chick-chat.org

Свободна зона => Музика, филми и развлечения => Темата е започната от: sssweet в Юли 05, 2011, 22:53:43Титла: Любима книга...
Публикувано от: sssweet в Юли 05, 2011, 22:53:43
Споделете коя е вашата любима книга.
П.П. съжалявам ако вече има такава тема  :-)


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Fei4ka в Юли 09, 2011, 14:57:27
Охоо, толкова са много, че не съм сигурна дали мога да номинирам само една :grin:


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: alexia в Юли 09, 2011, 16:12:24
"Хайдутин майка на храни", "Miracles in the Andes", "Без дом", "Дневникът на Ане Франк", "Into the wild"...тези са сред най-любимите.  :-)


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Korneliq в Август 10, 2011, 16:40:06
На мен също са много..." Железният светилник", "Без дом" (алексиа, не очаквах да има и други като мен  :kiss: ), "Граф Монте Кристо"...това се сещам на прима виста, а инак най-увлекателни, дето не съм спала през нощта и съм живяла с тях, са ми "Служители на здрача" от Дийн Кунц, "Сияние" и "Подпалвачката" от Стивън Кинг и " Гневът на ангелите" на Сидни Шелдън. Ще взема пак да си ги чета, нищо, че всяка една е четена поне по 5 пъти  :-D


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Vivi в Август 10, 2011, 17:04:39
"Железният светилник", "Фирмата", цялото творчество на Елин Пелин, "Тютюн", "Съдружникът" (чела съм я на английски, не съм сигурна дали това е заглавието на български), доста от книгите на Стивън Кинг ... това се сещам за момента.


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: katerina в Август 10, 2011, 22:24:10
"Мълчанието на агнетата" и "Ханибал" /Томас Харис/, са ми в топ 3 със сигурност. "Полет над кукувиче гнездо"/ Кен Киси/, "Хомо Фабер"/Макс Фриш/, "Лолита", "Непосилната лекота на битието"/Милан Кундера/, "Парфюм"/ Патрик Зюскинд/-вече на всеки е ясно, че си падам по пълни психари  :lol: , Конан Дойл много обичам също.
Много си падам и по биографични и исторически романи-любима ми е биографията на Фройд от Ървинг Стоун (другите му също не са лоши), самият Фройд и него не го давам  :-D, Quo Vadis /Сенкевич/ пък ми е любимият исторически, избирателно обожавам тези за Рим. Обичам Йовков и Алеко Константинов, и "Под игото" и него, барабар с "Железния светилник" и цялата четирилогия.
"Илиада" ми е тежка любов от 8-годишна, маниак съм на митология и съм в шок как не мога да си открия книга с митология на маи и ацтеки, затова всеки път в Лондон се забивам в Бритиш Мюзиъм и се блещя като невидяла в залите на Южна Америка и съответно не успявам да видя почти нищо друго.
И много детски книги имам любими, ама някак като ми е минала възрастта и не мога да се амбицирам да ги изреждам. Бях особен маниак на едно малко книжле, наречено "Дивата гора" от Орлин Василев, чела съм го минимум 400 пъти. Ян Бибиян пък ми се виждаше най-психопатската книга на света (дори повече от Алиса), нещо не я разбрах  :-D
Астерикс и Обеликс броят ли се за книга-прекланям се пред тях, както и пред други творения на Госини (и Юдерзо?-или той не играеше тук?хм..) като "Малкия Никола".


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Nakom в Август 10, 2011, 22:53:47
Хаха, маи и ацтеки.Моят ресор.  :grin:Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: katerina в Август 10, 2011, 23:00:11
Изплюй камъчето.


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Nakom в Август 10, 2011, 23:00:54
Няма камъче  :grin:.И ника ми е от тия култури даже


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Nakom в Август 11, 2011, 11:00:54
Корнелия обаче отново ме потресе, този път с микс от любими книги


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Korneliq в Август 11, 2011, 11:31:12
Корнелия обаче отново ме потресе, този път с микс от любими книги

Радвам се, че отново мислиш за мен с любов  :lol: Инак какво му е на микса, съвсем нормален си е  :razz:

Забравих още много от детските- "Малката принцеса", "Роня, дъщерята на разбойника", "Пипи дългото чорапче", "Ласи" ...

Наскоро четох "Отнесени от вихъра" и адски ми хареса, ама като съм я чела само 1 път,не мога да я нарека любима.
От Стивън Кинг и Дийн Кунц имам още десетки, особено на първия съм чела 90% от творчеството му.

Едно време си падах много и по руски автори- много обичах Чехов, "Анна Каренина" също ми хареса, "Война и мир" ми беше интересна само частта с мира  :lol:

Инак наследих от баба ми цяла библиотека с класически книги и мисля скоро да ги почвам и тях, че са все непознати. Но първо да навия мъж ми да ми направи ибблиотека (рафтове), да си подредпя книгите и тогава  :-DТитла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Nakom в Август 11, 2011, 12:13:50
Като ми се нанасяха квартиранти в старият ми апартамент, аз се изнасям -към нов, те се нанасят, и приятелите носят кашоните с книги.
И бъдещият ми квартирант гледа - 1 кашон със Стивън Кинг,втори кашон със Стивън Кинг, на третият започна да гледа едно странно-странно, на четвъртият вече съвсем се обърка.Добре че бяха само 5.


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Fata morgana в Август 11, 2011, 12:20:45
Мен ме е яд, че започнах да чета Кинг стара и нямаща време за четене, след "Дългата разходка" гледах лудо няколко дни, много ми харесва, но трябва да го редувам с по-ведри неща, че иначе откачам.


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: katerina в Август 11, 2011, 17:41:37
Няма камъче  :grin:.И ника ми е от тия култури даже

Не отричай. Кажи как да добия някакви митове и легенди, заглавия искам, и автори, че е ебати мисията невъзможна, обърнах и Лондон и не намерих нищо по-смислено от детски енциклопедии.


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Nakom в Август 11, 2011, 21:45:27
Няма митове и легенди благодарение на оня капут Диего де Ланда.Ако четеш руски - те много я дишат тая култура, толерираха я доста - като символ на омазания от капитализма на конкистадорите и бла бла.Затова четяхме и Винету, за щастие.

Имаше една сериозна книга - посветена на разчитането на дрезденският кодекс, на руски я четох и всичко съм забравил.Ще погледна и ще ти кажа.

Кортес и Моктесума е интересна, но след нея голямо ровене, голямо нещо.Не лъже, дава историите смлени, ама почти няма препратки.Бернал Диас го има на руски, едвам се чете това мрънкало.Имаше и един френски завързак - Ален не знам какъв си.Милослав Стингъл, моят любимец се пробвал да пише но не успял.Инак щеше да е страхотно.На Тур Хейердал книгите, но те са свързани с проблемите на преселението предимно, и доколко се връзват с неговата теория за разселението на слънцето.

А митологията им е обяснена предимно чрез ацтекската, те са добре свързани, като и двете май водят корени от толтеки или олмеки - не си спомням и ме мързи да ровя.

Истината е че информация практически няма.Четем им буквите, а те са оставили много за четене, но досега не съм попадал на съвременни прочити.
Преди, имаше 100 книги на година и от тях поне 50 бяха широко отварящи мисълта на човека, другите бяха предимно културни - от класиката.Сега се издават сигурно по 10 000, от тях 9990 са чиклит, тийнейджърки влюбени във вампири, световната конспирация или как рептилите управляват света, колко милиарда човека е изтрепал тодор живков в каспичан и като светило сред тая помия - нора робъртс и тери пратчет.Е баси тъпотията


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: katerina в Август 11, 2011, 22:00:35
Ммне, не чета руски обаче, но все пак кажи, може да има и превод на някакъв друг език. А чия митология е обяснена чрез ацтекската? Майската ли? Мен и двете ме интересуват...но навсякъде има само инки. И разни културни наследства са ми интересни-имам предвид художествени произведения и други битови и прочее, обичаи, но преди да чета за тях държа на митология и то най-вече божества и техните взаимоотношения, че да мога по-изчерпателно да схвана символиката и философията. Повърхностното ми впечатление е, че е доста садо-еротична в дълбочина и ми се образува сериозно любопитство.


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: Nakom в Август 11, 2011, 23:12:12
Брех каква си била любознателна :-)
Не мога да не ти помогна - заповядай
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=node%3D4873&field-keywords=maya&x=0&y=0 (http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=node%3D4873&field-keywords=maya&x=0&y=0)


Титла: Re: Любима книга...
Публикувано от: katerina в Август 12, 2011, 00:04:36
Оуу, заплюх си. Мерси много  :-D