chick-chat.org

Женски работи => Любов, секс и контрацепция... => Темата е започната от: utopia в Март 06, 2013, 11:39:40Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 11:39:40
Момичета, пиша ви тук, защото ръчичките ми треперят. Получих си резултатите от хистологията днес - carcinoma in situ. С други думи - хистологично си е рак, НО още не е минало както каза Хепи базалната мембрана и не се налага отстраняване на матката. Слава Богу, слава Богу, просто толкова съм ужасена. Биопсията ми не е била реална! Била е с по-ниска степен, това е...рак (както може би се досещате от думата карцинома в резултата)...още 2-3 месеца и може би щяха да ми махнат матката...

Слава Богу, че докторът е успял макар и по-дълбоко от очакваното да изреже всичко до здрава тъкан!!!

Освен това имам един от най-опасните щамове на ЧПВ, 31ви, силно канцерогенен.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Pupi в Март 06, 2013, 11:44:26
Малко разбрах от написаното, честно казано ми е непонятна темата. По думите ти разбирам обаче, че е по-малкото зло. Дано, дано това е последното нещо, което те разтреперва от ужас! Дано всичко вече да бъде наред  :kiss:  :clover:
Какво следва от тук нататък?


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 11:50:59
Ами най-общо казано ракът започнва да се развива локално и докато още не е минал тази мембрана, може да бъде премахнат без да се маха матка, химиотерапия и прочие. Мине ли я...край. При мен е хванато буквално в последния момент, преди да мине мембраната и слава Богу всичко е наред!!!

Ами прегледи, прегледи на всеки 2-3 месеца, само това!


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Март 06, 2013, 11:59:48
Радвам се, че най-лошото е минало и че звучиш толкова облекчено. А сега ще има ли нещо като профилактика, хранителен режим или нещо подобно? Питам, защото при майка ми това беше важна част от възстановяването - хранителни добавки, храни с антиканцерогенни съставки и т.н... Всъщност, нещо като преминаване към по-здравословен начин на живот.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 12:03:17
Ами...не. Само чести прегледи да се следи да не се повтори и така. Явно по-малко нерви и различна нагласа към живота. Защото аз канцерогенния щам си го имам и той няма да се махне нито с лекарства, нито с добро хранене. Следене и стиснати палци :-)

Ти как си, Лори? Много те мисля, да знаеш. Вчера минах покрай една детска градина "Жирафче", ама шофирах и не можах да ти я снимам :kiss:


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Март 06, 2013, 12:15:37
Палци ще стискаме непрекъснато! :kiss: Ама имат си значение храните, не ги подценявай. Поне омега-3 и повечко антиоксиданти гледай да приемаш.

Жирафче, хах. Аз не знам как съм, не съм в добър период. И не само заради здравето, макар че има връзка, просто всичко върви надолу и дори не искам да се боря. Но няма да конкретизирам тук, че и аз не съм съвсем наясно какво се случва.
Още повече съм изнервена, че цикълът ми закъснява с повече от 2 седмици и може би ще се наложи да отложа операцията, ако не дойде днес-утре. Хем пих хапчета за предизвикване и пак го няма. Никога не съм се молила за отрицателен тест за бременност така, както сега и добре, че беше такъв, иначе мъжът ми щеше да си събира багажа.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Fei4ka в Март 06, 2013, 12:38:50
Не пиша много, но да знаете, че на всички ви стискам палци да сте добре и тези здравни неволи да останат в миналото.

Ути, много се радвам, че е хванато навреме и че сега си добре.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: deni_4ka88 в Март 06, 2013, 12:44:18
Ути,и аз се радвам на положителните резултати.А за храната и аз съм на мнение че помага-като профилактика си прави чай от джинджифил с мед и кисело мляко с куркума,или добавяй куркумата в яденето,също и чесън.
А искам да попитам защо биопсията не е реална?Не съм много навътре в тази сфера и се надявам да не задавам глупави въпроси.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 12:46:10
Защото е показала по-ниска степен увреждане, отколкото е било в действителност.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Vivi в Март 06, 2013, 12:47:31
Ути, Ути, Господ да пази от подобни неща! Пожелавам ти никога повече да не се сблъскваш с такива работи.

Лор, какво са препоръчали на майка ти като профилактика? Аз хранителна добавка Антиоксидант взимам, преди взимах и Омега-3. Нещо друго полезно, препоръчано от лекар?


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: foreveryours в Март 06, 2013, 13:26:31
Леле  :clover: друго не мога да кажа..  желая на всички ни да сме много здрави и дано  всичко лошо да остане в миналото, и на никого да не му се налага да се сблъсква с подобен ужас.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: lioness в Март 06, 2013, 14:10:40
Ужасих се като прочетох, Ути.  :-? Как карцином бе, толкова сме млади още, направо ми настръхва косъма като си го помисля!
А за щама, моя приятелка преди няколко години се беше сдобила с букет венерически болести и покрай изследванията и откриха трите най-опасни щама. Проведоха и лечение с ваксини против папилома вирус, плюс още препарати, и имаше добри резултати. Но тя наистина много лечения комбинира, включително изцяло хранителния режим подобри. Тези дни ще я видя и ако искаш ще разпитам с подробности.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: bizzare в Март 06, 2013, 15:24:00
Леле, Ут, направо не мога да повярвам. Напоследък много съм се размислила над темата и нямам никакви познания, някой има ли представа на какво се дължи тоя раков бум сред младите? Наскоро от страната на Краси загубихме няколко млади човека от рак, напълно нелепо. Единият е по-млад от него, без никакви признаци се е погубил за 10 дена, като слушах историята, ми настръхна всичко. Чак като му е станало физически зле, са отркрили, че всъщност всички органи са му погубени вече, как е възможно. Та, и при Ут и теб също..това нещо от личния начин на живот ли е, или просто масово няма как да се избегне?

Това, че носиш този щам какво означава - придобит ли е, може ли да избие пак? Егати, нямам думи, силно те прегръщам, не мога и да си представя какво ти е просто.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 15:53:39
Вирусът се придобива по полов път и е все едно като херпеса - имаш си го и може по всяко едно време да тръгне пак и да направи пак същото, затова се препоръчват имуностимуланти, да си поддържаш организма в добро здраве.
Като цяло има 2 версии на лекарите - едната е, че ако се изреже и се направи такъв курс с лекарства за имунната система, той по някое време изчезва от организма. Другата е, че си стои в засада и никога не изчезва. По тая логика ако вече го имаш, не може да те ваксинират, нито да те излекуват. Могат да те ваксинират само ако още не си заразен, точно по тая причина ваксинират основно 12 годишни.
Аз иначе ще пробвам с имуностимуланти, но досега не съм чула за излекуван от ЧПВ, ако беше толкова лесно, нямаше да врещят толкова колко е опасно. Някое медицинско лице може да добави или да ме поправи евентуално ако греша, но поне след това масово четене, което направих, това разбрах.

Биз, аз лично предполагам стрес и кофти живот - и под кофти живот нямам предвид муане на макдоналдс всеки ден, ми всички гадни хормоно-наблъскани храни + мръсен въздух, малко движение и така...

И пак ще напиша и ще го болдна, имала съм винаги раничка и 1ва група цитонамазка, това нещо се случи за година и половина - две и за малко да е твърде късно.

Не пропускайте година без цитонамазка и колпоскопия! Колпоскопията е задължителна всяка година, освен това раничка не бива да се оставя само "под наблюдение"


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: bizzare в Март 06, 2013, 16:17:18
Добре, при мен никога не е ставало въпрос за колпоскопия, нито съм чувала някой да агитира за това, нито дори някой от форума да си прави профилактично, сега се оказва, че и цитонамазката е неефективна диагностика ли, егати. Ако на прегледа не се вижда раничка, това премахва ли съмненията за такива истории?

За ЧПВ имам някакъв бееегъл спомен, че Таня (Пърли) имаше/го е имала и се беше преборила, не помня и аз вече.

А кои са антиканцерогенните храни и какви имуностимуланти ще ползваш?


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 16:44:29
А, за храни не знам, ще си взема Изопринозин да пия.

