най-много някой братовчед да поиграем.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 09:55:31
Аз болестите не ги броя като минус специално на яслата. Цвета колкото боледува през първата си година живот, когато бяхме само вкъщи, ще видя дали ще достигне в ясленски режим! С това искам да кажа, че съм абсолютно убедена, че с ясла или без процентът на боледуванията й щеше да е почти абсолютно един и същ. Сега докато беше със сопол и кашлица дали и двете й приятелчета, които не са и сънували ясла, не бяха ПРЕДИ нея с тези симптоми и дори по-тежко го изкараха. Така че по-добре да ходи на ясла, да си изкара задължителните ясленски "красоти", евентуално да се закали и в градината вече да намали заболеваемостта. Не че е гаранция, че ще е така, но - каквото, такова.

Плюсовете Ангелчето и Ди са ги написали доста подробно и хубаво, така че няма да повтарям. Само държа да подчертая, че детето ми не е на ясла, защото се "налага", а защото така сме сметнали с баща й за правилно. Иначе можехме да я оставим с гледачката до 1 клас вкъщи.
Но, честно казано, пиле, ако ти сама не виждаш плюсовете и не си убедена, по-добре не го пращай. Защото децата усещат на 200% родителя. Ще подуши твоята несигурност и не ще реве, ами такива циркове ще ти образува, че лошо ще ти стане. Да не говорим, че вашите вече са големи и започват да успяват и да манипулират много хубаво.
Лошото е, че вероятно щом пишеш, че не говориш за първи клас, то все пак в един момент планираш да го пуснеш поне на градина, а повечето пъти ревовете и болестите за тези, които тръгват на 3-4 г. са в пъти повече от тези, които са свикнали от малки в яслата. Стига се чак до манипулации с повръщания и прочие. Разбира се, всеки си знае и децата са различни...Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Anna T. в Октомври 29, 2013, 10:01:39
Да де. Ама щом си убедена, че за твоето дете това е противопоказно, защо въобще ровиш  :???:

Аз смятам, че децата, които след 3-годишна възраст се сблъскват с колектив, стават асоциални. Дори да е временно явление и детето да го преодолее - фактът остава.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 10:06:12
за болестите- у нас рядко е боледувал до сега, но от друга страна той си беше бебе или в количката, или с други бебета. Докато сега вече активно щъка на площадката, а там има деца от ясли и градина на килограм. И другарчетата ни в квартала, които си седят вкъщи пак изкарват ясленските болести, защото на площадката си има бацили. Но като се замисля в Монтана децата се гледаха много по-различно, там или само го държиш в двора и чат пат дойде някое другарче, докато в София на площадката и паркове  е зверилник. Има страшно много деца и шансът да се осополивиш е голям. Предполагам, че ако наистина гледаш детето по-прибрано, не го пускаш в зверилника, така ще намалиш значително шанса от болести и ще си струва да го предпазваш вкъщи.
Ан, твоята теза за асоциалните деца я подкрепям, заради моя собствен детски опит. Тъй като не ми бяха показали, че съществуват много други деца и на 4 в градината беше шок. Не можех да комуникирам, тормозех се, не си изграждах елементарни приятелства и разбирателство. Това мина чак в училище.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 10:36:00
Предполагам, че ако наистина гледаш детето по-прибрано, не го пускаш в зверилника, така ще намалиш значително шанса от болести и ще си струва да го предпазваш вкъщи.

Е, как пък няма да си затворя детето в двора като куче, за да го спася от два сопола?? Намирам, че вредата ще е много по-голяма от ползата! Това е мнението ми и за яслата - по-добре да се социализира, учи, сприятелява, развива, комуникира, опознава външния свят и колкото по-рано, толкова по-добре, отколкото да стои в стерилната откъм бацили, но и откъм всички гореизброени, домашна среда.

Ан, твоята теза за асоциалните деца я подкрепям, заради моя собствен детски опит. Тъй като не ми бяха показали, че съществуват много други деца и на 4 в градината беше шок. Не можех да комуникирам, тормозех се, не си изграждах елементарни приятелства и разбирателство. Това мина чак в училище.

И аз. Заради сестра ми, която имаше доста проблеми в тази връзка, но не ми се споделят в интернет. А и заради всички деца, за които майка ми в качеството на детска учителка ми споделя наблюдения. Горе-долу на пръсти се броят тези, които на 3-4 г. тръгват безпроблемно в детска градина.Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 10:40:00
Аз нямам категорично становище по темата с яслата, затова питам и разпитвам. Имам остро негативно мнение за междинната група в Козлодуй, отново по разкази на майки. Но пък често ми прави впечатление как са болни децата, плачат някои, това за мен са все сериозни минуси. Исках да разбера плюсовете, доколкото ги има. Не виждам проблем в това.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 10:48:53
Има места с лош персонал, гаден подход и отбиване на номера. Имах късмета да попадна на много хубави жени, които го гледат добре. Тези жени носят винаги, когато могат да ръце, който много иска. Представи си група от 20 души и който е научен да бъде носен го кикерчат, моят дунди го друсат на коляно, защото му харесва. Но можеше да не са такива, можеше да са като моята учителка в детската, която ни караше да мълчим, защото я боли глава. Всеки ден я болеше глава тая овца.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 12:57:19
Но пък често ми прави впечатление как са болни децата, плачат някои, това за мен са все сериозни минуси.

Сериозни минуси. Понеже без лошата ясла болни и ревящи деца няма никъде, никога :-)

Ок, ако яслата не е вариант, интересно ми е да чуя коя е за теб приемливата алтернатива и какви са нейните добри и лоши страни?
Защото аз, ако седна да ги напиша - със сигурност минусите на домашното отглеждане ще са повече и по-сериозни от 5 мин. рев на ден.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 13:09:25
Пиле, ако за теб е нормално и очаквано мъник да боледува, допусни, че има и хора, за които не е чак толкова в реда на нещата през седмица-две да се чудят какво да дават по-напред. Минус е, разбира се, яслата си е жив развъдник на всякакви вируси, не виждам как може това да се промени или пък да се възприема положително. Затворено пространство е, пипат, ближат едни и същи неща, просто предполага много повече контакт. Навън шансът дете да се зарази при контакт с болно е доста по-малък. А ясленчетата (тук) не ги извеждат особено редовно, което също ми е минус.

За Никола в този град и в този момент най-доброто е вкъщи с гледачка, по ред причини. Групата за деца от 2 до 3 не е удачна, учителките не струват и го казвам с ръка на сърцето. Просто им пускат телевизор и си гледат работата жените. Неприемливо ми е дори само това, какво остава за ескртите от типа на болести...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Октомври 29, 2013, 13:17:45
За мен вариант е частната ясла, където децата са по-малко, подхода по-индивидуален, а не 2 жени на 25 ревящи гърла. Но тук в  Русе това е скъпо удоволствие.
Аз ако имах вариант щях да пропусна яслата, но сигурно защото попаднхме на кофти ясла, с кофти директор и още по-кофти персонал. Имахме си една любима сестра, която ни беше и връзката и до там. Във всяка смяна на другата жена, детето ми беше стресирано, разревано, подтиснато, доста дълго време изпитваше ужас само като минавахме по улицата на яслата. Хич не може и да става дума за манипулация, защото беше мъничка, а и виждах отношението.
Без лошата градина, щерката укрепна и 3!!! месеца хвана само сополки. Първата година като тръгна на градина, боледуваше кошмарно мн, на 2 седмици АБ. Спрях я от декемри до март, вярно бях станала на луда от толкова схеми между баби и мои отпуски, но ефект имаше.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 13:48:15
Минус е боледуването и никой не го възприема положително, НО то си съществува в пълна степен и без ясла, а и ти пак се хвърли да разнищваш минусите на яслата и не каза - домашното отглеждане няма минуси, така ли? :-)

Предстои зима. Дори да не е на ясла детето то ще прекарва много повече време на закрито с други деца - вкъщи с гостенчета, в мола, в детски центрове. И положението с развъдника и бацилите ще е същото като в яслата. А лично за мен да си затворя детето половин година, колкото грубо е зимния период в България, под домашен арест, защото може да хване вирус е сто пъти по-зловредно от това да изкара някоя и друга настинка.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Октомври 29, 2013, 13:48:39
Има деца, на които наистина им понася зле яслата здравословно, а стоенето вкъщи с бавачка - перфектно - здрави са, бавачката го учи, забавлява и т.н.
Моите деца не са били от този случай, да, боледували са, ама нищо кой знае какво страшно, хронично и т.н. затормозяващо. Ако можех да си стоя вкъщи, може би нямаше да ги пусна на ясла до 2 години, но чисто и просто, за да прекарам повече време с тях, да мога да им махна памперса рано, да им създам някои други навици у дома, а не в движение. Но в същото време знам, че пак бих им търсила къде да ги оставя да се социализират, според мен това е много важно и на моите е повлияло много добре.

Аз също от учителките в градината знам колко са трудни децата в първата група на градината, когато не са били на ясла преди това, нямат елементарни навици за общуване с други деца и т.н. Разбира се, огромна част от вината и на родителите, които отглеждат зверчета у дома и сами не създават предпоставки те да се социализират лесно.

Мисля, че на едно дете, ако е обръщано внимание у дома, да се занимава с различни неща, да бъде срещано с различни хора, да знае какво е да му говори някой друг освен мама и татко и то в насоката да ги слуша и разбира, не е проблем, че не е ходило на ясла. Просто някои родители в стремежа си да обръщат много внимание на детето, пък изпадат според мен в такава крайност, че го правят зависимо само от родителите си, че един вид само те да го правят щастливо и затова влизането в детската на 3 става супер мъчително, защото нещо адски ново и страшно за него.

Моите от малки са разхвърляни тук таме, приятелите ми си играят с тях, гледали са ги по час два, занимават се, свикнали са с хора, един вид, айде с деца по-малко. Но мисля, че това им помогна за яслата и никакви проблеми не съм имала в това отношение с тях.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 13:58:16
Много ми хареса мнението на Бизар и подкрепям напълно, особено това:

пак бих им търсила къде да ги оставя да се социализират, според мен това е много важно и на моите е повлияло много добре.

Точно за това говоря. И да не е на ясла, не мога да си представя да си затворя детето само вкъщи, ограничено до масов контакт със семейния кръг и бавачката. Направо ми е брутално. Като знам колко е жизнена, темпераментна, каква откривателка е в момента, как попива всичко, учи се, всяко нещо е огромна стъпка, Космос напред...да стои ограничена само вкъщи ми е абсурд, за да не използвам по-тежки думи. И ако не беше на ясла определено трябваше да мисля как да компенсирам по друг начин това социализиране.

Иначе е факт, че има деца, които отключват наистина сериозни здравословни проблеми (споменах сестра ми), Вал на Лейди направи астма и няма как да продължат с яслата, че дори и градината, но общият случай не е такъв. Повечето пъти се касае за перманентно сополивене, понякога в комбинация с кашлица, което е неприятно, но в един момент го надрастват.

И Цвета така от малка я харизваме тук и там :-) Това също е нещо, което много ми допада и тя е свикнала буквално да заспива при един човек, да се буди при втори, а после да идва да я гледа трети и няма никаква драма с това :lol:
Сега още плаче сутрин като я оставя в яслата точно от притеснение дали ще бъде взета после, аз я усещам.

Забравих - Биз, ти кога им махна памперсите? Аз защо живея с идеята, че доста рано?? Аз вече съм на мнение, че това е нещо, с което не бива да се бърза, да пришпорваш нещата и да нагнетяваш обстановката. Може да си стане много по-нетравмиращо и естествено.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 14:15:05
Интересна дискусия сте заформили. Аз не знам кое е по-добре, чудя се само нямаше ли проблем с приема в ясла, или е само за градини? Защото така говорите, все едно яслата е даденост и сами трябва да решим, а то май по смотаната точкова система си е цяло чудо да имаш право...

Аз много се ужасявам от болести и сигурно бих била по-скоро на мнението на Гал. Но за мен алтернатива е да се гледа от баби, не от непознати бавачки. И то само в периода от годинка и нещо до 3, след това май градината си е важна.

За проблеми с общуването обаче не съм съгласна. Аз като малка не съм ходила на ясла и градина, чак на 6 започнах английски (имаше рев само първия ден, още помня как майка ми ми беше купила един заек, за да ме утеши...а аз го бутнах и казах, че е грозен, бога ми до ден днешен ми е гузно за обидата към плюшения заек  :lol: )

Та, в училище не съм имала никакви проблеми, имах много приятели, високи оценки, даже аз измислях игрите и белите  :-D  Не ми се е отразило негативно на общуването. Виж, на навици за дисциплина, подреденост и т.н.- да. Но имах страхотна баба, която беше и педагог, не знам дали винаги е така.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 14:37:12
Корни, в моя частен случай бабите работят, но и да не работеха, ужасно много лигавят Никола, просто е безгранично.

Пиле, не ми се карай, само :) Не виждам минус за самото дете в домашното отглеждане на дете до 3 години, да. И домашно отглеждане не означава "арестуван половин година", нито означава обречен да вижда 3-ма души. Никола излиза ежедневно по два пъти да играе, не да стигне до яслата. С деца на закрито почти не играе, просто защото е грехота в това време, докато още има слънце, да се съберат вкъщи или на гости. И има огромна, ама огромна разлика между контактите по детскти площадки и тези в затворени помещения (мол, детски център, ясла - за мен са в еднаква степен развъдници, когато говорим за толкова малки деца) за предаването на бацилите, сигурна съм, че е напълно излишно да навлизамв дтейли защо.

Но въпросът е интересен и ме вълнува, защото ако имах избор или пък всичките другарчета на Никола ходеха денем на ясла и нямаше с кого да играе, щях определено да търся варианти в друга посока. А ако бях в София, нямаше да се колебая изобщо и бих заложила с две ръце на кооператив.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Октомври 29, 2013, 14:49:31
Братовчед ми сега навърши 5 г. Като беше на 3 за кратко ходи на полудневна градина, но започна да точи сополи и го спряха. Проблеми и със сливиците му се появиха, наложи се и да ги махнат. Пропусна година и половина и сега на 5 направо тръгна на предучилищна. През останалото време изобщо не е събиран с деца, освен на някой рожден ден.
Нямате представа колко добре се вписва в цялата картинка - учи, имат невероятна педагожка, знае кой са гласните и съгласните букви, може да брой по колко срички е всяка дума, пишат ченгели на тесни и широки редове. Много е щастлив, от първия ден тръгва с песен на уста, на всяка родителска среща го хвалят колко е буден. Втори месец ходи и само веднъж имаше кратка хрема без други екстри.
Аз като бях малка много тежко понесох градината, не ми беше интересно, не спях на обяд и ме тормозеше да лежа три часа без да мърдам.
Диляна ако има късмета да я приемат на градина вероятно ще тръгне на три години, стига да не се стига до крайности с болестите.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 14:53:38
А ако бях в София, нямаше да се колебая изобщо и бих заложила с две ръце на кооператив.

хм, това не го разбрах, какво общо има градът на живеене с разбиранията ти и болестите?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 14:54:18
Да, Корни, места няма и в яслите, и в градините, едно и също е. Но винаги съществува вариант частна ясла. Защото има частни ясли, които са ти доста по-евтини от детегледачка.

За мен алтернативата да се гледа от баби детето ми е по-зле и от тази с гледачка вкъщи :lol: Особено в периода от година до 3, който е фундаментален просто за изграждането на детето.

Виж, Корни, тя и сестра ми, понеже я дадох за пример, макар че имаше доста проблеми покрай детските заведения, не си представяй, че сега е някакъв маргинал и анти-социален тип, даже напротив - всичко си е ок и в някои сфери се разви повече от мен, например. Така че личните ни истории не са мерило. Златната среда е различна за всеки родител/дете, аз нямам нищо против хората да си гледат децата както намерят за добре, но леко се озадачавам когато по тънката се пускат стейтмънти, че яслата е нещо "наложително" едва ли не, че в нея има само минуси или поне преобладават, което сигурно иде да рече, че в домашното отглеждане са само плюсове, а това далеч, далеч не е вярно.

Само къде ти се карам може ли да ми посочиш, пиле? Да, сега времето е хубаво, а след още 2-3 седмици като не е къде ще играе Никола по 2 пъти на ден на открито до април месец? Или го държиш както сега 2 пъти на ден по 2-3 часа на -10-20 градуса?
Зададох ти въпрос и ти не отговори. Като например - с какво точно е по-добро домашното отглеждане? Че пак не ми стана ясно, освен, че ти заяви, че е по-добро? Ми супер. По същата логика аз ти заявявам, че яслата е по-добро и да приключваме :-) Ама не е така, защото на теб най-любезно ти обясниха няколко души тук предимствата на яслата. Обаче предимства на домашното отглеждане не чухме, освен, че не се събира с други деца на закрито, което в моите очи си е чист минус, а не плюс, предвид колко трае зимният период в страната. И айде сега ново 20 - кооператив. Там изобщо няма бацили :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 15:05:23
Като например - с какво точно е по-добро домашното отглеждане?

Аз пак да се намеся без да имам право  :razz:

За мен основното предимство на отглеждането на дете с проверен човек (имам предвид интелигентна баба или бавачка, не просто някой си) е частните занимания с детето. Друго си е да има 24/7 човек,който да отговори на въпросите ти, да ти разкаже приказка, да те научи на нещо, да идете заедно на пазар, да се возите в трамвай, да се запознете с нови хора- за мен това е социализиране,а  не да те сложат с 20 деца в една стая и да викат по теб (да, знам, че не винаги е така). Имам уникални спомени от разговори с баба ми, истории, дори за трудни задачи по математика съм питала основно нея (това на по-късен етап).


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 15:16:54
Кооператив, защото по мои впечатления шансовете недоизлекувано дете да посещата групата в кооператив са минимални, докато в яслата си е направо вероятно. А градът е от значение дотолкова, че тук например, както и в повечето провинциални градове, няма изобщо такова нещо като родителски кооператив.

Пиле, не съм искала нито да те засегна, нито да правя тънки намеци или стейтмънти  :-D Права си обаче, че от моя гледна точка на тоя етап, в яслата преобладават минусите. Може би затова я считам като нещо наложително, защото ми е трудно да разбера мотивацията на родителите да изберат ясла пред домашно отглеждане, когато имат такава опция и е въпрос на избор. Домашното отглеждане (с уговорката, че говоря за себе си и моите усилия, не е общовалидно) предполага много по-задълбочена работа с детето, несравнимо по-задълбочена от яслата. Говоря за неща от типа песнички и разговори, изграждане на елементарни навици - хранене, обличане, образователни игри и занимания за навън. То осиурява здравословна среда на всичко това, не просто липса на болести, но и липса на дразнители в чисто психологически план, което пък позволява на детето да си разгърне пълния потенциал. Дразнителите също са важни, защото трябва да се научи да реагира и на тях, но това се случва предимно в колектив, навън. Вкъщи основно се учи. Социализацията се случва на площадките и детските събирания. Там обаче имам възможност да се намеся, макар че аз лично го правя рядко, да коригирам поведение, да обсъждам различни случки - все неща, които в яслата могат да се случват само и единствено, ако персоналът е читав, което не винаги е така. В общи линии на детската площадка аз научавам изключително много за Никола, защото го виждам в друга светлина, различна от тази у дома, в друга обстановка, следя му реакциите, принципа, по който избира другарчета, от кои деца страни, какви игри го привличат. За мен това е особено ценно и яслата би ме лишила от тия знания, а те ми трябват много, за да мога да разбирам пълноценно детето си и изборите, които прави, както и да мога пълноценно да реагирам на нуждите му.
В най-общи линии това са плюсовете в по-задълбочен план, здравето е първото нещо просто, но не единственото.

Добавка, пак по темата големия град и кооператива, макар да не е точно. Ако бях в момента в София нямаше да търся гледачка, а щях да се включа в нещо такова (http://www.purvite7.bg/actual/view/4529/kashtata_za_chetyashti_hlapeta_nabira_deca_za_poludnevna_grupa_za_igra.html).


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 15:23:55
Корни, да прекарваш време с баба си като си на 2-3 е много тъпо. Да те погледа понякога, да те изведе някъде, да помогне с нещо, да се грижи, когато си болен е хубаво. Но баба ти да те гледа 24 часа е отвратително. Бабите създават в голям процент лигльовци, и не помагат във възпитанието, защото на гледачка може да й кажеш какво искаш и какво не искаш, но на бабата нищо не може да й кажеш щото тя най-добре си знае. Има много добри баби, но те трябва да са отгледали много деца и внуци. Такива любители с по едно, две внучета..не става. Или пък ако бабата работи в детска градина, тогава има подход и знае какво да учи детето, знае как да му предаде чувството за мое-твое. Бабите основно създават малки и доста лигави егоисти, които свирепо се бият за играчките си пред очите на баба си, която се бие на тяхна страна щото си е тяхно.
Возенето в трамвая не ми влиза в списъка за социализация и затова рядко го практикуваме :-D Децата са същите като нас, искат себеподобни. Дали у дома ще им каниш приятели, или ще го пратиш на ясла все иска други деца, не ще 24 часа баба си. Върха на бабешкото отглеждане е да отговаряш на въпросите: "Как вика патето, как вика патето, ама как вика патето?", "Кажи сега за кучетооо, кажи за кучетоо. Къде е мама? какво работи татииии".
Гале, в кооператив може да "поръчваш музиката" т. е да контролираш как точно искаш да ти се получават нещата с детето и е добър вариант.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 15:27:13
Идеален вариант би ми бил кооператив за 6 часа дневно, знам си аз, ама нямаааа... Ами това горе за четящите хлапета? Влюбих се, честно ти казвам. Ама пак няма...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Октомври 29, 2013, 15:29:46
Гале, като те слуша човек и ще остане с впечатлението, че с децата по цял ден се пеят песнички, готви се нон-стоп и то здравословно и с удоволствие, никога не те ядосват, обръщаш им цялото внимание на света и т.н и т.н. Все едно ние не сме майки, не излизаме с децата си по площадките като просто ги оставяме да си играят, докато поседнем и си говорим с някой, децата никога не ни досаждат, никога не им викаме безпричинно, никога не се държат лошо, а понякога и ние с тях - пак безпричинно. Аз съм сигурна, че леличките в яслата (поне 3-те различни групи, които аз съм пробвала са били такива) в реакциите си към децата са много по-меки и сдържани, отколкото аз.

Всички сме гледали децата си поне до годинка - годинка и половина и знаем, че често точно ние като майки, заради "втръсна ми от всичко вече" изнервяме децата повече, отколкото е нужно, не винаги се държим добре с тях и не винаги им обръщаме внимание толкова, колкото трябва. Така, че не може на 100% да приемеш, че при равни други условия, оставането вкъщи с мама е най-доброто нещо, което може да получи едно дете.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 15:32:13
Ди, не знам за какви баби говориш, моята примерно няма нищо общо с описания от теб образ, тя беше учител (историк) и примерно на по-късен етап се състазавахме кой ще реши пръв дадено уравнение  :razz: А като малка помня най-вече приказките, които бяха винаги измислени на момента, а не пусната готова касетка. Адски много ми разви въображението и мисленето това. И беше много по-строга от майка ми като възпитание, подход и т.н. Не случайно започнах поста си с "интелигентен човек,а не кой да е".

Иначе и аз не съм 'за' гледане по баби,  виждала съм колко криво се развиват децата, не могат да се справят сами с житейски ситуации и т.н. Но май това е и при пълно отглеждане, не по няколко часа на ден.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 15:33:56
В кооператив е хубаво, ако държиш да не яде или да яде определени неща казваш, то даже готвиш един път в седмицата, обсъжда се по какви методи да се гледат децата, ако кърмиш може да ходиш да си го накърмиш. Имам приятелка, която беше наета учителка в кооператив и ми е разказвала. Имаше и постоянно родителско присъствие, за да помагат нещо. ако някой работи на смени и е свободен в някой ден ходи там и помага на учителката. но на мен ми идва скъпо, на цената на частна ясла излизаше в квартала, защото плащаш наем, децата са малка група. заплати на учителките, пари за консумативи.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 15:44:48
Всички сме гледали децата си поне до годинка - годинка и половина и знаем, че често точно ние като майки, заради "втръсна ми от всичко вече" изнервяме децата повече, отколкото е нужно, не винаги се държим добре с тях и не винаги им обръщаме внимание толкова, колкото трябва. Така, че не може на 100% да приемеш, че при равни други условия, оставането вкъщи с мама е най-доброто нещо, което може да получи едно дете.

Бизет, толкова ме разсмя :) В интерес на истината, аз точно това правя по цял ден - пея песнички, готвя с детето (не съвсем здравословно), излизаме, събираме скъпоценности от типа на кестени, охлюви и прочие, прибираме се, творим красоти от тях, чета приказки, ако има кой да ме слуша, пускам клипчета (подло избрани предварително), коментирам, замавам задачки, контролирам изпълнението (събери си чорапите два по два, например). Честно, по цял ден това правя, като понякога и с повече от едно, защото хлапетата по площадките се увличат, интересно им е. Работя между другото и пак ми се събират по 4-5 часа. Вечер или следобед докато спи ръчкам да издирвам нови идеи за усвояване на есенни листа например.
Изкрейзвам от време на време, много ясно, хлопа ми дъската ни повече, ни по-малко отколкото на всяка средностатистическа майка. И тогава се кашира всичко на баща му, за да си осигуря час - два мои си. Даже от почти месец насам взех и да излизам самостоятелно веднъж-два пъти седмично, което си е мой персонален проблем що не съм го правила досега, не е като да не съм могла. Сигурно не ми се е насъбирало чак толкова.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 15:50:53
Корни, докато те прочета и тя вече Ди ми взела думата :-D Така обичам - да ми се спестява писане.
Аз ти го казах кратко още горе - бабата не е вариант. Толкова. Моите хем и двете са учителки и уж с подход и не знам си кво си - детето си на тях не давам за постоянно.

А, да ме засегнеш...Боже. На мен ми е все тая кой как ще си гледа детето и дали му харесват яслите или не, обаче нямам нужда от леки намеци, че не съм избрала най-доброто за детето си. Защото подпитвания тип "ако имаше избор, кажи честно" ми звучат именно така. И ми звучат все едно я пращам в концлагер да вади камъни от кариерата.
Що се отнася до нещата, които описваш като плюсовете на домашно отглеждане - с повечето неща се разминаваме, както и предполагах. Как си сигурна, че ти ще пееш и разговаряш по-задълбочено с Никола, отколкото учителките в детското заведение? Освен това, Цвета като посещава ясла това означава ли, че през времето, в което е вкъщи, ние не й пеем, четем, не разговаряме с нея, не редим конструктор и пъзели и т.н.? А защо към това да не добавим и онова, което ще правят в яслата? За навиците съвсем не съм съгласна - в яслата гледат много едно от друго и се копират, за съжаление както за доброто (хранене, обличане, образователни игри и занимания за навън), така и за говоренето на мръсни думички, биенето за играчки/територия, хапането и т.н. Освен това тези неща са до голяма степен в натурата на детето. На Ема, колежката, синът е на 3,5 г. и иска да го хранят, ходи на градина от 3 г. Моето яде само от 2 месеца вече. Напълно само и реве, ако понеча да й давам аз. Виждам, че бързо ще се научи и да се облича, защото ако й надена блузата на главата сама си облича ръкавите. Така че, както Бизар загатна, това си е до голяма степен приоритет на родителите и това, че детето ми ходи на ясла не отменя аз да го уча на всичко, на което и ти "задълбочено" ще учиш твоето :-) Така че - да, вкъщи се учи и учат дори тези, които ходят на ясла, но учат и там - в различна среда, сред други деца, по друг начин и това е супер полезното и ценното. Да, именно и дразнителят, ако щеш - трябва да се научат да се справят и така, да учат и така, защото животът в бъдеще няма да ти поднася идеалния условия, в които да си разгръщаш потенциала :-)
Площадките и детските събирания са твърде кратки за пълноценна социализация по мое мнение. Да не говорим, че масово са и буквално дирижирани от възрастни, обичайно именно пренавити баби - сега тук си играй, не му пипай камиончето, сипвай пясък тук и ...върви се социализирай :-) А яслата как точно ще те лиши от познание на детето ти не разбрах изобщо. Говориш наистина все едно съм си пратила детето на лагер в Сибир за 2 години и няма да го виждам. Та нали всяка вечер след ясла я извеждам и виждам всичко, което и ти виждаш? Как играе, с кого, какво й е интересно и т.н. Почивните дни съвсем, там съм на 100% нейна.
Здравето...Ок. Щом вярваш, че в ясла ще боледува повече отколкото вкъщи - you are the mom, you are the boss.
Забравих за кооператива - скъпо май идва, а и пак е за родители с повечко свободно време, защото трябва поне 1-2 пъти седмично да дежуриш и имаш и разни задължения, така чеее...
 


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 15:51:38
Това е едно от важните неща да взема решение да го дам на ясла. Поради мамино затваряне у дома имаше чести моменти, когато не се държах добре с детето и откровенно никой нямаше нужда от това поведение. Не е нито възпитателно, нито добре да ми пада пердето. Сега като сме разделени за малко и като го хвана всичко е различно, такъв мекичък и игрив, голям кеф.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 15:54:50
Това е едно от важните неща да взема решение да го дам на ясла. Поради мамино затваряне у дома имаше чести моменти, когато не се държах добре с детето и откровенно никой нямаше нужда от това поведение. Не е нито възпитателно, нито добре да ми пада пердето. Сега като сме разделени за малко и като го хвана всичко е различно, такъв мекичък и игрив, голям кеф.

Same  :thumbup1:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 15:56:56
Пиле, ако само да 10 минути изключиш докачливостта си и наистина възприемеш, че нито те критикувам, нито те нападам, а просто попитах, обясних защо попитах, обясних се и аз на какъв акъл съм, със сигурност ще осмислиш по друг начин нещата. Не ги пиша тия работи, за да се оправдаваш, на мен ми трябваше диалог по темата, за да си изясня персонално позицията, което и направих и благодаря. Защото не се бях сетила за много неща, които вие споменахте, а са важни. И сигурно би било по-удачно да отделим темата, а, Биз? Сигурно и в други моменти ще е полезно да се прочете.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 16:03:42
Написах някакъв хаплив коментар, подобен на твоя, но го изтрих, излишно е.
Щом виждаш оправдание, а не именно това, че се опитвам да ти дам отговор на питанията и то като карам самата теб да си отговориш на определени въпроси, за да разсъдиш сама и сама да стигнеш до най-верните за теб отговори, то ...няма смисъл.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 16:08:19
Съжалявам само, че го възприемаш като хаплив.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 16:11:55
Феи, да ти кажа честно струва ми се, че днес Галина не се заяжда. Има нужда свери часовника, защото ако съм в Монтана никога няма да пусна детето на тамошната ясла, поради апокалиптични родителски разкази датиращи от 35 години колко е ужасна яслата- държат децата с напикани дупета, мокри, децата безразборно се бият, предимно цял ден се реве, никой не яде гадната храна, лелите пушат цигари, никой никого не учи на нищо. Главно се реве, всички са сополиви, дрехите се крадат и който има коса носи въшки. На децата се нанасят трайни повреди на самочувствието и възпитанието. Е това е мнението за яслата там, подозирам, че в Козлодуй не е различно. Моите родители не могат да осмислят, че яслата не е зверилник поради закостенели схващания и непрекъснато смятат, че едва ли не малтретират внучето им там, държат го гладно,мокро и на верига.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: alivera в Октомври 29, 2013, 16:14:47
Оф, ама и двете какви сте докачливи. По скоро виждате онова, с което да кажете "ето, тя  ме напада".

Иначе по темата - от сега ги мисля нещата. Но определено клоня към варианта - ясла. Няма да изброявам пак причините. Всички много ясно са  ги написали. За мен е много, ама много важна ранната социализация. Все пак не искам да отгледам асоциален тип, ала "маминото момчнце". Пази Боже от това! А и примера,  който даде Лъвицата, че дете може успешно да впише в картинката на 5 години, дори и ако преди това не посещавало ясла си е изключение за мен.

ЕДИТ: Е , много ясно че зависи от яслата и какви хора, работят там. Ама това "Ние в София", "Пък вие в провинциятА..." най го обичам. Е, и при нас има свестни практики и специалисти, не ядем шоколада с опаковката.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Октомври 29, 2013, 16:18:17
Извън темата - Галина отдавна не съм я виждала толкова спокойна, така, че и аз предлагам да не се прави излишно драма :)
За протокола - и аз на нейно място бих имала колебания, ако с очите си съм се убедила, че яслата не става.
Но тъй като спорът е общ - и двете положение си имат не малко плюсове, зависи от ситуацията много.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 16:25:26
Извън темата - Бизар и Аливера - вие длъжни ли се чувствате да дадете оценка на разговора ни с Галина, че и препоръки за действие :lol: Много ви благодаря! Какво щяхме да правим иначе...
Само да кажа, че се шегувам, за да не избухнете сега нещо допълнително.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Vivi в Октомври 29, 2013, 16:28:59
Чак пък ако детето не ходи на ясла да има проблем със социализирането ... аз не само на ясла не съм ходила, ами и на детска градина не съм, баби и дядовци са ме гледали докато тръгна на училище. Еми социална съм и не е като в първи клас да съм гледала тъпо и аутсайдерско. И едно време масово си беше внуците да се гледат от бабите и дядовците, не е като да сме пропаднало поколение.

Иначе аз съм против гледането от баби и дядовци и ако трябва да избирам между това и ясла/детска градина, моментално избирам второто. Но виж между гледане от родителите и другото, не съм убедена. Само че ми се струва, че не са много майките, които се обричат само на децата си години наред. И не трябва и да е така, разбира се. Аз лично не бих.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Октомври 29, 2013, 16:34:40
Между другото аз също не съм ходила нито на ясла нито на детска градина. Гледана съм от баба ми и нямах никакви проблеми в първи клас. Принципно обаче баба ми е била детска учителка и определено не съм била глезена. В първи клас спокойно четях, пишех, смятах и ми беше скучничко в първите часове. Виви обаче е права, че едно време беше практика да те гледат баба и дядо, което пък водеше до много хлапета по всякакви градинки, с които нон стоп бяхме заедно. Зимата между другото си спомням, че също предимно изкарвах навън и не са ме затваряли вкъщи. Чисто за себе си не знам как бих постъпила към моето дете. Не мога да кажа от сега, защото със сигурност ще се водя по детето и ако му се отразява добре домашното гледане и имам пенсионирана баба, ще го гледа бабата, но ако го видя, че има нужда да е сред повече деца и не успяваме да го социализираме достатъчно така, със сигурност ще ходи на ясла/детска градина.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 16:36:19
Не знам, по мои наблюдения младите родители са по-притеснителни и треперещи от бабите в момента.

Поне гледайки една приятелска двойка и "бабата"- ами тя гледа по-ларж на нещата, не трепери в стил "ау милото, студено му е, ами това дали може да го яде" и т.н. А "младите" са леко вманиачани всичко да е идеално. Мисля, че и при нас ще е подобно с едната баба, която е по-"над" нещата, другата не отричам, че ще глези много, но и много може да даде.

Иначе моделът на тези моите познати за мен е близък до идеалното- след като детето стана на годинка, майката работи на половин ден (и половин ден от вкъщи) и бабата помага с детето. Вечер  и таткото. Хем трима отделни хора се грижат за него с индувидуално внимание, хем и деца среща през деня, хем не боледува.

Жул, и аз така скучаех първите класове  :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Октомври 29, 2013, 16:38:28
Аз също не съм ходила на ясла, изключително много съм боледувала, що пневмонии от 6-месечна възраст съм правила. Градината ми е била вторник и четвъртък, тогава майка ми е имала занятия в института. Останалите дни с мама, ваканциите при бабите. Не мисля, че съм асоциална, че бабите са ме разглезили или развалили, че трудно съм се приспособила в училището. Дори в трети клас град и среда смених, вярно отрази се, но пак е станал човек от мен.
Не можах да се доизкажа с предния пост, защо държа до 2 да си е с мен. Твърдо смятам, че е доста кекава възраст, съдейки по каката. След това видимо се успокояват и разреждат боледуваниците, и ако алтернативата е до 2 или 3 да я гледат баби, за да не си тъпча детето с АБ и куп други неща, бих се съгласила. Казах и варианта частна ясла, на кооператив също бих се навила, както и на гледачка. В яслата колкото и да е масово и приикващо към навици, и бацилите са масови, ще се омешат 2-3 и ще е факт бактериалната инфекция. Вярно, че е до дете, но веднъж напарена с много боледуващата кака, що да не си кроя планове как да опазя второто. Защото съм 100% убедена, че всичко хронифицира заради сериозното боледуване и нямаше да стига до антихистамини ако бяхме по-предпазливи и бяхме пропуснали поне яслата. Генерално заключение, но вътрешно вярвам в това. За жалост нямам вълшебна пръчка, за да видя какво би станало ако си беше седяла вкъщи. За това се надявам да имам възможност с бебето да си остана една идея повече време вкъщи, или поне бебето с някой  :roll:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 16:45:11
и аз съм гледана от баба си, защото драмата с градината не продължи много дълго. Но е друго да попаднеш в среда от деца, които предимно са гледани от бабите и сега, когато попаднеш в среда от деца ходили на градина, пък само ти да си гледан от баба си. По-различно става. Виви, моите наблюдения не са че малко майки се отдават на децата си, но думата не е отдават на гледането на деца, а просто не желая да ходят да работят. Те биха стояли у дома и без да има деца там. Масово жените тръгват на работа, забременяват нарочно бързо и излизат в майчинство. Голяма част от майките в майчинство след това няма просто къде да ида на работа. Защото така са се отнесли към работодателя, че не ги искат. Форума не е представителна извадка, тук сте последователни и имате работа, но реалността е различна. Тръгва на работа, забременява, излиза болнични и никаква я няма, после няма къде да се върне, изпокарала се още в началото с шефовете. И няма значение дали си магазинерка, или химичка голяма част от жените се държат така- ше забременея, па каквото дойде. И после става трудно с дете да си намериш нова работа, а отделно че и желанието липсва. И те на това му викат отдаване и гледам си детето до 3 години.
Корни, пак си се впуснала в мечти и планове. С дете може да работиш вкъщи половин минута, не половин ден.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: alivera в Октомври 29, 2013, 16:47:52
Ох, не казвам, че всяко дете става асоциално, ако не ходи на детска градина или ясла. Просто на свсяко се отразява по различен начин. И аз много съм гледана от баби, даже от прабаба ми. Ама си бях темерут. То, тук и други причини явно си влизат, но искам да кажа, че на мен до някаква степен ограниченото общуване определено ми е повлияло като минус.
Казвам, че до полата на мама до 4-5- години не ми се вижда здравословно, нито нормално. За нито една от двете страни. И мен ме плащат боледуванията и може да има момент, в който да преценим, че повече вреди, отколкото помага, но като цяло смятам, че има големи ползи от яслата, респективно детската градина. И както Бизар каза, в днешно време, родителите се опитват да бъдат уж по-модерни, напредничави в подходи и възпитание, ама това в един момент изродява и повече вреди, отколкото да помага на детето. Виждам с очите си такива майки. Жалко е.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Октомври 29, 2013, 17:06:00
Извън темата е, ама Димитрова като го спомена и не мога не споделя как една колежка, която е при нас от четири месеца, преди две-три седмици ни събра да ни почерпи, че е бременна в третия месец... случай но нали  :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Vivi в Октомври 29, 2013, 17:07:34
Виви, моите наблюдения не са че малко майки се отдават на децата си, но думата не е отдават на гледането на деца, а просто не желая да ходят да работят. Те биха стояли у дома и без да има деца там. Масово жените тръгват на работа, забременяват нарочно бързо и излизат в майчинство.

Хм, честно казано, това не го очаквах, аз съвсем други наблюдения имам ... защото моите наблюдения са, че масово жените се връщат на работа още след 1-та година. Имам и примери за тези, за които ти говориш, но все си мислех, че не са много популярни. Явно съм се заблудила.

Аливера, не знам това "Ох" дали е насочено към мен, но ако да - дори не бях забелязала, че си писала в темата, така че обясненията ми не са били по повод на твое мнение. Никой тук не е казал, че всички деца, които не ходят стават асоциални, както и никой не е казал, че всички, които ходят са много социални.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: alivera в Октомври 29, 2013, 17:18:10
Виви, не към  теб, като цяло, защото тръгна да се заформя някаква такава теза.
Не знам дали спадам и аз в тази графа, ама всички днес (май не само) сте много докачливи.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 17:23:31
Корни, пак си се впуснала в мечти и планове. С дете може да работиш вкъщи половин минута, не половин ден.

Ди, моите познати са на тази схема от няколко месеца, реалност е, а не мечти.

 Явно си е до дете, тяхното е кротичко, реве само с причина (памперс, зъби, гладен). Освен това неслучайно споменах, че имат баба, която се навърта наоколо- сигурно е там и докато майката работи.

Междрудругото имам и коелжка, която планираше да остави детето на бабите след годинка, но и двете се разболяха тежко. И сега тя си го гледа и работи от вкъщи, не знам дали някой й помага. Явно си е съвсем възможно. Само ни плашите тук с "ооо, това е абсурд, ти ще видиш", ама вече и аз познавам хора с деца и не всичко е абсурд.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 17:53:37
Виви, докато ходех на работа смятах и имах твоите наблюдения, защото явно се срещаме с по-сериозната половина на жените и тези, които държат да работят. Но после масовата мама се оказа много несериозна към работата си.
Корни, не ми се спори с теб. едни приятели, едни хора, едно нещо си чула и видяла един път. После защо ти казваме, че си щяла да видиш. само ти казвам, че любимата игра на едно дете от пролазването до проговарянето е да включва и изключва компютъра, хиляда пъти. Да разгъва лаптопа и да се бута като котка в ръцете ти. Било ревяло от зъби...ама ревът от зъби е с дни и месеци. Много си лежерна теоритично :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 29, 2013, 18:03:05
Ох, добре, всички деца са зверчета и е адската мъка да съчетаеш каквото и да е с едно дете. Ставаш негов роб и нищо повече. Това ли трябва да кажа, за да бъда реалист и да ви се харесам, а? Баси, ако ви вярвах напълно и нямах лични наблюдения, наистина щях да мисля, че е някакъв вечен кошмар детето.
Писна ми вече от снизхождение отвисоко и иронии, знам, че не бива да се обаждам по детски теми..Все се завършва с това някой да ме нахрани колко съм тъпа, розова, как му било писнало от моите ТЕОРЕТИЧНИ примери, които нямали НИЩО общо с реалността...

Явно и аз съм в клуба на докачливите днес, писна ми да ми се натяква едно и също, сега разбирам защо някои хора спряха да посещават форума.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 29, 2013, 18:08:44
Аз няям нерви да прочета цялата тема, да кажа само, че принципно ако говорим за идеалния вариант (имам предвид не изкукала майка и не изкукали лелки в яслата), аз лично съм мислила по въпроса, че оптимално е да си гледам детето до 2 и после да го дам на ясла. Според мен е добре за него да се социализира, да играе с дечица, да се учи на режим и да учи нови неща. Но си оставям вратичка ако детето е нон-стоп болно, мисля, че гледачка е по-добрият вариант.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 18:19:41
Корни, темата вървеше добре преди да се тръшнеш като едногодишно насред магазина.
Ути, няма какво да четеш, добре си го измислила. разбира се,ако много боледува детето ще си бъде вкъщи с баба или гледачка.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 29, 2013, 18:22:53
Между другото сега попрочетох назад - масово колежките се връщат на работа след едната годинка и тръшват децата на баби, защото не успяват да се класират на градина, а нямат пари да си стоят вкъщи. Кофти работа, особено ако нямаш баби, готови да ти отгледат детето.

Ди, ти явно попадаш на групата на богатите татковци :-D
На колежките децата ужасно много боледуват и освен, че това само по себе си е ужасно, те буквално така не ходят и на работа, а са вечно в болнични, така че освен здравословно, и икономически понякога гледачката (бабата) е единственият вариант.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 19:10:58
Ани изказа категорично мнение за трудностите, ако не се впишат хлапетиите в колектив до навършване на 3, оттам тръгна тезата, с която аз лично не съм съгласна на база множеството обратни примери, в т.ч. и тук. А иначе по повод яслата - Ди ми изрази личните притеснения, просто в малките градове нещата, уви, често стоят точно по този неандерталски начин. Отделно от това факта, че може и да прозвучи хипер елитарно, но аз имам претенции към това с какви деца точно се социализира моето. Просто изключително много вярвам, че средата обуславя и задава по-нататъшното развитие. От друга страна не искам да влизам в ролята на моята майка, която откровено си ми забраняваше да контактувам с деца, които бяха "неподходящи" по нейните критерии. И смятам, че това може да се избегне в огромна степен, ако още с началото на социализацията се обърне положително внимание на едни качества у другарчетата, а други се подчертаят като "недобра практика", условно казано. Това е много тънък начин да се формират критериите за подбор на това с какви хора да контактува занапред и може да се постигне само с активно отношение от страна на родителя в самото начало на контакт с други деца, и то постоянно, т.е. - не може да се приложи, ако малкото ходи и на ясла, където го няма родителя, за да дефинира поведението на останалите и да очърне внимание върху добрите и лошите качества, като "добри" и "лоши" е условно разделение. Не че после не може да се влияе, но е частично, трудно и тежко и оставя привкус "пък мама ми забранява", което може да е пагубно в много отношения. Дано успяхте да ми проследите мисълта, че е тънка материя, но това ми е на мен лично много сериозна пречка да приема яслата като социализатор и да съм щастлива от това. И не е много честно, защото си е вмешателство и манипулация, но, така да се каже, това си върви в комплект с родителството, в крайна сметка, поне така, както го разбирам аз.Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 29, 2013, 19:19:59
Да, разбрахте и също в твоята ситуация не бих си дала детето на ясла. Не може да си пуснеш детето на ясла, там където половината са цигани,а другата половина са деца на незаинтригувани родители с никакви амбиции. Това със забраната да общувамс  този или онзи го имаше до не знам каква възраст, много тъпо и огорчително, дано намеря начин да не го правя.
ути, де да ги знам какви са, имат ли пари, нямат ли. Предимно не са особено богати, ам се свиват в миша дупка и стискат зъби с майчиството, само и само да не идат да работят или да не дадат детето на ясла.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 29, 2013, 19:37:51
Циганчета няма, но тук основният проблем за мен е, че децата от много малки разполагат с излишно много пари за сметка на отношение, а това си е определящо. Т.е. - графата е - меркантилни мързеличвета от най-ранна възраст, много са малко "будните" хлапетии, чиито родители ги стимулират. Масово ги оставят, за да работят, и то оставят в смисъл буквално на "изоставят" на принципа - в яслата се професионалисти, те се грижат добре за него. А в яслата е гмеж. После този гмеж отива в детска градина. Слава богу, има поне 5 градини в града, тази, към която аз съм се насочила по ред причини, е сред единиците истински добри в страната.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 29, 2013, 22:59:48
Това с подбора не децата, с които да контактува занапред вече ме срази!
Да не кажа, че ме плаши.
Аз съм доста свободолюбива натура и ако разбера, че майка ми така ми е направльвала живота в пубертета ще й го въбна с лихвата. Честно.
Според мен роля в това с кого и как ще общува детето играе само възпитаншието. Нещо, което е наша отговорност като родители, а от там насетне детето само ще има филтри, които да прилага в общуването и тн. Не е нужно да стоя разперила криле над него нон-стоп  :-?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 29, 2013, 23:36:56
Омг, с кого да общува от двегодишно! Все едно е син на английската кралица...и аз съм в потрес. Чак такива претенции е просто смешно. А и все някога ще се срещне с простосмъртни.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 07:52:13
И двете не ме разбрахте. Изобщо не говоря за простосмъртни и за направление, че и да ми го връща.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 08:38:32
Е какво има да се разбира като си написала, че имаш претенции още от яслата с кого общува детето ти? Сакън да не му увредят гениалния мозък, моля ти се. :???: :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 09:23:10
Да, в яслата/градината изобщо не им дефинират кое поведение е добро/приемливо - лошо/недопустимо. Те там сядат да си гледат ТВ и децата се избиват помежду си, обиждат се и си показват среден пръст. Само свръх мама може да очертае на детето кои са положителните качества у хората, та да знае утре с кой да си играйка. Моля те...
И още един път ще кажа - говориш така все едно децата, които ходят на ясла никога не общуват И с родителите си. Това, че детето ми е на ясла по какъв начин ще възпрепятства аз да му обяснявам кое човешко поведение с каква тоналност е?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 09:27:50
Има ли ясли за такива деца като моето - благородна кръв, високо айкю, не искам да ми общува с простолюдието, искам от малко да танцува английски валс и да чете Достоевски, както и в никакъв случай да не докосва с лъжичката стената на чашата чай, разбира се, пази Боже! :stuart:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Vivi в Октомври 30, 2013, 09:38:22
Е стига де, защо се правите, че не разбирате какво има предвид и бързате веднага да подскачате с крайни примери. И точно, за да избегне такива коментари започна с "може да звучи хипер елитарно". Да, звучи, ама е факт и не е нужно всички да се правим на широкоскроени натури и да го отричаме. Аз също ще се постарая да не интегрирам детето си сред групи, които, според мен, ще му се отразят зле. И смятам, че всички разбират действително какво се има предвид под това и то не е - ще забраня на циганчетата да се доближават на по-близо от 100 м. до моето дете със синя кръв.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 09:41:34
Виви, изрично е написано, че циганчета няма. Много ясно, че не става дума да го смесиш с елита във факултето, дето са 20 сополиви циганчета...обаче нея явно обикновените хора по някаква причина не я устройват, което за мен лично е зловещо.

Първо - детето е много малко, за да му се определя средата, второ - ти си оставаш негов родител и винаги може да му влияеш, трето - не можеш вечно да го криеш от "неподходящите хора", и не на последно място с какво ти си по-добър в крайна сметка от тия хора? Да не си наследник на английската кралица или пряк потомък на Моцарт? И Галето е най-отдадената майка в яслата, та сакън някое от другите "неработещи" деца да не омързеливи нейния златен наследник. Мисля, че се прекалява с майчините амбиции до плашещи размери.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Октомври 30, 2013, 09:41:59
Абе смешно ви е на вас, ама Дарко от няколко дена говори на котката-мотката, топката-мопката и така приказвали с неговия приятел Стефчо. И като му кажа, че не е приятно да говори така и ми отговаря "С моя приятел Стефчо си говорим, както си искаме". :D
Taка, че не вярвам някой да не иска детето му да си общува само с умни, сладки дечица и да попива най-хубавото от тях, няма какво да си кривим душата.

По-скоро искам да се науча как да се справям с набезите на другите и как наистина да го възпитам да вижда хубавото в хората и не толкова хубавото и да подбира, пред това да бъде в определена среда. Някак си се надявам, че това, че прекарва и много време в компанията на големи хора, нашите приятели, че те също му говорят, че ще се научи сам. Ама кой знае.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 09:43:09
О да, а иначе ако беше умен тоя Стефчо на 4 години, щяха да си рецитират Шекспир вероятно.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 09:44:35
Свекър ми има един лаф "на сляп човек червена боя не можеш да обясниш какво е", затова няма и да се опитвам.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: alivera в Октомври 30, 2013, 09:44:59
Колкото и да не съм съгласна с мнението на Галина, направо си се заяждате с нея. И на мен не ми звучи добре това с вмешателството на родителя, с това, с кой да общува детето, но всеки в крайна сметка е свободен да възпитава детето си, както сметне за добре.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Октомври 30, 2013, 09:46:54
Ути :) не искам да рецитира Шекспир. Той е умно дете, говори като голям и когато изръси някаква тъпотия, дето не е от него, ми куцо е. За протокола - ужасно се дразня и когато от сестра си попива бебешки изрази.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 09:49:53
Бтв, аз само да вметна, че съм напълно ЗА, че средата те определя до голяма степен, има огромна разлика между "селското у-ще" и елитна гимназия примерно, обаче за ясла да се търси подходяща среда ми е прекалено.

Гале, ти така и не ми обясни какво ще се случи с Николът ако попадне в такава прокажена среда на деца с пари, които не получават твоите майчински грижи, ще се повреди ли нещо или ще ти замине цялото възпитание покрай другите? Сериозно питам? Или от градинска възраст вече може да се попада на такива деца? Щото рано или късно ще се сблъска с тях...

Биз, той е дете, нормално е, егати, оставете тия деца да бъдат деца преди да ги заринете с курсове и сертификати малко!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: alivera в Октомври 30, 2013, 09:50:41
"Улицата" няма как да я игнорираме или напълно да изчезне от света на децата. Неминуемо е , все пак се социални животни. С всякакви хора ще се сблъскват децата ни - с интелигентни и не чак до там... Въпросът е ние да помогнем в процеса на подбора, не ние да подбираме вместо него приятелите му, а да го научим, какви хора е добре да има за приятели. От там насетне, Божа работа...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 09:54:05
Как точно ще научиш 2 годишно дете какви приятели да има? И по какъв подбор ще се събират децата в елитните ясли? Айкю тест на родителите ли? Или анализ на потеклото? Или колко дълго е кърмила майката? Щото те уверявам, че нито в държавните, нито в частните ясли и дори училища се събират умни деца на някакъв принцип. В първите е пълно със селянчета и циганета, в във вторите - с богати келешчета, т.е. освен ако не основеш клуб на елита по твои критерии, нищо не може да се направи със средата на детето ти.

П.С Предоплагам, че предложения от Ди Клуб на гнусните майки спокойно може да прерасне с клуб на амбициозните и гнусни майки след време...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 09:56:43
Въпросът е ние да помогнем в процеса на подбора, не ние да подбираме вместо него приятелите му, а да го научим, какви хора е добре да има за приятели. От там насетне, Божа работа...

И когато това започне още от началото на комуникацията с други деца, което е даже преди 2, нещата вървят леко и ненасилствено, започва да съобразява, да изгражда причинно следствени връзки, да осмисля, да реагира адекватно на различните деца, всичко това - съвсем по детски.

Ути, не виждам какво има да ти обясняам, ти елементарни неща не разбираш, или не можеш, или не искаш, все ми е тая, но пък да се подиграеш с това, дето не го разбираш е супер Менса поведение.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 10:05:55
Ми аз поне имам тапия за влизане в яслата на елита хахаха, а ти очевидно не можеш да го обясниш щом упорито отказваш. Подбор на комуникацията преди две години...как това не е вманиачено?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: alivera в Октомври 30, 2013, 10:07:45
Аз не мисля, че ще бъда толкова крайна и вманиачена и ще го спра да общува с всякакви деца, в крайна сметка не отглеждам благородник. А и това ограничение със сигурност по някакъв начин ще му се отрази-най-вероятно ще се превърне в сноб, високомерен тип... Но съм на мнение, че все пак трябва по някакъв деликатен начин да насочваме децата с какви връстници е добре да общуват. А, дали това ще се случва е отделен въпрос. Насила, хубост не става.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 10:11:14
Ми аз поне имам тапия за влизане в яслата на елита хахаха, а ти очевидно не можеш да го обясниш щом упорито отказваш. Подбор на комуникацията преди две години...как това не е вманиачено?

А може би съм решила, че не си струва?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Октомври 30, 2013, 10:18:41
Ути, естествено, че ще го оставя да бъде дете и то себе си, имам ли избор :)
Затова казах, че по-скоро трябва да се науча да се справям с набезите на вредителите вътрешно и да отговарям някак умно и ненаставително (както всеки предполагам помни неговите родители да са правели).


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: doubt в Октомври 30, 2013, 10:21:01
Аз съм от родителите,които предпочитат късната социализация, по точно след втората година - моето вътрешно чувство и убеждение винаги ме е насочвало,че моите деца трябва да са с мама поне докато поотраснат мъничко като оформени човечета. Обаче обществената ни система въобще не се интересува от вътрешните усещания на родителите и тъй като Ема си остана вкъщи до втората година,не можахме да се класираме за ясла...Впоследствие се оказа и мисия невъзможна по други причини. С Мила нещата не се получиха,не защото са се променили вътрешните ми усещания, а защото трябваше по спешност да се връщам на работа,че ситуацията беше и е изключително сложна....
Не съм голям привърженик на стерилизирането на социална среда; засега двете сами оцеляват и преценяват контактите си с децата в групите....Честно казано 1 от нещата,с които се гордея в Ема е начинът,по който общува с децата,нейната контактност и вечно желание да помага...Тя е заобиколена от деца с аутизъм,ГРР, диспраксии- моторни и вербални,Даун и други страшни диагнози...Диагнози,които не са приемливи за родителите на деца в норма,но които за самите деца не означават нищо; не ги карат да се чувстват различни...Самите диагнози обаче на практика се еквивалент на социална изолация и някои неприемливи за мен реакции от сорта бързо да си вземем детето от площадката или да се прекръстим както прави старото поколение: Пази боже,виж го това горкото!!!..Ема не дели на наши и чужди,не ме бута и не шепне, Какво му е на това дете,мамо???...Тя винаги се опитва да се сработи с всяка група,в която попадне...
Не ми харесва държавният модел на яслени и градински групи- по двадесетина деца с 1 учител..Хич не ми изглеждат нито образовател
ни,нито много здравословни,защото не може да се обърне индивидуално внимание на децата и те са оставени малко или много на самотглеждане...Вярно е,че и по мое време са били такива групите,но сегашното поколение е доста по различно..
Ако имах едни излишни между 800 и 1000лв може би щях да предпочета варианта гледачка до втората година,после частна градина..
При мен друг вариант освен частния няма как да се случи - и това не е от гъзария, а от наложена необходимост.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 10:28:35
Според мен роля в това с кого и как ще общува детето играе само възпитанието. Нещо, което е наша отговорност като родители, а от там насетне детето само ще има филтри, които да прилага в общуването и тн. Не е нужно да стоя разперила криле над него нон-стоп  :-?

Въпросът е ние да помогнем в процеса на подбора, не ние да подбираме вместо него приятелите му, а да го научим, какви хора е добре да има за приятели. От там насетне, Божа работа...

Аливера, още преди теб казвам същото, но е важно пак да направиш оценка на мнението ми и да обобщиш, че се заяждам.
Не се заяждам никъде и не приемам да ме подвеждат под общ знаменател в секция "заяждаТЕ се". Още повече при положение, че не казвам нищо по-различно от теб самата.

Ооооо, пилееее, ма благодаря ти, че най-после изплю камъчето! Бедните ние слепци, нещастни, некърмили до Iви клас майки, с неелитарни, неинтелигентни деца, на които не се обръща чак такова задълбочено внимание, не им се подбира среда, че даже, о ужас свещен - ходят на ясла!
Следващата стъпка я припознавам като несъбиране на Никола с Цвета. Мисля, че не му е на ниво!
Това е подсмисълът, който лъха от 95% от постовете ти. Не само в тази тема. И не само във форума дори.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 10:45:42
 :eek: :eek: :eek:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Октомври 30, 2013, 10:53:43
Аз пък се чудя на кой свят живея, че не го мисля толкова с кого и как общува дъщеря ми. Оставила съм я сама да си подбира приятелите си, категорично не мисля да й се меся. Това с елита и вмешателството, не го разбирам.  :roll:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 11:03:09
Което те учудва?

Аз пък се чудя на кой свят живея, че не го мисля толкова с кого и как общува дъщеря ми. Оставила съм я сама да си подбира приятелите си, категорично не мисля да й се меся. Това с елита и вмешателството, не го разбирам.  :roll:

 :thumbup1:

И много правилно.
Възпитаваш и оставяш само да се развива и ориентира в живота.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Октомври 30, 2013, 11:07:56
Не, наистина, не съм се замисляла елитна ли е или не нашата градина приемрно. Дори не ми е хрумвало да го поставям на въпрос. Имаме си в групата дете със СОП, имаме си и от малцинствата. Не ме притеснява, говорили сме си за тях с Мариела, не бих искала да й натяквам да не дружи с такива деца. По-скоро бих искала сама да си даде сметка къде ще се впише. Но аз не бих бутала. Честно, майка ми не ми се е месила никога в приятелствата ми, никога не е обсъждала, осъждала или коментирала кой какъв е.
Това някаква нова форма на привързаното родителство ли е, не мога да го разбера  :roll:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 11:27:09
Ох, Пупи, благодаря ти. От вчера вечерта като го написа тоя пост Гал и нещо ме е стиснало за гушата. Сега ти като коментира и поех дълбоко въздух, че не съм напълно откачена като смятам за правилно да посоча посоките на света на детето ми, а то само да открие пътеките...Че не съм нещо по-незаинтересована от детето си, защото не съм му подбирала яслата/градината и не съм се интересувала елитна ли е и дали в нея ще учи и внучето на кметицата. В последствие като кажех в квартала в коя ясла сме и всички се възхищаваха, защото била "от най-добрите в София", включително и майка ми направи коментар, че била от най-старите и хубави в София, а аз само отвръщам "Ще видим". Защото трябва се убедя със собствените си очи, не вярвам на такива класации и се чудя кой ги прави. Кой казва коя ясла/градина е добра или от най-добрите? И какво значи най-добра? Според мен е до късмет на какви сестри/госпожи ще попаднеш конкретно и това няма нищо общо с градината като цяло... :roll:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 11:32:14
Аз както казах вярвам, че има училища, университети, специалности, които предвид високия бал, с който се влиза, вероятно качеството на децата е по-добро, в смисъл с бал 30 няма как да влезе някой мързел, ерго, там са основно амбициозни и умни деца (е, ако не влизат с подкупи). Но дори в най-елитните гимназии/унита има всякакви наркоманчета, булита и изпадняци, и ако моето дете дружи с тях, това значи, че съм сбъркала във възпитанието му сериозно.
Моя грижа като родител е да покажа на детето си кое е правилно и кое - не, а не да го пускам само сред избрани деца, като попадне един ден сред други какво ще прави? Ще ме дръпне за полата да пита дали може ли? Даже напротив, смятам, че попадането сред разнородни групи деца ще го направи по-успешно и по-справящо се с живота, отколкото в началото да го пусна "в елита".

Според мен родители, които се месят до такава степен в изборите на децата си (от яслата!!!), създават мекотели, които не могат да се оправят с живота без тях и в крайна сметка мама избира и снахичка след време, подбрана, от добро семейство, и изобщо кефът е пълен.

Искам детето ми да се гмурне в живота и да може да се оправя от малко с умните и добри деца, с натегачите, с нахалниците, с простаците (така и така само това ще прави цял живот), а аз дай Боже ще се опитам да му подсигуря нужните инструменти за това, за да не се наложи един ден на 20 да се окаже напълно неподготвен за заобикалящия го свят.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 30, 2013, 11:48:42
Аз не съм най-големия фен на Галина, не отричам, че гледа отвисоко, къде с покритие, къде не толкова..ама специално в тази тема я изядохте за няколко невинни реплики.

Наистина ли твърдите, че ВСИЧКИ деца са ви еднакво мили, симпатични, че ако сте на площадката няма да се намесите никога и за нищо? Примерно деца, които от малки знаят мръсни думи или се бият- ще оставите ли вашето да ги слуша или да го бият, без да кажете една дума, за да свиква само в живота? Как едно 2 годишно ще знае кои думи примерно са "добри" и кои са мръсни? Или не ви пука дали ще ги научи, или не?

Идеята според мен беше, че на Гал не й се иска да остави детето да бъде ръководено от ценностите на непозната жена. Това е адски важен период на развитие, а лелките в яслите не са всичките членове на МЕНСА, да кажем деликатно. Т.е. може за лелката примерно думите "цици", "лайно" и "кенеф" да са точни, но за твоето семейство да не са. И затова някои биха предпочел детето да е с майката или проверен от нея човек, не случаен. Защото на 6 вече може да му обясниш и то само да решава дали да ползва тези думи, на 2 обаче не.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 11:50:57
Е как да му забраня да слуша мръсни думи? Обяснявам и тва е. Ти като не си била в елитна ясла псуваш ли като каруцар и биеш ли се?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 11:53:44
Айде да ми обясниш кога точно в яслата ще си там, че да чуеш, че да обясниш. Или си вярваш, че като кажеш вкъщи, че не трябва, и на другия ден няма да ги приказва?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 30, 2013, 11:56:20
Е как да му забраня да слуша мръсни думи? Обяснявам и тва е. Ти като не си била в елитна ясла псуваш ли като каруцар и биеш ли се?

Ут, познавам интелигентни хора, чийто речников запас е силно повлиян от жаргона и много бавно и трудно се чисти това. Просто ако ти е вкоренено от малък от средата и си научил на 15, че има и по-културни начини на изразяване...трудно е да си промениш изцяло изразяването. А това не значи, че си тъп, но прави ужасно първо впечатление.

Тук не отричам, че родителите могат навреме да забележат и коригират, но в единия случай много по-бързо и лесно, отколкото в другия.

Не знам, аз не мога да кажа, че съм над всичко и всички деца са ми много мили и симпатични. Има си неприятни, невъзпитани, всякакви деца, точно ти Ут да го отричаш ми е странно.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 11:57:14
Корнелиооо...айде и ти. То като ходи на ясла детето само учителката ще му задава код в главата, родителите вече ги пиши аут. Вие се побъркахте бе, хора, честно! После, била ми пресилена реакцията. Само си прочетете глупостите!!!
Гал, детето като дойде вкъщи веднага се хвали със заучените в градината глупости. И обратното - в градиата съобщава, че тати бие мама, защото мъжът ти те е плеснал по задника. Не е нужно да си зашит за детето си, за да го познаваш и възпитаваш добре, бахти и орловите методи...Нямам думи вече.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Октомври 30, 2013, 12:02:06
Все пак майката е вкъщи с детето около 2-3 часа на ден, преди то да си легне. А на ясла е колко, 8-10 часа? Ако може тези 8-10 часа да са с човек по твой избор, защо не?

Не разбирам драмата. Всеки обяснява свояа гледна точка и избор, защо трябва да се хапем заради това?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 12:04:04
Не разбирам драмата. Всеки обяснява свояа гледна точка и избор, защо трябва да се хапем заради това?

+1.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 12:11:26
Да, Корни, всичко се мери в часове :lol: Родителят има неимоверно по-голямо въздействие върху детето си от който и да било друг на този свят.
Но от къде да го знаеш ти това?

Пиле, +1 след като ни нарече "слепци" е малко лицемерно да пишеш на коментар призоваващ към нехапливост, а?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 12:34:43
Боже, сигурно и тв и уличен филтър на ушите има тва дете, щото чуе ли мръсна дума и край. Бе вие луди ли сте? Всички сме чували и повтаряли мръсни думи като деца. Дайте да ги затворим в една тъмна стая само с руска класика.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 13:33:56
Разбира се, че е нормално да се интересуваш с какви деца дружи детето ти и да се опитваш да му създаваш приятелства с деца, които се заиграват, които се държат мило, с които е забавно и приятно да бъдеш. На площадката не го буташ при децата, които си хвърлят пясък в очите, а при децата, които си играят на нещо. Както и не си каниш на гости всякакви хора с децата им, че да види от всичко. То това е и възпитанието - да го научиш само да си търси и цени приятната компания и да се държи приятелски с хората като му създаваш възможности за това. Проблемът не е, че ще чуе някога в живота си мръсна дума, че ще я повтори и потрети - въпросът е какво не ни прави впечатление, какво окуражаваме, какво затвърждаваме, за кое създаваме повече възможности.

Разбира се, че ако не одобряваш преобладаващата ценностна система и поведение у група деца, не си оставяш детето в тази група деца, когато е на 2-3 години. Какво толкова шокиращо има? То е като попивателна, това си му стават другарчетата, това си му става групичката, а ти си обяснявай после, колкото искаш. Да не говорим, че това важи за децата и до много по-късна възраст, че и за възрастните. Най-нормален пиър прешър. А кога, ако не на 2-3-4-5 години, да му изградиш ценностна система, така че на 12 да не се интегрира в която и да е групичка, а да си има предпочитана среда, интереси, морал (поздрав за Ути) и съответно поведение.

Плюс това, реално, ако майката/ бабата/ гледачката са с акъла си, най-общо казано, за малкото дете е в пъти по-добре да расте и да се развива в ситуация един на един, отколкото в група от деца. Тогава информацията и стимулацията са съобразени с темпото, силните страни, предпочитанията на детето и съответно развитието му е много по-бързо и успешно. Това не съм си го измислила аз, казват го хора, които са специалисти в детското развитие. Но засега и аз като Корни съм теоретик и вярвам на презентации.
http://www.youtube.com/watch?v=8J_K1MhQdM8&list=PLD02DFE7707CEEE2D&index=5&feature=plpp_video (http://www.youtube.com/watch?v=8J_K1MhQdM8&list=PLD02DFE7707CEEE2D&index=5&feature=plpp_video)

И като теоретик, ако не съм изнервена, изветряла, и т.н. и мога да си го позволя, когато имам деца един ден, бих искала да ги гледам до 3 г.в. точно като Галето.Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 13:42:41
Има ли научни данни в подкрепа на твърдението, че дете, отглеждано в домашна среда се развива по-бързо и успешно, подкрепени с реални резултати от проучвания и прочие?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 14:00:58
Фей, за това твърдение, не знам, моето твърдение е дуго :) Най-общо, за да не изпадаме в излишна полемика - ако учителката в яслата е много готин педагог и човек, по-добре е да работи с малкото дете един на един, отколкото с група деца, защото развитийната стимулация е специфична за съответното дете, следователно по-ползотворна. Вероятно има много изследвания в подкрепа на това. Потърси :) За мен това е твърдение, което за моите разбирания е "здрав разум", следователно не ми трябват научни доказателства от типа статистически изследвания и не съм търсила.

Реториката на презентацията може да е малко подвеждаща с това начало за домашната среда, но все пак неговият контекст е различен - иска да каже, че работата един на един е за предпочитане пред работата в група и просто противопоставя ситуацията у дома на ситуацията в една ясла. Разбира се, както каза Ди, ако майката не се чувства уютно в тази роля или бабата повече "вреди", отколкото да "помага", не се препоръчва зорлем да стоят с децата по цял ден всеки ден у дома. :)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 30, 2013, 14:14:02
Залагам най-вече на характера на конкретното дете. Как да затворя у дома моя любопитко? Той иска движение, иска да играе почти през целия ден като тича или играе с предмети, търси контакт постоянно с хора, харесва му да е в група и да е заобиколен от хора т. е спокоен е и не се разплаква. Да не кажа, че не му правят впечатление. Гуши се на всички и търси заиграване с деца. Обаче, ако беше дете което е несигурно, навън не се отделя от майка си, вътре не разсипва апартамента с енергията си, успява да се занимава сам, не изисква да излизаме по цял ден и да търсим нови неща..тогава може и до първи клас да си седим в нас и да гледаме книжки и да редим лего. Има деца с по-кротък темперамент, по-бавни, по-спокойни, срамежливи. Ако такова дете бъде дадено в група ще се тормози. Децата са много различни. Има деца, които на възрастта на моето прохождат т. е значи имат огромна разлика в двигателната активност и темперамента. Не съм съгласна, че работата един на един е за всички, защото у дома един на един води до един се лигави,а един се ядосва. Независимо дали аз, баба му, дядо му или баща му се опитваме да го научим на нещо.
Но пък в групата гъсето започна да възприема какво му говоря, възприема забрани, разрешения, кратки повиквания. За неговата възраст толкоз.
И Фейке,ако искаш да знаеш пък! :lol: вече го отбягват в квартала, защото ходи на ясла. Имаме едни познати бебета, които се изпокриха, за да не ги заразим сакъннн.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 14:18:16
Между другото, ето нещо, което четох наскоро по друг повод - изследване (Щатско) как си прекарват децата времето в при-кей - мисля, че е еквивалент на детска градина. https://d396qusza40orc.cloudfront.net/earlychildhood%2FPDFs%2FWeek1_The%20Power%20of%20Teachers_reading2.pdf (https://d396qusza40orc.cloudfront.net/earlychildhood%2FPDFs%2FWeek1_The%20Power%20of%20Teachers_reading2.pdf)

Има инфо какъв процент от времето в каква дейност се прекарва и какъв процент от времето си детето прекарва в интеракция с учителя.

С което не казвам нищо за българските детски градини.Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 30, 2013, 14:25:43
Едно ще ви кажа като бяхме малки беше лесно или ходиш на детска градина с ония карираните престилчици или те гледа баба ти, нямаше голям избор за родителски съчинения. Сега всичко може да правиш- детски кооператив за деца, които искат да работят с моркови и глина, ясла за вегетарианци, нещо си свързано с религията, гледачки, английски и японски за 6 месечни....Това е демокрация и свобода, резултатът ще го видим след 20 години.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Anna T. в Октомври 30, 2013, 15:03:59
Направо се подписах под последния пост на Ди..

Само няколко неща ми се набиха в очите от дискусията: а защо провинциалните ясли/градини да са лоши  :???: Аз имам не една и две забележки към нашата, но никога не бих я категоризирала така - с откат, камо ли пък всички. Защото, представете си, в малките градове има по повече от една  ;-)
После, има и странични занимания - музикален инструмент, спорт, танци... шах дори. Някои се предлагат в самата градина, други си ги намираш ти, според даденостите на детето. Което, между другото, пак родителят най-добре познава. И аз недоумявам как така прекарването на работния (!!!) ден в детско заведение те "откъсва" от това да си майка.

Много ми се иска Мини да сподели за Яна. Говори ми се с майки на първокласници, а нямам достатъчно налични.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 15:40:36
Много е точен последният пост на Ди, а за мен и моето дете и предпоследният важи с пълна сила.
Дори се чудя какво питам за изследвания и данни, като и всичката статистика на света да ми изкарат и 20 видеа от светилата на детската психология,  децата са уникални и обобщенията са излишни. Няма кой по-добре от родителя да избере най-удачното за индивидуалността на собственото му дете.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 17:12:20
Маги, като цяло съм съгласна с твоето мнение, само с една добавка - според мен ако детето цял живот расте в такава селектирана атмосфера от страхотни, невероятни деца, вероятно ще попие от тях наистина, факт, ще се цели по-високо и ще се амбицира повече, НО един ден, когато няма да можеш да му контролираш атмосферата и се срещне неминуемо с хора натегачи, нагли, безскрупулни, тъпи, прости, мразещи и прочие, според мен няма да има изградени механизми, с които да се справи. Съответно аз съм против контролираната среда чак до такава степен, както каза Галина, да нямало, видиш ли, много деца на богати родители, щото били лошо влияние.

Тоест ти ще му обясняваш, ще го гайдваш кое е добро и кое - лошо, ще го стимулираш към правилната среда, но то трябва относително само да стигне до този извод, а не да го насадиш директно на готова среда от избрани.

Аз и затова съм против детето да стои до 100 години само с баба си, да, ок, ще му обръща внимание и ще расте умно, будно и обгрижвано, но няма да е свидетел на нормалните отношения в социума. Но все още ми се вижда маниашко да подбираш средата на детето си още преди то да е проговорило, все едно между 2 годишните има кой знае какви интелектуални разлики.

Е, да, Фей, мисля, че това, че всеки си решава, си го знае всеки :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 17:26:44
Хайде само да спрете да спекулирате и ако ще си миете ръцете с мен, поне да вниквате в това, което пиша, става ли?

От първия си пост уточнявам, че говоря за деца до 3 г. - ясленската възраст. Може и без обобщения за 100 години, до първи клас и прочие. Може и със, но те са си ваши проекции, не мои.

Смятам става достатъчно ясно, че питам с оглед на това в каква ситуация съм аз, в града, в който съм. Нормално е и естествено темата да излиза и извън тези граници, но много моля, да не е на мой гръб.

Освен това 5 часа дневно максимум с детето при работещ родител никак не е равно на целодневно с детето, нали? Не го приравнявайте.

И това:
още с началото на социализацията се обърне положително внимание на едни качества у другарчетата, а други се подчертаят като "недобра практика", условно казано. Това е много тънък начин да се формират критериите за подбор на това с какви хора да контактува занапред и може да се постигне само с активно отношение от страна на родителя в самото начало на контакт с други деца, и то постоянно, т.е. - не може да се приложи, ако малкото ходи и на ясла, където го няма родителя, за да дефинира поведението на останалите и да очърне внимание върху добрите и лошите качества, като "добри" и "лоши" е условно разделение.
в никой случай не е равно на ограничения, забраняване на детето да общува с някого, елитарност, снобизъм, расизъм и останалите гранде грехове, които някои от вас успяха да ми припишат.

Благодаря за вниманието.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 17:47:02
Ути, като цяло ми е трудно да ти проследя цялата мисъл (или не ми се занимава), но накратко нали знаеш, че няма един единодушно приет начин за "боравене" с еди какви си хора. На база това, което си, си изграждаш свой начин за реакция (копираш някого или имаш вътрешен двигател за определен тип реакция), да не говорим, че реакциите към "тъпи и прочие" хора варират, да не говорим, че тъпите хора не винаги са тъпи, понякога ни изненадват. :)

Но да се върна - реакциите са на база това, което си ти. Тоест отсяваш според себе си, според ситуацията за теб. Много показателен пример е любимият ти морал. Искаш или не, ти и средата на детето ти му предавате ценности и го формирате. Въпросът е кое му идва в повече, кое му е по-важно към момента. А моментът, когато е хлапе, е най-важен, защото после всичко се съотнася към тези модели. А веднъж имаш ли "добър" модел (морал :)), после цял живот ще си изграждаш механизми за справяне със ситуации и те ще бъдат добри за теб, за твоя модел/ морал :)

Наистина не разбирам твоята логика - според теб как и кога започват да се формират децата като личности със своя ценностна система и модели на поведение.

Един много хубав пример как се възпитава дете е - мама не дава, тати дава, мама учи на едно, баба учи на друго. Е, няма ли да му е малко трудно да прецени кое е добро/ морално и т.н. Естествено, ще избере, което му е по-лесно. Във възпитанието трябва да има някаква последователност и устойчивост. Просто докато са мънички не могат да отсяват по съвест..., така да се каже, а избират това, което носи повече дивиденти през повечето време.

Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 30, 2013, 17:57:00
О, не, сакън, не стана ли ясно, че не го приравняваме! Съвсем друго си е детето да е зашито 24/7 за майка си, за да му обърне най-пълноценното внимание :-)
Схванехме ти идеята още с питането ти дали все пак не правим компромис с децата си, давайки ги на ясла...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:03:41
Маги, ще проявя същото уважение към теб както ти към мен и ще ти кажа, че не ми се занимава с твоя пост, само искам да вметна нещо, което упорито се правите, че не виждате - > как след като сме били на ясли/градини едно време с всякакви деца, бедни, богати, умни и тъпи, все пак сме станали свестни хора, а не се държим като хванати от гората? Защото според вашата логика ако не контролираш строго средата на детето 24/7, то не може да различава добро от лошо. Ми аз как мога? :-D

Гале, с това: "още с началото на социализацията се обърне положително внимание на едни качества у другарчетата, а други се подчертаят като "недобра практика", условно казано." съм съгласна. Но това изобщо не е равно на първото нещо, което каза, че имало много разлигавени богаташки дечица и ти затова не харесваш яслата. Айде моля ти се сега не се прави на ощипана. Нито разбрах някъде къде и какви са подходящите деца, т.е. подходящата ясла за твоето дете и как би намерила точно такива деца, които изцяло отговарят на изискванията ти. :???: Ма като цяло е много гот да кажеш нещо и после да кажеш, че съм много проста да го разбера и не ти се занимава, условно казано. :-D Ни влаам в елита :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 18:14:08
Много просто, Ути, не намирам, затова Никола не ходи на ясла. Далеч не всички сме ходили на ясла, държа да обърнеш внимание. Освен това ние сме расли в социализъм, тогава нямаше даже привкус меркантилен.

Пиле, извиних ти се днес. Но ако продължаваш да ми интерпретираш думите по тоя абсурден начин, да ги превръщаш в гадни и обидни, че и да ги отнасяш до себе си тия измислици, а да ме държиш мен отговорна, в един момент ще ми стане ужасно трудно.

Персонално аз не виждам нищо лошо в това дете до 3 години да е с майка си, смятам го най-малкото за нормално, ако не за препоръчително.Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:17:23
Специално до 3 години и аз не виждам нищо от лошо, освен, че аз ще изчаткам и ще почна да го пердаша, което ще му намали айкюто твърде много и затова предпочитам да го дам някъде, за да съм по-уравновесена в малкото време с него :-D

Гале, аз разбирам, че не намираш, това е ясно, но ти така и не казваш по какво търсиш? Продължавам да твърдя, че при положение, че няма подбор в яслите по това какви деца приемат (на прости или на умни родители :-D), няма да намериш идеалната среда за развитие на малкия.

Между другото ми хрумна гениална идея от тая тема - ще създам верига ясли за високо интелигентни деца, където по "специални методики" ще се даде поле за изява на всички малки генийчета, чиито потенциал иначе не би бил открит в държавна ясла, и те по цял ден ще пишат опери и ще решават десетата теорема на Ферма, докато слушат Рахманинов. Майките с наполеонов комплекс и бони амбиции ще си счупят краката от бързане кое генийче ще влезе първо и ще забогатея!!! Това в кръга на шегата, разбира се, никой да не го приема лично :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 18:21:12
Ути, кажи ми кой и къде каза, че се изисква да контролираш средата на детето си 24/7? Доколкото аз помня, Галя каза, че не иска детето й под 3 г.в. да прекарва повечето от времето си в среда, която тя лично не харесва. Тъй като това е твоят пример, ще си позволя и аз да го използвам: ако беше циганска детска градина, щеше да я разбереш, нали? (Използвам примера само защото беше използван). Защо просто не можеш да уважиш факта, че това е среда, която тя като майка не одобрява и не харесва и че това не са две деца, а повечето деца. Когато са на 2 децата не си правят разбор на чуждото поведение като "той сега приятно нахален ли беше или направо си изнагля" - виждат, че това поведение сработва, твърде вероятно е да го интегрират в своето поведение. Не защото е някакво - добро/ лошо/ зелено, а защото а/ работи, б/ всички го правят.  Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:23:28
А как се преценява дали ти харесва средата? Отиваш и провеждаш интервю с родителите ли? Или с децата? Иначе на теория съм съгласна, просто е, но на практика е меко казано странно как така точно се преценяват характерите на другите двегодишни в яслата.

Да, ако беше циганска, щях да я разбера повече, макар че не намирам циганетата за по-тъпи или по-прости, особено пък на 2 години! Само от някаква хигиенна гледна точка бих се притеснила евентуално. Но там да кажем средата е по-откроена, докато в една обикновена ясла на какъв принцип харесваш или не средата?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Октомври 30, 2013, 18:26:37
Ути, само ако прочетеш по сайтовете на частните ясли какво предлагат и ще разбереш, че децата се събират и подбират по маниакалност на родителя. Ясла, в която ядат чиста био храна, градина за ранно обучение на президенти и премиери, ясла с кръжоци по ядене на целина...образно казано всичко, което пише там звучи така. Не става дума за всички частни ясли, градина, в която се говори на непроговорилите на английски и т.н.
Принципно обаче не бих си метнала детето просто в някоя ясла т.е не съм разучавала какви са децата и лелите в яслата, но не бих го пуснала в яслата в Христо Ботев щото има свободно място.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:28:15
Да, бе, Ди, ама аз не искам детето ми да общува с някакви тъпи сноби, които ядат само био храна и имат претенции до небесата, обаче най-често имат двуцифрено айкю. Сакън. :lol: Ако това е елитът, дръжте си го.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 18:33:31
Моментално ти обяснявам. Както вече казах, тук избор нямам, има една, подчертавам, една-единствена група, в която мога да запиша Никола (казват и "междинка" и е за деца между две и три, законово си е ясла, просто в другите ясли децата са твърде малки и начинанието се обезсмисля тотално). И сама се сещаш, че говорим за двасети  няколко деца, които са на възрастта на Никола. Оттам логично следва (малък град, малък, подчертавам, затова логично) да ги познавам. Така по-ясно ли ти стана?
Иначе идеята ти принципно е супер печеливша, обаче, тук може и да те изненадам, аз не бих си записала детето и на такова място  :-D, щот е пълно с изтрещелници, при това там вече в много от случаите наистина говорим за парвенюта, в най-добрия случай-сноби.


Едит:ще си дойдем на думата рано или късно, знаех си  :lol: Нцъ, и това не е.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 18:34:43
Как, Ути, много просто как. Нали се сещаш, че в Козлодуй няма амнайсет хиляди ясли и детски площадки. Децата от пред блока, от центъра, от магазините са децата в яслата. Просто трябва да си живяла в малък град, за да знаеш как всичко "се знае".

(Тук станахме всички много обяснителни, но: с това не казвам нищо лошо за децата, яслите, родителите и бабите в Козлодуй)Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:35:38
щот е пълно с изтрещелници

Мислиш ли? :lol: Ти, щото знаеш, че там всъщност ще има най-много дебилчета, обаче средностатистическата био-гнусна майка, ще си мисли, че златното ѝ потомство е сред Избраните.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 18:37:31
Убедена съм, ти просто наистина не знаеш какво е изтрещелник като родител, аз може и да ти изглеждам изкукала, вманиачена и крайна, но в мащабен план даже се вписвам в така уважаваната от теб златна среда.
Иначе погледни вляво :), ама се отнася само за работа.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:42:43
Ххаха, може, то винаги може повече :kiss: :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Октомври 30, 2013, 18:46:16
Аз пък не виждам защо родителите, които се опитват да поискат и направят нещо по-различно от мейнстрийма (защото смятат това за по-редно) за децата си, трябва да бъдат окачествени непременно като смахнати в лошия смисъл. Колко смахнато е да искаш децата ти да не ядат боклуци и да не зяпат телевизия.

И преди да почнем с ама така правят всички и те ще се чувстват изолирани, не, не правят всички така. Децата на моите приятели не правят така.

В никакъв случай не бих го окачествила по-друг начин освен като нормално.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:52:46
Моля ти се, много добре знаеш за кой тип побъркани на тема децата майки говоря, дето припадат като видят пастет и шоколадов бонбон и още милиони неща. И ако ще се правим на интересни - МЕЙНСТРИЙМ в момента е точно това - да си колкото може по-био и Монтесори. Да си нормален вече не е куул. Нормалното е средно и умерено, другото е откачено.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 18:52:58
Маги, понякога е направо стряскащо, не говоря за здравословно хранене в частност. Наистина има една голяма част, които демонстрират изключително ненормално отношение, което най-лесно проличава при храненето, но не се ограничава до там. И това го казвам аз, майката с "расовите гъски", ако се сещаш :)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 18:56:58
Ох, да, расовите гъски, как няма да се сетя :lol: Това ми е в топ 3. :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 19:51:29
И на мене ми е в топ три, особено със зеле.  :-D
Сега какво следва, да ми обясниш колко много са плюсовете на това детето ти да яде патешко за пръв път в някой китайски ресторант и колко е превзето да му готвя вкъщи патешко? 


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 19:56:46
Мне, само, че е супер превзето да припадаш от купешки патки.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 30, 2013, 20:01:18
Аз като ти казвам, че попадам в златната среда, ти не ми вярваш  :-D Хич не припадам от купешки патки, просто живея в дълбоката провинция и имам избор между прясна домашна щастлива патица и замразена американска патка от Лилд.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Октомври 30, 2013, 20:06:21
Да бе, разбирам. Обаче на следващата форумна среща ще хвърлям токсично зрънчо по теб ако ме ядосваш :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Октомври 31, 2013, 11:21:36
О, не, пилюш, няма за какво да ми се извиняваш, на двата бряга сме и това е.
Обясних ти защо реагирах/м - струва ми се, че коментарите ти съдържат подтекст. Щом казваш, че не е така - ок, нека проблемът е в моя телевизор.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Октомври 31, 2013, 12:31:13
Няма, пиле, няма проблем, моля ти се. Факт, че по двата телевизора вървят различни програми по отношение на децата, но какво по-естествено от това. Проблем щеше да има, ако гледаме едно и също и се разминаваме така кардинално  :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Ноември 01, 2013, 09:56:26
Моят човек с яслата има напредък. Нали ви бях казвала, че не говори, единствения звук, който издаваше беше да реве. От няколко дни започна да чурулика на бебешки, неразбрано естествено, но издава звуци, които не съм чувала до сега. Спи на обяд по 4 часа плюс цяла нощ. Още като му облекат пижамата и заминава да спи без разправия (до скоро обикалях квартала с количката, за да заспи). Вчера цяла вечер е бил сам с  баща си без да даде знак, че му трябвам. Всеки ден се връща с нова физиономия, която е научил. От вчера прави една хитра, като на лисан. Целият е емоция- показва кога е тъжен, кога е виновен и кога се радва. Само дето кашля,ама то не може всичко да е хубаво.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Ноември 01, 2013, 12:40:06
И ние имаме напредък :-)
Първо вече отиваме напълно доволни на ясла (само след 8 посещения), защото след 10-дневния престой по болест вкъщи се беше изхайлазила, влизаме спокойни, чак подтичва и дава ръка на сестрата. Държи се добре, адаптира се, включва се, яде сама (е, връщат я доволно мръсна на моменти), така че от другата седмица почвам да я оставям и да спи, но мисля пак да я прибираме към 16 ч., за да не я изметвам до вечерта още от втората седмица. А и откакто ходи на ясла вечер е по-неспокойна и ни търси, към 17 ч. като се стъмни почва да мрънка на гледачката и да вика "мама". Ако е с баща си няма такъв проблем, така че все пак явно й липсваме. Малко шушумигче :-) :wub:
Освен това започна вече да говори и има много нови думички. Сутрин като й казвам, че ще вземем тролей и тя повтаря уейййй :lol: Научила е името на един папагал от книжка, Бумба, и само като кажа: Какво ще четем сега, коя книжка и тя Бумбааааа и я носи :lol: :lol: :lol: Научи името и на гледачката си и от сутринта повтаря "Нина". Сигурно скоро ще започне и с имената на сестрите от яслата :lol: Като вървим към яслата и я питам Какво ще правите сега в яслата? И тя Ам, ам :lol: Само за ядене мисли, няма на кой да се метне!
Иначе, Ди, вие кашлица, ние сополи - всеки нещо си влачи :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Ноември 01, 2013, 13:11:10
Ходих да го вземам в 16 часа, но тъкмо бяха станали, докато се натуткаха да си изядат кекса, пък нали искам да е с другите да не го дърпам от манджата и пак стана към 17 часа, за сега към 17 часа го прибираме. Тогава започва да плаче като се стъмва :-D Само с този рев по тъмна доба какво ще правим, че след няколко дни към 16 ще се стъмва. бях си притеснила като е толкова дребен и какво става докато влезе с ритъма да спи с останалите, но общо взето за 10 дни стана, а и когато стане го извеждат в стаята за игра и той си играе сам. така или иначе са много малки, за да ги накараш насилствено да спят.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Ноември 01, 2013, 13:53:57
Ди, на мен Зарко, а може би, ако и Паячето сподели в един момент с тяхната ясла какво се случва, ми е много показателен, че такива дивчовци като нашите колкото по-рано им се намери среда, толкова по-добре. Страшно му се кефя как му се отразява яслата.

Аз се притеснявам също за спането от гледна точка на това, че Цвета понеже е по-голяма вече свикна, че я вземаме на обяд и си чака. Точно за това искам максимално бързо да се прекрати и тази практика. Тя много бързо влиза и свиква с установен режим, така че не ми се ще дълго да я подвеждаме с това полудневно ходене на ясла. Иначе съм сигурна, че ще свикне бързо да спи там и вероятно ще си спи фулл тайм, защото те доста се и уморяват в яслата, стават по-рано сутрин...Цвета е много смешна сутрин като я будя и ме поглежда с едно отворено око и се обръща на другата страна, точно в стил "остави ме на мира" :lol:

По отношение на изнервянето като се стъмни. Това е период. Нали ти казвам, че и Цвета вече е вкъщи ама падне ли мрак и почва да ни търси. Това от една страна е следствие от яслата - чувстват се малко или много изоставени, родителят им липсва, питат се дали пък няма да изчезнем трайно. Малки бели птици са още :-D Но ще свикнат и ще премине и това, въпрос на време да се убедят, че не са изоставени и да влязат в новия режим. Освен това при нашите диванета съм на мнение, че се изнервят и от това, че от по-рано трябва да стоят затворени вкъщи, а не могат да поиграят повече на открито :roll:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Ноември 01, 2013, 17:12:44
Надушвам супер готино развитие на тая тема, нищо че почна с тиганите, ама на, женска ни работа :) Само трябва да пазим тона да не стане мерило, че ще е тъпо.

Николът е в друг период. Иска да прави мъуини (мъфини). На рождения му ден го оставих сам да си бърка с миксера крема за тортата и от тогава това в топ 5 любими неща, през ден ме подканя да творим нещо. Пускам снимка (http://www.snimka.bg/?album;aid=784729) с парола 1210. По тоя повод събирам изпробвани рецепти за солени мъфини, че ми се отели вола и удвои задника. И другото ново 20 - днес пожела пинг-понг. Едва след като купих, установи, че май е имал предвид федербал...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Ноември 01, 2013, 17:45:48
Уф, може ли с такъв грозен тон да си говорят хора, които уж се харесват...

Както и да е. За мен градината е необходимост, яслата - не толкова. На нас просто ни се наложи да пуснем Дани, но иначе чудесно си го гледахме и в къщи. Не отричам ползите от яслата в никакъв случай, особено като видях седмичната им програма със заниманията - направо зяпнах какви разнообразни неща правят, повечето от които изобщо нямаше да ми хрумнат или пък да успея да ги приложа. Всъщност аз засега не съм видяла кой знае какъв ефект от яслата, по-скоро от цялата дисциплина и слушане там, после направо си отпуска душата и в къщи настава пълна анархия. Но то и какво очаквам, като в най-добрия случай му се редуват седмица в болничен-седмица в яслата. И болестите изобщо, изобщо, ама изобщо не са за подценяване. Пупи го е казала, аз и брат ми също бяхме с хронични заболявания, в резултат имам трайни увреждания в белите дробове. Кръщелникът ми изкара цяла година с бронхити и пневмонии. Как точно било добре, за да си изграждали имунитет от рано, както Фей казва, изобщо не ми е ясно. Никакъв имунитет, напротив - организмът се скапва.

Ако бях на мястото на Галка, изобщо нямаше да се колебая - щом можеш да го гледаш, да му осигуриш бавачка, разходки, срещи с деца, домашно обучение и щом наличните ясли са в такова положение, категорично щях да си изчакам до 3 г.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Ivena в Ноември 01, 2013, 18:30:12
Очевидно по спора съм некомпетентна, но не мога да се стърпя, Никола е истинско съкровище. Липсваха ми албумите с неговите снимки. Много будно и мило дете изглежда.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: pupe6 в Ноември 01, 2013, 19:05:06
И супер красиво!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Anna T. в Ноември 01, 2013, 21:04:22
И много голямо  :shock:
В количката ми се видя по-малък.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 05, 2013, 09:44:32
Да споделя отново малко опит от нашата ясла :-)

При завръщането след боледуването (половин месец отсъствие) Цвета само първия ден направи малко физиономия при влизането в яслата, сега вече абсолютно сама си влиза, дава ръка на госпожата и ми маха. Спи там. Доколкото разбирам не особено много, но лека-полека свиква.
Оставам изумена колко много се разлигави за този половин месец вкъщи и какво коренно различно дете ми връщат само след седмица ясла :-o
Дори са я научили да си слага ръката пред устата като кашля (все още се покашля 2-3 пъти на ден), нещо, което, признавам - на мен не ми беше минавало и през ум до момента.
Вчера имаха посещение от фотограф, избрали сме си няколко вида календари, които трябва да бъдат със снимките. Малко са грознички и кичозни, ама нищо - да се радват бабите :-) Надявам се, че след толкова фотосесии, по които съм я мъкнала, не е ревала от фотографа и са излезли някакви читави кадри. Скоро се очаква и посещение и от дядо Коледа, тук вече съм убедена, че ще има рев :lol:
И най-големият хит: детето постоянно пее. Преди нали си джумолеше нещо на бебешки език, сега си го джумоли пеейки! Даже докарва супер смешна интерпретация на "Мила, моя мамо" - мелодията е същата, ама думите... :lol: :lol: :lol: Те имат музика и вокален педагог, даже на родителската среща жената каза, че това била една от най-музикалните й групи. Почвам да й вярвам :eek:
Абе, да чукна на дърво - здрава е за сега и се справя супер в яслата. Сигурна съм, че е най-доброто решение за нея, вкъщи беше като в клетка, просто полудя! :-? Затова й като се оправи, задържах я 10 дни след края на АБ-то, че отслабва имунитета, нямах колебания и я пуснах пак. Сега мисля да ходи до седмица преди празниците и да я спра вкъщи после, че да не вземе да се разболее пак баш пред празниците. Не че и вкъщи не може да се разболее, защото знаете моето разбиране - аз си я извеждам, събирам с деца, водя в мол, не обичам да я държа под капак :-)
Я кажете майките с опит - подарявате ли нещо на госпожите за Коледа?? И какво...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Декември 05, 2013, 09:52:09
Хахах Фей, досадното пеене на чужд език при нас все още продължава. Убива ме просто като застане пред огледалото и започне да се дере с цяло гърло, отново на неразбираем за мен език.Като се провикна "пей на български", ми се отговаря, че аз не го разбирам езика, но тя да  :lol: Мислех, че ще спре след време, ама все още го очаквам тоя момент.
Дръжте фронта с болестите, обичам снега как прочиства въздуха и се закрепя поне месец без боледуване.
Тази година мисля да дарувам госпожите, за последна година са с тях, някак ми е носталгично и мило на колко много ги научиха и какви чудесни хора са. Жалко, че предните години не съм го правила, определено заслужават подобен жест. Но мисля малки вързопчета от сладки да им приготвим с Мими, нищо материално и парично  :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Anna T. в Декември 05, 2013, 10:04:04
А защо са за последна, Пуп? Подготвителната къде ще я кара?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Декември 05, 2013, 10:07:33
В близкото училище, Анн. Доста обмислях + и - и решихме, че ще е най-добре да е в училищна среда  :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Декември 05, 2013, 10:38:42
И големия ми племенник тръгна предучилищна в училище. Рано ми е за + и - да мисля, обаче пък за него конкретно това беше лесно решение, той не понасяше детската градина :)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 05, 2013, 10:55:21
Ще ми е интересно да кажете дали подарявате нещо на госпожите и какво, защото аз съм страшно доволна от нашите бабо-госпожи, но не зная дали е удачно да им дам подарък и какъв. Гледат го като тяхно бебе. Той вече не плаче при раздяла сутрин, вмъква се направо в групата и сяда да закусва, няма да губи време в рев като има храна. За около месец в яслата качи почти килограм и вече е 11 килограма. Много му харесва манджата там, у дома почти нищо не яде.
Отпуши се да започне да копира поведение и да отговаря на команди. До скоро на нищо не можеше да бъде научен , нито да вика чао, да маха с ръце, да дава целувки..абсурд. Сега взе да прави муцки каквито му показвам. Никакви думи не знае, бръщолеви на бебешки и даже и доста си мълчи. С една дума в яслата на него, и на мен много ни харесва. Сега обаче е по-дълго болен у дома, нещо се смърангясаха нещата с един вирус и мина в ангина.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 05, 2013, 11:37:02
Пупи, идеята със сладки е готина. Аз мислех за по кутия бонбони и книга...Но после почнах да се чудя каква точно да е книгата и взех да сменям концепцията на кутия бонбони и по една коледна звезда в саксия :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Декември 05, 2013, 11:38:22
Аз засега само негативи виждам от яслата и то сериозни. Тази седмица сме си всичките в къщи, оправям се много добре и направо се чудя дали да не го спирам от тая ясла - или до пролетта, или направо до градината. Ако го пускам пак, то ще е само и единствено за мое удбоство.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Декември 05, 2013, 11:45:53
А как е приемът с градината - чак септември или като навърши 3?
Лор, много ли боледува? Мариела изкара едни странни сутрини с повръщане, бях откачила от мисълта, че може да е ентеровирус. Спрях сутрин да й давам чай и тя спря да повръща  :???:
А за подаръчетата, обмислям да са меденки и домашни сладки и по 1 малко бурканче домашен микс за горещ шоколад на пластове. Всичко ще е забъркано с Мими, да си знае, че и тя има принос  :-) Може и картичка  някаква, има мн интересни крафт идеи за деца.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Декември 05, 2013, 12:07:16
Идеята за коледна звезда е много добра, ще се изкефят много. Аз Никола го пускам догодина есента, не съвсем навършил 3, но само месец преди това. Говорила съм с директорката и няма да има проблем.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 05, 2013, 12:15:20
Лошото на коледната звезда е, че ако и още няколко майки донесат по една саксия и учителката ще си иде с 5 коледни цветя, иначе и аз го обмислих. Ще мисля, може пък за книги да е хубаво да им взема, ама каква. Елиф Шафак е много женска и подходяща авторка,ма може пък да са я изчели. Ще обмислям, много искам да им дам нещо, защото са много старателни към малкото. Една другарка беше по заместване и по този случай той се прибра с памперса си от сутринта, което автоматично ме вбеси, ама не съм я виждала повече за да я питам иска ли тя да носи един и същи памперс цял ден.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Декември 05, 2013, 12:27:10
При нас приемът е в началото на лятото (юни или юли) и септември. Ако го приемат, де.

Пупи, зависи какво имаш предвид под "много" да боледува. Той почти постоянно е болен, но никога не е усложнявал, само с кашлица и хрема си кара, дори температура почти не е вдигал.
Но не е само боледуването, дори нямах предвид него като си писах поста.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Декември 05, 2013, 12:33:39
Съжалявам да го чуя.  :-?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 05, 2013, 13:41:27
Лори, а какво имаш предвид? :-? То си зависи много и от детето, не е само до болестите, но чак толкова ли е черно?

Ди, аз изобщо не вярвам много родители да правят жест да им подарят нещо (майка ми не знам вече колко време е учителка освен едно-две букетчета, друго не е получила, колежките й също :-)), камо ли пък да събират по 5 коледни звезди, иначе си права, ще го мисля, има още време :-)

Пиле, от моя опит - обмисли дали да не го пуснеш в друг период от годината, различен от есен-зима. Това е първият вихър на вирусите просто, чисто времево. Разбира се, винаги съществува версията, която ви пожелавам от сърце, Никола да е iron kid, ама аз, ако сега имам второ дете и решавам за пускането му на ясла ще избера пролет-лято задължително.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Декември 05, 2013, 13:45:38
Аз за госпожи не мисля, но на педиатърката всеки път преди Коледа и след рождения ден на Диляна нося по нещо малко и сладко за кафето. Същото е и с моя личен лекар и с гинеколога ми.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 05, 2013, 13:50:58
Ако твърдиш наистина, че учителките не получавта подарък отма им купувам по една коледна звезда с картичка, тъй като нищо домашно направено и сготвено не мога да им занеса, поради опасност да ги отровя неволно.
Лъвче, за педиатърката ще си помисля. Не ми е много на сърцето, плюс това ми прибира такса за преглед на детето, което пък не е много редно. Съответно да си събере от таксите и да си купи нещо:}


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 05, 2013, 13:57:40
На педито гъби-пироговки :razz: Нея така съм я хейтнала, че не искам да я виждам и на картинка! Вече си водя детето на частно, тя ще ми е само за бележки и направления, за толкова си и може :razz: Само съжалявам, че не мога да я сменя, защото лекарката, при която искам да я преместя в частната клиника, не приема повече деца. Виж на Ади с удоволствие бих пратила нещо за Коледа, заслужава!!!

Ди, казвам ти го както го знам...Пък от там насетне - ти си решаваш :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Anna T. в Декември 05, 2013, 14:00:12
Уф, аз съм много спъната с тия взаимоотношения с учителките...
Завалийчето ми все подаряваше, когато никой не подарява, а когато всички носят - той с празни ръце. Не ги разбирам тия неписани правила и така ще си остане.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 05, 2013, 14:25:58
Еееееее! Сетих се - ще купя на учителките и детегледачката различни дреболии от фирмения ни благотворителен коледен базар! Така тъкмо ще се съберат повече парички и за благотворителните каузи. Ех, много съм щастлива!

И другото ще са купени коледни сладки, защото аз не мога да правя хубава украса :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Декември 05, 2013, 21:19:34
Фей, не че е чак толкова черно, но наистина не виждам нещо положително като резултат от яслата. В смисъл, той постоянно учи нови неща, развива се и се променя, но нищо от това не е от яслата, дори проговарянето, което много ме учудва, понеже предполагах, че там ще се отключи да говори като гледа децата и като учат разни неща, но абсолютно нито една дума не е донесъл от там, всичко е в резултат от нашите занимания с него.

За сметка на това се появиха два проблема - първо, не иска да се храни сам и отказва да яде, ако не му давам с лъжицата в устата. На няколко пъти съм чувала лелите да казват, че те хранят децата, понеже се бавели. Направо са убийствени тия разправии и цупения на всяко хранене, в чудо съм се видяла. Айде, храненето как да е, обаче започна и да се напикава, което ми е много шокиращо, защото толкова лесно махнахме памперса и за половин година нито една авария е нямал, дори през нощта. А сега изведнъж някакво масово напикаване, ама масово - тия дни ми го върнаха с 3 напикани анцуга и с памперс!!! Започна и в къщи да се напишква и да не казва, понякога дори се крие в стаята си. Тази седмица си е в къщи и дори една капка не е пуснал! Носи си сам гърнето, събува се, както по принцип си прави от много време. И после като тръгне на ясла, пак всичко отначало. Сбърках се да пускам перални всеки ден, че и по 2 пъти, както и да купвам милиони гащи. Нямам идея какво ги правят там, няма и как да разбера, за да знам какви мерки да взема.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Декември 05, 2013, 21:29:46
Огромен гуш!! И аз бих го спряла на момента, освен това наистина не е невъзможно с две деца. Наистина не си заслужава,  чак не знам какво да ти кажа, но ти си намерила разрешението на проблема де.
Уф, че ме хвана яд на тия шматки, леличките там.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Декември 05, 2013, 22:09:00
О, Лор, спирай го наистина, остава му съвсем малко до градината. Доколкото имам впечатления от постовете ти, той се заиграва, има си стая вече, абсолютно ще се справите тримата. Така ще му е и на него по-спокойно и на теб, да не го мислиш...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Декември 06, 2013, 09:25:06
Има го и този момент, с лесното. Много е гадно, защото вместо да изграждат и надграждат навиците им, развалят създадени такива. Не е толкова далеч градината. Аз понеже съм минала по относително трънлив път с яслата, ако не ходех тогава на работа, сигурно щях да я спра тогава. С градината детето просто видимо се промени.
Пък и си има друг плюс - няма да ти носи знайни и незнайни бацили  :kiss:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 06, 2013, 09:52:43
При това положение, и аз да бях на твое място, щях да го спра.
Очевидно нещо куца в тази ясла, пък и ти в момента имаш възможност да си го оставиш вкъщи, макар и да не ти бъде леко и с двете дечица, ама сигурно ще ти е по-спокойно!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 06, 2013, 10:03:50
Ясно е, че ще го спреш, остави другото,ами той да не мислиш, че веднага му сменят гащите като ги намокри, сто процента в този студ седи някакво време мокър. При положение, че си вкъщи и градината е следващата година ще го гледаш. Не ги извинява, че са голяма група деца, ако не им се работи тази работа и не смогват, просто да не го правят.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 06, 2013, 10:08:17
Разбира се, че не ги извинява! На Цвета групата е над 30 деца, обичайното присъствие е 25. Обаче винаги всичко е 6. Дори ме изумява как много рядко ми я връщат нацапана! Как успяват толкова деца да запазят чисти и сухи, идея нямам :!:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Декември 06, 2013, 10:12:36
Яслата, ако е пожелателна, а градината - по-скоро забавна и полезна (надявам се), като дойде време за училище вече... започва истинската веселба...

Хора, много криво ми стана в понеделник като ходихме до едно софийско училище да правим логопедичен скрийнинг на първокласници (аз само да помагам). Системата е такава, че дообяд в класната стая учат малките, следобяд - големи - деветокласници. Съответно, чиновете са едни големи маси, а столовете са стандартни като за възрастни. Стана ми буквално жал за тези дечица - едното пишеше право, а другото мъниче си слагаше папка под дупето, но без особен успех. На всички им висяха краката, всички имаха странни пози, смятайте колко се съсредоточават и внимават :(

Отделно, раниците им тежат поне по 3-4 кг. Аз бих се изкривила да го нося това, не 7-годишно...

За атмосферата в класната стая, не ми се отваря дума дори. Само ще кажа, че ми направи впечатление, че учителката им каза на 2 пъти да не вдигат шум, че "после всички ни болят главичките". Да, лудница е като имаш 24 деца и мен би ме заболяла главата, но се чудя на децата пречи ли им или не им прави впечатление, че е шумно, по-скоро ме притеснява тя като ги сугестира така по 6-7 пъти на ден какво им остава.

Много се радвам, че се преместих в Русе, още повече ще се радвам като се преместя в Николово и доректно ще си запиша децата в селското училище. Това е полу на шега, разбира се, но много внимателно ще им избирам и градините и училищата...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Galina_Dim в Декември 06, 2013, 10:35:50
Малко извън ясленската тема. Тук се занимавам с една фондация - център за личностно развитие, таргет група - деца в особено положение (с изоставания в развитието - образователни и социални), не са диасгостицирани, не са СОП. По-скоро проблемни деца, от кофти семейства, не съвсем социализирани. Та, организирах им образователно парти за Никулден - с житие, обредност, как се вижда в Европа тоя празник - такива неща. Прие се с големи съмнения - "ама те не четат", "ама не можеш да ги накараш да участват" и прочие недоверчиви коментари и реплики. Е, накрая на вечерта децата буквално ме бяха затиснали в ъгъла да им разказвам и да ги изпитвам (викторина). Задаваха въпроси от типа "а какво е "челяд"" и от тоя сорт. Та, изводът от цялата работа е, че училището като училище почти няма значение - като база, местоположение и прочие, стига преподавателят да си отбира от работата, всички деца могат да бъдат научени, може да се изгради и култура и всичко. И ми отпаднаха всички тъпотии от типа "ми то това поколение...", защото не е до поколение. Поколението просто има различни потребности, на които, за съжаление, средностатистическият учител няма готовност да отговори. 


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Декември 06, 2013, 10:44:38
Направо не мога да преценя и аз. Хем много искам да го спра, хем изобщо не си представям да се затворим всички в къщи цяла зима без да се избием. В яслата поне се разбира с децата и си играят, психоложката каза, че е много активен в игрите и децата го обичат. А в къщи покрай ревовете на бебето едва успявам да свърша някаква домакинска работа, а Дани е на пълен автопилот, само от време на време ходя да му чистя белите. Освен това е супер шумен и постоянно буди малката, тя дефакто през деня изобщо не спи заради него и съответно е супер крива. В момента пищят и двамата, а аз просто искам да се хвърля през терасата. Не знам кой е по-добрият вариант за всички. Смятам да първо време да говоря по-сериозно с лелите и след като те, разбира се, няма да ми кажат нищо, да се обърна към директорката.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 06, 2013, 10:55:16
Лора, одобрявам твоя план, същото бих направила. Първо лелите любезно, после лелите нелюбезно и накрая директорката и всички по реда им.
Гал, и аз тъй си мисля. Трябва за всяка възраст и положение свестен учител, на децата им трябва посока и добра ръка, която да ги води.
Маги, не ми дреме къде учат и как стоят първокласниците на някое си училище. Като родител ще разуча, разбера и разплета предварително и постфактум кой къде седи и каква е базата. Никой не е закотвен да е в едно и също училище, така че родителите да си размърдат гъза и да се организират или да сменят училището, или да купят на децата възглавници да си държат дупето на високо. Всичко се случва, защото родителите позволяват това да се случи. 21-ви век сме -комуникация, информация , няма скрито покрито. Като чуя, че госпожата я боли главичката два пъти и на третия ще я заболи наистина. Сега имаме право на избор и на училища- частни, държавни, различни подходи.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Декември 06, 2013, 10:57:02
Маги, с какво точно се занимаваш?
Николово отдавна не е село, само зимата му мисли ако ще стигаш до Русе  :lol:
Лор, уикенда не може ли някой да го взема, разходки, да полудува. Пък и идват празници, отпуски, декември почти го отпиши. И ако не е сериозна зимата, не мисля, че ще ти е зор. Кофти е това с шума, аз издивявам вечер, още от входната врата чувам като се прибира Мариела с мечешка стъпка. Който спал - спал, после рев и писък  :roll: За цял ден не ми се мисли просто.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Декември 06, 2013, 12:20:16
Като казахте шум се сетих каква сладка лудница е нашия етаж и да си споделя..

Имаме 2 близначки на около 3-4 години, живеят срещу нас. Тези деца независимо в коя стая съм и какво правя (дори да спя или гледам нещо шумно) ги чувам съвсем ясно като излизат и се прибират. Едно викане, пискане, смях, тропане на крачета...Родителите само им повтарят "тихооо", особено ако е късно...Но на мен честно казано ми е много свежо и хубаво като ги чуя. Като го нямаше мъж ми за дълго, ме успокояваха, че не съм съвсем сама и денят ми започваше много свежо, будеха ме към 7 всяка сутрин  :-D Идеята ми е, че като са две малки деца, лудницата явно си е неизбежна, но пък колко щастливи изглеждат :-)

Знам, че няма връзка с темата и че едно е детски смях за 2 минути на ден, друго е за 24 часа, сигурно ще съм много по-малко издържлива от вас даже...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Maggie в Декември 06, 2013, 12:24:18
Да, Ди, напълно съм съгласна, че родителите трябва да са активни, но защо не са, това е тема на много дълъг разговор. Понякога те просто не знаят какво да гледат...

Пупи, с всичко и нищо. Работя в една НПО, но се глася за логопед и/ или ерготерапевт :) Ерготерапия ми е магистртурата в РУ сега.

А за Николово, разбира се, това са някакви схеми на сухо, дори не съм припарвала до училището и не знам имат ли си дори. Но си търсим къща там... И със сигурност ще търся малко спретнато училищенце, ако ще и на село.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 06, 2013, 13:18:39
Детският смях е разтапящ , направо като се разхилят и не може вече за нищо да си сърдит. Особено ,както се кикотят с глас и звучат истински щастливи. Детенцето ми много обича да си играем на гоненица, и като го подгоня е точно като някакво супер весело човече, което може и 1 час да се смее с глас.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Декември 06, 2013, 22:20:00
Хаха и ние с Цвета се гоним с кикот :-D Горкият дядо комшия под нас...
Що се касае за училищата - напълно споделям гледището на Ди и това на Гал, че си трябва учител на място.
Днес в трамвая една майка се оплакваше на друга от синковеца си в 6 клас какви ги твори и аз през цялото време си мислех - Боже! Аз нямам проблеми. Никакви. Животът ми е песен. Купонът предстои!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Anna T. в Декември 06, 2013, 23:05:45
В духа на последното: баба често ми разказва как като млада булка си мечтаела на глас да се научат веднъж децата да се обличат сами, пък после ехеей, лесна работа. Свекърва й, моята прабаба, й казала само: "като си помислиш сега, че имаш проблем с децата, че се били напишкали или беля свършили - китка си закичи!"

Днес идва класната на брат ми да се жалва от него. В седми клас е, онзи сладкия предпубертетен период, когато иска да е деца с децата и възрастен с възрастните. Закичих си мислено китка, докато я слушах и си мислех за тревогите ми за домашните на Тео  :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Май 31, 2014, 09:38:58
Излезе дългоочакваното класиране. Случайното и число започва с 2, никъде не е приета, в последната градина по желание е 47 резерва, в другите има и по близо 100 деца на опашката.. И сега накъде  :razz:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 31, 2014, 09:51:58
Не се отчайвай, на септемврийския прием също влизат много деца, Дарко така влезе. Иначе съжалявам, знам колко е гадно и отчайващо чувството :/

Бояна иначе е приета с предимство, и все едно са в една градина с Дарко, само дето ще са във филиали пак с по километър два растояние, що трябва да ни е лесно :/ И нищо не можела да направи директорката. Иначе не знам кога ще е записването, но може би лятото ще изкарат малко време на едно място, докато има сборни групи, ще видим.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Май 31, 2014, 10:10:53
Дарко във филиала на Слънчо ли беше?
Бояна заради него ли е с предимство?
Все си мислех, че ще има късмет, че уж местата са повече, ама чак 50-, 70-, 90- резерва да е при прием от 2 групи.. Отчаях се. Сега какво трябва да направя за септемврийския прием?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 31, 2014, 10:16:06
Не си спомням много, мисля, че се подаваше наново заявление, че искаш да продължава в класирането, но може и да бъркам.

Иначе Дарко евъв филиала, мисля, че Бояна е в централната, където там категорично не можели да ги преместят, ще се надявам евентуално есента, ако се освбодят места от тези, които отиват в училищата. Иначе заради него име предимство, да. И аз си мислех, че с по-слабите откъм бройки набори, вече няма да има такъв проблем с местата.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Май 31, 2014, 10:42:34
Ама те не са толкова далеч един от друг сякаш? Слънчо е невероятна, аз като ходих да подавам не знаех от къде да вляза и цялата я обиколих и откъм групите се мушнах. Просто е приказка, при все, че винаги съм била резервирана дъм дг, направо ми тръпна корема като огледах колко е чисто, ново и спретнато всичко. Там ни е първото желание, но е 68 резерва  :sadeyes:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 31, 2014, 12:31:27
Ако те успокоява, не искам нито едно от децата ми да е там :) :)
Там е лудница - да, чисто, лъскаво и подредено, но впечатлението от отношението на персонала, в сравнение с филилала, ми е ужасно, а той там си прекарва лятото в свбодни групи.
2 са предимствата - работят до 7 и имат допълнителни занимания на място.

Когато Дарко го приеха във филиала, ми се струваше мизерен, далеч. Всъщност е много, много по-спокойно, с много повече любов ги  гледат и са много по-разбрани госпожите. Наистина е голяма разликата с централната и когато в началото се вайках на леличките и те ми обясняваха, че много майки така като видят лъскавото и все искат да си местят децата и после съжаляват.

Аз искам да са и двамата там, за да ми е удобно, иначе с Краси говорихме, че ако не са на едно място, е по-добре да са в двата фииала - Дарко в неговия си, Бояна на патриарха, поне да са по-лесни за взмане.

Но просто много ме е яд, че не могат да се напънат братче и сестриче да ги сложат на едно място.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 31, 2014, 15:51:19
И Дани е приет, до 6-ти е записването, ама това означава ли, че като го запиша сега, трябва да тръгне веднага, или започват септември? Иначе нашата е Теменужка - старата къща до кукления театър. Филиалът ѝ пък е на Цар Симеон, под Валентина, така че са ми под ръка и двете, дори и после със Саня да са в различни сгради. На един приятел децата са в централната и във филиала и ни ги похвалиха много и двете, най-вече откъм персонал и обучение. То и аз като ходих да подавам документи, постоях малко на двора, където играеха децата и много хубаво впечатление ми направи какви са мили възпитателките и как децата постоянно тичат да споделят нещо с тях.

А, и един въпрос за яслата: ако сега подам документи за кандидатстване за Саня в яслата на Дани, обаче искам да започне да участва в класирането чак за септември 2015-та, ще ѝ се признае ли предимството за другото дете, или е само ако той все още е в яслата? То аз все пак ще си имам предимството с инвалидността, но все пак..


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 31, 2014, 17:52:17
Приемът реално е или юни или септември, зависи кога ти кажат, че имат възможност. А и може и да имаш възможност да избираш да е септември. По вторият въпрос, мисля, че не можеш така, защото си спомням, че за да си ползвам предимството от Дарко, трябваше да я запиша, докато той е още там. Пък септември 2015, година и нещо от сега..нещо не вярвам да се вържат така :?

До вас нямаше ли някое ОДЗ, където с предимство направо да ги набуташ и двамата и дори и тя като е в ясла да са на едно място. Защото тя, докато тръгне на градина, на него май ще му е време за училище и така или иначе няма да са на едно място.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 31, 2014, 18:18:15
Няма одз-та при нас. Те реално са с 2 години разлика (2011-та и 2013-та), така че ще се засекат една година в градината май. Аз принципно имах и по-лесен вариант - точно зад яслата на Дани има и градина, в съседни парцели са, та най-лесно щеше да ми е двамата да са там. Но въпреки че градината е прясно обновена и има огромен двор, съм чувала много негативи за персонала и това ми е водещото. Сега ще ги водя в съвсем противоположни посоки, Дани ще го набутам в малката стара къща, но поне ми е по-спокойно на душата, че ще го гледат добре.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 31, 2014, 21:02:07
Бе те и моите са с 2 години, ама явно, защото са в един месец и удачно се засякоха в яслата и сега в градината. Защото ти, когато искаш да пускаш малката, Дани ще си е отдавна в градина. Иначе да, наместват се нещата с взимането, щом една година успявахме да водим Бояна в Чайка, докато нито живеехме, нито работехме там, а Дарко беше в съвършено друга посока.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 31, 2014, 23:25:44
Всъщност, няма ли да се засекат в градината точно колкото Дарко и Бояна - единият като започва 1-ва група, другият започва 3-та? То няма значение кой месец са родени, нали все тръгват на градина в годината, в която завършват 3, просто Саня няма да има 3 навършени като тръгне.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Юни 02, 2014, 07:18:23
Не знам, много сложни въпроси ми задаваш :D Може и така да е, градината като продължителност е повече от яслата всъщност.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Май 02, 2017, 08:43:29
Аз първоначално бях с планове да се върна след годинката, но в крайна сметка времето с детето ми е по-ценно. Нека проходи, нека мине лятото и между септември и декември евентуално ще мисля.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 02, 2017, 09:44:39
Смайли, ти не работеше ли към семеен бизнес?
Сияна, да не те отчайвам, но си мисли за вариант за гледачка/баба, защото точно септември-декември е най-болестния период в яслата. Особено с адаптиране на ясла И болести, си е трудно и нуждата от гледач е огромна. Пък да започнеш нова работа и да ти се налага тепърва да отсъстваш заради болестите на детето...нали, всички знаем с какво око обикновено гледат на нас работодателите.
От ноември до сега имам абсолютно всеки месец по седмица болничен, като доста често и бабите ми са ангажирани, за да не гърмя всичко, че те и за година се полагат определен брой дни. Абе много е тегаво да искаш да се върнеш на работа или да я смениш след майчинство. Голямо приключение си е.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Май 02, 2017, 10:40:18
Пупи, все в някакъв момент трябва да се върна и да работя, от яслените вируси не може да се избяга.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 02, 2017, 10:53:33
Е аз това ли казах? Точно обратното, да мислиш за вариант за допълнителна помощ, а не да не я пускаш на ясла  ;-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Май 02, 2017, 11:39:59
Смайлс, ако можеш да го отложиш повечко, 3-4 месеца, ще е най-добре.
Сияна,ако си се насочила към частна ясла, за мен винаги е по-добър вариант да се започне пролетта или лятото, по-малко боледуват и се окопитваш на работа, че като стане по-напечено с болестите, да си вече една идея по-в час.
Моят опит с болести: при старт август, нищо сериозно до декември (1-2 вируса сопол-кашлица). От декември до април- боледуване през седмица, вкл. с високи Т, бактериални усложнения и т.н.. Дано нататък пак стане леко.
И аз съм в работни дилеми, че има промени във фирмата и бъдещето на нашия отдел не е розово, но май ще си чакам до потъване на кораба. Просто е несравнимо да имаш опция за работа от вкъщи, откакто Бо е на градина, нямам нито един ден болничен (а, имам 2 за една моя операция). Просто като е болен оставам да работя вкъщи, а ако се проточи над седмица и трябва да ида вече до офиса, помага някоя баба/дядо.
Не че е лесно да работиш с болно дете от вкъщи, но за мен е по-лесно, отколкото да ходя до ЛЛ за всеки сопол, да чакам опашки и да организирам кой да ме замества и в какво и да предавам и взимам работа, да уведомявам ръководство и т.н.
И само като си помисля, че трябва да оставя това за работа 9-18ч и то на ново място с много по-неустановени правила, ми се свива сърцето...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 02, 2017, 12:54:10
Е, детето винаги ще си е твоето, ама работа и позиции ще има винаги, и ще работим цял живот, а те сега са малки и сладки, и откриват света всеки ден. Според мен са несъпоставими нещата. Но това си е моята гледна точка, де :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Май 02, 2017, 13:07:34
Оф, от друга страна напоследък все някакви случаи на някакви ужасни лелки по яслите, някакви записи. Реве ми се, даже не искам да слушам. ;( И това ми е една от големите мисли и притеснения.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Май 02, 2017, 14:09:19
И мен много ме потрисат тези записи от яслите обаче се оказа, че монетата винаги има две страни. В единия от случаите, който ме беше потресъл се оказа, че лелята не е толкова черна, а детето е супер агресивно и записът е хванал момент на безсилие, но всъщност всички родители знаят, че има проблем в групата и той не е с лелката. А и познавам много читави хора в системата и ще стискам палци детето ми да попадне на такива.
Ут, и е така и не е ама то е въпрос на вътрешно усещане и за мен няма правилна гледна точка, а има лична гледна точка.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 02, 2017, 22:55:46
И до кога е срокът "малки и сладки", правещи уникални неща всеки ден, че да знам кога да си планирам връщането на работа :razz: :lol:
Принципно съм съгласна - работа ще има винаги. Ама не се превземайте и вие - някои хора се разделят с децата си на 3 м и като гледам доста възпитани и чудесни деца излизат от тях!
Аз съм да се пробват професионалните възможности. Такъв пък е моят дух - спортен. Шанс не се изпуска без да си опитал :)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 02, 2017, 23:12:37
Никой не е казал, че ще са невъзпитани и нечудесни, а че ще изпуснеш супер много готини моменти с тях. До две години според мен е чудесно да си стоиш вкъщи с детето (ако имаш финансовата възможност, разбира се), дотогава казват, че имат нужда предимно от мама така или иначе.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 03, 2017, 09:04:23
Ако си говорим откровено не е въпрос от какво имат нужда децата, а как се чувстват родителите спрямо ситуацията да се отделят от наследника и какви са възможностите и/или необходимостта да го сторят. Защото и дете А, тръгнало на ясла на 1.5, и дете Б, тръгнало на 3 на детска градина, няма да имат абсолютно никаква разлика в своето физическо и психическо развитие. Гарантирам от опит. Така че тия филми да се плямпа, че го правим за детето, защото е някакво критично да е лепнато за мама до 2...са некви страшни глупости! Мога да се съглася само, че домашната среда е до някъде по-добра зарадш болестите...Но и това не е 100% меродавно, щото си има здрави деца, не боледуват дори на 1 г да са тръгнали...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 03, 2017, 09:58:46
Защото и дете А, тръгнало на ясла на 1.5, и дете Б, тръгнало на 3 на детска градина, няма да имат абсолютно никаква разлика в своето физическо и психическо развитие. Гарантирам от опит.

Кога пък стана и педагог :-D Първо, пак да кажа, че явно е трудно четенето с разбиране - никъде не съм твърдяла, че на децата ще им стане нещо, твърдя през цялото време, че на мен ще ми е тъпо да се върна на работа, вместо да съм с детето си в тези хубави моменти. И второ - няма как да го твърдиш това, особено пък от личен опит, при положение, че имаш един брой дете, ходило на ДГ, не си много представителна извадка. Има и различни деца, някои са по-раними, по-чувствителни. А и грешките в днешните ни решения излизат наяве доста по-късно принципно :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 03, 2017, 11:43:23
Защо трябва да съм педагог?
Личният ми опит не е само този с личните ми деца :lol: Имам доста преки наблюдения още.
И що да не си с детето си "в тези хубави моменти"??? Все едно то ще ходи/говори/смее се/вика/ака/пика и всичко друго, което прави една запетайки преди 2 г, по един път дневно 😂😂😂
Споко. Няма да пропуснеш нищо невиждано. Хахахха.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 03, 2017, 11:53:48
Еми не, ама, едно е да си цял ден с нея, да тичате по градинките и да ѝ показваш цветята, съвсем друго е да се прибираш скапана от работа и да я виждаш за час-два преди лягане.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 03, 2017, 19:05:08
Сияна, ти самотен родител ли си?? Те децата за това от двама си правят, семейството също.
И я с Ути да ме светнете какво да очаквам доста по-напред, защото съм пуснала детето на ясла преди 2? Да стане рецидивист или да компенсира липса на обич с бой с камшици?! Говорите ги едни вярни, но супер общи фрази ей така...като кифли по площадките баш


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 03, 2017, 21:41:24
Еми може и бой с камшици, всяко дете си реагира различно 😂

Бтв, майтапът настрана, ама тия варварски методи за даване на детето в ясла може и да дават отражение единден, кой знае какво се случва с детската психика.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 03, 2017, 21:48:22
тия варварски методи за даване на детето в ясла

 :eek:

Така абсурдно ми прозвуча, че прочетох два пъти "давЕне". И си викам...ебаси - кой дави деца в яслата  :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 03, 2017, 21:51:32
Хахахха, е надявам се никой😃


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: peace&violence в Май 04, 2017, 11:22:22
Бтв, майтапът настрана, ама тия варварски методи за даване на детето в ясла може и да дават отражение единден, кой знае какво се случва с детската психика.

Стига бе, варварски методи чак!  :-o В западна Европа катo ги пускат децата на пoлoвин - една гoдинка на ясла, да не би да им има нещо на хората. Дo '85-та са имали, катo сега  в Щатите, самo 2-3месеца майчинство. Мен също ме даваха на ясла, имам се за нормална.  :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 04, 2017, 11:24:14
Написала съм методи, а не възраст. Какво ви става, бе, хора, четете малко! Ти виждала ли си как се пуска дете на бг ясла? Оставяш го да реве там изоставено без мама от ден първи.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: peace&violence в Май 04, 2017, 11:38:53
Не съм се те разбрала каквo имаш предвид, прозвуча ми сякаш смяташ, че да се дава на ясла е лoш метод. Сега разбрах. Нo нали не всичките са така, има и такива, където мoжеш и ти да идеш с негo.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 04, 2017, 11:50:51
В частните сигурно може, ама едва ли можеш да ходиш 2 седмици, не знам, който има опит, ще каже.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Май 04, 2017, 13:06:55
Аз една седмица ходих с детето по няколко часа всеки ден, тя не е оставала сама, да види, че мама има доверие на тези непознати хора,  после не е имало проблем и не е плакала. При някои деца и до 2 седмици са ходили родителите, но тази ясла ми се струва по-скоро изключение. Със същия плавен подход бих оставила детето и на по-ранна възраст. Съжалявам обаче хората, които нямат избор и пускат децата си в която са ги приели  ясла/градина, дори и да не са сигурни дали е добра, няма никаква адаптация и много малко обратна връзка. Не бих се върнала на работа, ако не съм спокойна, че детето ми е на добро място. До 2г. и половина почти нищо не могат да обяснят разбираемо, а плачът е сигнал за нещо. Моите деца видимо харесват да са с други деца, дори малката, която няма годинка още. Няма лошо в самото ходене на ясла, лошо е, ако детето попадне на кофти място. Каквото и да ми говорите - отражение има, елементарна психология е, нещата от детството се запечатват подсъзнателно, не че не може да се оправят нещата по-нататък, но ако може да се избегне такъв негативен опит е по-добре.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Май 04, 2017, 13:57:50
Аз се чудя що половината ми набори не са добре с главата, а то от пускането на ясла било  :roll:
Ути, малко на драматизация го удари. Да, има кофти случаи по яслите и детските градини, ама това като цяло не е място с чудовища, където изтезават децата по цял ден. Проблеми могат да възникват от яслата, през детската градина и в начало училище, че и в гимназия. И във всяка една възраст могат да се отразят на психиката на детето. Родителят обаче затова е родител, за да може да внимава и да реагира в подобни ситуации и да овладява щетите.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Liliq в Май 04, 2017, 14:39:48
Аз съм много доволна от нашата ясла, гледат децата с любов, обаче потвърждавам за пускането първите дни. Точно така е, отиваш, добър ден, това са Тео и Маги, влизайте, рев и хлопване на врата. Никой не те пита какви са навиците на това дете, има ли нещо специфично...Пък ти си толкоз ошашавен, че забравяш да кажеш каквото и да е. Моите сравнително бързо се адаптираха, не че и сега не реват отвреме навреме, ама по-скоро се лигавят и ме пробват :-D, обаче в началото много мъчно ми беше като ги слушах как плачат вътре. Но пък за няколко минути се успокояваха.
Иначе аз намирам ходенето на ясла за прекрасно, радвам се, че моите деца ходят, много добре им се отразява, на мен също :-D.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: black_berry в Май 04, 2017, 14:56:20
Марин от ден първи беше в яслата за цял ден... На третия ден плака съвсем малко на влизане, на 2рата седмица спря да плаче... сега има сутрини, в които не му се ходи, но като вземем играчка и отива да я показва на лейля и на детата :) та сложна е адаптацията, спор няма, ама аз съм много доволна, ходи с желание в 99% от случайте, звъни по телефона вечер да говори с някоя от лейлите (симулира) и учи много нови неща...
Има какво да се иска от яслите като институция, но мисля, че вече тенденциозно се насажда недоверие към тях


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 04, 2017, 15:12:57
Мда, те хората затова организират национален протест, щото 5-6 човека се лигавят.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: paiachka в Май 04, 2017, 16:02:04
Генерално има какво да се иска от грижата, педагогическите и социални умения на старата генерация възпитателки/лекари/акушерки/служители в държавни учреждения и пр. Няма изисквания и норми явно, или поне не са обновени и адаптирани от други модели все още, а има нужда. Такава е ситуацията и с родилната/болничната грижа, администратичния сектор. Радващо е, че навсякъде вече нещата се активизират, вкарва се емпатия, обучение, промяна на остарели протоколи надявам се. Все от някъде трябва да се започне във всяка сфера.С казаното дотук искам да подчертая, че съм съгласна с протеста от тази гледна точка.
Но, оставяйки настрана чисто човешките отношения, налагането на правила, санкции и контрол на дейността. Не може всички родители и деца да се поставят под общ знаменател. Съгласна съм, че има родители/деца с по-специални нужди и изисквания и съм ок с това те ако искат и месец да стоят с детето, да го държат за ръчица и прочие да се адаптират и двете страни. Но не може да наложиш на абсолютно всички родители да седят еди колко си часове първия, четвъртия, осмия и шестнадесетия ден на пускане на детска градина. Не всеки има възможността да го направи и не всяко дете има нужда. Някъде по средата трябва да се срещнат нещата.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: black_berry в Май 04, 2017, 19:57:24
Ути, не са 5-6, ама не са и масово... щото Марин като тръгна на ясла и след 10д яслата му беше в новините заради скандал с бито дете... та монетата е с две и повече страни :) това ми беше идеята,  навсякъде има читави и мърша...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 04, 2017, 21:40:15
Начи. Ути, ако искаш се сърди, ама ти я дръж Ади до 3 г за полата ти, то ти на майка ти грижата не приемаш и подлагаш на съмнение, тя стана на 1 г и дет се вика никой освен теб не я е припарвал..., после яслата/градината ще са ти криви за адаптацията, щот ще се покъса от рев?! Миии...всичко започва с родителя, уважаеми! Преди да давате мнение за другите, погледнете себе си. Какво направихте вие за добрата адаптация на детето си? Колко пъти се поставихте в обувките на тези архаични учителки, дето имат 30 (!!!) тридесет деца на главите от 9 до 18? Знаете ли, замисляли ли сте се, че е пълно с родители, които искат да си заведат детето първи и да си го вземат последни? Ако може по цяла седмица ще го метнат там! Има родители, които им се казва да си приберат детето, защото кашля, а отговорът е НЯМА. Те всички кашлят!???
Сигурно има изтрещели сестри и госпожи. Но има изтрещели и лекари, и полицаи и всякакви. Това е картинката на обществото ни. Може би да си уча децата вкъщи? Да направя комуна? Щото светът вън е зъл и ще им нанесе непоравими щети!???
Цвета на 1 г и половина тръгна. Седмица ходи до обяд. Не е ревала никога. Обръщаше устата ден-два. И бойкотираше сестрите с мълчание, но бързо свикна. Сега градината й е любимо място, кара се защо я взимам рано и като има три почивни дни пита кога е на градина. Чак малко обидно ми става...не иска да стои с нас един вид...Но нормално. Детето си иска деца.
Скоро в нейната яслена група избухна голям скандал. Имаше и уволнена сестра. Не разбрах даже коя е точно от трите, които бяха...Но и все тая. Моето дете не е било тормозено в яслата. Неглижирано, да. Аз не бях доволна от яслата. Но...не мога да кажа, че беше и нещо чак така ужасно. Мина. От градината съм страшно доволна. А тя е по-важна, защото вече се изгражда. Яслата покрива още доста първични нужди...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Май 04, 2017, 21:58:07
Цитат
тя стана на 1 г и дет се вика никой освен теб не я е припарвал..., после яслата/градината ще са ти криви за адаптацията, щот ще се покъса от рев
Каката до 2 годишна е била залепена за мен и нямаше проблем с адаптацията. Не е това критерий.

И не съм съгласна, че в яслена група не са важни развиващите занимания.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 04, 2017, 23:09:36
Ъъъ, никъде не съм казала, че ще си държа детето до полата до тригодишна възраст. Плюс, сигурно ще те шокира, но детето ми е изключително закачливо и комуникативно, е, вярно, в началото малко се притеснява и кокетничи, но общува чудесно и с други бебета, играе, и не реве от непознати възрастни. Обожава да ѝ обръщат внимание. Не мисля, че човек трябва да си дава детето да му го гледат други хора специално с цел да се адаптира добре в яслата един ден, това си е до характер и до начина, по който самото отделяне е направено, със сигурност не е да го хвърлиш при непознати от ден първи в яслата и кой откъде е.

В дебелите книги пише, че са детето до 2 годишна възраст е най-важна майката, сега ти с Цвета какъв опит си имала и че на нея ѝ се е отразило ок, не споря, но се позовавам на по-опитни източници като цяло. Има раними и чувствителни деца, има и отракани, всеки сам си преценява работата ли му е по-важна, детето, парите ли ит.н., никого не съдя.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Май 05, 2017, 06:49:45
+1 за последния пост на Утопията.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Май 05, 2017, 10:06:38
Развихрили сте се  :lol:
Мен ме гложди, че направих една грешка при адаптацията, а именно, че още първия ден излязох за 30-40 минути. А е добре поне 2-3 дни майката да си стои в стаята с детето и чак на четвъртия да се опита раздяла. Хем бях чела Берлинския метод и пак се подведох...Но все пак мисля, че помогна присъствието ми първите дни и оставането само до обяд след това. Плака при раздяла първите 4 дни, на петия изненадващо влезе спокоен, все едно никога не е имал драма, а ние бяхме   :shock: Та се надявам да не се е отразило и все пак да ни е по-добра схемата за адаптация, отколкото масовата.

Няма да споря за методите при повечето държавни, отдавна съм казала, че не ги приемам. Нито броя деца в група, нито липсата на извеждане зимните месеци, а най-вече адаптацията по цял ден директно откъсване от майката. Ясно ми е, че няма много варианти при липсата на места/градини, така че не мрънкам, просто правя друг избор. София е пренаселена, това е основният проблем, решението за мен е развиването на другите градове, но това са обширни теми...

Аз също смятам, че при финансова възможност е добре детето да се даде на ясла след 2 годинки, че и тези след 3 ги разбирам, макар и да не е моят избор. Доказано е, че първите 4 години са най-важни за развитието, а занимания 1 любящ възрастен с 1 дете не могат да се сравнят с 2ма на 30, или дори на 10, дори при най-добри намерения.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 12:34:45
Цитат
тя стана на 1 г и дет се вика никой освен теб не я е припарвал..., после яслата/градината ще са ти криви за адаптацията, щот ще се покъса от рев
Каката до 2 годишна е била залепена за мен и нямаше проблем с адаптацията. Не е това критерий.

Хора, това е пример. И една от възможностите. А не констатация, че ще стане именно така. Отворете ги малко тия кепенци, начи...

Сияна, къде писах, че "развиващи умения" не са важни където и да било? Просто дете в яслена група е все още малко и повече от времето бива погълнато в задоволяване на базови нужди, защото всичко стана по-бавно - сменя се памрес, мие се по сто часа, облича се по 200, храни се по 300, спи но 2-3 и накрая за четене и развиващи игри остава 1 час :) Напълно нормално! Това имам предвид и всички добре разбраха, няма нужда да се интересничи ;-)

Ути, то си е твоя работа, можеш и до I клас да си го държиш, ако искаш. Идеята ми не е да те уча колко да я държиш, а да подчертая, че адаптацията започва с нас, родителите. Ти стоиш и мрънкяш колко ужасна е яслата от сега. Е, детето ти какво да помисли? Че е раят ли??? Гет ит?
Не ми дължиш обяснение колко комуникативно е детето ти, а и няма смисъл, защото едно е да се усмихва от сигурната прегръдка на мама/тати, а съвсем друго да го оставиш за ден на някого (и не говоря за яслата дори!).
И хайде, живи и здрави, нека и твоето тръгне на нещо, пък тогава ме учи мен какво пише в книги :lol: Щото има деца, които и на 4 повръщат от зор пред градината, пък са си живяли блажено с мами до 2 ;-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 05, 2017, 13:24:22
Ти стоиш и мрънкяш колко ужасна е яслата от сега. Е, детето ти какво да помисли? Че е раят ли??? Гет ит?
Ми не, не гет ит. Тоест да я оставям на непознати най-добре за ден-два, за да свиква отсега, че мама понякога ше я зарязва на гадни места ли? И яслите като са отврат сборище на 30 бебета, на които не им дават вода, за да не пишкат, да ликувам колко е яко ли?

Щото има деца, които и на 4 повръщат от зор пред градината, пък са си живяли блажено с мами до 2 ;-)

Това как точно потвърждава твоята теория, че яслите са мега якото място, на което трябва да пускаме децата още на една?

Далеч съм от мисълта, че детето тр да е изолирано и само с мама нон-стоп, трябва да се търсят социални контакти, но не виждам това как ще помогне с оставянето на непознати хора по цял ден.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: paiachka в Май 05, 2017, 14:25:37
Ути като анти-ваксърка звучиш :lol: Големият лош свят, който е настроен срещу малките беззащитни снежинки, от чиято глава мама не дава косъм да падне, защото то е на мама вълшебното дете, носител на безценни гени :grin: Нека (отново) се съглася, че светът далеч не е честно място и има мнооооого какво да се желае от грижата в държавата, особено от държавната такава. Обаче ти си на нож отсега, не допускаш дори, че нещата може да не са чак толкова зле абсолютно навсякъде.
Първо раждаме деца, защото нали трябва, няма как, после започваме да осъзнаваме, че те ще трябва да се интегрират в някакъв социум. Далеч по-приятно ще е ако сме сигурни в какво ги въвличаме, в крайна сметка не са длъжни да се чувстват зле, само защото ние нямаме възможност да сме с тях нон-стоп. И ето, хората организират протест, по въпроса се говори. Искам да отворя скоба да се басирам, че на реалния протест (като този за децата с увреждания) отново ще отидат обидно малко хора, защото е супер лесно по български да плюеш отстрани и накрая да не си мръднеш пръста да направиш нещо. Не говоря за теб конкретно или за която и да е от форума, но това наблюдавам. Протестите на родители на недоносени/мъртвородени/деца с увреждания/name it - жалка посещаемост, а нахъсани в нета иначе. Едни "диванни" родители, които отговарят едносрично на децата си или им крещят от безсилие (на всички ни се е случвало), а в последните дни чух минимум на 10тина места "ще те смачкам", последвано от "сега те смачках" и от другия родител; "маменце, МЛЪКВАЙ, моля ти се", "изчезни", крясъци. А не е да кажеш да живея във факултето. Иначе всички се държат перфектно с децата си.. Промяната наистина трябва да идва отвътре, не всички да се изкарваме свети води ненапити, а реално самите ние да правим някакви основни грешки поначало, а да очакваме от въпросните непознати да трябва да се оправят с нашия продукт, но по възможно нали най-мекия и нежен начин.
Така че, златна среда, баланс. Четох коментари - ВИЕ, възпитателките, като са ви малко парите, що не идете да протестирате?м? Кво искате наготово, НО МОЕТО ДЕТЕ е безценно и трябва да го гледате като писано яйце индивидуално лично него. - съвсем лекичко ми намирисва на "оправяйте се, ние сме си овчедушно племе, но пък от 20тина години с огромни претенции." Въпрос - прави се синдикат, всички лели, учителки и прочие служители в детски градини спират да работят, защото условията им са неприемливи, кой гледа децата тогава и родителите включват ли се в протеста, съпричастни ли са на тия служители, или точно обратното, започват да дюдюкат кви са па тия са, горе долу както стана при протестите на здравните работници...
Мога да си пиша до утре, ама няма, няма смисъл. И аз само си чеша пръстите в момента, защото коментарът ми в тоя форум означава точно нищо за промяната на ситуацията в генерален план.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 05, 2017, 14:39:34
Еми затова частна ясла и това е. А аз пък точно кога съм твърдяла, че съм мега добрия родител, не знам, и крещя, и всьо.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: paiachka в Май 05, 2017, 15:08:46
Не, по-скоро да спомогнем по някакъв начин една промяна да започне да се случва. Всеки ще открие начина за себе си.
Аз колкото и да съм доволна например от частната градина на Ади, адски много ме бъгва това с еднократните чаши за пиене на вода. Стана ми странно когато никой не изкомуникира в началото с мен способ за пиене на вода на мъниците, но да си призная последното, което ми беше хрумвало е, че ще им дават в еднократни пластмасови чашки. Наскоро имаше и статия, в която се говореше за това, а и аз видях на двора момента за водопой :lol: когато се събраха в кръгче дуденцата, които бяха жадни и им бе раздадена водичка в чашки. Чашките после в кофата. И това се случва Х на брой пъти дневно. :eek:
Ако някой е водил подобно начинание ще се радвам да сподели опит, защото бих се опитала да повдигна въпроса, но ми се ще да имам малко повече информация преди това.
Доколкото разбирам в повечето частни и храната масово е кетъринг, така че не ми се мисли и там колко пластмаса отива.. Както и да е, поне за чашките да се пробвам. Но не зная какви хигиенни изисквания има, удачни са металните чашки само при наличие на стерилизиращ апарат предполагам. Някой?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 17:12:21
Еми затова частна ясла и това е.

Ахахаххаа. И кое Е, бе Ути? Щот в частните е раят.
После ще я пуснеш и в едно частно уще с децата на Пеевски и Дебора и ще цъфнете и вържете :lol:
Няма вече "това е". Няма. И бол пари да имаш и ти, и златното детенце сте в блатото България. Мож да не си гет ит, ма ши станеш. Има-няма още 3-4 годинки.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 05, 2017, 17:26:37
Сигурна съм, че има и по-приемливи варианти от яслата/училището на мутренските дечица. В частните ясли поне не са по двеста деца в група.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 17:52:48
Ок. Бъди си сигурна.
Майката, с която родих Цвета, изора света да премести нейната дъщеря в държавна, защото в частната с 10 деца в група, гледаше на камерите как лелката натиска детето с възглавницата, защото не спи.
Едни и същи хора работят и в частни, и в държавни. Примери могат дя се изтъкнат и за двете.
Паяка ти писа некви неща по-горе. Прочети ги. Ама то си каза момичето. Файда нЕма. Щото всеки си гледа канчето и него си и неговото златно. И си мисли, че частното нещо ти решава и спасява..л


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Май 05, 2017, 17:56:31
Ут, не подценявай проблемите в частните ясли и детски градини. Давам ти пример. Дъщерята на кумувете ми е в частна градина. Отиват да я прибират с чисто новото си Рено обаче другарчето го прибира шофьор с Порше и в момента, в който децата започнат да се осъзнават за материалните облаги това започва да става проблем. Отделно, че служителите не с много ок да правят забележки на децата на някой с повечко пари и ако там се появи агресия става също много много сложно. И само между другото, вирусите са точно толкова колкото и в държавната детска градина.
Едит: малиии, тая с възглавницата я убивам на място  :razz:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 18:12:04
Аз още в началото на разговора казах, че богатите ми (от пет години насам) наблюдения се базират не само върху моето дете, а върху още доста роднински и приятелски деца. Имам торба, не, чувал с истории, но не искам да го развързвам, защото...защо? Какво да я плаша Ути и да й говоря...Това е като с онова "ще видиш" преди да си родил дете. Е, тя роди, видя за безсънието, зъбите, болестите и болниците и още ред неща. Не е видяла още градините, ама и това ще види :-)

Разбира се, че вирусите са същите. На най-добрата ми приятелка синът тръгна на 3 г, в частна дг с 10 деца, и боледува със същите неща и точно колкото Цвета и до днес...

Едит: Нашата градина се води някаква елитна, макар че е държавна и сутрин автопаркът е 60 к +, гарантирано аз съм единствена с Опел Корса :-D Интересно защо ли. Че е много яко в частните :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 05, 2017, 18:21:52
Сега сигурно ще се шокираш, обаче...и аз имам познати! Които говорят и споделят! И децата им са в частни ясли и училища, които не са пълни само с тъпанари! Шок!

П.С: Ние имаме кола, горе-долу подходяща за елитно училище :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 18:31:21
Не, изобщо не се шокирам. Продължава да ме шокира, че явно въпреки споделеното от твоите познати смяташ, че частното ти решава/спестява нещо, което ние, плебейте, търпим в държавното :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 05, 2017, 18:39:46
Ами определено мисля, че спестява някои неща, далеч съм от мисълта, че е манна небесна много ясно, ама все пак...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 20:29:17
Хубуу. Успех.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Liliq в Май 05, 2017, 22:23:45
Частните имат едно голямо преимущество пред държавните - правото на избор. Четеш, питаш, ходиш, избираш. При държавните просто кандидатстваш в тази, която ти е в квартала, за да получиш точки и се молиш да те приемат и персонала да е читав.

Моите деца са в държавна, много съм доволна. Финансово няма как да се справим с две такси в частна. Но пък имаме приятелче в частна, ами има очевидни разлики, по-добра обратна връзка, повече съдействие при проблем, малко повече внимание към отделното дете.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 05, 2017, 22:39:44
има очевидни разлики, по-добра обратна връзка, повече съдействие при проблем, малко повече внимание към отделното дете.

Накрая като застанат тия деца до твоите има ли някакви "очевидни разлики".
Това не е въпрос. Затова в края има точка :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 05, 2017, 23:19:06
Какво значи "очевидни разлики"? Дай всички да ходят в ТУ и никой да не ходи в MIT, щото няма очевидни разлики. Повече внимание няма как да не се отрази положително, що се опитваш да извърташ нещата? Никой не казва, че Цвета ще е тъпа, щото е в държавна градина, споко, ама да казваш на черното бяло е смешно.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 06, 2017, 07:04:38
Ути, ти си тази, която вярвя, че в дава златцето в частното и ти го връщат възпитаник на Кеймбридж :lol:
Само си прочети глупостите нагоре. "Частна и това Е". Пак да питам - кое Е!? Пропускаш сериозно своята, вашата роля. Вече 20 поста се опитвам да ти го кажа...
Аз за моите деца опасения нямам. Тъй че...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 06, 2017, 09:11:54
Ми аз ти казах - малки групи, повече внимание, повече занимания, някой имат басейни (знам, че и някои държавни имат), по-добра база, извеждат ги зимата, транспорт, няма да им дават да ядат филия с пастет от улично куче, ей такива неща.

А ти ще ми отговориш ли тия работи какво общо имат с нашата роля на родители? И аз като родител, трябва да обяснявам на детето колко по-яко е в държавната, за да свикне по-лесно с гадостта ли?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Май 06, 2017, 09:32:41
Ути много ми е чудно яко нямаше възможност за частна какви щеше да ги говориш..щеше да стискаш зъби и да се оплакваш и да се чудеш кой път да хванеш за детето
Разлики има, да - къде големи, къде малки..онзи ден станах свидетелка на заплаха от детска учителка, към друга детска учителка, защото не гледала какво правят децата в двора..
Едната си стоеше вътре при децата, очевидно разсеяна, другата минаваше по улицата..
Да ти кажа ли какво се случва обаче в градината? В групата на Дея децата повечето са на 5 години - онзи ден ги водиха с автобусче, на театър, който е на 10 минути пеша, само по права линия от градината /тя е в закътан комплекс, с малко трафик и т.н../ защото някоя си майка казала - ама те са малки, как ще ходят пеша.. зимата не се изкарват, защото родителите мрънкат, че ще им се разболеят децата..
Ако учителя е дебил, нито  държавната, нито  частната няма да има разлика от поведението му. А относно броя на децата, да ти кажа, рядкост са моментите, в които всички 30 деца са на едно място..
Дея ги оценяат ежедневно по 5 критерия.. не знам как мо е да го правят, при положение, че не им се обръща по твоето мнение достатъчно внимание, щот нали - държавна..
Частната градина не е манна небесна.. братовчед ми го изтеглиха от такава, защото се оказа по-зле положението от държавната.. та просто стискай палци да попаднеш на добри учителки..щото както оная сестра преби новороденото, така може да попаднеш на гнила ябълка и в златната частна градина/ясла...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 06, 2017, 09:49:30
Не помня някъде да съм твърдяла, че няма качествени държавни с добри и отговорни педагози и хубава база, сигурна съм, че има, но са малко и е почти невъзможно да се доредиш до тях. Нито някъде съм твърдяла, че всички частни са раят на земята, но е факт, че В МАСОВИЯ СЛУЧАЙ (ето, така ще го напиша, че дано някой го прочете и да се прави на луд после), разлики има и колкото да ми вадите от 10 кладенеца вода да ми доказвате, че няма, е факт, че има.

Ако нямах възможност за частна, нямаше да се чудя нищо, щях да си страдам и да я дам на държавна ясла, какво толкова странно има в това? Всички сме били на държавна и не сме умрели. Ама айде да не казваме на черното - бяло само, че е смешно.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Май 06, 2017, 12:11:11
е, всички сме били..ама едно време са ни гледали :) Ути, нищо лично, ама от всичките изписани постове твоите просто ми се забиха в главата и затова към теб писах :)
Ох спи  ми се:/


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Май 06, 2017, 12:41:29
Ути, подакачаме, защото звучиш адкски високомерно и безпочвено категорично. Това, което се опитваме да ти обясним е, че дали държавна или частна, проблеми има и не, не си ги решаваш с това, че имате пари да си дадете детето в частна ясла. Черно и бяло има и в двата сектора и честно казано част от проблемите са точно родителите с хиляди претенции заради това, че са дали някой лев отгоре. За мен лично това е една от причините да не искам да дам детето на частна ясла за сега и да пробвам първо в държавната. И само между другото, малко уважение към преподавателите също не е излишно, защото детето ще попие тяоето отношение.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 06, 2017, 12:51:45
Къде точно съм написала, че няма проблеми и в двата сектора? Или че нямам уважение към преподавателите като цяло? Последното нещо пък, което целя, е да съм високомерна. Просто сравняваме две услуги.

Хиляди претенции бих имала с или без единия лев отгоре, все пак става дума за детето ми.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: angel_sin в Май 07, 2017, 17:11:03
тази тема за работата ли беше ???
Хайде и аз да се изкажа, понеже имам личен опит и в двете градини - първо пуснах Аника на частна, от 2 до 3 г. Беше в група с още 10-на деца, различна възраст - имаше бебета, имаше и 4-5 годишни. Тя се адаптира супер бързо, харесваше и и ходеше с желание. Гледаха си ги много добре, даже още си контактува с "кака Ваня" - една от госпожите, която се оказа, че работи и в държавната градина, в която сме сега.
На 3 кандидатствахме в държавна и я приеха във филиал. 30 деца са по списък, но почти никога не са толкова - максимум се събират 22-23 деца. Госпожите им са супер, спортуват, водят ги на театър, до Заимов на разходка (20-на минути пеша), при хубаво време все са навън, празнуваме рождени дни, празници, занимания има постоянно. Може и да е късмет, че сме попаднали на добра градина, но наистина съм супер доволна. С болестите е едно и също според мен - тя като цяло не е от болнавите, но се случва да лепне нещо .. Миналата година покрай рота-вируса изкара тежко боледуване, но тази учебна година е отсъствала само два пъти и те бяха през есента. От ноември до сега не ми е боледувала и не е спирала да контактува с другите деца. ...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Май 07, 2017, 22:54:21
Паяк, за водата да кажа само, че чувам от много места това с пластмасовите чашки като проблем: Защо не предложите шишета със сламка (тези детските, пластмасови с издърпваща се силиконова)? Ако са твърде много децата, могат да се лепят етикети с имената или да се надпишат с маркер (не знам при миене кое ще издържи де). При нас за 10-12 деца си ги знаят кое на кого е и без надписване, но и при повече деца сигурно има варианти.

За градините съм твърдо зад Ути след близо година собствен "опит" (че нали веднага я обвиниха, че теоретизира и в реалността е друго). Ако някой се интересува от подробности, мога да кажа плюсовете (и някои минуси), които съм открила,на  много нива.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 08, 2017, 20:19:05
А ти ще ми отговориш ли тия работи какво общо имат с нашата роля на родители? И аз като родител, трябва да обяснявам на детето колко по-яко е в държавната, за да свикне по-лесно с гадостта ли?

Съжалявам, че не съм ти отговорила веднага, но а) празнувах Гергьовден три пъти  :-D и б) работя частно по един проект и направо вече свръх ми дойде...

Та...ролята ни на родители, да, точно това е - независимо дали частна или държавна е градината, родителите са тези, които да създадат любов и уважение към детската градина, като институция, към учителя, като възпитател и т.н.
Даже да я мразя градината (или друго) - мълча и си пазя мнението за разговорите с ММ след 22 ч. (тоест, когато детето спи).
И един съвет, ако позволиш, щом толкова пък не ти е ясно за ролята на родителството - гледай филма Животът е прекрасен. Там един баща представя престоя в концлагер на сина си като игра, като приключение. И после ела пак ме питай тоя супер тъп въпрос, Ути :-)

Загатнала го е и Катето в поста си - сега си супер негативна към учителите, към градината, а знаеш ли още колко неща те чакат? Само какви малоумни родители има...За мен лично пък те са най-големият проблем. И точно за туй ти приказвам 200 поста, да не станеш една от тях! Ама като те слушам, баш такава ще си. Ти си най-хубавата, най-богатата, с подходящата кола, детето ти е златно яйце, а градините са гнусни, учителките прости и там децата ядат "пастет от улично куче"...

Сега по повод частната...
Малката група ти гарантира голяма внимание от страна на учителя ли? Емиии желая ти да е така. Защото аз имам друго мнение за учителите. А и двете ми майки са учителки цял живот. И то е, че това е призвание! И няма да го вършиш, защото групата е малка или защото получаваш повече пари, а по вътрешни подбуди и желание.
Повече занимания WTF? В държавните градини има същите занимания ;-)
По-добра база Щотооо, ако не ходи златното яйце по килим от камилска вълна, таааа...КРАЙ! А че сте стигнали със скъпата си кола до там по същите дупки...няма нищо! Това не се брои :lol:
Извеждат ги зимата Цвена ги извеждат зимата в нашата ДЪРЖАВНА градина...Не знам. Не извеждат ясленчета, че е шоу да облечеш със зимни дрехи 20 деца и след 10 мин на 10 да им се пишка, вярвам ще се съгласиш в логиката на нещата.
Транспорт Това е удобство. Съгласна съм. Плаща се допълнително обаче :-D
няма да им дават да ядат филия с пастет от улично куче Да, да, ти определено не целиш да си високомерна. Само току що обясни как децата на всички ни тук, дето са в държавна градина, са някакви клети същества без басейн, не си подават носа на въздух, не им достига внимание и любов и ядат лайна :lol: Това ти изказване дори няма да го коментирам, защото показва коооооолко общо и незапознато се изказваш. Вземай пример от Корни - тя има опит с частните и предлага него, но не седи тук да плюе държавните и да се излга, говорейки глупости, защото първо няма опит с държавните и второ, поне ги е проучвала до някаква степен и знае, че това, което говориш изобщо не отговаря на истината в много, много висока процент от писаниците ти.

Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 08, 2017, 23:37:40
Не знам какво да ти кажа, явно ти е супер важно да се самоубедиш, че щом детето ти ходи на държавна, значи тва е най-доброто и само тия гламавите дават луди пари за същата услуга. Вярвай си, не ми пречиш.

Но не ме наричай арогантна, нито надменна, нито нещо парадирам, просто сравнявам факти, защото нали това седнахме да правим уж? Щото горе в другата тема за храненето като се чуе "пастет" се подбелваха очите от ужас, ама щом е за държавна градина, значи е супер мега здравословното и рЕзко спря да е проблем, нали... Това е просто пример, да не вземеш сега да ми вадиш съставките на пастета, няма нужда.

За мен лично е несравнимо 2 лели да обръщат внимание на 10 или на 30+ деца, а сега дали това им е призванието не мога да знам нито за държавната, нито за частната. Нито е аргумент за мен "ми те поне 1/3 са винаги болни, та затова не са 30, а 20". Супер, мерси.

Няма смисъл да спорим.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 09, 2017, 04:52:37
След частната ясла ще следва часна градина, обаче вероятността да ти загорчи от частното училище е огромна.
Твърде снобска отиде темата и силно се дразня, че не поглеждаш и другата гледна точка. Особено последния пост на Феята. Израснала съм в учителска среда, опа в държавна такава обаче. И мога да кажа, че има и гнили ябълки, но има и учители, които са си втора майка. Интересувала ли си се в какви условия им се налага да дават максимума за твоето дете, че бършат златните дупета с евтина хартия, защото държавата не дава за по-скъпа, че чашките са еднократни, защото РЗИ не позволява шишета, заради вероятността от зарази, че не ги извеждат често, защото да облечеш 20-30 деца за час игра навън, си е обличане на чорапогащник на октопод. И пак измислят интересни занимания, макар и вътре. Сигурно има чийтъри, които пускат телевизора и ги оставят хипнотизирани на пода, но съм 100% убедена, че ги има и в частната. Тия хора дават максимума, раздават се всеки ден и се радвам, че децата ми посещават една изключително здравословна среда, в която няма мерене и чакане да получиш екстра качество и вундер кинд, щото си си платил за толкова. Защото имам близки, чиито деца са в частни градини и разчитат, че за тия пари могат и трябва да дават акъл на педагозите за всяко нещо и по-скоро пречат и дразтят. Да, идеята е детето в малка група да получи повече внимание, индивидуално такова. Но не го изключвай и от държавните. Децата са обичани и обгрижвани, а директорът не гледа в джоба на родителя, за да реши как да стъпва около него.
Ся да те светна и за пастета, щото мн знаеш и явно виждаш менюто. Пастет от консерва НЯМА, консерви в ония гадните метални кутии НЯМА. Може замразени и свежи продукции. Пастетът е сирене и домат, сирене и о, чудо праз лук, масло с тахан халва и т.н. Но пястет, като пастета дето не го яде и котката ми, НЕ ДАВАТ. Отдавна изискванията са други и е редно мъъничко да се запознаеш, преди да ланкаш смешки


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 06:01:32
Аз пак ще ти кажа - никъде не съм написала, че няма хубави държавни. Нито че няма скапани частни. Ма дай да си лаламе така на общо основание кой бил арогантен и кой - сноб. Прекалихте с определенията обаче. Цивилизован спор явно не може да се води.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 09, 2017, 09:10:35
Следя ви спора, няколко пъти се връщам вече да препрочитам и пак не намирам връзка между постовете на Ути и всички останали. Това е сигурно най-умереният и обективен спор, който е водила, направо съм изумена как още не е яхнала метлата, а насреща егати ескалацията и слагане на думи. Още от твърдението, че е най-добре детето до 2 г. да е с майка си, което е абсолютно така, до яслите, за които във всеки пост се скъса да обяснява, че вижда плюсовете и минусите и на двата варианта. И твърде много ми идва това колко стаж като майки имаме и колко сме опитни и препатили. Всички сме минали по пътя на първоначалното проучване и пускане на децата на ясли и градини и сме взимали информирани и адекватни решения. Защо си мислите, че баш Ути не може да го направи, не ми е ясно.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 09, 2017, 09:21:29
На мен позицията на Ути в началото също ми допадна, до този момент:
няма да им дават да ядат филия с пастет от улично куче, ей такива неща.

после това
  И аз като родител, трябва да обяснявам на детето колко по-яко е в държавната, за да свикне по-лесно с гадостта ли?

това също
Ако нямах възможност за частна, нямаше да се чудя нищо, щях да си страдам и да я дам на държавна ясла, какво толкова странно има в това? Всички сме били на държавна и не сме умрели. Ама айде да не казваме на черното - бяло само, че е смешно.

Държавната ясла/градина не предлага второ качество услуги, не предлага второ качество база, педагози и знания, грижите също не са второкачествени, както и храната. Щото от постовете й, точно такъв послевкус ми остава  :roll: Иначе ОК, ако зависи от мен, щях да си гледам детето твърдо до 3. Макар, че ми се получи добре до почти 2г. и 6м. Въпреки всичко, не мисля, че алтернативата на всичко кошмарно като адаптация и стрес, ще се спести от частната ясла. Въпрос на характер на детето, на ако щеш подготовка от страна на родителя и разговори с детето, умения и желание от страна на персонала. Но всичко си е по българските ДОИ на невероятния ни МОН, освен ако не е като частните школа на Увекинд или с подобни международни програми. Но тя реши еднозначно да категоризира с
Еми затова частна ясла и това е.
Кое е? Наистина не разбирам!?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Май 09, 2017, 09:24:24
Много добър пост на Лор. Аз отдавна съм се отказала да споря по тази тема, именно защото стават едни обиди, сравнения, скачане...Ето нарекоха Ути малоумна, че иска най-доброто за детето си. Това, че вашето най-добро не съвпада с нечие друго, е повод да се наричаме с епитети, така ли?
Не разбирам защо постоянно обяснявате колко им е трудно на учителките в държавните. Къде някой твърди друго? Нас ни интересува не причината, а резултата. Ясно е защо не ги извеждат, но не сме ок с това- не че ги обвиняваме. Изобщо къде видяхте обвинение  към учители? И аз имам в семейството учители, ДЪРЖАВНИ, но не се чувствам лично засегната, когато някой не е доволен от системата ни. Ми не е добра и това е. Въпреки това аз даже съм/бих работила в нея и за нея, с идеята да се опитам да я подобря, но междувременно това не означава, че е най-доброто за детето ми. Даже мисля, че дори пращайки детето на частна градина като имам възможност за това правя нещо в полза на "системата", освобождавайки място за някой, който има по-спешна нужда. Ама дай да се нападаме колко сме зли и високомерни и малоумни всички с по-различно мнение.

За частни училища е съвсем друга темата, но честно казано бих ги проучила наравно с държавните, за да взема информирано решение. Тук локацията също е критерий, имаме наблизо добро частно и малко по-далеч добро държавно с разширено изучване на език, където обаче приемат много трудно. Бих пробвала всички варианти, които ме устройват, без да заклеймявам нито едно училище поради статуса му.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 09:34:07
Ххаха, Лори, и аз имам усещането, че все пак ме е направило по-търпелива детето :-D

Не знам защо всички, които са избрали държавна градина, се чувстват лично засегнати, че твърдя, че има нещо по-добро. Еми и аз не карам Мерцедес, а Форд, ама не се обиждам като ми го кажат.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 09, 2017, 09:41:18
Значи, учители в яслите НЯМА! И не знам защо чак толкова ги възхвалявате държавните заведения, като не е чак пък толкова розово положението (хайде сега, базата си е второ качество, не че има кой знае какво значение, ама пари за тоалетна хартия нямат, егати). И какво лошо има в това да искаш детето ти да е в група от 10 деца, вместо 30. И това, че Ути има някакви резерви, не значи, че ще седне по цял ден да ги набива в главата на детето, това нямам представа също как го решихте. Аз също съм ги пускала на ясла със свито сърце, но това никога не е достигало до тях.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 09:48:08
Честно казано специално за ясла, когато децата са съвсем бебета и беззащитни, и не могат нищо да си кажат, се ужасявам от мисълта, че ще са 30 такива (айде 20, че нали е голям плюс, че 10 са винаги болни) като знам на мен с едно как ми е трудно, с две лелки, и как ще им се обръща внимание на индивидуалните нужни, кое не яде, кое не спи, кое иска мама, ами струва ми се абсурдно, ако ще майка Тереза да дойде лично да ги гледа. Аз не знам как се справят с базовите неща - памперс, ядене, сън, камо ли на някой да му се обърне внимание ако плаче за нещо.

На детето никога не бих му показала притесненията си, разбира се, да не съм малоумна.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 09, 2017, 09:59:38
Специално за яслата съм съгласна. От държавната градина съм супер доволна, въпреки ужасната база, но обучение, отношение - всичко е много добро. Много по-засилен контрол от горни инстанции има там. Но в държавната ясла, където си е точно забавачница, си има пропуски. Не мога да се оплача кой знае колко от нашата, води се една от най-добрите, но факт, че Дани започна да се напикава, че не можеха да ми дават пълен отчет, просто защото не могат да следят всичко в лудницата, нямаше добра обратна връзка - няма родителски срещи, няма индивидуални консултации, както е в градината. Заниманията им бяха на някакво елементарно ниво, сравнено с това, което съм виждала в частни ясли (най-вече с приложните изкуства, ама то за тях си трябва бюджет).


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Май 09, 2017, 12:32:22
Направо съжалих за поста си, от който тръгна всичко това. И няколко пъти идвах да пиша и накрая все си трих поста. Ама благодаря на Лора, че е успяла да напише това, което аз не успявах да напиша спокойно и без да се паля.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 09, 2017, 13:43:48
Не знам защо всички, които са избрали държавна градина, се чувстват лично засегнати, че твърдя, че има нещо по-добро. Еми и аз не карам Мерцедес, а Форд, ама не се обиждам като ми го кажат.

Защото не е вярно.
А ти продължаваш да си вярваш, че просто даваш едни пари някъде и детето ти получава Мерцедес, а нашите клетничета Форд :lol:
Ок, Ути, пожелавам ти да е така. Но смятам, че цялото ти възприятие на нещата тръгва и ще се развива погрешно, а последствията са за сметка на детето.

Не съм я нарекла "малоумна", казах, че "има такива родители". Да, убедена съм, че ще проучи преди да си пусне детето, но сега то няма и година, а тя ще го гледа до 2 г, тоест нищо не е проучила и абсолютно си говори общи приказки. Което личи от всички части, цитирани любезно от Пупи. И, да, Лор - аз съм майка от 5 години, а тя няма и от 1. Определено стажът, респективно опитът ми е по-голям. Пупи, като е майка от 8 г, да ти каже по колко пъти на ден се допитвам до нея по разни майчински теми, а не идвам тук с големите си претенции, че разбирам от всичко.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 13:45:48
Добре, че ти нямаш претенции, че разбираш от всичко, с мееега стажа си от 5 години. :lol:

Няма да ти смилам повече гледната си точка, явно не си дорасла с големия си майчински стаж да възприемеш различна от своята гледна точка без да скачаш като ощипана.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 09, 2017, 13:49:51
Няма кво да ми я смилаш. Аз ти я разбрах. Просто е грешна и не се базира дори на елементарни проучвания...Тоест - това е филм, който е само в твоята глава :lol:

Не. Нямам претенции. Имам неща, които знам и такива, които не. Признавам си го и питам. И не съм казала, че стажът ми е мега, напротив - мега е спрямо твоя, който си е нищожен. Ти си още на ниво памперс и цица, аааареее и пюре. Аз къде съм...ще видиш след още 4 г :lol: Но не е мега спрямо Пупи, която ме е съветвала сигурно 100 пъти в неща, в които нямам опит (примерно)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 13:53:59
Мда, само ти имаш познати и само ти имаш интернет и си чела, аз понеже хич нямам дете в ясленска възраст и познати с такива деца и нямам право на информирано мнение. Не дай Боже да почне да чете човек по-рано. Ок.

Така или иначе щом стига до аргумента: "аз съм по-голяма майка и знам повече, щото имам по-голямо дете" ми е ясно колко ти е силна позицията и гледната точка.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 09, 2017, 14:27:33
Убивате ме с тоя стаж направо! И аз имам две деца, минали през ясла и градина, но имам опит с ЕДНА ясла и ЕДНА градина. Голям стаж направо, голям опит, голям капацитет.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Май 09, 2017, 14:31:56
Ох, хайде стига вече наистина сме си ги мерили кой колко опит има и с какво. През какво кой минава само той си знае. Евентуално може да сподели. Ама да скачаш с "не ми се прави, щото си майка от една година" ми е малко обидно и неадекватно. Тука съм ощипана, защото нали и аз съм майка от една година.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 14:43:08
Не те е срам! Ти имаш повече опит от мен поне :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 09, 2017, 15:16:29
Оффф, Ути, надроби ги глупостите за ясли/градини и се измъкна по терлици с тая простотия с по-майките...

Изобщо не става дума за ПО и НАЙ, а за опит. Прости факти, момичета, стига драматизирахте. Какво лошо има някой да има по-малко опит в нещо? Какво лошо има да попита? Аз си признавам, питам си и не ме е срам. Не твърдя, че моят опит е най-голям или най-експертен, ама да, по-голям е от майка с първо дете на некви си месеци...Факт :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 19:16:14
Еми и аз ти говоря с факти.

Факт е, че на 10 деца е по-вероятно да се обърне индивидуално внимание, отколкото на 30. И да ми обясняваш за това колко са болни, и да ми обясняваш за призванието на учителите, е ФАКТ, неоспорим, математически, вероятностите никога не лъжат.

Факт е, че в държавните детски градини МАСОВО базата е мизерна. На моя приятелка в градината за детето ѝ събираха пари от родителите са нови шкафчета, за БАЛАТУМ, за легълца, буквално за цялата градина, за тоалетна хартия, сапун, вода, кърпички, почистващи препарати. Не за килими от камилска вълна. За играчки и пособия също.

Факт е, че както каза Лора, имат повече бюджет за приложни изкуства, изобщо за странични занимания.

Факт е, че предпочитам детето ми да яде сезонен плод вместо филия с халва и масло (за пастета не знаех понеже в менюто пишеше пастет, ама филия с халва го четох, извинете).

Нито едно от тия неща не е фатално, нито децата стават малоумни или нещо им има, но фактите са такива. Оттук нататък всеки си решава къде как, кое му е важно, кое може да преглътне и се приспособява към ситуацията и възможностите си.

Така че аз нито една глупост и нито една лъжа не съм казала. Това, че вие сте попаднали на читави държавни и че има такива, както и скапани частни, никога не съм го отричала.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Май 09, 2017, 19:25:54
Извън спора и съвсем не по темата ама още съм в шок - понеже сега е класирането за яслите съм в очакване да ми поискат рушвет, който доколкото чувам е малко повече от таксата за половин година в частна ясла  :lol:
По темата - кандидатствах за една позиция, която е в много по моята част и в много яка компания. Съмнявам се, че ще звъннат ама надеждата умира последна.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 09, 2017, 19:36:26
Ут, просто обръщай внимание на мнения и коментари е моят съвет. Въпросът е, че ако ти хареса някоя държавна ясла, едва ли ще успееш да си вкараш детето там. Тук има например една "верига" частни ясли/детски градини, където всичко е просто разкошно. Не натъртват толкова на лукса, да кажем и обстановката, колкото на заниманията - редовно организират партита, дори пижамени преспивания, екскурзии и просто там са родени да го вършат това. Аз от друга страна имам късмета децата ми да попаднат във всеки един етап - 2 ясли, градини, сега и училище, на прекрасни възпитатели. Но винаги го е имало мръщенето, че закъсняваш да го прибереш, супер досадните начини на плащане на такси, на това как трябва да информираш за отъствия и на други много отвратителни държавни порядки. Винаги има и плюсове и минуси, претегли си кое ти е най-важно и следи за тези критерии. Не четох целия спор, но аз лично бих гледала за това по каква система ги учат/играят, имат ли двор (много важно!), прекарват ли съответно време навън, ако пък ги разхождат и по-далече, още по-добре. Храната явно ти е важна също - проучи кетъринга, ако трябва и каква им е толерантността за взимане/оставяне. Хубавото е на държавните, че имат организирани прегледи от логопед, психолог, очен лекар.  Предполагам, че има по-големи частни ясли, които повече се доближават до това. Просто избягвай твърде напудрените места и виж за някоя с по-професионален статут.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Май 09, 2017, 20:07:01
Но винаги го е имало мръщенето, че закъсняваш да го прибереш, супер досадните начини на плащане на такси, на това как трябва да информираш за отъствия и на други много отвратителни държавни порядки.

Дам, това ми е един от факторите, за мен е важно да няма проблеми с часовете на водене и взимане и минимални административни занимавки. С взимането няма проблем, почти винаги го правя до 18ч макс, но редовно го водим след 9 сутринта, което знам, че в държавните често е проблем. Досега май не се е налагало да правя нищо административно на място, таксите се плащат по банков път, бележки искат само при дълго боледуване, иначе по домашни причини няма ограничение за отсъствия (аз по добра воля пращам смс на учителката, да си знае да не го очаква, но мога и нищо да не правя).
За храната аз не съм особено доволна, но на мен не ми е и било сред критериите. Гледахме и градина, където уж храната беше био-еко, но не ми хареса. Иначе ме дразни, че половината следобедни закуски са сладки или тестени (пример от тази седмица- банички, мъфин). Закуската и обядът са ок и винаги има плод в 10ч и за десерт след обяда.
Друг плюс за мен са камерите, в общи линии винаги знам какво правят- дали ядат, играят вътре, в салона за музика/театър са, или са навън (тогава просто не ги виждам на нито една камера, навън няма добра видимост). Особено в началото е много успокително да видиш, че детето си е там, добре е и се занимава с нещо.
Третият плюс е езикът, но още е рано да кажа дали съм доволна (започва интензивно от първа група, сега само слушат песнички и се е научил да брои до десет). По принцип при целодневно говорене на чужд език (каквото търсех) поне пасивно го научават добре и създават усет към езиците. Гледах 5-6 годишните, разбират и изпълняват всякакви инструкции на езика, но отговарят на български. Но пък на тържеството говориха добре. Може и до дете да е. За мен ако мога да му дам един чужд език дори на пасивно ниво преди училищна възраст е чудесно.
Има и минуси- критериите за хигиена не са на същото ниво, но аз и тук съм ок- едно, че той живее с куче от новороден, второ не мога да понасям миримата на препарати в държавните (поне в градината, в която влизах наскоро)-буквално ми ставаше лошо като поседя.
Така че е много индивидуално, ако съм био майка с мания за чистота, държавна ще е по-ок за мен, пък и локациите са по-удобни, има почти до всеки блок (ако те приемат). Ако държа повече на гъвкавост и езици, търся съответната частна и така.
Броя деца и извеждането нарочно ги пропускам, достатъчно ги коментирахме. Но и тук има уловка- в една от градините вярно бяха 7-8 ясленчета, но в тоолкова малка стая, че по-добре да бяха 20 в голяма. Та и базата има значение.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 09, 2017, 22:23:31
Ути, за какви "болни" съм ти "обяснявала" не знам, но и не мога да разбера какво тоооолкова индивидуално искаш да му се случи на детето, според мен и ти не знаеш :lol: Поради липсата на прословутия опит!
Малко си като жабата, дето чула, че подковават коня и вдигнала и тя крак. Демек чула си от тук от там, че ауууу, страшен индивидуален подход и дондуркане там и вечееее край! Редиш се и ти :lol:
Така е, мизерна е базата в държавните и пак е така - събираме пари и си я оправяме + оправни и старателни учителки = отлична среда за децата. Поне в групата на Цвета. Събирали сме и събираме пари за всичко, което изреди. В частната ще плащаш като поп за същото, просто не ти е разбито на балатум 5 лв, вода 3 лв и т.н. Та не виждам разликата...
Що се касае до материалите - ако ще да има за милион лева материали, ако няма читав педагог - пиши го загубено. А Цвета до скоро имаше госпожа, завършила Художествена академия и не искам да ти съобщавам с материали за 30 лв за годината какви произведения хвърчаха и което е по-важното - каква любов и отношение създаде у децата към красивото и към изкуството. Така че...няколко човека се опитаха да ти кажат, че от първостепенна важност е учителят, на който ще се попадне, амааа не! Базата, та базата!
Децата в държавната градина ядат свежи плодове по три пъти на ден, Ути. Целогодишно. В 10 ч всеки ден има плод и към обяда всеки ден има плод. Понякога има и със следобедната закуска. Вече ще хвана да ти снимам менюто, че поне малко да говориш наистина с факти.

Каза доста глупости и доста неверни неща, но както и да е. Аз ти пожелавам да попаднете в съвършената частна ясла и градина и да бъдете доволни и презадоволени. Наистина ти го желая. Макар да знам, че животът ме е научил - вариант "и това Е" няма!

И Корни е на твоето мнение, Ути, ама погледни как умерено и адекватно се изказва? Това идва от едно просто нещо - реален опит!

Корни, има си хас да има ограничени по дом.причини - нали си плащаш таксата, ако ще изобщо да не стъпи и един месец :lol: За мен това е най-големият минус на частните, който не мога никога да преглътна и да се съглася! Да плащам нещо, което не ползвам. И то не нещо, което е такааа 20-50-100тина лева на месец, а 500+ :-D
А това водене "когато си щем" за мен също е страхотен минус, разбира се позволен, защото мама и тати цакат и трябва да могат да си правят каквото искат...Първо, какво възпитаваш в детето? Днес може да идем в 9, утре в 10 - все тая! Ние сме над тия неща и си ходим когато си искаме, изобщо - ние правила НЕ спазваме. Второ, 10 деца пристигат по различно време - кое когато му щукне и прекъсват великите частни занимания с материали за милиони на останалите, които са там в определения началане час (все пак сигурно има такъв).
Иначе нищо административно и аз не правя. И ние плащаме банково?!
Камерите може би са плюс, а може би са минус. Не знам и аз какво да кажа. Искам да кажа, че като се знам, ако има камера в градината сигурно ще вися да гледам по цял ден и ще ме уволнят :lol: Аз съм доста такава крайна и или гледам по цял ден или изобщо не гледам, така че най-вероятно ще избера второто дори, ако има камера. Не мога да си причинявам тоя Биг Брадър, честно :roll:
Езикът е сериозен плюс. На моята най-добра приятелка детето е вече I клас в частно у-ще, след частна градина. На страхотно ниво е. Определено. Но пък Цвета, примерно, с частните уроци по английски мога да кажа, че е на неговото ниво, когато беше на 5 г. Системата на Хелен Дорон е точно свързана с пасивното учене (за по-малките деца до 6 г), учене по слух, ритмика на езика, конструкция на езика и т.н.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Май 09, 2017, 22:40:29
Детето може да тръгне на ясла, когато мама е готова. Много майки и татковци хлипат и надзъртат по прозорците на групата. Имам един любим филиал в центъра, дето яслата е една стая, а по витрината отвън винаги е лепнат родител и се взира през щорите. Много вълнение за място, в което детето няма да прекара много време,защото и частният и държавният сопол,все е заразен. Все пак е добре да се ходи на ясла,за да се опита от сополи и след това по-малко да се боледува в градината.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 09, 2017, 22:58:47
И Корни е на твоето мнение, Ути, ама погледни как умерено и адекватно се изказва? Това идва от едно просто нещо - реален опит!

Ще ме умориш с глупости вече, сериозно. :razz:

Точно за базата говоря през цялото време, виж как си ме разбрала точно :!: :lol: Най-важното ми е! То на смях ме избива вече, ти му говориш с факти, то си дудне там неговото си. :lol: Все едно в държавната знаеш точно какъв педагог ще ти се падне - такъв с мега опит, добър, търпелив, с ПРИЗВАНИЕ, а не някоя изкукала дъртофела пред пенсия, неееее, абсурд. Аргумент номер 1.

Иначе мерси. Освен надменна, арогантна, малоумна и снобарка, вече съм и някаква идиотка, дето чула, подочула и не знае за какво говори, щото само Феята има великото яслено знае на всички земни кълбета.

Ай стига вече. Ядосах се.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2017, 04:28:18
Виж, и Бизар ти го каза. Слушай, поне отбирай фактите, дащото са си такива. Не отричай всичко с търщалящи се иконки.
Между другото за 4 г. с Мими веднъж събрахме пари за килим и ежегодно за канцеларски (около 40лв. Годишно), с Роси и толкова забрани кмета, но намерихме решение, което да не нарушава заповедта и децата да имат качествени неща. Щото и ние сме родители, които искат да осигурят най-доброто. Обаче разбираш ли как за тия 40лв. персонала прави чудеса.
Второ между другото, от 7-8 месеца значителен брой градини са обхванати от образователни проекти и от този за пресен ли, свеж ли плод. По първия им организират уникални занимания, но си треба качествен персонал и умни хора от общинска администрация. Който иска инфо, ще му пратя линк.
Плодове сезонни има, стига вече с тая храна, не е коткретно към теб само, да не вадя изискванията, защото ще се чудиш просто колко са старателни и взискателни от РЗИ.
Трето между другото - чакай да ги свикнем, че в частната можем да си ходим гат щем, после го отучвай в училище. Аз държа на точността, държа да знаят, че градината/училището, яслата, са институции, където трябва да се уважавят порядки, дисциплина, персонал. И да се има респект към всеки един от тези аспекти. Защото масовият проблем на днешните хлапета е силното чувство на всеможещи, всезнаещи, всеискащи и липсата на каквото и да е уважение към институциите. Щото мама дава да си правя, казвам и искам всичко.
Не се ядосвай, а поне веднъж си кажи "ей, сериозно ли е така", вместо да се нервиш за и аз не знам какво.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2017, 07:21:19
Имам тайни подозрения, че Пупи и Феята ходят заедно на  уроци по дебатиране вече :)

Разбирам с държавните заведения всичко да е на 100%, както при вас и мен, че да тече тази пропаганда, но истината е, че е късмет да попаднеш на всичко, което търсиш. Като същото важи и за частните ясли, разбира се. Просто там го има удобството, че лесно можеш да избереш, смениш и влезеш.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2017, 07:50:43
Е ти пък не ни издавай сега.
За 5 години на старата работа се нагледах на всякакви издънки в частното образование, без значение градина, занималня, гимназия или колеж. Може и да е заради малкия град, може да е заради някакви комплекси в хората, видели се с пари, но от всичко страдаха най-много децата на средностатистически родители. Богаташчетата мачкаха и газеха наред. А ние от персонала бяхме пестеливи и дискретни в обратната връзка.
Аз я разбирам, че иска най-доброто за дъщеря си, кой не исща това за детето си? Но не я разбирам в категоричностга си, че друга алтернатива няма. Не пожела да се обоснове. Аз поне излизам с тякакви тези и доказателства.
Исках да кажаи нещо за базата. Поне при нас значителна част от яслите и градините се отремонтираха и бяха обхванати от мерки за енергийна ефективност. Иваме и чисто нови ясла и градина - от-до нови. Но всичко с времето си, планът е постепенно да се обхванат и обновят всички. Не знам как е в София и др. големи градове, но се съмнявам тя да е седнала са проучва други алтернативи. Часта и това е  :-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2017, 09:27:23
Все едно в държавната знаеш точно какъв педагог ще ти се падне

Не, не знаеш и никъде не съм го твърдяла. Всичко е въпрос на късмет. Ти си тази, която твърди, че частна и "това Е" - край! И най-добрият и грижовен педагог ще получиш, и внимание, и басейн, и свеж плод :lol: Глупостиииии! 200 поста ти пиша, че говориш пълни глупости и да точно "чула, подочула" :-D

Такава си, Ути, поне в рамките на този разговор - надменна, арогантна и сноб. Не съм казвала никъде, че си малоумна. Опитах се да те посъветвам да не се присъединяваш към огромното стадо на такива майки...

А за арогантността ти, ето пак:

а не някоя изкукала дъртофела пред пенсия
Едната учителка в групата на Цвета е пред пенсия и е най-опитна, най с акъла си, подхода и всичко сигурно от всичките в градината!
Свекърва ми се пенсионира сега и не я пуска директорката, защото е най-опитна, най с акъла си, подхода и всичко от цялото училище, това са думи на директорката. Тя и е и основен заместник, когато отсъства.
Майка ми също е пред пенсия след 3-4 г. Няма да казвам нищо за нея, освен, че имаше протест в градината от деца и родители като я премести директорката в една друга група по административни причини.
Отново си обиждаш и говориш ей така, да минава време...

Защото масовият проблем на днешните хлапета е силното чувство на всеможещи, всезнаещи, всеискащи и липсата на каквото и да е уважение към институциите. Щото мама дава да си правя, казвам и искам всичко.

Пупи, то аз като гледам това е проблемът и на Утито :lol: И той е голям проблем, щото дори с всички пари на света не мож намери такъв рай за златното яйце, какъвто е вкъщито :-D

Имам тайни подозрения, че Пупи и Феята ходят заедно на  уроци по дебатиране вече :)

Разбирам с държавните заведения всичко да е на 100%, както при вас и мен, че да тече тази пропаганда, но истината е, че е късмет да попаднеш на всичко, което търсиш. Като същото важи и за частните ясли, разбира се. Просто там го има удобството, че лесно можеш да избереш, смениш и влезеш.


Проблем ли е да има единомислие?
Бизар, аз не казвам никъде, че в държавните няма проблеми. Нито я убеждавам да си запише златното в такава. Казвам, че да ми обяснява просто ей така, че частното е Мерцедес, а държавното Трабант и някак си, нали, нашите деца ядат и учат втора ръка, а нейното ще се къпе в мед и масло. Ми аре нЕма нужда! Да си вярва, но не мога да подмина аз такива тонове глупости без коментар, нали се сещаш ;-)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Май 10, 2017, 09:34:11
Изчакай да се върне нахапано и нащипано от частната градина. Децата и сополът навсякъде са еднакви. безспорно в частните базата е хубава, юутно е. Но ясленчетата пак се бият по главата с лопата, мятат си от частния пясък в очите. Важно е частна или държавна,ако може да е чиста и добър контрол на болестите. Това е толкова трудно в държавна и още по-трудно в частна. да се върнем на разговора кой носи лекарства и къде.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2017, 09:41:34
Е, Ди, мен ми е ясно, че следват милиони постове на Ути, в които ще има "ауууу, как беше допуснато това в частната/в група с 10 деца". То е достатъчно да прочетеш Корни, за да видиш ясно, че е слязла на земята. Като избираше градина и нямаше опит и тя звучеше горе-долу като Ути.

В нашата градина е забранено да носиш лекарства, няма такъв вариант. Май, освен, ако не е нещо там сериозно и нямаш договорка с главната сестра. Ама ей така да носиш там сиропи и бонбонки - абсурд.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Май 10, 2017, 09:48:45
В държавната ни градина мисля, че сестрата е медицинската братовчедка на Хитлер и контролът е добър. Ако не ида да си го взема до 1 часа след като ми е съобщено, че е с температура съм сигурна, че ще ме набие. Но това не е навсякъде за съжаление. Така че аз имам доказателство, че и при 20 деца в група има как да се поддържа прилично боледуването на хлапетата.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2017, 09:54:51
В държавната ясла съм носила капки еспумизан при терапия на вторична лактозна непоносимост, с бележка от гастроенетеролог и изричното съхраняване на шишенцето на високо в сестринската стая. Тъй че, може, зависи какво е и да е по лекарско предписание. Мале, ако видя АБ някой да носи, лично ще подам сигнал!
Това за дъртофелата не го бях видяла, мен ме заболя. Личи си обаче Ути, че си спряла на твоето мнение и не искаш да четеш явно какво пишат хората с друга гледна точка. Нямам намерение да те убеждавам какъв лукс и естетика е в държавните институции, ти явно по-добре знаеш; нямам и намерение да те убеждавам, че не си права за черното и бялото; но пък утре като ти се падне някоя млада и крехка девойка за медицинска сестра или педагог в частната забавачка, която не може да ги овладее и привлече лигавите и разглезени и научени, че света се върти около тях хлапета, ела и ми кажи за дъртофелите.
В държавната ни градина мисля, че сестрата е медицинската братовчедка на Хитлер и контролът е добър. Ако не ида да си го взема до 1 часа след като ми е съобщено, че е с температура съм сигурна, че ще ме набие. Но това не е навсякъде за съжаление. Така че аз имам доказателство, че и при 20 деца в група има как да се поддържа прилично боледуването на хлапетата.

Амиии никъде не е еднакво. Така е с ясли, и с градини, и с училища, и с университети, болници, градове, хора и т.н.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Май 10, 2017, 10:03:02
аз съм изтървала за хапчетата.. в градината на Дея от началото ни се каза, че не се носят, нито се оставят в шкафчето детето да си взема само..


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2017, 10:16:16
За видеонаблюдението (http://purvite7.bg/yaslite-v-sofiya-shhe-imat-videonablyudenie/)
За яслите не знам, но при нас в градините е на същия принцип.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: juliet в Май 10, 2017, 10:21:31
Точно вчера се израдвах на видеонаблюдението. Много съм доволна от взетото решение. Още повече, че няма да е със свободен достъп, защото аз лично не бих се чувствала ок някой да има постоянно видиозаписи на детето ми във всякакви състояния.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 10, 2017, 10:31:33
Абе вие нормални ли сте, бе, хора? Все едно никъде няма изкукали дъртофели!!! Все едно казах, че всички учителки са изкукали дъртофели??? Вие изобщо можете ли да четете с разбиране или всеки ред трябва да го обяснявам по 50 пъти? Написах, че никъде не знаеш каква ще ти се падне, и да, може вашите да не са, и родата да не е, (за вас не съм сигурна вече), ама има и такива.

И пак да кажа, за 8659867 път, понеже чукча писател, не читател, никъде не съм твърдяла (особено с категоричност), че няма скапани частни и хубави държавни.

И, Фей, не ти отива на епохалния майчински опит във всеки пост да намираш нова обида за мен. Грозно е. Не те ли е срам вече? Аз такъв спор не мога да водя и не искам. Загорчава ми. С последния си пост просто прекали. С'я остана на кажеш, че съм новобогаташка кифла с претенции (което вече намекна) и да сложиш последния пирон.

Пупи, не знам ти как се включваш толкова категорично в спора, при положение, че ако аз нямам наблюдения за София, ти пък съвсем теоретично си ги пишеш тия неща. Тук не е Русе.

Няма да пиша повече, то така спор не се води. Аз съм супер умерена, повтаря, обяснявам, не съм крайна изобщо, а по мен се сипят тонове обиди и квалификации.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Май 10, 2017, 10:39:29
Поне в частните градини,ако не ти изнася, може да я смениш с друга по всяко време. Докато,ако търсиш място в държавната, за да преместиш, трудно ще се получи.
Нека има видеокамери в групите, голяма част от хората в офиси, магазини, фабрики работят снимани постоянно. Така и персоналът на градината ще свикне с камерата. Но родителите да нямат достъп до кадрите. Постоянното зяпане какво ми прави детето е мания за мен. Колкото и да са малки имат право на лично време и живот, без мама да кръжи от всякъде.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2017, 10:50:03
Ути, логично е всичко да е концентрирано в София. И щом в малък град като Русе са намерили решения на много наболели проблеми в държавните институции, се съмнявам да няма и в София. Както се и съмнявам да си проучвала държавните градини при вас изобщо, защото доста категорично заяви, че частната е единствената ти алтернатива. Иначе съм чела това-онова за частните ви, когато имахме някакви хипотетични намерения да идем към София, честно казано за мен са необосновано високи таксите, пак казвам всичко си е по стандартното ДОИ на МОН (седни се запознай накрая кво е), освен ако не е с чуждоземска лицензия някаква, но пак покриват общите изисквания.
Детето ти после ще се влее в общия училищен поток, и за там ли ще спориш колко са велики частните школа?
Цитат
И пак да кажа, за 8659867 път, понеже чукча писател, не читател, никъде не съм твърдяла (особено с категоричност), че няма скапани частни и хубави държавни.
Дали?
Еми затова частна ясла и това е.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2017, 10:56:10
Ми, арогантна си и се спри! Сега пък Пупи не ти е на ниво, че била в Русе :???: Че ква е разликата? Там хора не живеят.
Моля ти се.
Не ме е срам. Няма от какво. Ти трябва да се срамуваш! Умерена била. Сипа с голямата лопата квалификации безпочвени, ей така по собствените си стереотипи и заблуди и после - умерена била. Млояяяя :razz: Ако беше умерена нямаше да ме запалиш толкова!
Не, не си "новобогаташка кифла", защото имаш мнооооого по-малко пари от тях, но успех в общуването с тях, защото тези орки са мнооооого, мноооооого, има ги, за мой ужас, дори в държавната, а в частната ще са сигурно 80 на 100 :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 10, 2017, 10:58:31
Ами, Пупи, за мен е това, да. Трябва да ме е срам по някакъв начин, че смятам това за правилно за моето дете ли?

Фей, с теб не искам на тая тема да говоря повече, ти можеш само да сипеш обиди и да се блъскаш в гърдите как само ти си права на света и вселената. Мен определено няма за какво да ме е срам. Даже се гордея, че не съм избухнала още.

Ние сме в район, в който има няколко огромни квартала и само 4 ясли. Така или иначе няма да се класирам по местоживеене, представи си, съм се поинтересувала.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2017, 11:00:45
Фей, с теб не искам на тая тема да говоря повече, ти можеш само да сипеш обиди и да се блъскаш в гърдите как само ти си права на света и вселената.

Каквото почукало, такова се обадило. Поне не се бия в гърдите каква кола имам :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 10, 2017, 11:09:40
Къде съм се била в гърдите каква кола имам, ти в ред ли си? :eek: :eek: :eek:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2017, 11:10:59
В никакъв случай не говоря за срам. Просто и ние излязохме с гледни точки, а ти държеше да опонираш на Фей и да си прехвърляте разни цветущи изрази. Останах с впечатление, че другото не си го чела и не си вникнала в думите. Аз не държа да те убеждавам в нищо, но когато имам какво да кажа спрямо твоите тези, излизам с мои такива. Извинявай, че имам и аз гледна точка и смея изобщо да се включвам в спора! Не те набеждавам за лоша майка, за некомпетентна или неопитна, а по-скоро за неосведомена.  :-) С добри чувства го казвам. Повече слушай, преди да подскачаш и да се дразниш, нервиш и обиждаш!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Май 10, 2017, 11:34:55
Уфф нямам време да чета всичко, ама понеже се хванахте за воденето когато щем от моя пост- къде съм го казала?
Казах, че са по-гъвкави. Ако се случи еднократно да отидем в 9.30- няма да е проблем.
Иначе са ни казали до 9.15, защото тогава закусват вече. Водят 90% от децата между 8.30 и 9, къде съм казала, че всеки идва когато си иска?
За мен 9-9.15 е идеално, пасва ни на програмата просто, а е късен час за държавна. И всеки ден го водим по това време, ако случайно закъснеем, се извиняваме и хапва отделно, не е приятно и почти не се случва.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 10, 2017, 11:52:13
Пупи, аз досега не виждам къде съм подскачала, нервила и обиждала, чела си явно на Феята постовете, не моите. Аз се ядосах днес, че тя просто изперка нещо и прекали, преди това бях изключително толерантна към всичките ѝ обиди. Но явно, по дифолт, тия с малко опит, са малоумни, пък другите - много мъдри и се защитавате една друга на база дълго майчинство.

Аз ше си дружа със Смайли тогава :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Лора в Май 10, 2017, 13:50:35
Фей, направо не мога да повярвам на снизходителното ти, осъдително и високомерно поведение в момента. Как може с лека ръка да сипеш такива квалификации, направо не знам. Ако на мен само веднъж ми го изцепиш това иронично "златце", "златно яйце" и не знам си кво по отношение на моето дете, съм полудяла на секундата, а след 15-те пъти, в които го използва за детето на Ути, вече се чудя на какви хапчета е, че не те е метнала. Как Бизар успя да напише един толкова информативен, спокоен и балансиран пост по темата, без да обиди никого....явно не е толкова трудно.

Това да се информираш за ясли и градини ми се струва почти невъзможно. Нашата ясла се водеше много добра, но всяка група имаше различен "рейтинг" сред родителите, в зависимост от учителите. Няма как да се информираш за всеки учител, във всяко заведение, чист късмет си е къде ще попаднеш и ако имаш някакъв вариант да контролираш това попадане, както е в частните, защо не. Защо толкова яростно осъждате и заклеймявате хората, които избират частно заведение, не разбирам...

Освен това, уважения към опита на възрастните педагози, но на мен младите повече ми допадат - нахъсани са, ентусиазирани, в час с по-актуалните методи, измислят по-интересни занимания, имат по-добър подход към децата и са по-близки до нас като разбирания.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2017, 14:39:07
Ути, никакви обиди няма, само обективни факти. Арогантна си от пост 1 и продължи до края. Съжалявам, че съм достатъчно откровена да ти го кажа!
Не съм те наричала малоумна, продължавай да го повтаряш, ако искаш, една лъжа казана 100 пъти не става истина.

Лор, и тя изцепи доста ирония, но ти видя само за "златцето", а? Както казах - каквото повикало. Не съм казала нещо обидно и определението не е насочено към детето, то милото какво е виновно, а към отношението на майка му, която се прави на буржоа, чието дупе може да вирее само на часто, представи си...

Както и да е. Не намирам за нужно да се оправдавам на когото и да било. Хубаво, че Бизар се е изказала информирано, балансирано и спокойно - явно е овладаля изкуството на дзен, а аз не съм :-D Всеки със стила си. Ясно е, че когато се говорят откровени тъпотии и аз ще съм крайна, белким другият се чатне малко, ама няма шанс...Извинете, че не съм така рафинирана и на ниво свърх овладяна и полирана майка, като вас с Бизар.

Аз също харесвам младите преподавателки. Другата в групата ни е такава, даже е г-ца. Но не съм тръгнала да наричам останалите педагози "изкуфели", най-малкото, защото всичките ще остареем и изкуфеем, дай Боже, един ден. Ама тя Ути си е така, над всичко, парите я издигат.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Май 10, 2017, 14:57:01
О да, никакви обиди, сноб съм била, арогантна и надменна, сега съм била буржоа и съм парадирала с парите си, че и не вирея на държавно??!? Да не си ме видяла с Бентлито някъде?

Реакцията ти и тълкуванията на постовете ми са напълно неадекватни. Включих се с ирония в последните постове, защото ти просто прекали, вадиш думите ми от контекста и ги извърташ просто космически и смешно.

Звучиш ми като да завиждаш, че твоето златно яйце не е могло да иде в частна ясла и дай сега всички, които могат да си го позволят са гадни богаташи и ги мразим по дифолт. Аз с пари не мога да парадирам, защото нямам и защото не съм такъв човек, но явно в твоите очи трябва да се срамувам, че имам възможност за частна ясла и че за момента я намирам по-добър вариант за детето си. Направо ужас, не ме е срам! Гроздето е кисело. Не се пали толкова, ако моето дете отиде на частно, за твоето ще има повече места в манната небесна държавната ясла.

Ето, паднах ти на нивото, надявам се сега да ме разбереш.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2017, 15:30:16
Хвана ме! Завиждам ти безкрайно :lol:
Аз също, представи си, мога да си запиша децата в частна градина, искам да кажа, че не е като да нямам тази възможност. Очевидно е, най-малкото до съвсем скоро плащах детегледачка, тоест колкото една частна градина години наред. И за Тео може и да ми се наложи да го запиша в частна. Ама не седя да ги плюя просто, защото предпочитам алтернативата. Макар че съм намерила (уж) вариант да си е в градината на Цвета. Разбира се по редовно класиране - абсурд. 70 и някой си е при 15 места :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Май 11, 2017, 09:22:53
За мен също единствения вариант е частна ясла/градина за София. Нямам нужната документация - нямам официално местоживеене, както и други още бумащини. Така или иначе и да имах документацията - шансът да влезем е никакъв.Освен това попаднах в групата за градини в София и като прочетох какви схеми се правят - детето като го приемат - няма да ходи, ще си седи при мама, но ще отлага не знам си колко време, да му се пази мястото... Безумно зучи това надцакване и схеми, които са породени точно от липса на гъвкавост в системата и липса на места. И е жалко, защото много хора наистина нямат възможност за друго. Нормално е, ако някой иска и може да да си го спести, и не виждам нищо лошо в мнението на Ути.

За частната градина - от скромния ми опит със само една - нямам право да задържа детето за повече от 3 дни по домашни причини, на 4-тия ден отсъствие вече трябва да нося бележка от лекар. В това отношение не ми спестяват висене пред лекарски кабинети, наложи ми се да ходя много пъти само за бележка, включително за леки настинки, за които дори не съм давала лекарства.
Детето ми никога не е ходило с температура на градина, но са ми го връщали за най-малкия сопол, педи много пъти се е чудила как може за това да ми върнат детето. Не мога да отрека, че в някои случаи, са хващали разболяване съвсем в началото, преди аз да съм забелязала още. И въпреки този стриктен контрол много от разболяванията тази зима дойдоха точно от яслата. Затваряха 2 или 3 пъти за грипна ваканция, по тяхно решение, не на регионално ниво, защото голям процент деца бяха болни. Без редукция на таксата и без да се интересуват ако работиш кой ще ти гледа детето.
Лекарства не се носят в градината, пише го в общите условия, нямам представа правят ли изключения, но аз не съм носила, ако се е налагало да пие нещо сутрин и вечер само съм давала.

В нашата градина наблягат да спазваме часовете за водене и взимане, за да не прекъсваме заниманията, които започват в определени часове. Въпреки това - вчера например я заведох в 9,45 и нищо не казаха. По принцип мъж ми я води сутрин в 8, с отварянето, защото аз не мога да се оправя преди 9 за излизане с 2-те деца.
Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 09, 2018, 22:44:02
Днес бяхме в една ясла близо до вкъщи, направо на 2 мин с колата, частна, направо евтина, но като слушах директорката си имат всичко необходимо - голям двор, учат английски всеки ден, имат арт кабинет, музикална стая, базата е малко старичка, и единственият минус, който аз видях, е, че спалните бяха някакъв ужас - много тясна стая с легла на две нива, което не е ок, но не съм сигурна и че е болка за умиране. Другото, което ме притесни, е че децата от всички групи са общо взето заедно на двора, в спалнята спят ясленска и 1ва група заедно, и така не знам дали няма да има прекалено голям досег с вируси. Иначе ясленската група е от 10-12 деца. Момичетата, които работеха с децата бяха млади и симпатични, имат фийдбек за това какво се учи, децата изглеждаха хепи.

Какво мислите?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 09, 2018, 22:59:51
Ами събрани заедно двете групи ми звучи като 20тина деца общо. +/- някое, защото все има отсъстващи. Което за мен е ОК, средностатистическата държавна ясла и градина са с горе долу толкова деца в група, че и с 30 дори. Да, вероятно в група само с 10 деца боледуват по-рядко, но тя и без това ще си извърви пътя с болестите.
Аз съм ЗА  :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 09, 2018, 23:23:00
Ами те са събрани сутрин, докато дойдат децата и вечер, когато ги взимат. Дворът е разделен уж на играчки за големи и за малки, ама едва ли ги държат на каишки все пак. Честно казано май е масова практика да ги събират повечето групи да играят заедно преди закуска, така че то дали ще подиша вирОс 30мин или 2ч, е все тая, спасение няма.
Притеснява ме по-скоро тясната и нагъчкана спалня малко :-(


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Март 10, 2018, 07:32:03
В тази ясла, в която ние ходихме пак е така. Тясна и нагъчкана. За какво ти е да ти е широко?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 10, 2018, 09:03:22
Ми не знам, да се диша въздух, баси...също в общите помещения е супер задух, явно 99% от майките държат децата да се варят в собствен сос. То и в скъпарската беше така, отврат.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Март 10, 2018, 09:09:10
Ути, има изискване на ХЕИ винаги когато спят в спалното помещение да има отворен прозорец. В градината на Ди и при - 10 градуса винаги отваряха на клапа. Не, че спира вирусообмена, но поне влиза кислород.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 10, 2018, 09:31:28
О, супер, дано се спазва. Аз съвсем забравих да питам за климатизацията, дано имат някакви климатици, защото лятото няма да се диша вътре. Ще звънна да питам. Аз мразя задух, а и не е здравословно за децата да живеят в жега.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 12, 2018, 14:45:49
Аз пък мразя да спя на климатик, не бих пускала и на дете. Но е масово - в градината имат, в хотелите също  често няма друго отопление... винаги се събуждам с пресъхнало гърло и леко запушен нос, когато спя на климатик. Дано поне им правят редовна профилактика и почистване на тези климатици.

Ути, успех с градината, пробвай, добре звучи. Навън да са заедно не е голям проблем, даже и хубаво да общуват различни възраси. За спалнята не знам, хубаво е да са по-малко деца, но ако само това е те притеснява, на друго място вероятно ще има друг проблем.

Иначе и аз трябваше да я пускам, но с болестите ще се наложи да отложа, няма как да я пусна сега  :roll:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 12, 2018, 14:59:30
Ами общо взето е това тревогата ми, да, че е тясно, и може би задушно, общото помещение също не е голямо, но то идеални места няма. Запознах се със съседка, чието дете ходи там също, и е много доволна, каза, че е много уютно, обръщат им внимание, английски учат, каза, че детето ѝ плаче, когато не ходи, което си е показателно.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Март 12, 2018, 15:26:08
Яна лятото нали беше сборна група с всички от градината.. Един път не се разболя - виж като си отиде в бебешката група и на 3-я ден от 20 деца бяха само 7..


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 12, 2018, 15:34:03
Яна лятото нали беше сборна група с всички от градината.. Един път не се разболя - виж като си отиде в бебешката група и на 3-я ден от 20 деца бяха само 7..

То вирусите са на пикове и просто кога и дали ще уцелиш...Иначе и със 100 души да се събереш може здрав да излезеш.
А най-определящ е личният имунитет...
Аз се кефя, че Ади е здрава като цяло и не мисля, че ще има големи драми или поне това пожелавам на Ути.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 12, 2018, 16:20:56
И аз си мислех, че Ина е здрава, преди да тръгне на ясла/градина не беше боледувала почти. Изобщо не вярвах на приказките за постоянно боледуване, а толкова ми омръзна да се случва през седмица-две. Дано не е так при вас Ути.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 12, 2018, 17:43:14
То това няма как да го предвидиш. А относно пиковете, има си характерни вируси за есенно зимния период, има такива и през лятото. Тях пък как ги обичам...Постоянно са около нас и предвид факта, че честичко лечението е АБ, не се изгражда имунитет към повечето вируси, децата са най-уязвими в яслена и градинска възраст. Да не говорим как самия стрес от адаптацията сваля имунитета.
Ути, не си го представяй натъпкани в консерва, спазват се предписания и изисквания на брой деца Еди-каква си квадратура. Ако не се лъжа от РЗИ има издадена заповед да не се пускат климатици в помещвнията докато децата са вътре. Поне в нашата градина имаше такава залепена. Т.е. не го пускат да им бие в главите, а докато са на двора например. ОК си звучи яслата, за мен базата не е толкова от значение, колкото персоналът. Жените, които ще играят ролята на мама за близо 8 часа с ден. С Мими имах толкова кошмарен опит, едва се отърсих и с второто дете.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 12, 2018, 18:23:45
Ами за жените, изглеждаха ми мили, съседката каза, че са ок ама...ще стане ясно


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 13, 2018, 08:10:50
Така е, Пупи, ама ей ги моите - още от вкъщи си боледуват стабилно. И двете деца. Тео вкъщи стои, крепим го по Тетевен и пак до бронхит и АБ я докара. И двамата тоя сезон са пили по 2 пъти АБ. Е, Цвета вече е ок, при нея, ако не беше тая скапана скарлатина и проклети стрептококи неизтребими...иначе не е боледувала... :razz:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 13, 2018, 11:23:16
Аз за това споменах и АБто. Знаеш как сваля имунитет, нормално е после да са по-податливи на инфекции. Скапана въртележка, от която трудно се излиза!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 10:31:55
Я да напиша тук едни терзания...

Сигурно съм споменала,че положението в нашата градина се влоши напоследък. Напусна първо германецът, после учителката, която ги гледа от бебета и беше причина да отида там. Сега са две нови, една ок, една не толкова, но децата не са свикнали, учителките са без опит и е хаос и лудница. Почнаха пак да плачат, Бо мрънка сутрин,не му се ходи.

Затова реших да имаме алтернатива и отидохме да видим друга градина- на пешеходно разстояние от нас.

Ще напиша накратко впечатления/сравнения и вие като имащи повече опит да дадете мнение, че аз гледам още от позицията на първа група, може да има значение след 1-2 години други неща.

1. Местоположение- новата печели по всички показатели, на няма и 10 минути пеша ни е. Другата е на 10-15 с кола и ни връзва и двамата с коли, сутрин и вечер. От тази могат и нашите да го взимат. Единственият плюс на сегашната локация е въздухът- почти на Витоша е, доста по-чисто е от София.

2. База- пак бих дала плюс на новата- по-широки стаи, хубав топъл басейн, много пясъчници. Сегашната има батут и повече катерушки, но стаите са по-малки.

3. Режим- тук ми е драмата с новата. Искат ги до 8.30, тогава текат някакви проверки и дезинфекция (?) и в 8.40 закуска. Сега го водим към 9.15. Т.е. трябва да излизаме 30 минути по-рано и понякога да го будим умишлено. И са доста строги при закъснения- заключват и има цяла процедура. Сега се случва и в 9.30 да отидем, не е проблем, детето си закусва (закуската е 9.15-9.30). Не знам ако имаме второ дете (бебе) дали няма да е още по-труден този половин час.

4. Среда/групи- това не мога ад го преценя, уж и на двете места ще са по 16 деца. Но плюсът е, че сега си познава групата, има едно момиченце, с което е голяма любов- заради нея се нави да отиде днес  :-D

5. Език- това не знам дали изобщо е критерий, но беше плюс германецът при започване, сега макар и едната да говори на немски, е българка и не вярвам да даде същия резултат. На новото място имат английски 5 пъти седмучно. Та, почти равно, при сегашната може би една идея по-добре все пак, ако се общува ежедневно на езика.
6. Таксата е почти равна, не са гъвкави при отсъствия, сегашната поне лятото намалява таксата. Но за 2 месеца не е определящо това като фактор.

И общи впечатления- при нас е по-лабаво към правила, новата са по-строги, малко повече тип държавна. Не знам кое е плюс- от една страна е добре да има ред и контрол, да възпитат и нас малко :Д от друга- удобството и свободата също ги ценим. За боледувания- колежка с дете в новата каза, че една седмица болна, две ходи, всички били така. Да чукна на дърво при нас е доста по-добре и си го обяснявам с това, че са вече втора година същите деца- не обменят вируси по същия начин. Защото контролът не е кой знае колко завишен, че да е обяснение.

Та, притеснява ме първо стресът при смяната (дори сега се разплака като видя, че отиваме в ДГ, колкото и да казах, че само разглеждаме и си тръгваме) и второ ранното водене/ставане. И евентуалното по-често боледуване (което не се знае- само риск).
Съблазнява ме пешеходното разстояние.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 19, 2018, 10:36:01
Корни, сменяй смело. Първо, децата се адаптират супер бързо и няма да е стресиран дълго време, а разстоянието си е голям плюс, ще спестите време, което ще прекарвате заедно вечер, което не е за подценяване в дългосрочен план.

Второ - 8.30 не е рано, просто вие сте мързели.  :lol: Как го водите в 9.15 и после тепърва отивате на работа, че то става 100ч? Ще си мръднете малко режима, не е никаква драма това.

За боледуването си е Божа работа според мен.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 10:48:25
Ами мъжът си ходи на работа към 9.30-10, все пак вечер седи редовно до 8-9часа, ако ще и в 8 да е отишъл. Повечето им работа е следобед.
Ако го водя аз, го водя към 9 и 9.15 съм на работа, съвсем нормално.

Абее ти ще видиш мързели като започнеш сутрин да оправяш себе си и детето, което не иска да се облича, не иска да излиза, иска да гледа детско или не знам си какво,накрая всички си крещят и излизат блъскайки се от вратата  :lol: това ни е най-омразният един час от деня. Та, ще ги усетим тия 30-40 минути...

Не знам, мъжът твърдо не иска да сменяме и не му хареса новата (но той не обича промени  :-D), аз се колабея, изкарали сме 2г, остават още 2...Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 19, 2018, 11:01:51
То пък ти е супер близо до работа на теб. Не знам, ако не съм доволна, аз бих сменила. Особено щом и вашите могат да го взимат оттам, струва ми се супер голям плюс.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: black_berry в Март 19, 2018, 11:06:26
Аз не бих сменяла засега :)
Бо е свикнал, има приятели, за вас явно плюсовете не са много, даже не сте сигурни дали ги има... :)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 19, 2018, 11:18:56
Виждам плюс дори и в ранното според теб ходене. Като тръгне на училище, нали пак ти ще го водиш. Там няма искам по-късно, че е съобразено с работата ми. Обикновено до 8ч. са започнали учебните занятия, ходене на градина около това време си е един добър начин за свикване с тия порядки. Пък и какво имаш да гласиш сутрин - зъби,дрехи и чао. Нито трябва да закусва, нито имаш да гласиш прически  :lol: Отиваш на работа малко преди да започне работния ти ден и вкарваш за себе си прическа/грим. Варианти има, оправдание е за мен това, че ви е неудобен като час 8:30. И при нас беше така, дори заключваха. Имаше вариант да се подаде заявление, че ще се води по-късно, виж дали го няма и при вас.
Не виждам причина да не го изместиш. Децата са доста адаптивни, особено щом познават системата. В много случаи драмата е значително по-голяма в нашите мисли.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 11:39:58
Пупи, просто много започва да прилича на държавна с тия порядки, за какво да плащам тия луди пари?

Замислям се ако наистина искаме да го местим, дали да не кандидатстваме за държавната, пак е на 5 минути.
Единствен минус ще остане броят деца в група, щом отпада гъвкавостта...

Винаги ми е било отврат това със заключването на вратата, това трябва да  е приятно място за игра на деца, не затвор.

За училището си права, и аз съм го мислила, но там часът е нечовешки ранен и така или иначе ще трябва да свикнем. Има ли смисъл да се мъчим 2 години отгоре излишно...

Не знам, не ми е до часа, по-скоро отношението беше наистина по-строгичко и не знам дали съм готова за това, още си живея в розов балонен свят  :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 19, 2018, 11:45:53
Ами не те разбирам. За меп правилата са за това, за да се спазват. Както и аналогията със затвора - все пак е учебно заведение, а трета и четвърта група са предучилищни. Имат си часове за подготовка и ако всички се точат по различно и късно време, се нарушава учебния процес.
Децата си спят после на обяд, наваксват си спокойно ако трябва да станат по-рано.
Мариела за яслата я вждехме в 7 без 10, защото пътувахме до другия край на града. Е, оцеляхме  :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: black_berry в Март 19, 2018, 11:54:12
Корни, заключват защото все пак са деца и да не излезе някое случайно :)
Аз вдигам децата в 7, за да излезем в 7:30... в 7:45 единия вече е на ясла, а другия на фради - две различни сгради на 5м една от друга :) В 8:15 аз съм на работа на 25км от нас :)
Всичко е въпрос на свикване и организация, но ако за теб не е ок и не ти е комфортно не го мести...
За мен идеята за държавна градина е добра, ако ви приемат ще си свиква с децата от випуска и квартала... после евентуално може и в един клас да са...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 11:54:56

Мариела за яслата я вждехме в 7 без 10, защото пътувахме до другия край на града. Е, оцеляхме  :-D

То с всичко се оцелява, аз искам най-удобен и лесен вариант за нас.

Не разбирам защо да си правя живота по-сложен, ако мога да не го?

Важното е детето и ние да сме добре и спокойни.

Просто в случая меря спокойствието на свободата с това на възможността за пеша.
Ясно е, че адаптацията ще мине и замине...

Сега погледнах на камерите и са сборна група (заради ските), сигурно 20 деца и не са навън. Бясна съм, имаше слънце преди малко. Искам просто всички да си е като преди, да не го мисля, омръзна ми от стрес и промени...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 19, 2018, 11:55:58
Аз не бих могла да ти кажа дали да си преместиш детето или не, мога като цяло да ти дам моето виждане за нещата по твоите точки.

За локацията – помня, че някъде около Бистрица беше сегашната, не мога да се закълна, че въздухът ще е много по-различен, освен, ако не е някъде в гората таз градина...Лично за мен е плюс градината да е близо до дома, но вие не сте ли така или иначе вързани с коли, за да стигате на работа? Или бихте могли да мислите опции, ако не е прибирането на дете от Бистрица?
База – за мен голям двор е нещо ценно...Другите неща, които споменаваш (готин басейн) също звучат примамливо в полза на новата градина...
Режим – аз съм „за“ ред, дисциплина и правила. Мисля, че това се е усетило в тоя форум и не един и два пъти сме се драчили на тия теми. Такива истории като спи ми се, гледа ми се детско, искам да си бъркам в носа...не ми минават. И не че ние и сега тръгваме с усмивки на лице и изящен вид (традиционно бързам, традиционно повтарям 200 пъти ВЕЧЕ ТРЪГНАХ и също традиционно се гримирам в колата или дори в работата), но има ред и НЕ закъсняваме. Цвета вече свикна. Може да отне 6 години, но си струва и сега няма да имам проблем с училище и натам в живота с нея и режима й. Даже тази сутрин госпожата й ми каза, че Цвета е „мъжко момиче“, много целеустремена и подредена, супер самостоятелна и ужасно, ужасно се надух. Смятам го за важно качество в този забързан свят. Който много се мота...остави, че ще го изпреварят, ми може и да го стъпчат направо. Та – всичко е въпрос на организация! Ще си я създадете. Аз тук проблем не мога да видя. С бебе пък още по-малко – една е да го метнеш в ерго раницата и да идете да заведете Бо на три крачки, а съвсем друго да го товариш по коли и влачиш в планината зимата на -15, примерно?!
Социална среда – тук виждам най-голям кънсърн. Той е голям вече, ще му липсват и средата, и децата, нормално е. От друга страна, факт е и че децата се адаптират бързо и със сигурност ще намери приятели и в новата среда.
Език – звучи като горе-долу ще получава едно и също?
Таксата – не смея нищо да кажа 😊

За общите впечатления – казах за реда, за болестите – болести има винаги и навсякъде и ще има и в бъдеще...За стреса споменах – това би било най-сериозното, което да обмислям. Има ли случайно психолог в новата градина? Да работите нещо съвместно с него, да даде идеи, прпоръки?
Като цяло, ако съмъръзирам по точките – май виждам новата градина като добра опция, ако сте категорично недоволни от старата. Ама вие май сте някъде по средата...Дразнят ви някакви неща, но пък не сте супер крайно отчаяни...
Ако се реши да бъде преместен – от кога ще се случи това? Ден за ден или от есента?Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: black_berry в Март 19, 2018, 12:00:01
Корни,
всеки ти казва за него си как седят нещата... за мен лично, ти още не си говота да я смениш тая градина, или просто новата не е твоето нещо :)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 12:04:00
Много благодаря, Фей, супер полезно мнение  :kiss:

И аз мислех за ерго-раницата и пеша  :lol: Нищо, че е в сферата на фантазиите и вероятностите.

Предполагам ще свикнем на всички правила, но просто така удобно сме свикнали на сегашните, които ни пасват добре...че ще е в повече стресът за всички.
Не знам дали има психолог, даже за адаптацията не питах как се случва. Честно казано не ме спечели директорката, но знам, че това не е важно- все пак не тя ще гледа децата. Затова не го написах като фактор.

За местенето- и аз се чудя. Предпочитам сега, насен идват всички нови деца и е лудница. Но пък лятото като ходи нередовно ще свиква всекипът наново едва ли не...

Много благодаря на всички, ще го мислим с мъжа (може и до нашите пак да се допитам).
Знам, че сме разглезени (например с късното ставане), ама и така ни е доста сложен животът с детето (и всичко останало), та не се чувствам гузна от това.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 19, 2018, 12:14:52
Корни, навиците са голяма сила. Мен сега, ако ми кажат да преместя Цвета в друга градина...умирам на мига. Така че отлично разбирам, че сте изградили някакъв режим и рутина – и вие, и Бо...Затова, пак казвам, ключово е колко драматично е положението в старата градина. И тук биз изхождала не от нивото на немския, а най-много от емоционалното състояние на детето! Ти си познаваш най-добре детето и знаеш дали то плаче, отивайки на ДГ, защото нещо реално го тормози там или просто, защото го мързи да стане или си е такъв тип – има си по-хленчещи деца, Тео такъв ми се очертава...Но това мисля, че трябва да ви води при решението.

За местенето – а не е ли по-логично като ново дете и той да иде есента, с всички нови деца 😊 Шанс да не си единственото извънземно (все пак)...Не знам, разсъждавам си.

Стискам ви палци, ще решите по най-добрия начин.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 12:55:45
И тук биз изхождала не от нивото на немския, а най-много от емоционалното състояние на детето!

Абсолютно.
Мен ме дразни даже новата учителка като ни обяснява какво били учили днес, какво били упражнявали...абе човек, децата не те познават, някои плачат, други бягат долу при позната учителка, какво ще мислиш за програмата и езика?! Правете забавни неща, изграждайте връзка, само това е важно на този етап. Ще почака ученето, на 3 години са.

Ще й го кажа по-деликатно като намеря случай.

А Бо не плаче чак, просто мрънка, че не му се ходи- знам, че и други деца са така, говорих с една майка. Някои сериозно си плачели. Чух, че ще местят 1-2 деца... Още наблюдаваме новите учители, едната е много плаха и не се усмихва, другата ги плашела с баба Яга...не ми звучи добре. Но на другото място изобщо не ги знам също.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Март 19, 2018, 13:11:36
Пупи, просто много започва да прилича на държавна с тия порядки, за какво да плащам тия луди пари?

Е, все пак не го водиш на парти център.. а го водиш в иснтитуция, в която трябва да спазва някакви правила. Щом си се запънала за часа /което ми е супер странно/ не сменяй..


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 13:17:42
Пупи, просто много започва да прилича на държавна с тия порядки, за какво да плащам тия луди пари?

Е, все пак не го водиш на парти център.. а го водиш в иснтитуция, в която трябва да спазва някакви правила. Щом си се запънала за часа /което ми е супер странно/ не сменяй..

За мен частната градина не е институция. Не съм фен на институциите като цяло. Нито на вкарването в рамки и изобщо на традицонната образователна система у нас. Даже не знам дали бих водила на ДГ, ако имах повече опции, може би бих водила само 2-3 дни седмично заради контактите с деца.

Но това е сложна и различна дискусия...Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 19, 2018, 13:19:00
Ми на мен не ми звучи никак добре тва с новите учителки и би ми било в пъти по-важно, отколкото едни 40мин по-рано. То в крайна сметка е 8.30, не е посред нощ.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 19, 2018, 13:31:55
Ми на мен не ми звучи никак добре тва с новите учителки и би ми било в пъти по-важно, отколкото едни 40мин по-рано. То в крайна сметка е 8.30, не е посред нощ.

Ох, вие сте се запънали за часа, не аз. Уточних, че е до цяла система навици и отношение на липса на гъвкавост. Фей разбра например. Моето дете ако го будя насила, е ужасно кисел и драмата ще се усили в пъти. Засега се получава сам да се буди. Това е само един пример.
Ясно е, че ще свикнем, написала съм го. Просто е допълнителен стресов фактор към смяната на деца, място и все пак някои познати учители (сутрин са при старата си яслена, тази по танци също си я обичат и т.н.)

Имам още един евентуален вариант- да мине към горната група. Още преди го бях мислила, защото много харесвам учителите там и той беше свикнал с едната преди време. Но лошото е, че тя се понапълни, освен това ще върви един набор напред и чух, че и тази учителка си търси друго място.

Не съм някакъв инат за 30 мин, не ме сдухвайте допълнително точно сега, наистина мисля първо за детето, а чак след това за нашето удобство.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 19, 2018, 13:36:26
Не, аз не казвам, че мислиш само затова, а че часът и дисциплината ми изглеждат основното ти притеснение в новата, а всичко друго там е ок. Пък да не си доволна от учителките в старата за мен си е доста голям минус - децата да плачат и бягат никак не ми се струва нормално. Много ясно, че ще свикнете, не е болка за умиране, просто ако детето и в старата не се чувства ок...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Март 19, 2018, 17:03:26
Корни,ако ще го местиш , давай сега. След това почват да имат приятели в детската, на които страшно държат. И не по бебешки, а така истински и ще му е мъка,ако го преместиш по-голям. Винаги се адаптират, но пък защо да ги дразним.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 19, 2018, 18:37:00
Не подценявайте децата. Те са едни доста умни и адаптивни човечета, могат приятно да ви изненадат в на пръв поглед нова и стресова ситуация. Той вече има опит с институциите, с другото с времето се свиква. Не къткам вече, борба му е майката, само ще се учат така, а не чрез галене с перце.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 20, 2018, 08:14:04
Не къткам вече, борба му е майката, само ще се учат така, а не чрез галене с перце.

Амин.
Понякога се чувствам зла чак.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 20, 2018, 21:00:02
Не знам какви толкова връзки и приятелства се създават, аз не помня нито едно име на дете от детската градина, Ггледам едни снимки с едни деца - нищо, празно петно ми е.

Корни, като сложиш на везна ставането рано и пътуването 15 мин с кола е едно и също, само че едното изисква промяна и нови навици. Ако не си убедена в смяната не сменяй.

Кое те притеснява в това да върви с другия набор? Ина следва програма на деца с една г. по-големи, по преценка на учителките от градината. Ами доволна съм, не спират развитието на детето, тя всичко си знае и за следващия набор вече. За училище не знам колко има шанс да попадне с някое дете от градината заедно, така или иначе голяма част от родителите си карат детето с кола, съответно не са в един район.

Иначе за мен е важно да ме грабне директорката, нали тя контролира, тя решава, тя избира. И факта, че не си попитала за адаптацията до някъде ми се вижда показателен за това какво предпочиташ.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 20, 2018, 22:17:33
И още нещо, което забравих да напиша, от позицията на човек с 2 деца - без дисциплина и установен дневен ред нищо не се получава.
И на мен ми е трудно и не обичам да се съобразявам с правила, при нас искат децата до 9 официално, но реално до 9,30 няма проблем. Ако мъжът я води е първа, ако я водя аз е последна. Старая се до 9,30 да е там, но си изпуска сутрешната гимнастика, гладни не ги оставят.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 21, 2018, 14:56:34
Мерси, Сияна. Ще изчакам другата сецмица да видя как ще върви, защото сега са на ски някои деца (той този път не) и е друга ситуацията (сборни групи). И ние си имаме режим и дисциплина, час на лягане, час на излизане и т.н.
Той тази седмица е спокоен, защото любимата му приятелка е на градина (миналата я нямаше и заедно с новите учители му дойде в повече).
Тва във връзка с поста на Ди- явно вече имат предпочитания и приятелства...

Аз съм си доволна от градината, досега почти с всичко, само че тази смяна на учители стана много набързо и създава драми на много нива...Затова се замислям да спечеля и от близостта.

Та ще изчакам, не е нещо спешно, ако не видя светлина, ще действам...Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 21, 2018, 18:59:26

Кое те притеснява в това да върви с другия набор? Ина следва програма на деца с една г. по-големи, по преценка на учителките от градината. Ами доволна съм, не спират развитието на детето, тя всичко си знае и за следващия набор вече.


Забравих да ти отговоря на това- не ме притеснява за момента, но не искам да тръгва на училище на 6г, роден си е точно за 7 годишните през август. А като е с тази група не знам какво ще прави накрая- да повтаря трета група ли..


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 21, 2018, 19:55:49
Как да повтаря трета? Трета и четвърта са си предучилищна и си имат различно учебно разпределение.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 10:30:55
Как да повтаря трета? Трета и четвърта са си предучилищна и си имат различно учебно разпределение.


Ако тръгне с горна група сега, а не искам да почва училище с 6 годишните, трябва да повтори една година в ДГ. Примерно трета или предучилищна.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 22, 2018, 11:08:58
Да, има го това. На мен не ми пречи, ако е готова ще я пусна на 6.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 14:24:16
Сега зачетох началото на темата, за и против яслите.

По мои наблюдения не е вярно, че деца, които  не са били  на ясла, трудно свикват на градина. Или че им се губят навици.
Ще дам пример- племенничките не плакаха изобщо на градина, а тръгнаха след 3 (после пак ги спряха, може да се каже, че не ходят).
Навици да се обличат сами и да ядат сами си имат доста добри.
Бо за сметка на това- тръгна на 2, много рев първите дни. Още не иска да се облича сам и не умее за някои неща (трудно обува някои чорапи и блузи например).

Извод- те са по-оправни и дисциплинирани, без да са ходили на ясла. Че и песнички повече знаят, ако това има значение. Не виждам нищо да им липсва.

Така че е до родители и начин на гледане. Е, и като са две може бие друго, мини социум си е.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 22, 2018, 14:31:03
Не, до деца е, всяко си е различно и със свое темпо. Цвета е тръгнала на 1.6 и всичко правеше и схващаше за секунда, никога не е ревала. Тео не го виждам и на 3 да е готов да срежем пъпната връв... :razz:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 22, 2018, 15:32:18
Така са мъжете! :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 22, 2018, 15:44:29
Като не става по лесния начин, ще стане и по трудния :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Март 22, 2018, 15:52:23
Има светлина в тунела с прерязването на пъпната връв, Фей :lol: Макар още да не съм го пуснала на ясла и да не знам как ще е, но като излизам от вкъщи НЕ РЕВЕ!


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Март 22, 2018, 17:07:29
А като влизаш в банята? Щото ми писна да се къпем двамата  :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Март 22, 2018, 17:12:47
Казва ми чао и затваря вратата. По някое време идва да провери дали съм в душ кабината. Давам му цунка, затваря, пак ми казва чао и заминава.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 17:16:55
което ме подсеща, за майките на момченца, докога се събличахте спокойно пред тях? Една приятелка каза, че спряла още на 2г, защото я гледал...Аз мисля, че хич не се впечатлява и не си представям колко сложно ще е, ако трябва скоро да спра- по басейни и тн как ще се къпем...


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 22, 2018, 17:19:23
А, по басейните не сте голи?


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: lioness в Март 22, 2018, 17:21:45
Аз като излизам от нас ми маха, чао-чао и носи ключа за вратата. Но вляза ли в тоалета или банята целия блок разбира. И вече стига дръжките и успява да отвори. А банята ми е метър на два и отвори ли, веднага влиза под душа. Не съм се къпала основно не помня от кога  :lol: Понякога ако не успее да отвори просто си реве, но чак му теква кръв от носа.
Сега като се върне баща му втори път ще го родя, втори път ще ни срежат пъпната връв. Вече от два месеца е това чудо, постоянно е наврян в мен.
Корни, и аз се интересувам от този въпрос. Сега си ходя гола, но не желая да го травмирам излишно, кажете кога стават хора момченцата  :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 17:27:10
А, по басейните не сте голи?

Как бе, Ути, не си ли гола в басейните  :lol:

Нали се къпем  на душа и после и се обличаме в женската съблекалня.
 Като сме с баща му, той го поема в последно време.Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Smiley в Март 22, 2018, 17:29:57
Ами аз си се събличам пред него. Гледа ме по-скоро заради циците. Нали наскоро го отбих. А и още иска да ги гали като заспива. Надявам се като тръгне на ясла да спред с този навик. Инак ще трябва за втори път да се отбиваме :lol:

Лъвче, аз като беше по-малък го слагах на столчето за хранене (вътре в банята, ама нашата е голяма, ти може пред вратата примерно). Така хем вързан там с някоя играчка, хем ме вижда, хем не ми идва в краката да се мокри.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 22, 2018, 17:33:54
Ади стои в банята на пода на едно килимче и разглежда книжки. Също много държи да ми обясни кое точно и кога да си измия, хахах

Корни, не ми е минало през акъла, че ходите само двамата на басейн :-D Не бих си го причинила сигурно


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Fei4ka в Март 22, 2018, 17:42:46
Аз като съм сама с децата се къпя а. по време на следобедния сън на Теодор или б. след 21:30, като го приспя. Цвета гледа детски в хола и при двете ситуации и служи за бейбифон, ако ревне - тича да ми докладва в банята, а аз я пращам да стои малко при него, докато си метна халата, но всъщност не сме имали такъв случай, той Тео си спи. Като ходя по нужда не го уча да виси с мен, както беше тя - оставям ги двамата, ако ще да се избиват, да се научат, майка му стара, че и мама сере! И то на заключена врата :razz: Цвета зверски ревеше винаги да е с мен в банята и до толаетна като съм и затова с него внимавам, че хем е и момче...Не върви. Едвам я отучих Цвета към 3 г с кански ревове... :razz:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 17:46:12
Ади стои в банята на пода на едно килимче и разглежда книжки. Също много държи да ми обясни кое точно и кога да си измия, хахах

Корни, не ми е минало през акъла, че ходите само двамата на басейн :-D Не бих си го причинила сигурно

Що бе, какво му е? Аз го водех на плуване като бебе още (5 месечен), много е готино. Е, изнервящо е с обличане и оправяне на двама ни, но си струва.
Наскоро не сме ходили сами, де, той плува в градината + уикенди като сме тримата.

Ама и в банята се събличам, иначе ставам вир вода с дрехите, а не мога да чакам баща му да го къпе винаги.

Доколкото съм чела, трябва посетепенно да затварям вратата примерно (май на тая възраст- 3-4), но ако ме види, да не правя драма, ами все едно нищо не е станало. Така се създава естествено отношение към голота, полове и след време- към секса.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 22, 2018, 18:36:26
Ми и аз мисля същото, просто не ходи гола и не се събличай, докато го къпеш, пък за другото ако види, голяма работа.

Никога не ми е хрумнало да я къпя, докато съм гола. Как се къпят тия вашите деца :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 18:52:34
Ми и аз мисля същото, просто не ходи гола и не се събличай, докато го къпеш, пък за другото ако види, голяма работа.

Никога не ми е хрумнало да я къпя, докато съм гола. Как се къпят тия вашите деца :-D

Хмм, че как иначе? Като са големи за корито и се къпят прави на душа- къпем се заедно.
Че и с коритото май така беше, само като съвсем малко бебе на мивката не се къпехме заедно.
На мен пък не би ми хрумнало облечена- случва се, ама после съм цялата мокра и няма смисъл :))


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Март 22, 2018, 18:55:14
Аз влизах с тях по едно време да се къпем заедно - гледаха ме и до там.
Сега ги къпя поотделно, т.е аз съм навън. Но ем виждат гола, вжидат и баща си гол. Ще видим като порастнат още.
За жалост не разбират, че като сме в тоалетната не трябва да влизат.. все искат да кажа нещо - но казват и заминават.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 22, 2018, 19:11:21
ОО аз много обичах да се къпя с моите. Ама и все пак съм с момичета. Понякога питат кога и те ще имат гърди и до там.  :lol: Не се крия, не ме е срам.
Баща им се крие, срам го е.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 22, 2018, 19:23:26
На мен ми е странно за срам от собствено дете, но е малък може би. Бизар може да ми натяква тук, преди бях на друго мнение, имахме си тема за това  :-D


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 22, 2018, 20:40:02
Е нямам намерение да го превъзпитаван на 33. Пък и не е нещо, което да създава пречки в общуване и битуване.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: kateto в Март 22, 2018, 21:17:52
и ние се къпехме трите... ама вече го караме една по една, че иначе не стига бойлера ;)


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 23, 2018, 00:26:35
О, ами как, лесно, влиза във ваната права, държи се за ръба, аз съм отвън и я мия. Никога не съм се къпала заедно с нея, струва ми се ужасен зор. Веднъж седмично пълня ваната, за да се поплацика.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Март 23, 2018, 00:41:25
Към четири момчетата забелязват ,че си различен и е по добре да не дефилираш вече по голо дупе. Също изпитват срам. Никой не позволявам да ми прави компания за стане. Да се избият, но съм сама.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 23, 2018, 09:20:09
А, да, за тоалетна и аз го спрях след бебешка възраст. Още не се заключват вратите, но си знае и не влиза, даже понякога чука.
Е, за пишкане в някои външни тоалетни още се случва, защото не винаги смея да го оставя сам навън (зависи от ситуацията).
Ди, ок, и аз предполагах, че към 4 години. Те вече играят на доктор с една приятелка, но още не сме имали сериозен разговор, засега различаваме момче от момиче по косата само  :-D

Ути, с вана явно да, но ние сме с две малки бани, само с душ, няма как. Но съм ок да го къпе баща му, хич не се бутам  :-D Само дето лятото като се къпем по-често, няма да седна да го чакам. Но скоро май и сам ще може да се къпе.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Pupi в Март 23, 2018, 09:25:09
За последното не се надявай, освен ако очакваш да се оплакне и да се заиграе. Къде след първи клас голямата почна да се къпе сама, пък косата е дълга и аз я мия. Но да се измие качествено и от-до със сапун преди 6-7г., едва ли.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 23, 2018, 14:24:23
Цитат
но още не сме имали сериозен разговор, засега различаваме момче от момиче по косата само  Cheesygrin
Ъ, аз още миналото лято въведох термините и казах какво имат момченцата и какво имат момиченцата. Тя ме пита по отделно за всяко приятелче дали има и какво има,  за баща й също и аз и казах. Знае, че ги има нещата, че са различни при момченца и момиченца и толкова, не съм навлизала в подробности. Също, че се крием като ходим до тоалетна и да не си вдига роклята, защото там е тайно място, да не си го показва на никой, освен при помощ за тоалетна (аз, учителките и баща й).

Моите като имат малко косичка (малката все още редовно я смятат за момче) какво да обясня, сега нетърпеливо чакаме да порасне мнooого дъъълга косата (до земята!) и да правим плитки. За училище може и да стане :lol:


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: D.Dimitrova в Март 23, 2018, 15:29:22
Корни, за външните тоалетни аз да вляза сама ,а той отвън му се доверих на пет. По - рано не знаех вода ли ще пусне, ще се шмугне ли някъде или просто ще се заключи в съседната тоалетна отвътре. Сега спокойно ме чака, ноооо пита : мамоооо, акаш ли?, или уведомява влезлите: аз чакам тука мама да пишка. За банята му правя вана с пяна от обикновен детски шампоан , за да си поседи сам и познание.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: bizzare в Март 25, 2018, 14:10:04
Хаха, Корни :)))
Няколко  години по-късно - ходим си по гащи пред тях спокойно съвсем. Сега, ако съм гола съвсем, ще обърнат внимание, ама честно казано, гледам да не го правя на голям проблем. Ако ми се наложи да шъкна съвсем дибидюс, защото нещо съм забравила набързо, не е краят на света. Израствайки в съвсем различна обстановка, мисля, че е 100% по-здравословно и за самото тяхно себеусещане, да растат в по-свободна атмосфера и че видиш ли, връхлетиш ли върху някой, докато е гол и се облича или в банята, не е кой знае какво. Не се заключваме, не се гоним и не го повдигаме на въпрос.

Иначе те двамата от време на време още се къпят заедно, според мен ще спрат, докато на единия от двамата не му стане неудбно и тъпо вече и просто на тях разчитам да си покажат, още са си по бебешки настроени за игра.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: utopia в Март 25, 2018, 14:49:59
И аз така виждам нещата - да не се показваш нон-стоп, но пък ако те видят да не е краят на света.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: Korneliq в Март 25, 2018, 20:16:34
И аз точно като теб, Биз- гледана съм различно (Затова сигурно и различното мнение преди години), но мисля, че по-свободно отношение е по-добре, не като ощипани. И още не се крия и хич не ми се започва, просто питам, да не му увреждам психиката нещо  :-D

Ди, аз и сега на 3 го оставям на обществени, ако е безопасно- примерно широко с втора врата. А и като обещае, че няма да мърда, го прави засега. Но ако има улица или много хора и подобни, си го прибирам в кабинката.


Титла: Re: Яслата - алтернатива или необходимост
Публикувано от: syanna в Март 26, 2018, 08:04:56
Единственият път, когато я остваих сама пред тоалетната да ме чака само чувах как гласът и се отдалечава, а аз виках от вътре да стои отпред (нямаше как да изляза моментално), после тичах по коридорите да я търся и се чудех в магазина или навън да ходя първо, защото беше голям център... Намерих я на паркинга при баща си и спокойно ми обясняваше, че просто искала да излезе при тате   :x :angry: