chick-chat.org

Свободна зона => На лафче :-) => Темата е започната от: Korneliq в Януари 14, 2013, 17:55:17Титла: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 14, 2013, 17:55:17
Странно, че никой не го е споменал (или поне аз не съм видяла). Знам, че тук повече се лигавим, но и си споделяме сериозни и важни неща, та защо да не подъвчем и въпрос от национално (че и отвъднационално) значение като Белене. Смятам, че има достатъчно интелигентни хора с мнение тук.

Ще гласувате ли на референдума и ако да, как- защо?

Аз си промених малко позицията, в началото клонях към "не", но след по-дълбоко вглеждане ми е трудно да пренебрегна всички плюсове и не знам с какво ще гласувам. Ще трябва да чета още.

Накратко за мен аспектите са противоречиви: екологичните сочат към "не", икономическите- към "да", политическите...там не ми се навлиза изобщо.

Вие сте- малко да освежим форума с някоя дискусийка, а възможно е и спорче  :-D


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Януари 14, 2013, 18:02:53
Разбира се, че ще гласувам, но как си е моя работа :tongue:
Даже понеже мъжът се пада на работа, ще ходя с Цветуша в "тъмната стаичка" :lol:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: angel_sin в Януари 14, 2013, 18:14:24
и аз ще гласувам, макар че какво ли разбира народа от ядрена енергетика, че да решава нещо ..


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Януари 14, 2013, 18:23:49
Аз лично нищо не разбирам от ядрена енергетика и не мисля, че точно аз трябва да ги решавам тези въпроси... то по-голямата част от народа е по-зле и от мен, та не знам с тоя референдум малко...  :roll: Още не съм решила. На избори е едно, ама на референдум за ядрената енергетика е съвсем друга бира и не съм сигурна дали моят глас има значение за самата мен, след като хабер си нямам от материята.  :razz:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Януари 14, 2013, 18:41:33
Няма да гласувам, защото си нямам идея кое е по-правилно (както и 99% от хората) и ми се струва мега тъпо някакви хора, дето хабер си нямат, да решават нещо такова. Не ме и интересува, честно казано.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: HappyHeart в Януари 14, 2013, 18:55:45
Аз си бях мислила по въпроса и смятам, че нямам особено добра представа от въпроса и не се чувствах компетентна. Шо-скоро бих съобразила от икономическа гледна точка колко ще ми струва и как ще се изплати и може би щях да гласувам, но точно тогава няма да съм в София и проблемът ми се реши :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: katerina в Януари 14, 2013, 19:28:19
Аз мислех да не гласувам  по гореизброените причини, но в крайна сметка реших, че малко ме притеснява това нещо толкова близо и къде ще отиват всички тези отпадъци. Ние с нормалните боклуци не можем да се оправим, какво остава за ядрените. От друга страна-сигурността на самото съоражение-ако ще се строи на принципа "българска му работа", май по-добре не, знам ли. Козлодуй поне е правена в друго време...Но и нито знам къде ни отиват отпадъците от нея, нито нищо...Пък и вярно, че нямаме цунамита, ама пък сме сеизмична зона. Гал може би ще каже нещо по-инсайдърско...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Eli в Януари 14, 2013, 20:08:48
Аз съм против.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 14, 2013, 20:10:17
Интересна темичка

Корни, я сподели какви икономически интереси те накланят към "Да"


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 14, 2013, 20:38:13
Инсайдърско, инсайдърско, колко да е инсайдърско. Тук масово са "за" развитието на ядрената енергетика, естествено, и "против" НОВА ядрена централа, искат развитието на енергетиката да минава през 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И икономически за държавата това ще е в (минимум) десетки пъти по-евтино, тук всичко е готово и изградено, има ги и хората, и техниката, всичко. Както е и решен въпросът с отпадъците.
Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) се грижи за радиоктивните отпадъци, функционира в пъти по-добре от, да кажем, подобни структури в Англия (понеже идват често специалисти техни, с които поне мога да говоря, макар да го правя от чисто егоистични подбуди с цел езикова практика). Има си хранилища, които са специално изградени да съхраняват РАО и то по изключително добра технология, ако има заинтересоани, ще разкажа.

Така че ще ида да гласувям и ще гласувам с "против", защото не искам НОВА ядрена централа да се строи в сеизмична зона (каквато е Белене). Искам да се ползва ресурса, с който и бездруго бедната ни държава разполага, и да се купи нов блок в наличната, функционираща АЕЦ, световно призната като отлична, която сочат за пример за "добри практики", с което отново дасе обезпечим и развиваме енергийно, без да влагаме излишни колосални суми.

А пък чисто човешки адски ме е яд на БСП за другите колосални суми, които изсмукаха от тоя "проект Белене". Просто не мога да ги понасям тия, уртикария получавам от тях. Много плюха по управляващите, че били популисти, а сега такива ташаци плещят, че сигурно ако се чуйт отстрани самите те, ще се гръмнат.Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 14, 2013, 21:00:04
А Гал, аз чух за 7ми блок, че шансът да стане клони към 0, защото трябвало съгласие на всички д-ви членки на ЕС (28 ли, колко станаха). Понеже ще се води като нов проект, за разлика от Белене. А много от държавите в ЕС няма да дадат съгласието си. Каза ми го човек, който дълбоко е проучил въпроса, аз както казах не съм лично в дълбочина. Инак и аз бях за този вариант, най-разумен е. Но излиза, че по-скоро вариантите са 2- Белене или постепенно никаква АЕЦ. Третият е много слабо възможен.

За сметка на това Турция не е в ЕС и планира АЕЦ край Резово, ако не направим Белене...Румъния май също е с готов проект, за който няма нужда от съгласие.

Оттук тръгват икономическите плюсове- ако не продаваме ние, ще продава съседът.  А рискът е почти еднакъв, защото ни е на две крачки. Че ще  ни излезе скъпо, така е, не вярвам на оптимистичните прогнози. Но ако се гледа дългосрочно, има смисъл. Малко като с идеята да си купим ли жилище, или да живеем под наем- да, под наем е по-евтино, няма кредити, за нас е по-изгодно така. Но ако искаме  децата ни да имат апартамент след време, или да инвестираме да даваме този апартамент под наем на други- тогава инвестицията има смисъл. Не знам дали става ясна идеята зад този пример...?

От друга страна ми се иска да се целим нависоко. Все казват да не се сравняваме с Германия, но защо не- искаме да се сравняваме с най-добрите. А те премахнаха риска от ядрена енергетика и наблягат на възобновяемите източници. Нещо, което ако гледаме още по-дългосрочно, трябва да правим и ние, макар и да е скъпо в началото.

Сега знам Наком как си е подготвил убийствена реч срещу мен, но пак повтарям, че сглобявам чутото от други хора, аз нямам твърда позиция на този етап.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: lioness в Януари 14, 2013, 22:13:03
Корни, турската аец няма да е до Резово, има нов проект доста далеч от границата. Гале, разкажи какво ги правят отпадъците после, че ми стана интересно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Януари 14, 2013, 22:19:37

А пък чисто човешки адски ме е яд на БСП за другите колосални суми, които изсмукаха от тоя "проект Белене". Просто не мога да ги понасям тия, уртикария получавам от тях. Много плюха по управляващите, че били популисти, а сега такива ташаци плещят, че сигурно ако се чуйт отстрани самите те, ще се гръмнат.Same here :thumbup:Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 14, 2013, 23:02:31
Ако управляваше Тодор Живков щях да съм "ЗА".Сега - категорично против.Друг е въпроса , че ако управляваше бай Тошо думата "референдум" щеше да ни е непозната :-)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Pupi в Януари 15, 2013, 08:16:35
От чисто икономически съображения, мъжо смята, че безработицата за северен район ще намалее драстично при построяването и застрояването на Белене. Прави си там някакви груби сметки що народ ще трябва да влезе в строежа, поддръжката и функционирането на нов АЕЦ. Аз пък смятам, че шуробаджанащината е на власт и няма да са случайни хората, така че северен район пак ще духа супата.
Ще гласувам "Против", колкото и да ми промиват мозъците вкъщи.
1. Защото НЕ разбирам от ядрена енергетика и не смятам, че моето мнение трябва да е определящо в един подобен вот.
2. Смятам, че вече са взели решение дали изобщо да се строи или не,а този референдум си е чист политически гербаджийски трик за помирение с народа (виж народе, ние те слушаме  :razz:). И при все, че след референдума щяло да се внесе за гласуване от Парламента, отиде коня у ряката....
3. По-добре добра поддръжка на стария АЕЦ, отколкото нов, толкова близо.
4. Ужасявах се от очакването преди няколко години да се взриви АЕЦ Фукушима. Честно, кошмари имах. Будех се нощем и ходех да проверявам по телевизията да няма някоя извънредна новина. Това в пика с очакването да се случи най-лошото. Някои страни хубави си поддържат политика по поетапно спиране на атомните централи, ние нова ще строим.
И все пак във въпроса за референдума умишлено или не, не фигирура "Белене".


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 15, 2013, 09:33:21
Дори и да минем положителен вот, пак не е сигурно дали ще има Белене. Нали промениха въпроса, не е уточнено как ще се развива ядрената енергетика.  :roll:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Януари 15, 2013, 09:34:00
Ще гласувам при всички положения, при това с положителен вот. :-)Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 15, 2013, 09:41:20
Абе не фигурира, ама фигурира "нова", която е ясно къде ще е...
Корни, това са абсоютни спекулации за 7-и блок, гарантирам ти го от първа ръка, понеже им трябваше преводач за една среща... Има инвеститор, изготвят в момента проекта за строеж, площадката е подготвена. Изобщо тук много неща са подготвени предварително, знаете, през социлазимна се е строило с размах и мисъл за бъдещето, не може да им се отрече. И не, няма да се отвори работен ресурс, повярвай ми, ще дръпнат персонала от тук, хората от затворените 3-ти и 4-ти блокове. Те и без друго "козлодуйци" са хора от цялата страна, дошли да живеят тук заради работата, местното население е една шепа народ.
Лиони, има изградени хранилища  (http://dprao.bg/?)за радиоактивни отпадъци, сега взеха ценз за още едно. Супер интересна материя е, те са три вида отпадъците, класифицират ги и ги извозват съответно. Тези, които най-много ни притесняват всичките, се съхраняват в контейнери, които се заливат с бетон и са под земята. Нещо като огромна дупка се прави, където се складират. Преди това се обработват. Напълно безопасни технологии са, няма грам риск отникъде, връзват си гащите двойно и тройно. Англичаните са изумени и впечатлени, понеже при тях до съвсем неотдавна са ги изливали, буквално, в дупки, и са ги заривали. Има толкова места с лъчение на тоя остров, че си е за страх. При нас няма такова нещо, има хранилище в Нови хан, има и тук.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 15, 2013, 09:47:19
Гал, ама не разбрах нужно ли е съгласието на ЕС, или не?  Това е въпросът всъщност.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 15, 2013, 09:58:41
Не се е коментирало пред мен такова нещо. Но пък аргумента, че ЕС за Белене ще се съгласят, а за 7-и блок не, е доста безпочвен. В момента по 7-и блок има повече готови неща, отколкото по Белене.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Януари 15, 2013, 09:59:57
За Белене не се иска съгласие от ЕС, за 7-ми блок се иска.

Но не съм съгласна, че герберите направиха референдума, защото всички много ритат срещу него, ББ включително. БСП искат да демонстрират, че слушат гласа народен, което си е перверзия, според мен.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 15, 2013, 10:30:53
БСП искат да го строят руснаците, СДС - Уестингхаус.БСП провокираха референдума , тече скъпа реклама по телевизията.Герб мисля също подкрепят Уестингхаус , или поне се правят че го подкрепят.Според мен накрая ще има централа, ще я строят руснаците , Бойко ще се изправи пред телевизиите и ще си измие ръцете с БСП или с някакви смешни икономически теории.Но това ще се реши след изборите , инак ЕМБЛЕМА ще загуби още електорат.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 15, 2013, 11:10:38
За Белене не се иска съгласие от ЕС, за 7-ми блок се иска.


Това е проблемът :( А някак си не го разпространяват като информация и повечето хора не знаят...Аз също бях за 7ми блок, но като шансът за съгласие от ВСИЧКИ е минимален, това на практика отпада. И сега не знам кой вариант от двата оставащи е по-добър.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Януари 15, 2013, 11:18:30
Как изобщо някой може да си помисли, че е добра идея да се произвеждат ПОВЕЧЕ радиоктивни отпадъци, като и без това си имаме за следващите 500 000 години. Помислете си света колко се променил за последните 100 години а тук говорим за СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ СМЪРТОНОСЕН БОКЛУК.
И малко материали:
http://gorichka.bg/sto-dobri-prichini-da-ne-iskame-aets-1-11/ (http://gorichka.bg/sto-dobri-prichini-da-ne-iskame-aets-1-11/)
http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-12-19/ (http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-12-19/)
http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-20-41-avarii-i-bedstviya/ (http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-20-41-avarii-i-bedstviya/)
http://gorichka.bg/nishho-poveche-ot-energetika/ (http://gorichka.bg/nishho-poveche-ot-energetika/)
http://gorichka.bg/koe-struva-po-skupo-atomnata-ili-slunchevata-energiya/ (http://gorichka.bg/koe-struva-po-skupo-atomnata-ili-slunchevata-energiya/)
http://greentech-bg.net/?p=15486 (http://greentech-bg.net/?p=15486)
http://greentech-bg.net/?p=15385 (http://greentech-bg.net/?p=15385)
http://greentech-bg.net/?p=15517 (http://greentech-bg.net/?p=15517)
http://greentech-bg.net/?p=8080#more-8080 (http://greentech-bg.net/?p=8080#more-8080)
http://greentech-bg.net/?p=14848 (http://greentech-bg.net/?p=14848)
http://greentech-bg.net/?p=14848 (http://greentech-bg.net/?p=14848)
http://greentech-bg.net/?p=15407 (http://greentech-bg.net/?p=15407)
И на края най забавното филма за "Онкало"
http://gorichka.bg/dokumentalna-fantastika-onkalo-proe/ (http://gorichka.bg/dokumentalna-fantastika-onkalo-proe/)
http://gorichka.bg/gorichka-film-fest-vuv-vechnostta/ (http://gorichka.bg/gorichka-film-fest-vuv-vechnostta/)
Само идеята ме накара да се замисля повече, отколкото голяма купчина смърдящи съвременни български политици биха могли да ме накарат да се замислям през целия ми живот, доста кратък всъщност за да мога да взимам решения, за които нямаме контрол сега, пък камо ли след хиляди години.
И ако не си изхвърляте боклука през прозореца, въпроса на референдума би трябвало да е много лесно отговорим...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: pupe6 в Януари 15, 2013, 11:40:38
А аз разбрах, че aко я строят руснаците, ядрените отпадъци ще отидат в Русия, която има правото да ги пази и използва.??


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 15, 2013, 12:42:53
Каквото и да сме разбрали - не е достатъчно.Всеки договор си има 2 екземпляра - или поне води след себе си още един договор който е недостъпен за масите.Тия дни bolkanleaks пуликуваха някакви сканирани хартийки с разходите от сметките.Което я е истина, я не е.

Точно това, че големите държави инвестират в чиста енергия, ще оскъпи безобразно крайният им продукт.Тока ще става все по-скъп и по-скъп, ти не можеш да затвориш най-евтините източници на енергия (Атомните централи) и да ти скочат сметките като си наслагал разни перки и я купуваш тая енергия за 75 ст/киловат , вместо 5 /ст киловат.Който не вярва - да си погледне сметката за ток, там си има една "добавка зелена енергия" мисля че беше в София/чез.

От тази гледна точка, руснаците са супер ориентирани.Ще си имат Атомна централа в ЕС, без мита за внос на ел-енергия ако е произведена в Русия или другаде, в държава която няма гласност, няма права на човека, с мутра за премиер и изобщо - изцяло марионетно правителство.Дори и да си платят цялата сметка за изграждането (което няма да бъде допуснато) , ще имат 300 милионен пазар, втори по потребление в света, на който няма да има ядрени мощности с потенциално нарастващо потребление на електроенергия, продукт с растяща цена.От тази гледна точка, всички доклади сочат правилно , че тази АЕЦ има страхотен потенциален пазар.И са прави.Но екологията остава за назе си.

Най-трагичното в случая, е че тук  над половината са без мнение, като повечето нямат грам обосновка.И това са хора над средната представителна извадка за България.Никой не искам да обидя, ама щом вие нямате изградено мнение по въпроса, смятайте какво му е на Геньо Цеков, второ поколение комбайнер от Бусманци.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 15, 2013, 12:47:06
А като има пазар за ток, то той ще си е пазар независимо дали си сложим главата на дръвника, или построим още един блок във вече съществуващата. Само че инвестицията е съществено различна.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 15, 2013, 12:51:45
А като има пазар за ток, то той ще си е пазар независимо дали си сложим главата на дръвника, или построим още един блок във вече съществуващата. Само че инвестицията е съществено различна.

За Белене не се иска съгласие от ЕС, за 7-ми блок се иска.


Това е проблемът :( А някак си не го разпространяват като информация и повечето хора не знаят...Аз също бях за 7ми блок, но като шансът за съгласие от ВСИЧКИ е минимален, това на практика отпада. И сега не знам кой вариант от двата оставащи е по-добър.

Гал, наистина не е лесно това със седми блок, почти не стои като опция заради горното.  Какви са шансовете всички държави да го посрещнат с отворени обятия?

Инак и аз казах по-горе като Нак, има пазар, има икономическа изгода, но не и екологична. Брех, да сме на едно мнение, революция  :lol:Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 15, 2013, 12:55:24
Не ме разбра.Аз не искам да фигурираме като доставчик на този пазар- не ща ядрена централа в тази корумпирана държава, с минимално държавно участие и то от корумпирани политици.Ще се превърнем в светулки всичките.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 15, 2013, 12:56:12
Не ме разбра.Аз не искам да фигурираме като доставчик на този пазар- не ща ядрена централа в тази корумпирана държава, с минимално държавно участие и то от корумпирани политици.Ще се превърнем в светулки всичките.

И аз не искам, но не отричам икономическите изгоди, а за съжаление не сме цъфнали по тези показатели или по производство на нещо друго.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 15, 2013, 12:56:30
ПОгледнете каква глупост :-)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=487316101320819&set=a.333067333412364.99949.284529554932809&type=1&theater (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=487316101320819&set=a.333067333412364.99949.284529554932809&type=1&theater)Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 15, 2013, 13:08:01
Мда, тъпо звучи да се чуе гласът ти, като не гласуваш  :lol:

Но идеята на бойкота е референдумът да се обяви за невалиден поради слаба активност, защотио наистина е малко абсурдно народът да решава толкова сериозен въпрос като ядрена енергетика. Какво разбира дядо Гошо, че и дори както се вижда- млади образовани хора като нас, от тази тема..? Вярно, че на практика резултатът няма да е решаващ, но самият факт, че първият ни референдум е на такава тема е меко казано странен.