Ами ако не се вижда раничка не е гаранция, защото раничката е едно на ръка, а измененията от ЧПВ не са задължително под формата на "раничка". Примерно аз освен, че имах раничка, имах и едно като бели полипи - изменени клетки, но те не се виждат при обикновен преглед, а само с колспокоп, защото се оцветяват в бяло, само когато те намажат с някакъв реактив (не помня с какво точно).

Тъпото на цитонамазката е, че тя е доста повърхностна, плюс това се взима само от малка площ, горе-долу може да те ориентира, но за справка, моята цитонамазка сега от декември от каналчето беше 1ва група, а после се оказа Карцинома ин ситу - смятай какъв ориентир е!

Едно момиче от групата там конизирани в бгмама-та, беше с цитонамазка втора група и биопсия ЦИН3 - тежка дисплазия, така че и резултат 2ра група без колпоскопия явно не е достатъчен. В общи линии като ти опре до кокала, тогава ги научаваш тия неща, аз затова правя пропаганда за колпоскопии, и аз не знаех, а научих по кофти начин.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: bizzare в Март 06, 2013, 16:51:52
А  колпоскопията ли открива ЧПВ в организма? И се извинявам, ако ми е тъп въпроса, но ако предположим, че в момента нямам и не сменям партньори, предпазена ли съм?


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 16:56:04
Изобщо не се извинявай, всички трябва да знаят!

Не, колпоскопията може само да ти каже, че има изменения, какви са горе-долу като тежест, могат да заподозрат ЧПВ, но не могат да го докажат. При мен пише "абнормални клетки" или нещо подобно, но на база на колпоскопията и цито-то се взима решение какво да се прави, следващата стъпка е биопсията, за да определи до каква степен/дълбочина е увреждането и евентуално рак ли е, не е ли...

А за ЧПВ се прави специално ДНК изследване, май има два вида, едното казва само: имаш/нямаш, а другото е конкретно типизиране на щамове, което аз правих. Прави се като микробиология, едно памуче, носиш го в лабораторията и това е. Аз правих за 12 щама типизиране, само най-опасните, и имам само 31ви (който е сред 4те най-гадни).

Ако в момента нямаш и не сменяш партньори, си предпазена, само че ти не знаеш дали нямаш. Теоретично могат да си стоят и организмът ти засега да се справя с тях без да има увреждания.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: bizzare в Март 06, 2013, 16:59:44
А това ДНК изследване оправдано ли е да се направи просто ей така профилактичсо, или е твърде скъпо и ти го назначават само като опреш до там?


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 17:03:55
Ми моето беше 87лв, скъпичко е. А и честно казано е напълно безполезно, и да го имаш, нищо не може да направиш, освен да се стреснеш и да ходиш често на прегледи, не се лекува. Аз го направих просто информативно, като цяло не е оправдано.

Но иначе колпоскопия и цито веднъж годишно са достатъчни (е, най-добре на 6 месеца), за да може да се хване навреме ако има нещо. И по-малко нерви :-)


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: bizzare в Март 06, 2013, 17:16:14
Е, аз по-скоро за успокоение, ако го нямаш, имах предвид :D
Иначе ясна работата, мерси за разяснението :) Може би есента тогава ще отида пак на преглед и ще си поискам колпоскопия, а другия месец мисля да се замъкна по гръдните истории.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 17:18:39
Ми тя колпоскопията нито е много скъпа - 30-40лв да е, нито боли, но е много информативна, не знам защо не е толкова разпространена, много ме е яд, че много хора не знаят, вкл. и аз ако знаех...

Също много ме е яд, че имах раничка години и че едно уж от светилата в София, ми обясняваше как била малка и нямало нужда да се третира...и все бях 1А, все нямаше нужда от друго, може би ако бях направила една колпоскопия едно време, нямаше да се стигне дотук. Ама, здраве да е!


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Fei4ka в Март 06, 2013, 17:20:36
И по-малко нерви :-)

Ех, да беше така лесно :-?

Много полезни неща, Ути. А тази колпоскопия всеки гинеколог може да я извърши? Тоест е нещо стандартно, така ли? И защо тогава нито я препоръчват, нито нещо споменават? Принципно гледат каквото се може повече да ти направят за пари, странно... :roll:


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: bizzare в Март 06, 2013, 17:20:55
Оф ами да, то за съжаление все по трудния начин се научават нещата, а и много хора си минават лесно межу капките, така или иначе. Яж джинджифил с мед, че убивал раковите клетки и си пушка :D


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 17:24:20
Принципно всеки, който има апарат, да, но не всички имат.

Апаратът има 40 пъти увеличение, слагат спекулум, мажат те с нещо, след което увредените клетки "светват" и после те гледат. Аз даже гледах екрана, защото мен два пъти ме гледаха на видеоколпоскоп, разликата наистина е огромна с обикновен преглед, наистина се вижда много ясно къде има проблем.


Титла: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Март 06, 2013, 17:30:37
Това трябваше да се отдели в тема, даже още в началото на историята на Ути.

Виви, не съм сигурна за всичко, което пиеше майка ми, че то много неща бяха, а и все пак тя беше с химиотерапия и там нещата са много сложни с имунната система. Знам, че един от най-мощните имуностимуланти, които пият раковоболните, е Саменто. Също помня, че трябваше да яде много червени плодове и зеленчуци, най-вече червено цвекло - задължително всеки ден.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Март 06, 2013, 18:15:01
Ех, Ути, през какво ти се наложи да минеш... Пожелавам ти това да е последната ти такава негативна емоция, през която минаваш и от тук нататък само хубави неща да ти се случват.
Не съм много сигурна ама мисля, че на мен са ми правили профилактична колпоскопия без аз да искам. Отчетливо си спомням лупата за 40х увеличение. А за ЧПВто - една моя колежка имаше. Лекуваха я в онкологията и като го премахнаха и биха ваксината.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 18:34:45
Ми това е спорно, поне от това, което аз съм чела. Едните лекари те смятат излекуван и ти бодат ваксините, другите казват - нищо не може да се направи, имуностимуланти и мониторинг. Още не съм сигурна дали това слагане на ваксини на заразени хора не е просто замазване на очите и взимане на пари.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Март 06, 2013, 18:37:38
Нямам представа в интерес на истината. При нея така процедираха и в момента, да чукна на де що дърво има, кара разкошна лека бременност.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Март 06, 2013, 20:58:56
Нямам възможност да прочета всичко, но искам да се включа, понеже работата ми е свързана с ХПВ и ми се иска да нахвърлям някои неща.

ХПВ е вирус, който се предава по полов път и по най-нови данни презервативът не пази. Има много щамове като 4 от тях са най-високорисковите за карцином на шийката на матката. Това не значи, че другите са безобиди- има други, които също могат да доведат до карцином, някои водят до образуване на кондиломи във влагалище/малки срамни устни, а други са безобидни и видят до образуване на малки брадавички по кажата. От тези, които някои хора си връзват с косъм, за да им се спре кръвообръщанието и да "паднат".

ХПВ вирусът навлиза в тъканите на шийката на матката през микроцепнатини. Има едно НО. Тази тъкани се възобновяват и според някои проучвания, ако жена заразена с вируса не прави секс около 2 години тя ще се самоочисти от ХПВ-то и ще бъде здрава. Лошото е, че мъжете се заразяват, нямат последици, но връщат вируса на жените си постоянно, защото винаги при правене на секс се получават въпросните микроцепнатинки.

В момента на пазара има имуномодулатори, които имат много добри показатели спрямо ХПВ инфекциите. Пият се от 2мата партньори и показват много голям процес на изчистване.

За цитонамазката- цитонамазката е клетъчен препарат, който се гледа от ХОРА!!! За нещастие не всички патолози са специалисти в тази насока и се правят пропуски.
Мнението на специалистите за колпоскопията е много противоречиво и аз самата не мога да преценя кое е най-реално и некомерсиално. В момента общувам с много водещи лекари и има 2 лагера. Едните смятат, че колпото е задължително, другите твърдят, че първите мислят за финансовите си облаги. Тъжното е, че почти всеки гинеколог има колпоскоп в частния си кабинет, но не всеки е сертифициран, а още по-малко са тази, които наистина разбират. В София я има 5 можещи, я не. Така че според мен нещата за колпото са много сложни и аз съм недоверчива.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 06, 2013, 21:03:16
Бе аз ще си правя оттук нататък цито и колпоскоп на всеки три месеца, пък ако ще да е противоречиво, на мен щеше да ми спаси гъза буквално ако я бях направила по-рано.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: aleto в Март 06, 2013, 22:49:51
Хепи,тия образувания по кожата,дето ги връзваме с косъм? Аз имах едно такова под окото и го махнах,после имах 2-3 като песъчинки съвсеем дребни. Ама си мисля,че го имах още отпреди да правя секс.

Сега на мен кога горе-долу ми е удобно да правя колкото,на мен лигавицата ми е изтормозена гаранция-поне така си разсъждавам де?

Аз днес и аз бях на лекар рано сутринта,изчистена съм,направихме и кръвен тест .Наред е всичко,да чукна на дърво.

Ути,Господ здраве да ти дава,ама по много !


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: alivera в Март 07, 2013, 16:32:12
Ути, Господ те е целунал. :) Много се радвам, че нещата не са толкова ужасни, колкото ги описа че могат да бъдат. Много здраве от тук нататък - само това.  :clover:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Март 28, 2013, 13:47:17
Момичета, на кой дне след като цикълът свърши, се прави цитонамазка? И към Ути, колко струваха двете изследвания - цито + колпоскоп в центъра на Пиротска. Реално, днес ми е първи чист ден, и този месец съм си обещала да се изследвам, но все още се чудя къде. Единият вариант е Пиротска, другият при д-р Чалманов в Шейново, искам да е на място, където ще направят по-прецизно изследването.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Март 28, 2013, 13:53:35
И аз съм в чуденка...
Утре съм на мамолог, който е с първа специалност гинеколог и обикновено ме преглежда и гинекологично и взима цито.
Но той не прави колпоскопия (доколкото знам) и се чудя има ли смисъл обикновен преглед при него, или да ходя при този на Ути с колпо-то.

Ако съм винаги първа група и всичко е ок на прегледа, какви са рисковете, т.е. може ли пак да има нещо, което се вижда само при колпоскопията? Чудя се дали да остана за преглед утре, или не, пък не ми се иска да ходя 2 пъти в един месец, не ми е от любимите занимания.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 28, 2013, 13:56:45
В Пиротска нямат колпоскоп, а иначе де да знам, цито е към 15-20лв, а колпоскопия е 30-40 обикновено. В Шейново имат видеоколпоскоп и ако има нужда може да си запишеш снимките на флашка, което си е гот.

Ами Корни, аз винаги съм била първа група, но имах раничка, т.е. да, има неща, които се виждат само на колпоскоп май...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Март 28, 2013, 18:26:35
За цито и за колпоскоп за в Шейново знам, че и доктор Станков е добър. Два дни седмично знам, че има свободен преглед ама не помня в кои дни. Цените по мои спомени са такива каквито Ути написа.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 28, 2013, 18:53:41
Да, аз бях при него точно, Жулиет, ето и координатите му ако някой иска:

http://hristogeorgievstankov.ginekolog.bg/ (http://hristogeorgievstankov.ginekolog.bg/)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Март 29, 2013, 12:34:29
Записах си час за д-р Станков за девети април. Благодаря за координатите. :)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 29, 2013, 13:29:08
За нищо, успех, той е много внимателен и акушерката е много готина :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Blow в Март 29, 2013, 16:41:13
Колпоскопията не е спорна, тя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Пред очите ми приемат ежедневно млади жени с напреднал карцином и цитонамазки първа група, взимани на 8 месеца.
Всеки коректен гинекологичен преглед трябва да съдържа ехография, колпоскопия и по преценка секрет и цитонамазка. Така работят лекарите в Шейново и Майчин дом и така спестяват много тревоги, както при Ут.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Март 29, 2013, 17:02:24
Взимам предвид мненията на Блоу и Ут и ако моят лекар няма колоскоп (както предполагам), директно отивам другия месец при този в Шейново. Много полезна информация, на мен досега никога не са ми предлагали, а съм била при 3ма лекари поне десет пъти...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 29, 2013, 17:10:20
Блоули, на мен ми е много мъчно, че и аз така с първа група и...това за колпоскопията го разбрах по трудния начин, ама вече ще знам, а и поне тук да предам мъдрост :-D

Също много ме е яд, че небезизвестният Велев ми обясняваше, че не е нужно да се взимат мерки за раничката ми 4 години и не ми е предлагал колпоскопия даже :!:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Април 01, 2013, 09:36:33
Хм, явно въпросът е доста спорен. Онзи ден мамолгът ми (който е с първа специалност гинеколог) като го питах за колоскопия каза, че било абсурдно да се прави профилактично. Не го казвал, за да ходя при него (той няма), ами наистина не се налагало, той и на дъщеря си правел само цито и преглед...Та ме обърка, но тъй или иначе предишното ми цито беше преди 6 месеца и имам още няколко месеца да помисля. Сигурно все пак ще ида при Станков, не мисля, че има какво да ми навреди.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 01, 2013, 10:00:41
Абсурдна му е главата! Смотльо.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Април 09, 2013, 12:26:01
Бях при д-р Станков, с много добри впечатления съм като цяло. Взе ми цитонамазка и ми прави колпоскопия, на която, уви, се видя и раничка, и някакви други неща на две места, които той наричаше "нежна мозайка". Сега остава да си изчакам резултата в следващите 10 дни и да видим какво следва. Гррр.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 09, 2013, 15:12:23
Радвам се, че си доволна, щом не е поискал веднага биопсия, явно нищо не го е притеснило :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Април 12, 2013, 12:28:35
Ути, при теб след операцията как процедираха с разните инстанции? Ходи ли по комисии, регистрираха ли те в онкологията, телк-ове, някакви безплатни прегледи, изследвания? Аз направо съм в шок вече, по цял ден вися по болниците, препращат ме от лекар на лекар, едни папки, протоколи, хиляди документи и сега като разбрах и за да се явя на телк какви хамалогии са, изобщо не знам дали да ходя. Никога не съм знаела през какви неща трябва да минават онкоболните - вместо да си почиваш и да се възстановяваш, висиш по цял ден буквално по болниците и имаш някаква супер сложна система да следваш, аз поне нищо не успях да запомня, добре, че майка ми има опит и ме води.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: D.Dimitrova в Април 12, 2013, 13:18:38
ути не се води онкоболна или нещо за телк, знам го защото имам дружки. На теб този ТЕЛк какво ще ти даде като придобивка и нещо безплатно има ли, което да ти е полезно? Съчувствам за разправията.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Април 12, 2013, 13:28:50
Ами доста голям процент ми се полага за моята болест, а за проблема с гласните връзки дори още повече. Не знам конкретно всичко, но някакви пари на месец, безплатни прегледи, изследвания и други облекчения. Майка ми, например, има намаления при плащане на сметки за ток, телефон и т.н., безплатни пътувания с влак, безплатни винетки....доста неща са, не ги знам всичките.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 12, 2013, 13:41:13
Не се водя онкоболна, Лори, нищо, че диагнозата съдържа думата "карцином". Реално е пред-ракова фаза и веднъж премахнато изменението, се водя излекувана.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Април 12, 2013, 18:05:53
О, това е много хубаво! Висенето по болниците може да те довърши просто. Аз вече съм тотално бясна, защото днес в онкото ми казаха, че в моя случай не се явявам на лкк за болничните, а ми ги издава личната, сега личната каза, че не можело тя, трябвало комисия, в понеделник пак ще ходя при нея да ми издава протокол да ходя на лкк! Аман!


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 15, 2013, 14:21:47
Ивена, нали знаеш, че можеш да звъннеш в кабинета за резултати и преди 10тия ден, да се похвалиш после с добър резултат :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Април 15, 2013, 19:01:07
Благодаря за съвета, аз тъкмо броях дните и установих, че утре е седмият и как трябва да чакам до петък, но наистина ще проверя утре преди обяд, дано да има резултат.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Април 16, 2013, 10:57:32
По телефона ми казаха - втора, първа група, което не разбрах съвсем какво означава, ще отида утре за консултация. :/


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 16, 2013, 11:17:23
Цитото се взима от две места, от порцио и от цервикален канал, вероятно затова има два резултата, аз имах 1-3а, което е шантаво, ама...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Април 17, 2013, 19:18:16
Докторът ми каза да отида пак след 6 месеца. За момента препоръчва само наблюдение.
А пък да ви кажа колко съм проста, на бланката от цитонамазката бяха изброени:
 - АДЕКВАТНОСТ НА МАТЕРИАЛА:Задоволителен за оценка
кръв
микроорганизми
възпаление
хипоцелураритет
лоша фиксация
липса на клетки от ZT
ОРГАНИЗМИ:
trichomonas vaginalis
гъби,морфологично съвместими с candida spp
променлива флора,подсказваща за бактериална вагиноза
бактерии,морфологично съвместими с actynomycec spp
клетъчни промени свързани с herpes simplex virys

И аз я взимам след прегледа, разглеждам я и си викам, баси, всичко това ли имам???????????? и гъби, и трихомони, бактериии, wtf, и тоя лекар НИЩО не ми изписа за това????, тъкмо бях готова да го пратя във всички възможни черни списъци и започнах да разгадавам конкретно какво означава: хипоцелураритет, чудейки си как ще отида да се срамувам някъде за "перфектното" си състояние, когато видях, че това всъщност била типова бланка, върху която отбелязват, ако някое от тези го има. Камък ми падна от сърцето.

Реалният ми резултат е: порцио-предимно левкоцити; сред тях единични клетки с хиперкератоза, метапластични клетки.
Което не знам какво означава.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 17, 2013, 20:41:46
Нищо от притеснителните неща не е, тях поне ги знам :-D Супер, честит чудесен резултат!!! Аз съм се отдала на сериозен секс  :lol:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Май 20, 2013, 11:47:13
След около 2 седмици би следвало да отида на първи профилактичен преглед след операцията и нещо ме тресат големи притеснения дали са махнали всичко и дали всичко е наред и да не ме изненадат пак с нещо ужасно. :roll:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: lioness в Май 20, 2013, 11:50:16
Нормално е да се притесняваш, всеки би имал вътрешен страх. Дано всичко е наред и няма помен от гадината.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: aleto в Май 20, 2013, 23:44:48
Аз ти казвам,че си чиста като свирка. ( Тъп превод на английски израз,но много ме забавлява)

Много късмет !


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юни 06, 2013, 14:46:18
Днес съм на преглед след работа, ще докладвам после. Вече имам страх и от гинеколози май :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юни 06, 2013, 16:11:36
Стискаме палци, ще ти кажат положителни неща и от радост ще се скъсате от секс тия дни- това ми е прогнозата  :razz:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юли 15, 2013, 23:05:43
Да побутна агитаторската тема и аз :-)

След "чиста" микробиология (вечните течения дето си имам са си били точно от секрецията от раничката), цито - Pap2 и констатация за нищо нередно след колпоскоп и оцетна киселина отидох да "правя нещо по въпроса" както обичах да го наричам :lol:
Направиха ми ДТК (диатермокоагулация), манипулация за около 10-12минути с ток. Усещането започна като лека болчица от боцкане и стигна до гъдел.. От миризмата на опърлено и пушекът, които се вдигаха, както и лекарката, която от време подухваше да си разчисти картината ми стана смешно по едно време.
В никакъв случай не разходка в парка, но и нищо страшно при алтернативите ако човек НЕ СИ ПРАВИ РЕДОВНО ПРОФИЛАКТИКА!!! :-)

Имам късмет, че за толкова години (поне 2 преди да забременея, 9 месеца бременност и 9 месеца след раждането), през които си я мъкнех, тази раничка е нараствала само на площ, но не й да се изменя епитела! В никакъв случай не правете като мен! Ходех веднъж годишно на цито и си мислех, че е достатъчно... Както казва Ути - на всеки 6 месеца цито + колпоскоп задължително!

След 3 месеца съм на контролна цитонамазка и колпоскопия. Месец без секс (хаха, каква изненада :lol: :razz:) като се очаква да имам кървене когато "коричката" пада след около 15тина дни. Никакво море, басейни, вани (предполагам) този месец.
И имам намерение да започвам ОК след морето. Изписа ми тези, които съм пила и преди години и се чувствах чудесно от тях.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: motley в Юли 16, 2013, 01:15:21
Аз искам да си направя профилактично изследвания, да знам, че всичко ми е точно. При гинеколога какво да си поискам освен цитонамазка? Колпоскоп има ли и в малките градове? Досега никакви изследвания не са ми правили.

А от личния освен кръвна картина, урина и кардиограма? Има ли някакви хормони, които е хубаво да изследвам?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юли 16, 2013, 08:44:36
Достатъчно ти е цитонамазка, микробиология и колпоскоп. Не знам дали има в малките градове, поинтересувай се, не знам в кой град си.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 10:16:32
Я кажете къде може човек да се запише на преглед с колпоскоп, освен при Стаменов? Там трябва с месеци по-рано, а аз искам като ми дойде цикъла да се запиша за след 7-10 дена, че нали е добре веднага след цикъл.
Вече двама лекари питам и те казват, че нямат колпоскоп и това се правело само при наличие на проблем или симптоми, не профилактично на всеки...не знам и аз на какво да вярвам, като чета тази тема е едно, ама все пак лекарите са учили по 6 + години и не мога да им кажа "ама във форума така пише", някак си...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юли 16, 2013, 10:52:46
Значи Корни, аз вече поне четири момичета пратих при моя лекар - бързо се записват часове, работи вечер до късно и е много внимателен, а е и гуру-то на колпоскопа доколкото знам, давам координати:

Шейново, доктор Христо Станков
Колпоскопски кабинет
02/ 9659467/каб. №3/


Корни, при него пратих Ивена мисля (да ме прощава ако бъркам), Паячето и две приятелки :-) Всички са доволни.

Що се отнася до колпоскопията, това, което аз научих, мога да го обобщя, пък някой да ме поправи ако греша:

Цитонамазка
+ взимат се два резултата, от канала, и от шийката
- взима се само от малка площ, повърхностно и резултатът не е категоричен, при добра цитонамазка пак може да има проблем

Колпоскопия
+ бърз и безболезнен начин да се огледа цялата шийка, нещо, което цитото може да пропусне
- разглежда се само шийката, проблеми в канала не могат да се видят

При предполагаеми проблеми в канала правят абразио на канала (+ евентуално на самата матка), при проблеми в шийката правят биопсия.

Цитонамазка и колпоскопия би следвало да са достатъчни за диагностика, макар че аз пак ще напиша, моето цито беше 1ва група в канала, никой нищо не заподозря, а накрая при самата конизация се оказа, че там е имало дисплазия степен Carcinoma in citu, абразио не ми е правено, та в крайна сметка ме резнаха и в канала.
Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Юли 16, 2013, 11:11:58
И аз да кажа, че Станков е много много добър и много внимателен. А час спокойно си записваш за следващата седмица.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 11:18:51
Ут, аз не знам защо помнех, че е Стаменов, а не Станков. Супер си, звучи ми сравнително лесно, веднага щом ми дойде му звъня (че след ову/преди цикъл май няма смисъл, нали?)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Юли 16, 2013, 11:28:36
А защо просто не звъннеш по-рано и не си запишеш час за след колкото време искаш? Все пак е отпускарски сезон и е по-добре да провериш как е графика.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юли 16, 2013, 11:56:29
Не знам, Стаменов не е ли по репродуктивните проблеми, не знам как си звъняла без да се усетиш, хахах

Пфу, Станков трябва да ми даде процент, тука целия форум оттам мина. :lol:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 11:58:15
Жул, по принцип исках първо да ми дойде, за да не объркам сметките (+ - 2-3 дена ми е) и да съм още в цикъл.

Но реших да играя на сигурно и записах час за около 10-12 дена след предполагаемата дата, така дори да закъснее, ще съм ок, а в най-лошия случай ако подрани- в овулация  :-D

И така, на 9ти август да стискате палци :)

П.П. Той е в отпуска до 5ти, ако някой се интересува, няма смисъл да ходите преди това.

Едит: Ут, аз не съм звъняла, просто чух от 2-3 места "Стаменов? ооо абсурд, поне 2 месеца по-рано" и си мислех, че става въпрос за твоя  :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Юли 16, 2013, 12:31:07
Ааааа, Ути, от мен процент нямаш, мен отдавна ме заведоха при него :) а Стаменов е по репродуктивните проблеми и записва вече за 2014, така че там планирането е много интересно  :lol:
Ще стискаме палци, Корни, всичко ще е наред. То и аз август трябва да се явя при моя в Шейново ама още не съм планирала дата.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Vivi в Юли 16, 2013, 12:31:29
И аз ще взема да го посетя този Станков, само да вземе да ми дойде, че ми закъснява 10 дни вече. Изобщо не съм доволна от моята гинеколожка ... лекува уж една раничка, два пъти я маза, накрая не можа да ми даде информация дали напълно е изчезнала.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 13:11:57
Вив, да не си активизираш писането в още един  раздел (освен сватбения):-D

На мен миналия месец ми закъсня с 5-6 дена, но бяхме на почивка и го отдавам на смяната на климата, ще му кажа де, заедно със зацапването по средата. Да видим този цикъл как ще е.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Юли 16, 2013, 13:12:35
д-р СТаменов е основателят на Ин витро клиника надежда и е доста добър в репродуктивната гинекология.

Ути, дай да делнеме процента, че аз май ти го препоръчах на тебе  :lol: Ко ши кайш? АЙ!

Бтв колко взима той за колпо?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 13:17:25
Хепи, да, даже клиниката се казва на жена му и тя пише активно по форумите..моята бременна приятелка лежа малко в "Надежда" и е много доволна, засега й е фаворит за раждане (а по странно съвпадение аз първа попаднах на инфо за болницата още първия месец и й пратих линкове, че ми се видя много добра и различна- тя без да взима това предвид е била най-близо до същата болница, когато й се е наложило прием по спешност).

Та, скоро може и аз да взимам процент за реклама на "Надежда", но все пак поне един реално познат човек да роди там, за да знаем всичко.

Аз мисля с един преглед цито, микро и колпоскоп, надявам се да е възможно. Четох да не правя секс предишния ден, ама едва ли има такава опасност  :lol:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Юли 16, 2013, 13:20:58
Аз съм ходеща реклама на Надежда и работя с тях така че не се точи на процент :!: Даже исках един ден да работя там, но май няма да ставам такъв специалист. Там работят много близки до сърцето ми специалисти, на които един ден ще поверя живота на дететео си съвсем спокойно :)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юли 16, 2013, 13:27:07
Aaa, Хепи, всъщност Шейтанов от клиника Пиротска ме прати при него с направление, ама ти ми го похвали, не се точи на моите проценти ти :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 13:31:46
Аз съм ходеща реклама на Надежда и работя с тях така че не се точи на процент :!: Даже исках един ден да работя там, но май няма да ставам такъв специалист. Там работят много близки до сърцето ми специалисти, на които един ден ще поверя живота на дететео си съвсем спокойно :)

Ау, много се радвам. Аз се бях вманиачила по тази болница без никаква причина, само от четене някак си. После реших, че съм куку, като дори не съм бременна да имам мнение и отношение по такива въпроси...Но сега ми е по-спокойно, че съм я препоръчвала, щом и ти си на това мнение.
Само ми се вижда малко криво това с ограничения засега капацитет и липсата на избор на екип- може да се случи по едно и също време 3-4 жени да раждат, а има един лекар на смяна, когото дори не познаваш...Но предполагам ще се разраснат и ще има вече по повече лекари на смяна и ще дават опция за някакъв избор.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Vivi в Юли 16, 2013, 13:41:11
Вив, да не си активизираш писането в още един  раздел (освен сватбения):-D

Тц, аз съм консервативна - първо сватба, след това друг раздел :kiss:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Юли 16, 2013, 13:50:22
Не съм наясно колко лекаря са на смяна в родилна зала, но съм убедена, че за момента нямат нужда от много хора и 4 раждания едновременно не текат!


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юли 16, 2013, 16:31:50
Ъъ, аз ходя във Фемина при доктор Икономова. По начало си тръгнах при нея иначе там специалистът в това направление май се води д-р Врагалева.
Имат си колпоскоп и не се свенят да го използват :lol:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Юли 16, 2013, 17:05:37
Колко е една колпоскопия, че аз все на цито карам и е време да ида до Шейново.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юли 16, 2013, 17:43:08
Нямам идея, осигурена съм към доверие и не плащам.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Юли 16, 2013, 18:02:41
40 лв. струва при Станков. Аз съм доволна. Не съм доволна, че трябва октомври пак да ходя, но това е друга тема.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 16, 2013, 21:18:27
Нямам идея, осигурена съм към доверие и не плащам.

Ама директно при Станков става ли така? Аз досега винаги съм искала фактура и евентуално ми я плащат след това, но не ми е излизало всичко безплатно на място...и колпо, и цито, и микро ли ти покриват още на място, ако си с пълен пакет?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Fei4ka в Юли 16, 2013, 21:32:35
Зависи дали фондът, към който си осигурен, има договор със съответното здравно заведение. Ако има - направо показваш картата и нищо не плащаш, иначе си вземаш фактура и си изпращаш нужните документи ;-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юли 16, 2013, 22:57:20
Точно, голямо удобство е.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юли 17, 2013, 11:15:24
Зависи дали фондът, към който си осигурен, има договор със съответното здравно заведение. Ако има - направо показваш картата и нищо не плащаш, иначе си вземаш фактура и си изпращаш нужните документи ;-)

Аз затова питах Паячка, защото сме към един фонд.. Но почти никога досега не съм попадала на лекар/болница,които работят с тях директно и вече директно си искам фактура, без дори да питам дали работят с тях  :lol:

таа, Паяк, всичко ли ти покриха в Шейново- преглед, колпо, цито, микро?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юли 17, 2013, 17:14:28
Кое :???: :lol:
Всичко поемат, досега не са ми казали, че прекалявам :lol: Зависи какво покрива договорът на фирмата с фонда.
Аз ходя във Фемина, а раждах в Майчин дом (които също имат договор с фонда).
Доста болници и клиники имат договор, потърси си някъде по шерпойнтите ви договорите и болничните заведения с договор на файлче.
Аз съм с осигурителна карта и като я дам в началото всичко е ток.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: angel_sin в Август 27, 2013, 15:48:24
стана ми интересно като обсъждахме колпоскопията тук да попитам доктора, при който се прегледах последно в Габрово. Да уточня, че се ползва с много добро име, бил е завеждащ АГ отделение дълги години и е особено добър хирург .. Та като го попитах нужно ли е да се прави колпоскопия всеки път и ме изгледа малко подозрително .. Каза, че според него се прави при нужда и не всеки го може добре  :roll: Та, аз минах само с преглед и цито и слава богу всичко е ок, даже отново съм първа група  :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Август 27, 2013, 17:37:55
Е да, факт е, че не всеки го може добре, но при положение, че не е скъпо и не боли, не виждам какъв е проблемът да не се прави? При положение, че цитонамазката се взима само от малък регион, а теоретично в друг може да има проблем.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Ноември 11, 2013, 15:54:34
Дойде време за нов преглед, след малко ще влизам в кабинета, стискайте палци, моля :/


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 11, 2013, 16:03:01
Стискам :-) Ти ще ми стискаш декември :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Ноември 11, 2013, 22:05:42
Пфу, прегледът беше дълъг и неприятен. Визуално няма промяна в това, което се вижда, ще чакаме резултат от цитонамазка, а в четвъртък ще ми вземе изследване и за ЧПВ, което, моля, някой да припомни колко струваше, и ако там резултатът е лош, спомена биопсия и т.н. Кра-со-та.
И да, добре че спрях да ходя при квартални гинеколожки, щото, нали там само на годишна цитонамазка се разчиташе.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 11, 2013, 22:18:00
Какъв е проблемът, който се е видял, колпоскопия правиха ли ти?

ЧПВ-то принципно е излишно изследване поне така го водят, освен информативно, гинеколозите спорят дали може или не може да бъде излекувано, и моят лекар примерно каза, че от това изследване няма смисъл. Иначе има различен брой щамове, които се изследват, мисля, че моето беше към 70-80лв, не помня...

При кой лекар ходиш в София ли ходиш, пиши ми на лични ако искаш, сори ако съм забравила, в Шейново ли ходеше ти? Биопсията не е страшна, но ако не са ти правили колпоскопия е малко странно. Абе реално няма никаква връзка между ЧПВ и биопсия, странно ми звучи.

Едит, ето ти цените:

Човешки папилома вирус (HPV тип 16/18)48 лв.
Човешки папилома вирус (HPV тип 6/11)48 лв.
Човешки папилома вирус (HPV тип 6/11/16/18)77 лв.
Човешки папилома вирус (HPV) - високорискови типове - генотипиране (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 56, 58, 59, 66)84 лв.
Човешки папилома вирус (HPV) - високорискови типове - скрининг63 лв.
HPV - високо/средно/нискорискови типове - генотипиране на 33 типа (6/11/16/18/26/31/33/35/39/40/42/43/44/45/51/52/53/54/55/56/57/58/59/61/66/68/70/71/72/73/81/82/84)160 лв.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Ноември 11, 2013, 22:24:00
При Станков бях, в Шейново. Бях април месец, каза  ми след 6 месеца пак, които реално сега се падат. Тогава ми прави цитонамазка. Сега пак. Вижда някакви "мозайки", които дълго гледа и оглежда. Уж нямат промяна.
Спомена за този ЧПВ тест, аз съм си правила преди 4-5 години, ама то, нали, много време мина. И вика,ако цитонамазката е лоша, ще направим и тоя тест. А аз само като му видах оглеждащата физиономия и онзи страшен червен екран, си викам - ей, сега, дай всичко да правим, не ме притеснява финансовия фактор и той ок, искаше още днес, ама късно се сетил и вече третирал мястото с някакви препарати. И така остана за четвъртък. И като са готови двата резултата, сме щели да преценим. Ако е ок - веднъж годишно - преглед и цито, ако не - другите там стъпки.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 11, 2013, 22:27:23
Ами моят онкогинеколог Славчев твърдеше, че това изследване е излишно и аз честно казано му имам пълно доверие. Спори се по въпроса дали може да бъде излекувано/изрязано напълно мястото ако имаш ЧПВ, принципно ако ти открият, се почва едно лечение примерно 6 месеца с имуностимуланти, ама...Божа работа дали ще ти реагира организмът или не, докато през тия 6 месеца може нещата да се влошат. От друга страна най-вероятно ако нямаш ЧПВ, ще те лекува локално или с горене или с нещо по-леко, сигурно затова го иска това изследване.

Биопсията ми е правена точно от Станков, малко е неприятно, ама се преживява, но тя пък дава много добра информация какво се случва (често дори дали се предполага, че има ЧПВ), така че не се плаши от нея, все пак е страшно малко вероятно да има нещо тревожно :-) Всъщност аз имам високорисков щам. Или поне имах. Щото може да е изрязан целия с конизацията.

Пък и аз оцелях след доста гадна ситуация, така че няма страшно :lol: Пиши ми  ако имаш въпроси :kiss:

П.С: Между другото Станков като ме погледна, директно реши, че няма нужда от ЧПВ и цитонамазка, ами ме подпука направо с биопсията.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Vivi в Ноември 12, 2013, 09:43:40
онзи страшен червен екран

 :lol:Отвратителен е, мен непрекъснато ме подканяха да го гледам, а аз не отместих поглед от тавана.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 12, 2013, 09:49:58
Това нищо не е, мен ме подканяха да гледам по време на рязането. И имаше екрани от двете ми страни, да видите как се гледа втренчено тавана тогава :lol:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Ноември 12, 2013, 09:56:23
Пфф, а при мен не бяха сменили екрана от предишния пациент явно, имаше едни рани, кръв, много зле изглеждашем, аз почти се разревах и истерясах, когато лекарят се сети да каже "ама нищо ти няма бе, това е друго". И в крайна сметка дума не ми каза за колпото, само, че всичко е наред и да си взема резултатите от цито и микро след седмица. Малко подозрителен ми беше, ама явно главата  му беше още в предишния случай, после го питах още 2 пъти ок ли е всичко и уж потвърди...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 12, 2013, 10:53:21
Корни, на всички лекарят ви е един и същ :lol: :lol: :lol:
Ох, ще му искам процент.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Ноември 12, 2013, 10:56:55
Корни, на всички лекарят ви е един и същ :lol: :lol: :lol:
Ох, ще му искам процент.

? Да бе, това е ясно, то нали затова пишем в тази тема, ти ни прати всички при Станков  :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 12, 2013, 11:16:09
Радвам се, че съм от полза :cool:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Lo в Ноември 19, 2013, 23:07:39
Имам питане: при съмнение за кондиломи на какъв специалнист трябва да се отиде?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 19, 2013, 23:11:28
Ми...гинеколог?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Lo в Ноември 20, 2013, 00:09:24
Ходих, уж няма нищо, но други хора ми казаха, че се ходи и се лекува от дерматолог.  И сега се чудя за второ мнение къде да ходя


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Ноември 20, 2013, 01:25:07
АГ или дерматовенеролог ти вършат работа за премахване.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Lo в Ноември 20, 2013, 06:56:55
Благодаря


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Ноември 20, 2013, 10:49:46
Сестрата ми каза втора б група, какво означава това :/ сестрата каза да отида за коментар, чудя се сега ли да отида или да изчакам хпв в понеделник?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 20, 2013, 14:09:41
Втора Б не е нищо страшно, според мен си изчакай до понеделник и иди хем да обсъдите резултатите от ХПВ-то. Ти за какви щамове пусна? Обикновено на цитото освен група има и други коментари, вероятно това ще обсъждате :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Ноември 25, 2013, 17:13:29
Hpv-то е отрицателно. Утре ще отида на консултация да видим какво ще правим с това, което вижда, но сега съм с една идея по-спокойна.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Ноември 25, 2013, 17:16:33
Браво :-) Я кажи сега какво му е раб време, че трябва да ходя на контрола декември.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 06, 2013, 10:51:49
И аз си записах час, нищо, че умирам от шубе...Ще стискате палци на 16ти :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Pupi в Декември 06, 2013, 10:59:48
Ще, ще! и всичко ще е наред  :clover:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Декември 09, 2013, 20:21:54
Ще стискаме. На мен ми каза да отида след нова година да обгори каквото има, можело и да не се прави, но неговата преценка е да го направим, защото цитонамазката била гранична .. :/ След цикъл да си запиша час, лошото е, че втори пореден месец цикъл няма, и май пак ще се наложи да влизам в приключението на дуфастони и т.н. глупости.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 09, 2013, 20:34:02
Стискам палци тогава да идва цикъла.

Бтв, знам, че е добър с колпоскопа, но иначе не съм чела за него като лекар какво прави и как го прави. Ти биопсия прави ли? Защото принципно съм чела, че не е удачно да се гори нещо без да е 100% сигурно, че не е опасно (с биопсия), защото после като се изгори и нали не може да се изследва по-нататък...Не че съм лекар де, ама просто така за информация.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Декември 09, 2013, 21:13:13
Аз го питах трябва ли биопсия - вика не, няколко пъти дори. На база отрицателното ЧПВ и цитото - реши, че ще го горим. На мен преди няколко години 4 -5 пак е горено нещо, но нищо не помня, ни документи имах тогава, че ЧПВ е отрицателно, ни резултат от цитонамазка ми дадоха, как съм се доверявала тогава, не знам... :/


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 09, 2013, 22:09:42
Ааа то пък имаш отрицателно ЧПВ, да. Така сигурно е ок :-) Моето, щото е положително, извинявай, ако съм те стреснала нещо :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 16, 2013, 08:30:33
Стиснете някой палец довечера, че съм се спекла.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Декември 16, 2013, 09:31:46
Стискаме, аз само като видях, че си писала на 16ти и се сетих, че днес е денят на прегледа...

Чакаме да се похвалиш много щастлива довечера  :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Декември 16, 2013, 20:11:26
Утии, похвали се де !!!


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 16, 2013, 20:22:56
Е чакай де, точно влизам :-))) Каза идеална шийка, следващия път - бременна да ходя :-))) Чакаме цито сега. Ух, камък ми падна от сърцето.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Лора в Декември 16, 2013, 20:29:47
Браво! И да слушаш доктора си!  :grin: :kiss:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: lioness в Декември 16, 2013, 20:43:15
 :-D :-D :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 16, 2013, 20:46:53
 :tongue: :many:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Pupi в Декември 16, 2013, 20:47:33
Браво, Ути. Щом успешно и с такава добра новина завършваш годината, ти пожелавам идната да е изключително щастлива и хубава. С бебе или не, ви си знаете знаеш ние какво бихме ти пожелали  :devil:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 16, 2013, 23:14:04
Много се радвам, но сега трябва да забременееш, все пак доктор ти го е предписал.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: juliet в Декември 17, 2013, 00:23:43
Браво, Ути! И дето вика Димитрова, следвай си лечението  :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 17, 2013, 08:34:47
Хахах, ех, то да ставаше така само аз ако пожелая...ама тц.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Декември 17, 2013, 09:17:32
 :lol: Следвай си лечението викат  :lol:

Така де, сега и мъж ти като знае, че ти е предписано...няма как ;)

Много сутрешно-зареждащо ми стана, браво, идеална цито и много здрава година !


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 27, 2013, 16:20:25
Отчитам се с цито 2А (не знам това А за какво е честно казано :???:) + ми казаха да ходя на 3-4 месеца, а не на 6, поради факта, че диагнозата ми беше доста кофти. Това много ме учуди де, иначе всичко каза, че е наред и да не се притеснявам.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: alexia в Декември 27, 2013, 17:54:03
Правих и аз изследване за ЧПВ. Докторката се обади по телефона и каза, че е отрицателно. Ще отида да си взема изследването обаче, хем лично да го видя, хем за архива.

Ути, аз лично никога не съм виждала буква след групата на цитото. Възможно ли е да не съм догледала? И друго: рових за пресни коментари за ваксината, кажи не теб какво ти каза докторът?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: D.Dimitrova в Декември 27, 2013, 18:58:15
Винаги цитото ми има буква, май повечето пъти е Б. Щом казва, че е добре значи е добре.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Декември 28, 2013, 11:06:15
Алексия, аз мислех, че само след 3та група имат букви, поне аз така бях забелязала, ама явно си зависи от лабораторията. Аз по-скоро се учудих, че имам само един резултат, защото обикновено има по 2, от канала и от шийката, ама няма да задълбавам.

За ваксината не знам. Лекарите са по-скоро ЗА, ама не ми вдъхват доверие. Те са само срещу 4 щама, а и четох кофти странични ефекти по света. + това аз лично имам единия от гадните щамове (не съм се изследвала повторно), та за мен май е късно.

Ето табличка за цитото (ЦИН е група резултат от биопсия):

(http://solley.no-meat.org/images/comparePAPresults.jpg)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Март 23, 2014, 17:46:11
След доста отсъствие от форума в грижите по малкия, за съжаление се записвам в тази тема. След цито 2б група и 1ва в канала Станков видя колпоскопски изменения и сега чакам резултати от биопсия...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 23, 2014, 17:47:39
Няма страшно, 2б нищо не е, най-вероятно е просто възпаление, което си хванала навреме и ще лекуваш :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Март 23, 2014, 21:41:35
Ами видяха се бели петна на колпоскопа. Има ли изобщо възможност при колпоскопски изменения да имам хубав резултат от биопсията?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 23, 2014, 22:36:36
Да, разбира се, може да е просто някакво възпаление, не се шашкай още :-) Биопсията може да ти е даже без ЦИН група и да се оправиш с имуностимуланти. Пф, това ми напомня, че пак тр да ходя на гинеколог, на 3 месеца ме искат мен.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Март 23, 2014, 22:50:44
Ясно, благодаря. Аз мислех, че щом има изменения на колпоскопа, със сигурност ще е кофти резултата от биопсията. Значи все пак има на какво да се надявам. Тойй даже Станков видя, че много се притесних и ми вика: Ще видиш, че накрая всичко ще е наред. Ама само това ми липсваше...сега с бебе...То катво ли не беше при мен. Цяло чудо е, че забременях и родих. Оффф, само се оплаквам.
И ти си правила биопсия в Шейново, нали? Кога беше готов резултата? На мен ми я взеха в петък и ми казаха началото на април да звънна, ама това 1ви ли значи или 3ти-4ти?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 23, 2014, 23:20:28
Да, и аз там правих биопсия, при Станков. Оф, да ти кажа не помня колко точно отне, май седмица - 10 дена, ама то изобщо не пречи да звъннеш даже няколко дни по-рано, няма да ти се карат :-)

Не се психирай, има много момичета с биопсия без ЦИН и се оправят само с имуностимуланти или горене на измененията. Нищо страшно :-) При мен имаше много изменения, цитото ми беше 3А и биопсията беше доста кофти и чак тогава се притесниха.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Март 23, 2014, 23:25:55
Благодаря ти. Ами не знам...На колпоскопията се видяха доста бели участъци, нарече го мозайка...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Март 24, 2014, 11:25:43
Ами то от 2б до 3а няма кой знае колко...
А чакането ще ме довърши просто. Леле, не съм предполагала едно цито 2б колко сериозно може да се окаже.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Март 24, 2014, 11:34:20
Бе, човек, не се шашкай, сериозно, това, че има изменения още нищо не значи. Аз бях с 3А и първо ме лекуваха с антибиотик и чак тогава изобщо ме пратиха на колпоскопия. Не знам дали може да се получи от раждането нещо такова, но при всички положения може да се разминеш или само със имоностимуланти или само с едно-две мазания (горене). Изобщо не се шашкай толкова, ще полудееш.

А 2б изобщо нищо не е, аз съм в момента с 2А и засега добра колпоскопия.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Март 24, 2014, 11:50:33
Досега и аз съм била 2а...Ми не знам. Нали не съм се сблъсквала с това досега. Мислех, че с операцията от ендометриоза са ми приключили гинекологичните неволи, но явно имало още...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: mi6lence в Април 02, 2014, 10:23:52
Вече като препатила и аз да призова: "Момичета, ходете задължително на колпоскоп!"
Днес бях пак при Станков и каза: "Ето, как при съвсем чиста шийка на пръв поглед, на колпоскопа излиза проблем!"
Биопсията показа цин 1, ще мина само с горене, обаче добре че отидох на колпоскоп, иначе щеше да стане по-сериозно.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 02, 2014, 10:47:07
Така, така, и аз това казвам.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Февруари 17, 2015, 17:35:31
Не знам дали това е правилната тема, ама да питам:

след раждане каква ви беше цитонамазката? На мен ми е 2 група, а досега винаги съм била първа. Микробиологията също е "втора група влагалищна чистота" или нещо подобно. Според доктора са си супер и няма повод за притеснение, ама ми се искаше да съм 1 група цито  както досега и затова да питам нормален ли е тоз даунгрейд  :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Февруари 17, 2015, 18:10:58
Нормално е да си втора група, бе, ти луда ли си :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Pupi в Февруари 17, 2015, 18:23:31
Нормално е. След първото бях 1ва група, сега след второто съм втора. Доки каза, че няма нищо притеснително. Скоро пак съм на преглед, надявам се пак всичко да е в норма.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: isi в Април 04, 2015, 22:40:07
+1 към посетилите д-р Станков след съветите на Ути.

В петък бях при него и се оказа, че имам доста голяма „раничка“, която след колпоскопията той опрдели като ектопия (епител от канала на шийката, който е излязъл върху самата шийка) и каза, че не се виждат изменения. Въпросната раничка ми я откриха още преди 1 година при редовен гинекологичен преглед. Тогава ходих на колпоскопия при д-р Здравков в Майчин дом, който също я определи по този начин и според него не бе нужно да я горим. Станков също каза, че това не е необходимо, но може да се изгори, ако ме притеснява. Чета обаче, че не е хубаво да се оставя без да се прави нищо, защото с течение на времето се увеличава рискът тъканта да се измени и вече да стане рак. Някой имал ли е подобен проблем?

Освен това Станков откри, че имам и 3 см. киста на единия яйчник, което вече беше голяма изненада, тъй като не съм имала подобни проблеми до този момент. Не ми предписа нищо, каза да отида след един цикъл, за да я проследим. Мрън!  :-?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 04, 2015, 23:05:45
Аз бих я изгорила, уж и аз имах една такава безобидна, дето я следяхме, ама да ти е мирна главата. Цито направи ли ти?
А за кистата, хахаха, може да видиш драмата ми в темата Да се оплачем, явно му е седмицата на кистите на Станков :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: isi в Април 04, 2015, 23:27:30
Явно наистина му е седмица. Ужас  :grin: Но много неприятно се получава при теб с това пътуване :( Казваш, че след много мъки ти е изписал лекарства. А ти имаш ли някакви болки сега? Аз не знам дали от внушение или какво, но постоянно усещам слаби болки от тази страна. А даже забравих да попитам какво да очаквам, ако се спука. Предполагам много по-силни болки, ама какво друго...  :???:

Да, направи ми цито, въпреки че аз си правих през януари и ми беше ПАП 2. В понеделник ще ходя за резултата.

А за раничката и аз май по-скоро клоня към това да я изгоря. Страх ме е да я оставя така.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Април 05, 2015, 10:39:27
Имам болки след прегледа, защото прегледа беше доста...сериозен, ахха, плюс вчера се пребих на ски и сега не знам вече кракът ли ме боли, яйчникът ли. На мен ми изписаха лекарства заради самото пътуване, иначе не е нищо страшно. Каза ми, че ако се спука се усеща остра болка, така че явно няма как да се сбърка, знам ли.

За цитото и аз ще звъня в понеделник, но имах леко възпаление и се съмнявам този път да е първа група като предния.


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юни 08, 2015, 13:04:56
Да изтупам малко темата от прахта.. Неприятен повод, но ми се ще да споделя.
С PAP група III a съм - LSIL (нискостепенна плоскоепителна лезия), CIN1 - лека дисплазия - според течно-базирана цитология. Първо ми правиха само цитонамазка, но тя излезе II c и за шийката и за канала, та лекарката препоръча по-доброто изследване.

Следващата стъпка е колпоскопия и биопсия, евентуално и HPV тест (типизацията ли се води или в последствие се прави?).

Насочила съм се директно към раковата болница в София, четох добри отзиви, акушер-гинеколозите там са и онколози, пък и честно казано ми се ще каквото може да ми се поеме от касата.
И така, не зная защо пиша изобщо, ще си се справя знам, но имах нужда да споделя. И още не зная как да кажа на мама, защото ще откачи...


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юни 08, 2015, 13:50:57
Паяче, няма страшно, а защо в Онкологията, аз бих ти препоръчала да идеш при Станков в Шейново за колпоскопия и биопсия (само трябва да му напомниш да ти вземе секрет за ЧПВ преди колпото ако изобщо ще си правиш това изследване, по мое мнение основно се психираш от резултата).

ЦИН 1 може да минеш и само с имуностимуланти и да се следиш на 3 месеца, в голяма част от случаите се самоизлекува (в случай, че и биопсията потвърди ЦИН 1, защото все пак е по-добра от течно-базиното цито) :-)

Ако има нещо, пиши и на лични, ще помагам :-)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: lioness в Юни 08, 2015, 13:56:24
Паяче, дано се разминат нещата :-?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: paiachka в Юни 08, 2015, 14:01:33
Ути, Лъвче, мерси.  :clover:

Ами в онкологията защото четох доста добри отзиви за лекарите там, + че са онколози и имат опит с конкретно тези проблеми. Станков в Шейново доколкото разбирам е доста натоварен, а наистина ми се ще още тази седмица да си задействам всичко. В раковата приема е по ред на пристигане и ще почакам, но почти сигурно ще мина тази седмица. Просто физически нямам възможност да протакам нещата, а тази седмица взимам болничен и ще работя в тази посока (+ че трябва да ида до КАТ да подам документи за книжка :-D).

Почетох доста откакто имам резултатите. Не съм се психирала, но това още е само изследване от цитология, искам да си направя колпоскопия и биопсия, да видя резулата. През Юни 2013 ми правиха колпоскопия и уж нямаше проблем, после горихме с ДТК и оттогава II група.
Сега от профилактичните прегледи в работата излезе това и имайки предвид как понякога цитологиите показват едно, биопсиите друго, а хистологиите съвсем трето (както в твоя случай след конизациото)... Гъх!

П.П.
Единственото положително нещо, което мога да измъкна от тази ситуация е, че живот и здраве, като приключи всичко благополучно, ще работя усилено за убеждаване на мъжа ми, че е време за второ.. дете  :lol:


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юни 08, 2015, 14:13:06
Станков в Шейново доколкото разбирам е доста натоварен, а наистина ми се ще още тази седмица да си задействам всичко.

Не е, в общия случай за тази или най-късно следващата седмица спокойно може да си запишеш час. Плюс той се води гуруто на колпоскопията и също е онколог.

Също ако е профилактичен от работата не бих се притеснила изобщо, докато не ида на истински лекар :-D


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Maggie в Юни 08, 2015, 15:18:42
Паяче, аз също си мисля, че всичко е наред и се надявам скоро да се успокоиш изтински и напълно.

Не казвай по-добре на майка си, докато си правиш изследванията, да не се тревожи. Кажи й накрая, че всичко е супер :)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Korneliq в Юни 08, 2015, 19:16:23

Също ако е профилактичен от работата не бих се притеснила изобщо, докато не ида на истински лекар :-D

Абсолютно подкрепям, особено като знам какви са лекарите при нас обикновено...Не се притеснявай, сигурно си просто 2ра група (и аз съм втора) и нататък всичко си е ок  ;-)Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: HappyHeart в Юни 08, 2015, 21:30:25
Паяче, аз бях писала точно преди месец, че съм 3б даже, но никой една дума не каза. Затова помолих Биз да ми изтрие мнението.

Искам да те посъветвам да си вземеш стъклото и да го занесеш да го види друг лекар! Ако искаш ми пиши във фб да ти разкажа моята одисея, защото аз успях да си спестя кюретаж с точния лекар и малко повече съобразителност:)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: Ivena в Юни 08, 2015, 22:53:49
Паяче,дано всичко е наред :)
Хепи, дано при теб нещата също са наред, лично аз много я следя тази тема (всеки път поглеждам чие е последното мнение), не знам как съм пропуснала, когато си писала :/
Аз съм си обещала да ходя при Станков другата седмица, даже утре ще се обадя, че от толкоз "заета съм", накрая ще стане голямо мазало, не че сега не е, от два месеца, да не са и три вече, имам зацапващо течение, което уж е хормонално, щото и преди се е случвало, но!, вече сериозно се стряскам.
Стискам палци на всички!


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юни 08, 2015, 23:34:34
Ивенче, шамари! Отивай веднага! Аз така точно се подредих първия път, а днес, а утре, и пропуснах цяла година (което принципно при 1ва група 3 поредни цитонамазки не би следвало да е проблем, но...)


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: utopia в Юни 19, 2015, 10:47:16
Паяк, мисля те, имаш ли развитие?


Титла: Re: ЧПВ - профилактика и изследвания
Публикувано от: kpacu в Юни 01, 2016, 11:11:21
http://www.fastcompany.com/3059799/body-os/the-quantified-vagina-this-startup-aims-to-track-womens-health-through-smart-tampons/1