И все пак е за първи път в историята и е добре да се покаже, че имаме гражданска позиция, а не само мрънкаме, без да си направим дори труда да идем на 5 минути да си кажем официално мнението.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Януари 15, 2013, 13:27:06
Е, то е практически невъзможно другото, смятам аз.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 15, 2013, 13:37:16
Аз пък не виждам защо някой трябва да ме подбутва да гласувам за въпрос, който е практически решен предварително, предвид това, че въпросният референдум си е просто част от една игра, в която моят глас сам по себе си няма нито значение, нито стойност. Това ще гласувам, видиш ли, щото ще покажа на някой нещо си, е само поредното захарче - иди и им покажи, на кой и какво аджеба  :???: Ей така, за идеята да бъда съвестна гражданка в едно ако не много лицемерно общество, то най-малкото инфантилно наивно. Моят глас имал значение. Бай Ганьо прави избори. Тоя филм така или иначе скоро пак ще го играем. Само че фалшифицирането ще бъде с европейски замах, не на дребно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 15, 2013, 13:40:40
Е, то е практически невъзможно другото, смятам аз.

Не разбрах кое е невъзможното..?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Януари 15, 2013, 13:41:21
Той и петрола става все по-малко и все по-скъп, но нещо не виждам хората да са започнали да шофират по-малко или пък да има някакъв съществен пробив в еко горивата. Поне зелената енергия има шанс и някакво бъдеще, при някои даже и бъдеще не е.
Иначе си признавам, че изобщо политически не знам накъде се движдат нещата, може ли някой да ме осветли, след като е предначертано, за строеж ли става въпрос? Т.е. със сигурност ще има?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Януари 15, 2013, 13:53:34
ГЕБР/Бойко ама изобщо не искат тоя референдум, това го казвам от първа ръка.

А още по-малко се иска Белене, защото Цветелинка произвежда енергия, ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, например, и много по-удобно е да ни я продава тя, нали :-)

Абе...не ми се говори...Знам доста неща, ама не е хубаво да ги пиша по форуми.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 15, 2013, 13:57:06
Какъвто и да бъде резултата от референдума, а най-вероятния сценарии - няма да има достатъчно гласували, за да се зачете за валиден, може да се тълкува и така, и така. Размива се отговорност, и се разпределят разни роли, струва ми се. Пък баламите да се бутаме да гласуваме. БСП брои пилците, и си активизира електората за баш изборите, гербаджийчетата маневрират с уж обществено приемливи лозунги, накрая някой нещо преразпределя, някой нещо замита, на мен /не смея да говоря в мн.ч./ евентуално остава приятния привкус, че пак съм ползвана и изплюта за нечия цел. В случай, че почна да дискутирам разпалено темата, и да се ерча, щото това бил обществено важен въпрос.
Иначе нямало договор, имало споразумение, нямало конкретни цени, но с X неизвестни беше сметнато, че щяло да се повиши тока, ако си имаме нов АЕЦ, не стана еднозначно ясно кой ще е облагодетелстван - чия в крайна сметка ще е тая централа, и какво ни топли нас и т.н., и т.н.Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 15, 2013, 15:58:27
Той, че ще е невалиден, ще е невалиден, но за да не влиза на четене в парламента (т.е. - да решават същите депутатски задни*и), трябва 30% от гласувалите да за гласували "против". Иначе да, ситуацията е "Бай Ганьо прави избори", факт...
А тия перки също са ми супер противни. Буквално секат птиците, а ги разполагат на Виа Понтика, защото така духат ветровете. Прогрес, прогрес, ама както и да се въртим, задник*т си е все отзад...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Януари 15, 2013, 16:02:50
Е, то е практически невъзможно другото, смятам аз.

Не разбрах кое е невъзможното..?

Ох, ми не помня и аз след кое мнение трябваше да е  :-D

Невъзможно е да е валиден референдумът. Трябва да са гласували поне колкото на предходните парламентарни избори. Това им се струва абсолютно невъзможно с този въпрос.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 15, 2013, 22:34:04
Първо си помислих,че става дума за референдум за тютюнопушенето,понеже ми се беше мярнала такава статия из е-вестниците,ама нещата били с една нота по-интересни.

Аз лично не бих гласувала,едно че не вярвам с тоя си глас дори изобщо да наклоня някакви въображаеми везни, по според мен предварително решен въпрос. Второ,че ми се струва,че информацията не е предадена изобщо на масовката,ами някакви откъслечни факти.
Изобщо някакво велико замазване на очите с крем ми идва това,като Путин и 140 процента избирателна активност малко.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 16, 2013, 06:56:27
Никой няма да гласува така или иначе.В тази държава всеки си намира някакво оправдание да се остави да го яхат.Явно им харесва


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 16, 2013, 09:30:42
Никой няма да гласува така или иначе.В тази държава всеки си намира някакво оправдание да се остави да го яхат.Явно им харесва

Тук подкрепям. И аз се дразня като се започнат оправдания "няма да гласувам, защото...". Еми добре, после обаче няма на кой друг да се сърдиш, освен на себе си и всички като теб.
Най-велик ми е феноменът "псуване с/у управниците до посиняване", след което като дойде време за избори и можеш да ги смениш "оо, то моят глас няма смисъл, то всичко е корупция, няма да гласувам пък!". И после старата песен на нов глас.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Лора в Януари 16, 2013, 09:41:17
А по-добре ли е да гласуваш заради самото гласуване? Обикновено на изборите избор всъщност няма, повечето хора гласуват по инерция, неинформирано и необосновано. Кое е по-добре?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 16, 2013, 09:51:33
Нямам нищо против да не се гласува, стига да не се мрънка след това, защото в случая и ти (негласувалият) си част от проблема и мрънкаш срещу себе си.

Ако имаш мнение (т.е. критикуваш политици и т.н.), изрази го, когато можеш.

Ако нямаш, то си е твоя работа, можеш да не гласуваш и после просто да не се итнересуваш от политика,  не мърмориш и толкоз.

Изнервя ме само по-горната комбинация- вечното мрънкане без да се направи и минимално усилие за промяна.

Инак нямам нищо против аполитичните хора, по принцип и аз съм такава, не следя медиите в 90% от случаите. Но и както знаете рядко мрънкам с/у държавата и виждам повече хубавите аспекти.Ако съм много недоволна или много доволна, ще си "кажа" с гласуване. Ако нямам мнение, си мълча (не гласувам).


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 16, 2013, 10:10:21
Корни, това, че като не гласуваш, си част от проблема и дефакто мрънкаш срещу себе си, как го обосноваваш?
Проблемът у нас не е липсата на достатъчно гласували, а въсщност липсата на достатъчно опции, на избор. Много успокоително е да знам, че съм гласувала за по-малката злина, няма що. Според мен точно това е съгласието със статуквото - правиш избор между а/, б/ и в/, като и трите не те кефят. Предопределен избор, защото някой ти е спуснал тия комбинации, и те подритва по кокалчетата да гласуваш - това било белег за гражданско общество. Всъщност всички винаги призовават да се гласува - ама моля ви се, гласувайте. Юруш народе, пък после ще се преразпределя.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Vivi в Януари 16, 2013, 10:10:55
Ако имаш мнение (т.е. критикуваш политици и т.н.), изрази го, когато можеш.

Ако нямаш, то си е твоя работа, можеш да не гласуваш и после просто да не се итнересуваш от политика,  не мърмориш и толкоз.

Защо за теб негласуването е равно на липса на мнение? И обратно - имаш мнение, изразяваш го чрез гласуване. Какво става когато просто твоето мнение е, че никой от кандидатите НЕ става? За кого да гласувам тогава? За Бойко, за турците, за червените, за сините ... за кого? Никой от тях не трябва да управлява, според мен, как да си изразя мнението, освен чрез негласуване? Както и да е, това е друг случай, защото аз няма да отида да гласувам, но всички турци ще се грабнат и в крайна сметка заради такива като мен не е изключено и един ден България да се управлява от ДПС. Та ... за този вид избори донякъде съм съгласна, че задължително трябва да се гласува, въпреки че в случая избирам между неподходящи и по-неподходящи и насила подкрепям някого.

Но за референдума ... моето мнение е, че не съм грам компетентна да решавам този въпрос. Как да гласувам тогава? Нито мога да кажа ДА, нито мога да кажа НЕ. И то при положение, че прочетох де що има в нета по темата. Но пак съм некомпетентна и съм последния човек, който трябва да дава мнение по такива въпроси. И какво да правя в такъв случай - да отида и да пусна НЕ, защото бай Кольо каза, че така трябва. Или да гласувам положително, защото леля Тонка каза, че това е правилният отговор...? Това е моето мнение - нито мога да кажа ДА, нито мога да кажа НЕ, защото съм некомпетентна. Как да си изразя мнението?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 16, 2013, 10:26:12
Вив, в случая говорех принципно, не за референдума, а за гласуване по-скоро на стандартни избори (споменала съм го- управляващи и т.н.). Сама си виждаш аргумента за ДПС например, няма нужда да го изтъквам. За референдума е съвсем друг въпрос, макар че и там според мен като бойкотираме и не гласуваме, просто ще оставим гласа на тълпите, на които влият най-лесно (малцинства например), да е по-силен. Но да, абсурд е да се гласува за ядрена енергетика, така е.

Не виждам как мълчанието  е повече израз на позиция от гласуването, пък вие каквото искате ми говорете. И как все у нас няма нито един, достоен за гласа ни. Велик народ сме, ей. Над всичко и всички. Но в мрънкането сме силни, много силни. Само дето една стачка не можем да направим, остава си по форумите и социалните мрежи.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 16, 2013, 10:28:24
Как да си изразя мнението?

Имигрирай. :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 16, 2013, 10:35:01
Корни, не-гласуването е повече израз на позиция, именно на позиция, когато не искаш да гласуваш за никой от бутаните на тепсия, и така постъпваш според съвестта си - не пускаш глас с резерви, като компромис. Това дори без да броим как се джуркат гласовете по урни и изборни кашончета между общини, СИК-ове и т.н. Не че досега някой каза, че не-гласуването е "повече" израз на позиция.
Ми дай ми пример кой е достоен за твоя глас на предстоящите избори. Ммм?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Януари 16, 2013, 10:36:41
Донякъде съм съгласна с Корни. На парламентарни избори ми се вижда силно наложително да се гласува, поради изброените причини - особено в моя регион, където от 5 парламентарни места 3 отидоха у ДПС, само защото те всички гласуват и то само за една партия.
За местни избори пък не виждам никакво оправдание да не се гласува. Там изборът е голям, лицата са по-близки и познати, абсурдно ми се вижда да не те интересува кой-как ще определя наклона на мястото, където живееш. А негласуването е незаинтересованост и никой не би следвало да го оспорва това.

Но за референдума... Съвсем ясна е гражданската позиция "негласувал", просто защото има праг. При другите видове избори - и 10% да излязат до урните, пак има избрани, но тук въобще не говорим за такива опции. Напротив, дори да се произнесат 4 млн., от които повече от половината да са "ЗА", пак се прегласува в НС и... каквото то реши.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Януари 16, 2013, 10:37:35
Аз ще гласувам на Референдума. Не разбирам от ядрена енергетика, а и честно казано не съм се интересувала особено много. За мен като цяло, този вот беше напълно, ама напълно излишен, но БСП решиха да се направят на интересни. Сума и пари сега ще потънат, а за майките няма. Както и да е.
Аз съм против строенето на нова атомна централа. Не съм се задълбочавала, но чувам какви са основните доводи "За" и "Против". Лично за мен, на нашата малка страна и стига една АЕЦ. Освен това основния ми довод за "Не" и опазването на природата и евентуални аварии. Да ни пази Бог, ама ние не сме Япония и ако стане нещо подобно, като знам как всичко се прави в страната, не ми се мисли.Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 16, 2013, 10:38:48
Негласуването винаги ми се е виждало глупав начин за изразяване на позиция, но и другите варианти не са много добри. Ако имам възможност, мисля да гласувам за някоя от малките партии.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 16, 2013, 10:42:03
Малките партии, като нямат представители в ОИК и по секции, знаеш ли как сладко запълват бройки. Няма кой гък да каже. Гласове се преразпределят, това се подписвам с две ръце.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 16, 2013, 10:43:00
Аз се колебая между две партии в момента, но има време, пък и чак дотам няма да политизирам форума да ги споменавам, а и не искам да ви шокирам  :-D

Анна, да, и аз разграничих референдума от другите избори, няколко пъти вече.

Инак да, мнение може да се изрази и със стачка, с участие в граждански инициативи, в емиграция (имиграция е когато си дошъл в страната, Салси, знам, че се интересуваш от правопис, така че не се сърди  :kiss: ), дори в създаване на собствена партия, ако щеш. Не и в мълчание.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 16, 2013, 11:55:38
В другата страна ще се води имигрант.  :lol:Малките партии, като нямат представители в ОИК и по секции, знаеш ли как сладко запълват бройки. Няма кой гък да каже. Гласове се преразпределят, това се подписвам с две ръце.

Я пак?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 16, 2013, 12:45:13
Салс, буквално. Не ми се навлиза в подробности, наистина.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Януари 16, 2013, 13:38:21
Ако намекваш, че в протоколите се пише както на всеки му е угодно, може и да си права, но на последните избори бяха толкова сложни, че за средностатистическия член на СИК беше невъзможно реалните цифри да отрази без грешка, камо ли да манипулира. Пак, нали, като очевидец го твърдя.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 16, 2013, 14:09:18
Добре, въобще няма да коментирам последните избори, макар че бях потресена от някои неща там, съвсем от първо лице мога да говоря. Обаче вижте какви промени искат да наложат в Изборния кодекс. Извлеченията от протоколите, които се дават на представители на партии и застъпници, да са копия, а не както досега - оригинали с подписите на членовете на комисиите и мокър печат. Не е загадка защо - копието не е документ, той няма никаква доказателствена сила, а извлечението от официален документ има силата на оригинал. Е защо непосредствено след преброяването да не дават извлечения от тия протоколи? Ами отговорът не е сложен. Това е съвсем елементарен пример, мога да изреждам още.
Все пак много ме сърбят пръстите да напиша за последните избори - средностатистическия член на СИК пише/брише, кое не съвпада, кое е действително, кое не - ок. Като не излизат цифрите - стъкмация, няма как. След това председателят на комисията с двама другари отива с чувалчето и протокола да си отчита работата в информациоянния ценър. Там се обработват, подчертавам дебело обработват. ЦИК изнася данните накрая. ЦИК изнася едни данни единия ден, втория ден данните са други. По веригата става мазало. Колко пък да  не е умишлено.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 16, 2013, 14:36:06
Сетих се за тази мисъл.


(http://1.bp.blogspot.com/-6L-BYSK6fjA/Ti1pnn1ji7I/AAAAAAAAAPs/AO2JppvtQ00/s1600/tumblr_lofm5oegpn1qfq27qo1_500.png)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 16, 2013, 14:38:40
Гласовете за малките партии, невлезли в парламента се преразпределят в последствие за да се запълнят мандатите.Системата е доста сложна, но "умрял глас" няма.Има гласували и негласували.

Гласуването дори да не ти е ясно нещо, е признак на гражданска активност.Не знам - ми прочети , изгради си мнение, не стой така.Нямам време - айде бе.1 -2 часа да не можеш да отделиш, за да ти е ясно нещо.А за фейсбук имаш време да празнееш.

Изобщо трагична е нашата действителност, особено от страна на людете с претенции.Все едно че чувам Гоголевото "не знаем, ние сме прости хора, питайте господарите ни"


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Януари 16, 2013, 14:48:24
Да, място за "донатъкмяване" в ОИК и РИК има също, не бих се наела да го оспоря. И все пак, там има "политика на задържане", тъй като са представени всички парламентарни партии, както и тези от ЕП.

Що се отнася до протоколите, според мен е за пестене на време, отколкото за нещо друго. Много-много малко хора мислят в "юридически" параметри, дори от законодателите. За добро или за лошо...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Vivi в Януари 16, 2013, 14:49:04
1 -2 часа да не можеш да отделиш, за да ти е ясно нещо.

Даам, ядрената енергетиката се изучава точно за 2 часа.

Гласуването без да знаеш за какво точно гласуваш било признак на гражданска активност, по-голяма глупост от това, здраве му кажи.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Януари 16, 2013, 14:57:05
А нужно ли е да си завършил енергетик, за да имаш право на гражданска позиция. Според мен е нормално да се гласува първично, затова е референдум, за да се знае мнението на хората. Половината няма да искат да им се повиши рискът от замърсяване, другите пък ще се надяват да не им е скъп тока.
За мен не са много по-различни нещата от ситуацията с шистовия газ, едва ли всички са били специалисти, но водени от примера на други държави, че не са го позволили, от идеята, че ще има замърсяване по земите ни, бяха силно против и имаше силна гражданска позиция по въпроса. В някои европейски държави по същия начин са отхвърлили атомната енергия, защото масово вярват, че без нея ще живеят по-добре. А не, защото са проучили всеки аспект на проблема.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Януари 16, 2013, 15:01:11
Почти съм сигурна, че членовете на комисиите, са само от партиите, които имат формирани парламентарни групи, т.е. 10 + депутати. Малките партии гирзат нокти отстрани. И все пак става дума само за чистия механизъм, по който се преброяват и отчитат гласовете, който е смущаващ, да не говорим, че за самата подготовка и провеждане на изборите е впрегнат целия държавния апарат, смея да кажа - по мутренски. За какво говорим, когато баш шефът на МВР е председател на изборния щаб. Безпрецедентно.
Относно информирането за референдума - и да се чете, не разполагаме с цялата информация. На нас ни е поднесена фрагментарно, в защита на този или онзи отделен аргумент. Ядрената енергетика е въпрос и на национална сигурност, освен всичко друго.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 16, 2013, 15:08:08
1 -2 часа да не можеш да отделиш, за да ти е ясно нещо.

Даам, ядрената енергетиката се изучава точно за 2 часа.

Гласуването без да знаеш за какво точно гласуваш било признак на гражданска активност, по-голяма глупост от това, здраве му кажи.

По голяма е само, че трябва да ти е ясна ядрената енергетика за да имаш изградено мнение за каквото и да е.Като не ти е ясен принципа на който се прави козметиката ти, защо я ползваш да попитам ? :-)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Vivi в Януари 16, 2013, 15:22:02
Естествено, че трябва да разбираш от ядрена енергетика, за да имаш изградено мнение. Все едно слушам пияниците в селската кръчма -"аа, ще вземе да стане като Чернобил, не ща аз такова чудо у нас". На мен ми е смешно да ходи да се гласува заради една гола гражданска позиция, при положение, че народът си няма и хабер неговото ЗА или ПРОТИВ до какво ще доведе.

И Накоме - козметиката ми не засяга цяла България, че да си изяснявам принципите, на които е направена. И не струва милиарди левове.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Януари 16, 2013, 15:42:02
Еми, Виви, дай да ходиш само ти и другите 5ма, десетина в държавата дето си имат хабер от материята да гласуват. Какъв е смисълът да сме крайни. Чернобил да не е малко като заплаха. Или, че и без това на всеки месец чувам за някой близък с рак. Ако ще и 80% от хората да са идиоти и нищо да не разбират, редно ли е да прекарват живота си в страх за здравето и бъдещето си? А за някои е просто въпрос на еко позиция. Да харчим по-малко памперси, да не използваме торбички и т.н., но пък дай да си направим АЕЦ ли?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Vivi в Януари 16, 2013, 15:53:20
Поправка, аз няма да ходя, защото не съм от тези, които разбират. Както казах - прочетох всичко по темата в нета, осъзнах, че абсолютно нищо не разбирам и не знам кое ще е по-добре за държавата, следователно - некомпетентна съм да се произнасям по този въпрос.

Смисълът да съм крайна е, че от самият референдум няма абсолютно никакъв смисъл. Нито резултатите от гласуването ще имат смисъл, нито цялата концепция за провеждането му има какъвто и да било смисъл. Нямаше референдум За и Против пушенето на обществени места, където 100 % от хората имат ясно утвърдена гражданска позиция, но видиш ли управляващите искат да чуят своя народ по въпроса За и Против ядрената енергетика. Пълна пародия и подигравка.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Януари 16, 2013, 16:00:37
Ами права си, а и може би въпрост е как да гласуваш - дали по-добре за държавата или според товите лични убеждения. Дори и да няма смисъл, някак си, ако вътрешно имаш някаква позиция, независимо компетентна или не, какво пречи за собсвената си съвест да си дадеш гласа.
Всъщност нещата някак си се получават, когато хората наистина вярват, че гласът им има значение.
Като гледах тук за Морската какво беше по протестите, в началото хората бяха наистина нахъсани, че ако не отидат, всичко ще отиде по дяволите. И имаше смисъл, докато не им омръзна или просто започнаха да си казват, че нищо не зависи от тях.

Но явно по въпроса за АЕЦ просто няма някакво единодушие, не е въпрос на компетенция, защото хората масово въпреки невежеството си се борят за това или онова, стига им просто да имат хъс :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 16, 2013, 16:13:13
Тук по-скоро съм съгласна с Виви, не сме компетененти да решаваме, твърде отговорен въпрос е това, не е като за пушенето по заведенията.
Хареса ми примерът с пияниците, които казват "Не ща Чернобил", колкото и да е груб. Защото това не е интелигентна обосновка, не знаят нищо за проекта, не знаят колко е голям рискът на Белене и колко е голям, ако Румъния или Турция построят близо до нас, или спрямо 7ми блок. И аз не знам, не се чувствам достатъчно компетентна, нищо, че уж съм икономист, нищо, че съм чела и слушала доста вече.

Но за всичко друго съм "за" да се заявява гражданска позиция- за избори за кметове, за парламент, за президент, дори за нормални референдуми (просто този е едно голямо изключение, няма такъв въпрос).

Междудругото като гледам извадка от форумните позиции ми се очертава следният резултат: 60% "не", 40% "да", избирателната активност ще е към 20-30% сигурно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Януари 16, 2013, 16:19:22
Хич не е по темата, ама много се вбесих. Като си говорим за нашето невежество и неразбиране по тази или онази тема. Споко, има и по зле от нас и те ни управляват. http://www.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-news201722.html (http://www.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-news201722.html)

Значи да знаете - аз имам  3 златни пръстена. Богата съм. Утре ще ходя до Хаваите, а вдругиден мисля да отскоча до Лас Вегас да си пробвам късмета.
Егати, наглостта, нямам думи!


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Януари 16, 2013, 16:38:26
Е, знаем си го Бойко какви ги говори, не вярвам някой да вярва в неговия фин вкус или интелигентен изказ, защото е далеч от това, нищо ново не е и това с пръстените, което е казал...Този човек просто не мисли, преди да говори, камо ли да мисли като държавен глава. Но трябва да сме свикнали вече.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 16, 2013, 17:21:11
Поправка, аз няма да ходя, защото не съм от тези, които разбират. Както казах - прочетох всичко по темата в нета, осъзнах, че абсолютно нищо не разбирам и не знам кое ще е по-добре за държавата, следователно - некомпетентна съм да се произнасям по този въпрос.

Смисълът да съм крайна е, че от самият референдум няма абсолютно никакъв смисъл. Нито резултатите от гласуването ще имат смисъл, нито цялата концепция за провеждането му има какъвто и да било смисъл. Нямаше референдум За и Против пушенето на обществени места, където 100 % от хората имат ясно утвърдена гражданска позиция, но видиш ли управляващите искат да чуят своя народ по въпроса За и Против ядрената енергетика. Пълна пародия и подигравка.


Еми то затова трябваше въпроса да е "да има или да няма АЕЦ Белене" ама ГЕРБ го подмениха.Щото си знаеха кой как ще изблее.
Пък после били тъпи.Ами.Прекрасни овчари са


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Vivi в Януари 16, 2013, 17:32:36
Именно.

Всичко е толкова смешно направено, че не разбирам защо народът трябва да играе по свирката на въпросните овчари. Да "ходим да гласуваме" за нещо, което първо изобщо няма да се реши с нашия глас, второ - грам не разбираме и трето - за провеждането на което са дадени абсолютно грешни пари. За майчинство, пенсии, домове, учители, лекари и т.н. - няма, ама за малоумен "референдум" - има.Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 16, 2013, 18:40:46
Аз ще те светна, защо е така направено.Защото т.нар "народ" не го ебе какво се случва.И не гласува.Ей затова могат да си позволят да правят каквото искат, пък който както иска да си намира смисъла.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 16, 2013, 20:17:12
Щото се разпенихте след моя пост-да си кажа- аз имам гражданска позиция без да гласувам. Емигрирала съм,какво по-ясно. Хейтвам отдалече :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Януари 16, 2013, 20:57:53
Алето си е най-добре.
Да искаш да си осиновиш семейство :-D


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Eli в Януари 16, 2013, 22:44:14
И аз съм емигрирала, ама гласувам редовно, щом от Турция идват да гласуват, как аз няма да гласувам?! Плюс това не се знае може да се върна някой ден :-)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 17, 2013, 16:22:01
Да гласувам за по-малкото зло ли , не мерси , не обичам сапунени мехури .


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 17, 2013, 17:02:59
Много ми е кофти, че повечето наистина мислещи хора заемат такава позиция. Защото малцинствата гласуват под строй, няма мисъл там, и в един момент всички патим заради тази точно пасивност. Ми не е изразяване на мнение това, измиване на ръцете е.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Януари 18, 2013, 17:57:41
Лисицата:
-Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
..гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
-Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
Гаргата:
-Да!
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
-Аз и НЕ да бях казала, все тая..


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 20, 2013, 19:13:44
Исках да попрочета малко за референдума,мина ли,замина ли,ама само за Октай чета. Даже една мацка ми прати петиция да съм разпространявала тук (листовки да принтирам) да се накажат със съд побойниците.

Вие коментари?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 20, 2013, 19:17:22
И аз се възмутих в началото как го наритаха момчето, но после разбрах, че и той е турчин, та малко ми мина. Не на расизма! :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 20, 2013, 19:20:13
:)
Шматка.
Мен ме изненадаха с тая проява на агресия,а Мишел ми каза,че накрая на клипа е дошъл чичко да налага с броеница. Аз клипа го спрях,насилие от този тип ми е неприятно. В края на краищата звукови патрони и са били,празен пистолет ли,газов ли ?
Кажете ми откъде да чета,защото получавам различни сведения и се чувствам пате.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 20, 2013, 19:43:56
Не се сещам да съм видял някой с броеница, обаче здраво го тъпкаха. А насилие от кой тип ти е приятно? :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 20, 2013, 19:49:26
Ами имах предвид,че гледам екшън филми,ходя на бокс,демек не съм някаква изнежена женка. Но пък така да гледам, как някой реално мачка човек на земята, ме потриса до дъното на душата,някак много реално и отрезвяващо.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Януари 20, 2013, 21:40:58
Газов пистолет, звуково-сигнални патрони. Аз навремето с такъв ходех в Западен, че ме беше шубе от цигани и псетатата им. Пълна бутафория.
А момчето го спукаха от бой, почти го изнасилиха на тая смотана трибуна. Безобразен фалш, просто, нож извадиха, ама то беше ясно, тоя дето го ровеше си го търсеше тоя нож така, все едно той го е сложил, та знае къде е. Има версии, че му пускат и пълнител в джоба съвсем да го натопят, но аз не забелязах такъв момент.

Мен ме е яд, че ги оправдават тия манафи, дето го набиха. ДПС даже ги защитават, при това яростно. А те са си да ги затвориш, не за много, за половин година само, ама да е ефективно. Да им побъркат малко из гащите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Януари 20, 2013, 23:05:02
Не знам за броеница, ама по едно време към дружния бой се присъедини един дядка и започна да налага с бастуна. На мен честно казано тази картинка ми е много грозна. И вече ми писна да я гледам по ТВ. Но съм съгласна, че трябва да има правосъдие и за тия биячи. Най- наглото беше, че прокурор се изказва, че това било "нормално".. Че за какво са ни съдилищата тогава.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: juliet в Януари 21, 2013, 08:42:45
Изключително лаишко театро ни разриграха. Единия без патрони, НСО толкова изненадани, че изобщо не можаха да реагират адекватно и малоумните ДПСари, които си показаха стадното чувство и спукаха момчето от бой. Както каза Божидар Димитров "не се считам за театрален критик, че да мога да коментирам". Лошото е, че още дълго ще ни въртят с международните коментари с тази простотия.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Януари 21, 2013, 11:06:52
Няма такава реклама просто. Никоя телевизия нямаше да му излъчи речта, евентуално щяха да го споменат в новините, но със сигурност не във всички. Не можах да гледам 'Смъртоносно Оръжие 3' заради тия рязаните...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Януари 21, 2013, 12:24:34
Лъчо,много ме дразниш с тия коментари. Стига си се цепил като пезвенк,ами вземи си ги изкарай от речта,ебати.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Януари 21, 2013, 21:17:06
E, отказахте ме да се обаждам :-)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Февруари 05, 2013, 10:15:16
http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-20-41-avarii-i-bedstviya/ (http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-20-41-avarii-i-bedstviya/)
Още малко интереснини за ядрените централи, особено за тези които си мислят, че икономическите съображения имат място в уравнението и че Козлодуй е съвсем наред - нали се инспектира редовно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 05, 2013, 12:25:19
А какво пише в Горичка за Козлодуй, че толкова си струва да се вземе под внимание и да се пренебрегнат докладите на профитата? Сигурно е много резонно да се вслушваш в сайт, вместо да четеш доклади.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 05, 2013, 12:49:01
Когато някой е платил няколко милиона за един доклад, ти безпристрастно мнение ли очакваш?.Аз  - не.
Впрочем Фукушима е най-глупавия случай на който може да се опре някакво мнение "против" ядрените централи.Това е истинска история за това как успяват да удържат срещу цялата природа, бедствия и проблеми да не стане още по-голям проблем.За щастие, случи се в Япония.
Истината за мен е малки атомни реактори (като този в ж-к Младост).


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Февруари 05, 2013, 13:14:00
Ами прочети - то си пише


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 05, 2013, 13:19:49
И кой ги плаща тия милиони, за да хвалят нашата централа в доклади?
Прочетох, Краси, затова питам - какво пише там за Козлодуй, понеже аз нищо смислено и адекватно не открих, сигурна съм, че можеш да ме насочиш по-конкретно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Февруари 05, 2013, 13:28:12
Е, щом ти не си открила нищо смислено, не мисля че аз ще мога да бъда толкова полезен, че да го изваждам измежду редовете специално.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 05, 2013, 14:17:09
И кой ги плаща тия милиони, за да хвалят нашата централа в доклади?

Интересен въпрос :-)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 05, 2013, 21:55:21
Не, то и аз мога да седна да си измисля едно-друго измежду редовете на тая статия, но не е в това въпросът. Идеята на ОВОС винаги е била да спират централи, те не са снизходителни никак и не са склонни на подкупи, затова съм склонна да имам доверие в техните доклади.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 06, 2013, 09:49:21
Много ми е смешна цялата еко- офанзива срещу АЕЦ-а. То щото нали, река Дунав представлява една стена до небето...нека тъпите румънци си строят АЕЦ на отсрещния бряг, пък ние щото сме много еко и много знаем , да не строим.Мдаа, държавната граница винаги е предпазвала от радиация...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 06, 2013, 10:25:06
Мдаа, държавната граница винаги е предпазвала от радиация...

 :lol: Яко

Всъщност единственият значим еко-аспект са радиоактивните отпадъци, не съм чула смислено решение досега, освен че повтарят колко били малко...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 06, 2013, 10:28:45
Виж линка към ДП РАО по-назад в темата, в моите постове е. Специално ти обръщам внимание, понеже знам, че прехвърляш без да се задълбочаваш, а очевидно ти е интересно какво става с РАО.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 19, 2013, 09:51:03
Реших да не отварям нова тема, че частично има връзка и с тази..

Какво мислите за протестите? Следите ли какво става, присъединявате ли се към мнението на протестиращите и ако да, каква алтернатива виждате? Хубаво оставка, но после какво?
Също така  както знаем всеки протест е организиран първоначално, хората не излизат "спонтанно" всички...Кой стои зад това? Как изобщо зачестиха странните случки напоследък- опита за убийство на лидера на ДПС, нерелно високи цени на тока и масови протести, престрелки в центъра на София и жалкият опит за референдум...всичко това няколко месеца преди избори...всичко съвпадение ли е?

Не знам, аз не мога да коментирам, защото като гледам народната простотия и искам да сменя канала, отказвам да приема, че този народ е нашият...Навсякъде по света има протести и те сами по себе си не са нещо лошо, но у нас са изродени и просто не искам да гледам. А от бърз преглед на медиите основните въпроси разбира се са без отговор.

Започвам да се замислям дали наистина ми се остава тук, което за мен е много необичайно. И то не само заради бедността и странните управляващи и още по-странна опозиция, отношенията и действията на които силно наподобяват сцени от театър или по-скоро цирк, а и защото в такива моменти се вижда какво представляват и самите хора и ти става едно такова...чоглаво.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 19, 2013, 10:21:07
Според мен проблемът с простотиите не идва от средностатистическия българин, а от факта, че разни идиоти, футболни фенове, вандали, анархисти и всякаква измет се възползва от протеста, за да си покажат селянията, да се сбият, да хвърлят някой и друг камък, да счупят някой и друг прозорец... По принцип подкрепям протеста, явно на хората им е дошло до гуша наистина.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 10:28:30
Абе, Корни, какво означава "у нас за изродени". Първо, кой кога у нас изобщо протестира? Второ, ти виждала ли си какво по света като протестират хората - масови безредици, палежи, грабежи, дори по културните страни. Във Варна на единия протест, жандарменирията свали щитовете, хората им подариха цветя. Просто всичко имаше шанс да се случи културно, но първо, има си хора, които не траят да се ходи по протести, без да има бой. Това дори за Морската го имаше - мине си всичко културно и накрая все трябва да има по някой тъпак, който да се заяде с полицията, за да стане интересно. Освен това беше ясно, че съберат ли се толкова хора, независимо поради каква кауза, ще се събере най-накрая цялото масово недоволство срещу всичко и всички. С една дума - никой не знае за какво протестира и какво иска, но на всички им писна :)
И аз не знам какво очакват хората - според мен това с тока няма как да се оправи ей така, на тях просто им писна да нямат пари. И като се смени правителството няма какво ново да стане, но пък и не може всички да си траят все така, хубаво е да има малко израз на това недоволство. Но какво ще стане - не знам - според мен или ще утихнат нещата или ще стане нещо страшно, то друг вариант няма сякаш.
Относно кой ръководи тия неща - от опит казвам, че винаги тръгват ентусиасти само, обикновени хора, правят голямото нещо и вече започват да се присламчват разни "лидери". Тъпото е, че и да са свестни хора, без скрупули, когато на такъв протест се обособи някой лидер, обособи се комитет, някакво представителство, което да се занимава с властта, да посочва искания и .т.н, хората пак почват да недоволстват "кой ви избра вас бе". Просто не мога да си представя изобщо ситуация, в която хората избират управляващ и той им харесва.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 19, 2013, 10:30:07
Че кое му е изроденото? Е, вярно, последните дни се присъединиха някакви хейтърчета и хулиганчета към протестите и се мъчат да опорочат работата, но като цяло протестите в цялата страна са от хората- - средностатистическия българин, на който вече му е писнало. Пък и не виждам нищо лошо, малко с "лошо" да се подходи, хората да са по настървени - да се види, че не се шегуваме. Щото всички политици и неполитици си мислят, че ще покрещим малко и ще ни мине. Простотия било - кое е простотия?  А вандалските изпълнения в Гърция, на техните протести - там видяхте ли как протестират хората - или те бяха по човечни и не такива неандерталци, като нас? Ужас! Айде, стига с това примирение.
Мен ми е жал като гледам хората по площадите - опърпани, изтерзани, направо ми се реве. Гърците, например не изглеждаха така, ама това е друга тема.
И протестите са си напълно и спонтанно организирани. Със сигурност мога да твърдя за Казанлък - хората се обединяват в интернет и излизат, какво толкова му е трудно да се повярва. И защо трябва да се вайкаме, че има някаква гражданска позиция в тази държава. И защо все трябва да има конспирация зад всичко....


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 10:37:22
Е, конспирация си има, защото, както казах  - във вече огранизираните протести, макар и спонтанно, започват да се присламчват какви ли не. Ето и партиите открито почват да си приписват заслуги. На нашият протест излизали БСП-рите да протестират и те, кметът още в началото се обяви в подкрепа, дето е прост селянин и всички го мразят. Всеки иска да намаже. В сайта, в който чета новините винаги има интересни коментатори, единия беше пуснал запис от някаква среща, където обменяха идеи как да си създаваш различни профили по такива групи - как да изглеждаш на тийн, на майка-домакиня и т.н. и съответно да си активен и да накланяш нещата.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 19, 2013, 10:43:44
Най-тъжното в тия протести е, че разни политици и партии, които в никакъв случай не са по стока от управляващите, ще се възползват да се самоизтъкнат и по всяка вероятност ще спечелят народното доверие (щото по принцип няма кой друг :roll:) и... абе... пак не вярвам нещо добро да произлезе от всичко това, колкото и да му беше времето на този протест.
А и аз много се впечатлих от снимката, която гледах от Варна, където протестиращите подарявали цветя на жандармерията и те си свалили щитовете. Много мило ми се стори.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 19, 2013, 10:48:08
И аз се дразня на факта, че партиите се опитват да "яхнат" (тая дума напоследък е много модерна) протеста. Защото го опорочават. Защото на хората им е писнало то червени, зелени и пембени... Може и да има и други групи от хора, които намазват... Но като цяло, аз виждам обикновени хорица, които вече не се интересуват от нищо и от никой, защото просто изнемогват И даже се радвам, че нещата станаха по мащабни - от сметките за ток към това колко лошо и мизерно живеем. Крайно време беше. Е, сега вече няма шанс - малко или много нещата ще се политизират и пак ще стане кой червен, кой зелен.... Но като цяло е важно ядрото, основата на която всички стъпваме - че ни писна и искаме някаква променя. Блъскам си главата и не виждам каква може да бъде тя - щото не знам да има някой свестен и достоен, който да дойде на власт, но поне да им набием в главата, че е време да спрат да се е***т с нас.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 10:56:23
Кат, даже те първо свалиха щитовете (като символ на това, че подкрепят протеста) и после им подариха цветя :)
Аз лично съм доволна, че специално във Варна, вече колко стана 9-ти ден хората си протестират нон стоп и то по много. Мен малко около Морската ми мина ентусиазма да се включвам, коментирам и надъхвам за тия неща, знам, че е тъпо, но вътрешно много се гордея със съгражданите си :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 19, 2013, 11:01:09
По принцип големи протести и стачки винаги са организирани, това е доказано, наивно е да се смята, че хората спонтанно се хванали за ръце и излезли. Поне професорите по дипломация, политология и т.н. така казват, може и сега да е различно, откакто има така развити социални мрежи. Не казвам, че това не са обикновени хора, на които им е  писнало и които вярват, че променят нещо...но и не вярвам всички зачестили случки да са случайност и да нямат връзка помежду си.

Това с цветята във Варна е страхотно наистина, но аз друго гледах от София...И да, в Испания и Гърция става същата работа, уви. Това не ме кара да се чувствам по-добре. В САЩ или Германия не се сещам да съм виждала точно такива сцени примерно, знам, че никога не трябва да се сравняваме с най-добрите, ама ми писна да се сравняваме с други на нашето ниво и да се радваме, че и те са зле...

Аз не съм против да се протестира, напротив, но първо- има и културни начини и второ, какви са конкретните искания? Как изведнъж да поевтинее токът и да се качат заплатите, как изведнъж държавата да забогатее? Не разбирам какво предлагат хората- според мен смяна на правителство в такъв момент ще има само негативни последици.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 19, 2013, 11:03:32
Ми и аз не излизам да викам (нещо ме е шубе да не пострадам  :grin:), но за сметка на това мъжа ми вика и протестира и за двамата. А, аз се гордея с всички хора, от цяла България. Направо ми се пълни душата, като гледам хрониката по новините вечер.

ЕДИТ: Извинявай, Корни, ама с ей такова мислене сме там, където сме. Щото всеки си казва - е то няма как сега да поевтинее тока, няма как да ни се качат заплатите. Ми дай - ще си мизерстваме. Какво, пък. Ми за мен това е робско мислене. Ми нали от някъде трябва да се тръгне. Мирни протести - след 23 години мизерия, ми няма такъв филм. Най-големите промени са се случили след революции. Ми ако трябва и така ще стане. Точно пък сега трябва да сме мирни и културни. Стига, моля те.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 19, 2013, 11:07:17
Ето пак колко различни са хората...аз като гледам бедно облечените хора по анцузи, които псуват, чупят прозорци и коли на случайни хора, определено не се гордея...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 19, 2013, 11:08:59
А вие протестирате ли по принцип? Снощи си мислих това,че половината ми познати слагат картинки с някакви надъхващи "Събудихме се " и т.н. , а реално само едно момиче ходи на протестите.

Иначе и аз като Корни не знам какво точно се очаква,да се извинят публично и да кажат,че са се пооляли и никой няма да плати сметка ли?Или ще върнат парите на тия,дето са платили? Или безплатен ток за няколко месеца? А отделно за правителствата не знам,още помня на Фата и шампоаните сравнението и е много удачно,ама аз така и така не гласувам,разбрахме се за малкото зло. Като чета по форумите ГЕРБ пак си имат някакво солидно мнозинство,смятай,аз страната не съм я виждала по-зле в осъзнатите ми години,откак те взеха властта.

Верали , излишно се палиш,Корни изобщо няма робско мислене,напротив , но се ентусиазираш малко в повечко според мен. Като децата около Коледа.Революция надали ще се получи,колкото и да ни се ще и ако има промяна някаква ще е за кратко,тази година ще се завърти около тия избори,в изсмукани кандидати.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 11:11:36
Ами, Корни, то е като в несполучлива връзка. Не може години наред да търпиш глупости и да си мълчиш, накрая да избухнеш и да се надяваш всичко с магическа пръчка да се оправи. Просто става грандиозен скандал и се разделяте. Просто се надявам, че следващите може би ще са по-внимателни след една такава криза, знам ли и аз.
Иначе да, по принцип все някой организира тия неща, но сега във Фейса са просто групи, поне в голямата си част.

Але, аз не протестирам, затова и не слагам снимки, банери, само чета.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: D.Dimitrova в Февруари 19, 2013, 11:13:41
Аз не съм против да се протестира, напротив, но първо- има и културни начини и второ, какви са конкретните искания? Как изведнъж да поевтинее токът и да се качат заплатите, как изведнъж държавата да забогатее? Не разбирам какво предлагат хората- според мен смяна на правителство в такъв момент ще има само негативни последици.
Понякога се чудя наистина ли ти е толкова розов живота, винаги ли си имала достатъчно пари и никакви затруднения, че не може да разбереш хората.
Не съм за вандалщините, а смяната на правителството  ме тревожи, поради , защото не мога да се сетя за по-добра алтернатива в момента.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 19, 2013, 11:17:27
И аз като Бизар не протестирам и не си поствам гръмки работи по фейсбука. Само вчера четох в румънските медии дали и как отразяват събитието и го постнах, понеже и това ме интересува, а и честно казано доста ме впечатли едно нещо. В Румъния като има протести, общественото мнение тук е, че "ми да, те румънците са свободолюбиви, те свалиха Чаушеску, не се дават лесно, а ние..." Сега наблюдавам ефекта при тях. Коментарите под статиите са в духа на "Браво на българите, те не търпят да се подиграват с тях, за разлика от нас, трябва да взимаме пример и да се срамуваме".  :-D


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 19, 2013, 11:17:32
Ми, Корни, те тия бедните, с анцузите, сигурно заради това чупят, щото са бедни и с анцузи.
Паля се, щото вярвам. Не виждам нищо лошо в това, щото вече и вяра нямаме. Революция, едва ли ще стане. Но пък е важно какво се случва и не трябва да го подминаваме и да се вглеждаме в някакви "детайли" и все да търсим под вола, теле. То е ясно, че на нас все нещо няма да ни е на таман, все така с едно око, скептично гледаме, обединени напълно - няма как да се случи с българите, но поне да не омаловажаваме случващото се и да вярваме, че все нещо ще мръдне нанякъде, в положителна посока. Може много патриотично да звуча, но какво друго ни остава. За тези, които искаме да живеем тук и да отглеждаме децата си тук. Щото, ако нещата не се променят, ами няма да мизерствам тук с децата си. Но това е стъпка, към която не искам да прибягвам - затова ми се иска, затова вярвам.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 19, 2013, 11:34:04
На мен донякъде ми харесва ентусиазмът на аливера, звучи ми много мой стил, нищо, че ме яде, но не знам защо  не ми идва никакъв патриотизъм тия дни.  Не знам защо тръгнах в друга посока на разсъждения. Аз съм/бях най-големият защитник на живота тук, знаете колко форумен бой съм изяла, но напоследък ми е трудно да затварям очи. Онзи ден напълних една огромна торба с боклуци от детската площадка пред блока. Тя е 2 на 2 метра, единствена в района. Събрах поне 10 кутии цигари и 20-30 бирени бутилки и какви ли не други гадости...фасовете не можах да събера, бяха стотици и залепнали за земята. А се водя, че живея в нелош столичен квартал.

Мислите ли, че със смяна на правителство и по-евтин ток това ще се промени? Не, селянията си е у нас, такъв народ сме, уви. Много обичам България, но не знам колко обичам българите, ако това са/сме те/ние. Нахранете ме, не искам да мисля така, но има и факти, пред които не можеш да видиш розовото. Твърде много имам тук, за да си позволя да го загубя и да избягам, но и не искам да си взимам заплатката и просто да поглеждам на другата страна, когато видя десетките боклуци по тъкмо поникващата трева пред блока или спуканите гуми на съседа и счупените пейки.

И не, не харесвам и аз управляващите, нито опозицията, виждам колко неща са зле. но бих протестирала не само срещу тях, а и срещу нас самите, срещу собствената ни селяния и простотия. Не са нормални тези неща, не е нормално като някой създаде нещо хубаво, ти да го разрушиш. Сега ще ми кажете, че счупените пейки и беседки и боклуците по тревата нямат връзка с темата, но имат.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 12:10:00
И според мен имат. И затова мисля, че няма значение кой ще ни управлява - хем винаги ще е зле, хем ние ще сме недоволни. Но някак си ми харесваше преди 5 години, когато хората пак си мърмореха на избори, но бяха доволни, с пари и перспективи. Но и аз не знам как ще стане това, винаги съм си мислела, че е възможно само с външна намеса в управлението.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 19, 2013, 12:20:11
Според мен, всеки политик, който идва на власт, трябва да осъзнава и да е наясно, че ако сгреши, ако краде (много забележимо, щото те всички крадат по-малко, в България по-много!!!), ако не работи за страната, ще бъде свален и ще дойде друг на негово място. Ама ние нашите политици сме ги научили, че каквото и да си правят, ние си търпим и те си стоят необезпокоявани на креслата. Ако знаят, че са заменими и при всеки гаф, народа ще се бунтува и ще ги гони, мисля че тогава ще си вършат работата по добре и ще са по отговорни. Не като сега - търпение до небесата. Ние така ги научихме.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 19, 2013, 13:21:22
Всяко чудо за три дни.

Не, не протеснирам. Аз на концерти не ходя, защото ме е страх от тълпи, какво остава да се гушкам с ултрасите...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: D.Dimitrova в Февруари 19, 2013, 13:23:03
Всяко чудо за три дни.

Не, не протеснирам. Аз на концерти не ходя, защото ме е страх от тълпи, какво остава да се гушкам с ултрасите...
Същата работа, и избягвам Борисовата за разходки, защото от там винаги тръгва всякакво меле- мачове, протести...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 19, 2013, 13:37:05
Довечера ще стане весело, след честването на Апостола.Който не иска да се събужда от розов сън- да заобикаля паметника Левски.Ако тази вечер не пламне парламента, друг път може и да не пламне


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 19, 2013, 13:37:14
Корни, а не ти ли идва на ум, че нещата са свързани? Бедни хора, с анцузи- това какво ти говори? Хора,които са се вкопчили в живота си , едва изкарват до следваща заплата, едва покриват режийните и разходите на децата си?
Да, това са голяма част от българите в момента- маргинализирани до безобразие, живеят , както казваше Тодор Колев (Бог да го прости) "от 8 до 5". Не можеш да очакваш от човек ,който стиска зъби цял живот, да ти събира отпадъците разделно. Той си хвърля фаса от балкона , и си вика:"Ебал съм му майката", щото пак му се трупа парното, не е платил на детето таксата за детска и т.н. Не е въпрос на патриотизъм, въпрос на очи е , за да го видиш.

Тока дали ще поевтинее- съвсем е възможно, ако разпределянето му попадне в правилните ръце.

Умилявам се като гледам кадри от Варна и от другите градове, колко много хора се събират. Надявам се искрено нещо да се промени.:)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 19, 2013, 13:40:39
Ще се промени ако попребием няколко дебелаци от парламента.Иван Костов трепереше само като чуеше тълпа - държеше му влага на циганина февруари 1997 г.
Корни, единствената разлика между теб и тези с анцузите, е че си имала по-добри шансове в живота си от тях - основно че си се родила в по-отворено семейство.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 13:54:06
Мина, не мога да се съглася, че като ти е крив живота, ти е оправдано да правиш мизерия. Да, може би последното нещо, за което трябва да се притесняваме е колко са ни чисти градинките, но ако бяхме всички културни индивиди, това нямаше да ти пречи да не си хвръляш боклука през прозореца. И да, нещата са свързани, определено, но в другата посока - ако не бяхме масово такива палачори и ни беше грижа и за малките неща като това да ни е чисто, да сме добри, вежливи и усмихнати, вероятно и като нация щяхме да сме по-стегнати и да не позволяваме да ни е все едно за всичко. Все пак, за да промениш света, трябва да почнеш първо от себе си, много вярвам това, но за съжаление твърде малко хора го споделят.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 19, 2013, 14:02:09
Не оправдавам това, че някой прави мизерия с това, че му е крив живота. Споделям наблюдения.
В Германия са стегнати, усмихнати и вежливи, но това е функция на спокойния и сигурен живот, който живеят, не обратното.
Да, сигурно и тестото ни е по-кофти, съгласна съм.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 19, 2013, 14:04:24
Бизар, за да си културен, трябва да си спокоен, без стрес, без нерви, без простотии.Да не мислиш че германците и англичаните са били по-културни от назе?.Глупости.И те серат, ако искаш ми вярвай.И на тях им се чука итн.Просто, това което става при нас, при тях е ставало преди векове, и обществото е еволюирало в добре организирана машина.При нас това или предстои или няма да се случи - ще видим.
Едно е сигурно - не може да докараш един индивид до мизерия и да очакваш да е аристократ.

ПС> - Мина ме изпревари.Поне го каза по добре от мен


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 14:09:57
Общо казано мога да го приема, да. Но пак според мен, ако вътрешно си такъв човек, не би трябвало да ти избива простотията като си стресиран. Говоря за съвсем елементарни неща, никога не са ми харесвали германците и тяхната стерилност. Но говоря за някакви елементарни норми на поведение, които не разбирам. И не го изкарвайте само от стреса. Тия в джиповете, дето не са стресирани, всички ли са много кулурни и не си мятат фасове през прозореца. За вежливостта мога да го приема, но за това да пазиш чисто и да не си вандал - не.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 19, 2013, 14:17:00
Мина, не мога да се съглася, че като ти е крив живота, ти е оправдано да правиш мизерия. Да, може би последното нещо, за което трябва да се притесняваме е колко са ни чисти градинките, но ако бяхме всички културни индивиди, това нямаше да ти пречи да не си хвръляш боклука през прозореца. И да, нещата са свързани, определено, но в другата посока - ако не бяхме масово такива палачори и ни беше грижа и за малките неща като това да ни е чисто, да сме добри, вежливи и усмихнати, вероятно и като нация щяхме да сме по-стегнати и да не позволяваме да ни е все едно за всичко. Все пак, за да промениш света, трябва да почнеш първо от себе си, много вярвам това, но за съжаление твърде малко хора го споделят.

Адмирирам това мнение.
 Не съм съгласна, че всички бедни хора са простаци, нито обратното- че богатите не правят мизерии. Има и много други фактори и не може да се оправдаваме с това.
Както имам познати,които едва свързват двата края, но четат много и никога няма да псуват и да си хвърлят боклука през прозореца, така имам и такива мамини синчета, много богати, които не могат да кажат 3 изречения правилно, говорят на "батка" и хвърлят фасовете през прозореца на колата, от която свири Кондьо.

Не, определено не е само до пари .

Наки, аз никъде не казвам, че съм различна от хората с анцузите на улицата. Напротив, това е жалкото, че сме един народ в един кюп. Ако не ми пукаше и се мислех за неуязвима и извисена, нямаше дори да коментирам, нито да ми е мъчно. Просто за съжалние съм виждала достатъчно различни култури, не само богати, а и бедни, които са на по-високо ниво от нас. Не отричам, че има връзка и ако всичко ти е уредено, е лесно да си добър и културен- но пък  как една нация стига до тази степен на уреденост и богатство- не е ли пак частично (освен исторически факти,с които винаги се оправдаваме) и чрез това какви хора има в нея? Двупосочно е.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 19, 2013, 15:07:12
Айде сега пак всички и невсички. Трябва ли всеки път да си правим дисекция на всяка дума, все едно имаме някакви мозъчни дефицити? Къде казах аз , че всички бедни хора са простаци, Корни?
Естествено , че възпитанието не опира само до пари, но глобалната картинка показва, че при един изнемогващ народ (нямам предвид ИТ сектора, разбира се) последното нещо ,което интересува хората е дали изглеждат като лордове в очите на останалите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 19, 2013, 15:29:56
Да, само лордовете не си хвърлят бирените кенове и кутийте цигари директно на тревата...

Има нива на простотия и поведение, които можеш да извиниш с бедността и нещастията (намръщените физономии, липсата на обноски и учтивост, мисленето "нека Вуте е зле" и т.н.) и други, които просто не можеш.

Не разбирам как от това, че нямаш пари се стига до хвърляне на бири и цигарени кутии по тревата, явно съм с мозъчен дефицит  :lol:  да не говорим, че въпросните стоки определено не показват бедност- цигарите се водят луксозна стока, както и алкохолът, ама това е вече сметка на дребно, просто споменавам...
 


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 15:37:02
Мини, не е до лордове и принцеси, има ли как да се мине веднъж без крайните сравнения, значи. Като погледнеш селцата в България - да не би да им е много добре, те са най-мизерстващите, дори. Ама да виждаш боклуци там? Живуркат си хорицата, броят стотинките за хляб, ама си премитат, чистят и пазят, защото са си шепа хора, знаят, че ако те ни пазят, няма кой да им го изчисти. А в градовете, видиш ли, най-жалните са там. Да не си хвърляш боклука по детските площадки е въпрос на манталитет и мислене, не е, че ти е тежък живота. Да очакаш от някой като Корни да е съвестен гражданин и да почиства градинките от вандали - това е да кажеш, че това им е последната грижа на хората - да чистят мизерята. Но да не създават мизерия, това си е просто елемнтарно изискване, което няма как да има общо със ситуацията. Малко все едно да кажеш, че сме такива, щото примерно няма достатъчно проверящи, за да ни глобяват.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 19, 2013, 15:57:56
Според мен и двете посоки на разсъждения са верни. хем е до манталитет и култура, хем  е и свързано с начина на живот - с това да мислиш по цял ден, какво ще сготвиш довечера на децата си, утре имаш ли пари да им дадеш за училище, кога ще можеш да си позволиш да замениш скъсаните им ботуши....
Аз познавам хора, които не мислят всеки ден за насъщния, но било то заради възпитание или каквото там, си хвърлят фасовете, хартийките по улиците и като ги питаш защо го правят отговарят, че не им пука. Други казват, че имало кой да го изчисти. Но някак според мен пак всичко идва от нагласата на хората, от начина на управление в страната, от това което се случва около нас - че всеки може да си стои безнаказано, независимо какво е направил. И тук пак опираме до идеята за това, в какво положение е държавата. Кой ще ти мисли за разделно събиране, като от екрана всички намазани политици ти говорят, че сме Европейска държава, а ти си броиш стотинките. Ми няма да ти пука за зелените и сините контейнери.
Нещата са много обвързани. Явно всеки народ минал през някаква трансформация е стигнал дъното преди това. Дано това да е нашето и от тук нататък да вървим нагоре.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 16:07:50
Както и да е, спорът е безсмислен. Ако се върнем няколко, и то малко, години назад, когато бяхме с пари и доволни, раждаемостта беше в пика си, не сме били по-загрижени за тия си навици. Основно това дали един град е чист, зависи от общината и почистващите фирми, а не от съвестта на гражданите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 19, 2013, 16:16:13
Явно аз не се изразявам правилно. Исках да акцентирам върху това, че лошият живот и потъването на хората в тоталната
тиня на битовата (и оттам духовна) нищета, ги е направило непукисти за останалото , което ги заобикаля.
Както и да е, спорът наистина е безсмислен. Така или иначе джобовете ми са пълни с опаковки от дъвки ,които не съм изхвърлила на улицата.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 19, 2013, 16:23:57
Така казано съм съгласна. И аз съм непукист за това, ама не, защото мизерствам, ами, защото, ако почне да се трогвам, ще се депресирам и ще забегна. Просто продължавам да вярвам, че въпреки това, си струва човек да живее тук.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 19, 2013, 18:39:14
Аз определено мисля,че разсъжденията на Биз са много правилни. Нали ги гледам и тук,излизам аз и една леля с един дог ли е,боксер акащ с все сила пред нас. И съм виждала и друг път изпражнения,ама си викам нали лисици а-у . Еми не си го изчисти,а аз и викам моля-ако може-нали-че ми е в градината. Каза "да" жената,обръщам се и чувам "Таа па и таа,нали кат' са обърне и ша го метна пак в двора" със сливенско наречие. Еми как да не и извъртя един шамар,голяма проста семка сме. Ми като се блъснахме с колата,шофьора българче,ние сме в грешка,другия излиза смутен - пита ни как сме,нашия малкия веднага с тукатите. Нали тук уж сме по-добре и ни е изчистено,ама нанайци. Българските квартали са най-кирливи ( изобщо изт.европейските,повече и от индийските и пакистанските) ,не е като да не минават всекидневно да чистят,напротив,просто ние не пазим нищо никъде. Да не говорим,че издъних преди седмица един дето крадеше в Лидл,ами да не казвам,че на банката тук предупреждават на английски и български джебчиите,че има камери! Ако си мислете,че се пеня-щото нали емигрантка,еми елате и вижте, или пък прочетете във форуми. Нямаме тая нагласа и айде да не кажа всички,ама почти всички. Няма културни хора имам чувството,къде остана баш елементарното възпитание.

А що се отнася до протеста днес пак наблюдавам едно момченце ми пуска пламенно стихове на Ботев,викам беше ли на протесте бе ахмак и отговор " Ам не,аз не разбрах кога е,па и всички да ме гледат" . Него,готиния хъх. Аз ако си бях у нас бих се грабнала до две,не зарад мен,аз съм лесна,ами затова,че майка ми и баща ми още гният в тая среда. И сигурно и аз бих крещяла,и ритала,или китки поднасяла. Пък ако ще се промени нещо рязко,и коли бих запалила.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 19, 2013, 19:25:20
Корни, абсолютно само историята ни е проблема.Манталитета на всички в балканския свят е еднакъв - манталитет на оцеляващи на дребно хора.Нищо друго
Разликите - англичани - Магна Харта, Чарлс 1ви, Французите - революцията, холандците - оранжизма, германците - реформацията.Процеси които при нас липсват


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 19, 2013, 20:19:07
Бре,тая история,живота ни съсипа хахаха. Ако ни е историята на всички проблем,очаквам да е за всички валидно- съответно еднакви черти да проявяваме. Пък някои са ги превъзмогнали. Или как беше: след статистическо проучване мнозинството българи мисли,че мнозинството българи са идиоти :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 19, 2013, 21:44:56
Както на едно дете ако му липсват първите 7 години, така и на един народ като му липсва поетапното еволюционно израстване и едни естествени процеси на формиране на самосъзнание, ами можеш да очакваш всяка простотия. И тя е обяснима, ако не оправдана.
Колкото до протестите - радвам им се, адмирирам. Те са срещу цялата система, която е създадена да мачка. Те не са срещу ЧЕЗ и монополите, дори не са срещу Боко Тиквата, макар тая мутра да символизира цялата управленческа простотия. И парадоксът е, че няма вече месия. Точно тук е ключа - няма готово решение, няма удобна алтернатива. Това е тестът за зрялост. Зрял ставаш или като ти дойде времето, или като те изритат по задника и оцеляваш сам. Защото е лесно да залитнеш по нечия харизма, и да примляскаш доволно - ей за тоя ще гласувам, и после да мрънкаш под мустак, ГЛЕДАЙКИ какво ще стане. Ами няма бе, пич, демокрацията се воюва всеки ден.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fata morgana в Февруари 19, 2013, 22:23:37
Не протестирам, ако ми бутнат камера и микрофон няма да знам какво искам. Всички партии се изредиха, всичките им представители са ужасни, мутородобни или по станишевски невъзможни. Не искам да ни управляват и хора от "народа", това към нищо добро не води, кои са тия хора, откъде знаят как се управлява и колко годишни са, соц интелигенция или млади, самоуверени хипита, всичко пробвахме май че, даже и цар си отглеждахме, него съм го гледала, бабите толкова сълзи и сополи дадоха. А и са оплетени повече от пиле в калчища в тая политика и това, че има нови герои изобщо не означава, че филмът ще е нов, твърдо вярвам, че пак някой стар ще дърпа конците. А и като виждам как всичко става незаконно, с подкупи и т.н., абе съвсем се обезсърчавам и изобщо не ми дреме за протестите.

А, да и за колко сме бедни и нещастни имам леки дразнения, най-вече сме мързеливи, неграмотни, че и крадливи, не щем да се адаптираме и търсим най-лесното и готовото.
Още един едит, въпреки всичко по-горе, ФБ ми е приятен тия дни, чакам някой партизанин да излезе от отворената страница и да подпали офиса, патриотично ми става като чета. :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 19, 2013, 23:26:30
Юпита, скъпа, юпита :) хипитата са друго, такива още не са били на власт  :kiss:

Много съм зад тезата на Нак и Фро в тоя контекст - не сме случили на поробител :) Я австро-унгарската среда в какво превърна мързеливите, нечистоплътни чехи и словаци...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: juliet в Февруари 19, 2013, 23:50:01
Моето мнение е близо до това на Фата. Подкрепям протеста и желанието за промяна-тя е наложителна. В момента, в който обаче мисълта ми продължи и се запитам кой или как, ми става едно такова тъжно, защото не виждам алтернативата. Ей сега да дойдат пак изборите ще отида и ще гласувам отново с идеята, че избирам по-малкото зло, а не е правилно да сме с такова убеждение като си избираме управляващи. Тъжна ми е цялата картинка много.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 20, 2013, 10:14:07
Значиии, нямам телевизия, новините вече получавам само от един сайт и от фейса, не съм облъчена прекалено и затова се чувствам много страни от цялата ситуация и малко ми е като на филм. Амааа не мога повече, бе, хора!
Как може да чета картинки с надпис "Тоя човек заслужава още един мандат, да му го дадем" ?!
Ебаси меки гъби ли сме, твърде много скрити гербари ли имаше, чудя се тоя ход на Борисов заради изборите ли е, да ги спечели пак ли, не разбирам!
Как можеш да плюеш 4 години по някой и после да решиш, че ти е спасителя! Хората наистина са идиоти.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 20, 2013, 10:17:48
Е, честито Ви безправителстване.
За съжаление, пътищата от тук нататък са все селски и кални като досегашните


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: HappyHeart в Февруари 20, 2013, 10:18:27
Много тъжно ми стана, когато снощи гледах окървавените хора, които се борят, но и те самите не знаеха за какво и за кого. Още по-тъжно ще ми стане, ако протестите спрат след като Бойко си подаде оставката. Какво ще се промени сега?
Никой не помисли, че тези протести могат да доведат до сваляне на правителството и дали това е решението на проблема.Гражданска позиция...и аз така си мислех по едно време. Но гражданска позиция е, когато знаеш какво не ти харесва и как искаш да се промени. Нима 14 годишните келеши с голи кръстове и изправени перхидролени коси, пияни хора и платени агресори имат такава? Гражданската позиция не е самоцелно викане и хвърляне на камъни пред парламента. Не казвам, че досега сме процъфтели, ама нека сега ни управлява Доган.
Все повече имам ужасното чувство, че нищо хубаво не ни чака, освен терминалите. И усещането на всички избори, че гласувам за най-малкото зло много ми тежи.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 10:21:03
И аз не разбирам, след всичките протести, щяхме да колим и бесим, да подпалим парламента и колите, ок, днес Бойко даде на "народа" това, което иска- оставка. И сега всички коментари са- ужас, това е много лошо, ами сега, как можа Бойко да предаде държавата...Два отделни свята ли са пишещите и протестиращите или просто не знаем какво искаме? Не скандираха ли всички "оставка"?


Иначе за историята, аз вярвам дори в теорията за генетична памет, знам как са ни разказали играта тези 5 века и никога няма да говоря за "османско присъствие", не ги отричам тия неща, напротив, много болна тема ми е. Но все пак това си е оправадние, можем да изплуваме, ако имаме определени качества, колкото и е да е трудно, достатъчно време мина. И не сме единственият народ с такава история, защо само на нас още ни се отразява? Хърватска, Черна Гора, дори Сърбия са доста по-"европейци" от нас примерно...

Но както и да е, сега ми е интересно вашето мнение какво е (на хората, които казаха, че са горди и подкрепят протестите)...Радвате ли се на оставката? Как си представяте бъдещето ни сега? Изведнъж заваляват жълтици, цъфват рози и се държим усмихнато за ръце?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 20, 2013, 10:33:07
Аз не се радвам на оставката, но според мен също е политически ход. Някак си имам вяра, че протестите ще продължат в насока на ново правителство, на тотална промяна, а не просто да си дадем шундите на следващите на опашката. Макар, че малко ми е през тая, да ви кажа, защото според мен просто няма какво толкова по-различно да се случи, единственото, което ме ужасява е, че тази криза ще ни се отрази на икономиката и ме е страх да няма ексцесии с цените пак, както по време на "кризата" в началото.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 10:34:10
Много тъжно ми стана, когато снощи гледах окървавените хора, които се борят, но и те самите не знаеха за какво и за кого. Още по-тъжно ще ми стане, ако протестите спрат след като Бойко си подаде оставката. Какво ще се промени сега?
Никой не помисли, че тези протести могат да доведат до сваляне на правителството и дали това е решението на проблема.Гражданска позиция...и аз така си мислех по едно време. Но гражданска позиция е, когато знаеш какво не ти харесва и как искаш да се промени. Нима 14 годишните келеши с голи кръстове и изправени перхидролени коси, пияни хора и платени агресори имат такава? Гражданската позиция не е самоцелно викане и хвърляне на камъни пред парламента. Не казвам, че досега сме процъфтели, ама нека сега ни управлява Доган.
Все повече имам ужасното чувство, че нищо хубаво не ни чака, освен терминалите. И усещането на всички избори, че гласувам за най-малкото зло много ми тежи.

Страхотно мнение, подписвам се под него. Подобни неща са ми и на мен в главата, само че Хепи го каза по-добре.
Само не знам защо никой да не е помислил, че протестите могат да доведат до сваляне на правителство, та те хората последните дни твърдо това си искат, уж е съзнателно...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: HappyHeart в Февруари 20, 2013, 10:34:55
Като е толкова съзнателно защо всички ревнаха сега?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 20, 2013, 10:37:01
Не се радвам, даже се чувствам леко объркана. Не беше сега момента Борисов да подава оставка.Хората искаха нещо простичко- да спрат да ги яздят всякакви разпределители и комисионери.Ама явно е по лесно да си хвърлиш оставката , отколкото да стъпиш на врата на чешки, немски и австрийски гадове.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 20, 2013, 10:39:18
Аз пък искам да си кажа, че нямам против протестиращите, щото освен за Бойко, малко и за тях се обрънаха нещата, бяхме много горди с тях, а сега ги плюем, че са ни довели до това положение. Според мен хората, които мрънкат, даже мрънкаме, сме тия, дето кибичим само :) И понеже гледам новини предимно от Варна, а чувам, че много не са ги отразявали по телевизията, искам да кажа, че наистина ми е гордо и наистина беше протест-мечта, защото тук поне не само, че никой не е плюл по правителството, даже за мое учудване и по кмета не плюха.
А за вандалите, не им ли стана на всички ясно, че са платени провокатори, точно, щото са пред очите на премиета, а за мирните протести в другите градове нарочно не се дава гласност. Според мен не е лошо, че се стигна до сваляне на правителството, просто дано всички, които досега бяха мирни и с идея, да имат идеята и с какво да продължат напред.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 20, 2013, 10:40:02
Естествено, че е политически ход. Маневра, не акт на отговорност, най-малкото пък на разкаяние някакво. Смехории.
Какво ни очаква ли? Ами служебно правителство, заради което намалаява леко вероятноста да се купят изборите ангро. Какво пък толкова страшно. И още протести надявам се - заради цялата система на източване и мачкане, която съзнателно се поддържа от цялата политическа каста 23 години. Нека се обърнат нещата с хастара навън. Нямало кой да провежда цялостна програма и политика, ама на какво? Айде рефреш.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 20, 2013, 10:45:35
Фро, ще бъдеш ли така добра да припомниш процедурите след сваляне на правителство, малко съм позабравила :D Иначе ми действа оптимистично твоето мнение.

Сетих се за един хубав плюс на цялата работа, хората се посъбудиха, сетиха се, че Левски има годишнина от обесването, а най-хубавото е, че това сигурно ще е най-хубавият и честван 3 март от не знам колко години, и то при положение, че не е даден като почивен ден, а неделя :D Според мен до края на деня всички ще се окопитят от стреса и ще имат по-ясна представа за очакванията си,


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 20, 2013, 10:59:52
Ами президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и обявява избори, които, като са предсрочни, да са с месец по-рано да речем, едва ли повече. Служебното правителство е с поорязани правомощия, нали, и общо взето държавата не функционира на пълни обороти, ама никак, което пък какво толкова. Сякаш някакви страшни процеси са се развивали сега градивни, че ще орежем прогреса с 2-3 месеца. Чудо голямо.
Преломния момент е дали хората ще продължат да протестират, за което всички политически сили много се молят да не се случи, ама всички. Защото нали.
Много се надявам да не секнат протестите, каквато беше целта на маневрата.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 20, 2013, 11:45:45
Стадото си загуби овчаря/заколителя и изпадна в паника.

Сигурна съм,че протестите ще секнат,ако не- ще се напия в тяхна чест и ще си постна трибагреника на прозореца.

И мен ме е яд,не, мен ме е срам като чета коментарите днес. Жален ми татко и баба.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 20, 2013, 11:47:36
Те протестите едва ли ще стихнат, ама сега като няма Правителство, не знам кой ще реши проблемите на хората. И не ми се мисли какво ще стане от тук нататък. Защото аз не виждам ни един, който бих избрала да дойде на власт. А ако бесепарите направят коалиция, направо се изнасям от страната. Абе, мазало идва, голямо, дано всичко да завърши на финала добре за народа.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 20, 2013, 11:58:55
Ба,няма да стихнат,хахаха. Лекичко,лекичко и ще си се поприберат, и ще почнат да мигат на парцали пред телевизора.

Като гледам е имало правителство последните 5 години,не знам да са решили на някой проблем.Къде се изнасяш,Оли? Много гръмки изказвания чета днес. На думи и аз съм била на луната.
Но си права,аз също не искам да мисля какво ще стане оттук нататък.

Царевичке,абе и Шотландия-Ирландия имат черни моменти в историята,че даже и по-продължително ако помня правилно,това са неща,които не се четем особено в нашата история,но бяло робство подобно на африканското е било застъпено много силно из островите тук. Пък гледам хора са излезнали,таз генетична памет ще е избирателна...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: alivera в Февруари 20, 2013, 12:04:03
Ми гръмки са, емоционална съм. Не че не сме си го мислили с мъжа ми, много преди да започнат протестите, много преди някой да си подава оставки и т.н. Ако тук нещата ни не вървят и не се чувстваме добре финансово, най-вече финансово, ще мислим вариант за извън България. Имаме варианти. Проблемът е, че не ми се иска да е така, затова и подкрепяме протестите. Щото искам да си живея в родината ми.
Просто се чудя какво ще се случи от тук нататък, като всички са маскари. А незнанието е най-плашещо....


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 12:08:40
Ооо, голяма драма, какво ще се случи - апокалипсис. Нищо няма да се случи. Ще дойдат следващите продажници и всичко ще е както преди.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 12:09:32
Добре, за хората, които казват, че се надяват протестите да не секнат- искам да питам какви точно са исканията на протестиращите? На какво се надявате вие, ама конкретно, не "да бъде по-хубаво, да спрат да ни лъжат".  Стъпки 1, 2, 3?

съвсем сериозно, има ли ги писмено някъде- защото се обърквам, едно от исканията беше да подаде оставка кабинетът, случи се, а сега всички казват "ама ние не искахме това, какво ще правим"...Конкретно какви са исканията и кой точно се очаква да ги удовлетвори, като няма действащо правителство и служебното не е с пълни правомощия и няма релна власт и отговорност?

Защото хубаво е да се протестира и скандира, ама вече се губи смислът срещу какво, защо, само повтаряте как не искаме да спират, но какво точно ще се случи в един идеален за вас вариант- кой какво трябва да направи? Не се заяждам, наистина питам, защото ми се губи реалната гражданска позиция на фона на цялата простотия и изкривяване.Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 20, 2013, 12:09:53
В България има над 150 регистрирани партии. Все се надявам някоя нова муцуна да излезе напред, защото иначе жална ни майка наистина, ако изборът ни трябва да е между Станишев, Доган и Костов. Аз днес откак съм станала чета във фейсбус статуси от рода на "Аз се спасявам, няма какво да правя тук, ще емигрирам". Аз пък няма да емигрирам, защото тук ми е мястото. Остава да се надяваме да не става по-зле. По-добре надали ще бъде, но поне да не е по-зле.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 20, 2013, 12:10:08
Ох,не - чета коментари напред-назад и някакви неща от сорта "Ами той човечеца се бори-бори" , "Какво искате от него  толкова,доволни ли сте " . Трагично е хахах


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 12:12:11
Ох, ше ревна.

Але, дай да правим партия, докато има ниша.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 20, 2013, 12:14:04
Ако може да съм член-сателит,такъв дето обикаля извън страната само :)

Защо ще ревеш?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 12:16:09
Ми човечецът как се борил :sadeyes: :lol:

Айде, сега хората, докато се оглеждат за кого да гласуват и бам - за нас! Партията на проскубаните кокошки.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 12:16:17
Ох, ше ревна.

Але, дай да правим партия, докато има ниша.

И аз искам, даже Фата нали ме беше питала какво бих променила и имам набелязани цели...Но не ми даде да облагородя градовете, не знам защо, така че ще си седят мръсни и  без пейки и осветление  :razz:
Другите проблеми обаче с пенсиите и ромите ги решавам от раз  :razz: И хората като чуят, веднага ще ме изберат! Тъй че ме взимайте!
Мислех си го това с политиката, ама всеки ден да се гримирам и да говоря пред публика няма да издържа, по-скоро мога да бъда мозък в сянка= съветник на някоя знаменитост, Ут или Алето  :razz:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 20, 2013, 12:18:57
Исканията - къде осъзнати и изразени, къде не, са смяна на политическия модел въобще. Модел, който е създаден и който поддържа изкуствено създадена олигархическа каста лапачи, и една огромна маса мизерстващ народ - беден, прост, недообразован и вечно лъган. Исканията са за спиране на арогантното ограбване на всяка стотинка. Иначе конкренто има лозунги - мажоритарни избори, не листи, по-малко депутати, съответно Велико народно събрание със определени промени из основи - много пъти е говорено.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: foreveryours в Февруари 20, 2013, 12:24:06
Джамбазки- президент, аз- премиер... всеки светофар- зелено, на всеки ъгъл- кръчма !!!!!!!!!!!!  :thumbup: :clap:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Февруари 20, 2013, 12:27:12
В София може и да понамалеят протестите, по другите градове ме съмнява. Лошото е, че хората очакват да се оправят от утре, а това няма да стане. Но се надявам поне, че ако излезе някой и с честни очи ни каже 'зле сме, но има светлина в края на тунела, ще направим това и това и това', хората ще стиснат зъби. Защото само с правителство няма да стане, и народът трябва да даде своето.


Добре, за хората, които казват, че се надяват протестите да не секнат- искам да питам какви точно са исканията на протестиращите? На какво се надявате вие, ама конкретно, не "да бъде по-хубаво, да спрат да ни лъжат".  Стъпки 1, 2, 3?

Ето ти 24 стъпки. Само за да сме наясно, това съм го копирал, не съм ангажиран със списъка по никакъв начин. Да ме прощавате за главните букви, така е в оригинал, не можах да ги сваля във word.КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА БЪДЕ СПАСЕН БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА:

1. НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА СЕГАШНОТО КРИМИНАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

2. ОСТАВКА НА ЗАВИСИМИЯ ПРЕЗИДЕНТ!

3. НЕЗАБАВНО РАЗПУСКАНЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

4. НАЗНАЧАВАНЕ НА ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО

5. ГЛАСУВАНЕ НА НОВ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР (КОНСТИТУЦИЯ), ГАРАНТИРАЩ ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, СЪОБРАЗЕН С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТТИ

6. СТРОГО ПРИДЪРЖАНЕ КЪМ НЕУТРАЛИТЕТ НА БЪЛГАРИЯ ПРИ ОПИТИ ЗА ВЪВЛИЧАНЕ НА СТРАНАТА В МЕЖДУНАРОДНИ КОНФЛИКТИ!

7. ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО И ГЛАСУВАНЕ

8. ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ РЕФЕРЕНДУМИ, КАТО ФОРМА НА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ И ВЛАСТ НА НАРОДА

9. ЛУСТРАЦИЯ – ВСИЧКИ КАДРИ НА ДС ТРЯБВА ДА СЕ ОСВЕТЛЯТ И ДА ИМ БЪДЕ ЗАБРАНЕНО ДА ЗАЕМАТ, КАКВИТО И ДА БИЛО ДЛЪЖНОСТИ В ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКА АДМИНСТРЦИЯ! ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО НА Т.Н. ПРЕХОД! АКО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СА ИЗВЪРШВАЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ТО ДА ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТ!

10. НЕДОПУСКАНЕ НА НЕБЪЛГАРИ, РАБОТЕЩИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ДЪРЖАВИ ДО КЛЮЧОВИ ПОЗИЦИИ ВЪВ ВЛАСТА! (ШИМОН ДЯНКОВ И НАТАН МЛАДЕНОВ, СОЛОМОН ПАСИ И Т.Н. ТЕЗИ ПРОЦИОНИСТИ ДОРИ НЕ СА СЛУЖИЛИ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.

11. ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КОИТО ДА ЗАДЪЛЖАВАТ ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКА АДМИНСТРАЦИЯ ДА РАБОТИ С АБСОЛЮТНА ПРОЗРАЧНОСТ, ПОД КОНТРОЛА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО!

12. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, НИСШИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МВР ДА БЪДАТ ПРЕНАСОЧЕНИ КЪМ ВОЙНИШКИЯ СЪСТАВ НА БА!

13. ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ МЛАДЕЖИ - СРОК 6 МЕСЕЦА

14. ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРАВОСЛАВНО ВЕРОУЧЕНИЕ В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА

15. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СТАТУСА И ПОЛОЖЕНИЕТО В ОБЩЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. ОЧИСТВАНЕ НА ЦЪРКВАТА ОТ НЕПОКАЯЛИ СЕ АГЕНТИ И БИЗНЕСМЕНИ!

16. РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ И РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ ПРИВАТИЗАЦИОННИ И КОНСЕЦИОННИ СДЕЛКИ! ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЛЕДПРИВАТИЗАЦИННИЯ КОНТРОЛ? ЗА НАЛИЧИЕТО НА НЕРЕДНОСТИ И НАРУШЕНИЯ, А ТОВА Е ФАКТ В 99% ОТ СЛУЧАИТЕ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ!

17. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЕВТИНАТА ЕНЕРГИЯ ОТ АЕЦ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА ПЪРВО ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НУЖДИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И ПРЕДПРИЯТИЯ. ОСТАНАЛИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ДА СИ ТЪРСЯТ САМИ ПАЗАРИ!

18. РЕВИЗИЯ И ОДИТ НА ДЕЙНОСТА НА ВСИЧКИ МОНОПОЛНИ ДРУЖЕСТВА И ДЪРЖАВНИ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ, ОТГОВАРЯЩИ ЗА КОНТРОЛА НА ТЯХ ( ДКЕВР ; КРС ; КЗК ; КЗП ; БАБХ И Т.Н.) СЛЕД КОНСТАТИРАНЕ НА НАРУШЕНИЯТА НЕЗАБАВНО ПОДВЕЖДАНЕ ПОД НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ НА ВИНОВНИТЕ (НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИИТЕ)
- НЕК И БЕХ
- ЕРП – ЧЕЗ , ЕНЕРГО-ПРО (Е.ОН), ЕВН
- МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ – МТЕЛ , ГЛОБУЛ И ВИВАКОМ
- ТОПЛОФИКАЦИИ
- В И К ДРУЖЕСТВА

НАЛАГАНЕ НА САНКЦИИ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ГЛОБИ ОТ МОНОПОЛИСТИТЕ

НЕЗАБАВНО ПРИВЕЖДАНЕ НА ДЕЙНОСТТА ИМ СЪГЛАСНО ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!

19. НЕЗАБАВНА РЕФОРМА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА.РАЗПУСКАНЕ НА ВСС КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД, ЧИЙТО ЧЛЕНОВЕ СА ЗАВИСИМИ ЧЛЕНОВЕ НА МАСОНСКИ ЛОЖИ!

20. НЕЗАБАВНА ОТСТАВКА НА ЗАВИСИМИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР, НА НЕГОВО МЯСТО СЛЕДВА ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕН ДОСТОЕН ЧОВЕК С ИДЕАЛНА БИОГРАФИЯ!

21. СТАРТИРАНЕ НА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА С ОГЛЕД ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС

22. ЗАКРИВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА! ФУНКЦИИТЕ И ДА СЕ ИЗЕМАТ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

23. НЕЗАБАВНО СЪЗДАВАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ!

24. НАСЪРЧАВАНЕ НА ПРЕДПРИЕМЧИВОСТ СРЕД БЪЛГАРИТЕ И СТИМУЛИРАНЕ НА СРЕДНИЯ И МАЛКИЯ БИЗНЕСЗА СМЕТКА НА МОНОПОЛИТЕ! КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА БЪДЕ СПАСЕН БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВА:Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 20, 2013, 12:48:15
Това ми звучи като петилетка,хахаха.

23. НЕЗАБАВНО СЪЗДАВАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА СРЕД БЪЛГАРИТЕ!!!!


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 20, 2013, 12:53:31
То ако качеството на живот се подобри, раждаемостта сама ще си се покачи, не са и нужни програми.  :roll: Доста странно звучи тази точка.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 20, 2013, 12:57:17
Изпотрепа се народът и за какво? Ако някой знае и има ясна цел, добре ще е. А то - омесиха се хубаво платените лица на БСП, няколко наистина протестиращи граждани и ултарсите. Последните си изсипаха простотията, както само те си могат, и оп - кръв се леела, айде долу правителството.

Отива си Бойко и какво? Стига толкова протести. БСП прибира пипалата (защото, ако оставката на Бойко е ход, то протестите в София са ход и половина на БПС) и се точи за изборите. Че, ако вземе и да ги спечели...Иделно ще ни "оправят", още утре ще национализират енерго-тата (смях, смях, през сълзи). Тоя филм сме го гледали вече.

И това ми било гласът на народа и гражданско общество...

ПП. А такива глупости като точка 23 ми бъркат не знам къде. Като едно време ергенският данък или пък поощрението, ако имаш второ дете до не знам си колко време след първото, получаваш бонус. Ебахтиии. Така пък да обичам някой да ми се меси за толкова лични решения!Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 20, 2013, 13:07:24
Точка 23 е най-смислената. Защото статистиките са ужасяващи, след има няма 50-60 години ще сме се стопили толкова брутално, че чак е плашещо. Въпрос на национална сигурност е чак, кво месене в лични решения, нищо общо.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 13:08:07
Ебахтиии. Така пък да обичам някой да ми се меси за толкова лични решения!

Да не е дошъл Бойко лично да ти прави дете, какво толкоз ти се месят.

Тоя списък даже не го дочетох - пълни глупости, едно от друго по-нереални.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 20, 2013, 13:14:24
Те прогнозите са плашещи, понеже в настоящите условия малцина се осмеляват да имат повече от едно дете. Продължавам да съм на мнение, че ако живеехме при скандинавските (примерно) условия, даже и семейства с по три деца нямаше да са рядкост. Така че, да, ако под тия програми се има предвид да се създадат условия, при които хората няма да ги е страх да раждат, тогава ОК. Но така наистина звучи малко странно, все едно няма да я поощряват, а ще задължават хората да раждат, че иначе... голямата секира.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 20, 2013, 13:32:37
Междувпрочем, покрай еуфорията за оставката на Б.Б., остана неясен въпроса какво все пак става с ЧЕЗ и енергийните дружества. Последно няма да има взимане на лиценза /то не че и да беше станало, нямаше да ни излезе през носа/. Вчера - взимаме им лиценза, днес подавам оставка, оправяйте се. Та едни странни съмнения се засилват от тая интересна хронология.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 13:39:53
Бат Бойко подсигурява романтични вечери на свещи с цел повишаване на възпроизводството.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 20, 2013, 14:13:49
Имам предвид, че не е работа на държавата да решава дали, колко и кога да имам деца, а да създаде условия, в които сами да пожелаем повече от едно дете.

Много оригинално, Ути...Ти, дето си с 0 деца, но пък знаеш да говориш, ще подскачаш най-първа, ако ти приложат мярка за "увеличаване на раждаемостта", сигурна съм.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 14:23:49
Въй, ми сега ако решат, че трябва да имам 3 деца веднага? :eek:

Фей, какви са тия глупости, никой няма да те върже и да те **** егати, успокой се. Много ясно, че за по-добри условия става дума. И бтв, взехме на брой деца ли да се обиждаме вече?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 20, 2013, 14:26:27
Ама как могат да приложат лично такава мярка? Какъв е механизмът?
Едит - не се бях замисляла за връзване и е****, попиках се.

Салс, шифт+Ф3 оправя капс в Уърд.

На мен тоя списък ми харесва като думички така наредени, обаче просто няма как да се случат точно така и само тези изброени неща. Много атакистко ми идва, а пък още ми държи как пенделът Волен се обърна и той на Бойко като разгонена кучка да го таковат. Малко е "и с кмета, и дядо попа".

Аз още страдам по Дянков, не вярвах, че ще го кажа...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 14:47:45
За мен списъкът е абсурден, има и добри идеи, но повечето са или неизпълними, или много неясно формулирани (точно в стил: "да спрат да ни лъжат", ама конкретно..? Какво значи прозрачност, как се постига..?), а някои предложения даже и не ми допадат и не виждам положителните им измерения...

Дискусията с насилствените деца е забавна  :lol:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Февруари 20, 2013, 14:58:13
Салс, шифт+Ф3 оправя капс в Уърд.

Променя размера, но си остават пак големи буквите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 20, 2013, 14:58:28
Не само , че не е абсурден , а е дори напълно изпълним тоя списък с условия. В другите държави, които все бленуваме като стандарт, е така- всичко е строго уредено, има ясни и точни правила за всичко и всички- и за държавната администрация, и за обществените процедури.

Има някои точки, с които не съм в пълно съгласие, но като цяло не виждам какво толкова извънземно ви се струва.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 15:10:06
Е добре Мин, как ти се виждат реални и точни и ясни, виж само първите 5- да се уволнят всички и да се назначи "ескпертно правителство". Какво точно значи това? Кои са експертите и кой решава кои да се кандидатират? Нищо конкретно не виждам. После изцяло нова конституция...доколкото съм чувала (не съм чела лично конституции) нашата е доста добра и отсякъде защитава човешките права...какво значи "европейска"? Какво точно липсва, за да е по-европейско? Великобритания доколкото знам е с най-старата непромененеа конституция, консервативна отвсякъде, но не виждам да са много зле. Лесно е да се каже "всичко да се почне отначало", но трябва много повече от лозунг.

Идеята е- добре звучи, но не е нищо реално и конкретно.

А за армията и МВР съвсем не разбирам, хем искаме "страната да пази неутралитет във всички международни конфликти", хем да се акцентира изцяло на българската армия, задължителна военна служба и т.н., като отдавна знаем, че войните в днешно време са по-скоро икономически, не с оръжие.

Ей такива странни неща, има и добри като часа по религия примерно (в първия момент ми се видя странно, но после одобрих) и раждаемостта и т.н., но повечето са само гръмки приказки и толкоз.

Или казано накратко: бихте ли се подписали под този списък в този му вид?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 20, 2013, 15:20:06
За раждаемостта са елементарни неща като осигуряване на детски градини, данъчни облекчения и т.н. и т.н. Фей, ти какво си мисли, че ще слагат глоба, липса на деца ли?

Този списък е твърде подробен и твърде непрофесионален, за да се подписвам, но бих се подписала под няколко основни точки, относно структура на управление, примерно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: FroZen в Февруари 20, 2013, 15:25:48
Корни, мнението ти, че нямаме нужда от армия, е просто наивно.
А иначе експернтоо правителство значи надпартийни кадри, необвързани с конкретна политическа формация, които да са доказани специалисти в определен ресор. И не е лудост, а абсолютно възможно.
Иначе за пълнотата на списъка - това са нахвърляни идеи, тук няма механизми, а само цели.
Не съм съгласна с всичко, далеч не, и да, факт е, че са общи. От къде идват всъщност? Не са от инициативните комитети?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 15:59:40
Корни, мнението ти, че нямаме нужда от армия, е просто наивно.

Фро, не съм казала, че нямаме нужда от армия, но доколкото знам и сега има военни (аз поне имам доста познати),въпросът е да не е акцентът там, както е описано в точките. Не съм казала да няма нито един военен за в бъдеще, ама чак МВР да се причисли към армията или какво беше там, да има задължително мобилизиране на всички младежи за минимум 6 месеца и още подобни точки...малко е пресилено.

Но всеки си има мнение и отношение относно армията и военните, просто от опит с приятели знам с какво се занимават т.нар. "военни" и колко плащаме за тях и какви привилегии им даваме за "работата", която вършат...да не давам примери, но има доста безумия и с по-голяма армия безумията само ще се увеличат.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 20, 2013, 16:09:06
По принцип и на огромна част административни маймуни по различните комисийки , комитети, агенци и т.н. плащаме, пък ползата от тях е повече от съмнителна.
 де факто, в България едва от няколко години няма казарма, военните поделения са разграбени и разрушени, а военновременният резерв е ликвидиран почти изцяло. По принцип армията се ползва не само при война , не дай си боже- армията има огормно значение при бедствия от национално значение, не само за спасителни, а и за възстановителни работи. Да не говорим, че преди , големите държавни обекти се строяха от строителни войски , не от Главболгарстрой на цената на много милиони. Австрийците явно са в пъти по -прости от нас , при положение , че поддържат задължителната военна служба за донаборници- вярно 6 месеца, ама ги има.

Естествено, трябва много повече от лозунг. И аз примерно не съм съгласна с някои неща, обаче повечето предложения са абсолютно възможни да се случат, стига да има кой да ги подхване.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 16:21:13
Съгласна съм, че армията е важна, просто така написано ми звучеше леко фанатично като за военни действия.

А за казармата не знам...преди и аз се пънех, че трябва да я има, че прави мъжете мъже...Но след разговори с военни (професионални при това) не съм сигурна колко е смислено, да не говорим как един млад мъж тъкмо завършил ако отиде за 6-12 месеца в казарма, после трудно ще бъде приет в университет, изобщо разбърква му се доста животът, не знам колко е честно да е задължително...Аз съм момиче и ми е лесно да кажа "всички мъже да ходят", ама помага ли това, става ли от всеки добър военен и нужно ли е да става...не знам.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 20, 2013, 16:32:27
Като едно време ергенският данък или пък поощрението, ако имаш второ дете до не знам си колко време след първото, получаваш бонус. Ебахтиии. Така пък да обичам някой да ми се меси за толкова лични решения!

Аз каквото съм си "помислила" съм го й написала. Като питате, да бяхте и чели. А има държави, в които е забранено със закон да имаш повече от 2 (май беше) деца. Ето така могат "лично" да ти се намесят, като не ви е ясно. Не знам защо трябва да се правим вечно на неразбари и по-умни, като съм сигурна, че схванахте от пърия път, ама нали трябва да се хилим пет поста на простотии като вързано ебане и прочие. Понякога ви се чудя.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 16:49:30
Оу, ужас, бонус! Поправете ме ако греша, но и в момента ергените в Германия плащат повече данък, съответно има данъчни облекчения в случай на сватба и деца. Не виждам нищо лошо в това да те стимулират с разни облекчения.

Ма не, бъркане в личното пространство е.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 17:03:23
От много либералност и запазване на "личното пространство" ромите имт по 10 + деца, които разбира се живеят в най-прекрасни условия- крадат, растат по сиропиталища или в най-добрия случай- мизерстват...Определено вид твърда стимулирща/ограничителна/образователна политика (спрямо социланата група и проблема) е необходима и правилна.

Не вярвам например някой българин да възроптае, ако наложат гигантски глоби за раждане на над 4-то дете и обратно- някой да се оплаче, че ще има поощрение при второ и трето дете (май във Франция беше, където даваха автомобил при първо и облекчения за жилище при второ дете например).


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 20, 2013, 17:18:33
Корни, Корниии...
Ей за това говорех. Гигантска глоба за 4то дете? WTF? От къде накъде ще казваме на някого колко деца да има? Дай да им връзваме тръбите направо...Ужас.
За ромите си има друго решение, но няма да се приложи, защото са електорат, така че няма смисъл да се словоблудства по форуми.
Ути, пак не схващаш, нали? :-D Проблемът не е в бонуса, а в това, че го получаваш САМО, АКО си направиш въпросното второ дете ДО 2 години след първото. Не съм изобщо съгласна държавата да ми диктува КОГА да си правя децата. За такъв "стимул" - мерси!


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 17:25:36
Фей, тъй като не можем да делим българи от роми законово- все са български граждани, рестрикциите трябва да са едни и същи- т.е. това с глобата за 4-то дете според има смисъл, доколкото един интелигентен човек ако прави съзнателно деца и може да им осигури стандарт, той може и да плати "таксата" (не че има много такива, вие познавате ли някой с над 4 деца?). От друга страна един ром, който вижда в децата основно дивиденти (не всички, но мнозинството), ще се стресне от подобна политика (в един идеален свят, в който изобщо ще му пука и ще си плаща въпросния данък/ще бъде преследван ) и няма да рискува и ще започне да ползва безплатните презервативи от кампаниите, примерно.

Но това са само безсмислени теоретични приказки. Идеята е, че само със стимулации не виждам какво лошо има да ти влияе държавата. Ми ако щеш си раждай второто дете след 2 години, просто или взимаш бонус, или не. Никой не ти е забранил да го родиш след 5 години, няма да те арестуват или екстрадират.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Февруари 20, 2013, 17:28:45
Напротив, разбрах те, просто това, което твърдиш, е абсурдно и глупаво.

Значи ти сега плащаш да кажем 100лв данък ако нямаш деца, ако сега ти кажат, че данъкът ти става 80, защото имаш дете, какво ще кажеш, че си против ли? Ми като си толкова против, много просто, не се възползвай от бонусите, да ти имам шантавия проблем честно. Или прецакай системата, роди го след 5 години, не след 2.
Боже, хората се опитват облекчения да ти направят, ти като магаре на мост, откъде на къде някой щял да ти казва.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 17:33:19
Обаче голям Нероден Петко създадохме  :lol:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 20, 2013, 17:48:43
Абе , важното е да оправяме държавата  :-D

А пък относно раждаемостта , трябва много внимателно да се пипа. Трябва да има поощрения за повече от едно дете, не само във вид на еднократна помощ , както е сега. Но тези поощрения трябва да бъдат обвързани, според мен, с много други фактори, за да може хем да се ограничи раждаемостта при ромите, хем да се стимулира тя при българите.
По едно време имаше някакви предложения в тая насока, но честно казано не проследих развитието, ако въобще е имало такова.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 20, 2013, 17:54:35
Корни, българите едва по едно дете имат, ти ще ги стимулираш като им сложиш рестрикция за наличието на 4 :lol: Интересна ти е логиката, ама помисли още малко. Дали и кой е в положение да определя кой колко деца да има. Вземи предвид, че сме в ЕС. И пак пробвай да разгърнеш някоя идея, забавно ми е да ти ги чета.

Разбира се, че ще си направя детето когато искам. Не за да прецакам системата, а защото деца, принципно, се правят по съображения различни от бонуси, иначе се доближаваме към Братството по маниер, а уж тях искаме да научим как се прави (или поне Корни иска) :-)
Това за данъка е съвсем друга бира. Срещу него нямам против :-) Кога ще ми го намалят :lol:

Мин, моето предложение е следното (и то не е мое, няма нищо ново под слънцето, по-умни хора отдавна са го измислили и приложили): колкото по-висока стенеп на образование имаш, толкова по-големи помощи/бонуси и прочие. 8 клас? Оо - никакви помощи! А, раждай :-) Разбира се, валидно за всички български граждани.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 20, 2013, 18:00:18
Мда, това с образованието беше едното, а имаше и други разни. Мисля, че имаше нещо и за трудов стаж, но не съм сигурна. Както и да е , де ,едва ли ще стане.
Но пък виж, аз детски не взимам, щото ми е грамадна заплатата. :lol:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 20, 2013, 19:36:39
Стани циганка :-)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 20, 2013, 21:10:05
Това с образованието е добра идея, ще гласувам за Фей  :lol:

Пак не е идеално решение де, защото винаги се сещам за приятелката ми, която роди на 17 (и се справи страхотно като майка, колкото и странно да ви звучи)- не стига, че идиотът я излъга и заряза, едвам завърши, целият й живот беше на косъм, ами и да й отнемат всички възможни детски надбавки, защото официално няма средно...Гадно е, защото на всеки може да се случи. Това е едно дете, не е пазар с 10 деца, има разлика. Затова някак си все ме избива на брой деца  :lol:

Ама такива примери винаги ще има, няма как, важното е да има все пак принципи, това с образованието го признах  :-D
Мин, аз мислех, че дори да взимаш тавана, пак имаш детски надбавки, ама явно не е така...не че тези 20 ли колко бяха лева имат значение, ама малко като със стипендиите, дето при почти пълно 6 все не стигах до тях, заради много "богати" родители (май 700 лв беше таванът)... някак е кофти.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 20, 2013, 21:13:56
35 са детските и аз не познавам майка, която да взема, заради дохода. Ама иначе знам за такива, дето ходят на протести, че са ниски. Смееех...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: angel_sin в Февруари 20, 2013, 21:37:28
35 са детските и аз не познавам майка, която да взема, заради дохода. Ама иначе знам за такива, дето ходят на протести, че са ниски. Смееех...

аз вземам  :roll:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 20, 2013, 22:06:51
Ами изненадващо ми е, предвид, че имате брак и работите нормална работа. Повечето ми познати дори и да нямат брак, тоест - само техния доход да се гледа, пак не се класират.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: angel_sin в Февруари 20, 2013, 22:25:28
аз не работя .. осигуряват ме на минимум, колкото да ми върви стаж и да получа майчинство .. мъж ми се осигурява на минимума за бранша им, което е към 500 лв ..


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 20, 2013, 22:37:15
Така де, официално доходите ви не минават 1000 лв., затова.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Mina в Февруари 20, 2013, 22:46:21
Ми да.Мисля , че трябва да се падат не повече от 350 лв. , за да взимаш заветните 35лв.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Февруари 21, 2013, 04:28:16
А за казармата не знам...преди и аз се пънех, че трябва да я има, че прави мъжете мъже...Но след разговори с военни (професионални при това) не съм сигурна колко е смислено, да не говорим как един млад мъж тъкмо завършил ако отиде за 6-12 месеца в казарма, после трудно ще бъде приет в университет, изобщо разбърква му се доста животът, не знам колко е честно да е задължително...Аз съм момиче и ми е лесно да кажа "всички мъже да ходят", ама помага ли това, става ли от всеки добър военен и нужно ли е да става...не знам.

Сега ще ти говоря неща чувани от родители и други техни набори, защото аз не съм ходил в казарма, отървах се общо взето.
Случвало се било следното: завършва Пешо гимназия; Пешо е начетен, има надежди да е първият от рода в университет; Пешо се явява на изпити; една седмица след изпитите Пешо слага униформата, надява фуражката на главата и Калашника през рамо; два месеца след като Пешо е целувал трибагреника и се е клел във вечна вярност излизат резултатите от изпитите; Пешо е отличник и на изпитите; тези му резултати се пазят; Пешо има конкретна дата за уволнявка; Пешо се уволнява и на следващия прием в любимия му университет усмивката му грее от неговата снимка под печата на съответния университет и точно до подписа на декана на съответната катедра.

tl:dr Явяват се господата на изпити преди казарма, ако са умни излизат от казарма и направо в института, пазели са им местата.


Корни, мнението ти, че нямаме нужда от армия, е просто наивно.
А иначе експернтоо правителство значи надпартийни кадри, необвързани с конкретна политическа формация, които да са доказани специалисти в определен ресор. И не е лудост, а абсолютно възможно.
Иначе за пълнотата на списъка - това са нахвърляни идеи, тук няма механизми, а само цели.
Не съм съгласна с всичко, далеч не, и да, факт е, че са общи. От къде идват всъщност? Не са от инициативните комитети?

Да, не може без армия. Българската армия в последните 10 години можеше да бъде надвита без особени проблеми от агитката на голям столичен футболен отбор. Това ако не ви се вижда проблем...
Има го варианта за надпартийни доказани специалисти, съгласен съм. Има ги у нас, за другите съм съгласен да им покрият самолетните билети и хотелските престои от бюджета, те за какви ли не други неща го пръснаха.
Точките са изключително първосигнално нахвърляни, все пак са писани само с ГОЛЕМИ БУКВИ. От къде точно са дошли? Един... господин ги е постнал в група във фейсбук, която е посветена на запазването на Морската Градина във Варна. Смешно ви звучи, нали? И на мен също. Ако ви интересува кой точно ги е постнал, пак ще се разровя.


///А, и да добавя нещо чуто от интернет, крайно непотвърдено, защото ме мързи да ровя в Гугъл - в Израел и жените ходят в казарма. :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 21, 2013, 07:35:24
Потвърждавам за жените в Израел :-).Впрочем и това за казармата и университета.
Корни ли се изряза че сме нямали нужда от армия?  :lol: :lol: :lol:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 21, 2013, 09:28:48
Е, то па ние една армия имаме и без това. Все едно я нямаме.

Аз предпочитам и двамата с мъжа ми да взимаме добри заплати, отколкото да чакам на държавните 35 лв. И тъй като не мисля, че те в обозримо бъдеще ще станат повече, та определено си държа повече на заплатата.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Февруари 21, 2013, 09:36:45
Е нали имаме професионална армия? Не, че разбирам, ама ми се струва доста по-добре хората, които са в армията, да са там, понеже искат да бъдат там - мъже, жени, който иска. Пък който не иска... Все едно пък мене да ме пратят в казармата. Ми... голяма сигурност ще осигуря на страната.  :roll: Аз като цяло съм против задължителната казарма и макар че за моето поколение вече нямаше задължителна военна служба, брат ми е бил в казармата и ми е достатъчно близък проблемът. Просто никога няма да се съглася с това нещо. Един по-слаб човек, по-чувствителен, няма да стане "повече мъж" от една казарма. Само може да го пречупи изцяло. И такива случаи има достатъчно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 21, 2013, 09:39:33
Аз взимам детски, защото имам 2 деца и нямам брак. За 35 лв нямаше да се хабя, ама 70 ми е ок да взимам по това време в месеца, когато сме останали без пари вече, за да вържем седмицата :D Преди даже и си ги спестявах, пак трябва да почна. Бих си ударила гъза в тавана от кеф, ако ги вдигнат, но тогава сигурно ще го направят и по-честно и ще имат предвид и доходите на мъжа ми, нищо, че не сме женени. Сега малко и аз цакам системата, ама като дават...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 21, 2013, 09:47:15
Тук започнаха да се промъкват егати абсурдните крайности- да нямаме никаква армия или армията да е задължителна и за жените  :lol:
Не, Наки, не съм привърженик на ни една от горните крайности, специално за твоя информация. Еднакво абсурдни са.
Забавното е, че мъжете, ходили в казарма са твърдо "за" да е задължителна за всички- не искат само те да са прецакани  :-D А младите, на които предстои, са твърдо "против"...Иначе и аз съм на мнението на Кат за професионалната армия и мотивацията.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 21, 2013, 09:52:52
Познавам доста мъже, ходили в казарма, много малко от тях са "за" казармата. Не помня Наком кой набор е и дали е ходил, сигурно не е, щото щеше да разкаже, ама Краси такива истории ми е разказвал за погубени млади животи, че да ти се свие сърцето. И определено не е "за" казармата. Може би има значение и годините, по които са били, имам сравнително малко познати, изкарали 6 месечните, това около 98-2000 година и техните са по-скоро забавни истории, но на тия от 75-80 набор са меко казано гаднички.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 21, 2013, 10:37:16
Ходил съм в казарма, 1 година служих.Не беше прекрасно, в никакъв случай.Аз съм ЗА казарма, но в някакво ограничено време - 6 месеца.И то основно, защото гледам какъв жмел се е навъдил не можещ да порасне , седят на по 25-30 години с акъл на 14 годишни.Човек се калява по време на трудности, а в съвременния живот трудностите под крилото на мама и татко са сложна работа.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Февруари 21, 2013, 10:56:55
Ами честно казано и аз така разсъждавах, че всеки мъж има нужда да отиде малко в казарма, да поразбере от туй онуй, ама моят мъж малко ми обърна мнението. Като цяло не са много хората, на които една казарма ще им промени мисленето и начина на живот, знам ли.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 21, 2013, 11:02:49
То па все едно сега не се приемат с тройки,та чак и да се пазело място,айде моля ви се,гняста по улиците все е с бакалавър.

Всичко що е задължително от тия тип,предлага мегдан за противодействие. Имах приятели,дето не ядяха,за да са под здравословната норма,дето подкупваха лекари за медицински,та псевдо-университети,та смъртн болни и още,и още.

6 месеца колко са Нак, брат ми изкара 9 или 1 година , биеше се всеки ден,за да е в болницата постоянно. И все още си е с акъл на младеж,па и под крилото на татко. Пак ще намесвам самостоятелното жителство след определена възраст,но по тая точка трудно убеждавам хората тук.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Февруари 21, 2013, 11:26:22
Не бе Але, никой тук не мисли, че е лошо да живееш отделно, но просто няма как да е задължително за всички от 20 годишен примерно да се изнесеш, нормално ако учиш в същия град и не процъфтяваш с парите да си останеш при вашите. Познавам и хора, които са работили и са давали парите да помагат на родителите си и пак са били без "джобни", къде ти тук пари и за отделна квартира, че и за такси и учебници.

Според мен не е лошо да е задължително от университета да изкараш един семестър обмен в друг град/държава. Най-малкото така живееш 100% с непознати хора, не с мама и не с жена да ходи след дупето ти, и за да ви е мирно, се учите на това-онова като задължения. Да не говорим за ползите да видиш друг университет и учебна система, друга култура и порядки...Само да е с по-строги принципи и да се учи, ако не вземеш изпити- прекъсваш, а не само да се купонясва както правят Еразмусите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Февруари 21, 2013, 13:14:16
Мнението на моя мъж по отношение на казармата е като на Наком. Аз нямам някакво определено мнение по темата, защото не съм била в казарма, нито имам син, примерно, та ми е малко далечно, но сякаш съм по-скоро "за", ако не е за много дълъг период...


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: lioness в Февруари 21, 2013, 13:50:54
Моят мъж е някакъв прецедент явно, той се натискаше да влезе в казарма и пуснахме връзки да го вземат, преди да закрият наборната служба. Че и студентските си права прекрати, и уверение за това представя. Ама всеки с предпочитанията си - така е преценил, не му се е отразило никак зле, само аз си поревах в началото, но все пак бях на 17 и драмата ми беше голяма.
Корни, това с международния обмен много апетитно звучи, но малко имагинярно за съжаление.
Настоящите събития освен, че цялостно ме безпокоят, и съвсем пряко могат да ми се отразят, тъй като не знам какво ще се случи със субсидиите по евро програми, още не сме подписали договор, ще има ли кой да го подпише, ще се прекрати ли предсорчно програмата, ще се удължи ли до 2014 както беше планирано и т.н.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 21, 2013, 14:11:30
6 месеца Але, са напълно достатъчно за да усвоиш как се хваща пушката и да осмислиш дребни неща от живота.След това вече настъпва издухването


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 21, 2013, 14:16:35
Корни,аз повече по тая тема няма да разпускам,нормално е да поддържам нещо,през което аз съм минала и считам,че е донесло ползи и да спорим с вас,като не сте хванали същия път. А и днес съм зла,така че да не се впускаме в полемики излишни.

Лъвче,а на него какви му бяха причините,в смисъл нещо като тест за мъжество,което е неотделимо от живота ли е било? Аз казармата малко я виждах/м като пак някаква побългарена институция. В моя квартал бяха военните настанени,местожителства и казарми,та израстнах играейки си в дворовете им ( смятайте как сме влизали) ,та после и до закачане с войниците. Много лабаво.

Не знам,така както аз си го представям,няма да им се отрази,ама ако е като американският буут камп,дето е само 2 месеца и пак излизат горили,нищо чудно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: lioness в Февруари 21, 2013, 14:38:06
Але, той искаше да влезе - да разберял какво е, да стрелял с автомат, да се постави в такава среда, да види как ще се справи, с какви хора ще попадне. Беше на 22 години тогава. Е, не е бил и в някои дараци на края на света забутан, беше си в местно морско поделение.  Ако го питаш - пак би отишъл, не разбира защо повечето мъже се изженчват и прилагат всякакви хватки да не влязат. То вече няма и къде да влязат, но връстниците му масово търсеха начини да не влязат.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: aleto в Февруари 21, 2013, 14:41:14
Aз помня като влизаше той,много беше драматично в лейдипила,но пък аз си мисля,че казармата вече си беше с прошляци главно. Поне така съм чувала де,връхта на мизерията.Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Салсеро в Февруари 21, 2013, 15:22:03
Не можах да се стърпя да не кача и този списък с искания.

Предлагам на 24 феврурари, неделя, протестиращите във всеки град ДА ИЗБЕРАТ ПО ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ ЗА ВРЕМЕННО ПРАВИТЕЛСТВО НА НАРОДА!
Така ще се събере Кабинет от 40 души от средите на обругаваните и насилвани българи вече 24 години!
Да преминем към гражданско неподчинение и национална стачка докато Мафията падне и не се възкачи новото Правителство на истинската Промяна, а престъпното Народно събрание да бъде разпуснато!
Нека цялата икономика, комуникации бъдат парализирани до падането на мафията и назначаването от страна на президента на новото временно правителство на власт избрано от нашите среди!
ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ПРОМЯНАТА ДА:

1. Забрани всички политически партии и техните сателити грабили народа през тези 24 години и довели ни до Четвърта Национална Катастрофа!
2. Да отзове всички съдии, прокурори и полицаи на ръководни и административни функции и да постави честни такива.
3. Да започне веднага съдебни дела срещу горепосочените партии, техните лидери, олигарси и техните МОНОПОЛИ!
4. Да премахне всички концесии и лицензи на монополите и да предяви искове в съд да върнат заграбеното.
5. Да приеме Постановление за избор на Велико Народно събрание.
6. Да Подготви избирането на Велико Народно Събрание от средите на протестиращите, без забранените партии и принадлежност към ДС, КНСБ, Подкрепа и другите сателити на мафията на 100% мажоритарен принцип.
7. Да създаде Нова Конституция, която да начертае път към либерална политика на социалната правова държава подобно на Финландия, Норвегия, Швейцария. Да бъде заклеймена неолибералната политика с която властниците през последните 24 години ни докараха до Национален банкрут и хаос в угода на чужди империи.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Февруари 21, 2013, 16:06:24
И ура, ще цъфнем.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Февруари 21, 2013, 18:48:31
 :lol:

Аз съм много против няккави представители на протестните групи да пишат нова конститтуция. То да не е фиш за тотото, да може всеки да го направи.

И моят скимтял за казарма, ама е прекалено кьорав. Яд голям. Брат ми пък на фльонга се върза да я избегне. Но него го разбирам, щеше да си изгуби работата, тъкмо 97 г....


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Февруари 21, 2013, 19:48:42
Аз да върна на важните неща - за тези, които им пука и искат да са информирани следващия път. http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-yadreni-otpadutsi-42-65/ (http://gorichka.bg/sto-prichini-da-ne-iskame-aets-yadreni-otpadutsi-42-65/)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: kpacu в Април 22, 2013, 17:22:11
Тук след последните спирания на ТЕЦ-ве и недоволства на миньори, остана ли някой да вярва, че има недостиг на електроенергия и че много ни трябва нова АЕЦ за да сме независими?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2013, 10:35:53
Да питам тук - какво ще правите в неделя?
Тотално отвратена съм от всичко случващо се и ако някога съм гласувала на всяка цена, все за някой, за по-малкото зло и т.н., тази година отказвам да приема, че всичко това се случва в моя свят и мисля просто да не забележа, че има избори.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Май 10, 2013, 10:39:20
+1


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2013, 10:41:04
Ще гласувам.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 10:41:44
Аз ще гласувам. Ужасява ме мисълта интелигентите хора да се маскират на "над нещата", докато всички "малцинства" отиват и гласуват под строй и заръка. Безхаберие.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 10:43:42
Ще гласувам, как.
По-добре да гласувам, и да сгреша, отколкото някой друг да гласува вместо мен  :thumbup1:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Catherine в Май 10, 2013, 10:45:45
За първа година никак не ми се гласува и нямам желание да гласувам за определен човек или партия, но ще се насиля и ще отида, защото алтернативата малцинствата и бабите да решават вместо мен ме плаши доста. Трябва да се гласува, за съжаление, а поне да имаше за кого да си пусна гласа с чиста съвест и някаква надежда, че има смисъл...  :-?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2013, 10:46:39
Гале, разбирам те, просто не виждам какво да направя, наистина. За да е обоснован избор. За малка партия ли да гласувам - за да е по-малкото зло? Или за този, за който евентуално ще спечели? И в такъв случай, ако така или иначе ще спечели, защо? Бих гласувала на балотаж, когато имам идея някаква, но така..наистина не знам дори за кой да гласувам. Ако трябва да гласувам просто, заради идеята, за кой да го направя?
Гласове се купуват, схеми разни, всички се топят и най-вече НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ. Ок, има значение да не е ДПС, да кажем. Но абсолютно всяка партия си разчита на малцинствата вече, всяка ги поощрява. Не знам, наистина не знам Сигурно съм много безмозъчна да нямам мнение по въпроса, но просто не виждам какво мога да направя, че да се почувствам добре от избора си.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Май 10, 2013, 10:48:34
Абсолютно по същия начин се чувствам. Няма значение кой ще спечели, не искам никой да печели общо взето.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2013, 10:49:59
А и като гледам последните години абсолютно по един и същи начин си текат нещата, дали ще гласувам за номер 1, 2 или 3, все ще си живеем живота, както досега, спасявайки се някак.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 10:50:40
Наистина е труден избор, Бизет, аз избирам за себе си това, което считам, че е най-малкото зло. Просто тази година няма никой на бял кон и ще трябва да си изберем управляващи, на които знаем слабите места. То и това си е плюс и лукс, като се замислиш.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2013, 10:53:38
ИМах някаква надежда след протестите, падна правителството и си казах "Нещо ново ще се случи", а то какво - просто изборите се издърпаха по-напред.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 10:56:55
Няма какво ново да се случи, изпробван са вариантите със смяна на партия, с нови хора отвън, с нови хора, ама наши, с едноличен, с коалиция, всичко се извъртя вече, само мажоритарни не са се организирали, ама не им стиска за тая работа още. Както и да конфигурират бардака, курвите вътре са стари, ако не на преден план, то като сиви кардинали из горните етажи. От партийките само Светльо Витков се води "неопетнен", но пък на мене ми е силно пародийно да гласувам за него. Така че поне тая година ще вземем информиран избор :), понеже им знаем кирливите ризи.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2013, 11:01:56
Ще стане като с нашия кмет тая работа. Да избереш познатото и след 15 години да се чудиш що сме го избирали толкоз пъти с всичките му мизерии.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2013, 11:03:00
Едно към едно с Гал, ама пък и така хубаво го е написала, особено това за смешния Витков, тоз пък от къде се пръкна и той да прави калабалък :razz:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: bizzare в Май 10, 2013, 11:07:59
Алтернативата на хората, които не искат някой да гласува вместо тях, но няма и къде да си пуснат гласа.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2013, 11:47:34
Много труден избор наистина. И ако на предните избори отидох да си дам вота с ясното съзнание, че го правя с надеждата, че е за наше добро, сега ще ида на принципа "избери по-малкото зло". Много гнусно ми стана след цялата тая предизборна пропаганда на вадене на кирливи ризи, СРС-та, компромати и свинщини. Лошото е, че която и плява да надделее във вота, ще трябва да се коалира с другите пляви, та не виждам какво би се променило. Дано, дано бъдат малко по-предпазливи при управлението им, след като знаят, че народът умее и успя да скочи единно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 12:00:53
Успя ли наистина да скочи? Аз не видях. А тия предизборните плюеници винаги ги е имало. Чак ми е парадоксално какво пищят с подслушването, каво винаги го е имало и е прийом на ДС, не са го избислили герберастите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 12:11:47
Бе Гале, то за подслушването пищят само медиите, колкото да отвлекат вниманието от истинските проблеми.
'Щото нормалния българин е гладен, беден и обезверен, и му дреме на шишарката слушат ли го, не го ли. Така де, мен ако ме подслушват какво точно ще чуят ? Кога съм се напил ? С кого ? Какво съм обядвал ? Че смятам Бойко за малоумен педерас ? Дори не трябва да ме подслушват за тези неща, аз сам си ги казвам :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2013, 12:14:18
Аз мисля, че успя. Силно впечатлена бях от варненци, в София също беше доста масово. Поне по думите на приятели, които доста активно участваха в началото. До момента на намесването на всякакви граждански организации, опитващи се да си придадат важност и заслуги!


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2013, 12:18:39
Успя ли наистина да скочи? Аз не видях.

И аз това щях да попитам. Особено ме порази думичката "единно".


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 12:24:32
Аз не мисля, че нормалният българин е гладен, бос, озлобен и нещастен. Или не познавам нормални хора, но около мен такива "нормални" няма. Има много, на които им е трудно, защото работят волски, а условията са сложни, но работят и си свързват двата края и определено не са нещастни, просто не им е лесно. Но повечето, които се наместват в графата "гладни, боси, озболени и нещастни" са една форма на пушещи алкохолици, а никой не може да ме убеди, че човек, който разполага с 10 лв дневно (да си вземе цигари и три бири) е беден, гол и децата му гладуват, още по-малко, че които и да е управляващи са виновни и отговорни, че той/тя е на това дередже.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Anna T. в Май 10, 2013, 12:25:24
Аз ще се изолирам за момент от личните си и професионални ангажименти и ще кажа, че според мен трябва да се гласува за това да не останем без правителство. Почти не виждам как ще стане да ни се размине парламентарната криза, но ми се струва, че тя ще разкаже вече напълно игручката на всички - бизнес, работещи И администрация този път...
Та, това означава - или за голямата партия, която си мислим, че ще спечели - или за някоя супер малка без реален шанс да влезе в парламента, ако толкова искаме да ни е чиста съвестта. Това последното е защото нейните гласове ще се преразпределят и според настоящата система ще отидат в най-големите.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 12:32:25
Ами Гале, и аз не познавам такива, но това не значи, че няма.
Щото, да си призная - с склададжии и камериерки не общувам. Нито с работници на поточна линия, хамали, автомонтьори и общи работници. Ама ги има, и са доста повече от ИТ-тата, ПР-ите,HR-ите и прочие, и прочие.
И ми се струва, че това щастието им да се измерва с това колко бири са изпили или цигари - изпушили не е ....готино. Човек сам си решава, а не може да отречеш, че заплащането у нас е ниско, а цените - не ( може и да можеш де, ама дай да не спорим в такъв хубав ден ).

Както и да е, идеята ми не беше да навлизаме в социални дебати, а да си изкажа мнението защо медиите ни се втеляват на тема срс-та и компромати. За да не покажат по-лошите неща предизборно.
Така или иначе, предизборните лайна не ме впечатляват. Това което ме дразни е, че СЛЕД изборите, вместо да се предприеме нещо срещу тези за които е доказано, че са престъпници, не се прави нищо. В целия свят това да накажеш "лошите" се нарича справедливост, само у нас - "реваншизъм" и е нещо лошо.
Тъй щото и червени, и сини, и лилави на жълти петна са еднакво омазани с говна.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: D.Dimitrova в Май 10, 2013, 12:35:30
Мисля да гласувам и се надявам да вземе тази държава да си има някакви управляващии да вземе да поработят, щото от както се разсмърдя предишното правителство нищо не върви- ни бизнес, ни проекти, ни работа и ще го загазим. Проблемът ми е, че наистина не зная за кой да гласувам. Сметката ми за ток е 4 лв този месец, това предизборна агитация ли е?


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 12:36:19
Напълно се съгласявам с това за справедливостта и реваншизма. А що се отнася до професиите, които изброи (-ьорки и пр.), и с такива комуникирам и да ти кажа, за тях например в един малък до средноголям град има много повече работа, отколкото за т. нар. "квалифициран труд", който в общи линии може да се котира само в община, ако има такава, на заплата до 500 лв (държавен таван) за специалист. Една сервитьорка в оборотно заведение ги изкарва като бакшиш тия пари за месеца.

Допълвам: примерът за бирата и цигарите ми беше, за да каже, че дори когато парите са малко, пак е въпрос на приоритети как ще се разпределят.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 12:38:46
Не разбирам как точно в малък град, където половината население не работи, 'щото няма какво, ьорката си изкарва 500 лв бакшиши, но да не издребняваме - ти си имаш свое виждане за нещата, аз - мое :)
A това за цигарите и бирата - избора е дали да мизерстваш, но да си угаждаш малко, или да оцеляваш "достойно", лишавайки се от всеки кеф. Пак е далеч от общочовешкото ми разбиране за нормален живот.

*Не те нападам, и допускам че може и да си права - аз носа си извън София не съм го подавал много отдавна и това ограничава гледната ми точка :)


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 12:53:56
За бакшиша съм склонна да се съглася, все пак Козлодуй не е представителен в това отношение. За цигарите и бирата съм непреклонна абсолютно. С 10 лв на ден "угаждане" е най-лесно да се плюе по управниците, че нямаш пари да си платиш тока. Това са 300 лв месечно угаждане, егати, защото те тия, за които говоря, са всеки ден в кръчмата и все са отчаяни и недоволни, че работа няма и не плащат достатъчно.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Pupi в Май 10, 2013, 13:05:22
Недоволни и мрънкащи винаги ще има, на тикава не може да им се угоди. Защото аз пък ставам свидетел и на такива, които от години са безработни, бръкнали са си в гъза за извинение и смятат, че държавата им е длъжна. Покрай тия проекти се нагледах на какво ли не, реват, че от години са без работа, че дори и обезшетение не взимат, а социалните помощи малки. При нас получават ежедневно стипендии и после се реализират за 3 месеца, е вярно 3 месеца са малко, но кой ти ги дава. Инак смърдят на цигари и алкохол. И пак им било малко, и пак стават панаири и грозни сцени, пълна маргинализация! Почвам да си мисля, че ходят и крадат и живеят по-добре и от мен  :razz:
И на Ди притесненията са основателни. А мен силно ме вълнува особено темата с европейските средства и проекти, които по времето на БСП потъваха. Сега поне капи нещо  :-?Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 13:07:17
Добре де, те ако висят по цял ден в кръчмата, ето откъде е и големия бакшиш на ьорките ( харесва ми тази дума ), но бих останал изненадан ако всичките там....40% ? безработни и не знам колко още взимащи под средна заплата, висят постоянно по кръчмите.
Иначе да, за визираните от теб, е ясно, че сами са си виновни.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Galina_Dim в Май 10, 2013, 13:13:07
Това ми е тезата, разбрал си ме... Не са всичките 40%, разбира се, но 30% като нищо да се вържат. Мисълта ми беше, че далеч не е такава трагедия в страната, каквато се опитват да изкарват масово. Средностатистическият българин е недоволен, определено, но не е потънал в мизерия, за 10 лв дневно можеш да си нахраниш семейството, не с вратни пържоли ежедневно, но една тенджера леща като продукти е 3 лв. 10 лв. от друга страна са килограм месо. Просто границата е тънка, но посмъртно не вярвам в повсеместно разпространения недоимък.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: D.Dimitrova в Май 10, 2013, 13:14:33
Факт е, че висят, нямат пари ,а висят по кафета и уплътняват много свободното време. Има трайно безработни хора, които реално никога не биха желали да работят, те се водят много закъсали, но реално сами не искат да работят, чакат пари да паднат от небето и най-странното е, че явно падат, защото все нещо ядат. Познавам семейства, които всички членове разчитат на пенсията на баба и дядо.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 13:16:31
Гале, пак говорим за различни неща - ти за физическо оцеляване, аз за нормален живот. Който не включва СПА центрове и модни заведения, държа да отбележа. Anyway, може пък все още да съм прекалено голям идеалист, а вие да сте гласа на разума. Млъквам :) :lips:


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Fei4ka в Май 10, 2013, 13:20:19
филд...Гар...ьорки...Манджа :-)

Бакшиши и добри пари за 'ьорките винаги ще има, защото българинът пари за маса/манджа ще намери, ако ще стотинката на две да сцепи. Това е. Децата му гладни вкъщи, а той си пие биричката в локала...Типично.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Май 10, 2013, 13:25:13
Малко почва да ми писва от т.нар средна класа и нейния вечен хленч, както и крайно-неправилното им гласуване, също това как съдят нямали щастието да получат по-свестно възпитание и образование хора.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: syanna в Май 10, 2013, 13:55:35
Не знам за бакшишите на сервитьорките, но по малките градчета, като оставя повече по навик, на околнита им се струва странно... Така че много зависи къде точно работят.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Май 10, 2013, 13:56:38
Много ми е интересно да чета дискусията, макар че не ми се говори за политика, много ми е писнало. В общи лнии подкрепям Гал за повечето неща. Аз много излизам от София, но това не значи, че съм напълно наясно как живеят хората и затова не мога да се изказвам. Постоянно се повтаря, че София не е България, не че тук 100% от хората тънат в разкош, но е истина, разликата в стандарта е голяма и като че ли стана още по-голяма с последното правителство. И сега въпросът е това устройва ли ни и да гласуваме само от собстветната си камбанария на живеещи в Сф, или да търсим справедливост и малко по-голямо равенство...За съжаление тъй като не знам как да реша втория въпрос и няма реална алтернатива, сигурно ще избера камбанарията.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Май 10, 2013, 14:20:16
ще скачаш от нея ли?
Викни ни да гледаме, и купи пуканки


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Korneliq в Май 10, 2013, 14:51:34
Ех Наки, не си дозрял още явно да прозрееш моите сложни метафори  :razz: Аз очаквах по-сериозно включване от теб, ти много меко го даваш напоследък, станала съм ти безинтересна явно, срамота.  :-(


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Nakom в Май 10, 2013, 15:12:12
значи - без пуканки :(.Само скок


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: lioness в Май 10, 2013, 20:07:34
Сметката ми за ток е 4 лв този месец, това предизборна агитация ли е?
:shock: Ако това е агитация аз няма да гласувам за твоите, имам ток 139 лв.
Като слушам сутрешния блок преди работа и все по-противни ми стават тези агитационни клипове, хвърляне на камъни, плюене един друг. Аз ще гласувам, както винаги, дори да не е най-правилно спрямо всеобщото благо мнението ми, смятам да не оставям на маса купени неуки гласове да правят избор вместо мен.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: utopia в Май 10, 2013, 23:04:07
Аз ви бия и двете с вода за 160лв!!! Ама се оказа грешка де.


Титла: Re: Референдум
Публикувано от: Garfield в Май 10, 2013, 23:28:14
Моята е 15.60 за ток, ама аз този месец си скъсах гъза от партита, купони и обикновени алкохолни погроми ( а, да, и сватби ) та...
От друга страна, миналия месец беше 17...явно и мен ме агитират  :lol: